Pohár UEFA - preview 3.12.

03.12.2008, 08:19, aktualizováno 03.12.2008, 08:19
Previews
Základní skupiny Poháru UEFA jsou za polovinou, proto už jde opravdu do tuhého. Ve středu bude k vidění osm zápasů, něktré opravdu zajímavé. Paříž se střetne s Manchesterem City, a přestože je zatím poslední, bude šetřit některé hráče. Schalke čeká bývalý klub kouče Ruttena - Twente. Proti sobě se také postaví Češi Drobný (Hertha) a Baroš (Galatasaray).
Skupina A
Manchester City - Paris Saint-Germain  (středa 20:45)
Manažer Citizens Mark Hughes by v zápase proti PSG mohl být bez několika opor, což mu nadělá velké problémy s výběrem sestavy. Hosté potřebují uspět, zatím jsou v tabulce základní skupiny poslední.

Na marodce jsou totiž Robinho, Shaun Wright-Phillips a Micah Richards. Nejistý je zatím také start Gelsona Fernandeze. Hughes však věří, že tým je na tom psychicky velmi dobře a i v takové situaci se dokáže pořádně semknout a podat maximální výkon.

"Robinho je součástí mužstva a také součástí něčeho, co se tu snažíme udělat. Všichni víme, v jaké situaci momentálně jsme, a denně se snažíme něco zlepšit. Hráči si jsou vědomi, co po nich chceme. Chceme vybudovat silné mužstvo v každém směru."

"Také však vidíme, že nám ještě chybí něco, co ostatní týmy z top čtyřky mají. Jedná se o takovou tu mentální sílu, ale tu budeme mít časem i my," doplnil Hughes. Oba týmy o víkendu prohrály, City doma v derby s United a PSG na půdě ambiciózního Rennes.

I přes skoro jistý postup však Hughes chce, aby jeho tým odvedl i ve zbývajících zápasech maximum. "Musíme skupinu vyhrát, nic nevypustit. PSG je skvělý klub, také potřebují dobrý výsledek, takže to pro nás rozhodně nebude jednoduché."

Francouzský celek potřebuje nutně vyhrát, i přesto se však trenér Le Guen chystá udělat drobné změny v sestavě. "Máme velice těžký los, přichází hodně důležitá fáze sezóny, proto musíme zapojit do hry i ostatní hráče."

PSG je zatím na dně tabulky, a s pouhým bodem na svém kontě. Drobnými změnami se chápe start hráčů jako Luyindula, Kežman, Pancrate nebo Bourillon. Šetřit síly by měli hlavně Giuly a Makelele.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - Schalke 04  (středa 20:45)
Kouč Schalke Fred Rutten chce zapomenout na neúspěchy svého týmu v ligových zápasech a proti Twente začít sérii vítězství.

Pro nizozemského kouče bude mít tento zápas zvláštní příchuť, jelikož v Twente působil jako hráč a trenér 25 let. Právě z tohoto holandského klubu v létě odešel do Gelsenkirchenu. Rutten hlavně doufá, že se jeho bývalý tým proti Schalke neurve.

Společně s manažerem Müllerem je Rutten pod velkým tlakem, jelikož Schalke neprožívá zrovna šťastné období v této sezóně a fanoušci už jsou celkem netrpěliví. "Zápas v Poháru UEFA je vždycky jiný než ten bundesligový," říká Rutten.

Německý klub nasbíral zatím ve třech utkáních čtyři body, ale to mu postup rozhodně nezaručuje a proti Twente by potřeboval bodovat naplno. "Devadesát procent hráčů znám z minulé sezóny, nečeká nás vůbec lehké utkání. Ale my musíme vyhrát, abychom měli dobrou výchozí pozici do dalších bojů, chceme v Evropě přezimovat," nechal se slyšet Rutten.

Schalke se bude muset obejít bez Lovenkrandse, Kenii, Streita, Ze Roberta a Bordono. Trenér domácích McClaren moc na poslední výsledky svého soupeře nekouká, protože ví, že mohou být velmi ošidné.

"Schalke má dobrý a silný tým. Mají také několik mezinárodně zkušených hráčů, pokud však chceme uspět, musíme makat naplno a nevypustit ani jeden souboj."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City (ENG)22005:26
2.Schalke 04 (GER)31114:44
3.FC Twente (NED)21013:33
4.Racing Santander (ESP)30213:42
5.Paris Saint-Germain (FRA)20113:51
Skupina B
Metalist Charkov - Olympiakos Pireus  (středa 20:45)
Dva sousedi ve skupině B si to rozdají v přímém souboji o lepší umístění. Charkov má po dvou zápasech 4 body a v domácím utkání proti Olympiakosu bude určitě chtít něco přidat. Hosté z Řecka mají ze dvou zápasů 3 body, a tak mají ještě co dohánět. Očekává se velmi vyrovnaný zápas.

V minulém kole oba týmy zaznamenaly vynikající výsledek. Olympiakos trenéra Ernesta Valverdeho vyhrál doma nad Benfikou 5:1 a jeho protivník Charkov, vedený Myronem Markevičem, dokázal zvítězit na hřišti Galatasaraye 0:1. V případě vítězství Olympiakosu by ještě Charkov měl šanci na postup i s případnou remízou v posledním zápase. V opačném případě by Olympiakos v posledním zápase musel zvítězit nad Herthou Berlín.

Klíčovým mužem pro sestavu Olympiakosu je jednoznačně Argentinec Luciano Galletti. Svůj tým vede k úspěchům jak v domácí lize, tak v poháru UEFA. V posledním ligovém kole se zasloužil největší měrou o vítězství Olympiakosu v poměru 4:1 nad Panioniosem.

"Snažíme se každý zápas podat co nejlepší výkony, ať už se jedná o ligu či UEFU. Teď se nás drží celkem dobrá forma a proti Charkovu ji rozhodně budeme chtít udržet a získat nějaké body. Metalist oplývá velmi kvalitním kádrem a navíc zažívá velmi povedenou sezónu. Jejich výsledky nejsou náhodné. Bude to rozhodně velmi složité utkání. Jako velkoklub ale chceme vyhrávat každé utkání a ani v tomto tomu nebude jinak," prohlásil Galletti.

Trenér Valverde se bude muset obejít bez útočníka Darka Kovačeviče a záložníka Ieroklise Stoltidise. Naopak už může počítat s Diogem a mladým řeckým útočníkem Kostasem Mitroglouem. Ten se o víkendu proti Panioniosu trefil hned dvakrát, ale po lehkém zranění nebylo jisté, zda do poháru UEFA nastoupí.

Metalist Charkov také vyhrál své poslední ligové utkání. V poměru 1:0 si doma poradil s týmem Tavriya Simfeoropol. Trenér Markevič má navíc k dispozici skoro kompletní kádr. Chybí pouze suspendovaný Marko Devič. Karetní trest pro další utkání hrozí v případě žluté karty pro Seweryna Gancarczyka a Paraskevase Antzase.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hertha BSC - Galatasaray SK  (středa 20:45)
Ke klíčovému střetnutí se schyluje v Berlíně, kde se v zápase o všechno utkají Hertha BSC, která potřebuje nutně vyhrát, s istanbulským Galatasarayem. Turkům stačí k postupu uhrát na Olympiastadionu bod.

Berlíňané se do pozice, kdy potřebují tři body, dostali v minulých dvou zápasech skupiny B, ve které nejprve doma nedokázali přes velkou převahu porazit lisabonskou Benfiku (1:1) a bod si přivezli také z dalekého Charkova, kde hráli bez branek. "Tenhle zápas je pro nás jako finále, vyhrát můžeme jen jako tým," prohlásil srbský kanonýr Marko Pantelić, díky jehož brance vyhrála Hertha své poslední ligové utkání.

Právě páteční výhra 2:1 nad Kölnem byla pro "Starou dámu" již uctihodným čtvrtým vítězstvím v řadě, což jí katapultovalo až na třetí příčku Bundesligy. Nyní by celek od řeky Spree nutně potřeboval zabrat i na mezinárodním poli, což moc dobře ví i Andrij Voronin. "Hertha, naši fanoušci, celý Berlín musejí zůstat i přes zimu mezinárodní. Pokud nyní prohrajeme, k poslednímu utkání do Pirea již pocestujeme jen jako turisté," burcoval ukrajinský útočník.

Právě on však možná bude chybět, společně s brazilským záložníkem Cícerem totiž bojuje s nachlazením. Start těchto dvou důležitých hráčů Herthy je tedy ohrožen, zatímco Nicu hrát určitě nebude kvůli střevní chřipce a mimo hru jsou i dlouhodobě zranění Fiedler, Lúcio, Piszczek a Hartmann.

Jak již řečeno, Galatasaray přicestoval do Berlína s vědomím, že pokud neprohraje, bude v Poháru UEFA pokračovat i na jaře. "Nesmíme ale hrát jen defenzivně, musíme být stále bdělí, protože Hertha udělala velký pokrok," upozornil na dobrou formu Berlíňanů záložník Lincoln, který má s Německem své zkušenosti, neboť šest let působil v Kaiserslauternu a na Schalke.

Jistotu postupu však istanbulští mohli mít již před týdnem, na domácím hřišti ale prohráli s Metalistem Charkov 0:1, čímž si situaci notně zkomplikovali. Pod značným tlakem je navíc německý trenér Galatasaraye Michael Skibbe, protože jeho tým je v Süper Lig až čtvrtý, přestože v posledním utkání porazil Hacettepe 3:1.

Výhru zajistil favoritovi hattrickem Milan Baroš, který nyní přímo poměří své síly s kolegou z české reprezentace Jaroslavem Drobným, brankářem Herthy. "Nesmíme Baroše nechat ani na chvíli nepokrytého, nesmí dostat prostor. Galatasaray má však i další kvalitní ofenzivní hráče," má před soupeřem respekt trenér domácích Lucien Favre.

Jeho protějšek Skibbe musí při výběru sestavy vynechat jména jako Calik, Sas, Ucar, Lideroth a Erdem, kteří jsou zranění. Turci naopak mohou počítat s vydatnou podporou, do hlediště Olympiastadionu je již prodaných přes šedesát tisíc vstupenek, přičemž zhruba čtyřicet z nich má tureckého majitele. Hertha se ale převahy v hledišti nebojí: "No a? V letošní sezóně jsme většinu svých venkovních utkání odehráli skvěle," uvedl defenzivní štít Pál Dárdai. Utkání bude ještě více speciální pro Hakana Baltu, levý obránce Galatasaraye se v Berlíně narodil a Herthou byl doslova "odkojen".
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Chahed, Friedrich, Šimunić, Stein - Dárdai - Kačar, Cícero - Ebert, Raffael - Pantelić
Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Sarioglu, Meira, Cetin, Balta - Akman, Özbek - Turan, Lincoln, Kewell - Baroš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.50 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)32013:16
2.Metalist Charkov (UKR)21101:04
3.Olympiakos Pireus (GRE)21015:23
4.Hertha BSC (GER)20201:12
5.SL Benfica (POR)30122:81
Skupina C
Standard Lutych - UC Sampdoria  (středa 20:45)
Standard Lutych i Sampdoria mají nakročeno k postupu do jarnách bojů Poháru UEFA. V Belgii se budou oba týmy snažit ještě vylepšit svá postavení

Standart trochu ztrácí formu ze začátku sezóny. V posledních pěti ligových střetnutích dokázal vyhrát pouze dvakrát a v tabulce Jupiter ligy je momentálně na třetí pozici za Anderlechtem a FC Bruggy.

Naštěstí v UEFĚ je na tom Lutych lépe, dokázal porazit Partizan i Stuttgart a vede tabulku s dvoubodovým náskokem na svého aktuálního soupeře. Zbývá mu tedy udělat ve zbylých dvou duelech jeden bod, aby si zajistil postup.

"Víme, že to nebude jednoduché. Standard už dost potrápil Liverpool v předkole Ligy mistrů, vyřadil Everton a nyní vede skupinu," prohlásil janovský Dessena. "I tak ale chceme v Belgii vyhrát a přivézt domů tři body. Chceme postoupit dál, za dosavadní výkony bychom si to zasloužili."

Sampdoria vyhrála proti Partizanu 2:1 a poté na domácím stadionu remizovala se Stuttgartem 1:1. Navíc drží italský celek docela dobrou sérii v pohárových utkáních, už dva roky je totiž neporažen.

Hosté se budou muset obejít bez Angela Plomba, v útoku by jim mělo nastoupit hvězdné duo Bonazzoli - Cassano, na které trenér Mazzarri velmi spoléhá.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - FK Partizan  (středa 20:45)
Sevilla hostí Partizan Bělehrad a je jasným favoritem zápasu. Hosté ze Srbska ještě ve skupině C nezískali ani bod, a tak se dá předpokládat, že bez bodu zůstanou i po svém posledním utkání. Seville zbývají do konce ještě dva zápasy.

Zatím si drží Sevillští až čtvrtou pozici za jednu výhru a jednu porážku. Na domácím stadionu Ramona Sánchéze Pizjuána neberou nic jiného než vítězství.

Pokud chce Sevilla myslet na postup, musí bezpodmínečně získat tři body. Partizanu už o postup nejde, ale o hrdost se dá taky hrát, a tak zápas nebude pro domácí jednoduchý. Nejlepší pozici ve skupině C má zatím Standart Lutych, který okupuje první místo tabulky se ziskem šesti bodů. Sevilla právě v Lutychu prohrála 1:2. Svůj druhý zápas vyhrála doma proti Stuttgartu 2:0.

Současně se hraje utkání v Belgii, kde domácí Lutych hostí Sampdorii. V případě zisku tří bodů pro Sevillu a vítězství Lutychu by se Španělé posunuli na druhou příčku. V případě výhry Sampdorie by zůstali třetí. Svěřenci Manolo Jimenéze nezvládli generálku, když o víkendu doma podlehli Barceloně 0:3. Tento zápas by ale měl být úplně o něčem jiném a Sevilla by si měla pohlídat vítězství.

S nula body na kontě už Partizan nemá šanci postoupit, a tak v Seville rozhodně nemá co ztratit. To by mohla být výhoda hostujícího celku. Naproti tomu Sevilla bude značně pod tlakem. 20násobný vítěz srbské Superligy Partizan se tak může soustředit pouze na domácí ligu. Své dosud poslední vystoupení v poháru UEFA prohrál Partizan doma se Standardem Lutych 0:1.

Sevillu čeká o víkendu těžké utkání na Santiago Bernabeu, a tak možná bude trenér Jimenéz šetřit některé opory. Samozřejmě v rámci možností. Chybět bude určitě Sebastian Squillaci, který si přivodil lehké zranění v zápase proti Barceloně. Do sestavy se vrací pravý bek Konko. Mimo hru jsou stále Jose Crespo, Lautaro Acosta a Javier Chevanton.

Na druhé straně nemůže pro karty nastoupit Brazilec Juca. Do sestavy se vrací Ivan Obradovič také po karetním trestu. Jinak je sestava Partizanu kompletní.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
(4-4-2): Palop - Konko, Fazio, Escude, Fernando Navarro - Jesus Navas, Maresca, Romaric, Capel - Luis Fabiano, Kanoute
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
(4-4-2): Mladen - Stevanovic, Djordjevic, Knezevic, Obradovic - Petrovic, Fejsa, Tosic, Bogunovic - Moreira, Diarra
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 5.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)22002:06
2.UC Sampdoria (ITA)21103:24
3.VfB Stuttgart (GER)31113:34
4.Sevilla FC (ESP)21012:13
5.FK Partizan (SRB)30031:50
Skupina D
Spartak Moskva - NEC Nijmegen  (středa 18:00)
Ve skupině D proti sobě k dalšímu utkání nastoupí v Moskvě na stadionu v Lužnikách domácí Spartak proti hostům z Nijmegenu. Nijmegen zatím ve skupině D nezískal ani bod a jasným favoritem utkání je tak domácí Spartak. Pokud ale hosté uspějí, mohou ještě o postup bojovat.

Spartak je ve skupině D v zajímavé situaci. Zatím nasbíral po dvou zápasech tři body a okupuje střed tabulky. Mrzet ho může zejména domácí prohra s Udinese. Vítězství zaznamenal moskevský klub v Záhřebu nad místním Dinamem. Tento zápas je tak pro Spartak klíčovým utkáním ve skupině. V případě vítězství by se velmi intenzivně přiblížil postupu. V případě porážky by si svou situaci značně zkomplikoval.

Trenér Michael Laudrup rozhodně nemůže být se svými svěřenci spokojen. Spartak obsadil v lize až osmé místo a s poháry se tak může pro další sezónu rozloučit. Pohár UEFA je tak pro moskevský tým jedinou záchranou. Po odchodu největší hvězdy klubu Romana Pavljučenka do Tottenhamu se Spartaku zkrátka vůbec nedaří. Místo něj přišli do klubu Cristian Maidana a Nikita Baženov, ale zatím ho nenahradili ani z poloviny.

Hosté z Nijmegenu si zatím drží solidní umístění na konečnou pozici v lize. Po třinácti odehraných kolech sice okupují až sedmou příčku Eredivisie, ale na druhý Ajax ztrácejí pouhé čtyři body. V poháru UEFA se holandskému celku zatím vůbec nedaří. Za dva zápasy nezískal ani bod. Nejprve prohrál 3:2 v Dinamu Záhřeb a poté nestačil doma na Tottenham, kterému podlehl 0:1.

Pokud chce Nijmegen ještě myslet na postup ze skupiny, musel by utkání na Spartaku vyhrát. Nijmegen také v létě přišel o několik klíčových hráčů jako Brett Holman, Jeremain Lens, Krisztian Vadocz a Kevin Bobson. Naproti tomu byl na přestupovém trhu velmi aktivní a do klubu přišli nové tváře např. Lasse Schone, Rachid Bouaouzan, Ramon Zomer, Collins John a Arek Radomski.

Na straně Spartaku do zápasu nenastoupí suspendovaní Radoslav Kováč a Mozart. Za Nijmegen nemůžou hrát kvůli zranění Arek Radomski, Saidi Ntibazonkiza a Patrick Pothuizen.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Parshivlyuk, Jiranek, Fathi, Rodriguez - Covalciuc, Maidana, Saenko, Pavlenko - Bazhenov, Prudnikov
NEC Nijmegen - pravděpodobná sestava:
Babos - Dani Fernandez, Wisgerhof, Otten, El-Akchaoui - Sibum, Schone, Davids - El Kabir, Van Beukering, Janssen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.95 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Dinamo Záhřeb  (středa 18:00)
Domácí fotbalisté doufají, že jejich smolné dny jsou v této části sezóny již sečteny a že se jim povede v Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb navázat na úspěšný začátek sezóny.

Udinese totiž nevyhrálo ve čtyřech posledních zápasech italské Serie A a v tabulce už kleslo na devátou pozici, naposledy podlehlo na domácí půdě Chievu 0:1. "V krizi nejsme, ale musíme s tím začít něco dělat. Nemám ale strach, znám kvalitu svého mužstva a naprosto věřím trenérovi, že se mu podaří něco vymyslet," prohlásil prezident klubu Gianpaolo Pozzo.

Italskému celku se v pohárové Evropě daří, ve dvou zápasech si připsal plný počet bodů, vstřelil 4 branky a inkasoval pouze jednou. K postupu tak Udine stačí získat jediný bod a tento úkol by fotbalisté tohoto klubu měli splnit už proti Dinamu.

Trenér Pasquale Marino věří, že v tomto zápase si jeho svěřenci opět zvednou sebevědomí. "Musíme se vrátit k našemu stylu, není nic lepšího než nepřetržitě hrát. Musíme přijít na hřišti, odvést tam dobrou práci a vyhrát. O víkendu máme další důležitý zápas, takže nám jde tento týden opravdu o hodně."

Hostující fotbalisté potřebují v tomto utkání zvítězit, pokud ještě chtějí pomýšlet na postup. Svěřenci trenéra Vlaka ví moc dobře, o co jim proti Udine půjde. Chorvatský celek o víkendu porazil Varteks Varaždin 1:0.

Na marodce domácího Udine jsou Giovanni Pasqueale, Fernando Tissone, Mauricio Isla a Cristian Zapata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)32015:26
2.Udinese Calcio (ITA)22004:16
3.Spartak Moskva (RUS)21012:23
4.Dinamo Záhřeb (CRO)31023:73
5.NEC Nijmegen (NED)20022:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Sampdoria!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad dá Baroš zas pár fíků

Reagovat
smazaný uživatel

Herta není, tak slabý kafe jako Hacettepe

Reagovat
Shevchenko

Opravdu, si to, myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes to bude hodně o plichtách, snad kromě Sevilly

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že Nijmegen nemá šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

no, nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

tak asi ne, ale tomu zápasu jsem se vyhnul

Reagovat
smazaný uživatel

Tos udělal dobře

Reagovat
smazaný uživatel

No ten Spartak je úplně marný.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad si neveril, ze Dinamo na Spartaku remizuje

Reagovat
smazaný uživatel

*v Udine samozrejme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele