Ozvěny z Bundesligy: Jestli Lilie nebudou reagovat, tak uvadnou

05.12.2023, 10:16
Názory a komentáře
Hráči Darmstadtu mají o čem přemýšlet (© sv98.de)
Už šest bundesligových zápasů čeká Darmstadt na vítězství. Zákonitě se tak nováček nejvyšší německé soutěže propadá tabulkou. Svůj pád nezastavil ani v posledním důležitém střetnutí. V něm přitom neukázal v podstatě nic zajímavého. Jestli to tak půjde dál, stanou se "Lilie” až příliš snadno žhavým kandidátem na sestup.

Páteční večer, ideální čas pro uvelebení se na gauč a poklidné klimbání v něm. Obzvlášť po náročném pracovním týdnu. No a když se k tomu všemu hraje "Kellerduell”, tedy mač dvou týmů bojujících v Bundeslize o udržení, je celkem pravděpodobné, že brzy spokojeně zadřímete.

Udržet pozornost u takových zápasů vskutku není jednoduché. Fotbalová kvalita absentuje, místo ní dominují útočná bázeň a množství soubojů ve středu hřiště. Přesto lze i v takových špílech vypozorovat řadu zajímavých poznatků. Než vám tedy spadnou oční víčka.

SV Darmstadt - 1. FC Köln 0:1

01.12.2023 20:30

Góly: 60. Davie Selke

Více informací k zápasu

V pátek jsme například mohli zaregistrovat změnu obvyklého rozestavení Darmstadtu, k čemuž SVD částečně donutilo zranění Christopha Zimmermanna před týdnem ve Freiburgu (které mělo větší přesah než "běžné” fotbalové bolístky). Do střetnutí s Kölnem tak Lilie výjimečně nevyrukovaly se třemi stopery. Místo toho se zformovaly do formace 4-3-3, v níž stoperskou dvojici utvořili Christoph Klarer s Matejem Maglicou, jimž při rozehrávce vypomáhal zejména staženější středopolař Klaus Gjasula (sám má rovněž zkušenosti s postem středního obránce).

Na zdravotní potíže však museli Heseňané reagovat i přímo v pátek večer. Kapitán Kölnu Florian Kainz totiž fauloval Marvina Mehlema tak nešťastně, že si záložník domácích zlomil nohu. Mehlema tak už po 20 minutách hry zastoupil Tobias Kempe, který zároveň převzal jeho kompetence a působil jako "tykadlo” aktivně startující ze seřazené řady proti kombinujícím protihráčům. To Gjasula zůstal zodpovědnějším středopolařem, jenž mezi hráči Darmstadtu nepřekvapivě dominoval v počtu podstoupených soubojů i odebraných míčů.

Vedle Kempeho a Gjasuly nicméně zůstával poněkud ztracený třetí ze záložníků. Fabian Nürnberger působí většinu sezóny na kraji hřiště jako wingback, na nové pozici ve středu pole se ale do hlavního dění moc nezapojoval. Na krajích hřiště pak místo Nürnbergera působili křídelníci z ofenzivního trojzubce - oba rovněž navyklý i na defenzivní práci.

Otázkou nicméně je, zda Tim Skarke s Mathiasem Honsakem měli v prvním poločase vůbec koho bránit. Köln do Darmstadtu dorazil bez zdravých pravých beků a levý obránce Leart Paqarada zůstal pouze na lavičce. V obranné linii se tak seřadili čtyři stopeři, byť alespoň Dominique Heintz má jakž takž navýky pendlovat i u autové čáry. Kreativita nicméně scházela, naopak v podstatě kdykoliv se Heintz či jeho kolega z pravé strany hřiště Luca Kilian pokusili s míčem o něco odvážnějšího, hrozilo to spíše protiútokem pro SVD. Skarke, jenž v úvodu mače působil na straně Heintze, nicméně nebránil až tak zbytečně. Vykrýval totiž možné přihrávky na křídelníka hostů Lintona Mainu snažícího se nabíhat za zadáka Lilií Jannika Müllera.

Všechny uvedené akce a reakce ovšem vyústily v nudnou šachovou partii. Jestli někdo v průběhu první půle usnul, nelze se mu divit. A jestli by se jeden z trenérů v poločasové pauze nezareagoval, asi by zachrápali všichni diváci do jednoho.

Naštěstí kouč "Effzeh” Steffen Baumgart měl tu odvahu. Nebál se ze hřiště stáhnout kapitána Kölnu Floriana Kainze, který během 45 minut zaujal snad jen zmíněným faulem na Mehlema. Stejně tak raději sundal Kiliana, jenž mohl uškodit spíše vlastnímu celku než domácím. Místo nich se na trávník dostali Max Finkgräfe a Luca Waldschmidt, přičemž především sázka na mladého Finkgräfeho rozhodně zaujala.

Tato škatulata způsobila také proměnu rozestavení Effzeh na formaci 3-4-2-1. Heintz se stáhl ke stoperům, Finkrgräfe putoval na levý kraj, na tom pravém zase operoval do té doby neviditelný Jan Thielmann. Maina se z levého křídla přestěhoval do středu hřiště jako playmaker, kde měl spolu s Waldschmidtem podporovat forvarda Davieho Selkeho.

Rázem měli "Kozli” na krajích hřiště kreativnější hráče než Heintze s Kilianem. Viditelně uvolněněji běhal ve středu pole Dejan Ljubicic. A konečně se rozehrál taky Thielmann, jenž přitom podruhé v řadě musel zvládnout těžkou šichtu. Nejprve koncem listopadu bránil s vypětím všech sil ofenzivní hvězdy Bayernu. V Darmstadtu to neměl o moc jednodušší, neboť domácí útočili převážně právě přes něj. Odchovanec Kölnu se ale projevil jako správný srdcař. Nic nevypustil a ještě se pouštěl i do útočení.

Baumgartův zásah měl jednu eventuální vadu. Trojice roztažených stoperů se totiž mohla dostávat při protiútocích SVD pod tlak, k čemuž taky párkrát došlo. Lilie ale své ojedinělé šance nevyužily. Herní iniciativu naopak po přestávce převzal Köln, což vedlo k sérii standardních situací. A z třetí takové vstřelil Selke vítězný gól.

Darmstadt naopak nezareagoval v podstatě nijak. Ani po inkasované brance. Samozřejmě i na jeho straně došlo ke střídání, avšak povětšinou jen post za post, nevýrazný Nürnberger dokonce setrval na place až do 82. minuty. Možná by Torsten Lieberknecht příště nemusel tolik energie investovat do rozčilování nad rozhodnutími sudího. A více se věnovat vlastnímu mužstvu.

Jinak to Lilie budou mít s bojem o udržení v Bundeslize dost těžké.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (4)

Přidat komentář
Rudnevs

Chápem pointu, ale myslím, že Lillien uvednú tak či tak. S týmto kádrom a rozpočtom bude veľmi ťažké udržať sa a bude zrejme potrebná pomoc v podobe ešte väčšej neschopnosti súperov.

Mainz inac planuje so Siewertom natrvalo alebo len zatiaľ nevedia nikoho zohnat’?

Reagovat
cologneFC

Darmstadt bol proti nám tragický, videl som ich zahrať už aj lepšie. Bohužiaľ s ich kádrom sú jasným favoritom na zostup. Ako píšeš, náš tréner zareagoval na priebeh zápasu, ale tréner Darmstadtu nie. A nebolo to po prvýkrát. Navyše Lieberknecht má problémy aj v súkromí a ťažko sa mu asi teraz koncentruje na zápasy. Jeho výmena by možno prospela aj mužstvu a on by sa mohol venovať rodine. Lebo to je dôležitejšie ako futbal.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Martin9719

Celkem zajímavý start Die Lilien který mě opravdu bavil (3 góly Gladbach, 4 Brémy) v posledních zápasech úplně vyrpchal. Vůbec je nepoznávám, vytratila se taková energie, byť měli i v těch lepších zápasech problémy s defenzivou tak to byl z jejich strany celkem energický a rychlý fotbal + nebezpečné standartky. Mehlem, Kempe, Skarke, Nürberger jsou najednou úplně někde jinde než na začátku sezony. Asi by to opravdu chtělo změnu. Lieberknecht jak píše CologneFC má problémy sám a SVD ta jeho řeč těla na lavičce rozhodně nepřidá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele