Ozvěny z Bundesligy: Odchovanec, člen klubu, lídr. Gladbach si pěstuje oporu

18.12.2023, 15:46
Názory a komentáře
Rocco Reitz (© Borussia Mönchengladbach)

Po nějaké době vkládají fanoušci Gladbachu opět naděje do talentovaného středopolaře. Tento je navíc srdcařem a příznivcem, který si splnil sen. Jeho jméno je Rocco Reitz a nastal čas, aby se o něm začalo víc mluvit.

Opravdu hodně emocí prýštilo v pátek večer v Borussia-Parku. Na jednu stranu Gladbach slavil. V uplynulých dnech se - po Bayernu, Schalke, Dortmundu, Kölnu, Frankfurtu a Hamburku - stal sedmým německým klubem s více než 100 tisíci členy. Vedle toho ale utkání 15. kola Bundesligy posloužilo i jako pieta za zemřelého Rolfa Göttela. Dlouholetý hlasatel byl znám jako "hlas Bökelbergu" - na starém stadionu "Hříbat" oznamoval vše podstatné 30 let až do roku 1992. I Göttel je tedy symbolem zlatých 60. a 70. let. Jeho klidné oznámení "Tor für die Borussia" se nicméně Porýním rozléhá dál.

Po uctění Göttelovy památky se začalo hrát... a bylo ticho. Jak se ostatně očekávalo. Ani jeden z kotlů nefandil, neboť v pondělí se naplnila noční můra všech vášnivých příznivců. Funkcionáři DFL zaseli vítr, za což na ně sdružení německých fanoušků přiválo bouři.

Podporovatelé Gladbachu nebyli výjimkou. Úvodních 12 minut střetnutí zůstali zticha a se stočenými prapory. Ozvali se až po uvedené lhůtě. Pak Borussia-Park zaházeli čokoládovými mincemi, aby ukázali, co je podle nich hlavním důvodem pro otevření dveří investorům do 1. i 2. Bundesligy. Motiv hamižnosti se mimochodem opakoval ještě i ve Freiburgu. A taky v Bochumi, kde laskomina dost možná rozhodla zápas.

V době, kdy fanoušci Borussie jasně vyjádřili svůj nesouhlas s pondělním rozhodnutím na půdě DFL, již jejich oblíbený mančaft prohrával. Stav 0:1 nicméně nevydržel ani do přestávky, neboť těsně před koncem první půle vyrovnal Rocco Reitz. A čtyři minuty po změně stran dokonal stejný hráč obrat. Později jej magazín Kicker za tento počin odměnil zařazením do sestavy kola, do níž se mladý záložník dostal v sezóně už podruhé.

Páteční mač Reitz nakonec nedohrál celý, Gerardo Seoane, trenér "Hříbat", se jej v 80. minutě rozhodl stáhnout. Moc nadšený z toho střídaný fotbalista nebyl. Borussia už tou dobou nevedla, Brémy totiž využily zaváhání v obraně protivníka a srovnaly na konečných 2:2. Hvězdou utkání se nicméně bezesporu stal 21letý středopolař.

Ve stopách Neuhause? Snad jen částečně

Reitz hraje za Gladbach od svých sedmi let, průlomovou sezónu v jeho dresu ale absolvuje až nyní po dvouletém hostování v belgickém St. Truidenu. Rychle si ovšem buduje jméno, v listopadu si například vysloužil první dva starty za německou reprezentaci do 21 let. A co nejdříve by jistě rád nakoukl i do seniorské Nationalelf.

Odchovance Borussie, který pochází z rodiny fandící "Hříbatům" a jenž je sám jedním ze 100 tisíc členů klubu, lze identifikovat jako ofenzivního či box-to-box záložníka. Poměrně nevysokého, měří totiž jen 175 centimetrů. Avšak tento nedostatek kompenzuje svou asi největší předností: pracovitostí.

Na Reitzovi je vidět, jakou ctí je pro něj oblékat dres klubu, jenž odmalička podporuje. Vskutku pravý Gladbacher. Jeho čelenka je k nalezení snad ve všech koutech hřiště. Ať už má míč u kopačky, nebo se jej snaží uzmout. Pokaždé hrdě hájí černobílé barvy. Zůstává neústupným bijcem, jemuž v osobních soubojích jistě dost pomáhá solidně vyvinuté svalstvo. K tomu je však Reitz solidním driblérem s dobrou střelou - v probíhajícím bundesligovém ročníku se do černého trefil čtyřikrát.

Není to tak dávno, co Borussia vkládala velké naděje do Floriana Neuhause. Ten se Reitzovi svým herním stylem poměrně dost podobá. Neuhaus se do Porýní dostal v roce 2017 a po ročním hostování v Düsseldorfu se vypracoval v oporu i člena národního mužstva. Jenže nyní už lze říct, že jeho forma kulminovala někdy v roce 2021. Následně se i vinou zranění a ústupu celého Gladbachu z předních příček nejvyšší německé soutěže poněkud vytratil. A momentálně se pohybuje spíše na hraně základní sestavy "Hříbat".

Reitz by chtěl v Neuhausových šlépějích jistě pokračovat jen částečně. Například průrazem do německého nároďáku. Cesta do něj momentálně jistě nevypadá neprostupně. Kouč Nationalelf Julian Nagelsmann již ukázal, že nemá problém povolat hráče s dobrou aktuální formou na úkor v reprezentaci zkušených, avšak momentálně spíše průměrně hrajících fotbalistů. A zrovna do středu zálohy se zas tolik jmen netlačí. Angelo Stiller nebo Pascal Groß by pro Reitze neměli být nutně nepřekonatelnými překážkami.

Günter Netzer, Lothar Matthäus, v nedávné době zase Marco Reus, Christoph Kramer nebo výše uvedený Neuhaus. Všichni zmínění záložníci se do německého národního mužstva probojovali jako hráči Gladbachu. Stane se Reitz dalším?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (18)

Přidat komentář
rominhoFCB

Nepoznam. Mal by na Barcelonu ?

Reagovat
rominhoFCB

Barca hlada dm. Na google pisu, ze Reitz je to defenzivny zalonzik, ale tu v clanku je "ofenzivního či box-to-box záložníka". Tak ako to je ?

Reagovat
andrew96

Nevím, jak v Belgii, ale letos v Gladbachu na DM nehraje. Vždy tam je vedle něj čistokrevné DM, zpravidla Weigl.

Reagovat
Rudnevs

Zatiaľ asi nie. Toto je jeho prvá veľká polsezóna, predtým bol akurát na hosťovaní niekde v St. Pöltene. Skôr dúfam, že ostane v Gladbachu a stane sa stálicou, podobne ako Kramer, Patrick Herrmann,.. takých hráčov potrebuješ mať v klube.

Som každopádne rád, že je tu o ňom článok, ja som si ho všímal už dlhšie a teraz na seba konečne upozornil výraznejšie dvoma gólmi. Da mňa jednoznačne Gladbacher jesene.

Reagovat
rominhoFCB

Aha, no skoda, ale dik. Hladanie dm pre Barcelonu pokracuje.

Reagovat
Seydou Doumbia

vemte nějakého niggu z Ligue 1, jako to dělá každý

Reagovat
rominhoFCB

Poznas nejakeho noveho Yaya Toureho ?

Reagovat
vilp

Mrkni na Redonda, ten docela vypadá jak Bus.

Reagovat
rominhoFCB

Je to zaujimavy hrac, uz som ho sondoval, ale vraj ma on zaujem(?) aj Real, a kedze jeho otec je byvaly hrac merengues, tak pochybujem, ze by ho pretiahla Barcelona.

Reagovat
vilp

To nevím, jestli na tohle dneska ještě někdo hraje. Každopádně Real má zálohu přecpanou a na DM je 23letý týpek za 80 mega.

Reagovat
rominhoFCB

Sem s nim.

Reagovat
Seydou Doumbia

hele všechny hráče vykradl real, ale brzy se nový vajco turé objeví v ligue 1

Reagovat
vladino10

Sak do Vianoc snáď ešte ef nejaký článok o dm dá...

Reagovat
andrew96

Já ti dám St. Pölten.

Reagovat
Rudnevs

Podobné farby, podobný názov… Fakt som si myslel, že bol v Rakúsku.

Reagovat
freeSanchinho

Takovej o neco dražší a lepší Míša Sadílků..u nás by se mi líbil

Reagovat
vilp

A Neuhaus šel až tak dolů?

Reagovat
andrew96

Stagnuje. Ale teď na podzim je to od něj za poslední 2 roky asi nejlepší. Nicméně za tu dobu se v BMG vypracovali zajímavější záložníci (Reitz, Koné a vlastně i Weigl).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele