Ozvěny z Bundesligy: Nejen Kane. Německo touží po Zlatém míči

15.11.2023, 09:06
Názory a komentáře
Hvězdné duo Bayernu: Harry Kane a Leroy Sané (© twitter.com/FCBayern)

Když Matthias Sammer převzal v roce 1996 cenu pro nejlepšího hráče Evropy, asi nečekal, že se na dlouho stane posledním Němcem i hráčem Bundesligy, jenž si Zlatý míč vysloužil. Na Sammera ovšem v tomto směru dosud skutečně nikdo nenavázal. Nastane brzy konec čekání? To zjistíme nejdříve za rok. Momentálně ovšem německá soutěž žhaví v ohni hned dvě horká želízka. Jedno z nich přitom zůstává trochu skryté. Neprávem?

Bundesliga je na koni. Ne díky vysoké návštěvnosti, tou se soutěž pyšní již dlouhodobě. Stejně tak už nějaký čas patří mezi nejofenzivnější ligy, letošní ročník je ovšem i v tomto ohledu výjimečný. Do toho se jí daří na mezinárodním poli a dokonce se zdá, že Bayern bude mít po roce opět co dělat, aby uhájil mistrovský trůn. A to jej přitom nebude bránit před Dortmundem.

Sebevědomí fanoušků Bundesligy roste. Najednou si vyskakují i na anglickou posvátnou krávu. Upřímně, zpátky na zem, do slávy a věhlasu Premier League jí pořád něco chybí. Je ovšem otázkou, jestli po něčem takovém německá nejvyšší soutěž vůbec touží. Ale to je na jinou debatu. Problematiku finančních možností a vztahu fanoušků ke klubům protentokrát vynechejme.

Existuje totiž i jiná cesta, přes kterou lze Bundesligu bez větších obětí pořádně zpopularizovat. A to prostřednictvím výrazných individualit. Ty se kumulují převážně v Bayernu, který je - nepřekvapivě - hlavní tváří celé soutěže.

Roli skutečných osobností si osvojují především dva hráči Mnichovanů. Harry Kane je jasnou volbou. Z jeho letního přestupu jsou nadšeni snad všichni... sám anglický ostrostřelec, vedení Bayernu, příznivci Bavorů, ale i fanoušci Tottenhamu, kteří momentálně zjišťují, že jejich milovaný celek může klapat i bez Kanea. Ten sám se rychle stal nezpochybnitelnou hvězdou německých trávníků. Pokud by udržel aktuální tempo, překoná na jaře bundesligový střelecký rekord stanovený Robertem Lewandowskim alespoň o deset gólů. A i kdyby se polskému kanonýru "jen” přiblížil, určitě bude aspirovat na nějaké prestižní ocenění. Vždyť už samotné jméno "občana Kanea” se dobře prodává.

Spolu s anglickým ostrostřelcem však může po Zlatém míči pokukovat ještě jeden hráč Bayernu. Leroy Sané přitom zůstává ve stínu jak svého spoluhráče, tak i dalších bundesligových fotbalistů. Před Kanem se hovořilo o raketovém startu do sezóny v podání Serhoua Guirassyho, případně se velebí rozjetý Leverkusen. Sané ovšem svého krytu perfektně využívá, což je poněkud překvapivé. Avšak příjemně.

Žádná primadona, nýbrž vyspělý tahoun

Dlouho Sané působil jako namistrovaná hvězda. Když se jeho týmu dařilo, byl v ráži taky on sám. Jakmile ovšem nastaly i menší problémy, vytrácel se. Jestliže nedostal míč, vztekal se, působil, že mu je dění na hřišti vcelku šumafuk. Logicky tak přicházely výkyvy formy typické nejen pro něj, ale třeba taky pro Serge Gnabryho. Zatímco Thomas Müller neustále povzbuzoval kolegy na hřišti i fanoušky na tribunách, primadony okolo něj moc nereagovaly.

Dnešní Sané je ale jiný. Lepší, vyspělejší. Dost mu jistě pomohl odliv konkurence. Stárnoucí Müller už na hřiště tak často nechodí, loňský experiment se Sadiem Maném napáchal víc škody než užitku, což si všichni zainteresovaní taky nakonec uvědomili. V časech minulých taky nebylo zcela jasné, kdo je vlastně kreativním lídrem "Die Roten”. Sané se v režii mnohokrát střídal nejen s Gnabrym, ale též s Kinglseym Comanem. Každý z nich ovšem tahal pilku jen chvilku.

Zdánlivě roztodivné dílky puzzle ale do sebe dokáží zapadnout. Stačí jen vědět, jak na to. Zatímco Coman si dál stráží svou pozici u postranní čáry (kde je taky nejlepší), Sané výchozí rozestavení moc nedodržuje. Což ale nevadí, naopak. Těží z volností, díky níž se od autové lajny vydává doprostřed pole, kde se stává ústřední personou ofenzivního snažení Mnichovanů. A nezdá se přitom, že by si zásadně překážel s Jamalem Musialou. Uvidíme, zda to bude podobně šlapat i s Gnabrym, jenž se po zranění vrací na trávníky. Fungovalo to ale už dřív, navíc Gnabry je spíše podobně jako Coman víc ortodoxním křídelníkem..

Sané vyspěl taky jako osobnost Bayernu. Zdá se, že leccos nakoukal od Müllera, byť jeho charisma je přece jen tvarováno jinak. I tak si ale zřejmě konečně uvědomuje, co znamená být tahounem Bavorů. Že to není jen o vlastní exhibici, ale taky o koordinaci spoluhráčů a komunikaci s fanoušky. Když současný Sané nedostane přesný pas, jistě není potěšen. Ale už několikrát jsem si všiml, že se přestal zbytečně rozčilovat. Místo toho spoluhráče povzbudí. A když Mnichované překvapivě vypadli z německého poháru na hřišti třetiligového Saarbrückenu, byl jedním z mála hráčů, kteří se nebáli vyslechnout si kritické ohlasy z tribun. To jsou jistě malé, ale důležité kroky kupředu.

I díky výše uvedeným okolnostem se Sanému náramně daří. Sice se o něm možná nepíše tak, jak by mělo, nicméně magazín Kicker si jeho formy dobře všímá a ze všech bundesligových hráčů jej v probíhající sezóně hodnotí nejlépe. Není divu, gólů i asistencí má na svém kontě skutečně dost, statistický web FBref.com jej pak na bundesligový piedestal řadí hned v několika metrikách: množství očekávaných asistencí na gól, počtu akcí vedoucím ke střele i gólu nebo v úspěšných průnicích přes protihráče.

Lze čekat, že v boji o Zlatý míč bude za rok hrát velkou váhu nadcházející evropský šampionát. Je tedy pořád brzo předjímat, navíc není u konce ani podzimní části ročníku. Například vstup do sezóny 2022/23 vyšel famózně Musialovi, jenže během jara už to taková sláva nebyla.

Sané nicméně cennému individuálnímu ocenění vykročil vstříc. Před pár lety bych mu to asi moc nepřál. Avšak proměnil se. A tak si říkám: proč ne.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (40)

Přidat komentář
Y.N.W.A

bude záležet na EURU... jestli se Anglii povede, pak Kane vs Bellingham, jestli se povede Německu, tak maj šanci tito ostatní z Bayernu.... Haaland kvůli zkoněné repre opět mimo, sorry jako

jinak Musiala a Bellingham, radost sledovat, za mě jsou to tito dva, komu patří ta pozice hvězdných válek mezi dvěma hráči... podobný posty, skvělý fotbalisti...

Reagovat
king23

Haaland rozhodně mimo není. EURO může vyhrát klidně tým bez nějakých větších hvězd a City obhájít LM s výrazným Haalandovým přičiněním.

Reagovat
Seydou Doumbia

přesně, vyhraje střelce, vyhraje lm tak nějaké blbé euro nebude mít váhu

Reagovat
Benfica

Tak letos malo vahu MS.. tak malo by aj ME o rok

Reagovat
mistr129

Tak MS a ME je trochu rozdíl, už jen proto že ve stejném roce se hrají i další kontinentální šampionáty

Reagovat
Benfica

ME=MS.. dalsie kontinentalne sutaze su slabe

Reagovat
mistr129

Kdyby bylo loni euro, tak je Francie mistrem, ale není, takže zřejmě ME=MS neplatí

A Afcon, kterému se za poslední 3 šampionáty dostal do čtvrtfinále jednou jeden tým, je silnější než Copa, která tam má pravidelně týmy 2 a naposledy i mistra světa jo?

Reagovat
Benfica

Ah tak po 20 rokoch nevyhral europsky tim MS stale ale plati MS = ME

Afcon je lepsi v tom, ze je tam sirsi okruh favoritov, v respektive timov ktore maju realnu sancu turnaj vyhrat.. a HLAVNE si tam nemusia volat ani jeden tim z inej casti FIFA co si tam pride odohrat 3 priatelske zapasy

Reagovat
mistr129

A širší okruh favoritů je vizitka čeho? u nás okresní přebor může vyhrát 6 týmů, LaLigu reálně 3, znamená to, že je okresní přebor lepší soutěz?

Reagovat
vladino10

Reagovat
Benfica

A si predstav, ze na afcon sa hra aj kvalifikacia, co v JA pri tomto formate nehrozi...

Reagovat
mistr129

Tak zlatý míč ale nedostane někdo za to, že se mu povedla kvalifikace, ale že ten turnaj vyhraje. Což je těžší v konkurenci Brazílie nebo Argentiny, resp. Francie a Anglie, než Nigérie a Maroka.

Reagovat
icka

Reagovat
Benfica

* az na afcon

Reagovat
Kiss Me Polka!

afcon je o dve úrovně pod copou

Reagovat
Seydou Doumbia

afcon je nejtěžší a nejlepší repre turnaj světa, bez debat...to co se děje tam nezažiješ nikde jinde na světě, afcon je živorní styl

Reagovat
Kiss Me Polka!

GB 22 mel vyhrat aboubakar to rikam furt, ale copa je vic, protoze je tam messi

Reagovat
Seydou Doumbia

Abubačar neskutečný frajer GB nevyhrál jen proto že skončili s bronzem a ne se zlatou

Reagovat
Benfica

No nie, uz len kvoli tym 2 dovodom hore..

Reagovat
Kiss Me Polka!

jako ty dva uplne dementi duvody, ktere nedavaji smysl, protoze jeden je irelevantni a druhy naopak kvalitu jeste zvysuje???

Reagovat
Benfica

ty si dal jeden a este dementnejsi

Takze absencia kvalifikacie zvysuje kvalitu

Reagovat
Kiss Me Polka!

co to meles, pozvane tymy z jinych konferenci, cemu ses vysmyval, zvysuji uroven.

to, ze ucast nejlepsiho hrace vsech dob na zvyseni kvality/prestize je spatny argument ma byt zas co za zblept?

Reagovat
Benfica

Pozvane timy tam urcite nezvysuje uroven, vsak si tam chodia s b vyberom zahrat prioravaky

Najlepsi hrac vsech dobe hraje na Eure

Reagovat
Kiss Me Polka!

jasne pripravaky, aka videl jsi presne 0 tech zapasu v africe by ty tymy meli sanci na vyhru, tady pomalu nemaji sanci na postup do playoff..

ve evrope nevyrostl ani hrac top 3... v soucasnosti uz je to jen trapne, nikdo soudny, kdo sleduje fotbal, egoistu do techto vyberu seriozne nezarazuje..

Reagovat
Benfica

Btw staci v podstate vidiet tie nominacie

Mles vodu

Reagovat
Kiss Me Polka!

ano staci, najdes tam totiz mnohem lepsi hrace nez na afconu

Reagovat
Benfica

tak urcite.. si pobavil standupista by z teba mozno bol

Reagovat
Seydou Doumbia

ME je druhořadý turnaj který hraje polovina evropy a z toho polovina co se tam kvalifikuje tam nemá co dělat...MS je top, ME je overrated jak hovado

Reagovat
Benfica

Ako so 16 timamy bola lepsia konkurencia, ale to nic nemeni na tom, ze to ma renome a kvalitu.. btw o polke timov sa mozme potom bavit aj o MS a o MS co budu teraz rozsirene

Reagovat
Bayern +

Reagovat
pawels

Souhlas. Musiala je ten, kdo bude, až ustálí výkonnost, pravděpodobně největší hvězdou ze současných hráčů Bayernu. Pokud ho udrží a dokáže spolupracovat se zmíněným duem, tak je to pro všechny zúčastněné velký potenciál vyhrávat individuální i týmové trofeje.

Reagovat
2miguel1

EURO je priliš mala suťaž. To ani neber do uvahy. Bude zaležať kto vyhra LM resp. ak bude Bellingham takto golovy a Real da nejake semi, tak Bellingham je pred Kaneom

Reagovat
Seydou Doumbia

Musi hlavně nesmí být takové hovado v zakončení a v rozhodování co s míčem udělá, bud ho nesmyslně přidržuje a zadrbe akci nebo pali z blbých pozic...tohle ho provází většinu angažmá u nás, ale tak je mladý, tohle se ještě dá vypilovat...potom bude radost ho sledovat

Reagovat
Rudnevs

Za mna skoda, ze sa Norsko nedostalo na ME. Nie ani tak kvoli zlatej lopte, to neriesim, to je aj tak posledne roky len joke, ale Odegaard a Haaland v jednom time doplneny o dalsich kvalitnych hracov, to by som si pozrel a rozhodnejsie zaujimavejsi tim nez trebars Skoti.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Drevar

Nori ešte môžu postúpiť ne.. v marci bude ešte baráž o posledné 3 miesta. 12 tímov ligy národov si to rozdá v playoff

Reagovat
Ingimir

to síce áno, ale do baráže nejdú tímy z tretích miest v skupinách ale berie sa podla poradia v Lige Národov a jediná nádej Nórov je že sa Island kvalifikuje miesto nás

https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024_qualifying_play-offs#Teams_selected

Reagovat
Drevar

To fakt jedine Island? Ale to my nedovolíme:)) dúfam

Reagovat
Doomblade

Něco mi říká, že pokud to jen trochu půjde, tak k dalšímu GB nějak dotlačí Mbappého..

Reagovat
Mass
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele