Nizozemská Eredivisie - souhrn 12. kola

09.11.2012, 21:59, aktualizováno 11.11.2012, 18:25
Komentáře a souhrny
Šlágr kola gól nepřinesl, Vitesse remizovalo s Twente. Ajax uspěl ve Zwolle, Feyenoord rozstřílel Rodu, PSV zase Heerenveen. Nedařilo se Utrechtu, čtvrtý tým tabulky prohrál rozdílem třídy ve Waalwijku. Doma uspělo i Venlo nad Willemem II a Nijmegen si poradil s Heraclesem, Den Haag s Alkmaarem si body rozdělily...

PSV Eindhoven - SC Heerenveen 5:1

11.11.2012 16:30

Góly: 23. Luciano Narsingh, 52. Dries Mertens, 62. Georginio Wijnaldum, 83. Tim Matavž, 86. Tim Matavž - 6. Daniël de Ridder

PSV potvrdilo svou roli střelecky agilního mužstva a proti Heerenveenu nastřílelo hned pět branek, když dokázalo snadno zvítězit 5:1.

Utkání však pro domácího favorita nezačalo dobře. Hned v 6. minutě se totiž v dobré šanci objevili hosté. Aut z pravé strany až příliš snadno prošel k volnému De Ridderovi, který lehkou tečí přehlavičkoval bránícího Marcela a otevřel tak stav utkání.

PSV prohrávalo celkem brzy, avšak nedělalo si z toho žádnou hlavu. Mělo před sebou celé utkání a na hře domácích šlo vidět, že si na Heerenveen i přes tento stav věří. Vyrovnání přišlo navíc celkem rychle. Běžela 23. minuta a s ní přišel rychlý únik domácího Matavže. Ten předložil míč osamocenému Narsinghovi, který svou parádní ranou poslal utkání a první poločas do nerozhodného stavu.

Druhá půle začala jasnou dominancí domácích. Ti věděli, že nemůžou otálet a snažili se utkání rozhodnout co nejdříve. Na řadu přišla tak 52. minuta s ní kombinace středem hřiště, která došla až k Mertensovi. Ten si postrčil míč a perfektní ranou do horního rohu branku nedal hostujícímu brankáři sebemenší šanci - 2:1.

Po deseti minutách byla nálada v domácím táboře ještě lepší. V 62. minutě se totiž uvolnil Strootman a parádním centrem našel Wijnalduma. Ten napoprvé brankáře hostí nedokázal překonat, ovšem vyražený míč do vzduchu bez problému svou hlavičkou uklidil do sítě a zvýšil vedení PSV.

Blížil se závěr zápasu a ním i vrchol umění v podání domácích. Ti hosty k ničemu nepouštěli a ti v posledních deseti minutách jen přihlíželi, cože se kolem nich děje. Nejprve v 83. minutě Lens vyškolil na pravé straně celou obranu, aby poté nabídl míč nikým nehlídanému Matavžovi. Ten se zakončením neměl sebemenší problém a snadno zavěsil. Neuběhlo navíc mnoho a PSV dalo výsledku exhibiční nádech, když se právě Matavž postaral o "bůra". V 87. minutě se po centru dostal k míči právě Matavž a svou sedmou brankou v sezoně stanovil konečný výsledek 5:1!

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - AFC Ajax 2:4

11.11.2012 14:30

Góly: 81. Denni Avdić, 83. Jesper Drost - 12. Toby Alderweireld, 32. Viktor Fischer, 48. Viktor Fischer, 76. Siem de Jong

Ajax potvrdil roli favorita a na půdě nováčka ze Zwolle vyhrál snadno 4:2.

Ajax po pár minutách převzal otěže utkání a netrvalo to dlouho a už se na obranu domácích řítil jeden útok za druhým. Velká šance přišla ve 12. minutě. V té se po rohovém kopu dostal k míči hostující Alderweireld a z bezprostřední blízkosti neměl problémy se zakončením.

Ajax jednoznačně dominoval a Zwolle jen vyčkávalo, zda-li bude moci nějakým výpadem zaútočit. Po půlhodině hry však přišla další branka, která šance domácích na nějaký úspěch značně srazila k zemi. Běžela 32. minuta a výborně rozehranou standardní situaci z autu využil Fischer, který tváří v tvář Boerovi nezaváhal.

Hosté vedli již 2:0 a zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto. Druhý poločas navíc začal Ajax drtivým náporem, ze kterého vytěžil již třetí branku. Psala se 48. minuta a hostující Boerrigter parádním únikem pronikl až do pokutového území domácích. Tam poslal perfektní centr na nabíhajícího Fischera, který svou druhou brankou v utkání poslal hostující celek již do tříbrankového vedení.

Ajax však ani za stavu 0:3 nepřestal útočit. Další branka však na sebe nechala čekat. V 78. minutě se snažil Fischer docílit hattricku, prodral se do vápna, avšak v rychlé momentě přihrál na lépe postaveného De Jonga, který svou ranou prakticky stvrdil vítězství Ajaxu.

Zwolle však nezahodilo svou čest a s výsledkem ještě dokázalo něco udělat. Snažilo se hrát až do konce i když se nedařilo, v 81. minutě přišla odměna. Přízemní centr z pravé strany za záda hostujícího brankáře doklepl s přehledem Avdič. PEC však ani po čestné trefě nepřestalo hrát. O dvě minuty později padla už poslední branku duelu. Na hostující polovině se skvěle uvolnil domácí Drost a parádní ranou pod břevno stanovil konečný výsledek 2:4.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Roda JC 5:2

11.11.2012 14:30

Góly: 1. Graziano Pellè, 25. Graziano Pellè, 35. Lex Immers, 54. Jordy Clasie, 73. Daryl Janmaat - 12. Sanharib Malki, 40. Bart Biemans

Fotbalisté Feyenoordu dokázali napravit zaváhání z minulého kola a po prohře na půdě Twente si nyní spravili chuť. Dokázali totiž v divokém utkání přehrát Rodu, která se sice bila statečně, jenže přestřelku se zkušenějším celkem nakonec nezvládla a naprosto vyhořela v obraně. Rotterdamský výběr se tak s jednadvaceti body posunul na páté místo tabulky o skóre za Ajax a před Utrecht, Roda přerušila svou sérii čtyř duelů bez prohry a má deset bodů.

Kvůli tomu se v tabulce Propadla na patnácté místo pouze o bod před barážovou šestnáctou příčku Venla a určitě musí zabrat. Nyní se předvedla hlavně v prvním poločase, kde vsítila dvě branky, v tom druhém už ale nestačila. Domácí se dostali do vedení už v první minutě, kdy hned po rozehrání poslal Daryl Janmaat přihrávku před pokutové území a z osmnácti metrů vypálil Gaziano Pellé, který mířil přesně do horního růžku - 1:0.

Nicméně už ve 12. minutě bylo srovnáno, když se po rohovém kopu uvolnil Sanharib Malki a hlavou pohodlně zakončil. Stejný hráč mohl otočit skóre zápasu po čtvrt hodině hry, ovšem jeho lob šel těsně nad branku. Defenzíva Kerkrade však nebyla pevná a ve 25. minutě podruhé inkasovala. Po přímém volném kopu a následné přihrávce Schakena prokázal svůj důraz znovu Pellé a mezi dvěma protihráči dopíchl míč do branky.

O deset minut později domácí zvýšili stav. Ještě předtím sice Jordie Classie napálil tyč, avšak poté už po dlouhém centru Schakena střílel z voleje Lex Immers a nedal gólmanovi Filipu Kurtovi žádnou šanci. Hosté utkání ještě zdramatizovali pět minut před pauzou, kdy po pasu Affaneho hlavičkoval k tyči Bart Biemans - 3:2. Stejný hráč ale zmařil šance svého týmu v 52. minutě, když fauloval unikajícího Immerse a uviděl od sudího přímou červenou kartu.

Následně sice Immers ani natřikrát penaltu neproměnil, ovšem o dvě minuty později ho napodobil Clasie, který využil kolmice Pellého a zamířil do vzdálenějšího rohu - 4:2. Poslední branku utkání vsítil v 73. minutě Janmaat, který po krásné přízemní kombinaci poslal kroucenou ránu k tyči. V závěru ještě z dvou metrů přestřelil branku Immers a Malki i Schaken vstřelili další branky, jenže ty nebyly uznány kvůli údajným ofsajdům.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Twente 0:0

11.11.2012 12:30

Góly: -

Očekávaný šlágr dvanáctého kola Eredivisie fanoušky příliš nenadchnul. V souboji mezi Vitesse a Twente nakonec nepadl ani jeden gól.

Oba celky vstoupily do utkání pěkně zostra. Asi nejvážnější šanci úvodních minut si vypracoval Marco van Ginkel, jenž po rohovém kopu hlavičkoval zhruba dva metry vedle. Poté ale tempo hry totálně opadlo a diváci byli svědky nezáživné podívané, která je zcela jistě ani v nejmenší nebavila.

Změna přišla až po změně stran, kdy se hra konečně více otevřela a nabídla také pár zajímavých šancí. První moment, který skutečně zaváněl gólem, byl k vidění v průběhu pětapadesáté minuty. To dostal Marco van Ginkel od Bonyho výbornou přihrávku do běhu, ovšem v rozhodující moment brankáře Mihajlova přehodit nedokázal.

Zanedlouho zahrozil pro změnu útočník Jonathan Reis. Jeho střela z úhlu sice na první pohled příliš nebezpečně nevypadala, byla ovšem výborně umístěna ke vzdálenější tyči, a proto musel Mihajlov vytáhnout pohotový zákrok, aby míč vyrazil.

Twente si jedinou pořádnou šanci celého zápasu vypracovalo zhruba dvacet minut před koncem, kdy se dostal k hlavičce neobsazený Willem Janssen, bohužel ale mířil pouze do míst, kde zrovna operoval připravený brankář Velthuizen. Závěr utkání se už odehrál bez dalších zajímavých akcí, a tak se oba celky rozešly smírně 0:0.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Heracles Almelo 3:2

10.11.2012 20:45

Góly: 24. Ricky ten Voorde, 71. Leroy George, 76. Ricky ten Voorde - 48. Samuel Armenteros, 56. Samuel Armenteros

Fotbalisté Nijmegenu prodloužili svou sérii neporazitelnosti na pět zápasů v řadě a v tabulce se posunuli minimálně do zítra na páté místo tabulky s devatenácti body. Naopak Heracles po skvělé sérii prohrálo podruhé v řadě a se čtrnácti body zatím zůstává na devátém místě tabulky. Za hosty sice dvakrát skóroval Samuel Armenteros a otočil těsně po půli z 0:1 na 2:1 pro Heracles, Nijmegen však dokázal během pěti minut znovu otočit a nakonec vyhrát.

V úvodní dvacetiminutovce se oba soupeři spíše oťukávali a nebyla k vidění jediná vážnější akce, nicméně poté se dostali do velké šance hostů. Z hranice pokutového území pálil Pedro, jenže jeho rána se pouze otřela o tyč a šla do zámezí. Ihned na to ale Nijmegen vsítil vedoucí trefu. Po rohovém kopu se na zadní tyči ocitl Rick ten Voorde a přesnou hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Další šance přišly až v závěrečné pětiminutovce.

Nejprve pálil z dvanácti metrů Duarte a mohl srovnat, avšak skvělý zákrok musel předvést gólman Gábor Babos. Následně pronikl po skvělém sólu až do středu vápna Armenteros, jenže pak nepochopitelně trefil tělo Babose. Hostující útočník ale zazářil ihned po přestávce. Nejprve ve 48. minutě po krásné uličce Pedra střílel pod tělo Babose, o osm minut později otočil průběh utkání chytrou technickou střelou z hranice vápna obstřelil Babose - 1:2.

Hearcles poté bylo jasně lepší, nicméně v 71. minutě Nijmegen z ničeho nic srovnal a dostal se na koně. Z dvaceti metrů z přímého volného kopu se nádhernou ranou prosadil Leroy George. Rozhodujíc trefu NEC dalo čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Po nedorozumění hostující obranu dostal dobrou přihrávku Ten Voorde a bez jakýchkoliv problémů prošel až před gólmana Pasveera a nekompromisně ho prostřelil - 3:2.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - Willem II 4:1

10.11.2012 19:45

Góly: 27. Marcel Seip, 47. Robert Cullen, 53. Bryan Linssen, 72. Oguzhan Türk - 74. Virgil Misidjan

Fotbalisté Venla navázali na předchozí zápas a v souboji dvou celků na posledních místech tabulky jasně dominovali. Konkurenční Tilburg porazili rozdílem třídy o tři branky a díky tomu si připsali své druhé vítězství v sezóně a tedy i druhou výhru za sebou. V tuto chvíli mají na kontě devět bodů a díky tomu se zatím posunuli na šestnácté místo tabulky o bod před Zwolle, i když to má nedělní zápas k dobru. Tilburg je se šesti body na poslední osmnácté pozici.

Venlo se do vedení dostalo po půl hodině hry a rozhodující náskok si vytvořilo krátce po pauze, kde vsítilo hned dvě branky. Necelých dvacet minut před koncem přidalo další trefu, a i když hosté vzápětí snížili, tak se už na více nezmohli. Domácí po vyrovnaném začátku zápasu poslal do vedení v první šanci zápasu ve 27. minutě Marcel Seip, kdy si naskočil na krásný centr z pravé strany od Guuse Joppena a snadno hlavou skóroval.

Další branky byly k vidění až po přestávce. VVV se uklidnilo dvě minuty po začátku druhého dějství. Po krásné přihrávce do vápna od Briana Linssena se ke střele odhodlal Robert Cullen a tvrdou ranou do protipohybu gólmana Davida Muela zvýšil stav. O šest minut později se prosadil Linssen, který napřáhl z hranice vápna a nezištnou ranou překvapil všechny včetně brankáře Muela, míč zapadl přímo k tyči.

V 72. minutě bylo na stánku Venla ještě veseleji a vítězství domácích stvrdil Oguzhan Türk. Ten po dlouhém pasu do vápna a sklepnutí Rickyho van Haarena vystřelil z voleje a jeho pokus skončil u pravé tyče - 4:0. O dvě minuty později se čestného úspěchu dočkali také hosté, když nejhezčí branku utkání vstřelil Virgil Misidjan. Ten se prodral přes dva protihráče do vápna a nekompromisní střelou trefil přesně horní růžek, další branku však hosté již nepřidali.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - AZ Alkmaar 2:2

10.11.2012 19:45

Góly: 34. Charlton Vicento, 47. Danny Holla - 22. Erik Falkenburg, 64. Jozy Altidore

AZ nedokázalo prolomit trápení a z dnešního souboje proti Den Haagu vybojovalo pouze remízu 2:2.

Utkání začalo opatrně. Oba celky spíše vyčkávaly, s čím přijde soupeř. AZ se dostalo do hry dříve, avšak Den Haag s poklidem bránil všechny útoky již v samotném počátku. První velká šance přišla ve 23. minutě, ve které se hostující Falkenburg dostal do samostatného úniku. Sám před domácím brankářem si hostující střelec počínal chladnokrevně. Nejprve si brankáře Zwinkelse položil a poté snadno zakončil do prázdné branky.

Den Haag však nepadl na kolena. Během chvilky vyrovnal hru a netrvalo dlouho, než vyrovnal i stav utkání. Běžela 34. minuta a chyba hostujícího Reijnena připravila AZ o vedení. Reijnenova malá domů nabídla šanci Vicentovi, který přihrávku vystihl, přebral a sám před hostujícím brankářem bezchybně zavěsil - 1:1.

První poločas nabídl dvě branky, po jedné na každé straně, a vyrovnanou hru. Start druhé poločasu se však vymkl kontrole hostí a Den Haag měl velkou příležitost. Poepon se ve 46. minutě skácel k zemi po jednom z hlavičkových soubojů a rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Holla a bez problému poslal domácí celek do vedení.

Alkmaar se však kousl a okamžitě začal útočit. V dobré příležitosti se ocitl Altidore, jeho hlavička však skončila těsně mimo. Altidorova chvilka však přišla v 64. minutě. V té se fantasticky obtočil kolem bránícího Beugelsdijka a parádní ranou nedal domácímu brankáři sebemenší šanci. Jeho rána tak znamenala tížené srovnání na 2:2.

O tři minuty později se však skóre mohlo měnit znovu. Holla se objevil sám před Estebanem a domácí střelec mohl poslal ADO opět do vedení. Esteban však prokázal, že je skvělým brankářem a včasným zásahem podržel své mužstvo a i díky jeho počínání si AZ odvezlo alespoň bod za remízu 2:2.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Utrecht 4:0

10.11.2012 18:45

Góly: 5. Teddy Chevalier, 74. Florian Jozefzoon, 76. Imad Najah, 83. Sander Duits

Vítězná série Utrechtu je u konce. Svěřenci kouče Wouterse tentokrát předvedli mizerný výkon a po zásluze museli skousnout krutou porážku 0:4 od Waalwijku.

Domácí fotbalisté vletěli do zápasu pěkně zostra a za svou aktivitu byli odměněni brzkým gólem. Už v páté minutě Jozefzoon výborně našel volného Chevaliera, který následně uklidil míč přesně k tyčce - 1:0. Uběhly však pouhé dvě minuty a Waalwijk zahrozil znovu. Obránce van Peppen napřáhl z dálky a brankáře Ruitera vylekal nebezpečnou střelou, kterou hostující gólman vyrazil.

Utrecht se ocitl nejblíže vyrovnání po čtvrthodině hry, kdy Kaliho tečovaná střela proletěla jen těsně vedle tyčky. Následně ale tempo hry výrazně opadlo a diváci se místy dozajista pořádně nudili. Z letargie je vytrhl až domácí Najah, který těsně před přestávkou zaměstnal Ruitera dělovkou z dobrých pětadvaceti metrů.

Předváděná hra v úvodních minutách druhé půle mnoho fotbalové krásy nepobrala. První moment, který by skutečně zaváněl gólem, přišel až v průběhu jednašedesáté minuty, kdy zahrozil Imad Najah, který si všiml, že je brankář Ruiter daleko z branky, a tak svůj střílený centr stočil k bližší tyči. Hostující gólman byl nakonec rád, když míč vyškrábl alespoň na roh. O třináct minut později už takové štěstí ale neměl a po střele Jozefzoona musel lovit míč ze své sítě.

Hned vzápětí přišel další gól Waalwijku. Najah dostal od Chevaliera výborný pas, kterého dokázal bezezbytku využít a úspěšným zakončením podél Ruitera zvýšil na rozdíl tří branek. Poslední slovo ovšem patřilo zkušenému Sanderu Duitsovi, který uzavřel gólový účet dnešního utkání zdařilou ranou z přímého kopu.

Více informací k zápasu

NAC Breda - FC Groningen 0:1

09.11.2012 20:00

Góly: 81. Michael de Leeuw

Breda dnes měla možnost dokonat vítězný hattrick, jenže nabídnuté příležitosti nevyužila. Domácí klání proti Groningenu nezvládla a po gólu Michaela de Leeuwa prohrála 0:1.

Úvod utkání začal poměrně opatrně. První zajímavou příležitost přinesla až patnáctá minuta, kdy se k vyraženému míči dostal aktivní de Leeuw, ale svou střelou orazítkoval pouze tyčku Ten Rouwelaarovy brány. Vzápětí dala o sobě vědět také Breda, konkrétně Nemanja Gudelj, jehož střelecký pokus vykopl na brankové čáře stoper van Dijk.

Následně sice tempo hry opadlo, přesto mohli jít domácí fotbalisté ještě před přestávkou do vedení. V další stoprocentní šanci se ocitl Seuntjes, ovšem narazil na vynikajícího Luciana, který jej bravurně vychytal.

Po změně stran se pokračovalo v zaběhnutých kolejí, takže oba celky se soustředily na pečlivou obranu a směrem dopředu toho mnoho nevymyslely. Dá se říct, že první moment, který by skutečně zaváněl gólem, přišel až v osmasedmdesáté minutě, kdy Gudelj sice obdržel vynikající pas za obranu, jenže následně poslal míč těsně vedle tyčky.

O čtyři minuty později pak z ničeho nic udeřil Groningen. De Leeuw se dostal k centru Sparva a z voleje poslal míč neomylně za záda Ten Rouwelaara - 0:1. Fotbalisté Bredy se ještě pochopitelně snažili na nepříznivý stav odpovědět, ovšem Gudelj pálil nad břevno, Luijckx v nastaveném čase pro změnu trefil pouze brankáře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven12100242:1030
2.FC Twente1292124:629
3.SBV Vitesse1274121:925
4.AFC Ajax1256129:1621
5.Feyenoord Rotterdam1263323:1821
6.FC Utrecht1263317:1321
7.NEC Nijmegen1254319:2019
8.ADO Den Haag1237221:1716
9.Heracles Almelo1235424:2514
10.FC Groningen1242613:2214
11.RKC Waalwijk1234517:1713
12.AZ Alkmaar1234519:2313
13.SC Heerenveen1234518:2413
14.NAC Breda1232711:2311
15.Roda JC1224612:2110
16.VVV Venlo1223716:309
17.PEC Zwolle1222810:238
18.Willem II121389:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
AjaxFans

Waalwijk solidní klepec

Reagovat
Elliasson

Že zrovna proti Utrechtu.

Reagovat
brainbug

VVV jen tak dale!

Reagovat
AjaxFans

S Fisherem co možná nejdřív podepsat dlohodobější kontrakt.

Reagovat
smazaný uživatel

PSV to rozjíždí ve velkém stylu

Reagovat
AjaxFans

čekal jsem,že srdíčka budou větší protivník

Reagovat
smazaný uživatel

no jo chcete titul a EL se vypouští co? Pokud v zimě nerozprodáte kádr budeme to mít hodně těžké.

Reagovat
smazaný uživatel

Už to tak vypadá, ale jeden rok ty poháry snad oželit můžeme. Bude se prodávat až po sezóně, tak se letos s titulem rozluč

Reagovat
Stiksxx

Přesně..Evropská liga bude odpuštěna.

Reagovat
smazaný uživatel

Ste prvykrat pred nami , mate o bod viac a uz teraz v tretine sezony skoro oslavujte . Nechte si zajit chut hosanci, tento rok pojde titul na Arke Stadium

Reagovat
Stiksxx

To je jasný..oslavovat se nesmí..stejně to bylo minulé sezony..ten kdo vyhrál na podzim nevyhrál na konci.

Reagovat
smazaný uživatel

Já žádný titul neoslavuji, ale podívej se na skóre PSV a pak Twente, to o něčem svědčí.

Reagovat
AjaxFans

skore ti je k ničemu,kterýsi rok jsme všechny přestříleli o hafl gólů a stejnak z toho nebyl titul

Reagovat
smazaný uživatel

skóre na konci hraje taky velkou roli máš to jak bod navíc při rovnosti..

Reagovat
AjaxFans
Reagovat
smazaný uživatel

Nechtěl jsem ti to říkat, ale Twente už nikdy titul nevyhraje...

Reagovat
afc ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele