Nizozemská Eredivisie - preview 12. kola

09.11.2012, 08:39, aktualizováno 11.11.2012, 08:58
Previews
Vedoucí Twente dnes čeká těžká práce, protože se představí na hřišti dobře hrajícího Vitesse, kterému patří průběžná třetí příčka. Eindhoven hraje s Heerenveenem, Ajax si nemůže dovolit zaváhat ve Zwolle, Feyenoord změří síly s Rodou.
SBV Vitesse - FC Twente  (neděle 12:30)
Pár minut po nedělním poledni se mohou fanoušci nizozemské kopané těšit na očekávaný šlágr dvanáctého kola Eredivisie. Proti sobě se postaví vedoucí Twente a třetí Vitesse.

Podle předzápasových předpokladů bychom měli být svědky vyrovnané podívané. Před úvodním výkopem se ale každopádně pyšní o chlup lepší formou hostující Twente, které v dosavadním průběhu sezóny ztratilo body pouze ve dvou případech (porážka 0:1 s Ajaxem, remíza 1:1 proti Rodě). V minulém kole pak svěřenci kouče McClarena bez větších potíží rozstříleli bezmocný Feyenoord 3:0 a udrželi se tak na čele tabulky.

Také Vitesse během minulého víkendu excelovalo. V Amsterdam Areně proti Ajaxu podalo vynikající výkon a po zásluze si připsalo cenné vítězství 2:0. Zároveň se znovu potvrdilo, jak je pro současné Vitesse nepostradatelný exsparťanský útočník Bony, který zařídil oba dva góly svého celku. Velkou pochvalu ale zaslouží také obranná čtveřice ve složení Kalas, van der Heijden, Kašia a van Aanholt.

Podíváme-li se do minulosti, zjistíme, že Vitesse má Twente co vracet. Historie vzájemných zápasů hovoří poměrně jednoznačnou řečí: Vitesse čeká proti Twente na vítězství už dlouhých patnáct zápasů v řadě! Loni pak dokonce na domácí půdě prohrálo vysoko 1:4. Tentokrát ale půjde do boje téměř kompletní; mimo hru by měl být pouze zraněný obránce Frank van der Struijk. To na druhé straně barikády jsou na tom přeci jen hůře. Zranění stále nepustí do hry klíčového středopolaře Leroye Fera, hrát ale nemohou ani Andrej Rendla a Andreas Bjelland.
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Velthuizen - Kalas, Kašia, van der Heijden, van Aanholt - Ibarra, van Ginkel, Janssen - Kakuta, Bony, Reis.
FC Twente - pravděpodobná sestava:
Mihajlov - Rosales, Douglas, Bengtsson, Braafheid - Janssen, Brama, Schilder - Tadić, Castaignos, Cabral.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Nováček ze Zwolle přivítá na své půdě obhájce titulu z Amsterodamu. Proti tamnímu PEC se postaví slavný Ajax.

Domácí PEC se pohybuje přesně tak, jak před sezónou odhadovali odborníci. Zwolle se nedaří a momentálně hájí 16. pozici, která zaručuje nucenou baráž o záchranu. Hra Zwolle však není tak špatná, poslední dvě kola odehrál PEC na solidní úrovni a pokaždé prohrál pouze o branku. Nejprve na domácí půdě proti silnému PSV 1:2 a v minulém kole stejným výsledkem na půdě ambiciózního Heerenveenu.

To Ajax tipují odborníci na vyšší příčky než Zwolle. Momentálně hájí loňský mistr 5. příčku, kterou by rozhodně bral kdejaký celek v Holandsku, ale vedení amsterodamského celku má vyšší ambice. Poslední kolo však Ajaxu příliš nepřálo, na domácí půdě totiž podlehl snadno přijíždějícímu Vitesse 0:2. Poslední duel však opět vneslo do kabiny Ajaxu lepší náladu. V rámci utkání Ligy mistrů totiž Ajax zajížděl na půdu anglického mistra Manchesteru City. Na ostrovech Nizozemci ostudu neudělali a uhráli velmi příjemnou remízu 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - Roda JC  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu si letos drží svůj standard, avšak na úhlavní protivníky se jim příliš nedaří. V průběhu sezóny nasbírali v 11. kolech osmnáct bodů a postoupili do čtvrtého kola národního poháru, zatím jim proto patří šesté místo. Nyní vyzvou Rodu, která je velmi často katem favoritů, ovšem hlavně v domácím prostředí. Letos navíc balancuje na hranici sestupu a s deseti body se nachází na patnáctém místě Eredivisie.

Kerkrade po úvodních sedmi kolech mělo na kontě pouze čtyři body, avšak nyní už čtyřikrát v řadě neprohrálo. Nicméně vyhrát od té doby dokázalo také jenom jednou, jinak již třikrát v řadě remizovalo. Velice cenný byl domácí bod s vedoucím Twente, následně bezbrankově remizovala v Nijmegenu a také doma s Den Haagem. Největším problémem zůstává ofenzíva, Roda celkově skórovala jen desetkrát a v tomto ohledu patří k nejhorším.

Feyenoord až do minulého kola neprohrál čtyřikrát v řadě a cenný bod získal i proti Ajaxu, jenže naposledy nestačil jasně 0:3 na půdě Twente. V celé sezóně prohrál tři utkání, kromě na Twente ještě nestačil na Arnhem a PSV, tedy v tuto chvíli na tři vedoucí celky Eredivisie. V loňských ligových vzájemných soubojích získal čtyři body, když doma Rodu porazil 3:0 a na její půdě uhrál bod za bezbrankovou remízu.

Kouč domácího celku Ronald Koeman bude postrádat dlouhodobě zraněné Erwina Muldera a Sekou Cissého, nicméně po nemoci už bude připraven Bruno Martins Indi. Koeman dobře ví, v čem tkví největší síla soupeře. "Roda skvěle brání a je velmi těžké se dostat přes její defenzívu. Navíc pokud předvede svou tradiční hru, tak se může i v útoku dostat do několika zajímavých šancí a uhlídat Sanhariba Malkiho určitě není jednoduché," uvedl zkušený kouč.

Dobře také ví, že na jeho tým je po loňské sezóně vyvíjen velký tlak. "V každém utkání jsme pod velkým tlakem, soupeři se na nás chtějí vytáhnout a na rozdíl od loňské sezóny jsme považováni za jedny z největších kandidátů na mistrovský titul. V posledních čtyřech utkáních jsme inkasovali hned devětkrát a pokud chceme myslet na titul, tak musíme v obraně zabrat a tento problém hodně vylepšit," dodal závěrem Koeman.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Lamprou - Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi - Clasie, Immers, Vilhena - Schaken, Pellè, Boëtius.
Roda JC - pravděpodobná sestava:
Kurto - Monteyne, Biemans, Danilo, Kádár - Donald, De Beule, Fledderus, Affane - Németh, Malki.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - SC Heerenveen  (neděle 16:30)
PSV přivítá v zajímavém duelu ambiciózní Heerenveen.

Domácí celek nadějně stíhá první Twente. PSV totiž hájí druhou příčku a na vedoucí post ztrácí pouhý bod. Twente navíc čeká duel s rozjetým Vitesse, a tak fanoušci, hráči i vedení vyhlížejí ztrátu svého soka a možný posun do čela. K tomu však musí PSV bezpodmínečně vyhrát. Poslední kola nejlépe střílejícímu celku nejvyšší soutěže vyšlo, když na domácí půdě rozstřílel Heracles vysoko 4:0. Aktuálně poslední duel však náladu v týmu krapet zhoršil. V Evropské lize PSV zajíždělo do Švédska a proti tamnímu AIK Solna nenašlo žádný recept. Prohra 0:1 tak PSV může hodně mrzet.

Na druhé straně stojí Heerenveen. Celek, který v minulém roce nadějně bojoval dokonce o titul, letos nijak nezáří. Hájí momentálně až jedenáctou příčku. Srdíčka navíc neoplývají takovou střeleckou potencí jako v minulém ročníku. Při pohledu na záporné skóre 17:19 nejeden fanoušek toho celku zesmutní. Poslední utkání však Srdíčkám celkem vyšlo. Na domácí půdě totiž přivítala nováčka ze Zwolle a zvládla tak povinnost a zvítězila těsně 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - FC Utrecht  (sobota 18:45)
Waalwijk vstoupil do letošního ročníku tou správnou nohou, ovšem jeho poslední výkony lze zhodnotit nejlépe slovy bída a utrpení. V tabulce tak pochopitelně zažil ostrý propad, který se bude snažit nyní zmírnit proti Utrechtu.

Po úvodních čtyřech kolech měl Waalwijk na svém kontě výborných osm bodů a leckterý fanoušek RKC už prorokoval svým miláčkům úspěšnou sezónou. Jejich nadšení ale začalo pozvolna opadat, až vyprchalo úplně. Aktuálně Waalwijku patří čtrnáctá příčka, přičemž od pásma sestupu jej dělí pouhé dva body. Na své další ligové vítězství čeká už dlouhých osm kol. V posledních čtyřech zápasech pak navíc nezískal ani bod.

To Utrecht je na tom podstatně lépe. Zatím totiž zdatně sekunduje celkům na čele tabulky a pyšní se vynikající formou - v posledních třech kolech pokaždé vyhrál. Svou vítěznou sérii se ale bude pochopitelně snažit prodloužit také ve Waalwijku, kde se mu v minulosti zpravidla dařilo. Na stadiónu Mandemakers prohrál naposledy v roce 2004, od té doby pokaždé bodoval. Třikrát se radoval z výhry, dvakrát pak bral bod za remízu.

Co se týká absencí, se zraněnými hráči se musí vypořádat na obou stranách. V domácím táboře jsou mimo hru Janssen, Ramos, Barroilhet a Jungschläger, hosté budou pro změnu postrádat Duplana a Ayouba.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - Willem II  (sobota 19:45)
Velice důležitý souboj o záchranu, který bude hodně vyrovnaný a napínavý pro všechny fanoušky. Dá se čekat velice hektický duel, utká se totiž spolu poslední a předposlední celek tabulky, oba soupeři navíc mají stejný počet bodů. Venlo má na kontě šest bodů a je o skóre na osmnácté pozici, nicméně v posledním zápase ukázalo, že má na to hrát nejvyšší soutěž. Tilburg jako nováček soutěže tápe hlavně v obraně a třikrát v řadě prohrál.

Venlo totiž až do minulého kola nemělo na kontě jedinou výhru a pouze třikrát remizovalo. Ovšem v předchozím kole šokovalo na půdě Alkmaaru a zvítězilo 2:1, díky tomu už všechny celky v Eredivisii alespoň jednou vyhrály. Tilburg zaznamenal jedinou svou výhru v 8. kole nad Waalwijkem, ale od té doby nestačil na PSV, Den Haag a minule doma utrpěl krutý debakl 1:5 s Utrechtem.

Oba celky na sebe narazily v předminulé sezóně, kdy Tilburg sestupoval o patro níže. Tehdy Willem II doma prohrál 1:4 a na půdě soupeře uhrál bezbrankovou remízu. Manažer hostů Jurgen Streppel považuje toto utkání za důležité hlavně z hlediska psychiky. "Zatím není ani polovina soutěže, nicméně vítězný tým může být psychicky hodně nahoře. Víme, co soupeř dokázal v minulém utkání, nyní je to ale speciální zápas a předchozí okolnosti nebudou hrát hlavní roli."

Podobný názor má také kouč Venla Ton Lokhoff, který ale přikládá mírnou váhu vítěznému zápasu nad Alkmaarem. "O osudu tohoto duelu může rozhodnout každá maličkost, my jsme si však na půdě AZ začali věřit a nyní chceme tabulkou stoupat. Protivník ale bude hodně houževnatý a nedá nám nic zadarmo, na což se musíme připravit. Nesmíme se uspokojit minulým výkonem, ale naopak v něm pokračovat," uvedl jasně Lokhoff.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Trápící se AZ cestuje do Den Haagu, aby proti tamnímu ADO nastartovalo opět svou formu. Podaří se?

Domácí Den Haag se po minulé nepovedené sezoně sebral a opět začal pracovat tak jako v sezoně předminulé. Momentální osmá příčka se vedení líbí mnohem více a nálada v klubu také nabrala lepší směr. Body však na konto Den Haagu připisují zejména remízy. Těch má ADO v této sezoně s Ajaxem zatím nejvíce a to rovných šest. Poslední utkání Den Haag odehrál na půdě Rody. V Kerkrade diváci branku neviděli a oba celky se rozešly smírně za remízu 0:0.

AZ Alkmaar se trápí a letošní sezona mu nikterak nevychází. Aktuálně hájí až jedenáctou příčku a fanoušci jsou značně nespokojení. Z aktuálně odehraných jedenácti kol totiž AZ vyhrálo pouze tři. Vedení a fanoušci si díky posledním ročníkům zvykli na určitý standard a ten momentálně v Alkmaaru nepřichází. Negativní nálada však trápí hlavně hráče. Podle jejich slov dělají co mohou, avšak nervozita je kompletně svazuje. Rádi by však vycházeli z povedeného utkání v Arnhemu, kde AZ dokázalo přehrát tamní Vitesse. V minulém kole však přišla velká potupa, když na domácí půdě podlehl Alkmaar poslednímu VVV Venlo těsně 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
NEC Nijmegen - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
V sobotním utkání nastoupí proti sobě soupeři, kterým se v letošní sezóně vcelku daří. Nijmegen po horším úvodu nyní hraje nad očekávání a se šestnácti body na kontě se nachází na sedmém místě tabulky. Heracles se postupem času také probouzel z horších výkonů, nyní je ale devátý se čtrnácti body. Nicméně Almelo hraje mnohem lépe na domácí půdě, Nijmegenu se naopak spíše daří více venku, favorit se tak hledá jen těžko.

Nijmegen neprohrál již čtyřikrát v řadě a ze čtyř utkání získal slušných osm bodů, určitě by chtěl tuto bilanci prodloužit také teď. Nijmegen vyhrál na půdě Alkmaaru a v posledním kole zvítězil i na půdě Groningenu po šťastné bance v nastaveném čase. Před vlastními fanoušky ale čeká na výhru celou podzimní sezónu, tedy v šesti duelech v řadě. Heracles držel až do minulého kola sérii sedmi utkání bez prohry, ve kterých získal třináct bodů.

Jenže minule nezvládl duel na půdě PSV a po zásluze prohrál 0:4. Ve vzájemných soubojích loni neuspěl ani jednou a doma i venku podlehl NEC v poměru 1:2. Kouč Almela Peter Bosz věří, že jeho svěřenci na utkání s PSV zapomenou. "Věděli jsme, proti komu hrajeme a soupeř nám ukázal svou kvalitu, proto jsme to nezvládli. Nyní je ale jiné utkání s hratelnějším soupeřem, a i když to nebude jednoduché, tak doufám, že to zvládneme," uvedl Bosz.

Jeho protějšek Alex Pastoor je nadšený současnou sérií a do tohoto utkání jde s jediným cílem - ukázat fanouškům, že i doma je Nijmegen schopen vítězit. "Věříme si a rádi bychom udrželi svou sérii bez prohry. Ovšem na druhou stranu potřebujeme domácí vítězství jako sůl, kvůli tomuto problému nejsme v tabulce výše. Ve venkovním prostředí nemáme co ztratit, a proto se nám daří, jenže doma jsme svázáni tlakem a zatím ho nedokážeme zvládat," řekl Pastoor.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - FC Groningen  (pátek 20:00)
Podobně jako před týdnem, také tentokrát slibuje páteční předehrávka vyrovnanou podívanou. Proti sobě se postaví tabulkoví sousedé z Bredy a Groningenu.

Lepší formou se před úvodním výkopem může pochlubit domácí Breda, která sice nezachytila úvod sezóny, kdy prohrávala jedno utkání za druhým, v posledních dvou kolech to už ale byla z její strany jiná písnička.

Výrazná změna přišla s odchodem kouče Karelseho, jenž se musel pakovat po domácí porážce 0:3 od Vitesse. Tým dočasně přebral Adri Bogers a zatím si vede více než dobře. Své svěřence nejprve dovedl k vysoké výhře 4:1 nad Venlem, během minulého víkendu pak fanoušky potěšil vítězstvím 2:1 proti Waalwijku.

To Groningen v poslední době tápe a opět padá tabulkou směrem dolů. Naposledy bodoval na začátku října, kdy vyválčil cennou remízu s Feyenoordem. V následujících zápasech to už ale taková sláva nebyla: nejprve nezvládl derby s Heerenveenem, jemuž podlehl 0:3, a poté vyhořel také v duelech s Utrechtem a Nijmegenem. Není tedy divu, že jej od pásma sestupu dělí aktuálně pouze tři body.

Na půdě Bredy by ovšem uspět mohl. Do karet mu hraje především vcelku příznivá bilance z posledních vzájemných střetnutí. Loni sice oba duely skončily nerozhodným výsledkem, předtím se ale fotbalisté ze severu Nizozemska radovali hned třikrát v řadě z vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.50 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente1191124:628
2.PSV Eindhoven1190237:927
3.SBV Vitesse1173121:924
4.FC Utrecht1163217:921
5.AFC Ajax1146125:1418
6.Feyenoord Rotterdam1153318:1618
7.NEC Nijmegen1144316:1816
8.ADO Den Haag1136219:1515
9.Heracles Almelo1135322:2214
10.SC Heerenveen1134417:1913
11.AZ Alkmaar1133517:2112
12.FC Groningen1132612:2211
13.NAC Breda1132611:2211
14.RKC Waalwijk1124513:1710
15.Roda JC1124510:1610
16.PEC Zwolle112278:198
17.Willem II111378:246
18.VVV Venlo1113712:296

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

feyenoord a psv musí vyhrát-mám vsazeno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele