Ligue 1 souhrn - 9. kolo

18.10.2008, 21:05, aktualizováno 19.10.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Marseille veze všechny body z Valenciennes. Le Mans dokázalo pokořit Nancy, Lyon remizoval s Lille a vede už jen o bod. Toulouse prohrálo v Bordeaux a právě Girondins je nyní na úkor svého soupeře na druhém místě tabulky. Zabrala i Paříž, která otočila zápas s Lorientem...

AS Monaco - OGC Nice 1:2

18.10.2008 19:00

Góly: 39. Leandro Cufré (pen.) - 9. Habib Bamogo, 57. Emerse Faé

Domácí Monaco se nachází ve výsledkové i herní krizi, tu mělo prolomit v sobotním zápase proti stejně se trápícímu Nice. Tomu se nepodařilo zvítězit ve čtyřech utkáních v řadě... Až nyní, proti dříve slavnému Monacu.

Do zápasu lépe vstoupili hosté z Nice. Již v sedmé minutě se mohlo měnit skóre, skvěle zahraný přímý kop Ben Saada ale dokázal ještě lépe vyrazit domácí gólman Ruffier. Monaco si ani nevydechlo z úvodní velké šance hostů a už mělo v síti první gól. Loic Rémy zpracoval centr z levé strany a prodloužil míč na Bamoga, který propálil vše, co mu stálo v cestě. Hosté se tak už v 9. minutě ujali vedení.

Monaco si v průběhu první půle vypracovalo pár šancí, ani Camel Meriem, ani Park Chu-Young ale nedokázali jistého gólmana hostů překonat. To se jim podařilo až sedm minut před koncem první půle z pokutového kopu. Ten nařídil rozhodčí po faulu hostujícího obránce Diakiteho na pronikajícího Meriema. Autorem druhého gólu zápasu se stal obránce Leandro Cufre.

Fanoušci nemuseli na další změnu skóre dlouho čekat, deset minut po zahájení druhé půle se totiž hosté podruhé ujali vedení. David Helleybuck zahrál jeden ze svých skvělých přímých kopů, střela se odrazila od tyčky a nejpohotověji zareagoval hostující Fae, který dokázal míč vrátit zpět do branky.

Domácí hráči se ve zbývajících minutách k ničemu nezmohli a nadále tak klesají tabulkou. Knížecí klub prohrál již potřetí v řadě a v posledních čtyřech utkáních vstřelil pouze jednu branku a získal jediný bod.

Více informací k zápasu

FC Nantes - AS Saint-Étienne 1:0

18.10.2008 19:00

Góly: 28. Christian Bekamenga

Nantes po zpackaném začátku stoupá tabulkou výše. Bodově se dotáhlo právě na svého soupeře ze St. Étienne, hrajícího Pohár UEFA. Zápas rozhodla branka Bekamenagy z první půle. Domácí získali v posledních čtyřech utkání tři výhry.

Bekamenaga hrozil hned od začátku a v 19. minutě poslal míč na hlavičkujícího Bagayoka. Jeho střela letěla jen o centimetry mimo. O deset minut později už domácí vedli, Bekamenaga napálil hlavou do sítě Da Rochův rohový kop. Bez zraněného Daba a Ilana hosté dále jen paběrkovali. Nantes pokračovalo v tlaku a Marevalův přímý kop si žádal práci gólmana Vivianiho.

On společně se svými spoluhráči mohl děkovat štěstí, že chorvatský zabiják Ivan Klasnič uvolněný Bagayokem hostujícího gólmana ve vyložené příležitosti nepřekonal. Vivani si tak připsal další skvělý zákrok.

Belgický rodák Kevin Mirallis, jenž se do sestavy St. Étienne vrátil po zranění, střídal v 53. minutě Paula Machada, měl pomoci ke zvrácení výsledku, s jeho pokusy si ale bez větších problémů poradil dobře chytající Alonzo. Nanteský gólman měl ovšem ve druhé půli hodně práce, postupně chytil Perrinův pokus z dvaceti metrů, zlikvidoval i hlavičku Gomise po přímém kopu Matsuie. Když ale St. Étienne své příležitosti neproměnilo, mohl se trenér Elie Baup radovat ze své třetí výhry v sezóně.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - FC Lorient 3:2

18.10.2008 19:00

Góly: 22. Fabrice Pancrate, 48. Guillaume Hoarau, 87. Loris Arnaud - 12. Rafik Saïfi, 38. Fabrice Abriel

Hektický závěr se šťastným koncem pro domácí nabídl duel mezi PSG a Lorientem. Pařížané prohráli druhý poločas, nakonec si však i díky střídání hostujícího gólmana a brance v závěru zápasu od žolíka Arnauda připisují tři body.

Domácí začali živěji, hlavičku Luyinduly musel likvidovat až brankář Fabien Audard. Byl to ovšem Lorient, kdo otevřel skóre zápasu, když v 11. minutě Saifi gólově zužitkoval hlavou centr Morela. Hosté se štěstím neinkasovali deset minut poté, když hlavičku Luyinduly až z bankové čáry odvrátil Yazid Mansouri. Vyrovnat se nakonec podařilo po pasu od Sessegnona Pancratemu.

PSG však znovu obdrželo branku ve 38. minutě, když Gameiro vytěžil z chyby obránce Camary, a poslal míč na skórujícího Abriela. Nepříjemnou záležitost musel Lorient řešit těsně po začátku druhé půle, kdy se ze hřiště poroučel zraněný gólman Audard. Nahradit ho musel Lionel Cappone, který se však mezi třemi tyčemi příliš neohřál a už lovil míč ze sítě.

Cearaův centr zprava poslal hlavou do sítě Hoarau. Francouzský útočník po celý druhý poločas svého soka hodně zlobil, byl to však střídající Loris Arnaud, kdo zařídil svému týmu tři body. Na hřiště přišel tři minuty před tím, než dal gól, tři minuty před koncem utkání. Rothenův pas dorazil k radosti domácích fanoušků za záda bezmocného Capponeho.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Toulouse FC 2:1

18.10.2008 19:00

Góly: 29. Yoann Gourcuff, 40. David Bellion - 90+2. Étienne Capoue

Ve šlágru 9. kola francouzské nejvyšší soutěže se v regionálním derby střetlo páté Bordeaux a Toulouse. Zápas zvládli lépe domácí borci, pro které zařídil tři body především skvěle hrající Yoann Gourcuff.

Talentovaný záložník přišel v létě do Bordeaux na roční hostování z AC Milán, ve kterém se příliš neprosadil. Změna prostředí mu zjevně pomohla a ve Francii se rozjel ke skvělým výkonům nejen v lize, ale i v seniorské reprezentaci.

Hned z kraje utkání musel hostující gólman Carrasso čelit několika nepříjemným střelám soupeře, na tu od Yoanna Gourcuffa ale dosáhnout nemohl. Ve skvělé formě hrající záložník obešel dva obránce soupeře a šel sám na brankáře hostů. Toho překonal přesně mířenou střelou a mohl se tak radovat ze svého třetího gólu sezony.

Domácí fanoušci dostali další důvod k radosti o deset minut později, David Bellion totiž poslal svůj tým již do dvoubrankového vedení. V gólové akci měl opět prsty Gourcuff – zpracoval vysoký míč Planuse a prodloužil ho na již zmiňovaného Belliona. Francouzský útočník se se zakončením netrápil a poslal míč z 12 metrů přesně do horního růžku branky Toulouse. Pět minut před koncem první půle tak domácí vedli již 2:0.

Jedinou šanci Toulouse z prvního poločasu – nevýraznou střelu Ebondeho – dokázal jistým zákrokem zlikvidovat gólman Valverde.

Bordeaux svého soupeře k ničemu nepouštělo ani ve druhém poločase, naopak šance si vypracovával opět domácí celek. Byl to opět aktivní Gourcuff a posléze i Cavenaghi. Domácí brankář tak přišel o čisté konto až v nastaveném čase, když hráči Toulouse zahrávali rohový kop. Na něj si nejlépe naběhl hostující záložník Capoue, který zblízka umístil míč do brány.

Tři výhry z posledních čtyř zápasů katapultovaly domácí Bordeaux už na druhé místo francouzské nejvyšší soutěže, kde vystřídalo právě svého sobotního soupeře. Ten je nyní o skóre na třetí příčce.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Le Havre AC 1:1

18.10.2008 19:00

Góly: 72. Valter Birsa - 45. Amadou Alassane

Domácímu Sochaux se ani po devíti zápasech nepodařilo zvítězit a zaznamenalo tak pátou remízu v sezóně. V zápase proti poslednímu Le Havre musel bod zachraňovat až čtvrthodinu před koncem střídající slovenský útočník Valter Birsa.

Sochaux, posíleno o šest hráčů, kteří byli zraněni, ale do základu se vešli pouze Valery Mezague, Alvaro Santos a Francileudo Santos, mělo v prvním poločase vyloženější šance než soupeř. Mezague svůj návrat mohl oslavit gólem, pokud by střelu z dvaceti metrů brilantním zákrokem nevyrazil mimo gólman Christophe Revault. Ten se musel ohánět i proti přímému kopu Norberta. Těsně před přestávkou udeřilo Le Havre. Alassane si našel prostor v šestnáctce a šajtlí rozvlnil síť.

Hosté mohli ve druhé půli náskok zvýšit, byli lepším týmem, jenže když se to nepodařilo jim, trestalo Sochaux. Trenér Francis Gillot poslal na hřiště za nevýrazného Santose do druhé půle Slovince Valtera Birsu, který se mu odměnil nejlepším možným způsobem. Střelu Dalmata dorazil za záda Revaulta. Birsa mohl být hrdinou utkání o pár chvil později, jeho přímý kop ale hostující strážce branky zlikvidoval.

Nakonec mohl být on a jeho tým rád, že Yannick Boli, který je V Le Havre na hostování z PSG, svou střelou Richerta nepřekonal. Díky spravedlivé remíze zůstávají oba celky na posledních místech tabulky.

Více informací k zápasu

SM Caen - Grenoble Foot 38 2:2

18.10.2008 19:00

Góly: 24. Steve Savidan (pen.), 58. Nicolas Florentin - 19. Nassim Akrour, 74. Daniel Moreira

Do devátého Caen přicestoval nováček soutěže a jeho soused z tabulky Grenoble. Tyto dva celky spolu ještě nedávno sváděly bitvy v druhé nejvyšší francouzské soutěži a sobotní zápas byl vůbec jejich prvním vzájemným duelem v Ligue 1.

Po úvodních nudných minutách přišel z ničeho nic gól hostujícího celku. V 19. minutě vyslal Feghouli skvělou přihrávkou do samostatného úniku Akroura, který v zakončení neudělal žádnou chybu. Hosté se ale z vedení neradovali příliš dlouho. Poté, co Batlles zahrál v pokutovém území rukou, nařídil rozhodčí penaltu pro Caen. Úspěšným exekutorem se stal Savidan a ve 24. minutě tak byl stal 1:1.

Ke konci poločasu měli hosté ještě mnoho šancí, ani jednu z nich ale nedokázali využít a tak šli hráči do kabin za nerozhodného stavu.

Druhou půli pokračovali hostující fotbalisté v náporu. Do několika šancí se dostal Feghouli, domácí gólman Plante ale pokaždé dokázal jeho střelu zlikvidovat. Paradoxně to byli domácí, kterým se po hodině hry podařilo vstřelit druhý gól. Autor toho prvního zleva nacentroval na Florentina, který hlavou umístil míč přesně k tyči.

Hostující Grenoble ale není v letošní sezoně příliš zvyklý prohrávat. Čtvrt hodiny před koncem to potvrdil jednatřicetiletý útočník Moreira, který dokázal zužitkovat centr svého spoluhráče a nedovolil tak domácím Caen v tabulce předskočit Grenoble.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Lille OSC 2:2

18.10.2008 21:00

Góly: 22. Aurélien Chedjou (vl.), 75. Fabio Grosso - 14. Adil Rami, 62. Michel Bastos

Fabio Grosso, který po šesti týdnech znovu nastoupil do soutěžního utkání, vystřelil domácímu Lyonu patnáct minut před koncem bod za remízu 2:2 s Lille. Hosté dvakrát vedli, ale lídr tabulky pokaždé dokázal srovnat krok.

První branku zápasu vidělo necelých 40 tisíc fanoušků v domácí svatyni. Na Bastosův centr si naběhl Rami a s přehledem otevřel skóre utkání. Lyon se dočkal vyrovnání o osm minut později, Juninho zahrával přímý kop, který nešťastně tečoval obránce Lille Chedjou a srazil si míč do vlastní branky.

Hosté se nevzdávali a i v druhé půli byli velmi nebezpečným týmem. Jejich druhý gól přišel po hodině hry. Bastos napřáhl z 30 metrů a nedal Llorisovi v domácí brance žádnou šanci. Lyon poté zvýšil tempo hry a tento krok mu přinesl úspěch. Hlavním strůjcem vyrovnávacího gólu byl Juninho, který využil svého přehledu na hřišti a přesným pasem našel neobsazeného Grossa, který hlavičkou dopravil míč do sítě. Strhnout vítězství na svou stranu mohla v posledních minutách utkání obě mužstva. Benzemova střela ale mířila mimo a ani na druhé straně pokus Debuchyho z malé vzdálenosti v síti neskončil. Oba celky tak získaly po bodu za remízu 2:2.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Stade Rennes 0:0

19.10.2008 17:00

Góly: -

Domácí Auxerre nedokázalo navázat na dvě vítězství v řadě a v neděli pouze remizovalo s ambiciózním Rennes. To za sebou mělo povedený duel s lídrem z Lyonu, který na svém hřišti porazilo 3:0.

Přestože hráči Guye Lacombeho na konci zápasu promarnili dvě velké šance, jejich protivníci je prakticky po celý zápas přehrávali. Nedělní remíza je přesto pro Rennes dobrým výsledkem – od poloviny srpna ještě nebyli poraženi.

Zápas začali aktivněji domácí borci, již v páté minutě se musel ukázat hostující gólman Douchez proti tvrdé střele Quercii. Další šanci domácích nevyužil Pedretti, jeho tvrdou hlavičku dokázal brankář Rennes vyrazit na rohový kop.

Hosté se dostali do šance až po půl hodině hry, konkrétně to byl Leroy. Jeho tvrdá střela ale byla příliš blízko domácímu gólmanovi a ten s ní neměl problém. Minutu před koncem první půle se domácí objevili ve stoprocentní gólové šanci. Niculaemu stačilo pouze překonat brankáře, ale ani s touto šancí si domácí nevěděli rady.

Ve druhém poločase pokračovali domácí v náporu. Dobré šance ale nevyužil ani Lejeune, ani Niculae, a tak bylo skóre stále nerozhodné. Když se začínal zápas chýlit ke konci, začínalo iniciativu přebírat hostující Rennes. Špatná obranná činnost domácích pomohla Thomertovi do čisté gólové šance, ale Rémy svůj celek podržel a nedovolil soupeři těsně před koncem skórovat.

Pár minut před koncem zápasu mělo Rennes ještě dvě veliké šance. Nejprve Moussa Sow trefil svou hlavičkou břevno, poté orazítkoval tyč i Rod Fanni. Ani jedna střela ale nakonec neskončila v bráně a v Auxerre se diváci branek nedočkali.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - AS Nancy-Lorraine 2:0

19.10.2008 17:00

Góly: 34. Pascal Berenguer (vl.), 64. Roland Lamah

Dobrý výkon v druhé půli přinesl domácímu Le Mans další výhru. Je to už jeho pátá v sezoně a Le Mans se po povedeném začátku soutěže nachází na skvělé druhé příčce. Nancy bylo sice po celý první poločas lepším týmem, paradoxně ale vedli po první půli domácí. Ve druhé půli se Le Mans zvedlo a zaslouženě na svém hřišti zvítězilo.

Le Mans je zatím překvapením francouzské ligy, po devíti kolech je na senzačním druhém místě, ale obě prohry, které zatím utrpělo, byly na domácím stadionu. Nyní se domácí fotbalisté polepšili a proti podprůměrnému Nancy urvali tři body.

Domácí málem předvedli skvělý start do zápasu. Již v první minutě velmi nebezpečně střílel Lamah, jeho tvrdou střelu ale dokázal konečky prstů zneškodnit domácí gólman. Nancy se do šancí dostávalo spíše sporadicky, jejich ojedinělou akci v prvním poločase měl Maiga, který z hranice vápna mířil těsně vedle.

Přesto se v průběhu první, nudné půli mohli domácí fandové radovat z gólu. Špatný Lamahův centr měl být snadnou kořistí pro obránce Berenguera, ten ale zazmatkoval a poslal míč za svého nešťastného gólmana. Domácí se tak z ničeho nic ve 36. minutě ujali vedení.

Domácí se v druhé polovině zápasu herně zvedli a jasně svého soupeře přehrávali. Svůj náskok mohli zvýšit v 56. minutě, přímý kop Coutadeura ale dokázal hostující gólman se štěstím vyrazit.

Hráči i fanoušci Le Mans se ale nakonec druhého gólu dočkali. Po pohledném protiútoku se míč dostal až k Lamahovi, který po centru z pravé strany nekompromisně zakončil. Ke konci zápasu měli domácí ještě dvě dobré příležitosti, ani jednu ale nevyužili a tak zápas skončil "pouze" 2:0 pro domácí.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - Olympique Marseille 1:3

19.10.2008 21:00

Góly: 81. Grégory Pujol - 13. Bakari Koné, 73. Hatem Ben Arfa, 90. Charles Kaboré

Marseille v posledním utkání devátého kola Ligue 1 zvítězila na hřišti Valenciennes 3:1 a jako jediný tým celé soutěže zůstává v letošním ročníku stále neporažena. Navíc svěřenci trenéra Geretse tvrdě šlapou na paty vedoucímu Lyonu, na který ztrácí pouhý bod.

Hosté byli po celý zápas jasně lepším týmem a diktovali tempo hry. Do vedení se dostali už ve 13. minutě, nejprve Taiwo připravil míč pro Valbuenu, jehož střela mířila pouze do tyče. Balón se ale odrazil ke Konému, který ho pohodlně usměrnil do sítě. Domácí mohli srovnat po půlhodině hry, ale jejich jediná větší šance v první půli mířila do tyče.

Na další góly si diváci museli počkat do poslední dvacetiminutovky zápasu. V 73. minutě na rozdíl dvou branek upravoval Ben Arfa, který po Niangově přihrávce z těsné blízkosti napálil míč pod břevno. Jiskřičku naděje na dobrý výsledek vykřesali domácí deset minut před koncem zápasu, když se trefil Pujol. Marseille si své páté vítězství v tomto ročníku pojistila v závěrečných sekundách zápasu. Třetí branku přidal střídající Kaboré a upravil výsledek na konečných 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon962114:820
2.Olympique Marseille954018:919
3.Le Mans UC 72952216:917
4.Girondins Bordeaux952212:817
5.Toulouse FC95229:817
6.Lille OSC943213:1115
7.Stade Rennes935111:714
8.OGC Nice942312:1014
9.Paris Saint-Germain94238:714
10.Grenoble Foot 3894238:814
11.SM Caen933314:1012
12.AJ Auxerre932410:1111
13.AS Saint-Étienne93156:810
14.FC Nantes93157:1310
15.AS Monaco92346:99
16.AS Nancy-Lorraine91536:98
17.Valenciennes FC92167:147
18.FC Lorient91357:146
19.FC Sochaux90549:135
20.Le Havre AC91266:135

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jupi PSG dobre konecne nevhraly jen 1-0 ale zase jen o jeden gol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon je cim dal tim vic trapnejsi OM musi zabrat a predjet Lyon a pak porazit PSG 4:0!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

uvidis sam bez se vykousnout s nasrim

Reagovat
smazaný uživatel

nahodou, nasri je peknej..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon

zajtra Marseille vyhra a dotiahne sa na rozdiel 1 bodu

Reagovat
smazaný uživatel

Výhra na hřišti Valenciennes? Jo,jasný,v klidu...

Reagovat
smazaný uživatel

jj OM bude mistr Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OM lol

Reagovat
smazaný uživatel

kimmy je debilni slavista urcite co fandi OM a ani nevi kdy bylo zalozeni atd on ma rad akorat nasriho ktery byl vychovan v marseille jo a jeste neco jeho stranky vsichni se podivejte na jeho stranky http://www.david1993.estranky.cz/

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš dost

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Lyon je fakt uz trapnej, zase mi zkazil listek Doumaf ze O.M zitra vyvalci 3 body a pristi kolo uz vystridaji Lyon v cele. Bordeaux Gourcuff

Reagovat
smazaný uživatel

Jak kdybych to neříkal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hraje ten gourcuff..fantazie..vcera jako hodne dobry..ten gol no parada jako. jen aby se vratil do ac.

Reagovat
smazaný uživatel

spis aby zustal AC pro nej neni

Reagovat
smazaný uživatel

Heh. Po dnešku radši držím ústa...

Reagovat
smazaný uživatel

už začíná nějak přituhovat....vedení o jeden bod ....viděl si ten zapas s Lille? ja jenom jak vypadal herní projev Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ne,jsem byl s kámoši v pubu a nakonec jsem i rád,jelikož by mě to asi moc nepotěšilo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele