Ligue 1 preview - 9. kolo

18.10.2008, 09:00, aktualizováno 19.10.2008, 09:39
Previews
S velkou motivací vstupuje do zápasu ve Valenciennes Olympique Marseille. Pokud dokáže zvítězit, přiblíží se vedoucímu Lyonu na rozdíl jediného bodu. O dva body méně má Le Mans, které hostí Nancy. V utkání týmů ze středu tabulky přivítá Auxerre Rennes.
AS Monaco - OGC Nice  (sobota 19:00)
Monaku se vůbec nepovedl start do nové sezony a po osmi kolech se pohybuje až v dolní polovině tabulky. Knížecí klub ustupuje z minulé slávy a stává se z něho spíše průměrný klub. Po dvou porážkách v řadě by ale měl konečně vyhrát, v sobotu se o to pokusí na domácím stadionu proti desátému Nice.

Brazilský kouč Monaka Ricardo se po posledních nepovedených výkonech ocitl pod velikým tlakem ze strany vedení i fanoušků, sám trenér si ale tlak nepřipouští a maximálně se soustředí na nadcházející derby proti Nice. "Lidé ve městě i v širokém okolí si o derby hodně povídají, fanoušci se ptají na mnoho otázek, a to vytváří ten správný tlak. Na hřišti ale půjde opět "pouze" o tři body. Rozdíl mezi derby a obyčejným zápasem je v tom, co se děje před a po zápase, ne přímo v něm."

Oba týmy se momentálně potácejí ve výsledkové i herní krizi. Domácí Monako prohrálo poslední dva zápasy shodně 0:2 (Lille a Saint Ettiene), hosté z Nice dokázali vyhrát naposledy na konci srpna, když porazili o dvě branky Valenciennes. Stejně jako poslední nepříliš povedené výkony obou týmů, i statistiky napovídají velmi vyrovnanému zápasu – z posledních pěti vzájemných zápasů vzešel pouze jednou vítěz.

Hosté z Nice se budou muset pravděpodobně obejít bez své stabilní brankářské jedničky Lionela Letiziho, který má problémy s lýtkovým svalem. Debut v brance Nice si tak nejspíš odbude teprve dvacetiletý Kolumbijec David Ospina, který do Francie zamířil v létě z Atlética Nacional. Další trhlinou v defenzivě hostů je zraněný a navíc suspendovaný obránce Cedric Kante.

Domácí kouč Ricardo Gomes se v regionálním derby bude muset obejít bez zraněných Vincenta Muratoriho, Djamela Bakara, Lucase Bernardiho a Serge Gakpeho. Další otazníky visí nad startem záložníka Pobřeží slonoviny Jeana-Jacquese Gossa, který má problémy s kondicí.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Modesto, Šimič, Nkoulou, Cufré - Alonso, Kaita, Leko, Meriem - Nimani, Park
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakité, Apam, Cid, Rool - Echouafni - Bamogo, Faé, Hellebuyck, Mouloungui - Remy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Nantes dokázalo v minulém kole zaznamenat první výhru v sezóně na venkovní půdě, na kterou chce stoprocentně navázat. St. Étienne ale nebude pro sedmnáctý celek Ligue 1 lehkým oříškem, protože hosté už tři ligová kola neprohráli.

Domácí mužstvo se od začátku sezóny krčí na hranici sestupového pásma. Klub vyměnil trenéra, poslední výhra v Grenoblu však možná naznačila, že by mohl jít výsledkově nahoru. St. Étienne na tom nebylo o moc lépe, ale po lepších výkonech se dostalo alespoň do středu tabulky.

Trenér Nantes Elie Baup byl z vítězství nad Grenoblem z posledního kola hodně potěšen: "Vydřeli jsme to, strašně moc nám ta výhra pomohla." Protože zcela fit není Araujo Ilan, mohl by se v útoku objevit s Bafetimbim Gomisem, i když herní výpadek mu zřejmě základní sestavu ještě nedovolí.

"Teď musíme udělat šňůru dobrých výsledků, abychom byli tam, kde chceme být," prohlásil Baup. Do sestavy nepostaví Ibrahima Talla, který si na tréninku přivodil zranění kolene a bude se léčit zřejmě i další měsíc. Dabo je jedinou ztrátou hostí. Na jeho místo se tlačí Cédric Varrault a David Sauget. Do sobotního střetnutí může naskočit belgický útočník Kevin Mirallas, jenž přišel do klubu v srpnu v poslední moment přestupového termínu, ale kvůli zranění se doposud v novém působišti nepředstavil.

Nantes nemá se St. Étienne příliš příznivou bilanci. Naposledy ho na La Beaujoire-Louis porazilo v roce 2001, poslední tři vzájemné zápasy skončily remízou.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Alonzo - Moullec, Gravgaard, Pierre, Mareval - Da Rocha, Faty, N'Daw, Bekamenga - Klasnič, Bagayoko
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Viviani - Varrault, Tavlaridis, Benalouane, Sauget - Machado - Payet, Perrin, Landrin, Dernis - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - FC Lorient  (sobota 19:00)
Jediný bod z posledních tří ligových utkání, to je vizitka velkoklubu z Paříže. Udobřit své fanoušky si může PSG již tuto sobotu, kdy hostí Lorient, který se pohybuje na sestupových příčkách.

Pařížané po remíze v Nancy klesli do druhé poloviny tabulky a cílem týmu je okamžitý návrat do horních pater. V sobotním zápase týmu může pomoci Claude Makelele, který se po měsíci, kdy laboroval se zraněním stehna, vrací do základní sestavy. "V novinách se o nás dozvídám samé záporné věci i přesto, že některá naše utkání provázela smůla. Jsem si ale jistý, že náš tým čeká světlá budoucnost. Navzdory všemu, co se nám v poslední době nepovedlo, pracuje mužstvo stále velmi pilně a disciplinovaně," nechal se slyšet Makelele.

Lorient dokázal naplno bodovat pouze v prvním kole, od té doby nasbíral pouhé tři body a nyní mu patří sestupová 18. příčka. Nevydařené výsledky ještě podtrhuje velká marodka, mimo hru je šest hráčů základní sestavy!

Yannick Boli se neprosadil v PSG a odchází zkusit štěstí jinam. 20letý útočník bude hostovat v Le Havru, který má i opci na případný přestup.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau - Ceara, Camara, Bourillon, Rothen - Makelele, Clément - Pancrate, Sessegnon, Luyindula - Hoarau
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Jallet, Marchal, Ciani, Le Lan - Jouffre, Mansouri, Abriel, Morel - Gameiro, Saifi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.25 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Toulouse FC  (sobota 19:00)
Bordeaux obhajuje druhé místo z minulé sezony, v té probíhající ale zatím zůstává tým z jihu Francie za očekáváními a řadí se až na páté místo se ztrátou pěti bodů na čelo soutěže. Naopak hosté z Toulouse začali sezonu přímo fantasticky. Tým, který ještě v minulé sezoně bojoval o udržení v Ligue 1, je nyní na senzačním druhém místě a je to právě on, který nejvíce prohání léta suverénní Lyon.

Kouč domácích Laurent Blanc vidí příčinu nevýrazných výkonů z posledních zápasů především v neschopnosti jeho útočníků střílet pravidelně branky. Jeho tým od začátku soutěže, tedy v osmi kolech, zatím vstřelil pouze 10 branek. "V této sezoně jsme se sice výrazně zlepšili v defenzivě, náš tým dostává poměrně málo branek, ale nedaří se nám dávat góly. Během zápasu se sice dostáváme do šancí, ale poté máme velké problémy se zakončením. Je ale teprve začátek sezony a nyní nás čeká velmi těžký a důležitý zápas proti druhému Toulouse."

Domácí to ale proti rozjetému Toulouse rozhodně nebudou mít jednoduché, vždyť hosté za sebou mají úctyhodnou sérii čtyř vítězství v řadě a v sobotním šlágru kola se budou pokoušet zaútočit na čelo celé Ligue 1. Pokud by Toulouse opravdu vyhrálo, posunulo by se minimálně do neděle do čela francouzské nejvyšší soutěže.

Do tábora fanoušků Bordeaux přesto přilétla jedna dobrá zpráva – budou se totiž moci konečně spolehnout na jisté rukavice uzdraveného gólmana Ramého. Naopak do zápasu určitě nezasáhnou dva stabilní členové obrany Bordeaux, Brazilec Wendel a Francouz Chalmé.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Ramé - Jurietti, Henrique, Diawara, Tremoulinas - Gouffran, Diarra, Fernando, Gourcuff - Cavenaghi, Chamakh
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Ebondo, Fofana, Cetto, Mathieu - Berson - Braaten, Didot, Sirieix, Bonnet - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.45 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - Le Havre AC  (sobota 19:00)
Tým Sochaux jako jediný v Ligue 1 doposud nevyhrál. Po reprezentační pauze ale k překonání této nepěkné statistiky má podle kouče Francise Gillota jeho mužstvo hodně blízko. Do sestavy se mu vrací celkem šest hráčů, navíc přivítá Le Havre, které je na posledním místě.

Souboj dvou posledních týmů tabulky. Zatímco Sochaux má čtyři body za čtyři remízy, Le Havre dokázalo jednou vyhrát a jednou remizovat. Díky horšímu skóre se hosté nachází na 20. příčce právě za sobotním soupeřem.

Oba týmy nepředvádějí nijak zvlášť líbivý fotbal, větším překvapením jsou však určitě výkony domácího mužstva. To si rozhodně po osmi kolech předposlední příčku nepředstavovalo. Vše ovšem bylo možná ovlivněno absencemi. Trenér Gillot neměl k dispozici Michaela Isabeye, Carlaa, Frederica Dupluse, Valeryho Mezagueho, Alvara Santose a Francileuda Santose. Jenže ti všichni se díky reprezentační pauze, která Sochaux určitě přišla vhod, uzdravili, a jsou na veledůležité utkání nyní připraveni.

Socahux má opravu velkou šanci v sobotu zvítězit. Vždyť Le Havre posledních sedm ligových zápasů prohrálo. Vedení Le Havre muselo reagovat hlavně na tragickou produktivitu v útoku, a do týmu tak přivedlo dvacetiletého útočníka Yannicka Boliho z Paris SG, o něhož má zájem i Real Madrid, a který by se měl představit v základní jedenáctce.

Nejde jen o body, ale pro Sochaux je to také důležitý zápas z pohledu cti. Klub totiž slaví 80. let od svého založení a na sobotu jsou připravené velké oslavy. Uvidíme, jak se mužstvo obejde bez stále zraněných Nicolase Maurice-Belayho, Stéphaneho Pichota a Jacquesa Fatyho se suspendovaným Romainem Pitauem, a zda-li dokáže symbolicky na počest zvítězit. Hosté postrádají vykartovaného Stéphaneho Nora s Jérémym Heninem.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Daf, Afolabi, Perquis, Carlao - Isabey, Dalmat, Mezague, Birsa - dos Santos, Erding
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault - Baca, Nestor, Gillet, Tixier - Fontaine, Ait-Ben-Idir, Dieuze, Davidas - Nikezic, Lesage
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.15 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Grenoble Foot 38  (sobota 19:00)
Dva sousedé v tabulce, deváté Caen a osmý Grenoble, týmy, které spolu vedly bitvy většinou v Ligue 2, na sebe narazí v devátém kole. Domácí chtějí hlavně svou nepříjemnou bilanci na Stade Michel d'Ornano s Grenoble konečně přerušit.

Caen se totiž už skoro šest let nepodařilo doma nad Grenoblem vyhrát. Naposledy se s ním střetlo v předminulé sezóně, tehdy prohrálo 0:1. Předchozí tři duely dopadly smírně. Grenoble i Caen si vedou prozatím slušně, což dokazuje i jejich postavení v tabulce.

Jeden z nejlepších hráčů domácích, útočník Steve Savidan, jenž do klubu přišel v létě z Valenciennes za pět miliónů eur, ve svém novém působišti vstřelil prozatím tři branky z osmi utkání. Ačkoli je to podle mnohých přesto málo, jeho vliv na spoluhráče na hřišti je obrovský. V minulém zápase dokázal skórovat na půdě Marseille, Caen však stejně prohrálo 1:2. "Je samozřejmě dobré, že jsem skóroval, jsem rád, že to bylo proti Marseille. Neznepokojuje mě, že jsem nějaký ten čas nevstřelil branku," řekl Savidan, který nerozvlnil síť od 3. do 6. kola. "Body i vítězství totiž získáváme. A to je to nejdůležitější," zdůvodnil.

Z Grenoblu, jeho sobotního soupeře, má Savidan trochu strach. Vždyť výsledky jako výhra na hřišti Paris SG nebo nad Monakem musí vzbuzovat respekt. Naposledy hosté podlehli doma Nantes 0:1. "Hráli dobře ve velkých zápasech včetně výhry nad Paříží, takže v sobotu musíme vynaložit velké úsilí," prohlásil francouzský útočník.

Domácímu týmu nechybí nikdo, což je určitě hodně příznivá zpráva pro trenéra Francka Dumase, Grenoble postrádá pouze Davida Jemmaliho, který má zraněný kotník.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Planté - Barzola, Leca, Sorbon, Lemaitre - Proment - Benkhalfallah, Deroin, Nivet, Eluchans - Savidan
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbée - Mainfroi, Flachez, Vitakič, Robin - Feghouli, Batlles, Romao, Dimitrijevič - Moreira, Akrour
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.82 - 3.10 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Lille OSC  (sobota 21:00)
Po reprezentační přestávce se opět rozjíždí nejvyšší francouzská liga. Lídr tabulky Lyon na svém stadionu hostí šestý celek soutěže z Lille.

Dobrou zprávou pro domácí fanoušky je pravděpodobný návrat Fabia Grossa do základní sestavy, který kvůli zlomenině dvou žeber chyběl Lyonu šest týdnů. "Jsem šťastný, že jsem opět v týmu a na sobotní utkání se těším. Měsíc a půl jsem ale nehrál, a proto nemůžu říct, zda jsem úplně stoprocentně fit. Je jen na trenérovi, jestli mě pošle na hřiště už od prvních minut utkání," řekl Grosso.

Lyon se bude před vlastním publikem snažit odčinit vysokou porážku z posledního kola, kdy prohrál v Rennes 0:3. Lille si před 14 dny poradilo na domácí půdě s Valenciennes 1:0 a už tři utkání v řadě nepoznalo hořkost porážky.

Domácímu výběru budou nejspíš chybět Bodmer, Santos a Govou. Mezi dlouhodobě zraněnými zůstává Francois Clerc, který si v srpnu přetrhl kolenní vazy a mimo hru bude ještě nejméně dva měsíce. Vykartovaný je Toulalan. Hosté nemohou počítat s Tafforeauem, Balmontem a Cabayem.

Karim Benzema je jedním z nejžádanějších fotbalistů na trhu a zájem o něho má řada předních evropských klubů. Jedním z nich je i Barcelona a její sportovní ředitel Txiki Begiristain v rozhovoru pro server frenchleague.com prozradil, že útočník Lyonu v létě odmítl nabídku z Katalánska. "Snažili jsme se ho získat již několikrát, ale pokaždé to bylo nemožné. Pokoušeli jsme se o to i letos v létě, jenomže on chtěl zůstat v Lyonu," řekl Begiristain.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 3.80 - 7.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Navázat na své povedené vystoupení z minulého kola proti Lyonu chtějí fotbalisté Rennes. V nedělním podvečeru se jim do cesty postaví celek Auxerre.

Hosté už šestkrát v řadě neprohráli a hořkost porážky v domácí soutěži poznali naposledy v polovině srpna. Od té doby si svěřenci trenéra Lacombeho na konto připsali tři vítězství a tři remízy. O momentální herní pohodě ví i samotný kouč Lacombe: "Moc dobře vím o kvalitách svého mužstva. Výkon, jakým jsme se prezentovali proti Lyonu, bychom ale měli předvádět pravidelně. I tak nám výhra proti lídrovi soutěže dodala sebevědomí a sílu, kterou doufám využijeme v utkání proti Auxerre."

Domácí tým se pohybuje ve středu tabulky a v neděli se bude chtít vyvarovat porážky, která by už byla třetí z posledních čtyř ligových utkání.

Auxerre bude chybět Coulibaly, který má poraněné lýtko a Berthod, který ještě nedoléčil zranění kolena. Hosté se musí obejít bez Fanniho a Aubeye.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou, Mignot, Grichting, Pedretti, Dudka, Hengbart, Lejeune, Narry, Kahlenberg, Quercia, Niculae
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez, Bocanegra, Hannson, Mangane, Fanni, Thomert, Lemoine, M'Bia, Leroy, Pagis, Briand
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Le Mans UC 72 - AS Nancy-Lorraine  (neděle 17:00)
Fotbalisté Le Mans si chtějí v nedělním utkání proti Nancy vylepšit svojí bilanci na domácím hřišti. V dosavadních čtyřech zápasech na vlastní půdě tým vyhrál pouze jednou a v tabulce domácích zápasů patří k nejhorším celkům.

Přitom na cizích hřištích Le Mans ještě nepoznalo hořkost porážky a ze čtyř utkání na soupeřových stadionech vybojovalo deset bodů. Gólman domácích Pelé věří, že zlom nastane právě v zápase proti Nancy: "Musíme vyhrávat před svými fanoušky, protože zápasy u soupeřů budou stále těžší a těžší."

Hosté jsou sice remízovými králi soutěže, ale zisk pouhých osmi bodů je řadí až na 16. místo tabulky.

Nepříjemné události zastihly v průběhu týdne tým hostů. Obránce Nancy Joël Sami bude přibližně pět měsíců bez fotbalu. 23letý hráč si ve čtvrtečním utkání Poháru UEFA proti Motherwellu vážně poranil achillovku. Nancy se také bude muset obejít bez Chretiena, který laboruje se zraněním podkolenní šlachy.

Navíc dva příznivci Nancy půjdou za mříže. Dva muži se dostali v květnu při utkání s Rennes do konfliktu s pořadatelskou službou a soud jim vyměřil čtyř, respektive šestiměsíční trest ve vězení. Oba navíc dostali zákaz vstupu na Stade Marcel Picot po dobu tří let.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pele, Camara, Cerdan, Paulo, Ben Frej, Gervinho, Thomas, Strimstad, Coutadeur, Le Tallec, Helstad
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano, Brison, Ouaddou, Luiz, Calve, Hadji, Gavanon, Berenguer, Dia, Zerka, Fortune
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Olympique Marseille se chce vrátit na svou druhou pozici, odkud spadl díky nabitému programu před reprezentační pauzou. Trenéra Erica Geretse může těšit, že do Valenciennes odjede s plnou sestavou.

Julien Rodriguez dal do kupy své pochroumané rameno a Marseille tak nemusí hlásit žádnou ztrátu. "Doktoři mě opravdu potěšili, protože odvedli velký kus práce," byl nadšen Gerets. Toho čeká již ve středu utkání Ligy mistrů s PSV Eindhovenem. Neskrýval to, že reprezentační pauza mu přišla obrovsky vhod. "Po posledním zápase s Caen jsme byli opravdu vyčerpaní. Dobili jsme baterky a zapracovali na kondici. Hrajeme pomalu každé tři dny a musíme na to být připraveni."

Hosté zažili výkonnostní propad. V posledních sedmi zápasech včetně těch v Champions League si nepřipsali ani jednu výhru. Tuto sérii i včetně té na Stade Nungesser, kde doposud nevyhráli, chce Olympique samozřejmě přerušit. Valenciennes, kterému chybí Djamel Belmadi kvůli zranění lýtka a nejistý je start také u brazilského obránce Rafaela, jenž žádá delší rekonvalescenci, je určitě soupeř k poražení, vždyť se nachází jen jednu příčku od sestupového pásma. Domácí mají podobnou sérii jako Marseille, pět zápasů v Ligue 1 nevyhráli.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducourtioux, Abardonado, Traoré, Tiene - Mater, Sanchez, Saez, Danic - Pujol, Audel
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Zubar, Hilton, Taiwo - Koné, M'Bami, Valbuena, Cheyrou, Ben Arfa - Niang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.00 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon861112:619
2.Toulouse FC85218:617
3.Olympique Marseille844015:816
4.Le Mans UC 72842214:914
5.Girondins Bordeaux842210:714
6.Lille OSC842211:914
7.Stade Rennes834111:713
8.Grenoble Foot 3884136:613
9.SM Caen832312:811
10.OGC Nice832310:911
11.Paris Saint-Germain83235:511
12.AJ Auxerre831410:1110
13.AS Saint-Étienne83146:710
14.AS Monaco82335:79
15.AS Nancy-Lorraine81526:78
16.Valenciennes FC82156:117
17.FC Nantes82156:137
18.FC Lorient81345:116
19.FC Sochaux80448:124
20.Le Havre AC81165:124

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSG podle mně vyhraje ale zase jen o jeden gol

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon-Lille 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

S oběma výše napsanými tipy souhlasím, za chvíli bude vydáno sázkařské preview Ligue 1..

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon bude remíza.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele