Ligue 1 souhrn - 8. kolo

04.10.2008, 21:39, aktualizováno 05.10.2008, 22:54
Komentáře a souhrny
Toulouse zdolalo Auxerre a přiblížilo se na rozdíl dvou bodů k vedoucímu Lyonu. Ten šokoval, když v Rennes podlehl vysoko 0:3. Bordeaux uspělo na půdě Lorientu díky dvěma brankám Fernanda. Marseille postrčily k vítězství nad Caen dvě největší hvězdy Ben Arfa a Niang...

Toulouse FC - AJ Auxerre 1:0

04.10.2008 19:00

Góly: 55. André-Pierre Gignac

O tom kdo je prozatím nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku Ligue 1 nemůže být pochyb. Rozjeté Toulouse nedokázalo zastavit Auxerre a domácí si díky výhře 1:0 připsali další tři body do tabulky.

Toulouse se stále drží v tabulce na druhé příčce, momentálně dva body za vedoucím Lyonem, který má ale ještě zápas k dobru. I tak je ale forma Toulouse velkým překvapením a jinak tomu nebylo ani v utkání s Auxerre. Domácím zajistil výhru v 55. minutě Gignac. Již ve druhé minutě zápasu byl blízko gólu Bergougnoux, jeho střela ale jen olízla tyč brány Auxerre. O dvacet minut později měl tentýž hráč další příležitost, po Mansareho přihrávce ovšem mířil těsně nad bránu.

Auxerre zatím vyčkávalo a snažilo se neinkasovat, jednu z mála šancí hostů měl Pedretti, Carrasso ale jeho pokus chytil. Domácí se deset minut po začátku druhé půle ujali vedení. Didot uvolnil krásnou přihrávkou Gignace a 22letý Francouz prostřelil Rioua. Auxerre se pokoušelo o vyrovnání a nejblíže byl Polák Jelen, jeho střelu ale zastavila tyč. Před koncem zápasu mohlo Toulouse svoji výhru ještě pojistit, Didot ale svoji šanci neproměnil. Auxerre odjelo z Toulouse s prohrou 0:1.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Girondins Bordeaux 1:2

04.10.2008 19:00

Góly: 58. Michaël Ciani - 66. Fernando, 69. Fernando

Fernando Menegazzo dvěma góly v rozmezí 180 sekund zajistil Bordeaux vítězství. Domácí sice po hodně hry vstřelili úvodní branku zápasu, ale o deset minu později bylo vše jinak.Menegazzovi stačily tři minuty, aby otočil skóre utkání.

V první půli spálil domácí výběr řadu šancí, Jouffreho střela mířila jen těsně vedle, Gameirův pokus dokonce mířil do tyče. Hosté zahrozili jen jednou, po půlhodině hry zkoušel štěstí Cavenaghi,ale jeho projektil směřoval do míst, kde stál domácí gólman.

Branky začaly padat až po změně stran, Ciani využil dobře zahraného rohového kopu a z těsně blízkosti poslal domácí tým do vedení. V 66. minutě dal o sobě poprvé vědět Menegazzo, který ranou k tyči srovnal stav utkání. Ten samý hráč o tři minuty později zajistil Bordeax všechny tři body, když střelou z hranice šestnáctky otočil vývoj zápasu. Hosté mohli ještě v závěru přidat gólovou pojistku, ale Gourcuffův přímý kop dokázal domácí gólman zneškodnit.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - SM Caen 2:1

04.10.2008 19:00

Góly: 2. Hatem Ben Arfa, 60. Mamadou Niang - 20. Steve Savidan

Marseille doma zvítězila 2:1 a v neúplné tabulce ztrácí na vedoucí Lyon pouhé tři body. Domácí tým šel do vedení hned ve druhé minutě zásluhou Ben Arfy. Caen srovnalo ve dvacáté minutě Savidanem, ale rozhodnutí měl na kopačkách po hodině hry Niang, který Marseille vystřelil tři body. Dvacet minut před koncem byl vyloučen domácí Ziani.

Hned ve druhé minutě využil Ben Arfa špatného postavení brankáře Caen a dalekonosnou střelou poslal domácí tým do vedení. Ani při gólmanovi domácích nestálo v úvodu zápasu štěstí. Ten totiž v 20. minutě vyrazil střelu Caen přímo na kopačky Savidana, který ji pohotově usměrnil do sítě.

Druhá půle přinesla jen jednu branku, o kterou se postaral po hodině hry Niang. Zubar přesným pasem vybídl Nianga ke skórování a senegalský útočník se nemýlil. Jeho branka nakonec znamenala tři body pro Marseille. Dvacet minut před závěrečným hvizdem byl vyloučen domácí Ziani, ale výhodu jednoho hráče v poli nedokázalo Caen využít a odváží si tak porážku 1:2.

Více informací k zápasu

OGC Nice - FC Sochaux 1:1

04.10.2008 19:00

Góly: 50. Olivier Echouafni - 73. Valter Birsa

Valter Birsa zařídil v zápase v Nice pro Sochaux alespoň bod, ale na odpoutání od spodní části tabulky to ještě nestačí. Sochaux je jedním z největších zklamání sezóny a za remízu 1:1 s Nice může být jen rádo.

Vedení zajistil domácím v 50. minutě Echouafni, v 73. minutě ovšem stačil vyrovnat Valter Birsa a rozhodl o dělbě bodů. Hosté dostali po deseti minutách hry první větší šanci, Boudebouzovu střelu ale gólman Letizi chytil. Domácí měli jinak v první půli jasnou převahu, zúročit v gól se ji ale nedařilo. Šanci měl hlavičkující Kanté, mířil ale vedle a ani o pět minut později nebyl Rémy úspěšnější.

Těsně před koncem první půle zkusil zdálky štěstí Hellebuyck, ani on ale brankáře Richerta nepřekonal. Pět minut po začátku druhé poloviny zápasu už se ovšem domácí z gólu radovali. Echouafni dostal míč a Richert už nestačil míči zabránit v cestě do sítě. V 71. minutě bylo ale znovu vyrovnáno. Birsa využil chyby obrany Nice a krásnou střelou překonal Letiziho. Sochaux i přes remízu 1:1 zůstává na spodních místech tabulky, Nice je deváté.

Více informací k zápasu

Grenoble Foot 38 - FC Nantes 0:1

04.10.2008 19:00

Góly: 77. Christian Bekamenga

Jediná branka ze 77. minuty znamená tři body pro hosty z Nantes. Šťastným střelcem byl Bekamenga, který svým gólem "vytáhl" Nantes ze sestupových příček.

První velkou příležitost měl na kopačkách hostující Moullec, ale jeho přímý kop skončil v náručí brankáře Grenoblu. Odpověď domácích na sebe nenechala dlouho čekat, hodně blízko skórování byl Feghouli, jeho pokus na poslední chvíli hasil gólman Nantes Alonzo. Deset minut před poločasovým hvizdem zkoušel štěstí domácí Dja Djedje, který si udělal ze tří obránců slalomové tyče, ale jeho střela mířila těsně vedle.

O osudu utkání tak rozhodl v 77. minutě Bekamenga, který z malé vzdálenosti dorazil do sítě střelu svého spoluhráče Marevala. Grenoble bylo v samotném závěru utkání blízko vyrovnání, ale proti pokusu Akroura ukázal gólman Nantes výborný zákrok a podržel svůj tým. Vítězství hostů zmenšilo tlak na kouče Baupa, který byl na nepříliš dobré výsledky v minulých dnech tvrdě kritizován.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Le Mans UC 72 1:2

04.10.2008 19:00

Góly: 13. Amadou Alassane - 89. Modibo Maïga, 90+2. Gervinho

Le Havre od 13. minuty, kdy vstřelilo úvodní branku, kontrolovalo průběh hry a už to vypadalo, že si kráčí pro tři body. Vše bylo ale jinak, hosté totiž v 89. minutě vyrovnali a pověstný hřebík do rakve domácím zasadil v druhé minutě nastavení Gervinho.

Hned v úvodu zápasu zahrávalo Le Havre přímý kop, míč se po skrumáži před brankou dostal až k Alassanemu, který střelou k vzdálenější tyči poslal domácí do vedení. Hosté se za první poločas dostali pouze do dvou pološancí, které branku Le Havre příliš neohrozily.

Zajímavé věci se začaly dít až v těsném závěru utkání. Běžela 89. minuta a hosté dokázali vstřelit vyrovnávací branku zásluhou Maigy. Kalich hořkosti si vypil domácí výběr o tři minuty později, kdy hostující Gervinho využil špatného odkopu Dieuze a brankou na 1:2 šokoval všechny přítomné diváky. Le Mans si tak po infarktovém závěru odváží všechny body za výhru 2:1.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Valenciennes FC 1:0

04.10.2008 21:00

Góly: 69. Jacques Abardonado (vl.)

Lille pokračuje ve skvělé formě a vítězství 1:0 nad Valenciennes znamená už pátý zápas v řadě bez prohry. Naopak hosté už popáté za sebou nevyhráli a propadli se až na šestnáctou příčku tabulky.

Lille zvítězilo ve třech z posledních čtyř zápasů a i proti Valenciennes si připsalo tři body, díky vlastnímu gólu Jacquese Abardonada z 69. minuty hry. Hráči Valenciennes tak znovu nezískali ani bod a náladu jim v týdnu ještě pokazilo doporučení lékařů, aby střední obránce David Sommeil již nikdy nenastoupil k zápasu. Nepřítomnost důležitého obránce, který dostal v srpnu infarkt byla cítit a Lille toho využívalo.

Gólman Valenciennes Nicolas Penneteau musel už v prvních minutách hry zabraňovat téměř jistému gólu, po volném kopu Obraniaka se ke střele dostal De Melo a až Penneteau musel míč vyrazit. Ještě v prvním poločase měl velkou šanci i Obraniak, po jehož střele si míč málem srazil do vlastní brány Tiéné, Penneteau ale znovu skvěle zakročil a míč chytil.

Největší šanci Valenciennes v první půli měl Djamel Belmadi, gól ale nedal, naopak z protiútoku byl blízko brance Obraniak, Penneteau byl však připraven. Hosté dělali vše proto, aby uhráli alespoň bod, ovšem v 69. minutě bylo vše jinak. Centrovaný míč se snažil odkopnout Abardonado, bohužel pro Valenciennes se ale trefil do vlastní brány. Lille si zaslouženě došlo pro výhru 1:0.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - AS Monaco 2:0

05.10.2008 17:00

Góly: 11. Bafétimbi Gomis, 83. Geoffrey Dernis

Po ne zcela povedeném začátku stoupá St. Étienne tabulkou výše. Díky výhře nad Monakem, které navíc přeskočilo v tabulce, si v náročném programu připsalo třetí ligový zápas bez prohry. Hosté naopak ze tří kol získali pouhý bod.

Bafetimbi Gomis, jenž skóroval i dvakrát v pohárovém utkání proti izraelskému Hapoelu Tel Aviv, otevřel skóre utkání už po deseti minutách hry. Geoffrey Denis pak sedm minut před koncem pečetil výhru domácích.

V 11. minutě předvedlo St. Étienne rychlý protiútok po nevydařeném rohovém kopu Monaka. Dernis převzal míč, vřítil se hluboko do hřiště, přihrál Perrinovi, který našel levačkou skórujícího Gomise. Monacký gólman Stéphane Ruffier se pak jen ohlédl za střelou z 20 metrů od aktivního Dernise, jenž zavadila o jeho tyč.

Ve druhé půli měl střídající Paulo Machado velkou příležitost ke skórování, ale vracející se obránce hostů Dario Šimič nakonec míč odvrátil z brankové čáry pryč. Dobře hrající Dernis nakonec rozhodl o vítězství St. Étienne sedm minut před koncem. Perrin obral o míč Alonsa, Blaise Matuidi pak našel v běhu sedmadvacetiletého záložníka, který svou střelou o tyč zavlnil Ruffierovou sítí.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Olympique Lyon 3:0

05.10.2008 17:00

Góly: 17. Mickaël Pagis, 56. Mickaël Pagis, 67. Mickaël Pagis

Tohle je určitě největší překvapení kola. Rennes dokázalo třemi góly smést mistrovský Lyon, co je ještě zajímavější, že veterán Mickaël Pagis ho pokořil hattrickem. Na prvním místě Lyonu však tento výsledek nic nezměnil.

Pětatřicetiletý útočník skvělým výkonem způsobil první porážku hostů v sezóně, kteří vypadali po náročném zápase Ligy mistrů s Bayernem hodně unaveně. Vedoucí pozici sice neopustili, ale na rozdíl dvou bodů se jim přiblížilo Toulouse.

Gólman Lloris byl pod palbou hned od úvodních okamžiků. Po přihrávce Oliviera Thomerta mohl skórovat Jimmy Briand, lyonský brankář byl ovšem na místě. Rennes v 17. minutě zaslouženě vedlo, Moussa Sow přihrál Pagisovi, který z chumlu vypálil za Llorisova záda. Nicolas Douchez, strážce domácí branky, skvěle lapil volej Frederica Piquionneeho po centru Keity, to bylo však ze strany sedminásobného mistra Ligue 1 v první půli všechno.

V 56. minutě střílel do prázdné branky podruhé v utkání Mickaël Pagis, když Thomert rozhodil po centru z rovnováhy gólmana Llorise, jenž se nestačil přemístit. Kim Kallström nabídl domácímu zabijákovi i třetí branku, Pagis jeho chybu náležitě potrestal.

Rennes ale tři "fíky" nestačily a pokračovalo v ofenzivním fotbalu nadále. Lyon musel hlásit pohotovost po hlavičce Manganeho. Za hosty mohl vsítit branku Juninho, který měl při svém dalekonosném pokusu i smůlu, ovšem upřímně – příliš by zatřepotání sítě jeho týmu stejně nepomohlo.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Paris Saint-Germain 1:1

05.10.2008 21:00

Góly: 34. Damian Macaluso - 2. Guillaume Hoarau

Poslední zápas francouzské ligy před reprezentační pauzou skončil remízou 1:1, ačkoli lepším týmem byl o trochu Paris SG. Hosté se dostali do vedení už ve druhé minutě díky Hoarauovi, Nancy však do poločasu dokázalo zásluhou Macalusa vyrovnat.

Pařížský klub si tak prodloužil svou sérii bez výhry na tři zápasy, pokud-li počítáme i pohárové utkání s Kayserisporem. Vše se vyvíjelo pro hosty, kteří postrádali své největší hvězdy Makeleleho a Guilyho, skvěle. Už po dvou minutách hry Sessegnon odcentroval na zadní tyč přesně na hlavu Hoaraua, jenž si s takovými situaci ví rady a pohodlně zavěsil.

Za chvilku mohlo Paris SG vést o dvě branky, ale proti Pancratemu vykouzlil skvělý zákrok brankář Bracigliano. Snaha Nancy o vyrovnání se vyplatila ve 33. minutě. Gavanonův přímý kop zužitkoval hlavou Macaluso. Hosté však mohli jít do kabin s vedením, pár sekund před přestávkou vyrazil se štěstím gólman Bracigliano bombu z přímého kopu Sessegnona na břevno.

Pařížský brankář Landreau se musel ohánět hned na začátku druhé půle proti trestnému kopu Gavanona. Na druhé straně neuspěl hostující Pancrate sám před Braciglianem, když ho Luyindula na levé straně našel skvělou přihrávkou. Nancy bylo ve druhé půli horším mužstvem, jenže když ani Luyindula svou dobrou střelou gól nevsítili, rozešly se oba celky s remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon861112:619
2.Toulouse FC85218:617
3.Olympique Marseille844015:816
4.Le Mans UC 72842214:914
5.Girondins Bordeaux842210:714
6.Lille OSC842211:914
7.Stade Rennes834111:713
8.Grenoble Foot 3884136:613
9.SM Caen832312:811
10.OGC Nice832310:911
11.Paris Saint-Germain83235:511
12.AJ Auxerre831410:1110
13.AS Saint-Étienne83146:710
14.AS Monaco82335:79
15.AS Nancy-Lorraine81526:78
16.Valenciennes FC82156:117
17.FC Nantes82156:137
18.FC Lorient81345:116
19.FC Sochaux80448:124
20.Le Havre AC81165:124

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
božský John

3 body zustakly doma...Lyon zejtra ztreti a 3 body mezi nama zustanou...

Reagovat
Jakubisko

Allez le TeFeCe ! ! !

Reagovat
božský John

dalsi priznivce fran. ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

No,tak že jsem se radši nekoukal na vyšívání. Střed obrany naporosto trapný a Puel by konečně mohl začít praktikovat kru na pořádné stopery,jelikož Bodmer je nejlepší na postu středního záložníka a třeba Mensah by tam dle mě odvedl lepší výkon. Útok naprosto marný,žádná slušná šance a Rennes Lyon totálně přehráli...A Pagis tři pěkné góly,ten si na stará kolena schoval pěkný dárek pro lyonské. Myslím,že je docela jasné,o kom se dneska Llorisovi bude zdát. Ale co,pozitivum je,že alespoň ta liga o něčem bude. A doufám,že už Puel konečně domluví hráčům,aby nenechávali soupeřům dvou a více gólové vedení,aby byla větší sranda.

Reagovat
božský John

Jupííí vu chůůů Pagis na hrad

Reagovat
Hiko

Wow, ten Le Mans

Reagovat
GEGE

Lyon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele