Ligue 1 preview - 8. kolo

04.10.2008, 09:46, aktualizováno 05.10.2008, 09:03
Previews
Vedoucí Lyon se představí v Rennes, Monaco zajíždí do St. Etienne a večer se Paris St. Germain představí v Nancy. To je kompletní jízdní řád 8. kola francouzské Ligue 1.
Toulouse FC - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
V letní přestávce opustilo Toulouse několik opor a zdálo se, že tým se bude pohybovat maximálně v klidných vodách středu tabulky. Vše je ale jinak. Toulouse nepřestává překvapovat a patří mu druhá pozice Ligue 1. Jak dopadne sobotní měření sil s Auxerre? Naváže Toulouse na šňůru zápasů bez porážky, nebo to budou právě hosté, kdo tuto pomyslnou nit přestřihne?

Z kabiny domácích se ozývá, že i přes dobré postavení v tabulce zůstává celý tým nohama na zemi. "Každý tvrdí, že výkony našeho mužstva jsou velkým překvapením. Ale kdo sledoval naši hru v přátelských utkáních, nemůže být překvapený. Kromě nepovedeného zahajovacího zápasu s Lyonem se nám daří, o čemž mluví i šest utkání v řadě bez prohry a pouze tři obdržené branky z těchto zápasů. To je dobré znamení. V sobotu chceme porazit Auxerre a pokračovat v dobře rozjetém ročníku Ligue 1," řekl útočník Toulouse Gignac.

Auxerre v minulém kole "přejelo" nováčka z Le Havre 3:0 a patří mu 11. pozice v tabulce.

Hostům chybí trojlístek zraněných ve složení Berthod, Chafni a Popov. Domácí tým nemůže spoléhat na pomoc Mathieua, Ebonda, Pentecoteho a Blondela.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrassi, M'Bengue, Fofana, Berson, Cetto, Congre, Mansare, Sirieix, Didot, Braaten, Gignac
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou, Mignot, Grichting, Pedretti, Coulibaly, Hengbart, Kahlenberg, Narry, Lejeune, Jelen, Quercia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.97 - 3.00 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Lorient v sobotu hostí Bordeaux, které zrovna nezažívá ideální období. Loňský vicemistr se potácí ve středu tabulky a ani v Lize mistrů nepodává dobré výkony. Domácí tým také nijak neexceluje, patří mu až 17. příčka v soutěži.

Hosté mají nepříjemnou vzpomínku na poslední venkovní utkání v Grenoblu, kde sice dokázali zvítězit nejtěsnějším rozdílem 1:0, ale zároveň dohrávali v devíti lidech. Rozhodčí totiž v úvodu druhé půle během tří minut vyloučil hned dva hráče Bordeaux. "V Grenoblu jsme sice vyhráli, ale stálo nás to hodně sil. Proti Římu jako kdyby se scénář opakoval, zase jsme od 30. minuty měli o jednoho hráče v poli méně. Takové zápasy nás stojí mnoho sil navíc," nechal se slyšet špílmachr Bordeaux Gourcuff.

Středeční utkání Ligy mistrů přineslo vítězství AS Řím a fotbalisté Bordeaux jsou v tabulce skupiny A na posledním místě.

Lorient, který trénuje Gourcuffův otec, má na svém kontě pouze jedno vítězství a krčí se u dna tabulky Ligue 1. Navíc bude domácímu týmu chybět zraněný Jallet. Hostům chybí Wendel, Rame a Jussie.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard, Morel, Ciani, Marchal, Jallet, Ayew, Abriel, Evolo, Joufrre, Saifi, Gameiro
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Valverde, Tremoulinas, Diawara, Diarra, Henrique, Jurietti, Fernando, Gouffran, Cavenaghi, Gourcuff, Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - SM Caen  (sobota 19:00)
Napravit zaváhání z minulého týdne budou chtít fotbalisté Marseille proti Caen. Svěřenci kouče Geretse totiž jen remizovali v Le Mans a vedoucí Lyon se jim po sedmi kolech vzdálil už na rozdíl šesti bodů.

Domácí věří, že se jim podaří odstranit některé nedostatky v obranné činnosti týmu a před svými fanoušky získají plný bodový zisk. Chyby v zadních řadách byly k vidění i ve středečním utkání Ligy mistrů s Atléticem Madrid, které Marseille prohrála 1:2 a v milionářské soutěži zůstává stále bez zisku jediného bodu. Sám Gerets se nechal slyšet, že talentovaní a rychlí útočníci Atlética byli nad síly jeho obránců.

Marseille zůstává spolu s Lyonem dosud v Ligue 1 neporažená, ale ani tým z Caen na tom není vůbec špatně. Hosté získali pouze o dva body méně než Marseille a patří jim momentální pátá příčka tabulky.

Hosté z Caen se musí obejít bez zraněných Mazureho a Boucansauda. Domácímu výběru bude chybět Zubar a Rodriguez, naopak k dispozici by už měl být Zenden. Otazník visí nad startem Ben Arfy.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda, Taiwo, Hilton, Zubar, Bonnart, Ben Arfa, Cheyrou, Ziani, Cana, Kone, Niang
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Plante, Lemaitre, Sorbon, Promert, Leca, Barzola, Benkhalfalla, Deroin, Nivet, Eluchans, Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 3.65 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Nice na začátku sezóny? Čtyři utkání, devět bodů. Nice po sedmi kolech? Deset bodů. Po skvělém startu se od smolné prohry s Lyonem týmu kouče Frédérica Antonettiho nedaří. Teď si však může mužstvo spravit chuť, jeho soupeř se totiž nachází na posledním místě tabulky.

Vzpomínáte? Nice zajíždělo v pátém kole na hřiště Lyonu se super formou a po právu tam sahalo po bodu. To by však rozhodčí v nastaveném čase nesměl nařídit pokutový kop, kterým domácí zvítězili 3:2. A Antonetti mohl zuřit, protože penalta byla odpískána nesprávně. Podle jeho slov tato prohra tým i jeho hodně srazila.

Od té doby Orlíci získali pouhý bod za remízu s Le Mans. Postoupili sice do dalšího kola Ligového poháru, ale naposledy podlehli Rennes. "Ano, je pravda, že nás to ranilo. Před Lyonem jsme vyhráli tři utkání za sebou. Zahodili jsme to však dávno za hlavu," prohlásil obránce Nice Cédric Kanté. "Problém byl v tom, že jsme byli neschopní ve druhé půli proti Lyonu i Le Mans podržet míč," dodal.

Sochaux na tom není o mnoho lépe. Vlastně nejhůře z celé Ligue 1 co se týče postavení v tabulce. Prozatím v lize nevyhrálo, může ho ovšem těšit to, že na půdě Nice už tři roky neprohrálo. Poslední výsledky, ve kterém hosté postoupili do dalšího kola Ligového poháru a s Lorientem remizovali 1:1, snad naznačují, že by se jim mohlo blýskat na lepší časy.

"Musíme v sobotu tu smolnou sérii přerušit," burcoval před zápasem domácí Kanté. Všichni jeho spoluhráči jsou zdrávi, což je rozhodně příznivá zpráva. Po nemoci je zpátky Cyril Rool, David Hellebuyck problémy s kolenem již nemá a Gérald Cid své poraněné lýtko také uzdravil. Sochaux možná bude postrádat ne zcela zdravého Mevlüta Erdinca, naopak se po problémech s ramenem vrací brankář Teddy Richert.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Letizi - Jeunechamp, Apam, Kanté, Rool - Faé, Echouafni, Hellebuyck - Bamogo, Remy, Mouloungui
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Pichot, Perquis, Afolabi, Jokič - Pitau, Tulasne, Martin, Dalmat - Erding, Maurice-Bela
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.05 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Grenoble Foot 38 - FC Nantes  (sobota 19:00)
Trenér předposledního Nantes Elie Baup věří, že se mu konečně podaří se svým mužstvem prolomit současnou krizi. Poté, co mužstvo poprvé v sezóně vyhrálo doma nad Valenciennes, utrpělo následně jasnou porážku od Caen. Teď zajíždí na půdu Grenoblu, čtvrtého celku Ligue 1.

Baup od svého dosazení do trenérské funkce za odvolaného Michela Der Zakariana toho s týmem příliš mnoho nepředvedl. Získal pouhé tři body, přesto stále před každým zápasem tvrdí, že právě tím aktuálním se vše prolomí. "Naše situace je hrozná," musel však po vypadnutí z Ligového poháru přiznat i on. "Myslím si ovšem, že uvnitř týmu se stále zlepšujeme," prohlásil. "Do Grenoblu pojedeme útočně naladěni. Každý z nás se na utkání těší. Důležité bude, jak na tom mužstvo bude 24 hodin před utkáním."

Jenže domácí, to jsou jedni z největších překvapení ligy. Naposledy si připsali hodně cennou výhru ze hřiště Paris SG, jsou jen jeden bod od druhé příčky. I bez zraněného útočníka Daniela Moreiry a tuniského obránce Davida Jemmaliho jsou v zápase favoritem. Baupovi chybí také dva hráči, Aurélien Capoue a Loic Guillon.

Nantes také v průběhu týdne prodalo Marka Heinze do Brna. Podaří se mu i bez něj prolomit krizi, ve které se nováček ligy nachází? Proti Grenoble se to může určitě podařit, vždyť i on hrál v loňském roce stejně jako Nantes jen Ligue 2.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbée - Mainfroi, Flachez, Vitakič, Robin - Feghouli, Romao, Batlles, Dimitrijevič - Akrour, Djadjedje
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Alonzo - Moullec, Gravgaard, Pierre, Mareval - N'Daw, Faty - Bekamenga, Da Rocha, Bagayoko - Klasnič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Le Havre AC - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Le Mans nic nepodceňuje před střetnutím s osmnáctým Le Havre. To má opravdu hodně nepříznivou bilanci. Až na úvodní zápas z prvního kola si v dalších šesti zápasech výhru nepřipsalo.

Přesto nováčka ligy nebere kouč hostů Yves Bertucci na lehkou váhu. "Musíme mu věnovat naší pozornost, protože hrál s těmi nejlepšími jako Lyon nebo Marseille. Teď potřebuje body," má z něho respekt. "V posledních dvou zápasech prokázali, že jsou dobře organizovaným týmem, který disponuje skvělými ofenzivními zbraněmi. Ztratili je jen díky nádherným trefám," ví moc dobře o síle Le Havre.

Měl na mysli poslední dvě prohry domácích s Auxerre a Lyonem. Le Mans na tom však není o moc lépe, pokud-li počítáme i Ligový pohár, nepřipsalo si čtyři zápasy za sebou výhru. "Jsme na těžký zápas připraveni, i když jsme lepší doma," věří v dobrý výsledek hostující lodivod Bertucci.

Fredrik Stromstad a Samuel Bouhours se zapojili do tréninku Le Mans a jsou tak Bertuccimu k dispozici, ovšem Ludovic Baal a Saber Ben Frej jsou zranění. Le Havre chybí kvůli svalovému zranění Jean-Michel Lesage.
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault - Henin, Ba, Gillet, Tixier - Youssouf, Ait-Ben-Idir, Dieuze, Davidas - Fauré, Alassane
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pelé - Louvion, Geder, Cerdan, Camara - Coutadeur, Thomas - Le Tallec, Stromstad, Gervinho - Helstad
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.95 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Lille, které již čtyři zápasy za sebou neprohrálo, přivítá svého souseda ze severu Francie Valenciennes, kterému se naopak vůbec nedaří. Čtyři kola nevyhrál.

Osmé Lille může těšit bilance soupeře na venkovních hřištích. Tři zápasy, žádný bod a jen jeden vstřelený gól. Domácí obránce Peter Franquart, který nebyl k dispozici trenéru Rudimu Garciovi celý měsíc díky zákazu a jenž absolvoval zápasy pouze za rezervní tým, bere toto severofrancouzské derby vážně. "Je to pro nás důležitý zápas. Musíme prodloužit naši sérii, abychom zůstali před reprezentační pauzou tam, kde jsme," prohlásil. "Na druhou stranu Valenciennes se nachází v těžké situaci a proti nám se budou chtít vrátit ke svým původním výsledkům," dodal.

Franquart má však po dlouhé pauze trochu z návratu na hřiště obavy: "Je to pro každého těžké. Ale já jsem nehrál jen krátce, soutěživost, adrenalin i zápasový rytmus je zpátky," říká. Do základní sestavy se s ním na sto procent nepočítá, ale mohl by se poté, co je nejistý start u Adila Ramiho, objevit.

Hosté mají o poznání větší marodku. David Sommeil, Luigi Pieroni, Rafael ani José Saez k dispozici pro důležité utkání nebudou. Snad si Valenciennes vzpomene na výhru proti Lille na jeho hřišti z předminulé sezóny 2:0, která by jí pomohla odpoutat se ze šestnácté příčky.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Malicki - Debuchy, Franquart, Mavuba, Beria, Tafforeau - Vittek, Cabaye, Balmont, Michel Bastos - De Melo
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Biševac, Abardonado, Ducourtioux - Belmadi, Sánchez, Jeovânio, Danic - Pujol, Audel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.20 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - AS Monaco  (neděle 17:00)
St. Etienne hostí ve svém svatostánku Geoffroy-Guichard knížecí klub z Monaka. Premiérový start v dresu hostů čeká na Patricka Müllera, který po dlouhých tahanicích s Lyonem a problémy s fyzickou kondicí je konečně připraven nastoupit.

"Cítím se dobře a jsem připravený hrát. Po příchodu jsem tvrdil, že potřebuji nějaký čas na přípravu. V následujících dvou utkáních se ukáže, jak byl můj trénink úspěšný. Na druhou stranu musím počítat s tím, že do zápasu nemusím zasáhnout od začátku, protože v obraně je velká konkurence a já naskočím do rozjetého vlaku," řekl Müller.

Domácí tým hrál v průběhu týdne utkání Poháru UEFA proti Tel Avivu, ve kterém zvítězil stejně jako v prvním zápase 2:1 a postupuje do dalších bojů.

Monako se bude muset čtyři až šest týdnů obejít bez Vincenta Muratoriho, ten si zlomil nohu a musí na operaci. Hosté také nemohou spoléhat na dvojici Gosso a Leko. Domácích chybí Landrin a Tavlaridis.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Viviani, Dabo, Monsoreau, Benalouane, Perrin, Matuidi, Machado, Dernis, Ilan, Payet, Gomis
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier, Coufre, Nikolou, Simic, Modesto, Meriem, Gosso, Peres, Alonzo, Nimani, Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Dalším týmem, který se pokusí obrat o body dosud neporažený Lyon, je Rennes. Na lídra soutěže nečeká ale snadný soupeř, fotbalisté Rennes na svém hřišti letos ještě neprohráli.

V úterý sehrál Lyon utkání Ligy mistrů s Bayernem Mnichov a remizoval 1:1. "Mojí hráči dali do utkání všechno, a proto nemám důvod měnit sestavu," nechal se slyšet trenér hostů Claude Puel. Hráči Rennes v týdnu také rozhodně neodpočívali, v holandském Twente ale prohráli odvetný zápas 1:0 a s Pohárem UEFA se loučí. Před dvěma týdny totiž na domácí půdě vyhráli jen 2:1 a z postupu se tak raduje holandský klub.

V Ligue 1 domácí tým neprohrál už pět zápasů v řadě. Jestli bude tato série pokračovat, se ukáže po nedělním utkání.

Špatné zprávy hlásí Lyon. Zranění kotníku ze zápasu s Bayernem vyřadí útočníka Sidney Govoua ze hry na čtyři až osm týdnů. A ani další hráči nebudou do utkání připraveni, trenér Puel bude postrádat Grossa (poraněné žebra), Clerca (zraněný kotník), Delgada (poraněné koleno). Naopak dobrou zprávou je návrat Keity, který už doléčil zranění nohy. Rennes chybí hned pětice hráčů: Leroy, Hansson, Sorlin, Gyan, Marveuax.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez, Bocanegra, Aubey, Mangane, Fanni, M'Bia, Lemoine, Thomert, Sow, Wiltord, Briand
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris, Mensah, Cris, Bodmer, Reveillere, Makoun, Toulalan, Ederson, Juninho, Keita, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.00 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Nancy-Lorraine - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Souboj dvou týmů čerstvě postoupivších do základních skupin Poháru UEFA. Hostující Paříž, která má po sedmi kolech zvláštní skóre 4:4, zajíždí na půdu svého skoro souseda Nancy.

Paris SG v posledních třech ligových zápasech zaznamenalo vždy výsledek 1:0. V posledním kole bohužel překvapivě podlehlo tímto výsledkem Grenoblu a ani ve čtvrtek v pohárovém zápase proti tureckému Kayserisporu neskórovalo. Hvězda klubu z hlavního města Stéphane Sessegnon, která v létě přišla za velké peníze z Le Mans, věří, že se jeho týmu podaří v tomto střetnutí zažehnat lehkou krizi. "Je to poslední zápas v nabitém období sedmi zápasů. Musí pro nás před reprezentační pauzou skončit dobře," prohlásil záložník Beninu.

"Stále jsme na vlně výher a porážek. Pokud se chceme dostat do horní poloviny tabulky, musíme proti Nancy odehrát dobré utkání," dodal Sessegnon. To ovšem nebude tak snadné. Kvůli nemoci nemůže nastoupit klíčová postava Claude Makelele ani další zraněná hvězda Ludovic Giuly. I Mamadou Sakho není k dispozici, trápí ho bolavá záda. "Jsou velmi silným týmem. Musíme být připraveni na každý útok z každé jeho lajny, ofenzíva je stejně dobrá jako defenzíva," ví, že hosty nečeká nic lehkého Sessegnon.

Nancy ovšem v Ligue 1 také příliš nezáří. Paběrkuje v dolní polovině tabulky, z ligové výhry se naposledy radovalo před měsícem. V minulém kole podlehlo Lyonu 1:2, těší ho alespoň postup do evropských pohárů přes skotský Motherwell, který ve čtvrtek zdolalo 2:0 na jeho hřišti. Z tohoto utkání si však trenér Pablo Correa neodvezl jen pozitiva, definitivně mu totiž schází Joel Sami, který si proti Motherwellu poranil lýtko.

Vzájemná bilance těchto dvou týmů je hodně vyrovnaná. Od roku 1996 ze šesti zápasů skončil duel na Stade Marcel Picot čtyřikrát nerozhodně, v posledních dvou letech se však jednou radovalo Nancy a jednou Paris SG. Jen v jednom případě byl počet branek větší jak tři.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien, Andre Luiz, Ouaddou, Brison - Gavanon, Berenguer - Feret, Hadji, Zerka - Fortuné
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau - Ceara, Camara, Bourillon, Armand - Chantome, Clément - Pancrate, Sessegnon, Rothen - Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon761012:319
2.Toulouse FC74217:614
3.Olympique Marseille734013:713
4.Grenoble Foot 3874126:513
5.SM Caen732211:611
6.Le Mans UC 72732212:811
7.Girondins Bordeaux73228:611
8.Lille OSC732210:911
9.OGC Nice73139:810
10.Stade Rennes72418:710
11.AJ Auxerre731310:1010
12.Paris Saint-Germain73134:410
13.AS Monaco72325:59
14.AS Nancy-Lorraine71425:67
15.AS Saint-Étienne72144:77
16.Valenciennes FC72146:107
17.FC Lorient71334:96
18.Le Havre AC71154:104
19.FC Nantes71155:134
20.FC Sochaux70347:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele