Ligue 1 souhrn - 38. kolo

17.05.2008, 22:52, aktualizováno 17.05.2008, 22:52
Komentáře a souhrny
Lyon vyhrál v Auxerre a posedmé v řadě získal titul francouzského šampiona. Na Ligu mistrů se mohou těšit v Marseille, velké zklamání zavládlo v Racingu Lens, který se s nejvyšší soutěží loučí...

AJ Auxerre - Olympique Lyon 1:3

17.05.2008 20:45

Góly: 78. Frédéric Thomas - 1. Karim Benzema, 10. Fred, 52. Kim Källström

Jako v sedmém nebi si mohou připadat fotbalisté Lyonu, po sobotním vítězství 3:1 na půdě Auxerre jim patří trofej pro vítěze Ligue 1. Hosté měli fantastický začátek, už v 10. minutě vedli 2:0, třetí branka padla na začátku druhého poločasu. Domácí dokázali pouze dvanáct minut před koncem vstřelit čestný gól.

Lyon od prvních sekund ukázal, že chce co nejrychleji rozhodnout o zisku tří bodů. Hned v první minutě se trefil ostrostřelec Benzema. Neuběhlo ani 25 sekund zápasu a Benzema střelou z 15 metrů poslal hosty do vedení. Jeho zásah byl nejrychlejším gólem této sezóny. V desáté minutě se skóre měnilo podruhé, Fred využil nepřesné rozehrávky domácích a z voleje upravoval na 2:0 pro Lyon. Po půl hodině znovu zahrozili hosté, ale Juninhův projektil se jen otřel o tyč. Do poločasu ještě zahrozil dalekonosnou střelou Reveillere. Auxerre si za celý poločas žádnou vážnější příležitost nevypracovalo.

I v druhé půli to byli hosté, kdo udával tempo hry. Třetí branku vstřelili lyonští v 52. minutě, po přesném centru Reveillera se hlavou prosadil Kallstrom. V té chvíli bylo domácí mužstvo "zralé na ručník" a nejraději by se vidělo v kabinách. Auxerre se branky přece jen dočkalo, 12 minut před závěrečným hvizdem se z těsné blízkosti branky prosadil Thomas a upravil na konečných 1:3 v neprospěch domácích. Lyon může oslavovat další titul v řadě, domácí tým skončil na 15. příčce.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - AS Monaco 4:0

17.05.2008 20:45

Góly: 4. Bafétimbi Gomis, 7. Bafétimbi Gomis, 33. Geoffrey Dernis, 81. Pascal Feindouno

V jednoznačnou záležitost se proměnilo utkání mezi St. Etienne a Monakem. Domácí tým deklasoval knížecí klub 4:0 a zajistil si účast v Poháru UEFA. Po půlhodině vedli domácí už 3:0, čtvrtou branku přidal v druhé půli Feindouno. Fotbalisté Monaka byli v dnešním utkání pouze diváky...

Už po 180 sekundách otevřel skóre zápasu nádhernou střelou Gomis, o tři minuty si stejný hráč pohrál s obranou Monaka a pohlednou individuální akcí upravil na 2:0. Hosté působili bezradným dojmem, za celý zápas nevyslali na domácí branku jedinou přesnou střelu. S chutí hrající St. Etienne se třetí branky dočkalo po půlhodině hry. Gomis vysunul Dernise, který si pohrál se dvěma obránci hostů a střelou mezi nohy brankáře Ruffiera zvýšil na 3:0.

Definitivní tečku za utkáním udělal v 81. minutě Feindouno, který s ledovým klidem přidal čtvrtou branku a zajistil St. Etienne konečné páté místo v tabulce. Monako skončilo za očekáváním, 12. pozice příliš fanoušků nepotěšila.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Paris Saint-Germain 1:2

17.05.2008 20:45

Góly: 74. Guirane N'Daw - 22. Amara Diané, 83. Amara Diané

PSG dokázalo zvítězit na hřišti Sochaux a v nejvyšší francouzské soutěži se nakonec zachránilo. Základ úspěchu položil v 22. minutě Diané. Domácím se sice podařilo srovnat, ale poslední slovo měl opět Diané, který sedm minut před koncem zajistil tři body pro PSG.

Pařížané předváděli od úvodních minut velmi bojovný výkon, bylo na nich vidět, že nic jiného než tři body ze zápasu neberou. Ve 12. minutě střílel Pauleta, ale jeho pokus skončil ve zdi domácích. Gólu se hosté dočkali o deset minut později, Diané se probil před obranu Sochaux a umístěnou střelou pod břevno poslal PSG do jednobrankového vedení. Po půlhodině hry hlavičkoval agilní Pauleta, ale jeho pokus mířil mimo tři tyče.

Sochaux se podařilo vyrovnat v 74. minutě, nikým nehlídaný N'Daw pohodlně dopravil míč do sítě. V tu chvíli se na kopačky hostů začala lepit velká nervozita. Vysvobození přinesla až 83. minuta, svůj druhý gól v utkání přidal chytrou střelou Diané a uklidnil početnou skupinku pařížských fanoušků v hledišti. Fotbalisté PSG si díky vítězství zahrají i příští ročník Ligue 1, Sochaux obsadilo konečnou čtrnáctou příčku.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Stade Rennes 2:3

17.05.2008 20:45

Góly: 7. Chris Malonga, 56. André Luiz - 32. Stéphane Mbia, 48. Mickaël Pagis, 58. Mickaël Pagis

Sen Nancy se rozplynul, až v posledním kole tento tým přišel o účast ve třetím předkole příštího ročníku Ligy mistrů.

Domácí potřebovali k jistotě účasti v milionářské soutěži zvítězit a nezačali vůbec špatně. Již v sedmé minutě se na pravém křídle uvolnil Traore, nacentroval do vápna a Malonga mezi nohama brankáře Luziho poslal míč do sítě - 1:0.

Vidina velkého úspěchu následně domácím svazovala nohy a iniciativu postupem času přebírali hráči Rennes. Ve 26. minutě pálil Moreira a jeho gólovou střelu zablokoval obránce Macaluso, vyrovnání se však hosté ještě v první půli přece jenom dočkali. O šest minut později zahrával Lemoine trestný kop a na zadní tyči našel Hanssona, který připravil šanci pro Brianda. Jeho dva pokusy byly zablokovány, odraženého míče se ale poté ujal M'bia a do prázdné brány vyrovnal na 1:1.

Nepříznivé zprávy o vývoji utkání v Marseille nutily domácí po změně stran útočit, jenomže hned na začátku druhé půle je řádně zchladil Pagis, když využil chyby Macalusa - 1:2.

Nancy rychle odpovědělo, v 56. minutě centroval Brison a Andre Luiz hlavou vyrovnal na 2:2. Radost domácích fanoušků však měla pouze jepičí život, již o dvě minuty později zaměstnal brankáře Bracigliana Briand, odražený míč se dostal k Pagisovi a ten vrátil vedení na stranu Rennes.

Závěrečná půlhodina se nesla především ve znamení marné snahy domácích o to zvrátit průběh zápasu a málem bylo ještě hůře, když v 66. minutě Bracigliano skvěle vychytal Brianda.

Nancy po výhře Marseille nad Štrasburkem přišlo o třetí příčku a v příští sezoně si zahraje "jenom" v Poháru UEFA.

Více informací k zápasu

RC Lens - Girondins Bordeaux 2:2

17.05.2008 20:45

Góly: 69. Olivier Monterrubio (pen.), 84. Toifilou Maoulida - 65. Fernando Cavenaghi, 82. David Bellion

Remíza 2:2 s Bordeaux nestačila domácím fotbalistům k záchraně v nejvyšší francouzské soutěži. Všechny branky padly až v druhé půli, hráči Lens dvakrát prohrávali, ale pokaždé dokázali soupeře gólově dotáhnout.

První poločas přinesl velmi opatrný fotbal z obou stran, za zmínku stojí jen přímý kop Wendela, na který si nejvýše vyskočil Cavenaghi, ale jeho hlavička skončila v náručí domácího gólmana.

Branky začaly padat až po výměně stran. V 65. minutě uvolnil Chamakh Cavenaghiho, který lehkým lobem překonal vybíhajícího gólmana Racingu Lens. Odpověď domácího týmu přišla v zápětí, Jurietti fauloval ve vápně Boukariho a rozhodčí nařídil penaltu. K míči se postavil Monterubbio a s přehledem vyrovnal.

Bordeaux se ale nevzdávalo a osm minut před koncem přidalo další branku. V závaru před domácí brankou se nejlépe zorientoval Bellion a z několika metrů uklidil míč do sítě. Vedení hostů trvalo pouhých 120 sekund, Maoulida prošel obranou Bordeaux a stanovil na konečných 2:2. Ani remíza však nepomohla fotbalistům Lens k záchraně v soutěži, hostům z Bordeaux patří druhá příčka tabulky.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Racing Strasbourg 4:3

17.05.2008 20:45

Góly: 6. Mamadou Niang, 45+2. Djibril Cissé, 45+5. Samir Nasri, 78. Djibril Cissé - 10. James Fanchone, 19. Kévin Gameiro, 72. Simon Zenke

Sedmibrankové drama se šťastným koncem pro domácí tým bylo k vidění k Marseille, která dokázala porazit Štrasburk divokým výsledkem 4:3. Hosté dokázali držet krok až do 78. minuty, kdy rozhodující branku vstřelil Cissé a zajistil Marseille Ligu mistrů. Nancy totiž doma prohrálo s Rennes...

První branka zápasu padla v šesté minutě. Niang propáli vše, co mu stálo v cestě, a otevřel skóre zápasu. Odpověď hostů na sebe nenechala dlouho čekat, o čtyři minuty později bylo vyrovnáno. Fanchone poslal přesnou střelu na branku domácích, na kterou Mandanda už nedosáhl. Štrasburk se ujal i překvapivého vedení, po dvaceti minutách hry si Gameiro vyměnil míč s Moulounguiem a prvně jmenovaný otočil skóre utkání. Vyrovnání přišlo ve 45. minutě, brankář hostů fauloval v šestnáctce Cissého a sudí nařídil penaltu. K té se postavil sám postižený, ale pokutový kop neproměnil. Skórovat se mu podařilo až z následné dorážky, když se k němu míč šťastně odrazil. O pár chvil později se domácí dostali do vedení. Běžela čtvrtá minuta nastavení a Nasri nechytatelnou střelou stanovil poločasový výsledek 3:2.

Hosté se ale nevzdávali a dvacet minut před koncem zápasu vyrovnali skóre, z těsné blízkosti domácí branky se trefil Zenke. Ligu mistrů domácímu týmu vystřelil Cissé, který dvanáct minut před koncem upravil na 4:3. Marseille se mohla dočkat i páté branky, ale 4 minuty před koncem zahodil M'Bami penaltu. I přes tento dílčí neúspěch se domácí nakonec mohou radovat z LM, Štrasburk se s Ligue 1 loučí.

Více informací k zápasu

OGC Nice - SM Caen 3:1

17.05.2008 20:45

Góly: 25. David Hellebuyck, 57. Ederson (pen.), 84. Bakari Koné - 44. Julien Toudic

Olympique Nice v posledním utkání sezony konečně rozradostnil své fanoušky, když porazil 3:1 Stade Caen a přeskočil ho v tabulce. Fanoušci na vítězství Nice na Stade Municipal du Ray čekali od 20. ledna a výhra nakonec přišla až v závěrečném kole.

Domácí začali lépe, když se ve 25. minutě prosadil David Hellebuyck, jenomže v posledních minutách prvního dějství stihl vyrovnat Julion Toudic. Po poločase ovšem z penalty strhl vedení na domácí stranu Honorato Campos Ederson a v závěru pojistil vítězství Bakari Koné.

Oba celky sice již neměly o co hrát a bojovaly pouze o čestný střed tabulky, ale přesto se bylo na co dívat. První hrozbou byla rána domácího Hellebuycka, jehož ránu konečky prstů vyrazil brankář Benoit Costil. Nice v úvodu zmeškalo další slibnou šanci, když v akci jeden na jednoho neuspěl proti hostujícímu brankáři Anthony Modeste. Caen odpovědělo po čtvrthodině hry, ale Nicolas Florentin z voleje napálil pouze břevno. Skóre se změnilo až ve 25. minutě, kdy skvělým lobem překonal bezmocného brankáře Hellebuyck. Caen se ale nakonec podařilo ještě do poločasu vyrovnat. Těsně před koncem mířil přesně Toudic.

Do druhého poločasu aktivněji vstoupili domácí a po dvou minutách pálil do boční sítě Kone. Útočný tlak nakonec přinesl své ovoce po deseti minutách druhého dějství, když byl v pokutovém území faulován Hellebuyck a penaltu bezpečně proměnil Ederson. Všechny naděje na bodový zisk Caen překazil v 84. minutě pojistkou Kone.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Valenciennes FC 2:1

17.05.2008 20:45

Góly: 5. Jérémy Mathieu, 75. François Sirieix - 38. Johan Audel

Toulouse "uteklo hrobníkovi z lopaty" až v posledním kole Ligue 1, kdy s vypětím všech sil dokázalo porazit 2:1 Valenciennes.

Do utkání vstoupili domácí víc než dobře, už v páté minutě svítilo na ukazateli skóre 1:0. Mathieu využil přesné Battleseho přihrávky a tvrdou střelou propálil brankáře hostů. Vedení vydrželo Toulouse až do 38. minuty, z ojedinělé akce se gólově prosadil Audel, který tváří v tvář domácímu gólmanovi zachoval chladnou hlavu a střelou ke vzdálenější tyči vyrovnal. První čtvrthodinka druhé půle patří hostům, kteří si vytvořili několik "pološancí", branku Doucheze ale výrazně neohrozili.

Záchranu v soutěži znamenala branka Sirieixe ze 75. minuty utkání. Arache přihrál Sirieixovi a ten střelou podél gólmana upravil na 2:1. O velkém štěstí a dobře postavených tyčích mohou mluvit fotbalisté Toulouse. Střela obránce hostů Matera z 80. minuty skončila pouze na levé tyči domácí svatyně. Toulouse už ale do konce zápasu vedení udrželo a v konečné tabulce obsadilo první nesestupové 17. místo. Hosté z Valenciennes skončili na třinácté pozici.

Více informací k zápasu

FC Metz - Le Mans UC 72 4:3

17.05.2008 20:45

Góly: 4. Cédric Barbosa, 13. Miralem Pjanić, 33. Babacar Guèye, 84. Vincent Bessat - 51. Túlio de Melo, 55. Mathieu Coutadeur, 85. Ludovic Baal

Zajímavou podívanou přineslo utkání mezi jasně posledními Métami a Le Mans. Domácí po půlhodině hry vedli už 3:0, ale utkání nakonec skončilo divokým výsledkem 4:3. Zápas také "okořenilo" vyloučení hostujícího Calveho v závěru prvního poločasu.

Úvodní branky se domácí diváci dočkali už po čtyřech minutách hry, Barbosa pohodlně prošel obranou hostů a otevřel skóre utkání. Neuběhlo ani deset minut a domácí fanoušci se mohli radovat podruhé. Jeden z nevětších talentů Ligue 1 Pjanič potrestal zaváhání obrany Le Mans a přesnou střelou stanovil skóre na 2:0. Po půlhodině zápasu padla třetí branka, a opět do sítě hostů. Aktivní Gueye nádhernou střelou ze střední vzdálenosti zvýšil náskok na rozdíl tří gólů. A když byl v 41. minutě vyloučen hráč hostů Calve, zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto.

Do druhé půle jako by nastoupil úplně jiný tým Le Mans. Během pěti minut dokázali hosté díky brankám De Mela a Coutadeura snížit na rozdíl jediného gólu. Právě běžela 84. minuta a Méty opět vedly o dvě branky – Bessat přízemní střelou překonal počtvrté brankáře hostů. Na konečných 4:3 pro domácí upravil ani ne po šedesáti sekundách Baal. Méty se s Ligue 1 loučí, Le Mans patří devátá pozice.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Lille OSC 1:1

17.05.2008 20:45

Góly: 43. Rafik Saïfi - 54. Michel Bastos

Lille nezvládlo utkání v Lorientu a připravilo se o možnost zahrát si v příští sezoně Pohár UEFA - Olympique se po remíze 1:1 propadl z pátého místa na sedmé.

Hosté mohli jít do vedení již v první minutě, Audard ovšem vychytal Franquarta a následně i dorážejícího Makouna. Co dělat měl i na druhé straně Malicki, který zlikvidoval šance Abriela a Jouffreho.

Skóre se nakonec měnilo až dvě minuty před odchodem do kabin, to Jallet obešel soupeře a připravil palebnou pozici pro Saifiho, který trefil přesně - 1:0.

Lille potřebovalo po změně stran co nejrychleji vyrovnat, málem ale přišel přesný opak, v 52. minutě totiž z vynikající pozice přestřelil Ciani. A Lille trestalo. O dvě minuty později se k trestnému kopu postavil Bastos a Audard proti jeho parádní ráně neměl nárok - 1:1.

V 58. minutě pak pálil Lichtsteiner a Audard tentokráte předvedl vynikající zákrok. Na tento moment odpověděl Hautcoeur, proti němuž se vyznamenal Malicki. Stav zápasu se až do konce již nezměnil a Lille v Lorientu jenom remizovalo 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon38247774:3779
2.Girondins Bordeaux38229765:3875
3.Olympique Marseille3817111058:4562
4.AS Nancy-Lorraine381515844:3060
5.AS Saint-Etienne3816101247:3458
6.Stade Rennes3816101247:4458
7.Olympique Lille381318745:3257
8.Olympique Nice381316935:3055
9.Le Mans UC 723814111346:4953
10.FC Lorient3812161032:3552
11.Stade Caen3813121348:5351
12.AS Monaco381381740:4847
13.Valenciennes FC381291742:4045
14.FC Sochaux3810141434:4344
15.AJ Auxerre381281833:5244
16.Paris Saint-Germain3810131537:4543
17.Toulouse FC389151436:4242
18.Racing Lens389131643:5240
19.Racing Strasbourg38982134:5535
20.FC Metz38592428:6423

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak predsa to Marseille nakoniec vytiahli aspon na to 3 miesto...PSG sa zachranilo,dufam ze v lete urobia riadne cistky a konecne poskladaju tim co sa nebude zachranovat,Lyonu som titul neprial ale vyhrali ho zasluzene...Bordeaux prekvapilo cakal som 3 miesto za Marseille a Monaco ...od tých som cakal viac

Reagovat
smazaný uživatel

PSG

Benzema kéž by ho Barca koupila

Reagovat
-Kopy-

Toulouse FC - Valenciennes FC 17.5.2008 - FC Toulouse 1.35

RC Lens - Girondins Bordeaux 17.5.2008 - X 3.30

Olympique de Marseille - Racing Strasbourg 17.5.2008 20:45 - Olympique de Marseille - 1.15

AJ Auxerre - Olympique Lyon 17.5.2008 20:45 - Olympique Lyon Lyon 1.42

Reagovat
smazaný uživatel

RC Lens - Girondins Bordeaux to se povedlo...

Reagovat
fantomas

no na Marseille nejmenší kurz a jak si trnul co

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Lyon už to začina byt trapné.. ... sem rad že se PSG zachranilo protože to nevim co by se tam pak delo to by Pařiž zhořela asi...

Reagovat
Radin

PSG super,Bordeaux škoda :-))Lens

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, blbý Nancy mi pokazilo tiket Ale sázka na St.Etienne z kurzem 1.75 a výhra 4-0 opravdu potěší

Reagovat
smazaný uživatel

paráda,Lyon mi udělal radost,že nakonec nepromarnil šanci na další titul,navíc se Benzema rozloučil se sezónou dalším gólovým příspěvkem

Reagovat
smazaný uživatel

skvěle PSG , trošku mi spadl kámen ze srdce...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele