Ligue 1 preview - 38. kolo

17.05.2008, 10:57
Previews
V posledním kole francouzské Ligue 1 může Bordeaux pořád ještě přerušit už šest let trvající nadvládu Lyonu. Musí ovšem vyhrát v Lens a doufat, že Lyon slže v Auxerre. také na spodu tabulky je situace napjatá. Paříž, Toulouse a Lens dělí jediný bod.
AJ Auxerre - Olympique Lyon  (sobota 20:45)
Útočník prošel obranou, udělal kličku gólmanovi a teď jen stačí poslat míč do sítě. I tak by se dalo charakterizovat postavení Lyonu v tabulce Ligue 1. Jediný krůček chybí hostům k zisku sedmého titulu v řadě a jednoznačné nadvládě ve francouzském fotbale.

Trenér Lyonu Perrin si přeje vítězství svého týmu proti Auxerre, aby se mužstvo nemuselo ohlížet na výsledek konkurenčního Bordeaux. Lyonští mají navíc lepší skóre než Bordeaux, takže i případná remíza zajistí Lyonu titul. "Už jsme jen pár metrů před cílem, dokonce vidíme cílovou pásku. Posledních pár kroků nás dělí od vítězství v soutěži. Bordeaux se ale nevzdává a stále bojuje, proto nemůžu tvrdit, že nebudeme sledovat vývoj utkání našeho konkurenta v boji o titul," řekl trenér Perrin.

Auxerre patří 15. příčka a mužstvo zrovna není v optimální formě, z posledních šesti zápasu tým prohrál hned čtyřikrát.

Útočník Karim Benzema z Lyonu byl zvolen nejlepším hráčem francouzské fotbalové ligy. V hlasování o tom rozhodli sami hráči. Nejlepším mladým hráčem soutěže se pak stal Benzemův kolega z Lyonu Hatem Ben Arfa.

Drobné problémy se zraněním hlásí oba tábory, ale je možné, že se do utkání hráči stihnout dát dohromady. Největší otazník visí nad startem domácího Traoreho a lyonského Juninha, který má stále problémy s kolenem.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou, Mignot, Grichting, Tamas, Chafni, Lejeune, Kahlenberg, Pedretti, Oliech, Jaurés, Niculae
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Coupet, Grosso, Cris, Squillaci, Reveillére, Keita, Juninho, Toulalan, Bodmer, Fred, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.90 - 3.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Etienne - AS Monaco  (sobota 20:45)
Velkou šanci na účast v pohárové Evropě má domácí St. Etienne, které hostí monacký knížecí klub. Liile má totiž před St. Etienne pouze jednobodový náskok, ale také nevýhodu v podobě zápasu na hřišti hostů.

Kapitán domácích Perrin zůstává naladěn optimisticky: "Musíme přemýšlet jen o výhře našeho týmu a věřit ve vlastní sílu, ne spoléhat na klopýtnutí soupeře v boji o Evropu. Až zápas dotáhneme do vítězného konce, teprve potom se můžeme podívat, jestli Lille v Lorientu zaváhalo. Musíme být ale opatrní, Monako má silný a nebezpečný tým."

Svoji sílu ukázalo Monako minulý týden doma proti Auxerre, které jednoznačně porazilo 3:0 a v tabulce týmu patří dvanáctá pozice. St. Etienne přivezlo bod z Paříže za remízu 1:1.

V neprospěch hostů hraje také velká marodka, týmu budou chybět Modesto, Bolivar, Piquionne, Perez, Menze, Gakpe a Leko. Domácí mužstvo bude připraveno v plné síle.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
Viviani, Perrin, Sall, Tavlaridis, Dabo, Payet, Matuidi, Feindouno, Landrin, Dernis, Gomis
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier, Muratori, Monsoreau, Sambou, Cufré, Nené, Meriem, Pokrivac, Martin, Gonzales, Bakar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Paris Saint-Germain  (sobota 20:45)
S odhodláním zachránit v hlavním městě Francie nejvyšší soutěž jedou fotbalisté PSG do Sochaux. Tým v Ligue 1 definitivně zachrání jen vítězství, při jakémkoliv jiném výsledku budou muset Pařížané čekat na výsledky Toulouse a Lens.

Portugalský veterán Pedro Pauleta (35) má před sebou zřejmě už jen jeden zápas v profesionální kariéře. V sobotu večer nastoupí v dresu PSG v existenčním utkání na hřišti Sochaux, poté se vrátí do Portugalska a novou smlouvu už nikde nepodepíše. "Myslím, že je konec. Jako hráč ukončím kariéru v PSG," prohlásil Pauleta. Před měsícem přitom ještě zvažoval pokračování.

Hosté si chtějí vítězstvím zajistit účast i v příštím ročníku Ligue 1. Pokud se jim to podaří, může se tým relativně v poklidu připravovat na finále Francouzského poháru, ve kterém se střetne s Lyonem. Utkání se odehraje 24. května.

Záložník PSG Rothen říká: "V úctě k týmu a dresu, který můžeme oblékat, je naší povinností v sobotu zvítězit. Pokud se nám to podaří, tak pohárové utkání bude jen třešnička na dortu. Prioritou ale zůstává Ligue 1."

Sochaux bude v létě bez prezidenta, Jean-Claude Plessis se rozhodl, že v této funkci po téměř deseti letech skončí. Během jeho vedení se klub radoval ze zisku dvou trofejí - Francouzského poháru (2007) a Ligového poháru (2004). Plessis si připravil do posledního zápasu pro hráče Sochaux zajímavou motivaci. Pokud domácí zvítězí, každý člen týmu obdrží prémii kolem 3500 €.

Amara Diane sní o přestupu z PSG do Newcastlu. Pokud se oba kluby dohodnou, nebude Diane váhat a ihned s anglickým klubem podepíše smlouvu.

PSG se bude muset obejít bez Mendyho, domácí postrádají Birsu, Perquise a Graxe.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert, Jokic, Bréchet, Afolabi, Pichot, Belay, Dalmat, Pitau, Pancrate, Traoré, Erding
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau, Armand, Diaz, Camara, Ceará, Rothen, Clément, Bourillon, Chantóme, Diané, Pauleta
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.25 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Nancy-Lorraine - Stade Rennes  (sobota 20:45)
Nancy v domácím utkání s Rennes na závěr sezony ještě bude usilovat o Ligu mistrů. Pro takovou jistotu však musí vyhrát, v případě výhry Marseille nestačí ani remíza.

S dresem senzace sezony, Nancy Lorraine, se v sobotu nejspíše rozloučí brazilský snajpr Kim, tedy pokud přijde odpovídající nabídka, potom by byl moc rád, kdyby ještě v posledním kole mohl vybojovat pro Nancy účast v Champions League pro příští sezonu. Jeho nedávné zdravotní problémy mu však zřejmě nedovolí nastoupit na celých devadesát minut. "Chci hrát a pomoci klukům, i kdyby to mělo být jen 30, 40 minut. Ale i pokud bych nehrál, tak chci být s nimi a podpořit je," ukázal silného týmového ducha Kim.

Ale i Rennes má o co hrát, neboť stále může pomýšlet na pátou příčku, a tudíž účast v příštím ročníku Poháru UEFA. Při výhodné konstelaci hvězd by k dosažení tohoto cíle stačilo Stade Rennes uhrát v Nancy i jen bod. Guy Lacombe, lodivod hostí, však už moc nevěří. "Je to jasné, naše vyhlídky nejsou moc přívětivé. Ale my stále doufáme, bude to velké zadostiučinění, když tady zvítězíme," je si vědom Lacombe, jenž bude v Nancy postrádat klíčové borce, jakými jsou Leroy, Didot a především Wiltord. Na druhé straně bude Nancy chybět klíčové duo Puygrenier – Hadji.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Lens - Girondins Bordeaux  (sobota 20:45)
Zřejmě nejzajímavější utkání posledního kola se odehraje v Lens. Domácí tým, který je jen krůček od pádu do Ligue 2, hostí druhé Bordeaux, které má ještě naději na zisk mistrovského titulu. To by ale musel Lyon zaváhat v Auxerre. Ve fotbale je ale možné všechno...

"Na zisk mistrovského titulu máme tak pětiprocentní šanci. I když se samozřejmě může stát, že Lyon v Auxerre prohraje," prohlásil záložník Bordeaux Wendel.

Trenér hostů Blanc pokračuje: "Nerad bych viděl Lens sestupovat, uznávám trenéra Papina a generálního manažera Leclercqa. Ale pokud začneme dávat najevo svoje city k ostatním týmům, nikdy nemáme šanci uspět. Respektuji mužstvo soupeře, ale jedeme pro tři body. Také nehodlám strávit zápas s rádiem u ucha a zjišťovat výsledek Lyonu. Jak na tom jsme, nám prozradí hluk z hlediště," dodal s úsměvem Blanc.

Nejlepším trenérem francouzské fotbalové ligy byl vyhlášen právě lodivod Bordeaux Laurent Blanc, v hlasování o tom rozhodli hráči celé Ligue 1. Pro Blanca to byla první sezóna ve funkci hlavního trenéra prvoligového celku.

Zkušený francouzský špílmachr Johan Micoud v létě zřejmě bude hledat nové angažmá. 34letý bývalý reprezentant je hráčem Bordeaux, trenér týmu Laurent Blanc však prohlásil, že Micoud nefiguruje v jeho plánech pro příští sezónu a nebude mu nabídnuta nová smlouva.

Mikael Silvestre nejspíš po sezóně opustí Manchester United, zájem o jeho služby má Bordeaux. "Přestup není nemožný. Bordeaux je klub mého srdce, navíc v oblasti žije moje rodina," prohlásil Silvestre.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Runje, Belhajd, Coulibaly, Bisevac, Laurenti, Monterrubio, Carriere, Keita, Kovacevic, Demont, Rémy
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Rame, Jurietti, Diawara, Henrique, Chalmé, Wendel, Diara, Fernando, Obertan, Bellion,Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.30 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Racing Strasbourg  (sobota 20:45)
Poslední prvoligový zápas čeká hráče Štrasburku v Marseille. Hosté jsou druhým sestupujícím a v podstatě nemají o co hrát. Naopak domácím jde o hodně, mají šanci se probojovat do předkola miliónové Ligy mistrů.

Trenér Marseille Gerets je ale zklamaný, že jeho tým nedokázal v posledních dvou zápasech vyhrát a nemá osud ve svých rukou. O bod více v tabulce mají totiž fotbalisté Nancy, kteří doma hostí Rennes a pokud zvítězí, Marseille si o LM může nechat jen zdát. "Zřejmě by bylo lepší, kdybychom měli osud na naší straně a pouze náš výkon rozhodl o tom, zda skončíme v tabulce třetí. Bohužel tomu tak není a my musíme doufat v zaváhání Nancy. Jsem zklamán z toho, že jsme závislí na jiném týmu. Jsem realista a tak účasti v předkole LM dávám šanci tak 25%," dodal Gerets.

Portsmouth není jediným klubem, který se zajímá o Luisaa. Obránce Benfiky, jehož cena se pohybuje okolo dvanácti milionů liber, sledují také zástupci Marseille.

Štrasburk sice sestupuje z Ligue 1, na jeho lavičce ale ke změně nedojde. Francouzský celek i v příští sezoně povede Jean-Marc Furlan.

Domácí tým se bude muset obejít bez Rodrigueze a gólmana Carrassa, hostům chybí pouze potrestaný Bah.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda, Taiwo, Cana, Zubar, Bonnart, Akale, Nasri, Cheyrou, M'Bami, Valbuena, Niang
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Cassard, Dos Santos, Paisley, Bellaid, Szélesi, Schneiderlin, Rodrigo, Ducrocq, Mouloungui, Gameiro, Fanchone
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.25 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Nice - Stade Caen  (sobota 20:45)
V zápase, ve kterém oběma aktérům nejde absolutně o nic, se utkají Nice a Caen. Oba celky se pohybují v klidném středu tabulky již delší dobu, není tedy pochyb o tom, že si budou chtít poslední zápas sezony užít.

Domácí stoper Cedric Kante ale nabádá spoluhráče, aby vzali sobotní zápas vážně. Přitom ani jeden z týmů na poháry pomýšlet nemůže, stejně tak jistojistě neklesne ani Nice, ani Caen pod 11. příčku. Proč tedy hrát v sobotu naplno? "Chceme porazit Caen a ještě se vyhoupnout výše. Můžeme být na sebe pyšní, ale víme, že lepší umístění je pro klub důležité minimálně z finančního hlediska," uvedl Kante.

Caen je ovšem ve formě, když od poloviny března prohrálo jen jediné utkání. Jakožto nováček tak značí letošní velké překvapení. Kouč Franck Dumas se však bude muset v posledním kole sezony obejít bez Gregoryho Lecy, zatímco Remi Gomis je z trestu venku.

Na druhé straně barikády nebude moci kvůli kartám dirigovat hru Nice Florent Balmont. Do nominace se nevešel ani zkušený forvard Joseph Job a poraněná ruka nepustí do branky ani mladého golmana Llorise. Echouafni a Laslandes jsou naopak zpět v plném tréninku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.00 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Valenciennes FC  (sobota 20:45)
Na svém Stadio Municipal svede Toulouse klíčovou bitvu o záchranu. Protivníkem mu bude již zachráněné Valenciennes. Jihofrancouzský tým jen o skóre uniká sestupu a poslední kolo tak pro něj bude z hlediska setrvání v Ligue 1 rozhodující.

Vzhledem k nepříznivé pozici má Toulouse o něco málo lepší pozici než jeho hlavní spolukandidát na zisk posledního volňásku do Ligue 2 Racing Lens. Racing totiž doma přivítá druhé Girondins Bordeaux, které má ještě stále šanci získat titul. Posledním adeptem na 18. místo je Paris Saint Germain, jenž jede na hřiště zachráněného Sochaux a měl by tak držet otěže pevně ve svých rukou.

Trenér domácích Elie Baup počítá s velmi těsným závěrem sezóny. "Zachraňující se týmy jsou ochotni obětovat všechno. Každý má šanci – ať Lens, Paříž či Toulouse. Měli bychom se strachovat a dostat ze sebe nejlepší možný výkon. Obětovali jsme do záchrany již mnoho a budeme bojovat do poslední sekundy. Všichni hráči jsou připraveni. My se nevzdáme," prohlásil Elie Baup.

Plusem pro domácí je, že Valenciennes má bídnou formu. Z posledních čtyř utkání prohrálo hned tři. Navíc nebude mít trenér Antione Kombouare k dispozici spoustu hráčů. Jose Saez je suspendován, zatímco Abdeslam Ouaddou (natažený sval), Geoffrey Doumeng (poraněný kotník), Djamel Belmadi (koleno), Gregory Pujol a Khaled Kharroubi (oba kotník) jsou všichni na marodce.

Elie Baup se bude muset obejít pouze bez tří hráčů. Daniel Congre má pochroumaný kotník a Fode Mansare s Jonem Jonssonem jsou suspendovaní. Dobrá zpráva je, že pravý bek Jeremy Mathieu by měl být připraven nastoupit.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Nicolas Douchez - Albin Ebondo, Mohamed Fofana, Dominique Arribagé, Jeremy Mathieu - Nicolas Dieuze, Laurent Batlles, Achille Emana, Francois Sirieix - Fodé Mansaré, Johan Elmander
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Nicolas Penneteau - David Ducourtioux, Guillaume Rippert, Eric Chelle, David Sommeil - Yacine Bezzaz, Geoffrey Doumeng, Sébastien Roudet, Jeovânio Nascimento - Steve Savidan, Filip Šebo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.80 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Le Mans UC 72  (sobota 20:45)
Už jistý sestupující a absolutně nejhorší celek letošní Ligue 1 FC Méty přivítá příjemné překvapení sezony, fotbalisty Le Mans. Domácí se budou chtít v posledním kole ligy alespoň důstojně rozloučit s nejvyšší soutěží vítězstvím. Nicméně zvítězit bude chtít i Le Mans, který ještě za jistý okolností může hrát Pohár UEFA nebo Pohár Intertoto.

Velice nepovedený ročník nejvyšší francouzské ligy prožily Méty. Klub ze severovýchodu Francie získal pouhopouhých dvacet bodů, a o jeho sestupu bylo rozhodnuto již několik kol před koncem. Devět zápasů čekají svěřenci trenéra Yvona Pouliquena na vítězství. V minulém kole Méty prohrály doma s Lorientem 1:2, a tím potvrdily svojí strašlivou domácí bilanci. Na stadionu Municipal Saint-Symphorien zůstaly všechny tři body pouze dvakrát ! Šest bodů z osmnácti domácích zápasů je opravdu velice trýznivá bilance.

Naopak Le Mans je ve velké pohodě. Osmá příčka s tříbodovou ztrátou na páté místo, které zaručuje postup do Poháru UEFA je pro tento klub úspěchem. Pokud by se hráčům Le Mans nepodařilo získat umístění, které zaručuje Pohár UEFA, pak je tu možnost hrát Pohár Intertoto. Le Mans si ve 37. kole připsalo cenný bod za bez brankovou remízu s Olympiquem Marseille.

O tom, že to budou mít i v posledním domácím utkáním Méty těžké hovoří vzájemná bilance. Le Mans zvítězil v posledních pěti utkání třikrát. Ovšem je nutné podotknout, že to bylo vždy před domácím publikem. Hosté v Métách naposledy hráli bez branek a v sezoně 2004 si odtud odvezli debakl 5:0.

Domácím budou v posledním utkání scházet Cyril Chapuis, který má poraněný stehenní sval a Cheikh Gueye, který má rovněž svalové problémy. Pro problémy s kolenem nebude k dispozici ani Cedric Barbosa. Erica Cubiliera pro změnu trápí achilova šlacha. Na straně Le Mans kvůli nejrůznějším zraněním nenastoupí Ndri Romaric, Gervinho, Ibrahima Camara, Daisuke Matsui a Gregory Cerdan.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Christophe Marichez - Pascal Delhommeau, Sébastien Bassong, Matheus Viviant, Jeff Strasser - Daniel Gygax, Vincent Bessat, Laurent Agouazzi, Julian Francois - Miralem Pjanic, Momar NDiaye
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Yohann Pele - Marko Basa, Antonio Géder, Samuel Bouhours, Sabeur Ben Frej - Stephane Sessegnon, Hassan Yebda, Martin Douillard, Anthony Le Tallec - Modibo Maíga, Tulio De Melo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.00 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - Olympique Lille  (sobota 20:45)
Lille má na dosah pohárové příčky. Momentálně sice okupuje pátou pozici, přesto nemá nic jisté, neboť hned dva celky s bodovou ztrátou na Lille dotírají. To 11. Lorient už nemá o co hrát.

Bylo by něco neskutečného, kdyby to opravdu Olympique dokázal. Ještě krátce před zimní pauzou se pohybovalo Lille v dolních patrech tabulky, teď však usiluje o pátou příčku. "Zbyl už jen poslední kopec a mí hráči jsou schopni ho zdolat. Ale samozřejmě, není dobojováno. Saint-Etienne (jen o bod za Lille) má výbornou výchozí pozici, protože hostí Monaco, kterému o nic nejde," bojí se Claude Puel.

Ale i Lorient si v případě vítězství může ještě dosti finančně polepšit, když není vyloučen jeho skok na osmou příčku, pokud vše bude hrát domácím do karet. K takovému případnému skoku však Lorientu určitě nedopomůže Saifi, zároveň je nejistý start Morela. Naopak se do hry vrací Ciani.

Na tréninku Lille už se sice v týdnu objevoval Nicolas Plestan, jenž doléčil poraněný kotník, přesto ještě není k zápasu způsobilý. Tafforeaua zase postihlo stejné zranění v minulém kole proti Lens, včas se ale dal dohromady a v sobotu nebude chybět.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.10 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon37237771:3676
2.Girondins Bordeaux37228763:3674
3.AS Nancy-Lorraine371515742:2760
4.Olympique Marseille3716111054:4259
5.Olympique Lille371317744:3156
6.AS Saint-Etienne3715101243:3455
7.Stade Rennes3715101244:4255
8.Le Mans UC 723714111243:4553
9.Olympique Nice371216932:2952
10.Stade Caen3713121247:5051
11.FC Lorient3712151031:3451
12.AS Monaco371381640:4447
13.Valenciennes FC371291641:3845
14.FC Sochaux3710141333:4144
15.AJ Auxerre371281732:4944
16.Paris Saint-Germain379131535:4440
17.Toulouse FC378151434:4139
18.Racing Lens379121641:5039
19.Racing Strasbourg37982031:5135
20.FC Metz37492424:6120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSG to da Lens nevyhraje a Toulouse podle mne remizuje

Reagovat
Slejdy

jsem zvedavy

Reagovat
M11

PSG kamon

Reagovat
smazaný uživatel

dufam ze PsG vypadne

Reagovat
smazaný uživatel

Je to i můj dlouholetý sen, který právě bohužel vzal za své. Sochaux- PSG 1:2 a vypadá to, že to už tak skončí a Lens chvilku před koncem jenom plichtí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele