Ligue 1 - souhrn 30. kola

29.03.2013, 22:25, aktualizováno 31.03.2013, 22:56
Komentáře a souhrny
PSG udolalo Montpellier a pojistilo si vedení, protože Lyon doma podlehl Sochaux. Na druhé místo poskočila Marseille po výhře v Nice, Lille otočilo utkání v Brestu. Troyes uhrálo remízu proti St-Étienne, bodovaly i další týmy ze spodku tabulky - Nancy vyhrálo v Rennes, Évian remizoval s Remeší...

Olympique Lyon - FC Sochaux 1:2

31.03.2013 21:00

Góly: 68. Bafétimbi Gomis (pen.) - 50. Giovanni Sio, 89. Cédric Bakambu

Tak to je pořádné překvapení! Lyon vyklízí pozice v boji o titul, zatímco Sochaux po cenné výhře 2:1 stoupá nahoru ze sestupových příček. Nečekanou výhru vystřelil hostům v závěru utkání Cédric Bakambu.

Les Lionceaux potvrzují, že na velké týmy to zkrátka umí - po Marseille a PSG si tak připsali skalp i třetího věhlasného soupeře. Nyní jsou však tři body o to cennější, že jich tým Érica Hélyho dosáhl mimo svůj stadion - což se mu povedlo vůbec poprvé od 13. kola.

Ústřední postavou utkání byl hostující forvard Giovanni Sio, který zaznamenal gól a asistenci; Lyonu nepomohla ani vyrovnávací branka Bafétimbiho Gomise z penalty v 68. minutě. Les Gones nyní ztrácejí na vedoucí PSG už propastných osm bodů, a co hůře, výhra Marseille v Nice je odsoudila k pádu na třetí příčku.

V minulém kole prohrál Lyon drtivým skóre 1:4 v Bastii a bylo znát, že toto zaváhání chce napravit. Po čtvrthodině hry si Loïc Poujol málem vstřelil vlastní gól, o pět minut později se pak s brilantním obranným zákrokem musel vytasit Carlao, který zabránil ve skórování Gomisovi.

Lyon jasně ovládal statistiku držení míče, avšak Sochaux působilo efektivnějším dojmem a připsalo si dvě největší šance první půle, a to v rozmezí pouhých dvou minut. Nejprve ve 24. minutě scházela Roudetově levačce potřebná razance, a poté Corchia zakončil svůj brejk perfektním pasem na Sia, jehož hlavičku vytlačil Vercoutre na tyč.

Rémi Garde před zápasem vyměnil Gourcuffa za Clémenta Gréniera, a mladý playmaker byl vítaným oživením hry domácích; každá jeho standardní situace zaváněla nebezpečí. Ve 42. minutě se postavil k přímému kopu, proti němuž musel zasahovat pozorný Simon Pouplin.

Gólů se však diváci na Stade Gerland dočkali až po obrátce - a jako první uspěl Sio, který slavil 24. narozeniny. Pět minut po opětovném rozehrání se mladý forvard zapůjčený z Wolfsburgu uvolnil přes svého strážce Umtitiho a hlavou přibil k zemi Boudebouzův roh; Vercoutre byl bez šance.

Lyon zareagoval nebezpečnou střelou Lacazetteho, která olízla břevno; vyrovnávací branka však padla až o něco později. Hostující kapitán David Sauget fauloval ve vápně právě Lacazetteho, k nařízené desítce se postavil Gomis a propálil míč pod Pouplinovým tělem - hostujícímu brankáři nebylo nic platné ani to, že dobře vystihl směr střely.

Lyon vycítil šanci a Lisandro orazítkoval tyč čtvrt hodiny před koncem; to však bylo ze strany domácích vše, zatímco na druhém konci se Lvíčata dočkala odměny za svoji efektivitu. Dvě minuty před koncem Sio aktivním napadáním dohnal k chybě Lovrena, zpracoval si míč a přízemním pasem našel Bakambua, jehož ránu pod břevno nedokázal Vercoutre zastavit.

Poslední domácí šanci na vyrovnání následně zazdil Grénier, který neuspěl proti Pouplinovi - hostující gólman, chytající jubilejní sté utkání v Ligue 1, si s jeho jedovatým přímým kopem poradil, když jej vytlačil na břevno. Pro Lyon to znamená, že nevyhrál už počtvrté v řadě, a místo myšlenek na titul bude muset ještě pořádně zabojovat o Ligu mistrů, která mu loni těsně utekla..

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Lille OSC 1:2

31.03.2013 17:00

Góly: 10. Florian Raspentino - 17. Salomon Kalou, 78. Nolan Roux

Lille potvrdilo svoji tradiční jarní formu a na hřišti Brestu zvítězilo 2:1. Domácí přitom vedli, ale nakonec je potopila vítězná trefa jejich bývalé hvězdy Nolana Rouxe, který do utkání naskočil z lavičky.

Celek Landryho Chauvina potkal první velký problém už před výkopem - díky zraněnému rameni nemohl chytat Aléxis Thébaux, jeden z nejlepších brankářů probíhající sezony; nahradil ho ve svém debutu Joan Hartock. Veškeré pochybnosti ohledně výkonu lyonského odchovance však rozehnaly už první minuty utkání, kdy předvedl několik velmi dobrých zákroků.

Trvalo pouhých deset minut, než se diváci dočkali první branky - a mohl za to brestský Florian Raspentino. Hráč zapůjčený z Marseille nejprve zahrozil hlavou po Ličkově přímém kopu; s touto šancí si však Elana, mimochodem dlouholetá opora Brestu, ještě poradil. Na další střelu po Lesoimirově přiťuknutí však už byl krátký.

Brest v současnosti jen matně vzpomíná na doby, kdy byl jeho Stade Francis Le Blé postrachem soupeřů; aktuálně tam nevyhrál už osmkrát v řadě, a jakýsi psychický blok se snad projevil i nyní, jelikož Lille vyrovnalo za pouhých osm minut. Dimitri Payet rozehrál roh na bližší tyč, navrátilec Aurélien Chédjou hlavou prodloužil na Kaloua, a hvězdný forvard neměl problémy uklidit míč do sítě.

Kouči Rudimu Garciovi se perfektně vyplatil riskantní tah udělat z Kaloua hrotového útočníka - v sedmi takto odehraných zápasech skóroval bývalý hráč Chelsea už počtvrté.

Lille za vyrovnaného stavu začalo tlačit a střely Payeta a Rodelina se jen těsně nevlezly do Hartockovy sítě; tento tlak byl však dlouho spíše platonický. První šanci ve druhé půli zaznamenal Béria, jehož volej po fantastickém křížném pasu Payeta pouze otřel konstrukci domácí brány. Payetův skvělý výkon nicméně Garciovi nezabránil v tom, aby jej v 65. minutě stáhnul na úkor Rouxe - a jak se později mělo ukázat, i tento zdánlivě nelogický tah měl mistrovské parametry.

Právě Roux, který v Brestu odehrál 80 utkání a vsítil 25 branek, se totiž postaral o čtvrté venkovní vítězství Dog v řadě - autorem gólového centru byl Benoït Pedretti, který přeloboval obranu a dovolil agilnímu forvardovi placírkou překonat Hartocka podruhé.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Olympique Marseille 0:1

31.03.2013 14:00

Góly: 15. André-Pierre Gignac

Marseille se konečně dočkala. Díky povedené hlavičce Andrého-Pierra Gignaca se tým Élieho Baupa dočkal vůbec svého prvního venkovního vítězství v novém roce a v tabulce se posunul na druhé místo před Olympique Lyon.

Hosté si museli být vědomi, že je dnes čeká velice náročné utkání, vždyť Nice je v tabulce na skvělé páté pozici a nadále útočí na pozice zajišťující účast v Evropské lize. Nicméně Marseille předvedla fantastický výkon v defenzivě a dokázala otupit silný útok domácího celku. Celý zápas tak rozhodl svou jedinou střelou nejlepší střelec les Phocéens.

Přitom OGC by se v případě výhry mohlo dokonce v tabulce posunout před svého dnešního soupeře. A možná i proto začalo hru velice aktivním napadáním, vždyť vidina Ligy mistrů není zrovna k zahození. Ale ani Marseille nebyla v úvodních kombinacích krkolomná a nakonec to byla akce Mathieaua Valbueny a Andrého-Pierra Gignaca, která ve 14. minutě skončila brankou.

Valbuena se v letošní sezoně stále zlepšuje. A svůj progres dokázal i svým neuvěřitelně přesným rohovým kopem. Ve spojení se silným a gólovým Gignacem nemohla situace skončit jinak: francouzský kanonýr napálil tvrdou hlavičkou balon za bezmocného Davida Ospinu - 0:1.

OM jasně dominovalo středu pole a Les Aiglons se tak do nebezpečných zakončení příliš nedostávali. Nicméně dvakrát se hostující fanoušci přeci jen museli obávat nejhoršího. Nejdříve si Steve Mandanda fantasticky poradil s prudkým volejem Kévina Anina, následně Marseille zachránila tyčka, to když Rod Fanni z bezprostřední blízkosti pálil již snad i do sítě. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro hostující mužstvo.

Nice si snad v druhém poločase uvědomilo o co vlastně hraje. Anebo kouč Claude Puel sáhl v přestávce k tvrdším výrazům. Každopádně na plochu vběhlo po změně stran naprosto jiné Nice. Ihned po úvodním hvizdu sudího se do šance dostal Romain Genevois, Eric Bauthéac i Jérémy Pied, nicméně buď jejich snahy zhatila vlastní neschopnost, nebo je zastavil svým zákrokem Steve Mandanda.

V 76. minutě se z přímého kopu málem radoval Didier Digard, jehož tečovaná rána skončila pouze těsně vedle pravé tyče. Nicméně poslední slovo měli opět hosté, konkrétně to byli bratři Ayewové. Nicméně mladší z bratrů André nedokázal rychlý protiútok v posledních minutě hry dovést do zářného konce, branku přestřelil.

Nice tak vůbec potřetí prohrálo na svém vlastním stadionu a jejich naděje na účast v Lize mistrů jsou opět o něco tenčí. Na třetí Lyon totiž nyní ztrácejí již pět bodů a l’OL před sebou ještě má večerní duel se Sochaux.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AS Nancy-Lorraine 0:2

30.03.2013 20:00

Góly: 78. Thomas Ayasse, 89. Djamel Bakar

Nancy se rozhodně nevzdává! Boj o záchranu, který ještě na přelomu roku vypadal takřka ztracený, dostává po veledůležité výhře 2:0 v Rennes reálné obrysy. Hosté se naopak mohou loučit s vidinou evropských pohárů..

Na Stade de la Route de Lorient se dlouho hrálo bez branek, až se 12 minut před koncem konečně prosadil hostující Thomas Ayasse. Rennes už zareagovat nedokázalo, a Djamel Bakar vedení ještě navýšil v 89. minutě. Svěřenci Patricka Gabriela tak vyhráli potřetí z posledních čtyř utkání, opustili poslední příčku a přiblížili se na pouhé dva body sedmnáctému Brestu.

Forma Rennes je přesně opačná - na výhru čeká bretaňský tým už šest utkání, tři body bral pouze jednou z posledních devíti pokusů, a přestože jarní ztráta formy je pro Antonettiho celek evergreenem, letošní hororová spirála je nejhorší sérií výsledků za poslední dva roky. Les Rouge et Noir navíc nyní čeká návštěva z Paříže, a jedinou šancí na Evropu tak zůstává zřejmě finále Coupe de la Ligue, v němž se ambiciózní tým střetne se Saint-Étienne.

Antonetti před zápasem sliboval "závažná rozhodnutí" ohledně sestavy - na hřiště se tak vrátil Vincent Pajot, zatímco Mevlut Erding uvolnil na hrotu místo pro Cheicka Fantamadyho Diarru. Utkání samotné odstartovala šance Benjamina Moukandja, proti němuž dobře zasahoval domácí gólman Costil; na druhé straně pálil po Makounově přihrávce těsně vedle Diarra.

Největší šanci prvního poločasu zmařil hostující forvard Paul Alo'o Efoulou, jemuž přistrčil míč hlavou Jordan Loties; Costil si však s pohotovým volejem kamerunského útočníka poradil. I po obrátce bylo Nancy o něco nebezpečnějším týmem, a odměna přišla 12 minut před finálním hvizdem - Yassine Jebbour, který u Les Chardons hostuje právě z Rennes, utekl na levém křídle a nacentroval na Thomase Ayasseho, proti jehož perfektnímu voleji z 16 metrů neměl Costil šanci.

Domácí fanoušci na tento vývoj reagovali hlasitým bučením, a zbytek utkání je rozhodně nemohl uklidnit - namísto závěrečného tlaku totiž jejich oblíbenci inkasovali podruhé. Bakar pálil na bránu a Costil by míč zřejmě chytil, nebýt teče jednoho z bránících hráčů - takhle zůstal mladý brankář opět bez možnosti cokoliv udělat. Nancy si dvoubrankové vedení už pohlídalo a prodloužilo tak svoji úspěšnou sérii na tomto stadionu - v Rennes neprohrálo už osmý zápas v řadě.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - SC Bastia 3:4

30.03.2013 20:00

Góly: 9. Rémi Gomis, 30. Gaël Danic (pen.), 90+4. Grégory Pujol - 20. Toifilou Maoulida, 49. Toifilou Maoulida, 84. Florian Thauvin (pen.), 89. Florian Thauvin

Sedmigólová přestřelka nakonec lépe vyzněla pro Bastii, která si díky třem bodům upevnila pozici ve středu tabulky daleko od sestupového pásma. Valenciennes si naopak svého soupeře připustila k tělu a je jen zásluhou lepšího skóre výše postavené. A dá se říci, že domácí mají po této porážce definitivně po nadějích účastnit se evropských pohárů příští sezónu.

VAFC vstoupil do utkání famózně. Už v 9. minutě si totiž Gomis dokázal vyhlédnout centr z rohového kopu od Dosseviho a přesně zacílil. Za jedenáct minut bylo ovšem na druhé straně vyrovnáno, Harek zleva našel svým pasem Maoulidu, který si míč nejprve zpracoval a pak z hranice malého vápna v pohodě překonal brankáře Penneteaua.

Za dalších deset minut domácí vedení urvali opět na svou stranu. Mary zahrál ve vápně rukou, kopala se penalta, a protože gólman Landreau netrefil směr střely Danica, nebylo co řešit. Bastia dokázala srovnat záhy po přestávce. Palmieri tentokráte ve 49. minutě nacentroval na hlavu Maoulidy, jenž si následně připsal druhou trefu utkání.

I nadále se hrál pohledný a útočný fotbal. Modeste v 58. minutě spálil velkou tutovku, za nerozhodného stavu mu to nakonec ale tolik vadit nemuselo, jelikož veledůležitý gól vsítil šest minut před koncem spoluhráč Thauvin. Po ruce Bonga sudí Bastien nařizoval další pokutový kop, který hostující záložník s přehledem proměnil.

Tři body o pět minut později pojistil znovu Thauvin, jenž předvedl parádní sólo a v koncovce se poté nemýlil. Hosté tak jen potvrdili, že ani po reprezentační pauze neztratili útočný apetit, před ní totiž čtyřikrát skórovali také proti Lyonu. Valenciennes ještě ve čtvrté minutě nastavení zařídil čestný úspěch Pujol. Ten se opřel do míče z první po rohu Matera, platné mu to ovšem bylo jako mrtvému zimník.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - FC Lorient 1:1

30.03.2013 20:00

Góly: 87. Ludovic Obraniak - 42. Jérémie Aliadière

Za pět minut dvanáct zařídil Bordeaux alespoň jeden čestný bod Ludovic Obraniak. Lorient sehrál na půdě Les Girondins důstojnou partii, a i když sahal po vítězství, nakonec může být spokojený. Pro oba týmy znamená remíza stále otevřené šance co se týče postupu do evropských pohárů, na ten se přitom tlačí minimálně dalších devět celků.

Domácí byli v první půli lepším týmem, paradoxně ale inkasovali oni po čtyřiceti jedna minutách. Barthelmé se totiž vřítil do vápna, předal balón ještě lépe postavenému Aliadiéremu a ten uklidil míč do sítě. Jinak měl ale GdBFC více gólových možností. Jouffre nejprve střelou z přímého kopu zamířil jen nad bránu, po něm Audard musel zasahovat vůči dělovce Obraniaka.

Do poločasu mohl skórovat na druhé straně ještě jednou Aliadiére, pod nohy se mu však včas vrhnul gólman Carrasso a v palbě na jeho svatyni mu zamezil. Francis Gillot nebyl s výkonem svého mužstva moc spokojený, a i když soupeře v prvním dějství přehrálo, nemohl bordeauxský lodivod plesat radostí. Patnáctiminutová pauza ovšem pomohla.

Najednou vypadali Les Girondins živěji. Trémoulinas parádně přenechal balón Diabatému, který ale netrefil prostor, kde operoval brankář Audard, povedlo se to však levačkou Obraniakovi, když ho znovu našel Trémoulinas. Obraniak poté dvakrát vyzkoušel štěstí z dálky a Audard s oběma střelami měl velké problémy. Bordeaux se vyrovnání blížilo čím dál více.

Tlak byl nakonec přetaven v branku až tři minuty před koncem. A je pravda, že branka připadá tak trochu na vrub Audarda. Lorientský gólman totiž možná podcenil pas z levé strany od Trémoulinase, neměl na něj ani dobrý odhad, takže Obraniak se poté dokázal prosadit a menší chybičku Les Merlus s přehledem potrestal.

Více informací k zápasu

Évian Thonon Gaillard - Stade Reims 2:2

30.03.2013 20:00

Góly: 68. Yannick Sagbo, 90+2. Clarck N'Sikulu - 12. Floyd Ayité, 67. Gaëtan Courtet

Évian prohrával v důležitém zápase doma s Remeší už o dvě branky, ale heroickým závěrem nakonec dosáhl na bod, který může mít v těžké sestupové bitvě velkou cenu. Hosté odehráli většinu utkání bez vyloučeného Floyda Ayitého.

Tožský internacionál se přitom původně do utkání zapsal mnohem pozitivnějším způsobem - právě jeho branka totiž poslala nováčka do vedení. Po pouhých 14 minutách si však vyšlápl na domácího Miloše Ninkoviće, byl právem poslán pod sprchy a začínalo být jasné, že hosté budou mít ještě spoustu práce.

I přes oslabení se však Fournierovi svěřenci vzepjali a své vedení ještě pojistili - v 67. minutě to zařídil Gaëtan Courtet, a domácí fanoušci tušili, že trápícímu se mužstvu pomůže v takové chvíli snad jen malý zázrak. Ten se nakonec podařilo naplnit - nejprve okamžitě snižoval Yannick Sagbo, a finální podobu výsledku vtiskl ve třetí minutě nastavení mladíček Clarck N'Sikulu.

Évian tak v březnu neprohrál ani jeden ze čtyř zápasů, zatímco Remeš si nechala utéct třetí vítězství ze stejného počtu utkání; oba celky mají nyní 31 bodů a budou pozorně sledovat, jak si v neděli povedou Sochaux s Brestem, přímí konkurenti v boji o záchranářské pozice.

Domácí začali utkání s chutí, ale byla to Remeš, kdo šel do vedení - Antoine Devaux našel kolmicí Ayitého, který zakončil skvělý sprint neméně pohotovou střelou za záda brankáře Laquaita. Šlo o první větší šanci zápasu. O dvě minuty později se však Ayité proměnil z hrdiny v psance, a utkání tak pokračovalo v nerovném počtu hráčů.

Évianu chyběla řada důležitých hráčů, včetně stále nepostradatelného veterána Cédrika Barbosy; i přes tento fakt to však byli oni, kdo si užíval převahu na hřišti, ačkoliv ke skutečnému ohrožení hostujícího gólmana Kossiho Agassy docházelo spíše sporadicky, pokud vůbec. Navýšit vedení se naopak povedlo Remeši - 23 minut před koncem si Courtet na bližší tyči naskočil mezi dvěma obránci na Glombardův pas a hlavou zavěsil svůj devátý gól v sezoně.

Reakce Duprazových svěřenců na sebe nenechala dlouho čekat - hostující defenziva totálně zkratovala a nechala nebezpečného Sagba zcela nehlídaného, čehož útočník z Pobřeží Slonoviny promptně využil a hlavou pohodlně uklidil Bérigaudův centr do sítě. Bérigaudovi se povedlo také vyrovnat, ale branka nebyla uznána pro ofsajd.

Pascal Dupraz tak do závěrečných minut vyslal mladého N'Sikulua - v tento okamžik dohrávali domácí s pěti útočníky na hřišti, a tato odvaha se nakonec vyplatila. Do remešského vápna přilétl dlouhý míč, který odhlavičkovával kapitán Anthony Weber, vůbec se mu to však nepovedlo a balon spadl pouze k nohám N'Sikulua. S jeho halfvolejem už Agassa nemohl dělat zhola nic.

Více informací k zápasu

AC Ajaccio - Toulouse FC 2:3

30.03.2013 20:00

Góly: 18. Jonathan Zebina (vl.), 42. Adrian Mutu - 25. Étienne Capoue, 32. Franck Tabanou, 79. Étienne Capoue (pen.)

Toulouse se poslední dobou zvedá a dokázalo to i v Ajacciu, kde zejména díky dvěma trefám Étienne Capoueho zvítězilo 3:2. Souboj dvou celků ze středu tabulky nabídl atraktivní podívanou.

Hosté byli od začátku o krok napřed a Guillermo Ochoa se musel mít na pozoru už po pěti minutách, kdy jej točenou střelou prověřil Adrien Regattin; mexický gólman se proti mladému křídelníkovi následně vytáhl i v 15. minutě, kdy včasným vyběhnutím eliminoval rodící se šanci.

O tři minuty později se už měnilo skóre, nicméně ačkoliv míč do sítě dopravil hráč Les Violets, do vedení šlo Ajaccio - kapitán hostí Jonathan Zebina totiž odvracel před Mutuem Cavalliho pas, ale hlavou nešťastně srazil míč za záda vlastního brankáře Aliho Ahamady. Pro Toulouse, které tradičně vyniká dobrou obranou, šlo o první inkasovaný gól v pěti zápasech.

Za sedm minut však bylo zaslouženě vyrovnáno - k přímému kopu se postavil Étienne Didot a rozehrál po zemi k Capouemu, který napřáhl pravačkou a dokonale využil toho, že Ochoa měl díky změti těl ve vápně zastřený výhled. Ajaccio odpovědělo Belghazouaniho střelou, kterou zblokoval Aurier, ale byl to opět domácí gólman, kdo musel krátce na to kouzlit - k akrobatickému zákroku ho donutil střelou z 25 metrů teprve sedmnáctiletý Adrien Rabiot, který mimochodem odehrál skvělé utkání a nadále tak potvrzuje zvěsti o svém velkém talentu.

Po půlhodině hry se nezastavitelný Capoue proměnil ze střelce v asistenta, famózním míčem našel Francka Tabanoua a tomu stačilo podstrčit míč pod Ochou - 1:2. Divoký první poločas však touto brankou neskončil; Ajaccio totiž stihlo ještě vyrovnat, když Mutu po rohu chytře využil chyby nešťastníka Zebiny a nedal Ahamadovi žádnou šanci.

Ajaccio na podzim vyhrálo na Stade Municipal 4:2 a dnes to vypadalo, že se domácí příznivci dočkají i druhého triumfu nad Toulouse v sezoně - to když v 73. minutě Mutuův přímý kop prolétl nebezpečně blízko hostující branky, avšak nakonec skončil pouze v boční síti. Nakonec se tak rozhodlo na druhé straně - o pět minut později fauloval Chalmé ve vápně Tabanoua, k nařízené penaltě se postavil Capoue a zkušeně poslal Ochou na špatnou stranu.

Jedním z nejvýraznějších momentů jinak průměrné toulouské sezony byla branka, kterou v závěrečném náporu v zápase s Rennes vstřelil gólman Ahamada; dnes se něco podobného málem povedlo na druhé straně. Ochoa vyrazil v poslední akci utkání daleko ven z branky a hlavou pořádně vystrašil svého kolegu; jeho střela však šla těsně vedle.

Více informací k zápasu

ES Troyes - AS Saint-Étienne 2:2

30.03.2013 17:00

Góly: 25. Julien Faussurier, 38. Benjamin Nivet - 8. Pierre-Emerick Aubameyang, 31. Brandão

Nic neřešící remízou 2:2 skončil souboj mezi sestupem ohroženým Troyes a pohárovým aspirantem ze Saint-Étienne. Hosté přitom dvakrát vedli, ale nováček dokázal vždy vyrovnat.

Letošní rok se na zelené straně řeky Rhony nese ve znamení jednoho jména - Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonský šutér patří k nejlepším hráčům celé ligy a opět to potvrdil i dnes, když po pouhých osmi minutách posunul svůj tým už sedmáctou brankou sezony do vedení. Autorem původní střely byl záložník Josuha Guilavogui; s tou si brankář Yohann Thuram-Ulien ještě poradil, Aubameyangovu dorážku však už zkrotit nedokázal.

Troyes však v poslední době našlo formu, z posledních devíti utkání prohrálo pouze jednou, a rozhodně se nenechalo poddat lacino. Ve 25. minutě tak přišlo vyrovnání - dobrý centr tuniského ofenzivního univerzála Fabiena Camuse převzal na pravé straně Julien Faussurier, který z ostrého úhlu propálil Stéphane Ruffiera.

Reakce ASSE na sebe nenechala dlouho čekat - pouhých šest minut po vyrovnání byl favorit opět o krok vpřed. Prosadil se robustní brazilský forvard Brandao, kterému vynikajícím centrem z levého křídla nabil Jonathan Brison; bývalému útočníkovi Marseille tak stačilo pouze nastavit hlavu. Šlo o jeho jubilejní desátou branku sezony.

Diváci se v první půli rozhodně nenudili - oba týmy evidentně vyběhly na hřiště s myšlenkou hrát ofenzivní fotbal, a Ruffier musel být zakrátko ve střehu proti nebezpečné levačce Corentina Jeana. Teprve sedmnáctiletý talent ukázal svůj potenciál, když se do střelecké pozice propracoval přes zkušeného kapitána hostí Loïce Perrina.

Troyes však nemuselo litovat dlouho; sedm minut před přestávkou bylo opět vyrovnáno, a autorem branky byl kdo jiný než největší ofenzivní hvězda týmu, protřelý mazák Benjamin Nivet. Eloge Enza Yamissi unikl po levém křídle a posadil míč na hlavu už šestatřicetiletého playmakera, pro nějž šlo o devátý zásah v probíhající sezoně.

Ve druhé půli tempo trochu opadlo a skóre se už nezměnilo. Brandao s Aubameyangem se hned ze začátku dostali do slibných situací, avšak obraz hry ASSE pookřál až s příchodem kreativního Renauda Cohadeho, který okamžitě vyslal do šance Aubameyanga, jehož střela mířila mimo.

Další střídající borec, Romain Hamouma, pak po hodině hry zahodil největší šanci druhého poločasu - jeho volej po Brisonově přihrávce sice měl jasně gólové parametry, ale Thuram-Ulien se zaskvěl famózním zákrokem. Konečná plichta 2:2 tak příliš nepomohla ani jednomu ze soupeřů - ztráta Troyes na sedmnáctou pozici činí čtyři body, Les Verts zase zmeškali příležitost posunout se (alespoň dočasně) na třetí příčku, zajišťující Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Montpellier HSC 1:0

29.03.2013 20:30

Góly: 80. Kévin Gameiro

Přišel na posledních dvacet minut hry, po deseti minutách na hřišti rozhodl. Kévin Gameiro vstřelil svou šestou ligovou branku v sezoně, díky níž se Paris Saint-Germain ještě více přiblížilo titulu. Montpellier na jedinou trefu v zápase zareagovat nedokázal.

Tým z hlavního města Francie má nyní na svém kontě již 61 bodů, na čele tabulky má tak neuvěřitelně propastný náskok osmi bodů. Propast se přeci jen v neděli, kdy své zápasy odehrají dva největší pronásledovatelé PSG, tedy Lyon a Marseille, mohla alespoň o tři body snížit. Tým Carla Ancelottiho dnes přesto svůj úkol splnil a může se již plně koncentrovat jen a pouze na úterní zápas Ligy mistrů s Barcelonou.

Barca se již brzy představí v Parku princů - a mnoho novinářů i obyčejných smrtelníků proto spekulovalo, zda bude pařížský celek plně koncentrován na - upřímně řečeno - protivníka z jiné kategorie. Odpověď přišla po několika minutách: Clément Chantome po parádním centru Maxwella mířil pouze těsně vedle.

Na druhé straně vytrhl z ofenzivního snažení domácí hráče John Utaka, Sirigu ovšem bez problémů kryl. A po chvíli to byl opět Zlatan Ibrahimović a překvapivě také Thiago Silva, kteří v úvodních minutách zasypali Jourdrenovu branku střelami. Zatímco tyto pokusy mohl Jourdren krýt pouhým zrakem - míč skončil nad brankou -, o něco více se musel snažit při dalším pokusu švédského šutéra. Míč mu musel sebrat zpod jeho nohou.

Montpellier mohl za remízový stav děkovat pouze svému brankáři. Thiago Silva krátce před druhým poločasem velice nebezpečně hlavičkoval po přímém kopu, nicméně Jourdren i tentokrát kryl. I jeho krajan, brazilský obránce Alex, zahrozil po standardní situaci. Po rohovém kopu Jérémyho Méneze však hlavou mířil pouze do připravené náruče Jourdrena.

Paris SG se dralo dopředu i v úvodu druhého dějství. Projektil Gregoryho van der Wiela však skončil nad brankou a Ménez zase po chytrém přiťuknutí Ibrahimovice minul. Nicméně váhy na stranu Montpellieru přeci jen mohl převrátit Rémy Cabella, jenž se vrátil po zranění. Ke štěstí domácích se však stihl vrátil van der Wiel, který zabránil nebezpečně se vyvíjející situaci.

Gameiro, jenž přišel na posledních dvacet minut utkání, již několikrát prokázal - i když příležitostí příliš nedostává - svou neuvěřitelnou efektivitu a platnost. A to i v dnešním zápase. Paris Saint-Germain nachytalo svého soupeře při protiútoku. Ménez přihrál Ibrahimovicovi a švédský kanonýr rychle poslal balon Gameirovi. Ten si nedělal starosti a z bezprostřední blízkosti napálil balon do sítě - 1:0.

Ibrahimovic mohl v závěru utkání vedení svého týmu ještě navýšit. David Beckham, jenž přišel na hřiště společně s Gameirem, ho oslovil originální přihrávkou dozadu a švédský kanonýr k překvapení všech v jasné pozici nedokázal míč napálit podle svých představ.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain30187554:2061
2.Olympique Marseille30166835:3254
3.Olympique Lyon30158749:3253
4.AS Saint-Étienne301311650:2550
5.Lille OSC301310743:3149
6.OGC Nice30139841:3448
7.Montpellier HSC301361144:3645
8.FC Lorient301111848:4544
9.Girondins Bordeaux301013729:2543
10.Stade Rennes301261241:4142
11.Toulouse FC301011936:3441
12.Valenciennes FC30991240:4536
13.SC Bastia301061438:5636
14.AC Ajaccio308111132:4033
15.Évian Thonon Gaillard307101334:4331
16.Stade Reims307101328:3731
17.FC Sochaux30871532:4731
18.Stade Brestois30851729:4429
19.AS Nancy-Lorraine30691528:4727
20.ES Troyes304131336:5325
Bodové odečty
AC Ajaccio-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem v sezóně 2011/2012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (148)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vyborne PSG

Reagovat
Gryphonheart

PSG i Libe pěkně dneska

Reagovat
Langi

ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

dúfal som v remízku škoda

Reagovat
spider_8

Díky Kevine, zachránil si můj tiket

Reagovat
onze

MERCI PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Ten Montpellier je na píču

Reagovat
smazaný uživatel

na ihriskach superov no

Reagovat
Godwinson

Jsou na píču všude

Reagovat
smazaný uživatel

nie niesu

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

ale neplač

Reagovat
Yanek

Gameiro je fajn.

Reagovat
smazaný uživatel

Opět se ukázalo, že přeplácené hvězdy jsou na nic. Gameiro

Reagovat
Ragazzo d'oro

Opět komentujes neco, o čem víš velký kulový..

Reagovat
smazaný uživatel

Opět je mi to úplně jedno

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
smazaný uživatel

Italská elita se sešla, pozor

Reagovat
Maritazzi

Pokračuj.

Reagovat
smazaný uživatel

Budu, rád provokuju "chytráky"

Reagovat
Godwinson

U PSG to platí dvojnásob

Reagovat
domingo

Zasrany Evian.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
fenixLFC

nancyyyyyyyyyyyyyyyyy

Reagovat
fenixLFC

lille a lyon to snad zajtra nedodrbu

Reagovat
Godwinson

Thauvin začíná být neuvěřitelný. U Capoueho škoda slova.

Remeš dají v deseti na 2:0 a pak to dojebou .... na to Ayitého veledílo se podívám až zítra, ale je to kokot.

Reagovat
.13

Reagovat
.13

Ettiene, please join us

Reagovat
smazaný uživatel

vydřené tři body, ale jsou tam ALLEZ L'OM

Reagovat
Godwinson

Mor na Marseille ... takhle vypadá ta první čtyřka odporně.

Reagovat
Langi

no na to že hrajou kulový už střídavě od listopadu je to s podivem...Lyon to dneska musí zmáknout...

Reagovat
domingo

Lille to da..

Reagovat
Langi

snad ne...navíc oni EL stejně řešit nebudou a třetí snad neskončej

Reagovat
domingo

Delas, jako bys neznal Lille. A Saint-Etienne. A Baupseille

Reagovat
domingo

#Eysseric

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Israha

S ohledem na tu neproduktivitu a nevyrovnané výkony je průběžné druhé místo skoro zázrak . Ale jen tak dál, výhra 1:0 taky výhra, body jako body

Reagovat
Godwinson

A jéje, domingo to zakřikl

Reagovat
domingo

Raspentina mam celkem rad, ale tohle je jasne nalajnovany na nejakych 1-3 nebo tak

Asi si to v ramci prokrastinace zapnu, Brest jsem letos videl naposledy snad v listopadu..

Reagovat
Godwinson

Asi ano, po tom výbuchu doma by si něco podobnýho nemohli moc dovolit. Já ne, nechal jsem se Pařížany a Nicollinem letos otrávit. Co vůbec říkáš na pravděpodobné spojení Fernandez - Montpellier do další sezóny? Mě tím po těch spekulacích dost potěšil, minimálně by mohl Nicollin tímhle krokem tu další L2 etapu trochu oddálit.

Reagovat
domingo

Se tam vubec nehodi, mne by zajimalo, co by udelal s Toulouse treba.

Reagovat
Godwinson

To jsem si říkal také, ale kádr mu Nicollin v létě překope, o to bych se nebál a v kontrastu s Maradonou či Domenechem je to prostě úplně něco jiného. Ale to bych byl zvědav taky.

Reagovat
domingo

No ovsem.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi, všichni se shodneme na tom, že současné druhé místo Marseille je naprostý zázrak

Nejlepší střelec Gignac má 10 gólů (jen a jen a jen).

Vzadu to drží Mandanda a N'Koulou (a když si vzpomenu, kolikrát vyhlavičkovával Gignac míč z brankové čáry, tak se jen směju ).

Ale dneska to jednodušše vydřeli a takhle to jde od začátku a nese to ovoce.

Oni nejsou typ týmu jako PSG a OL či ASSE, možná mají v této konkurenci docela kvalitní tým, ale po stránce kvantitativní jsou hodně nízko, ale jak vidíme, tak se s tím hodně dobře vyrovnávají ...

Reagovat
domingo

Marseille ma skvelou zakladni sestavu, ale jejich klicovi hraci jsou hodne nachylni na zraneni a vypadky formy, a lavicka je nulova..

Reagovat
Israha

Letos tomu nejvíc chybí přínos Ayewa, ten je oproti loňsku s bídou třetinový, a na tom nízkém počtu gólů to je dost vidět...ale tak o nějaké "formě" se dá hovořit maximálně u Valbueny, Bartona a dejme tomu Gignaca s Fannim, zbytek týmu je v kontinuálním výpadku .

Reagovat
domingo

Mandanda, Nkoulou, celkem i Romao jeste..

Reagovat
smazaný uživatel

Ayew nehraje zas tak špatně.....7 golu na krajního záložníka

Reagovat
Israha

Mandanda mi od nového roku přijde jak na houpačce, už jsem ho viděl i ve stabilnější formě. N'Koulou se drží, a Romaa po těch pár zápasech zatím nějak obšírněji soudit nechci...

Reagovat
smazaný uživatel

jsem rád, že dnes hrál Benoit ... chyběl mi tam

Reagovat
Israha

A chytal se, nebo byl po zranění ještě mimo?

Reagovat
smazaný uživatel

Steve to střídá no ... dneska však podržel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hraje ten Foued Kadir?

Reagovat
smazaný uživatel

celkově dobře (co jsem viděl), dnes nehrál ... Sougou ho tak nějak vytlačil ze základu

Reagovat
Sancek

Čau lidi, prosim vás jak hraje Kalou od doby, co přestoupil do Lille?

Reagovat
Langi

La compo lyonnaise : Vercoutre, Dabo, Koné, Lovren, Umtiti, Gonalons, Malbranque, Grenier, Lacazette, Lisandro, Gomis.

Reagovat
Langi

ta obrana je hrůzná...sem moc zvědavej

Reagovat
smazaný uživatel

Charles Kaboré se poprvé trefil za Kubaň ... akorát do vlastní ... JAK NEČEKANÉ

Reagovat
Langi

ty vole dáme góla kurňa

Reagovat
Godwinson

Kaboré dnes vlastenec a dvě asistence

Reagovat
Robochelsea

Ako sa Salomonovi dari v Lille? Hra dobre?

Reagovat
Langi

hmm ale do opačný sítě...hezká práce kuci...se sestupujícím Sošó

Reagovat
Godwinson

Ty krávo, tenhle scénář jsem si odpoledne maloval Jak jsem špatný tipér, tak tohle by byl asi čtvrtý domácí zápas Lyonu proti outsiderovi, kde by mi to vyšlo.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

(.)

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

to dojde

Reagovat
smazaný uživatel

cítím vinu. já to teď zapl a hned 0:1, vypínám a omlouvám se

Reagovat
Langi

nechápu co s tim týmem je...od února to stojí uplně za hovno...ale ještě je čas...tohle je potřeba vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

ako viem ze hrame holy kkt s prepacenim ale prvy polcas penalta na Clementa a červena pre Puyola v druhom polcase...

Reagovat
Langi

zas se klasicky připískává...jediný potěšující je zlepšenej výkon Greniéra...Gomise bych stáhnul, je čim dál tim víc k ničemu

Reagovat
Godwinson

Chápu tě, ale prosím bez urážek. Je to Poujol

Reagovat
smazaný uživatel

aha ok, ja som to pisal v rychlosti a s nervami

Reagovat
Godwinson

Ne, v pohodě. Nemohl jsem odolat plivnout po Barceloně, když je příležitost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

chvála bohu

Reagovat
Godwinson

Sice je to v podstatě k ničemu, ale ještě jeden ... musí skončit Lyon alespoň druhý. To PSG z té ligy vzalo veškeré emoce, kromě nenávisti.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych řekl, že ji tam akorát vneslo (nenávist). do té doby byl klid (aspoň trochu)

Reagovat
Godwinson

Samozřejmě, tak jsem to myslel ... tohle bylo prostředí lásky, míru a pochopení.

Reagovat
smazaný uživatel

bych je mlátil jak nezralé žito

Reagovat
božský John

Nežs přišel a začal hejtovat

Reagovat
Godwinson

Dlouhodobě hejjtuju jen prašivou Marseille, tak co točíš.

Reagovat
božský John

No dyk.

Reagovat
Godwinson

Musím udržovat alespoň nějakou rivalitu, byla by to tu až moc přátelská diskuze.

Reagovat
božský John

To se mi libilo...když sme sem přispivali ja trenký ol a marty. Pak přišel domingo, kristofyk, to bylo furt fajn a pak si sem přišel Ty aka hejtr a to už mě sralo

Tedka už tady ty lidi ani neznam

Reagovat
Godwinson

Kristofyk přišel až po mně. "Chtělo by to trénovat pamatováka, mladej"

Reagovat
božský John

Noo, tak jak řikáš. Takhle do detailu si to nepamatuju....ale registruju ho, že je fajn, je s nim prdel a neni to žadnej uličnik, co akorat furt šiři negativni deviaci (nebo jak to ten trouba řikal)

Reagovat
Godwinson

Ale byly to pěkný časy, byť to není tak dávno :)

Reagovat
božský John

joo to joo

Reagovat
smazaný uživatel

je tu taková skupinka lidí, co tu pravidelně napíše ... a moc se nemění

Reagovat
božský John

Tak ja myslim třeba roky 08-10

Reagovat
smazaný uživatel

chápu, jsem tu úplně nový, takže tak

Reagovat
božský John

Dyt já proti vám nic nemam. Jenom pod L1 jdu jednou za 2-3 týdny a čtu to. Takže jsem z toho úplně vypad

Ani tu Marseille tolik nesleduju, tak se radši k ni nevyjadřuju, protože k tomu nejsem povolanej jako tehdá, když jsem tu byl jedinej, kdo ji fandil

Reagovat
smazaný uživatel

jsem rád, že jste mě tak nějak přijali ... je těžké najít lidi, kteří fandí OM ...

Reagovat
Godwinson

To je fakt, většina lidí je normálních

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak

Reagovat
božský John

Blbe

Reagovat
.13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

A tak co čtu, tak pusobiš normálně, žádnej dement. Jenom prostě už se mi ti noví lidi pletou. Už to neni tak, co jsme sem přispěvovali tak ve čtyrech. OM vs. OL. vs. GB a domingo z dalky s AJA

Dřiv jsem s jednim klukem dělal i stranky, ale ty snad po pul roce nebo tak nějak zanikly

Reagovat
smazaný uživatel

jasne no, ono celkově málo lidí fandí fr. týmům ... teda aspoň mi se tak zdá

Reagovat
Godwinson

Jen si počkej na příští sezónu, to fanoušků notně přibyde :)

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel

Reagovat
.13

Reagovat
božský John

Ted se to změnilo s PSG. Dřiv ani nevěděli, kdo tam hraje. Ted ten mančaft i cela liga jsou vic na očich

Reagovat
smazaný uživatel

svatá pravda ..

Reagovat
Langi

a už děte do hajzlu

Reagovat
Langi

Lovren

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Canal + saying there is strong interest shown by Arsenal in Maxime Gonalons, Lyon's defensive midfielder & 24 y.o. captain.

Za kolik by ho Aulas pustil? Stejne mi prijde, ze Capoue by byl vhodnejsi

Reagovat
Langi

při dnešních cenách a ve Francii obzvlášt nechci ani tipovat...ale tak 10 ME

Reagovat
Langi

ach jo ach jo...z boje o titul se rázem stává boj o LM...bude to ještě hodně zajímavý...každopádně z těch zhruba 5 týmů, co maj ještě šanci, sme na tom nejhůř co se formy týče...

Reagovat
smazaný uživatel

no ...

Reagovat
božský John

OL krade marseilleskejm štýl...s takovejhlema sračkama prohává OM

Reagovat
smazaný uživatel

no, se Sochaux ztratil každý z první trojky, tak klídek

Reagovat
Israha

Hoši Lyonští, berte to pozitivně...díky vaší prohře je odporný Brest konečně na sestupových pozicích .

Reagovat
.13

tak to beriem aj ja

Sochaux dufam nezostupia

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro LM v Lyonu.

Reagovat
božský John

100. proti Monacu v L1

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

hraje někdo FIFU 13 na XBOXU?

Reagovat
domingo

Hele klid, odstrihnete si tu sracku na prvnim miste a je to stara dobra Ligue 1, genialne napinava a vyrovnana liga, kde muze kazdej porazit kazdyho Az na ropu je to letos fakt extremne zajimavej rocnik, nektery tymy konecne naplnujou potencial, jiny zase potvrzujou, co jsou dlouhodobe zac..

Reagovat
božský John

Hmm, prohodit ASSE s GB a třeba TFC s Nice, tak jsem uplně spokojenej.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak velky potencial ma podle tebe Corchia?

Reagovat
domingo

http://www.eurofotbal.cz/clanky/zhave-vyvozni-artikly-z-francouzskych-travniku-8-181685/

Tohle jsem psal cca pred rokem a od te doby se toho moc nezmenilo..

Reagovat
fenixLFC

lyon

Reagovat
blaugrana

Bol na tikete čo?

Reagovat
fenixLFC

nie, prajem zachranu nancy

Reagovat
fenixLFC

domingo, objektivne ma nancy na zachranu? a popripade by si ju zasluzili ci ani nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Lille do LM.

Reagovat
.13

to snad nie, ak tam zasa chcu spravit hanbu, nech radsej tu sancu daju inym timom

Reagovat
smazaný uživatel

byl jsem velice zklamán výstupy francouzských týmů v LM a aji výkonem Marseille v EL .. prostě prodpadák letos ... do toho smolné vyřazení Lyonu hnus letos ... (krom PSG)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ako to ide Bartonovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Včera od začátku nehrál, vracel se po zranění, takže za něj zaskočil Cheyrou. Ke konci pak střídal Gignaca. Jinak docela dobré..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem přišel po víkendu, podívám se na tabulku ligy a http://is.gd/P4CqYI

Reagovat
smazaný uživatel

naprosto přiměřená reakce

Reagovat
honziss

Lille. Super, to 3. místo dáme.

Lyon. Doufám, že tu LM nedají, jen by tam dělali ostudu.

Reagovat
smazaný uživatel

ale ... to spíše Lille

Reagovat
Langi

větší než Lille určitě ne...ty bude těžký trumfnout

Reagovat
smazaný uživatel

Pustili sme body Sochaux - jasna dohoda, aby sa zachranili a pustili nam Boudebouza a Corchiu o 3-4 ME lacnejšie

Reagovat
smazaný uživatel

A o koho máme zájem z Bastii?

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuffa predame, Grenier nepredlži tak ho Aulas tiez niekam streli a príde Boudebouz zo Sochaux a Khazri z Bastie, odíde aj Briand, namiesto Anthonyho príde Corchia, odíde aj Koné a mozno dojde Isimat Mirin z Valenciennes a N´Sakala z Troyes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

trocha scifi nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to s tím Grenierem bych to bral

Reagovat
smazaný uživatel

je to realnejšie jak to, že Gourcuff odohraje 10 zapasov bez zranenie

Reagovat
smazaný uživatel

*a

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele