Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (8)

04.05.2012, 11:46
Názory a komentáře
Osmý díl seriálu o francouzských nadějích se v mnohém podobá tomu předcházejícímu - i tentokrát je jeho předmětem mladý obránce, který nastupuje za klub akutně ohrožený sestupem. Sébastien Corchia je však na rozdíl od Willy Bolyho přece jen známějším a ověřenějším zbožím.



Sébastien Corchia

Věk: 21 let (1. 11. 1990)
Pozice: pravý obránce
Smlouva: do 30. 6. 2015
Odhadovaná cena: 3-5 milionů Euro

Sébastien Corchia je bezesporu jedním z těch známějších hráčů, kteří tu budou v rámci vybrané "desítky" představeni. Energický bek na sebe hodně upozornil už ve své první sezoně v Ligue 1, kterou jako tehdy teprve osmnáctiletý zelenáč započal v dresu Le Mans, odkud ho po dvou letech za přibližně 2 miliony eur vykoupilo ambiciózní Sochaux. Tomu se však letos nedaří, a Corchiova slibně nastartovaná kariéra tak trochu upadla v zapomnění, ač neprávem.

Corchia se narodil na podzim roku 1990 na jednom z mnoha pařížských předměstí a první fotbalové krůčky dělal v akademiích několika klubů z hlavního města, mezi nimiž nechybělo ani věhlasné PSG. Do světa profesionálního fotbalu však nakoukl v Le Mans, kde se také brzy projevila jedna z jeho velkých předností - střízlivá mysl. Vynikající sezona 2009/10, v níž tehdy neznámý obránce v dresu provinčního klubu jasně vyčníval, totiž přilákala zájem celé řady klubů v čele s Bayernem Mnichov, leč mladý bek se rozhodl zůstat ve městě proslaveném automobilovými závody ještě jednu sezonu, a to i přesto, že Le Mans sestoupilo do Ligue 2.

A i následný přestup do Sochaux se dá brát jako promyšlený krok vzhůru - Corchia zde má jistotu základní sestavy a i přes mizérii celého týmu nadále potvrzuje svůj talent. To platilo především na podzim, kdy šikovný bek řádil v dresu Les Lionceaux jako černá ruka a neúnavně větral svoji stranu hřiště; na jaře jeho forma sice lehce upadla, ale pořád se řadí k tomu lepšímu, co trápící se tým může nabídnout.

Corchia vyrostl do pouhých 174 centimetrů a 65 kilogramů, což poměrně jasně určuje jeho herní profil - mrštný, hbitý a proklatě rychlý obránce, který po celých 90 minut neúnavně pendluje mezi obranou a útokem. Jeho výdrž a chuť do hry je skutečně obdivuhodná - jestliže u mladých Francouzů nebývá neobvyklým jevem jakýsi nezájem o hru či přílišná ležérnost a benevolentnost v celých pasážích utkání, u Corchii to neplatí. Tento pravý bek, který zvládá hrát i přes nohu nalevo, ač rozhodně nejde o jeho primární post (spíše o nouzové řešení), kmitá po pažitu jako motorová myš a jeho snaživost v zápasech je přímo příkladná.

Zápal do hry však není ani zdaleka to jediné, co může Corchia potenciálním zaměstnavatelům nabídnout. Jeho malá výška a lehkost se v prostředí tvrdého, atletického fotbalu Ligue 1 ideálně skloubila s technickou šikovností a citem pro kličku; za zmínku stojí zejména famózní zrychlení, díky němuž se dokáže na prvních třech krocích oprostit od prakticky jakéhokoliv soupeře. Technicky skvěle vybavený fotbalista tak dorůstá do modelu ideálního brejkového obránce. Jeho kopací technika, kterou si poctivě brousil v Le Mans i coby exekutor standardních situací, je ve Francii dobře známou zbraní, stejně jako jeho pohyblivost, se kterou se soupeři často nedokážou vyrovnat jinak než nedovoleným zákrokem.

Corchia je velmi inteligentním fotbalistou, což se projevuje při výborném čtení hry a také načasování zákroků - oslabování vlastního týmu fauly v obranném území nebylo nikdy jeho slabinou. Co ovšem přidělává fanouškům vrásky je fakt, že agilní bek až příliš miluje míč - v jeho vedení a krytí je výborný, ovšem jakmile jde o to, dát ho brzo od nohy, může přijít problém. Ani počet asistencí (4) není v primárně ofenzivně zaměřeném týmu příliš výrazný.

A to už se dostáváme k poslední velké slabině mladého borce - jakkoliv je totiž Corchia s míčem skvělý, bez něj je to zatím povážlivě slabší. Na čistě defenzivní činnosti, přebírání hráčů, vykrývání prostor a bránění v systémovém bloku musí ještě zapracovat, nechce-li být zaškatulkován jako bek, který je vhodný pouze na hru dopředu. Pozitivní zprávou je už několikrát zmíněná inteligence a pracovitost, díky níž je i na hřišti vidět neustálý herní progres. Otázka je, kde bude jeden z prominentních talentů Francie a člen výkladní skříně tamního mládežnického fotbalu, který prošel všemi reprezentačními úrovněmi až po jednadvacítku, svůj talent rozvíjet nadále - příběh Sochaux je už zase jiné vyprávění..


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga-Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (48)

Přidat komentář
Pipo123

FM borec

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej borec A i kdyz to vyzni rasisticky...Konecne beloch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

však to tak jen nevyzní, ono to je rasistické

Reagovat
Pipo123

Čo je na tom také rasistické ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doteď byla rasistická tahle rubrika

Reagovat
smazaný uživatel

...aha, tak ne - přehlídl jsem trojku...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

copa?

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně ať je Corchia oranžovo červený s lososovým nádechem, mně je to fuk, ale tenhle koment nazývat rasismem je hodně přehnané.

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Raphaël Calvet je taky běloh ne?

Reagovat
smazaný uživatel

A co je Benjamin Corgnet?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Corgnet a Calvet jsou bili jak krida a Boudebouz je Arab, vim ze BOFC & jeho Rahowa kamosi povazuji Araby za morem nakazene spiny, ale to neznamena, ze nejsou europoidni

Reagovat
smazaný uživatel

No jo no Ligue 1 tam abys bileho fotbalu "pohledal".

Reagovat
djiros

Nebyl by lepší v záloze nebo jako křídlo?

Reagovat
domingo

To asi napadlo uz hodne lidi a presto porad hraje na RB. On nema problem se vracet, doufam, ze to tak z clanku nevyznelo - spis pri tom vraceni se najit presne ten spravny prostor, udelat spravny pohyb. Vyroste z nej skvely wing-back.

Reagovat
herbage

Do Arsenalu by se hodil

Reagovat
SunFells

Šikovný hráč, ale vychrtlík a podle článku s pořádnými rezervami v obraně ....Myslím, že vhodnější než Coq by zatím nebyl.

Reagovat
herbage

S Coquelinem také počítám do zálohy, jako s Flaminim

Reagovat
SunFells

Základ hrát nebude a může zaskočit na obou postech.

Reagovat
Godwinson

Přál bych si, aby ho rozvíjel v Montpellieru, cena by problémem nebyla a mít na jednom kraji Bédima na druhém Corchiu, to by byl sen. Každopádně je škoda, že je to spíše fantasmagorie, reálněji bych to viděl na nějaké Lille či podobné .... :)

Reagovat
smazaný uživatel

nahrada za starnouciho anthonyho vice nez dustojna... mel by byt jednou z letnich priorit J-MA

Reagovat
Langi

nevím jesi ještě není brzo...Anthony je pořád hroznej držák

Reagovat
smazaný uživatel

Je mu 32, zase se bude hrát plno zápasů a na RB je jenom on + Dabo, který bude stejně asi jednička nalevo, takže někdo doprava přijít musí, nemůže zase odehrát všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

vetsina krajnich beku jde po tricitce s formou rapidne dolu, anthony se sice za posledni dva roky zazracne vzepjal ke slusnym vykonum, ale nelze na to spolehat donekonecna, proto bych k nemu privedl konkurenci v podobe mlade pusky (zrovna Corchia napr.), oba si zahraji dost a dost a nebudeme se muset klepat, kdyz anthony na treninku spatne doslapne

Reagovat
domingo

ja si vzpomenu jak jste meli krasne vyreseny oba kraje (Gassama - Kolo) a musim se smat

Reagovat
smazaný uživatel

u gassamy je otazka, jestli na to doopravdy mel/ma, protoze chvili sanci dostaval a pak zcistajasna nic, coz proste bylo podezrele, co jsem navic koukal, nehraje moc ani ted v lorientu (pokud se nezranil), kolo je samozrejme jina pisnicka, ale bohuzel...

Reagovat
domingo

tam ma hlavne na svoji pozici vetsi konkurenci nez v Lyonu..

jeste se vam nekam zatoulal Abenzoar, ten se mi predloni v zari libil asi ve dvou zapasech za Arles, a pak pusto prazdno

Reagovat
smazaný uživatel

abenzoar si momentalne kope treti ligu za vannes a zrejme tam uz taky zustane... ve 23 letech a pri 0 startech v prvni lize nelze moc ocekavat nejaky rapidni progres

Reagovat
domingo

tady mate tu vasi budoucnost podle me se Reale s Benziou regulerne boji

Reagovat
smazaný uživatel

reale se docela vyhral v boulogne, coz neni vubec spatne, dle statistik se mu darilo ale je zajimave, ze letos z mladiku dostal oproti minulym sezonam prostor v souteznich zapasech nove prakticky jen umtiti, kteremu to ale spis uskodilo, snad to v pristich sezonach bude lepsi, treba v evropske lize klidne muze hrat becko

Reagovat
domingo

jj, co je pro ostatni extremne prestizni pohar, je pro nas takova obdoba ceska posta cupu (nebo jak se to ted jmenuje) #swag

jestli vas doprovodi Rennes, tak si pokecate

Reagovat
Langi

jako jo, s tim určitě souhlasim...ale možná bych ještě sezónu počkal...zas by byla škoda přivýst někoho mladýho kluka, aby zbytečně sezónu seděl...protože na Anthonyho je spoleh a pokud nebude zraněnej, tak by byla věčná škoda ho nenasazovat...myslim že krajní obránci ještě sezonu vydržet...střed hoří

Reagovat
smazaný uživatel

do stredu mame nyni 5 hracu + dorost, navic nebudeme hrat v pristi sezone lm, tam se podle me bude resit posila pouze v pripade odchodu crise a nejspis jeste nekoho (mensah)

napravo naopak mame jednoho hrace + dabo, ktery hraje tak nejak vsude, porovnej si to

Reagovat
Langi

5 hráčů, z toho použitelnýho jednoho a když se sejde dobrá konstelace hvězd tak dva...Umtiti na to nemá, to už radši Koné...Kamali se v červnu pakuje zpátky, s tím počítej...LM hrát nebudem, o to víc se budem muset rvát v EL abysme došli co nejdál, protože nějaký osmifinále pro nás nemá smysl (snad nejsme Lille)...a jako až budem hrát proti takovýmu Atleticu nebo Valencii s tou obranou co máme, tak nás vypráskaj stejně tak jako kdokoliv v LM...

Furt vidim toho stopera jako hlavní problém, nějakej krajní by se nám hodil v případě že by odešel Aly a Kolo zároveň, ale nemělo by to bejt na úkor stopera...navíc jestli odejde ještě Kim do ty Kazaně tak budem potřebovat posílit ještě střed zálohy a prachy nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

Umtitimu je 18 a uz na to nema, ok... Kamaliho nepocitam vubec, s nim je tech stoperu 6

a jinak vim, ze ta kvalita tam poradna neni, ale jak sam rikas, nemame tolik penez, takze pochybuju, ze nekdo na tenhle post prijde, to uz spis na kridlo a dost mozna do stredu zalohy, kam by se nekdo vazne hodil

Reagovat
FC Porto FC

neni mu nahodou jen 31?

Reagovat
Godwinson

Tak je to pravda, PSG se údajně "zoufale snaží" získat Belhandu, odstupné by mělo být mezi 15 a 20 mil. :) Krásná částka, ani bych se osobně asi dlouho nerozmýšlel.

Reagovat
Langi

ty vole ...tohle si myslim že nikdo nepřeplatí, zas tak velkej zájem u ostatních klubů sem u něj neregistroval...blbý je že posilujete konkurenci, a špatnou konkurenci...po Martinovi se mi rozplývá další utopický sen nakonec provaříme i toho Corgneta

Reagovat
Godwinson

Budou stejně bezkonkurenčními, až do toho přes léto zase nasypou desítky miliónů ... pak se stejně může stát, že bude takový Belhanda leštit lavičku.

Reagovat
Langi

v tom jejich kádru bych se tomu ani nedivil...v PSG ho bude věčná škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Podle popisu to vypadá na sympatičtější horší kopii Daniho Alvése. Lákavé zboží...za 2-3 roky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V tom Sochaux je neco hodně špatně, kvalitních hráčů tam mají dost a stejně je ten sestup dost reálný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele