Ligue 1 - souhrn 29. kola

13.03.2015, 22:23, aktualizováno 15.03.2015, 23:00
Komentáře a souhrny
Lyon veze bod z Marseille a drží si dvoubodový náskok na PSG, Které překvapivě podlehlo Bordeaux. Lille si poradilo s Rennes, Lens pro změnu ukořistil body proti Toulouse. Úspěch slavily také Lorient, Nantes, Montpellier, Saint-Étienne a Guingamp. Monaco už v pátek vyhrálo nad Bastií a znovu přiživilo naděje na Ligu mistrů...

Olympique Marseille - Olympique Lyon 0:0

15.03.2015 21:00

Góly: -

Šlágr devětadvacátého kola Ligue 1 skončil podle našich předpokladů remízou. Díky ní se o titul stále mohou rvát tři týmy - Olympique Lyon, Olympique Marseille a PSG, které zůstává navzdory porážce v duelu s Bordeaux druhé.

Na Stade Vélodrome se setkaly dva nejproduktivnější celky francouzské nejvyšší soutěže. A přestože vzájemné utkání, na rozdíl od toho prvního (1:0 pro Lyon), nakonec nepřineslo ani tu jednu branku, bylo se na co dívat. Nejprve se pokusil po samostatném průniku přes Samuela Umtitiho skórovat André-Pierre Gignac, ale Anthony Lopes jej vychytal.

Hned v zápětí se po přihrávce Jordana Ferriho ocitnul v dobré pozici Alexandre Lacazette, jenže na Steva Mandandu nevyzrál. Po rohovém kopu Fekira se do balonu opřel hlavou Umtiti, ale mířil těsně vedle. Nabil Fekir si potom stoupnul k přímému kopu, který Mandanda vyrazil. Po půlhodině hry si na centr Benjamina Mendyho naběhnul Gignac, ale Lopes znovu ukázal, proč je v Lyonu jedničkou mezi třemi tyčemi.

Po změně stran se náhodou odrazil míč k Lacazettovi, který tím byl evidentně zaskočený více, než kterýkoliv z dalších jednadvaceti hráčů na hřišti. Ze solidní příležitosti tedy nebylo nic. V 65. minutě si nejlepší ligový střelec vypracoval další šanci. Po Fekirově centru z přímého kopu však hlavou zamířil přímo do Mandandových rukavic.

V 70. minutě chyběl OM ke skórování jen malinkatý kousek. André-Pierre Gignac obešel Henriho Bedima, ale svůj pokus nasměroval jen do pravé tyče, od které se míč odrazil do bezpečí. I následující minuty patřily domácím. Po rohovém kopu a hlavičce Roda Fanniho se dokonce někteří sesypali na rozhodčího Bastiena, neboť se domnívali, že Lopes zasáhl až za brankovou čarou. Sudí však tyto jejich požadavky odmítl.

V 85. minutě se nechal po útoku na Maxima Gonalonse vyloučit Jérémy Morel a Lyonští vycítili možnost tříbodového zisku. Přízemní rána Corentina Tolissa si to už už šinula za Mandandova záda, ale domácí kapitán dokázal na poslední chvíli přesvědčivě zasáhnout. A protože se proti němu v první minutě nastavení neprosadil ani střídající Mohamed Yattara, zůstává Marseille v tabulce třetí a Lyon první.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Paris Saint-Germain 3:2

15.03.2015 17:00

Góly: 18. Lamine Sané, 70. Wahbi Khazri, 88. Diego Rolán - 50. Zlatan Ibrahimović, 85. Zlatan Ibrahimović (pen.)

Po fantastickém postupu přes londýnskou Chelsea v rámci osmifinále Ligy mistrů klopýtlo PSG v Ligue 1 v zápase s Girondins Bordeaux. Dvě přesné Zlatanovy trefy tentokrát nestačily ani na remízu.

První větší šanci utkání připravili Diego Rolán a Isaac Thelin pro Diega Contenta. Bývalý hráč Bayernu Mnichov však na Salvatoreho Siriga nevyzrál. V 18. minutě se však k radosti domácích už skóre měnilo. Po rohovém kopu Wahbiho Khazriho z pravé strany přeskočil Thiaga Silvu Lamine Sané a přesně umístěnou hlavičkou k zadní tyči poslal svůj tým do vedení - 1:0.

Těsně před poločasem se na hranici pokutového území rychle otočil s míčem Zlatan a Cédric Carrasso měl co dělat, aby jeho pokus vychytal. Domácí brankář se však v 50. minutě příliš nevyznamenal, jelikož místo odklizení míče do bezpečí jen namazal Javieru Pastoremu, který našel Ibrahimoviće a ten si - ač v obležení dvou domácích borců - věděl rady - 1:1.

Na další přesnou trefu se na Stade Chaban-Delmas muselo čekat rovných dvacet minut. Khazri nejprve vůbec netrefil optimálně balon, jenže ten se se štěstím odrazil ke Thelinovi, který jej spoluhráči hlavičkou přiťukl zpět na zadní tyč, kde už měl tuniský reprezentant před sebou naprosto jednoduchou úlohu - 2:1.

Carrasso se poté zaskvěl proti pokusu Lavezziho, avšak nedlouho poté byl argentinský záložník sražen ve vápně Marianem. A když kope Zlatan penaltu, tak ji taky promění - 2:2. V 85. minutě bylo tedy vyrovnáno, jenže remízový stav vydržel pouhé tři minuty. Tehdy totiž Mariano odčinil svou chybu, když před brankou našel Diega Rolána, který z voleje poslal míč mezi nohy italského gólmana.

Střelec vítězné branky byl poté vystřídán, nicméně Les Girondins se i s Jaroslavem Plašilem v sestavě mohli radovat z cenného skalpu úřadujícího mistra, který si v honbě za obhajobou titulu docela zavařil. Oproti tomu Bordeaux stále celkem úspěšně atakuje pohárové příčky. Na čtvrté Monaco nyní ztrácí jen dva body, ačkoliv hráči knížecího klubu stále mají duel s Montpellierem k dobru.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Stade Rennes 3:0

15.03.2015 14:00

Góly: 40. Divock Origi, 64. Divock Origi (pen.), 73. Divock Origi

Lille porazilo Rennes a v tabulce si opět polepšilo. Hvězdou zápasu byl jednoznačně Belgičan Divock Origi, jenž vsítil hattrick.

Znovu se ale ukázalo, jak je důležité míti Vincenta Enyeamu. V 9. minutě totiž Ola Toivonen skvěle našel spoluhráče Paul-Georgese N’Tepa, jenž si to namířil do pokutového území, ovšem proti nigérijskému brankáři neuspěl. O tři minuty později zahrával na druhé straně rohový kop Sofiane Boufal a Marko Baša trefil hlavou ke škodě domácích jen vnější stranu tyče.

Ve 14. minutě to zkoušel Švéd Toivonen z přímého kopu, leč na Enyeamu zase nevyzrál. Ve 20. minutě pak nastřelil Boufal spojnici tyče a břevna. K závěru poločasu začali hráči LOSC ještě více tlačit a odměnou jim byla vedoucí branka Divocka Origiho. Fallou Diagne nezvládl optimálně odklidit míč a účastník loňského mistrovství světa, kde se také gólově prosadil v zápase s Ruskem, předvedl trochu efektivní akrobacie - 1:0.

Vyrovnání se mohli hosté dočkat v 53. minutě, kdy N’Tep přihrával a Toivonen v dobré pozici přestřelil. O deset minut později se ve vápně ocitnul Boufal, jenže než stačil vystřelit, přiletěl odněkud Pedro Henrique a nedovoleně jej atakoval. Exekuce pokutového kopu se chopil Origi a střelou na jistotu, tedy doprostřed branky, poslal svůj tým do dvoubrankového vedení.

Philippe Montanier chtěl alespoň bod, a tak posílil ofenzivu. Na hřiště se dostal i Habib Habibou, jenž rozhodl o výhře Rennes v prvním vzájemném střetnutí. V 73. minutě však přečetl úmysl Pedra Henriqueho senegalský záložník Idrissa Gueye a poslal Nolana Rouxe s Divockem Origim do nebezpečného protiútoku, který zakončil druhý jmenovaný svým třetím přesným zásahem v utkání - 3:0.

Hrdina zápasu byl následně střídán, aby si užil potlesk zaplněných tribun. A protože nikdo z jeho spoluhráčů (včetně Adamy Traorého), ani protihráčů už branku nepřidal, zvítězilo Lille vcelku netradičním rozdílem. Jestlipak dokáže takovýto výsledek napodobit i příští víkend, kdy se utká s pátým AS Saint-Étienne?

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Reims 3:1

14.03.2015 20:00

Góly: 4. Lucas Barrios, 73. Lucas Barrios, 90+2. Morgan Sanson - 87. Prince Oniangué

Montpellier nechal zapomenout na minulý debakl s Lyonem, dokázal skolit nepříjemnou Remeš a pořád může živit naděje na evropské poháry. Dva góly zaznamenal v dobré formě hrající Lucas Barrios, Prince Oniangué na druhé straně sice snížil stav, nakonec však tři body pojistil Morgan Sanson.

Hostující lodivod Jean-Luc Vasseur před utkáním říkal, že Montpellier patří k velkým objevům této sezóny. Možná že jeho mužstvo mělo před soupeřem až moc přehnaný respekt. Už ve 4. minutě si Lucas Barrios našel prostor mezi obránci Contem a Tacalfredem a ve správnou chvíli usměrnil balón k tyči.

Domácí byli i nadále lepším týmem, gólman Agassa po půlhodině hry likvidoval hlavičku Congrého a o chvilku později po Sansonově přiťuknutí neuspěl v koncovce Hilton. Remeš mohla v 36. minutě srovnat, avšak N'Gog pálil jen nad. A ve 39. minutě Mandi neuspěl proti brankáři Jourdrenovi.

Další šance na řadu přišly až po hodině. Nejprve zahrozili hosté, a to po centru Rigonata, ke kterému se blížil nebezpečně Charbonnier, avšak pátý gól v sezóně nakonec nezaznamenal, neboť Jourdren na poslední chvíli balón odvrátil. Pak se mohl trefit Oniangué, nicméně ani on dobře reagujícího Jourdrena nepřekonal.

Sedmnáct minut před koncem MHSC navýšil vedení. Mounier zatáhl balón po levé straně a přihrál do před branku, kam si naběhl Sanson. Agassa sice stačil zasáhnout, na dorážku Lucase Barriose však již neměl žádný nárok. Vasseurovi hoši v závěru ještě utkání malinko zdramatizovali.

Mandimu se podařilo poslat balón vzduchem na druhou tyčku, kde byl trestuhodně nehlídaný Oniangué, jenž z blízkosti přesně zacílil. Tenhle gól byl ovšem Remeši platný jako mrtvému zimník. Sanson totiž zaběhl za obranu, spěchal prakticky sám na bránu a podél vyběhnuvšího Agassy následně skóroval.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Évian Thonon Gaillard 2:1

14.03.2015 20:00

Góly: 45. Georges-Kevin N'Koudou, 47. Serge Gakpé - 76. Clarck N'Sikulu

Nantes zažehnalo krizi a důležitou výhrou 2:1 nad Évianem si de facto pojistilo místo v Ligue 1 na příští sezonu. Naopak Les Roses i přes solidní výkon padli podruhé v řadě a nadále nemají nic jistého..

Zápas se rozhodoval těsně kolem přestávkové pauzy - ve 45. minutě se "do šatny" trefil domácí supertalent Georges-Kévin Nkoudou, tři minuty po změně stran pak na 2:0 zvyšoval Serge Gakpé. Hosté sice snížili po trefě střídajícího Clarcka N'Sikulua, na bod ale nakonec nedosáhli a klesli na 17. místo. Nantes vyhrálo teprve podruhé v roce 2015.

Přestože nanteské publikum je známé svojí hlučností a soupeřům se na Beaujoire dlouhodobě nehraje vůbec dobře, byly šance před výkopem vyrovnané - Évian totiž po Novém roce získal více bodů a vstřelil více branek. Dnes však byli svěřenci Pascala Dupraze v prvním dějství bezzubí. Domácí na tom nebyli o moc lépe, a když Benjamin Leroy vynikajícím zákrokem zlikvidoval šanci Alejandra Bedoyi ze 17. minuty, vypadalo to, že se do šaten půjde bez branek.

V závěru poločasu však ospalé tempo oživilo několik zajímavých akcí. Nejprve ve 41. minutě Vincent Bessat, zaskakující na levém beku, vyrobil hrozivou hrubku a nahrál přímo na kopačky útočícího Cédrika Barbosy; hostující kapitán však spolu s gólmanem Rémy Riouem přeloboval i jeho branku. A o čtyři minuty později už se měnilo skóre - Ismaël Bangoura vyzrál na stopera ÉTG Danyho Nounkeua a z první našel Gakpého, tožský útočník narýsoval přízemní pas na Nkoudoua, a přestože mladý talent měl zpočátku potíže zpracovat míč, nakonec ze situace vybruslil ideálně a propálil Leroye.

Po změně stran se hosté ani nestihli vzpamatovat a už prohrávali o dvě branky - tentokrát se o to postaral sám Gakpé, jehož parádní volej na zadní tyč byl jeho první trefou po 20 zápasech. V obou příležitostech se zadní linie Les Roses příliš nevyznamenala. Nantes po druhé trefě trochu ubralo plyn a zdálo se, že utkání dovede k pohodlnému vítězství.

Hosté se však odmítli vzdát a zápas ještě zdramatizovali. Krátce po svém příchodu na hřiště využil N'Sikulu chyby pravého beka Issy Cissokha, probil se přes Oswalda Vizcarronda a přesnou střelou snížil na 1:2. Následoval závěrečný drtivý tlak, v němž se musel vyznamenávat Riou - gólman Les Canaris si však poradil jak s ránou Duhamela, tak s Ramirezovou dorážkou, a uhájil tak svému týmu těsné vítězství.

Více informací k zápasu

FC Lorient - SM Caen 2:1

14.03.2015 20:00

Góly: 43. Raphaël Guerreiro, 60. Jordan Ayew - 42. Hervé Bazile

Lorient díky vítězství 2:1 nad Caen odskočil od sestupového pásma na rozdíl pěti bodů. Hosté, kteří po skvělé sérii sedmi zápasů bez porážky už podruhé vyšli naprázdno, se sice ujali vedení zásluhou Hervého Bazileho, domácí však vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch, když se trefili Raphaël Guerreiro a Jordan Ayew.

Pro SCM se utkání nevyvíjelo vůbec dobře. Už po sedmnácti minutách hry se totiž nechal vyloučit Da Silva po surovém zákroku na Jeannota, takže jeho spoluhráči odehráli prakticky celé utkání o deseti hráčích. I přesto svěřenci Patriceho Garandeho nehráli špatný fotbal, tlačili se dopředu a branky se dočkali ve 42. minutě.

Seube vyslal parádní kolmici na rozeběhnutého Bazileho, ten si to namířil do vápna, odkud svou levačkou zakončil přesně k tyči. Les Merlus však bleskově vyrovnali. Guerreiro si elegantně narazil s Ayewem, dostal se do střelecké pozice a parádní dělovkou mezi nohy gólmana Vercoutreho skóroval.

Guerreiro letos přitahuje pozornost některých evropských klubů, a že to není žádná náhoda, prokazoval i v půli druhé. A nakonec to byl právě on, kdo založil rozhodující akci, po níž se trefil Ayew. Ten si pak narovnal balón na pravačku a přesnou střelou zpoza vápna překonal Vercoutreho podruhé.

Záložník Romain Philippoteaux hovořil před utkáním o tom, že Lorient potřebuje po porážkách v Évianu a St. Étienne především zvednout sebevědomí. V 72. minutě vymyslel hezkou přihrávku na Ayewa, jenže ten na balón nedosáhl. V 89. minutě mohl pojistit tři body zase Ayew, ale zamířil jen mimo.

Více informací k zápasu

RC Lens - Toulouse FC 1:0

14.03.2015 20:00

Góly: 76. Pablo Chavarría

Nesmírně důležitý duel v boji o záchranu dnes zvládlo Lens, které doma udolalo přímého konkurenta z Toulouse 1:0; jedinou branku vstřelil v 77. minutě Pablo Chavarría. Domácí tak stále mohou doufat, naopak pro Les Violets se vidina pádu do druhé ligy stává nepříjemně reálnou..

Hosté sice vstupovali do utkání už v sestupové zóně, stále ale drželi sedmibodový náskok na svého soupeře; případný úspěch by pak byl jasným signálem, že to se záchranou myslí vážně. Lens koneckonců vyhrálo pouze pětkrát za celou sezonu. A svěřenci Alaina Casanovy také byli zpočátku nebezpečnějším týmem, jenže bez gólového efektu - elitní střelec Ben Yedder hlavičkoval po Regattinově skvělém pasu příliš vysoko.

Les Sang et Or se nicméně letos profilují jako nezdolní bojovníci, a dnešek byl ideální příležitostí to ukázat. Ve 24. minutě se poprvé dostali do dobré střelecké pozice, konkrétně Jean-Philippe Gbamin, který po Nomenjanaharyho rohu hlavičkoval pouze o pár centimetrů mimo.

Hosté mezitím spoléhali prakticky pouze na Ben Yeddera, útočníka, který si loni připsal skvělých 16 gólů a vystřílel tak Toulouse deváté místo v tabulce. Někdejší francouzský reprezentant do 21 let se snaží i letos, skóroval už devětkrát, ale dnes se mu nedařilo - po půlhodině hry se probil do vápna a fanoušci ve fialovém už pomalu začínali slavit, ale forvard s arabskými kořeny na poslední chvíli zaváhal a nechal se odzbrojit Ahmedem Kantarim.

Ben Yedderova smůla byla hlavním tématem prvního poločasu, zejména po šanci ze 44. minuty, s níž by si gólman Riou býval neporadil, kdyby neletěla těsně mimo. Po změně stran zahrozilo jako první Lens - Adamo Coulibaly se prohnal kolem stoperů Moubandjého s Kanou-Biyikem a nahrál Valdividovi, ten ale nezamířil přesně.

Domácí se však vedoucí branky přesto dočkali - 13 minut před koncem zahrával rohový kop Wylan Cyprien, a přestože jeho původní centr byl odvrácen, dostal se k odraženému míči a vrátil jej do vápna na Pabla Chavarríu, který si udělal místo a propálil hostujícího gólmana. 1:0. V samém závěru se ještě Les Violets dostali do tlaku na vyrovnání - střílený centr Regattina však vyrazil pozorný Riou, zatímco proti Ben Yedderovi na poslední chvíli zasáhl levý bek Ludovic Baal.

Více informací k zápasu

FC Metz - AS Saint-Étienne 2:3

14.03.2015 17:00

Góly: 56. Kevin Lejeune, 90. Yeni N'Gbakoto (pen.) - 38. Max Gradel, 42. Mevlüt Erdinç, 80. Yohan Mollo

Nechybělo mnoho a Saint-Étienne by bývalo ztratilo v krátké době i s druhým z trápících se nováčků. Svěřenci Christophe Galtiera však nakonec na Saint-Symphorienu uspěli, v divokém zápase přestříleli domácí Méty 3:2 a udrželi tak kontakt se čtvrtým Monakem, zatímco Les Granats se pomalu loučí s nejvyšší soutěží..

Když už to začínalo vypadat, že do kabin půjdou oba celky za nerozhodného stavu, udeřil favorit hned nadvakrát - Max-Alain Gradel (38') a Mevlüt Erding (42') poskytli Les Verts pohodlné poločasové vedení. Vítěznou trefu si pak deset minut před koncem připsal střídající Yohan Mollo, zatímco domácí dokázali pouze dvakrát snížit prostřednictvím Kévina Lejeuneho (56') a Yéniho N'Gbakota (90+1').

Méty sice měly výhodu vlastního stadionu, byly ale jasným outsiderem - i proto, že tomuto soupeři nevstřelili gól už šest zápasů v řadě. Dnes však tým Alberta Cartiera ukázal, že se chce o záchranu ještě porvat, a po půlhodině hry málem udeřil; Lejeuneho roh našel hlavu vytáhlého stopera Guida Milána, přes nějž se míč dostal k jeho kolegovi Sylvainu Marchalovi. Veterán středu obrany však pálil těsně nad břevno.

Stéphane Ruffier by jeho střelu neměl - a francouzský reprezentační gólman, jemuž se v roce 2015 obecně příliš nedaří, si tak mohl oddechnout. Krátce nato totiž jeho spoluhráči udeřili, a u obou tref "do šatny" byl Romain Hamouma, autor dvou asistencí. Nejprve převzal míč od Clerka, udělal si dobrý den z Chrise Phillipse a nahrál Gradelovi na pohodlnou dorážku placírkou, poté přeloboval domácí obranu a vyzval ke skórování Erdinga.

Brankář Anthony Mfa mohl v obou případech nadávat na své lehkovážné kolegy v defenzivní linii; sám se střelami nemohl dělat vůbec nic. Vytáhl se ale po obrátce, kdy skvělým zásahem zlikvidoval povedený Clerkův volej, jemuž předcházela šikovná narážečka Gradela s Tabanouem. Místo aby tak bylo definitivně rozhodnuto, dostaly Méty šanci vrátit se do hry - a Lejeune ji využil, když včas zareagoval na Clerkovu ztrátu a parádní dělovkou propálil Ruffiera.

Hostující strážce zamezil vyrovnání, když vychytal Bounu Sarra, a deset minut před koncem už Les Verts opět vedli o dvě branky - Mollo byl na hřišti teprve pět minut, když zpracoval další Hamoumův gólový pas, odrazil pozornost bránícího Romaina Métanireho a uklidil míč za Mfovy záda. Vyrovnanosti dnešního zápasu by však výsledek 1:3 vůbec neslušel; závěrečná trefa Mét, N'Gbakotova proměněná penalta po Corgnetově ruce ve vápně, tak vykouzlila zaslouženější skóre 2:3. Ne že by to domácím bylo v důsledku k něčemu dobré..

Více informací k zápasu

AS Monaco - SC Bastia 3:0

13.03.2015 20:30

Góly: 22. Anthony Martial, 43. Matheus Thiago, 52. Anthony Martial

Monaco si nic nedělalo z dobré formy Bastie a jasnou výhrou 3:0 jí připomnělo, že záchranu ještě stále nemá jistou. Aspirujícího čtvrtfinalistu Ligy mistrů dnes táhl především mladý Anthony Martial, autor dvou gólů..

O I Lioni se (právem) říká, že jsou velkými bojovníky, dnes to ale knížecímu klubu ztížit nedokázali; Monaco zvládlo generálku na odvetu s Arsenalem naprosto s klidem, a to ještě Layvin Kurzawa zahodil penaltu. Martial se trefil ve 22. a 52. minutě, mezi tyto zásahy se ještě vešel jeden, jehož autorem byl mladý odchovanec Matheus Carvalho (43'), zatímco hosté dohrávali o devíti po červených kartách pro Diakitého (31') a Sia (71').

Domácí věděli, že případný úspěch pojistí jejich pozici na čtvrté příčce a dodá jim potřebný klid na blížící se odvetu v Lize mistrů, a už od začátku pro něj dělali vše - třiadvacetiletý Carvalho, jmenovec zkušeného stopera, nebezpečně hlavičkoval v samém úvodu. Martial, který dostal na hrotu útoku přednost před Berbatovem, zase zkraje prověřil brankáře Aréolu dvěma střelami; bastijský strážce si s nimi poradil, nakonec jej ale zklamala jeho vlastní obrana, která napotřetí nechala Martiala úplně volného. Ex-lyonský forvard zpracoval Dirarův pas a otevřel skóre.

Oba mladíci byli na hřišti nejvýraznějšími postavami - Matheus Carvalho šel ve vápně dolů po faulu Drissy Diakitého, za což si hostující záložník vykoledoval červenou a domácí měli možnost kopat desítku. Kurzawa však neproměnil, a neuspěl ani dorážející Joao Moutinho.

Bastia v tu chvíli vůbec nevypadala jako tým, který nedávno právě přes Monaco přešel do finále Ligového poháru; ještě do poločasu inkasovala podruhé, když se po narážečce Moutinha s Dirarem dostal míč až k Carvalhovi, který propálil Aréolu. Krátce po změně stran pak zasadil finální úder Martial; asistoval mu kdo jiný než druhý hrdina večera Carvalho.

Tatáž dvojice málem zasadila Korsičanům i čtvrtý direkt - zachránila pouze šťastná teč bránícího Francoise Modesta. V závěru utkání už Monaco pohodlně kontrolovalo hru, a když byl za faul na Kurzawu ještě vyloučen Sio, bylo jasné, že tady už k žádnému dramatu nedojde. Knížecí klub tak nadále pokračuje v excelentní formě, v lize prohrál jediné z posledních 13 utkání.

Více informací k zápasu

OGC Nice - EA Guingamp 1:2

13.03.2015 20:30

Góly: 57. Eric Bauthéac - 49. Christophe Mandanne, 61. Christophe Mandanne

Guingampu se podařila dokonalá odveta za ponižující domácí prohru 2:7 z podzimního zápasu - za zavřenými dveřmi totiž udolal Nice na jeho půdě 2:1 a po delší době zase zaznamenal vítězství.

Les Aiglons působili bez fanouškovské podpory v zádech nejistým dojmem a dvakrát kapitulovali po trefách Christophe Mandanneho (49', 61'); v 57. minutě sice srovnával Éric Bauthéac, to ale nakonec na body nestačilo. Svěřenci Jocelyna Gourvennece tak ideálně zareagovali na tři po sobě jdoucí prohry a pojistili si místo v klidném středu tabulky, naopak Nice se musí začít nervózně ohlížet přes rameno - v provizorní tabulce má na sestupové pozice náskok pouze pěti bodů, ten se ale může ještě ztenčit.

Hrát se toto utkání v lednu, šlo by o souboj dvou týmů ve velice dobré formě, nyní tomu ale bylo přesně naopak - a Guingamp ukázal mnohem větší odhodlání nevalnou sérii prolomit. Jeho gólman Jonas Lössl sice musel v první půli rutinně zasahovat proti Carlosi Eduardovi (který mu na podzim nasázel pět gólů) a Néalu Maupayovi, většina akce se ale odehrávala na druhé straně před Mouezem Hassenem.

Mladý gólman Nice tak hned v úvodu musel ukázat svůj talent, když vyrážel nebezpečnou hlavičku Baïssamy Sankoha; nepřišel si na něj ani chytře lobující Thibault Giresse, i když v tomto případě brankáři musel pomáhat obránce Mathieu Bodmer. Krátce po změně stran pak Guingamp svoji převahu zaslouženě zužitkoval - Sylvain Marveaux si všiml nabíhajícího Reynalda Lemaitreho a narýsoval perfektní pas, hostující bek vrátil míč do středu na Mandanneho, a proti jeho ráně už neměl Hassen žádnou šanci.

Sám Marveaux mohl krátce na to zvýšit na 2:0 pro EAG, v souboji jeden na jednoho s domácím brankářem však neuspěl; Nice tak dostalo vítanou šanci vrátit se do zápasu, když trestuhodně nehlídaný Bauthéac dorážel do sítě Eduardův pas. Hosté však nechtěli dopustit bodovou ztrátu a o čtyři minuty později už byli opět na koni. Jérémy Pied ideálním centrem našel Mandanneho, který parádní placírkou překonal Hassena podruhé.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon29177556:2258
2.Paris Saint-Germain291511352:2756
3.Olympique Marseille29166756:3154
4.AS Monaco28148632:2050
5.AS Saint-Étienne291310635:2449
6.Girondins Bordeaux29139737:3548
7.Montpellier HSC28136939:3145
8.Lille OSC291181027:2441
9.FC Nantes291091024:3039
10.EA Guingamp291221532:4138
11.Stade Rennes291081128:3738
12.SC Bastia29991130:3436
13.Stade Reims29981235:4735
14.SM Caen29971344:4434
15.FC Lorient291041533:3834
16.OGC Nice29971331:3634
17.Évian Thonon Gaillard291021731:4632
18.Toulouse FC29851629:4829
19.RC Lens29671627:4325
20.FC Metz29571722:4222

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Guingamp

Reagovat
Beči

Bez urážky, ale Martial je gay nebo transka? :D

Reagovat
Spalovač šancí

čutálista

Reagovat
Setwo

dúfam, že sa to Monaco do TOP 3 nedostane...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lucius6

Barrios

Reagovat
smazaný uživatel

Mal som ho veľmi rád v BVB kanonier, škoda že v najlepšom veku sa išiel zakopať, musí to riadne ľutovať po tej dobe

Reagovat
lucius6

Já právě taky a jsem moc rád, že se zase rozjel, jen doufám, že to vydrží a případně i ve Francii zůstane a příští sezonu by pak mohl zkusit zabojovat o krále střelců, protože na to podle mě pořád má

Reagovat
smazaný uživatel

Origi

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux - PSG - futbal hore dole, kopec šancí, kopec gólov, parádny futbal a parádny výsledok

Neostáva nič len to večer čo najviac posrať

Reagovat
smazaný uživatel

To uz je taková klasika letos. Jeste urcite lepší ASSE skončí před osmym Lyonem

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem čuměl jak dneska Bordeaux hrálo, měl jsem opatrně 02 a stejně jsem zaplakal, PSG nestíhalo, úplný opak zápasu na Chelsea.

Reagovat
domingo

Bordeaux ma vynikajici formu, to byl blbej napad

Reagovat
Rarášek

Hmm, Rolán letos výbornej.

Reagovat
domingo

Takze v Choc des Olympics bych poprosil vyhru domacich, at je sranda

Reagovat
juninho8

ne ne...to hadam nie

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ten titul musí být napínavý do posledního kola co?

Reagovat
smazaný uživatel

skoda, ze to v zaveru mandanda vychytal, ale asi zaslouzena delba bodu, v prvni puli lepsi marseille, ve druhe lyon... jinak panove, smrtici venkovni serie je za nami a porad jsme v cele zbyvajici los mame relativne jednoduchy, vesmes vsechny zapasy s lepsimi celky doma, takze pokud to nezvladneme, holt na to nemame

Reagovat
smazaný uživatel

relatícne jednoduchý? doma Nice bez, Bedima, Umtitiho a Sašu to bude trapenka

Reagovat
smazaný uživatel

nice maji momentalne asi nejhorsi formu v L1, posledni 4 zapasy prohrali uplne vsechny a posledni vyhru maj az z ledna, to se proste musi zvladnout, pokud chceme hrat ligu mistru, to at se na me nikdo nezlobi... navic yattara dneska opet docela zajimavy vykon, mohl by se proti nice predvest

Reagovat
smazaný uživatel

No sudí si to riadne posral, celý zápas to sral na oba strany, raz sem raz tam.

Ten Morel, neviem či mu preplo alebo čo ale presne o tom som vravel, radšej prehrať a odisť zdravý ako odisť s bodmi a prísť o kľúčového hráča ako je Maximus.

K tomu gólu, tam si to rozhodca posral sám, gól to bol jasný, môj názor je že sa mal pískať faul, Ocampot tam šiel ako jeblina oboma nohami do Lopesa, len že sudí to nepískol, tak tým pádom že to nepískol tak to mal byť gól, postranného viniť je zbytočné, ten to tam mal zakryté Ocamposom, môžno hlavný mohol byť bližšie.

K tomu videu, už minulý rok kluby hlasovali a neschválili to z dôvodu financií a že je to moc nákladne vzhľadom na to že takéto góly/negoly padnú resp. nepadnu 2-3 krát za sezónu, tak to to tu majú.

Šancí bolo aj na výhru, Tolisso tam mal v posledných minútach 2 ale Mandanda parádne zachytal a podržal, vzhľadom na priebeh celého zápasu, môžme byť radi za bod. Výhru si zaslúžili o trochu viac domáci.

Reagovat
juninho8

podla mna ten sudi nebol az taky spatny....mal to dost tazke....situacie ako pri tom gole/negole by mohol kazdy piosudit inak...niekto by uznal gol,niekto nie a niekto by odpiskal faul na brankara....dalsia situacia bola ked si obracna OM hlavickoval sam do ruky vo vapne....taktiez by to mozno niekto piskol,niekto nie....cervena karta pre morela mi osobne prisla podobna aku dostal Ibra v LM....nemusel mu tasit mozno cervenu....neviem....nechcem sa nikoho zastavat, ani chvalit....uz je po zapase, nic sa uz nezmeni...treba sa divat na dalis zapas

Reagovat
smazaný uživatel

tak stou kartou máš pravdu, ja som to písal v tom zmysle, že možno trafil loptu, možno len škrtol, ale šiel tam jak premotyvovaný nadržaný byk a aj v tváry mu bolo vidieť po tom faule ako keby bol stou kartou zmiereny, tam šiel do toho zbytočne a snervami

Reagovat
juninho8

bol asi frustrovany z toho ze im to neuznal....bolo to tesne po tom....nemusel tak donho ist...zapas to podla mna nebol zly....ale viac by mu slusalo keby skoncil 2:2...Sasa mal 2 sance, Tolisso 2...Gignac trafil tycku + mu nieco aj Lopes chytil....sance boli...dobry golmani

Reagovat
smazaný uživatel

Ghezzal nesklamal

Reagovat
juninho8

ten jediny...podla mna nam chyba treti hrac k Lacovi a Fekirovi....tam je to stratene vacsinou ci uz je to Njie,Ghezzal alebo Yattara...aj ked Momo sa ukazal posledne minuty aj minule aj teraz....snad Yoann je tam dobry len ten tam hra 1 zapas a potom je na 3 mimo...skoda ze je aj Clem uz tak strasen dlho mimo....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Fofana už nastúpil za Béčko tak tam dúfam postupne nahradí Ferriho, ten je od Vianoc strašný

Reagovat
smazaný uživatel

toulouse sestup a nasledne ziskat ben yeddera za par drobnych

Reagovat
juninho8

Alebo mozno ten wass....

Reagovat
smazaný uživatel

No neviem pozrel som si ten zákrok asi 10 krát a Morel tu loptu lízol špičkou, skoro ani nezmenil smer lopty a Maximusovi prejebal členok aj holeň, to podľa mňa chirurgický zákrok ako napísal Israha nebol.

Skúste si to pretočiť na 40. sekundu ako prehlo Gonalonsovi nohu:

http://videa.hu/videok/sport/marseile-red-card-kAajzClNPcjUpDVX?start=42.86079

Reagovat
Israha

Nohy mu přejel dost, to souhlasím...ale z toho posledního záběru je vidět, že balon měl dřív, pak ho bohužel dojel druhou nohou. Nebezpečné to bylo, ale podle mě toto je čistý zákrok, nejprve ho zbavil míče, pak až přišel kontankt s nohama.

Ale tak tohle samozřejmě není příčina bezgólové remízy, kor když k tomu došlo pět minut před koncem...ztrátu bodů na to svalovat nechci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle smrdělo zlomeninou, jasná redka. Míč sice trefil, ale ten už si Gonalons dávno předkopl, takže to sice trochu lízl, ale žádný čistý zákrok to teda nebyl.

Reagovat
Israha

Zas je fakt, že kdyby mu tu nohu fakt zlámal, mluvil bych nejspíš jinak...Zoumovi se to tehdy podobným zákrokem "povedlo" a dostal za to 12 zápasů. Těžko říct, no...za tím, že měl balon, si stojím, ale zas nebezpečné to bylo, a nebezpečné zákroky by se trestat měly. Ty možné důsledky jsem předtím nezvážil.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, mělo by se to trestat tak, že by se měl brát v úvahu následek, ne že dostane redku, až když mu tu nohu zláme. Zase na druhou stranu Naingollan dostal za ten zákrok žlutou

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo pro fotbal hodne spatne, pokud by takovehle zakroky byly klasifikovany jako ciste ale prima redka byt mozna nemusela

Reagovat
Israha

Tak jako...že Morel ten balon měl, a až potom dojel Gonalonse, mi nevymluvíš, to prostě z toho zpomaleného záběru je dost zřejmé. Nicméně beru argument ohledně nebezpečné/surové hry, a beru i to, že sudí prostě ten zpomalený opakovaný záběr neměl a z prvního pohledu ten tackle tak oranžový byl.

Reagovat
eliskafan
Reagovat
smazaný uživatel

tak už som čítal článok aj o tom že sa ospravedlnil, tak bude to zaujimávé

Reagovat
Spalovač šancí

Monaco mistr

Reagovat
Paddy

Škoda že to tam na konci nepadlo, ale vzhledem k prohře PSG dobrý bod

Reagovat
Langi

čekám otevřenou bitvu do posledních kol mezi Lyonem a PSG...a jsem dost zvědavý jak se s tím na závěr popere Monaco, těm regulérně stačí zvládnout dohrávku a jedna blbá remíza Lyonu a PSG a jsou ve hře o titul...Marseille, podle mě, bude mít ještě velké problémy, vzhledem k tomu losu a vůbec bych se nedivil, kdyby na ně zbyl ten černý petr

Reagovat
smazaný uživatel

Já čekám bitvu do posledních kol mezi Lyonem a Monakem

Reagovat
smazaný uživatel

tak Monaco má zápas k dobru, pri výre budu strácať bod na OM, 3 na PSG a 5 na nás. Tak najľahší los má podľa mňa PSG tí hrajú akurát doma s OM potom možno my, ťažke zápasy ako Bordeaux a ASSE doma potom možno Monaco a OM to buú mať asi najťažšie, hrajú s PSG, Monacom vonku s Bordeaux aj Lille. Rozhodovať budú zápasy hlavne vzájomnej konforntácii a potom zápasy s týmami o záchranu.

Veľa zamieša aj LM, PSG postúpilo a Monaco to má parádne rozohrané

Reagovat
Langi

no, já když na to koukám tak Marseille - doma PSG, Monaco...venku Lille, Bordeaux...PSG - doma Lille, venku Marseille, Montpellier...My - doma ASSE, Bordeaux...venku maximálně Rennes...bral sem jenom adekvátně silné týmy, ale počitám s tim, že nějaké debilní a zbytečné remízy udělá zase celá špička včetně nás...podle mě zatim náskok supr a los do konce taky supr, uvidíme jak to pude v praxi.

Jinak to, že ten hrůzný únor/březen přežijeme na první místě s mírnym náskokem a bude nám k tomu stačit 10 bodů by mě v životě nenapadlo

Reagovat
Godwinson

A fanousci Liverpoolu maji na pul roku s "Origi si L1 dava s prstem v bose" vystarano.

Reagovat
smazaný uživatel

6 gólov má u nás aj Tolisso

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele