Ligue 1 souhrn - 27. kolo

01.03.2008, 19:10, aktualizováno 02.03.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Na branky hodně chudé byly sobotní zápasy 27. kola Ligue 1. Lyon vyhrál nad Lille a vytvořil tlak na druhé Bordeaux, to ovšem rozmetlo PSG 3:0 díky hattricku Wendela. Tři body mají Marseille, Štrasburk a také Méty. Hned ve třech zápasech čekali fanoušci na gól marně a nedočkali se ho ani v prvním nedělním utkání, ve kterém St. Etienne remizovalo s Nice.

Lille OSC - Olympique Lyon 0:1

01.03.2008 17:10

Góly: 32. Fred

Duel mezi Lille a Lyonem skončil podle očekávání vítězstvím hostů, kteří si díky tříbodovému zisku pojistili první příčku Ligue 1.

Na první větší šanci si museli diváci na Grimonprez-Jooris počkat pěkně dlouho. Ve dvacáté osmé minutě centroval do vápna Juninho, kde našel svého krajana Freda, jenže ten hlavou branku Lille netrefil. O čtyři minuty později si tento brazilský forvard spravil chuť. To se k míči dostal po obdivuhodném sólu Karima Benzemy a tentokráte Fred nezaváhal - 0:1. Fotbal diváky moc nebavil a další přiležitosti v prvním poločase nepřišly.

Narozdíl od první půle tu druhou herně ovládli domácí. Blízko vyrovnání byl Pierre Alain Frau, ale jeho dalekonosný pokus těsně přeletěl břevno. Poté zkoušel štěstí nizozemský střelec Kluivert, mířil vedle tyčky. Tlak Lille pokračoval a pokus Gregoryho Tafforeaua škrtal břevno branky Lyonu. A když ke konci utkání Coupet kryl i pokus Michela Bastosa, Lyon se štěstím zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Valenciennes FC 0:0

01.03.2008 20:00

Góly: -

V nepříliš pohledném utkání mezi Monakem a Valenciennes se diváci branky nedočkali. Ani jeden z týmů tak nevyužil příležitosti přiblížit se evropským pohárům.

První šanci ke skórovní měl v 18. minutě Leko, ale jeho hlavička v síti neskončila. Většinu času se hrálo ve středu hřiště, další výraznější šanci přinesla až 35. minuta. Bakar zkoušel štěstí střelou z velké dálky, ale brankáře hostů nepřekvapil. Druhá půle oko diváka také moc nepotěšila, po hodině hry střílel opět aktivní Leko, ale gólman Valenciennes bez problémů míč chytil.

Vítězství na stranu domácích mohl strhnout čtyři minuty před koncem Nené, ale jeho přímý kop skvěle zlikvidoval brankář hostů Penneateau. Utkání tak skončilo bezbrankovou remízou. S výsledkem mohou být spokojeni hlavně hráči Valenciennes. Jejich tým, který díky zraněním čítal jen 15 hráčů, si veze domů cenný bod. Monaku patří sedmá příčka a zisk 37 bodů, hosté z Valenciennes mají o bod méně a jsou dvě příčky za knížecím klubem.

Více informací k zápasu

FC Lorient - AS Nancy-Lorraine 0:0

01.03.2008 20:00

Góly: -

Nancy nedokázalo využít možnosti snížit náskok na druhé Girondins Bordeaux, když získalo pouze bod za bezbrankovou remízu s Lorientem. Jenomže domácí Lorient teď hraje ve skvělé formě, a proto i Pablo Correa musel přiznat, že to je opravdu vydřený bod.

Nancy nevyhrálo ani v prosinci ani v lednu a na vítěznou vlnu se vrátilo až nyní v únoru. Jenomže ani tak se nadaří tolik jako na podzim, prohra 0:4 na půdě Saint Etienne je toho důkazem. Lorient vstoupil do zápasu s velkou chutí, protože jeho hráči si byli moc dobře vědomi toho, že doma jsou velice silní. Útok domácích vedli hlavně Rafik Saifi a Marama Vahirua. Jenomže územní převaha Lorientu k větším šancím nevedla, a tak se osmělil i třetí tým Ligue 1. Brazilec Kim se rozehrál k velkému výkonu, ale ani jednu příležitost nevyužil. Největší šance zápasu přišla chvíli po poločase. Kim poslal do vápna krásný centr, na který si naběhl Landry N'Guemo, ovšem jeho střelu vynikajícím zákrokem zastavil Fabien Audard. Hlavně jeho zásluhou tedy hrál Lorient s Nancy bez branek.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Stade Rennes 0:0

01.03.2008 20:00

Góly: -

Zápas Rennes s domácím Sochaux byl dalším utkáním sedmadvacátého kola Ligue 1, které skončilo bez branek. Mužem zápasu byl bezesporu brankář hostů Patrice Luzi. Hlavně zásluhou jeho výborných zákroků si Rennes odváží alespoň bod.

První šance zápasu přišla velice záhy, ovšem Sebastien Grax, který těžil z krásného pasu od Michael Isabeye, na brankáře Luziho hlavou nevyzrál. Brankář, který měl původně odehrát pouze pár zápasů a spíše dělat v Rennes dvojku, držel naděje Rennes, když dominoval ve svém pokutovém území hlavně při rozích a centrech a také přidal pár výborných zákroků. Rennes hlavně díky svému brankáři přečkalo nejhorší a poté zkusilo rozhodnout zápas. Jenomže pokusy Jimmyho Brianda a Oliviera Thomerta nebyly dostatečně přesné, aby překonaly Teddyho Richarta. V zápase Sochaux s Rennes tedy hráli prim gólmani, a proto nepadla ani jedna branka.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - Racing Strasbourg 0:1

01.03.2008 20:00

Góly: 22. Wason Rentería

Hlavním cílem nováčka ze Štrasburku je udržení v Ligue 1 i pro příští sezónu a k tomuto cíli se velice přiblížil sobotní výhrou nad Le Mans. Důležitým okamžikem utkání bylo to, že Tulio De Mělo neproměnil v poslední minutě pokutový kop a jeho Le Mans tak utrpělo čtvrtou domácí porážku v sezóně.

Rozhodující moment zápasu přišel v dvaadvacáté minutě. Eric Mouloungui našel v pokutovém území Kolumbijce Wasona Renteriu, který hlavou mířil přesně a zařídil jedinou branku tohoto střetnutí. Štrasburk hrál velice organizovaně a nepouštěl Le Mans do větších příležitostí. Naopak hráči hostů vyráželi k smrtícím brejkům. Mouloungui měl šance na zvýšení náskoku v každém z poločasů, ale Yohann Pele držel naději domácích na přijatelný výsledek. Největší šanci Le Mans ze hry měl v jednaosmdesáté minutě Gervinho, ale Stephane Cassard byl připraven zasáhnout. Smolný okamžik pro Štrasburk přišel v devadesáté minutě. Když bek Pierre Ducrocq fauloval ve vápně Stephane Sessegnona a míč si k pokutovému kopu stavěl De Melo. Vypadalo to, že nakonec Štrasburk přijde o dva body, jenomže Stephane Cassard vystihnul směr střely a dokázal ji vyrazit mimo tři tyče.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - AJ Auxerre 2:1

01.03.2008 20:00

Góly: 7. Lorik Cana, 22. Djibril Cissé - 88. Benoît Pedretti

Marseille potvrdila svoje vysoké ambice i v zápase s Auxerre a díky vítězství 2:1, které domácímu týmu zařídili brankami Cana a Cisse, se Olympique posunul už na čtvrté místo.

Utkání načli domácí na výbornou. Už v sedmé minutě se po standartní situaci dostal k míči Cana a pohotově vstřelil vedoucí gól - 1:0. Hosté se pokoušeli hned srovnat, jenže Steve Mandanda si s pokusem Jeana-Pascala Mignota bez problému poradil. A po neproměněné šanci přišel druhý trest. Djibril Cissé, který předtím, než odešel do Liverpoolu, strávil v Auxerre šest sezon, si naběhl na rohový kop a s elegancí poslal míč za Riouva záda. Byl to jeho desátý zásah v sezoně. Riou si poté lehce napravil reputaci, a to při zákroku proti Nasriho střele. Stav po poločase byl 2:0.

Druhý poločas už tak živý nebyl a když už došlo k nějakým šancím, tak ze strany Auxerre. Jenže počáteční pokusy Daniela Niculaea a Ireneusze Jelena Mandanda pochytal. Domácí bankář byl pak krátký až na střelu Pedrettiho z poslední minuty utkání. A to když za Mandandova záda dorážel střelu Chafniho, která narazila na tyč. Konečný výsledek tedy Marseille - Auxerre 2:1.

Více informací k zápasu

RC Lens - Toulouse FC 1:1

01.03.2008 20:00

Góly: 9. Loïc Rémy - 74. Achille Emaná

Po výhře nad Le Mans v semifinálovém utkání ligového poháru se Lens vrátilo zpět na zem. V souboji dvou týmů namočených v sestupové hře se Racingu nepodařilo doma přehrát Toulouse a stále tedy musí bojovat o udržení v elitní francouzské soutěži.

Ovšem ze začátku to pro tým Jean-Pierra Papina vypadalo hodně slibně. Již v desáté minutě srbský obránce Milan Bisevac našel dlouhým balónem mladého střelce Loica Remyho, který postupoval sám na brankáře Dieuzeho a nakonec mu nedal šanci. S jednou brankou se Raing Lens nespokojil a evidentně chtěl dorazit soupeře druhým gólem. Nejvíce aktivní byli z domácího týmu Olivier Monterrubio a Aruna Dindane.

Jenomže zvýšit náskok se domácímu Lens nepovedlo a patnáct minut před koncem přišel krutý trest. Paulo Cesar přenesl hru na Achille Emanu, který měl volnou cestu k vyrovnání a také toho využil. Poté se ještě Toulouse muselo bránit o deseti mužích v poli, protože brankář Nicolas Dieuze byl vyloučen za hrozivě vypadající zákrok na střídajícího Sidiho Keitu. Lens ale přesilovku nevyužilo, a proto se oba týmy rozešly smírně.

Více informací k zápasu

FC Metz - SM Caen 2:1

01.03.2008 20:00

Góly: 35. Papa Malick Diop, 83. Babacar Guèye (pen.) - 79. Issam Jemâa

Překvapení se událo v Métách. Tam totiž poslední tým Ligue 1, domácí FC, obralo o všechny body dobře postavené Caen. Netradiční tříbodový zisk pro domácí celek zajistil proměněnou penaltou Gueye.

Na začátku utkání však nebylo na co koukat. První šance přišla až ve dvacáté osmé minutě, kdy hostujícího gólmana Vicenta Planteho zkoušel Gueye, jeho nebezpečnou hlavičku brankář Caen efektně vyrazil. O sedm minut později byl však Plante na střely domácích krátký. Nejdříve ho sice proti střele Gueyeho zachránila tyčka, ale z následné dorážky se nemýlil Diop - 1:0. Na druhé straně se předvedl domácí golman Marichez, který likvidoval hlavičku Yoana Gouffrana.

Druhý poločas načala obrovská šance Mét. To se na Planteho hrnuli osamocení dva hráči domácích, konkrétně Pjanič a Barbosa, jenže prvně jmenovaný zkoušel střelu sám a Plante se parádně vytáhl. Pravidlo nedáš - dostaneš se potvrdilo i dnes. To si na skvělý centr Gouffrana naskočil Jemaa a uklidil míč do sítě - 1:1. O minutu později Jemaa znovu zkoušel štěstí, tentokráte na něj Marichez vyzrál. A sedm minut před koncem přišlo rozhodnutí. Domácí dostali po faulu výhodu penalty a Gueye ji zkušeně proměnil. Zajistil tak svému týmu tři body, i když k záchraně by Méty potřebovaly zázrak.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - OGC Nice 0:0

02.03.2008 18:00

Góly: -

Ani nedělní utkání mezi St. Etienne a Nice branky nepřineslo, v tomto kole nejvyšší francouzské soutěže to je už čtvrtá bezgólová remíza. Největší zásluhu na bodovém zisku hostů měl brankář Lloris, který předvedl několik fantastických zákroků.

V celém utkání měli blíže ke vstřelení branky domácí, ale hosty několikrát zachránil brankář Lloris, který podal heroický výkon. Do první příležitosti se sice dostalo Nice, Hellebuyck zkoušel štěstí z velké dálky, ale neuspěl. To bylo ze strany hostů na dlouhou dobu všechno. Gólman Nice v první půli zlikvidoval dvě dobré příležitosti St. Etienne, po 45 minutách na ukazateli skóre svítil výsledek 0:0.

Druhý poločas nepřinesl nijak oslnivý fotbal, domácí chtěli strhnout vítězství na svou stranu, ale proti nim byl fantastický Lloris v brance Nice. Postupně zneškodnil šance Dernise, Gomise a Landrina. Hlavně díky němu si Nice odváží bod za bezbrankovou remízu.

St. Etienne patří po tomto kole desátá pozice a zisk 36 bodů, hosté z Nice okupují šestou příčku.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Paris Saint-Germain 3:0

02.03.2008 20:55

Góly: 33. Wendel, 49. Wendel, 51. Wendel

Záložník Bordeaux Wendel dokázal v rozmezí osmnácti minut vstřelit tři góly a rozhodnout o suverénní výhře nad Paris Saint-Germain. Domácí tým díky svému vítězství opět stáhnul náskok vedoucího Lyonu na rozdíl tří bodů.

Prvních dvacet minut patřilo vzájemnému "oťukávání" obou celků. Po půlhodině hry se do slibné příležitosti dostal domácí Cavenaghi, ale brankáře hostů překonat nedokázal. O pár minut byl úspěšnější jeho spoluhráč Wendel, který pěknou střelou nedal Landreauovi žádnou šanci a otevřel skóre zápasu.

Wendel potvrdil svoji střeleckou formu hned na začátku druhé půle, v rozmezí tří minut vstřelil dvě branky a poslal PSG do kolen. Druhý zásah přidal Wendel chytrou střelou kolem brankáře hostů a svůj hattrick završil přesnou hlavičkou za záda nešťastného brankáře. Domácí byli do konce zápasu na koni a mohli přidat ještě další branky, ale Cavenaghi se nedokázal prosadit.

Čerstvý finalista Ligového poháru Paris Saint-Germain utržil v Bordeaux těžký direkt a stále se pohybuje těsně nad sestupovým pásmem. Domácí tým zůstává v těsném závěsu za Lyonem, na třetí příčku má již náskok sedmi bodů. Bitva o mistrovský titul zůstává po tomto kole stále otevřená.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon27174651:2455
2.Girondins Bordeaux27157546:2652
3.AS Nancy-Lorraine271112429:1845
4.Olympique Marseille27119737:2842
5.Le Mans UC 72271241132:3540
6.Olympique Nice27912624:2039
7.AS Monaco271071029:2837
8.FC Lorient27910823:2737
9.Valenciennes FC271061132:2736
10.AS Saint-Etienne271061130:2836
11.Racing Strasbourg27981027:2735
12.Stade Caen27981029:3635
13.AJ Auxerre271051225:3535
14.Stade Rennes27971127:3334
15.Olympique Lille26614626:2332
16.Racing Lens26881029:3132
17.Paris Saint-Germain277101024:2731
18.Toulouse FC276111024:3129
19.FC Sochaux276101123:3228
20.FC Metz27361816:4715

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fred se celkem rozstřílel... myslím, že v minulém utkání dal 2 góly?

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille se dostalo do výborné formy Jen tak dál...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele