Ligue 1 preview - 27. kolo

01.03.2008, 09:50, aktualizováno 02.03.2008, 09:04
Previews
Lyon včera vyhrál v Lille a utekl na čele Ligue 1 na šestibodový rozdíl, druhé Bordeaux se však dnes pokusí opět se přiblížit na tři body. Jméno jeho soupeře, Paris Saint-Germain, sice budí respekt, ale současná sedmnáctá pozice Pařížanů už strach rozhodně nenahání. V druhém dnešním duelu se St.Etienne utká s Nice.

Olympique Lille - Olympique Lyon  (sobota 17:10)
Zápas Lille s Olympiquem Lyon bude ostře sledovaný. Zápas se v sobotu odehraje na Stade de France a fanoušci se chystají překonat divácký rekord Ligue 1. Zatím nejvíce lidí přišlo navštívit zápas Marseille s Lyonem a na Stade Veledrome se tehdy tísnilo 57 000 diváků.

Lille v minulém kole dokázalo udržet na uzdě druhé Bordeaux, když uhrálo remízu, a nyní Lille čeká ještě větší kalibr – šestinásobný mistr Francie Olympique Lyon. Ovšem Lille moc dobře ví, že se Lyonu nemusí obávat a že hrát se dá s každým. Lille je pro Lyon jeden z nejnepříjemnějších soupěřů a Tony Sylva, Gregory Tafforeau, Nicolas Plestan mají ještě v živé paměti časy, kdy Lille Lyon pravidelně porážel. Důležitý vliv na zápas by mohl mít i fakt, že Lyon v týdnu hraje odvetu osmifinále Ligy mistrů a možná bude trenér Perrin některé jeho opory šetřit. Hodně trumfů je tedy v rukou Lille a to nutně potřebuje body. Je totiž jedním z týmů, které jsou namočeni ve hře o udržení v Ligue 1. Na osmnácté Toulouse má Lille náskok pouhých čtyř bodů.

Hodně prestižní bude zápas hlavně pro Mathieu Bodmera a Kadera Keitu, kteří přišli do Lyonu právě z Lille.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
Sylva – Beria, Emerson, Franquart, Tofforeau – Bastos, Mavuba, Lichsteiner, Cabaye, Frau - Fauvergue.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Coupet – Clerc, Boumsong, Squillaci, Reveillere – Bodmer, Toulalan, Kallstrom, Govou – Benzema, Fred.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.90 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Souboj týmů myslících si na evropské poháry, to je duel AS Monaco versus Valenciennes. Rozdíl mezi týmy rovná se jednomu bodu, a tak se dá očekávat vyrovnaný duel na ostří nože.

Domácí mají co napravovat. Naposledy v domácím prostředí totiž vybouchli a před svými fanoušky se neuvěřitelně zostudili. Před dvěma týdny tu hrálo rozjeté Bordeaux a nejenže si odvezlo z Monaka tři body, ale k tomu také skore 6:0! Hráči AS se pokoušeli tento debakl odčinit v minulém kole, jenže nakonec z Paříže po zápase s PSG brali jen bod za remízu 1:1. Po utkání v hlavním městě Francie se svěřoval monacký trenér Ricardo Gomes: V Paříži jsme odehráli dobré utkání a předváděli jsme rozvážnou hru, s čím jsme měli donedávna problémy. Teď už se však soustředíme na zápas s Valenciennes a na zbytek sezony." V následujícím zápase nebude moc počítat s Sergio Almironem, Jeremy Menezem, Fredericem Piquionnem a Camelem Meriemem.

Hosté zrovna neprožívají nejpříjemnější období. Z posledních šesti zápasů totiž jen jediné vyhráli a ostatních pět prohráli. Naposledy Valenciennes obraly o všechny body Méty a Le Mans. Obě utkání skončila výsledkem 1:2. Větší starosti než výsledky dělá hostujícímu kouči Antoine Kombouareovi neuvěřitelně rozsáhla marodka týmu. Na jih Francie je připraveno z celého kádru Valenciennes jen patnáct hráčů a skoro stejný počet je jich zraněných. Kombouare však kádr musel nějak doplnit, a tak s týmem do Monaka odjedou i zranění Djamel Belmadi, Jeovanio, Yacine Bezzaz a i David Sommeil.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Roma, Adriano, Bolivar, Modesto, Muratori, Almiron, Pokrivac, Meriem, Nene, Gakpe, Menez.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau, Ducourtioux, Ouaddou, Chelle, Mater, Saez, Sanchez Moreno, Doumeng, Roudet, Savidan, Pujol.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
Prezident klub Nancy Jacques Rousselot je podle svých slov přesvědčen, že jeho tým je, i přes špatnou formu v roce 2008, dost talentovaný a dokáže nakonec urvat místo v Lize mistrů v příštím roce. Jeho třetí Nancy putuje v sobotu do Lorientu pokusit se získat první výhru z devíti posledních domácích zápasů.

Nancy sice v roce 2008 nenavázalo na výborné výsledky z podzimu, ovšem i přes tento fakt stále drží třetí místo před mnohem slavnějšími a ambicióznějšími týmy. Velký díl na tom má výhra z minulého kola, kdy Nancy přehrálo 2:1 Racing Lens. Rousselot vidí v zápase s Lorientem bod obratu, po kterém Nancy zase začne hrát dobře i na hřištích soupeřů. "Tento zápas může být hodně důležitý pro zbytek sezóny," řekl hráč Nancy pro klubové stránky. "Když se podívám na talent, kterého v našem týmu máme opravdu hodně, jsem si jist, že můžeme bojovat o třetí místo v Ligue 1."

Nancy si ovšem bude muset dát velký pozor. V sobotu totiž narazí sice až na desátý Lorient, což je ale tým, který neprohrál v posledních deseti domácích zápasech. V minulém kole Lorient odešel poražen ze zápasu s Rennes, ale doma vlastně pouze vyhrává a mimo jiné dokázal na vlastním stadionu porazit i Bordeaux. Nancy se v sobotu bude muset obejít bez Adailtona, Emmanuela Duchemina, Damiana Macalusa, Adriana Sarkisiana a Andre Luize. Na druhé straně budou chybět Medhi Benatia, Hamed Namouchi, Kemal Bourhani, Fabien Robert a Andrew Jacobson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.80 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Sochaux se stále přibližuje k záchraně a na sedmnáctý Racing Lens ztrácí už pouze čtyři body. Zápasu s Rennes dodá velký náboj fakt, že o přežití v Ligue 1 hrají také hosté.

Sochaux si před týdnem přivezlo tři body ze Štrasburku a pokud je dokáže potvrdit v domácím prostředí, významně se přiblíží k záchraně. Po odpykání třízápasového trestu se do sestavy vrací Kandia Traore a po zranění již začal trénovat nejlepší střelec týmu Melvut Erding.

Rovněž Rennes před týdnem vyhrálo, když doma porazilo Lorient. "Na tomto výsledku musíme stavět. Musíme hrát ve stejném tempu a znovu ukázat týmového ducha. Očekáváme těžký zápas. Hrát proti Sochaux je velice složité a dokáží být hodně nebezpeční," varuje před sílou soupeře trenér Guy Lacombe.

Na hostující straně je jeden otazník, a to zda do zápasu bude moci zasáhnout John Mensah.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Souboj týmů z opačných koutů tabulky, to nabídne duel mezi Le Mans a Racingem Štrasburk. Týmy od sebe dělí jedenáct příček, a i proto jsou favoritem domácí.

Ti by se rádi v příští sezoně podívali po Evropě a mají k tomu velmi blízko. Dokonce se pomalu v domácím táboře začíná mluvit o Lize mistrů, a to proto, že Le Mans v součastnosti patří čtvrté místo a na třetí Nancy ztrácí čtyři body. Domácí kouč Rudi Garcia však takto vysoko nehledí: "Rádi bychom potvrdili naše současné postavení a případně vytvořili tlak na třetí Nancy." Podle poslední formy týmu se s Le Mans určitě počítat musí. V minulém kole jeho hráči přivezli domů tři body z Valenciennes a týden předtím dokonce doma porazili mistrovský Olympique Lyon. Do nadcházejícího duelu se Štrasburkem nebudou moci nastoupit Gregory Cerdan a Anthony Le Tallec.

To hosté budou rádi pokud si příští sezonu vůbec zahrají Ligue 1. Jejich tým sice v součastnosti drží náskok čtyř bodů na první sestupovou příčku, ale poslední výsledky prozrazují nepohodu Racingu. Nejprve přišel prohráný zápas v Lorientu a v minulém týdnu doma ostudná porážka od předposledního Sochaux. Napravit pověst týmu v Le Mans nepomohou James Fanchone, Gregory Paisley ani Rodrigo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.35
více informací
Olympique Marseille - AJ Auxerre  (sobota 20:00)
Marseille se hodně rychle posunula na místa, která zajišťují evropské poháry pro příští sezónu. Velký vzestup formy bude chtít Olympique potvrdit i sedmadvacátém kole, ve kterém doma na Stade Veledrome přivítá Auxerre.

Velký náboj bude mít tento souboj hlavně pro Benoita Cheyroua, který v létě roku 2007 přišel do přístavího města na jihu Francie právě z týmu sobotního soupeře. Navíc již za tento rok prohrál s Auxerre dvakrát, a proto bude mít velkou chuť konečně Auxerre v dresu Marseille porazit. "Máme Auxerre v tomto ročníku co vracet. Ale nesmíme se tímto pocitem nechat unést a stále hrát svoji hru," řekl Cheyrou tisku. Pokoušet o výhru nad Auxerre se Marseille možná bude muset bez Juliana Rodrigueze. Ovšem naopak Ronald Zubar, Mamadou Niang, Laurent Bonnart, Gael Givet a Cedric Carasso již jsou připraveni naskočit do hry.

Trenér Auxerre Jean Fernandez doufá, že úterní prohra s Paris Saint Germain nezanechá na jeho svěřencích žádnou stopu. Podle kouče bylo posledních pár dní pro hráče Auxerre psychicky velice náročných, a také proto nebude kvůli prohře příliš měnit sestavu. Do zápasu nemůže naskočit Brazilec Marcos Antonio, který je v trestu, a chybět bude i Kahlenberg, ale naopak Gabriel Tamas je fit.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda – Bonnart, Cana, Givet, Taiwo – Grandin, M'Bami, Cheyrou, Nasri, Zenden – Cisse.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou – Tamas, Traore, Gichting, Jaures – Oliech, Pedretti, Chafni, Thomas, Lejeune – Niculae.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Lens - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Dva týmy hodně ohrožené sestupem se střetnou v sobotu v Lens. Jean-Pierre Papin, trenér domácího Racingu, moc dobře ví, že tohle může být jeden z klíčových zápasů jeho týmu v bitvě o udržení v elitní francouzské soutěži.

Mezi oběma týmy je rozdíl jediného místa a tří bodů, a tak se hraje vlastně o celých šest bodů. Lens může odskočit, a naopak Toulouse hodně touží dorovnat bodový zisk Lens. Les Sang et Or v týdnu vyhráli nad Le Mans v pohárovém zápase a Papin chce po svých svěřencích podobný výkon i v zápase s Toulouse. "My musíme tvořit a být aktivnějším týmem, to je hra, kterou mám rád a kterou po svých hráčích vyžaduji. Nechci vidět žádnou pasivitu," řekl Papin. Přestože je stále zraněn Sidi Keita, má kouč Lens v útočných řadách z čeho vybírat. K dispozici má kvalitu v podobě Aruny Dindaneho a Toifilou Maoulidy.

Trenér Toulouse Elie Baup věří, že vše je v rukou jeho svěřenců. Prý se zápasu na Stade Felix Bollaert nemusí vůbec obávat. Případná prohra by však mohla pro jeho tým znamenat hodně velké komplikace. "Z Lens se musíme vrátit minimálně s bodem," hlásí trenér Baup. Do zápasu nemohou zasáhnout Rudy Riou, Jon Jonsson, Dao, Jeremy Mathieu, Daniel Congre ani Bryan Bergougnoux.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Runje – Laurenti, Bisevac, Hilton, Belhadj – Remy, Mangane, Carriere, Kovačevič, Monnet-Paquet – Aruna.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Douchéz – Ebondo, Arribage, Cetto, Ilunga – Paulo Cesar, Sirieix, Emana, Dieuze, Arrache – Elmander.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Stade Caen  (sobota 20:00)
Zápas v Métách by ještě před měsícem měl jasného favorita v hostujícím týmu, po posledních výkonech Caen by ale případná výhra domácího celku nebyla zase takovým překvapením.

Caen se dluho pohybovalo na pohárových příčkách, tyto dny jsou však již minulostí. Na vině je sedmizápasová série bez výhry, do níž patří i debakl 1:6 z Marseille a prohra 1:4 na domácím stadionu s Racingem Lens.

"Potřebujeme se vrátit na vítěznou vlnu a zápas v Métách bude hodně důležitý. Je třeba zvýšit si sebevědomí," ví moc dobře brankář Vincent Plante.

Méty jsou již delší dobu smířeny se sestupem do Ligue 2 a zbytek letošní sezony berou jako přípravu pro ligový ročník příští. Přesto dokáží vystrčit drápky a doma obrat ostatní kluby o body. Před dvěma týdny Méty porazily Valenciennes, ještě předtím doma uhrály bod s Rennes.

V hostující výpravě chybí Brahim Thiam, který si poranil koleno. Za domácí nenastoupí Rudy Gestede, do sestavy se naopak vracejí Jeff Strasser a Matheus Vivian
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60
více informací
AS Saint-Etienne - Olympique Nice  (neděle 18:00)
V předposledním zápase sedmadvacátého kola přivítá St. Etienne celek Nice, domácí budou chtít získat čtvrtou výhru v řadě, Nice naopak už v pěti utkáních nedokázalo zvítězit a pohárové příčky se mu pomalu vzdalují.

Domácí tým bude spoléhat na střelecké schopnosti Gomise, Feindouna a Dermise. Tato trojice totiž stačila nasázet soupeřům už 19 gólů a pro obrany soupeře znamená nemalé nebezpečí.

V mužstvu hostů budí největší pozornost Koné, který v průběhu týdne poskytl rozhovor, ve kterém se zmínil, jak by si přál, aby se odvíjela jeho další fotbalová kariéra. Bakari Koné by si rád jednou zahrál anglickou Premier League. Útočník z Pobřeží slonoviny, který je s devíti brankami nejlepším střelcem francouzského Nice, doufá, že se mu ozve některý z klubů anglické nejvyšší soutěže. "Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Newcastle i Aston Villa jsou velmi dobré kluby, Portsmouth a West Ham také nejsou špatné," odpověděl Koné na otázku, za který klub by si rád v Anglii zahrál.

V minulém kole domácí vyhráli 3:1 na půdě Caen, Nice prohrálo na svém hřišti 1:2 s Auxerre.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Girondins Bordeaux - Paris Saint-Germain  (neděle 20:55)
Dohrávku 27. kola obstará další z tradičních utkání francouzské ligy, Bordeaux hostí na svém stadionu Paris Saint-Germain. Domácí budou chtít napravit své zaváhání z minulého kola, když pouze remizovali s Lille. Hosté jsou namlsaní postupem do finále Ligového poháru.

Pro portugalského útočníka ve službách PSG Pedra Pauletu bude mít utkání zvláštní nádech, v letech 2000 - 2003 totiž oblékal dres Bordeaux a ve třech sezónách stačil do soupeřových branek nastřílet 65 gólů. Nyní stojí na druhé straně "barikády" a bude se snažit pomoci Pařížanům k cestě za záchranou v soutěži.

Francouzský ligový pohár zná finalisty, tím prvním se po vítězství nad Auxerre 3:2 stal právě celek Paris Saint-Germain. Ve finále se střetne s Racingem Lens, který v dramatickém utkání porazil až v prodloužení Le Mans 5:4. Finále je naplánováno na 29. března.

Útočník Bordeaux Fernando Cavenaghi je v současnosti ve skvělé formě a už kolem něj sviští přestupová lasa. Real Zaragoza vidí v Argentinci ideální náhradu za Diega Milita, který pravděpodobně klub v létě opustí. FC Turín zase sleduje Cavenaghiho už od jeho prvních profesionálních krůčků v River Plate.

V minulém kole domácí zaváhali a nechali "utéct" Lyon na rozdíl 3 bodů. Podaří se v tomto kole Bordeaux náskok lídra tabulky snížit, nebo dokonce vymazat?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon26164650:2452
2.Girondins Bordeaux26147543:2649
3.AS Nancy-Lorraine261111429:1844
4.Le Mans UC 72261241032:3440
5.Olympique Marseille26109735:2739
6.Olympique Nice26911624:2038
7.AS Monaco261061029:2836
8.FC Lorient2699823:2736
9.Valenciennes FC261051132:2735
10.AS Saint-Etienne261051130:2835
11.Stade Caen2698928:3435
12.AJ Auxerre261051124:3335
13.Stade Rennes26961127:3333
14.Olympique Lille25614526:2232
15.Racing Strasbourg26881026:2732
16.Paris Saint-Germain26710924:2431
17.Racing Lens25871028:3031
18.Toulouse FC266101023:3028
19.FC Sochaux26691123:3227
20.FC Metz26261814:4612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele