Ligue 1 souhrn - 14. kolo

10.11.2007, 19:14, aktualizováno 11.11.2007, 23:21
Komentáře a souhrny
Velké překvapení se zrodilo na Stade Gerland, kde domácí Lyon, lídr soutěže, prohrál s předposledním Olympikem Marseille. PSG nenavázalo na vítězství ve Štrasburku a doma jen remizovalo s Nancy, které si tak udrží druhé místo. Na třetí poskočilo Bordeaux, jež porazilo Rennes, Monako si snadno poradilo se Štrasburkem, stejně jako Valenciennes s Caen, když se v dresu domácích dvakrát trefil slovenský reprezentant Filip Šebo.

Le Mans UC 72 - AS Saint-Étienne 3:2

10.11.2007 17:10

Góly: 19. Túlio de Melo (pen.), 43. Romaric, 70. Túlio de Melo (pen.) - 21. Cédric Varrault, 42. David Gigliotti (pen.)

Důležitou výhru vybojovalo proti St. Etienne Le Mans. Ve strhujícím utkání hosté dokonce vedli, dvě penaltové branky De Mela však rozhodly o třech bodech pro Le Mans. St. Etienne na svého sobotního soupeře ztrácí v tabulce už šest bodů.

Do utkání lépe vstoupili hosté. Gigliotti hned v úvodu pronikl před brankáře, úspěšně zakončit se mu však nepovedlo, stejně jako při střele z hranice vápna o pět minut později. A tak to bylo Le Mans, které šlo do vedení. De Melo vybojoval penaltu a sám pokutový kop proměnil.

Z úvodní branky se však domácí neradovali dlouho. Dernis rozehrál přímý kop přesně na hlavu Varraulta a už za dvě minuty bylo vyrovnáno. Po dalších šesti minutách si Le Mans zkomplikovalo dnešní zápas, když byl po tvrdém faulu na Payeta vyloučen Sessegnon.

Skóre se znovu měnilo těsně před přestávkou, a hned dvakrát. Faul Cerdana na Payeta nejdřív z penalty potrestal hostující Gigliotti. Už za minutu domácí kontrovali Romaricem, který perfektně zahrál přímý volný kop.

Vyrovnaný a zajímavý zápas gólově završila další penalta. Varrault přidržel za dres Gervinha, míč si postavil znovu De Mělo a ani podruhé se nemýlil. St. Etienne se v závěru dostalo do tlaku, ale šance Peleho, Landrina u střídajícího Salla zůstaly nevyužity.

Více informací k zápasu

FC Metz - RC Lens 1:2

10.11.2007 20:00

Góly: 70. Wilmer Aguirre - 57. Olivier Monterrubio, 87. Seïd Khiter

Lens pokračuje v dobrých výsledcích z poslední doby, zvítězit se mu podařilo i na půdě posledních Mét. Monterrubio po hodině hry poslal hosty do vedení, o deset minut později ale vyrovnal domácí Aguirre. Tři minuty před koncem rozhodl o vítězství hostů střídající Khiter. Lens si tak odváží všechny tři body.

Racing v minulém kole porazil St. Etienne 3:2 a ani tentokrát se soupeře nezalekl a zakousl se do něj od prvních minut. Do první šance se dostal útočník Lens Monterrubio, ale brankář Marichez ve spolupráci se stoperem Leónim situaci vyřešili. Méty se pomalu začínaly dostávat do hry, proti Pjanicově střele předvedl vynikající zákrok Runje.

V 57. minutě využil chybu domácího obránce Cubiliera Monterrubio a otevřel gólový účet zápasu. Hosté se však z vedení neradovali dlouho, o třináct minut později precizní střelou vyrovnal Aguirre. Zdálo se, že utkání skončí dělbou bodů. Hosté, podobně jako minulý týden, strhli vítězství na svou stranu v posledních momentech zápasu. V 87. minutě se prosadil střídající Khiter a zajistil všechny body pro Lens.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Racing Strasbourg 3:0

10.11.2007 20:00

Góly: 44. Serge Gakpé, 63. Nenê, 90. Nenê

Monako porazilo Štrasburk a díky získaným třem bodům se vyhouplo v tabulce Ligue 1 o bod před svého sobotního soka. Znovu se tím dostalo do míst, kde se bojuje o evropského poháry. První domácí vítězství v posledních čtyřech zápasech se zrodilo díky brance Serge Gakpe z prvního poločasu a pojistkám Andersona Neneho z poločasu druhého. Výsledek znamená, že se Monako dostalo na sedmou příčku, tři body od místa, zajišťujícího pohár UEFA. Štrasburk klesl na pozici devátou.

Monako mohlo vést již v páté minutě. To by ale nesměl Stephane Cassard proti střele Gakpeho vytáhnou prádní zákrok. Znovu do akce byl povolán Cassard o chvíli později, protože domácí v první části zápasu jasně dominovali. Tentokrát chytil volej Jerka Leka. Knížecí klub měl velkou šanci dát branku do šaten dvě minuty před pauzou, ale Frederic Piquionne spolu se svým parťákem z útoku Serge Gakpem svoji akci nedotáhli.

Skvělá práce Frederica Piquionneho ve vzduchu se ukázala i po přestávce. Po výkopu brankáře Flavia Romy se dostal k hlavicce, překonal Cassard, ale míč, který mířil do brány odklidil Habib Bellaid. Monako zdvojnásobilo svůj náskok ve dvaašedesáté minutě. Nene si narazil s Gakpem a poté sám přesně zakončil. Ten samý Brazilec poté určil konečné skóre po smrtícím brejku. Akci vytvořili Jeremy Menez a Camel Meriem a darovali Nenemu jeho druhý gól. Monako vyhrálo nad Štrsburkem jasně v poměru 3:0.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AS Nancy-Lorraine 0:0

10.11.2007 20:00

Góly: -

Nancy nedokázalo o moc snížit ztrátu na vedoucí Olympique Lyon, když se v Parku princů po bezbrankové remíze rozešlo s domácím Paris Saint Germain smírně. Svěřenci Pabla Correy jsou na druhém místě nyní o tři body za Lyonem, jenž zajíždí v neděli na Stade Veledrome vyzvat Marseille. Paris Saint Germain poskočilo v tabulce Ligue 1 o jednu pozici na třinácté místo. Největší šanci zápasu spálil těsně po přestávce Marc-Antoine Fortune, který z dobré pozice mířil nad.

PSG bylo v úvodních minutách aktivnější a kontrolovalo hru. Jako první mohl prolomit bezbrankový stav ve třiatřicáté minutě Loris Arnaud. Dvacetiletý útočník si vytvořil slibnou palebnou pozici, ale na brankáře Nancy Gennara Bracigliana si přízemní střelou nepřišel. O tři minuty později měli velkou šanci i hosté. Sebastien Puygrenier přetlačil v souboji stopera PSG Maria Yepese, ale poté nedokázal svoji hlavičku usměrnit mezi tři tyče.

Dvě minuty po přestávce přišla asi největší šance zápasu, kterou promarnil Marc-Antoine Fortune. Šestadvacetiletý útočník Nancy si pohrál s obranou, vstřelil, Landreau s problémy vyrazil a na Fortuneho čekala téměř prázdná branka, ale on poslal míč nad. PSg odpovědělo v minutě šestapadesáté, když Pedro Pauleta orazítkoval břevno. Portugalec do opřel krásně z voleje do míče, ovšem balón zamířil na břevno a poté již obrana Nancy nebezpečí zažehnala. PSG se tak asi spravedlivě s Nancy o body rozdělilo. Nepříjemnou zprávou pro tým z hlavního města Francie je, že Sylvain Armand, který v průběhu zápasu musel střídat, je nejpíš vážně zraněn.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - AJ Auxerre 1:1

10.11.2007 20:00

Góly: 90. Romain Pitau - 8. Thomas Kahlenberg (pen.)

Dramatické utkání skončilo nakonec dělbou bodů, Auxerre většinu zápasu vedlo, ale více ze hry měli domácí. Hosté se prosadili hned v úvodu utkání, Sochaux se podařilo vyrovnat až v 90. minutě trefou Pitaua.

Oba týmy se po sobotní remíze stále nacházejí v blízkosti sestupových příček. Domácí byli po většinu utkání lepším týmem a často dostávali hosty pod tlak. V deváté minutě fauloval brankář Richert ve vápně Nicualeho a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. K míči se postavil Kahlenberg a poslal Auxerre do vedení. Brankář sice vystihl směr střely a na míč si dokonce sáhl, ale gólu zabránit nedokázal. V 15. minutě střílel nebezpečně Pedretti, ale brankář Sochaux si s míčem poradil.

Domácí se snažili vyrovnat, ale šance Birsy úspěchem neskončila. Z následného protiútoku se pokusil skórovat Oliech, ale i s jeho střelou si Sorin v brance Auxerre poradil. V druhé půli měli domácí zajímavé šance, ale Erdingova ani Isabeyova střela v síti neskončila. Bod domácím vystřelil až v 90. minutě Pitau, na jeho střelu byl Sorin krátký.

Více informací k zápasu

Valenciennes FC - SM Caen 3:0

10.11.2007 20:00

Góly: 16. Filip Šebo, 43. Filip Šebo, 61. Steve Savidan

Dva góly Filipa Šeba v prvním poločase rozhodly o hladkém vítězství Valenciennes, které naplno bodovalo po čtyřzápasové pauze. Slovenský internacionál poprvé udeřil v 16. minutě, druhý gól přidal dvě minuty před poločasovou přestávkou. Gólovou tečku přidal v 61. minutě Savidan.

První gólovou příležitost mělo Caen, Mazure ale brankáře domácích Penneteaua nepřekonal. Diváci se gólu dočkali v zápětí. Po narážečce s Belmadim se poprvé prosadil Šebo. Ve 41. minutě dostal Šebo přesný pas za obranu hostů a s přehledem upravil skóre na rozdíl dvou branek.

V druhém poločase mohl Šebo zkompletovat hattrick, ale střela z velkého úhlu v Plantově brance neskončila. V 61. minutě přidal třetí gól Savidan a rozhodl o zaslouženém vítězství domácích. Skóre mohl v nastaveném čase navýšit střídající Pujol, ale jeho střela mířila vedle.

Více informací k zápasu

Lille OSC - OGC Nice 1:1

10.11.2007 20:00

Góly: 19. Nicolas Fauvergue - 42. Nicolas Plestan (vl.)

Nice pokračuje v dobré formě. Tentokrát zajířdělo k zápasu do Lille, na půdu týmu, kterému se již začalo přezdívat remízový král. Tuto přezdívku v sobotu domácí beze zbytku potvrdili. Remíza 1:1 znamená, že Nice neprohrálo ani svůj čtvrtý zápas v řadě. Nicolas Fauvergue dostal domácí v devatenácté minutě do vedení, ovšem těsně před přestávkou jeho jmenovec a spoluhráč Nicolas Plestan vlastním gólem srovnal stav na konečných 1:1.

Nice šlo málem do vedení již v prvním minutě. Ederson si vyměnil míč s Bakari Konem, ale mladý Brazilec poté mířil vedle. Hosté se za chvíli osmělili znovu. Přímý volný kop Davida Hellebuycka ovšem bez problémů zlikvidoval brnkář domácích Tony Sylva. Z následného protiútoku střílel Franck Beria, ale ani on neuspěl. Nakonec to byli domácí, kdo vstřelil první branku. V devatenácté minutě našel pas Stephana Lichtsteinera přesně Fauvergue, který překonal Lionela Letiziho v brance hostí a otevřel skóre. V šestadvacáté minutě to mohlo být již 2:0. To by ale nesměl Lichtsteiner pálit z dobré pozice nad. Za tuto neproměněnou šanci domácí pykali ve dvaačtyřicáté minutě. Florent Balmont prodloužil míč od Hellebuycka na Habiba Bamoga, jehož střelu tečoval nešťastný Nicolas Plestan a Sylva neměl nárok.

V druhém poločase se sympaticky oba týmy snažily o vítězství. V osmašedesáté minutě uťal slibně se rozjíždějící akci hostů Plestan. O deset minut později se hosté téměř již radovali, ale střela Hellebuycka zamířila na brankouvou kontrukci. Na Fauvergueho pokus pak dobře reagoval Letizi a Lille si připsali svoji osmoou remízu v tomto ročníku Ligue 1.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Stade Rennes 3:0

11.11.2007 18:00

Góly: 18. David Bellion (pen.), 49. David Bellion, 82. Gabriel Obertan

Dvě branky Davida Belliona a pozdní gól Gabriela Obertana znamená nedělní vítězství Girondins Bordeaux v poměru 3:0 nad sokem z Rennes. Velice důležitý zápas dvou týmů z první pětky tabulky Ligue 1 tak lépe zvládli Girondins.

Bordeaux se nyní nachází s pětadvaceti body již na třetím místě. To Rennes je o bod za svým nedělním soupeřem. Oba týmy mají na svém kontě stejný počet čtrnácti odehraných zápasů. Bellion se svými dvěma zásahy posunul na druhé místo v tabulce střelců, pouze o jednu branku za lídrem Karimem Benzemou z Lyonu. Vítězství je pro Bordeaux hodně důležité. V minulém kole totiž prohrálo s Nancy, dalším týmem z první pětky. Rennes se dál nedaří. Sice se stále drží vysoko, ale prohrálo minulé dva zápasy a v poslední době získalo v Ligue 1 pouhých šest bodů z patnácti možných.

Více aktivním týmem v úvodu zápasu byli hosté z Rennes. První branka však padla paradoxně na druhé straně hřiště. Petter Hansson zastavil přihrávku Belliona na Fernanda Cavenaghiho ve vápně rukou a rozhodčí nařídil pokutový kop. K míči se postavil střelec Bellion, poslal brankáře Patrice Luziho na špatnou stranu a bez problému skóroval. Poté si ještě Rennes vytvořilo pár šancí, ale z žádného mráčku nezapršelo.

Po přestávce naopak Bordeaux zvýšilo svůj náskok. Alejandro Alonso našel partnera ze zálohy Girondins Fernanda, ten poslal míč na Belliona, který svým druhým gólem zařídil vedení domácích 2:0. V šestašedesáté minutě málem přišla dramatizace. Sylvain Marveaux si pohrál s Jurettim, zamířil do vápna a přes těsné bránění Souleymaneho Diawary dokázal vystřelit, ale jeho pokus nakonec minul prostor mezi třemi tyčemi. Domácí nakonec dokonali zkázu Rennes v minutě dvaaosmdesáté. Bellion nebezpečně vystřelil, Luzi jeho pokus vyrazil jen ke střídajícímu Obertanovi, ktarý hlavou uzavřel skóre.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Toulouse FC 1:0

11.11.2007 18:00

Góly: 50. Fabrice Abriel

Gól v druhém poločase v síti Toulouse završil mizerný týden pro Les Violets. Po domácí prohře v poháru UEFA se Spartou Praha dokonal dílo zkázy Lorient, který zvítězil 1:0. Pět minut po začátku druhé půle skóroval Fabrice Abriel a posunul domácí na 11. příčku tabulky.

Toulouse cestovalo na zápas s přáním zisku alespoň jednoho bodu , protože domácím se už devět zápasů v řadě nepodařilo zvítězit. Do první šance se dostal útočník Lorient Vahirua, ale jeho povedenou střelu vyrazil Douchez na rohový kop. Po půlhodině hry mohl skórovat Abriel, ale ztroskotal na brankáři hostí. O osudu utkání rozhodla 50. minuta. Abriel si vyměnil míč s Hautcoeurem a prvně jmenovaný rozvlnil síť. Hosté se snažili skóre srovnat, Emana a po něm Ilunga však recept na překonání domácího brankáře nenašli. Vítězství domácích mohl pojistit Bourhani, ale jeho střela se mezi tyče nevešla.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Olympique Marseille 1:2

11.11.2007 21:00

Góly: 7. Juninho Pernambucano - 10. Mamadou Niang (pen.), 43. Mamadou Niang

Vedoucí Lyon doma překvapivě podlehl předposlední Marseille a odmítl tak možnost utéct druhému Nancy na rozdíl šesti bodů. Hlavním hrdinou utkání se stal nigerijský útočník Niang.

Domácí šli do vedení již v sedmé minutě po střele Bejadje a dorážce Juninha, který se trefil netradičně hlavou - 1:0. V další příležitosti pálil Juninho mimo a Marseille se podařilo bleskově vyrovnat. V desáté minutě fauloval Squillaci v pokutovém území Nianga a sám postižený dokázal překonat Vercoutreho - 1:1.

Hosty vstřelená branka nebudila a Cana pálil nad. Na druhé straně spálil obrovskou možnost Fred, když hlavičkoval nepřesně z hranice pokutového území. Následující minuty patřily Niangovy a jeho soubojům v domácí obranou. Ta je vyhrávala a přežila i povedené nůžky Nigerijce, to ovšem platilo pouze do 42. minuty. To poslal Niangovi míč Nasri a hostující forvard prostřelil Vercoutreho mezi nohama - 1:2.

Ve druhé půli se očekával tlak Lyonu, na hřišti to ovšem vypadalo úplně jinak. Po pěkné narážečce s Niangem neuspěl Nasri, trestný kop Zendena mířil jen těsně mimo. Domácí si vytvořili pouze jednu vělkou příležitost na vyrovnání, kterou v závěru spálil Benzema. Lyon zůstává i nadále první, Marseille se vyhoupla ze sestupových příček.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon14101330:1431
2.AS Nancy-Lorraine1384120:728
3.Girondins Bordeaux1474319:1225
4.Stade Rennes1473417:1324
5.Le Mans UC 721472521:2023
6.Valenciennes FC1463517:1621
7.AS Monaco1462619:1520
8.Olympique Nice1455414:1120
9.Racing Strasbourg1454515:1319
10.AS Saint-Etienne1453616:1518
11.FC Lorient1446414:1618
12.Olympique Lille1438314:1417
13.Paris Saint-Germain1437412:1516
Toulouse FC1344512:1516
15.Racing Lens1343611:1415
16.Stade Caen1343611:1715
17.Olympique Marseille1435611:1614
18.AJ Auxerre1442812:2214
19.FC Sochaux1427512:1813
20.FC Metz141497:217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*

lyon dotoho!

Reagovat
HOST*kedlub

ja to vedel monako!!!!!!!

Reagovat
HOST*kedlub

a sme zase ve hre

Reagovat
HOST*kedlub

sebo se chyta po prestupu z glasgow... este ze mame postup na euro jistej

Reagovat
smazaný uživatel

parada!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele