Ligue 1 preview - 7. kolo

27.09.2008, 09:03, aktualizováno 28.09.2008, 10:02
Previews
Bordeaux neoplývá nějakou vynikající formou, v případě výhry nad Saint-Étienne se ale i tak může bodově dotáhnout na druhou Marseille. Monaco doma hostí souseda z tabulky Lille. Valenciennes musí body sbírat doma, nyní k tomu má možnost proti Toulouse...
Stade Rennes - OGC Nice  (sobota 19:00)
Ambicióznímu Rennes vůbec nevyšel vstup do nové sezony a po šesti kolech je s pěti body až na dvanácté příčce. Naopak hostům z Nice se úvod sezony nad očekávání povedl, devátý celek uplynulé sezony se zatím drží na solidním pátém místě a nedávno dokonce postoupil mezi nejlepších šestnáct týmů v Ligovém poháru.

Trenér domácích Guy Lacombe ale nepropadá panice a nepříliš úspěšný vstup do sezony ho neznepokojuje. "Naši hráči ještě nejsou ideálně sehraní, pořád je pouze začátek sezony a na nějaké závěry je ještě příliš brzy."

"Musíme počkat alespoň do desátého kola, abychom mohli něco hodnotit. To už za sebou budeme mít čtvrtinu soutěže a potkáme se s polovinou celků. Kolik týmů bylo nahoře v srpnu a v září a poté upadlo v průměr?" zeptal se nakonec trenér Lacombe.

Nice přijíždí do Rennes s vědomím, že v minulém kole nijak neoslnilo. Bod z Le Mans se sice počítá, ale předvedená hra se nelíbila jak fanouškům, tak ani trenérovi. Hosté jsou ale na tom o mnoho hůře, z posledních tří zápasů vybojovali pouze tři body a vstřelili pouhopouhý jeden gól.

Naději může dávat snad jedině výhra v Ligovém poháru na půdě Le Mans, přestože se Rennes muselo obejít bez mnoha klíčových hráčů v čele s Jimmy Briandem či Jerome Leroyem. Dalším hráčem, který nebude moci v sobotu nastoupit, je Rod Fanni, otazník visí také nad startem Oliviera Sorlina.

Kouč hostů Antonetti může naopak počítat návraty do své sestavy – po zranění se vrací Onyekachi Apam a Jeremy Moreau, po zápasovém trestu zase Habib Bamogo a Emerse Fae.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Bocanegra, Dembélé, Mangane, Fanni - Thomert, Lemoine, Mbia Etoundi, Leroy - Pagis, Briand
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Letizi - Rool, Kanté, Hognon, Jeunechamp - Helleybuck, Echouafni, Faé - Rémy, Mouloungui, Bamogo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Sochaux - FC Lorient  (sobota 19:00)
Velmi zajímavý zápas nabízí sobotní střetnutí Sochaux s Lorientem. Oběma týmům se totiž v poslední době vůbec nedaří a nachází se nejen ve výsledkové krizi.

Trenér hostů Christian Gourcuff dokonce označil poslední výkony svého týmu jako "volný pád". Toto přirovnání je přitom opravdu přesné, vždyť jeho tým dokázal z posledních čtyř ligových zápasů získat jediný bod. Klub se tak propadl až na sedmnáctou příčku, kterou mu pomáhají držet především tři body z prvního kola. V týdnu tým dokonce vypadl z Ligového poháru s druholigovým Racingem Lens.

"Po zápase jako je tento musíme být nervózní," prohlásil po nepovedeném zápase trenér Lorientu. "Prohra o tři branky s druholigovým týmem je opravdu ostudná, my se ale musíme tomuto problému postavit čelem a za nic se neschovávat."

Čtrnáctý celek uplynulé sezony, Souchax, se ale momentálně potácí v daleko větší krizi, než jeho sobotní soupeř. Tým Francise Gillota v probíhající sezoně ještě nedokázal vyhrát a na svém kontě má pouze dva body, se kterými se řadí až na poslední příčku. V posledním zápasu nestačil v Ligovém poháru na ambiciózní Marseille, kterému nakonec podlehl 0:1.

Domácí kouč se už alespoň bude moci spolehnout na služby Francileuda Santose a Stephana Pichota, kteří se vrátili po zranění. Naopak počítat nemůže se zraněnými Nicolase Mauricem-Belayem, Bojanem Jokicem, Hakimem El-Bounadiem a Mickaelem Isabeyem.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Carlao, Faty, Afolabi, Pichot - Dalmat, Mezague, Perquis, Pitau, Martin - Erding
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Morel, Ciani, Marchal, Jallet - Gameiro, Ayew, Abriel, Ewolo, Robert - Saïfi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - FC Nantes  (sobota 19:00)
Průměrné Caen na svém hřišti v sobotu přivítá nováčka soutěže z Nantes. Narozdíl od Caen, které se pohybuje v klidném středu tabulky, musí Nantes bojovat o každý bodík. Ani to ale zatím nestačí a tým ze západu Francie je tak prozatím až na předposledním, devatenáctém místě.

Kouč Nantes Elie Baup se musel v týdnu vyrovnat s katastrofální porážkou v Ligovém poháru s Creteil a odhodlal se k razantnímu kroku – z prvního týmu se muselo pakovat hned sedm hráčů do rezervního mužstva! Trenér hostů se tak snaží mužstvo sjednotit, aby bylo konkurenceschopné ve francouzské nejvyšší soutěži a zachránilo se tak před sestupem.

"Nyní potřebujeme 18 až 20 hráčů, kteří jsou schopni nastalou situaci zvrátit. Už je to vážné a my musíme konečně zabrat a připsat si další body," burcoval své hráče Baup.

Narozdíl od hostujícího celku, nemají domácí ke svému postavení prozatím žádné výtky. Tým Caen se pohybuje v klidném středu tabulky, daleko od sestupových pozic. Z posledních dvou zápasů získal solidní čtyři body a do pohárové Evropy chybí Caen pouze dva body.

Do tréninku se již plně zapojil domácí záložník Gregory Proment, který měl problémy s hýžďovým svalem, naopak ze sestavy vypadl stoper Karl Svensson, který v Ligovém poháru utrpěl lehčí zranění. Hosté pravděpodobně nastoupí bez Ivana Klasniče, který se potýká se špatnou kondicí a Davida de Freitase, ten má problémy s kotníkem.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Planté - Lemaitre, Sorbon, Leca, Barzola - Florentin, Deroin, Nivet, Eluchans, Proment - Savidan
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Alonzo - Guillon, Gravgaard, N'Daw, Pierre - Da Rocha, Babovic, Faty, de Freitas, Bekamenga - Bagayoko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.92 - 3.10 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - Olympique Marseille  (sobota 19:00)
Jako den a noc působí výsledky Marseille v pohárech a v Ligue 1. V domácí soutěži tým ještě neprohrál a je na druhém místě za Lyonem, naopak ve středu byl vyřazen z Ligového poháru a ani první zápas v Lize mistrů nevyšel podle jeho představ. Napravit své nepříliš povedené vystoupení se tak Marseille pokusí v Le Mans. Domácí tým se sice nachází v horních patrech tabulky, ale na vlastním hřišti dokázal zvítězit pouze jednou.

Hosté prohráli v úvodním zápase Ligy mistrů, kdy podlehli Liverpoolu 1:2 a ani středeční Ligový pohár pro ně nedopadl dobře, v Sochaux prohráli 0:1. Stejný osud ale čekal i na fotbalisty Le Mans, ty vyřadilo Rennes 3:2 po prodloužení.

Ale trenér hostů Gerets zůstává klidný: "Můj tým vstřelil dosud v lize nejvíce branek, a proto nemám strach, že bychom se neprosadili. A pokud ještě vypilujeme proměňování šancí, do kterých se dostaneme, budu spokojený."

Domácím bude chybět zraněný Baal, hosté se musí obejít bez Koneho, Rodrigueze, Mearse, Zubara a Grandina.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pele, Ben Frej, Geder, Cerdan, Baal, Le Tallec, Coutadeur, Stromstad, Thomas, Maiga, Helstad
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda, Taiwo, Zubar, Hilton, Bonnart, Kone, Valbuena, Cheyrou, Cana, Ziani, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Vedoucí Lyon přivítá v sobotu na svém stadionu celek Nancy, kterému se v začátku letošní sezóny příliš nedaří. Hosté jsou se sedmi body na 13. místě tabulky.

Přesto domácí neočekávají jednoduchý průběh utkání. "Bude to velmi těsné, Nancy sice okupuje střed tabulky, ale na svém kontě má pouze jednu porážku, proto musíme být na pozoru," varuje kouč Lyonu Puel.

Fotbalisté Nancy odehráli v průběhu týdne utkání Ligového poháru, ve kterém porazili v prodloužení Grenoble 3:2 a postupují mezi nejlepších 16 týmů.

Před deseti dny zadržela francouzská policie Johna Mensaha. Obránce Lyonu prý nerozuměl jejím pokynům a nakonec strávil noc v cele předběžného zadržení. Mensah od té chvíle nenastoupil k jedinému zápasu a na francouzské strážce zákona se velmi hněvá. Policisté zastavili Mensaha minulou neděli, podle prvních informací měl překročit rychlost a projíždět křižovatkou na červenou. Problém nastal poté, co 25letý hráč nerozuměl pokynům policie, protože neumí dobře francouzsky. Mensah nakonec strávil noc v cele předběžného zadržení, což v něm nechalo psychické následky. Od osudné noci nenastoupil za Lyon k jedinému zápasu, jelikož se necítí dobře.

"Policisté mě zastavili a požádali, abych vyšel z auta. Nechápal jsem proč. Zacházeli se mnou jak s kriminálníkem a dali do cely. Byl to nejhorší okamžik mého života od chvíle, kdy jsem přijel do Francie. Všechna důvěra a koncentrace je pryč. Nemohl jsem nastoupit proti Fiorentině, ani na zápas s Le Havre jsem se zrovna necítil," pokračoval Mensah.

Velkou ztrátou pro domácí tým je absence Juninha. Brazilský záložník si poranil třísla a ohrožen je i jeho start v důležitém utkání Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Juninho se tak přidal na seznam zraněných, na kterém již jsou jeho spoluhráči Grosso, Clerc, Keita a Santos. Hostům chybí Fortune, Hadji a Dia.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris, Reveillere, Cris, Bodmer, Mensah, Govou, Makoun, Toulalan, Ederson, Pjanic, Piquionne
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano, Biancalani, Luiz, Ouaddou, Calve, Malonga, Berenguer, Hajdi, Cavanon, CHretien, Fortune
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.55 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - Le Havre AC  (sobota 19:00)
Domácí tým, posílený středeční pohárovou výhrou nad Toulouse a také návratem opory týmu Mignota do základní sestavy, se chystá obrat Le Havre o tři body. Hosté se s jedinou výhrou krčí na 17. příčce tabulky nejvyšší francouzské soutěže.

Burgundský klub minulý víkend nešťastně prohrál v Lille 2:3, když rozhodující gól padl ve čtvrté minutě nastavení. Ani Le Havre nebylo úspěšné – na domácí půdě prohrálo s Lyonem nejtěsnějším brankovým rozdílem 0:1.

Le Havre začíná pomalu padat tabulkou, tým sice vyhrál hned v prvním kole, ale od té doby si na své konto připsal jen jednu remízu a čtyři porážky. Hosty může alespoň těšit vítězství v Ligovém poháru 3:1 nad Caen.

Auxerre budou chybět Chafni, Berthod a Popov – všichni tři mají problémy se zraněným kolenem. Hosté by měli nastoupit ve stejné sestavě jako minulý týdne proti Lyonu, jen start Youssoufa je ve hvězdách, 20letý záložník má pochroumaný kotník a není jisté, zda se stihne dát do soboty vyléčit.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou, Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting, Narry, Pedretti, Kahlenberg, Quercia, Jelen, Lejeune
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault, Tixier, Gillet, Sambou, Henin, Noro, Dieuze, Ait-Ben-Idir, Fontaine, Lesage, Alassane
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.05 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Grenoble Foot 38  (sobota 21:00)
Zvítězit a přiblížit se špici tabulky – to je ambiciózní plán fotbalistů PSG před zápasem proti Grenoblu. Hosté si jako nováček soutěže nevedou vůbec špatně a jsou jen díky horšímu skóre o příčku níže než PSG.

Optimistické prognózy tvrdí, že by domácí tým mohl patřit mezi tří nejlepší týmy soutěže, střízlivější odhady hovoří o "období přechodu", kdy se mužstvo musí po nepodařené loňské sezóně znovu postavit na vlastní nohy. Po dobrém vstupu do sezóny Pařížané trošku polevili: "Možná jsme trochu usnuli na vavřínech a rychle se musíme vrátit do reality. Výhra nad fotbalisty Grenoblu by mohl být jakýsi bod otočení, který nás pošle do horních pater tabulky," říká letní posila domácích Giuly.

Oba týmy v minulém kole prohrály, Pařížané podlehli St. Etienne 1:0, z Grenoblu si všechny body odvezlo Bordeaux.

Hosté se budou muset obejít bez zraněných Moreiry a Robin. Na straně PSG visí otazník nad startem Makeleleho, do utkání ale určitě nenastoupí Sakho.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau, Ceara, Camara, Makelele, Traore, Armand, Giuly, Sessegnon, Clement, Rothen, Hoarau
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbee, Robin, Vitakic, Flachez, Mainfroi, Dja Djedje, Akrour, Feghouli, Baning, Romao, Moreira
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.45 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Patnácté Valenciennes nebude mít v sedmém kole Ligue 1 lehkou práci. Přivítá totiž Toulouse, které už pět ligových zápasů neprohrálo.

Hosté prohráli v lize prozatím pouze jednou, a to na půdě Lyonu. Ve středu odehrála obě mužstva zápas francouzského Ligového poháru a obě z něho vypadla. Toulouse po bitvě s Auxerre na penalty, Valenciennes ještě ve větším dramatu také na pokutové kopy. Výhra v tomto zápase by tak po těchto heroických, leč neúspěšných výkonech, leckoho jistě potěšila.

Toulouse se trochu nečekaně nachází na předních příčkách. Trenér Alain Casanova ví, že jeho mužstvo má obrovskou sílu. A podle slov útočníka Fodého Mansarého je v týmu obrovská konkurence, což potvrzuje i Casanova: "Každý z nich bojuje. Boj o základní sestavu je čím dál tím těžší."

"Nikdo není nenahraditelný. Trenér mění hráče pořád. V klubu jsme si dali cíl, že chceme být lepší než v minulé sezóně," pokračoval Casanova. To, že v zápase s Valenciennes se nebere nic jiného než vítězství, řekl i Mansaré: "Jdeme si pro tři body, abychom mohli stoupat tabulkou výše. Remíza by pro nás znamenala ztrátu. Jestli ale budeme bránit dobře, neměli bychom mít problém."

Zatímco domácí se budou muset obejít bez klíčového hráče Davida Sommeila a postrádají také Luigiho Pieroniho s Josém Saezem, hostům chybí pouze Xavier Pentecote. V loňském roce dokázalo Valenciennes Toulouse zdolat 3:1, to je však doposud jeho jediná výhra v historii.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Monaco - Lille OSC  (neděle 17:00)
Monako i Lille ve středu vypadly z francouzského Ligového poháru. Kouč Monaka Ricardo se tak podle svých slov soustředí plně na Ligue 1. V sedmém kole narazí na svého souseda z tabulky.

Brazilského trenéra ve službách monackého klubu Ricarda vypadnutí z tohoto poháru nemrzí, protože se se svým týmem může alespoň soustředit jenom na ligu. A v ní chce Monako konečně dosáhnout pohárových příček. "Musíme na to zapomenout a říct si, že vypadnutí je minulost. Liga je pro nás nyní absolutní prioritou," řekl Ricardo. "Letošní rok musíme mít dobrý. Stále se nacházíme v přechodném období, ale na konci sezóny se nemůžeme za své výkony nikomu omlouvat," pokračoval.

Prozatím Monako nehraje špatný fotbal, ale hlavním problémem je získat tři body. Domácí tým prohrál v sezóně pouze jednou, naposledy dokázal remizovat 0:0 na půdě Marseille, která je navíc střelecky hodně produktivní. Pro Ricarda je zápas s Lille hodně důležitý, kvůli němu právě v ligovém poháru s Paris SG poslal na hřiště horší tým. "Ve středu jsem to uvážil a je pravda, že nedělní utkání bylo pro nás prioritou. Všechna má rozhodnutí, včetně tohoto, však souvisejí s budoucností klubu," zdůvodňoval.

Lille ve středu bojovalo do poslední chvíle na hřišti druholigového Montpellieru, ale nakonec na penalty stejně jako Monako vypadlo. Dogy venku dokázaly už dvakrát remizovat, šest ze svých osmi bodů však získaly na svém hřišti. Do sedmého kola nemůže hostující kouč Rudi Garcia počítat s Peterem Franquartem, jenž obdržel čtyřzápasový distanc, ani se zraněným Nicolasem Plestanem a Pierre-Alain Frauem.

Monako tradičně nepočítá s dlouhodobě nehrajícím Djamelem Bakarem a Distelem Zolou, chybí také Adriano, Jean-Jacques Gosso, Lucas Bernardi a Yannick Sagbo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Obrovské problémy s absencemi má v současné chvíli šesté Bordeaux, které půjde do zápasu se St. Étienne bez několika hráčů. Hosté nedokázali za poslední tři venkovní zápasy získat jediný bod.

Suspendovaní Henrique, Wendel, Alou Diarra a zranění Yoan Gouffran a Souleymane Diawara. To je v současné chvíli marodka domácího týmu, která se v sedmém kole Ligue 1 určitě nepředstaví. Kouč Laurent Blanc tak má k dispozici pouze osmnáctičlenný kádr. Protože Girondins hraje ve středu utkání Ligu mistrů, chtěl Blanc některé klíčové hráče ušetřit, ovšem tyto absence mu tak trochu zkomplikovaly plány.

Jeho soupeř, šestnácté St. Étienne, příliš ve středečním zápase Ligového poháru nezazářilo. V druholigovém Guingampu dostalo výprask 1:4. "Na tu porážku jsem už zapomněl," řekl trenér Laurent Roussey. "Tým má pro nedělní duel hodně očekávání."

Araujo Ilan a Christophe Landrin jsou na zápas v Bordeaux, kde hosté vyhráli naposledy v roce 1999, sice připraveni, ovšem Pascal Feindouno a Nivaldo, kteří byli prodáni tento týden do Kataru, k dispozici nejsou. Se zraněným stehnem navíc nemůže nastoupit ani útočník Kevin Mirallas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.10 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon651010:216
2.Olympique Marseille633012:612
3.Toulouse FC63216:611
4.Le Mans UC 72631211:710
5.OGC Nice63129:710
6.Girondins Bordeaux63127:510
7.Paris Saint-Germain63124:310
8.Grenoble Foot 3863125:510
9.AS Monaco62315:39
10.SM Caen62228:68
11.Lille OSC62228:98
12.Stade Rennes61417:77
13.AS Nancy-Lorraine61414:47
14.AJ Auxerre62137:107
15.Valenciennes FC62136:97
16.AS Saint-Étienne62043:66
17.FC Lorient61233:85
18.Le Havre AC61144:74
19.FC Nantes61145:104
20.FC Sochaux60246:102

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lyon-Nancy 2-0 benzema,makoun

Reagovat
smazaný uživatel

tak mi vyšly všechy tipy..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele