Ligue 1 - preview 37. kola

23.05.2009, 10:21, aktualizováno 23.05.2009, 10:21
Previews
Bordeaux bude v předposledním kole hájit tříbodový náskok před Marseille. Girondins hrají s Monakem, Olympique jede do Nancy. Třetí Lyon nastoupí proti Caen. Ještě hodně dramatický bude boj o záchranu. Hodně napoví zápas Sochaux - Nantes, ve kterém hrají týmy na sestupových pozicích.
Stade Rennes - FC Lorient  (sobota 21:00)
Bretaňské derby je rozhodně důležitější pro domácí Rennes. To totiž stále usiluje o postup z Ligue 1 do Evropské ligy, kam se mimochodem mohlo také dostat tak, kdyby neprohrálo finále Francouzského poháru s druholigovým Guingampem. Lorient ale samozřejmě nic vzdávat nehodlá. Vždyť soupeři chce určitě dokázat, že na severozápadním cípu Francie je nejlepším on.

Mohl být dávno klid, kdyby se podařilo zvednout nad hlavy ušatý pohár za vítězství v Coupe de France. Místo toho ovšem domácí musejí stále horlivě bojovat o evropské poháry v lize. "Musíme vyhrát poslední dva zápasy a pak se uvidí," říkal útočník Asamoah Gyan, bratr exlibereckého Baffoura. "Pokud nezvítězíme, nebudeme strůjci našeho osudu. Co je ovšem absolutně nutné, je neprohrát!." V týmu se už do konce soutěže neobjeví z minulého utkání v Nantes (1:1) zraněný Lucien Aubey, Bruno Cheyrou má problémy s achilovkou a útočník Briand je rovněž mimo hru.

Pouze pátá pozice, kterou nyní drží Toulouse, zaručuje pro příští ročník účast v Evropské lize. Na tu sedmé Rennes ztrácí sice jen dva body, mimo něho se na ní tlačí ale i šesté Lille. Z této trojice má možná největší šanci právě posledně zmiňovaný. Protože Toulouse čeká v posledním kole klání s Lyonem a Rennes zajíždí na půdu o titul bojující Marseille, zatímco Dogy se střetnou "jen" s posledním Le Havrem a třináctým Nancy.

Zkusit se poprat o šanci ovšem Rennes stoprocentně musí. A vyhrát doma nad Lorientem, svým rivalovem z Bretaně, rozhodně také. Hosté jsou desátí a lepší zřejmě už s největší pravděpodobností nebudou, každopádně by rádi svou pozici udrželi až do konce. Ve 38. kole je navíc čeká poslední Le Havre. Z posledních čtyř zápasů remizovali Les Merlus třikrát. Do Rennes nemůže kouč Christian Gourcuff počítat s Jérémym Morelem, jenž na marodce doplnil Marca Boutrucheho a kapitána Sylvaina Marchala.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danze, Fanni, Bocanegra, Echiejile - Sow, Lemoine, M'Bia, Marveaux - Leroy, Gyan
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Jallet, Genton, Ciani, Le Lan - Amalfitano, Mansouri, Abriel, Morel - Gameiro, Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - AS Monaco  (sobota 21:00)
Důležitý krok na cestě za mistrovským titulem mohou v sobotu večer udělat fotbalisté Bordeaux, kteří v předposledním kole nejvyšší francouzské soutěže hostí Monako. Stačí k tomu jediné - porazit knížecí klub, který v letošní sezóně předvádí výkony "jako den a noc". Je totiž schopen obrat o body velmi silné týmy a naopak ztratit s outsidery.

Domácí mohou mistrovský titul oslavit už v sobotu před svými fanoušky za podmínky, že porazí právě Monako a jejich největší soupeř v boji o titul z Marseille, který zaostává o tři body, klopýtne v Nancy. "Marseille je velmi silný tým a já si myslím, že v Nancy vyhraje a v boji o titul zůstane," krotil emoce obránce Bordeaux Chalmé a pokračoval: "Věřím ale, že titul budeme slavit o týden později."

Bordeaux v posledních devíti ligových zápasech nepoznalo svého přemožitele a dá se předpokládat, že zvládne i utkání proti nevyzpytatelnému Monaku, které už o nic nehraje. Ofenzivní sílu domácích navíc zvedne "mistr parádiček" Wendel, který se zranil v dubnovém pohárovém utkání proti Vannes a zdálo se, že sezóna pro něj skončila. Brazilec se ale dal rychle dohromady a v sobotu by měl být připraven nastoupit. Zcela fit je také gólman Ramé, který měl problémy s přitahovačem. Domácí tak nastoupí v nejsilnější možné sestavě. To samé lze říci i o Monaku, které přijede kompletní.

Hosté už tři zápasy v řadě nevyhráli, ale spíše se o nich hovoří v souvislosti s několika personálními změnami v klubu. Posledních několik dní totiž bylo v Monaku ve znamení odchodů. Knížecí klub po sezóně opustí kouč Ricardo, kterému vedení neprodloužilo smlouvu. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý brazilský reprezentant Ricardo přišel do Monaka před dvěma lety, poté co s Bordeaux vyhrál francouzský Ligový pohár. O nástupci se zatím pouze spekuluje, ve hře jsou údajně i známá jména z Ligue 1 - Antonetti, Le Guen či Lacombe.

Na odchodu je také Camel Meriem, který se nechal slyšet, že po sezóně neplánuje v Monaku zůstat. Velký přestup možná čeká na Cedrica Mongongu, o kterého se velmi zajímá londýnský Arsenal.

Trochu v pozadí boje o titul zůstává dění kolem Yoanna Gourcuffa, který je v Bordeaux na hostování z AC Milán. "Gourcuff odcházel jako neznámý hráč a nyní je z něho hvězda. Je ale jedním z našich hráčů a já doufám, že se do Milána vrátí," nechal se slyšet viceprezident AC Galliani. Zdá se, že i Gourcuff chce štěstí v italském velkoklubu zkusit podruhé. I přesto, že do Bordeaux odcházel jako "nepotřebný", ale ve Francii gólově pookřál a v letošní sezóně už stihl vstřelit 12 branek. Pokud si bude chtít Bordeaux vycházející hvězdu v kádru udržet, bude muset sáhnout hluboko do kapsy. Galliani totiž jasně řekl, že pokud Gourcuff v Bordeaux zůstane, tak jedině na trvalý přestup, za který inkasuje milánské AC 15 miliónů eur. A takovou částku si podle zákulisních informací francouzský klub nyní nemůže dovolit zaplatit...
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Ramé - Chalmé, Planus, Diawara, Tremoulinas - Gourcuff, Fernando, Diarra, Sertic - Šamach, Gouffran
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Nkoulou, Mongongu, Mangani - Leko, Pérez, Pokrivač, Meriem - Pino, Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - FC Nantes  (sobota 21:00)
Mnohdy je vyhrocenější boj o záchranu než ten o ligový titul. A právě o prvoligovou příslušnost usilují ve Francii Sochaux a Nantes, jež se nacházejí v sestupovém pásmu. Především pro hosty je střetnutí klíčovým zápasem sezóny. Jestli v Sochaux nezískají Baupovi hoši ani bod a jeden z dvojice Caen nebo St. Étienne zvítězí, již sestupující Le Havre doprovodí jako druhý celek do Ligue 2.

Domácí ale na tom samozřejmě nejsou o nic lépe než soupeř. Urputně se po celou dobu snaží dostat ze sestupové zóny, jenže to se vlivem nevyrovnaných výkonů prostě nedaří. O holé přežití stále bojuje se sedmnáctým St. Étienne a šestnáctým Caen, na něž ztrácí jeden bod, a rovněž s patnáctým Le Mans, na který má deficit dvou bodů. Zpackaná podzimní sezóna a mnoho remíz se Sochaux na jaře opravdu těžko dohání. Pokud se však Svěrkošovi a spol. podaří získat tentokráte tři body, cesta k záchraně bude lépe dlážděna.

Zatímco třeba Caen čekají ještě souboje s Lyonem a Bordeaux, Sochaux čeká v posledním kole o střed tabulky hrající Grenoble. Při složitější matematice by mu mohl stačit zisk čtyř bodů. "Oba týmy jsou na sestupových pozicích a oba mají šanci tak padesát na padesát," říkal kouč Nantes Élie Baup. "V Sochaux hrajeme finále. Každý ví, co je v sázce."

Nantes si výrazně zkomplikovalo situaci v posledních třech měsících. Předtím se pohybovalo v klidném středu tabulky, ovšem za posledních 14 zápasů vyhráli Les Canaris pouze doma nad Nice a dostali se skoro na dno. Přesněji na předposlední devatenáctou pozici. "My musíme vyhrát a uchovat si naději na Ligue 1 i pro příští ročník," burcuje Baup. "Soupeř stejně jako my bojoval celou sezónu o záchranu. Bude to jako opravdové pohárové finále před plným stadionem."

Hosté mají díky zisku jen 34 bodů nejsložitější podmínky. Případné tři body by jim ani po tomto kole zřejmě nezajistily odpoutání se od sestupového pásma, jim zkrátka velí povinnost v závěru ligy dvakrát zvítězit. V posledním kole přivítají doma Auxerre.

Avšak jedna statistika může Nantes dělat alespoň částečnou radost. Sochaux sice sbírá body se silnějšími celky, ale ze všech sestupem ohrožených celků porazil letos pouze doma St. Étienne. Vždyť i poslední prohra v Caen je důkazem toho, že na "slabší" jsou prostě domácí z neznámých důvodů malátní. Na podzim se rozešly oba kluby smírně (1:1).

Sochaux může přivítat zpátky již uzdraveného Yassina Mikariho. Hostující Ibrahim Tall má problémy se stehnem a jeho start je nejistý, ale na klíčové utkání sezóny jsou připraveni Aurelien Capoue, William Vainqueur, Christian Bekamenga i Stefan Babovič.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Afolabi, Mikari - Martin, Dalmat, Pitau, Maurice-Belay - Svěrkoš, Erding
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Alonzo - Moullec, Faty, Poulard, Mareval - Vainqueur - Bekamenga, Da Rocha, N'Daw, Capoue - Bagayoko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.35 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Le Havre AC - Lille OSC  (sobota 21:00)
Lille v minulém kole promeškalo velikou možnost postupu na páté místo, když nedokázalo porazit Nice. Nyní chce nevýrazný výsledek napravit, zajíždí do posledního Le Havru, který má již jistotu sestupu.

Lille má v posledních týdnech mizernou formu. Z posledních šesti zápasů se ani jednou neradovalo z výhry, naopak hned třikrát prohrálo. Nadále ale bojuje o pohárovou Evropu, kterou zajišťuje pátá příčka v Ligue 1. Na té je momentálně Toulouse s dvěma body náskoku právě na Lille a sedmé Rennes.

Kdyby bílí v minulém zápase dokázali naplno bodovat, posunuli by se právě před své rivaly, kteří také zaváhali. Po remíze s Nice 1:1, již zajišťoval dvacet minut před koncem Cabaye, ale nadále zůstávají na šesté příčce. I přes sérii špatných výsledků bude Lille v tomto zápase jistě favoritem, Cabaye ale přesto nabádal své spoluhráče, aby zápas nepodcenili a využili poslední možnost na páté místo.

"Máme problémy s posunem do první pětky. Nejde nám udělat ten závěrečný krok," postěžoval si mladý záložník. "Po zápase s Nice jsme odcházeli ze hřiště opravdu zklamaní, ale dobrou zprávou je, že nadále bojujeme o Evropskou ligu. Musíme zde prostě získat tři body, jiná možnost není," burcoval. "Zisk tří bodů musíme pak potvrdit i v následujícím zápase proti Nancy, jedině tak udržíme naději na evropské poháry."

Le Havre již nemá o co bojovat, sestupu se totiž již nevyhne. Z posledního místa ztrácí dvě kola před koncem již nedostižných dvanáct bodů, přesto v minulém kole dokázal potrápit Lorient, který na svém hřišti získal pouze bod. Jediný gól hostů vstřelil Mamadou Diallo, malijský útočník. "Le Havre již má sestup do Ligue 2 jistý. Proto bude hrát uvolněně a bude se chtít naposledy vytáhnout před očima svých fanoušků," nepodceňoval zbytečně Cabaye svého soupeře.

Hosté z Lille se asi nebudou moci spolehnout hned na šestici hráčů. Mimo je určitě Tulio de Melo, Emil Lyng, Stephane Dumont a Emerson. Poraněný je Nicolas Fauvergue a Gregory Tafforeau. Le Havre nehlásí žádná nová zranění.
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault - Mary, Kana Biyik, Franquart, Marange - Dieuze - Baca, Ait-Ben-Idir, Noro, Alla - Diallo
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Butelle - Debuchy, Rami, Chedjou Fongang, Tafforeau - Mavuba - Hazard, Balmont, Cabaye, Michel Bastos - Vittek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.80 - 3.50 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Valenciennes FC - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Pařížané po minulé prohře s Auxerre ztratili s největší pravděpodobností možnost hrát v příští sezóně Ligu mistrů. Jestli se třetímu Lyonu povede vyhrát doma nad Caen, sen se rozpadne definitivně. Šance samozřejmě ještě žije, tkví však také už jen v zisku plného počtu bodů z posledních dvou kol. A první překážka na hřišti Valenciennes nebude vůbec snadná.

VA totiž z domácího prostředí jen tak snadno body nedává. Především pak na jaře. Právě domácí zápasy zajistily mužstvu kouče Antoineho Kombouarého poměrně jistou záchranu, kterou po podzimu čekal asi málokdo. Stade Nungesser slavil devětkrát vítězství a od zimní přestávky ho dobylo pouze Le Mans a naposledy o titul bojující Bordeaux.

Spojení mezi Kombouarém a PSG je v poslední době na vysokých obrátkách. V kuolárech se totiž silně hovoří, že právě on má být náhradou za Paula Le Guena, jenž z Parku princů po sezóně odejde. "Lidé se mě na to pořád ptají, ale já nemám co jim odpovědět," otravuje rodáka z exotické Nové Kaledonie. "Nemůžu popřít, že tahle situace je pro nás i hráče hodně obtěžující. Ale je to součást mé práce," nestěžoval si nakonec.

Proti PSG nenastoupí zranění Jean-Claude Darcheville ani Amara Bangour. "Teď mě zajímá opravdu jen to, co bude na hřišti. Řekl jsem hráčům, že se od těch spekulací musí odvrátit," přiznal. Les Athéniens naposledy remizovali v Monaku. Jak už bylo řečeno, záchrana je již skoro jasnou záležitostí. Nicméně ne stoprocentní. Domácí tak chtějí z tohoto střetnutí získat znovu tři body bod, jež by již definitivu zajistily. "Nechci pak v posledním kole jet do St. Étienne s myšlenkou, že se ještě zachraňujeme," přál by si Kombouaré.

Hosté, kteří do Valenciennes nepojedou se stále zraněným nejlepším střelcem Guillaumem Hoarauem, by rádi udrželi čtvrtou příčku zaručující alespoň Evropskou ligu před soky Toulouse, Lille a Rennes, když už asi jen marně můžou dotáhnout třetí Loyn. Evropské poháry jsou prakticky jistotou, i tak však závěr ligy Pařížané rozhodně nemíní vypustit. V sestavě by se mělo objevit jméno uzdraveného Rothena.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducourtioux, Biševac, Schmitz, Tiené - Mater, Sanchez, Saez, Danic - Pujol, Audel
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau - Ceará, Camara, Sakho, Armand - Sessegnon, Makelele, Clément, Rothen - Kežman, Luyindula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.30 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Le Mans UC 72 - Grenoble Foot 38  (sobota 21:00)
Pro Le Mans je tenhle zápas nesmírně důležitý. Tři body by mu totiž definitivně zajistily záchranu v nejvyšší soutěži, přičemž hostům z Grenoblu, kteří už mají prvoligovou příslušnost zajištěnou, skoro o nic nejde. "Nezajímá nás nic jiného než výhra," burcuje nový trenér Le Mans Arnaud Cormier.

Domácí se ještě před měsícem pohybovali v klidném středu tabulky. Jenže boj na chvostu je nesmírně vyrovnaný, a tak po čtyřech zápasech bez bodu mají nyní na patnáctém místě pouze dvoubodový náskok na sestupové příčky. "Jsme připraveni. Uděláme všechno pro to, aby bylo tohle utkání už rozhodující. Chceme končit dobrou notou na Stade Léon-Bollée," přál by si trenér Cormier. "Ale to je přece přání každého."

Cormier přišel do klubu jako náhrada Daniela Jeandupeuxe před dvěma týdny, jenž na svou funkci rezignoval. Od té doby Le Mans prohrálo jak doma s Paris SG, tak naposledy venku v Bordeaux. Tam ale nakonec podlehlo v hektickém střetnutí nakonec těsně 2:3. "Pracovali jsme na sebedůvěře a dobré atmosféře, ale zůstáváme pořád obezřetní," říká mladý kouč. "Čekají nás ještě dva velcí soupeři. Grenoble nedal moc gólů, vždycky stavěl na dobré obraně. Potřebujeme být sebevědomí, uvědomělí a soustředění."

Hosté, kteří jsou dvanáctí, se perou už jen o co nejlepší umístění. Tím by eventuálně mohla být příčka desátá. Ačkoli v posledních čtyřech zápasech vsítili pouhé tři branky, dokázali získat solidních pět bodů. Kouči Baždarevičovi budou chybět potrestaní Daniel Moreira a Larsen Touré. Le Mans postrádá nedoléčeného Antonia Gedera, jehož v nominaci nahradil mladík Sebastien Corchia. Mauro Estigarribia také nemůže nastoupit, nicméně Roland Lamah je po vynechaném utkání v Bordeaux již zpět.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pelé - Camara, Andre Paulo, Cerdan, Baal - Coutadeur, Goulon - Gervinho, Le Tallec, Maiga - Helstad
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbée - Regragui, Flachez, Cesar, N'Ganga - El Moubarki, Batlles, Romao, Courtois - Akrour, Boya
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.25 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Marseille i po prohře s Lyonem nadále věří v historický zisk titulu. V dnešním zápase by ale musela porazit třinácté Nancy a věřit v zaváhání Bordeaux doma proti Monaku. Do konce sezony ještě zbývají dvě kola.

Bordeaux si v minulém kole vytvořilo psychickou výhodu, když dokázalo venku v předehrávce udolat Le Mans. Možná i to Marseillské rozhodilo v dohrávaném zápase s Lyonem, proti kterému nedokázali urvat ani bod, když prohráli 1:3. Na první Girondins tak nyní ztrácejí tři body, kromě Nancy se utkají ještě s Rennes; Bordeaux čeká dnes zápas s Monakem, dále bude bojovat v Caen.

Kvůli prohře s Lyonem tak skončila dlouhá série Marseille bez prohry, ta bordeauxovská ale i nadále pokračuje. V lize totiž vyhráli všech svých devět posledních utkání. Jeho konkurent v boji o titul mezitím dvakrát ztratil, právě minule s Lyonem, a pak i v 34. kole s Toulouse.

"Nadále věříme v zisk titulu. Nyní ale musíme vyhrát proti Nancy," nechal se slyšet záložník hostů Bolo Zenden. "Když budeme věřit, můžeme zvítězit. Ve fotbale se dějí bizarní věci, zvlášť ke konci sezony. Musíme vyhrát, abychom si pojistili druhé místo, a pak se můžeme koukat na zápas Bordeaux," připomněl třetí Lyon, který ztrácí již pouze čtyři body.

Nancy ještě nemá záchranu v Ligue 1 úplně jistou. Matematicky chybí domácímu týmu stále jeden bod, který by chtěli získat právě proti Marseille. Jejich šestizápasový běh bez prohry napovídá o dobré formě týmu. V posledních třech zápasech třikrát remizovali, předtím se radovali ze tří výher v řadě. "Neumím si představit, že by hned pět týmů dosáhlo hranice 42 bodů do konce měsíce," prohlásil sebevědomě obránce Michael Chretien. "Opravdu se nám ulevilo. Byla to náročná sezona," ulevil si.

Ani jednomu týmu nebudou zápas komplikovat rozsáhlé marodky. Kouči Eriku Geretsovi bude v zápase chybět pouze mladičký útočník Mamadou Samassa, zatímco jeho protějšek může po konci suspendace přivítat zpět Abdeslama Ouaddoua.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Chrétien, Sami, Macaluso, Brison - Andre Luiz, Gavanon - N'Guemo, Feret - Dia, Hadji
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Civelli, Hilton, Taiwo - Cana, Cheyrou - Koné, Valbuena, Niang - Brandao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.55 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - SM Caen  (sobota 21:00)
Olympique Lyon se díky výhře nad Marseille dostal do kontaktu s druhým týmem tabulky, kouč Claude Puel ale zatím myslí pouze na pojištění třetího místa. V cestě mu v sobotu bude stát sestupem ohrožené Caen.

Do konce sezony zbývají již pouze dva zápasy a sedminásobný francouzský mistr již ztratil naději na obhajobu titulu; na vedoucí Bordeaux totiž ztrácí již sedm bodů. V minulém kole si tak alespoň spravil chuť proti Marseille, která se pohybuje o jednu příčku nad ním - na druhé pozici. Díky výhře 3:1, o již se postaral především dvěma góly Benzema, se na svého rivala dotáhli už pouze na čtyři body. Lyon čeká kromě Caen ještě páté Toulouse; Marseille se utká s Nancy a Rennes.

Claude Puel ale výhru nad svým úhlavním rivalem nepřeceňuje a nadále myslí především na třetí místo, které zaručuje účast v předkole Ligy mistrů. "Již nemyslíme na zápas s Marseille," odpověděl rázně novinářům. "Nyní si musíme zajistit předkolo té nejprestižnější klubové soutěže, což nebude tak jednoduché," připomněl čtvrté dotírající PSG, které je pouhé čtyři body vzadu. "Jistě jsme o krok před Paříží, ale jakýkoli jiný výsledek, ne zisk tří bodů, by nás před závěrečným zápasem uvrhl pod tlak."

Olympique Lyon se v posledních týdnech dostal do lepší herní i výsledkové pohody, když proti Marseille vyhrál již podruhé v řadě. Předtím ale následovalo slepé období čtyř zápasů, během kterých nevyhráli svěřenci Clauda Puela ani jednou. Caen si stejně jako jeho dnešní soupeř připsalo v minulém kole tři body. Stejně jako u Lyonských se jednalo o důležitý zápas, tentokrát ale z druhého konce tabulky. V boji o udržení nakonec triumfovalo Caen 2:0 nad Sochaux a dostalo se tak mimo sestupové pásmo. Z šestnácté pozice má ale náskok pouze jediného bodu.

Hostujícímu Caen bude v zápase chybět především důležitý záložník Grégory Proment, jenž má problémy se lýtkovým svalem. Lyonu bude v posledních dvou zápasech sezony chybět zraněný ofenzivní záložník Cesar Delgado.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Cris, Boumsong, Kallstrom - Toulalan - Makoun, Juninho - Govou, Ederson - Benzema
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Planté - Barzola, Gomis, Sorbon, Lemaitre - Leca, Seube - Ben Khalfallah, Yatabare, Eluchans - Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Zápas dvou týmů s "odlišnými" ambicemi se očekává v sobotu v Nice. Domácí jsou na deváté pozici - na ní nejspíše zůstanou až do konce soutěže a v utkání jim už "o nic nepůjde". To ale rozhodně nelze říci o Toulouse, které bojuje o pohárovou Evropu, na kterou si také brousí zuby dvojice pronásledovatelů z Lille a Rennes.

Kouč Toulouse Casanova nabádá své hráče, aby si pohárové příčky nenechali vzít. Z posledních pěti zápasů totiž hned čtyřikrát remizovali a jejich 5. místo je v ohrožení. "Mezi top 5 týmy jsme byli 23 z odehraných 36 kol, proto si myslím, že si zasloužíme na této příčce zůstat. Na druhou stranu jsme viděli, jak se může během dvou kol situace úplně otočit - typickým příkladem je Marseille. Ve fotbale často nedostanete co, co si zasloužíte. Přesto se pokusíme ze zbývajících utkání vytěžit maximum. Nesmíme ale počítat s tím, že nám Nice dá tři body v podobě dárku. Bude to těžký zápas."

Domácí výběr po sezóně opouští po čtyřleté spolupráci trenér Antonetti, který se rozhodl ve své funkci trenéra Nice nepokračovat. Od příští sezóny by se ale podle spekulací mohl objevit na lavičce Rennes. Antonetti ke svému odchodu dodal: "Už jsem cítil, že další sezóna na lavičce Nice by byla už příliš. Čtyři roky u jednoho týmu je dlouhá doba. Už jsem neměl tolik energie, abych pokračoval. Neodcházím ale s úsměvem na tváři. V Nice jsem strávil krásné čtyři roky. Co bude dál? Jsou dvě možnosti - buď zkusím trénovat na vyšší úrovni, nebo si rok od fotbalu odpočinu."

Antonetti, kterého čeká poslední zápas na lavičce Nice před domácím publikem, nemůže počítat se zraněným Faem a Roolem. Hosté postrádají potrestaného Cheikha M'Bengueho, start Mansarého a Didota je kvůli zranění nejistý.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakité, Hognon, Kanté, Apam - Echouafni - Remy, Sablé, Hellebuyck, Bamogo - Modeste
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Ebondo, Cetto, Fofana, Congré - Capoue - Braaten, Sissoko, Sirieix, Bergougnoux - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.05 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Velmi zajímavé utkání je nachystáno v Auxerre, kam přijedou fotbalisté St. Etienne. Ti měli po výborné loňské sezóně, kdy obsadili páté místo, znovu "prohánět" nejlepší týmy tabulky, ale krčí se na 17. místě těsně nad sestupovým pásmem. Na stejné příčce bylo po polovině soutěže i Auxerre, poté se ale až neskutečně zvedlo a jejich současná forma straší soupeře.

Domácí vyhráli pět zápasů v řadě a brousí si zuby na šestou výhru. Takový scénář ale nemohou připustit fotbalisté St. Etienne. Pokud totiž v Auxerre nebudou bodovat, pravděpodobně nasednou do vlaku s cílovou zastávkou Ligue 2. "Kdybychom sestoupili, byla by to pro nás pohroma. Nechci ani věřit, že by to bylo možné," řekl středopolař hostů Landrin.

Auxerre zažilo v letošní sezóně dvě naprosto nevyvážené části soutěže. Když se podíváme do tabulky po 22. kole, najdeme domácí na 17. místě. "V tu dobu jsme se opravdu báli, že se namočíme do záchranářské bitvy," řekl dánský špílmachr Thomas Kahlenberg.

Jako z "jiného světa" pak působí výsledky, kterých svěřenci kouče Fernandeze dosáhli v roce 2009. Fotbalisté Auxerre totiž získali ze 17 letošních zápasů 32 bodů a to jim v tabulce roku 2009 vynáší třetí místo hned za dvojicí Marseille - Bordeaux, která získala ještě o sedm bodů více. Kdyby Auxerre hrálo po celou sezónu ve stejné formě, jaká je potkala v roce 2009, rozhodně by bylo na lepším než osmém místě a mohlo by bojovat o pohárové příčky. Toho si jsou vědomi i samotní hráči: "Povedl se nám ohromný návrat. Osmé místo asi odpovídá souhrnu celé sezóny, ale kdybychom v první části soutěže neztratili tolik bodů, mohli jsme bojovat o pohárovou Evropu," nechal se slyšet kapitán Pedretti.

Kouč hostů Alain Perrin má jasno, k záchraně potřebuje jeho tým čtyři body. "Kalkulace jsou jednoduché, abychom měli osud ve svých rukách, potřebujeme ze zbývajících utkání 4 body. Z toho vyplývá, že z Auxerre musíme přivést minimálně bod."

Hosté si budou muset dát pozor i na polského útočníka Jelena, který v posledních čtyřech zápasech vstřelil hned pět branek. "Viděl jsem jejich utkání proti PSG (to Auxerre vyhrálo 2:1), ve kterém předvedli velmi kvalitní útočnou hru. Budeme muset předvést velmi kolektivní výkon a hlavně pečlivě bránit. Jarní bilance Auxerre je pro nás velkým varováním," dodal kouč hostů Perrin, který se bude muset obejít bez zraněného Machada. Již déle mimo hru jsou Grax, Dernis, Matuidi a Loic Perrin.

Domácí postrádají trojici hráčů, k dlouhodobě zraněnému Niculaemu se přidali Coulibaly a Quercia.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Mignot, Grichting, Berthod - Pedretti - Birsa, Dudka, Kahlenberg, Chafni - Jeleň
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Dabo, Bayal, Tavlaridis, Sauget - Mirallas, Landrin, Ilan, Hautcoeur, Payet - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux36228662:3474
2.Olympique Marseille362011561:3471
3.Olympique Lyon361910749:2867
4.Paris Saint-Germain361961148:3663
5.Toulouse FC361515643:2760
6.Lille OSC361513847:3758
7.Stade Rennes361416639:2958
8.AJ Auxerre361571433:3352
9.OGC Nice3613101340:3949
10.FC Lorient3610141245:4344
11.AS Monaco3611111441:4444
12.Grenoble Foot 383610131323:3543
13.AS Nancy-Lorraine3610121435:4242
14.Valenciennes FC369141333:3741
15.Le Mans UC 72361081841:5238
16.SM Caen368131541:4537
17.AS Saint-Étienne361071936:5537
18.FC Sochaux368121637:4736
19.FC Nantes368101830:5134
20.Le Havre AC36742530:6625

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nancy má záchranu naprosto jistou i před tímto kolem!!!

Reagovat
smazaný uživatel

myslim, ze ne. teda, furt je to nejak matematicky jisty..

Reagovat
smazaný uživatel

42 bodů na 100% stačí na záchranu!

Reagovat
smazaný uživatel

tak to meli na soccernetu spatne..

Reagovat
smazaný uživatel

to nevím, vycházím z vlastních analýz. jestlis ale četla pondělní analýzu (dostupná v sekci Ligue 1), věřila bys

Reagovat
smazaný uživatel

dobra tedy..

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska ještě porazit Caen a hurá na LM. Akorát se budu bát toho nového systému předkola.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

??? jaký nový systém předkola, co tím myslíš ? (hrával se vždy vždy vyřazovací systém než se rozdělily týmz do skupin)

Reagovat
božský John

Jsou 4 předkola...volovina..např kdyby Sparta skončila druhý,tak chytne druhej tým z holandu,Skotska,Turecka,Rumunska,Ukrajiny,Řecka,Belgie a 3. Ruska(to je vše myslim) a kdyby čistě náhodou postoupili,tak pro jistotu dostanou 3-4 tým z anglie,Španělska,Francie...

Reagovat
smazaný uživatel

No vyřazovací systém se hraje, takže je akorát místo losu dán dopředu "klíč" pro země kdo s kým... Ale z Francie tam jde jen ten 3.tým (podle předpokladu Lyon)

Reagovat
božský John

Jo,máš pravdu,děkuju za opravu:)

Reagovat
smazaný uživatel

oni sou 4 predkola?

Reagovat
božský John

*druhá

Reagovat
onze

ALLEZ PSG

Reagovat
domingo

Dneska jsem na rozpacích. Samozřejmě by bylo super potvrdit doma formu, ale St.Etienne potřebuje body, aby se zachránilo, takže bych bral i remízu. Na poháry už se to letos stejně nestihne a St.Etienne spadnout nesmí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele