Ligue 1 - preview 31. kola

03.04.2015, 08:22, aktualizováno 05.04.2015, 08:28
Previews
Lyon si odvezl tři body z Guingampu a bude čekat na výsledek večerního šlágru kola, v němž se proti sobě postaví Marseille a PSG. Bordeaux se po souboji s RC Lens může vrátit do boje o poháry, Nantes přivítá Caen...
Girondins Bordeaux - RC Lens  (neděle 14:00)
Bordeaux potřebuje nutně získat tři body, aby se vrátilo do bojů o evropské poháry. Jeho ztráta na pátou příčku je v tuhle chvíli pět bodů, takže si vlastně nemůže příliš dovolit zaváhat s Lens, předposledním celkem tabulky. Hosté se statečně perou o záchranu, jejich boj se ale každým kolem zdá být ztracenější a ztracenější.

Lens reprezentační přestávku určitě bralo všemi deseti. A třeba opravdu najde nové síly k tomu, aby celkově devítibodový deficit na bezpečné příčky nakonec stáhlo. Z posledních šesti zápasů hned pětkrát prohrálo, přičemž domácí debakl 0:4 od Marseille ještě více prohloubil krizi, která se dostavila v opravdu dost nevhodnou chvíli.

Obránce Ahmed Kantari však jasně potvrdil, že na tenhle výsledek už je zapomenuto. "Neměli bychom být slabší. První půlku jsme hráli dobře. Až potom se ukázalo, že máme potíže," hodnotil. "Po té porážce jsme v hlavách všichni měli myšlenku, že chceme všechno napravit a zase hrát. Musíme reagovat."

Kouč Antoine Kombouaré zatím nepanikaří, ačkoli se situace zdá být poměrně kritická. "Vůbec nejsem nervózní. Matematicky je vše pořád možné," říkal čistá fakta. "I když v neděli prohrajeme, nic nebude rozhodnuté. Nikdy bych přece nemohl říci: Hoši, balíme na dovolenou, končím se svou prací."

Ani podzimní duel s Les Girondins nedopadl pro Lens dobře, pohrálo nakonec 1:2. I proto budou domácí v utkání jednoznačným favoritem. "Slyšel jsem, že trenér Willy Sagnol mluvil o tomhle zápase jako o finále. Musím potvrdit, že pro nás platí to samé," dodával Kombouaré. "V každém případě cítím, že hráči touží po obratu."

Bordeaux si v uplynulých dvou měsících vedlo velmi slušně, je však pravda, že pár bodů trošku zbytečně ztratilo. A rozhodně v týmu nepanovala dobrá nálada po porážce od osmnáctého Toulouse. St. Étienne v předehrávaném duelu 31. kola remizovalo v Monaku, takže zde existuje šance manko na tohoto soupeře alespoň částečně stáhnout.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - SM Caen  (neděle 17:00)
Nantes v březnu konečně zabralo a opět se dostalo do středu tabulky. Caen naopak malinko polevilo, takže je nyní blíže sestupovým příčkám. Každopádně se bude jednat o důležitý souboj o záchranu. Především domácí můžou udělat opravdu velký krok k udržení prvoligové příslušnosti, pokud doma i potřetí v řadě zvítězí.

V tuhle chvíli Kanárci disponují osmibodovým náskokem na osmnácté Toulouse. I tak klub stále musí přemýšlet o možnosti pádu o stupínek níž. Pořád zbývá do konce soutěže ještě osm kol. Slušné výkony jinak předvádí brankář Rémy Riou, jenž za poslední čtyři utkání dvakrát udržel čisté konto.

Právě jemu vedení nabídlo před nedávnem nový tříletý kontrakt. "To dokazuje, že mi tu věří," byl šťastný. "To je to, co jsem chtěl. Bylo to moje první přání hrát a tvořit dál historii tohoto skvělého klubu. Za ty tři roky, co tu jsem, šel tým hodně nahoru. Hraji navíc zde na Stade de la Beaujoire před fanoušky, kteří nás neustále podporují."

Svěřenci Michela Der Zakariana zvládli březnový program velmi slušně, až na porážku v Remeši si vlastně nemůžou stěžovat. Klíčové duely s Guingampem a Évianem doma vyhráli, následně uhráli cenný bod v Rennes. To Caen naopak za uplynulá tři kola získalo na své konto jen bod.

Zkrátka tak trošku polevil lauf, jaký hosté zažívali na začátku jarní části sezóny. Nyní tak na záchranu disponují už jen tříbodovým náskokem. V Nantes už bude k dispozici Damien Da Silva, zraněný je ovšem Yrondu Musavu-King. Domácí nemají na listině nedostupných nikoho, naopak již můžou počítat s Issou Cissokhem.

Příslibem do budoucna pro celý francouzský fotbal je mimochodem ceanský záložník Thomas Lemar. Ten už letos v lize nastoupil k osmnácti duelům. "Trenér chce, abych přemýšlel jako útočník," prozradil. "Musím být dobrým koncovým hráčem. Jen to mě posune nahoru. Kouč mě přesvědčil o tom, že na sobě musím stále pracovat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Jeden z vrcholů ligové sezony ve Francii je tu - a tentokrát se dá napětí před nedělním Le Classique přímo krájet. Domácí Marseille i hostující Paříž totiž bojují o mistrovský titul; pokud Olympique zvítězí, budou všechny tři první týmy seřazeny v rozmezí dvou bodů. PSG zase potřebuje triumfovat, aby z čela sesadilo Lyon..

Tento zápas se sice nepočítá mezi klasická derby, pro fanoušky však reprezentuje mnohem více: jde o bitvu dvou největších francouzských měst, severu proti jihu, pobřeží proti vnitrozemí. Žádný jiný klub nemá tolik fanoušků ani takový rozpočet jako právě PSG a Marseille, dva největší giganti ve Francii. A jelikož vedoucí Pařížané mají na Marseille pouze dvoubodový náskok, bude dnešní Le Classique nabité jako už dlouho ne.

"Titul? Je to více než možné, jsme teď ve vynikající formě. Pokud porazíme PSG, půjdeme před ně v tabulce. Máme na to, abychom ligu vyhráli," nepochybuje zimní posila Les Phocéens, argentinský křídelník Lucas Ocampos. Případná dnešní prohra by naopak donutila jeho klub ohlížet se přes rameno na čtvrté Monaco. "Musíme i nadále hrát stejně jako doposud, budeme potřebovat i trochu štěstí," dodal talentovaný forvard.

Je pravdou, že domácím se v posledních týdnech daří výborně - rozhodně více než v období kolem Vánoc, kdy se propadli z prvního místa tabulky až na třetí. V březnu rozstříleli svěřenci Marcela Bielsy postupně Toulouse (6:1) a Lens (4:0), proti aktuálně vedoucímu Lyonu pak uhráli remízu 0:0 a z posledních 8 duelů mají na kontě jedinou prohru.

Pařížané budou spoléhat zejména na Zlatana Ibrahimovice, který se prostřílel do excelentní formy v střílí jeden gól za druhým, ať už v klubovém, nebo v reprezentačním dresu - za Tre kronor zaznamenal o reprezentačním víkendu tři góly a jednu asistenci, v PSG nasázel osm gólů za posledních šest zápasů. "Na protivníka se příliš nesoustředím, snažím se hrát pokaždé stejně," tvrdí obránce Jérémy Morel, který bude mít za úkol švédského titána eliminovat. "Nebudu se ho držet jako klíště, protože bych za ním nebyl viděl. Musím být chytřejší než on," plánuje.

Hostující kouč Laurent Blanc má jasno - Le Classique je fotbalovým svátkem, skutečným vrcholem celé sezony. "Všechno kolem tohoto zápasu vypadá úplně jinak. Jde o hodně, atmosféra je vyhrocená. Všechna média o utkání hodně píší, komentují různé faktory," všímá si bývalý stratég francouzské reprezentace. "Ačkoliv nakonec můžete získat pouze tři body, stejně jako v každém jiném zápase."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
EA Guingamp - Olympique Lyon  (sobota 17:00)
Olympique Lyon přišel o první místo v tabulce, tudíž bude s napětím sledovat nedělní duel Marseille s PSG. Sám ovšem musí nejprve porazit desátý Guingamp.

Pomoci by k tomu mohl i Clément Grenier, jenž se už od loňského mistrovství světa potýkal se zraněními. "Clément trénuje s ostatními už deset dní. Cítí se dobře, takže není důvod, proč by eventuálně nemohl nastoupit. A to je opravdu vynikající zpráva. Nejen pro něj samotného, ale i pro nás," nechal se slyšet kouč Hubert Fournier.

Zároveň doufá, že bude moci využít služeb Gueïdy Fofany a ještě více si slibuje od francouzských reprezentantů Nabila Fekira, jenž si proti Brazílii připsal první start za seniorský výběr, a také Alexandre Lacazetta, který si pro změnu připsal v utkání s Dánskem premiérovou trefu v národních barvách. A ještě více na sebe upoutal pozornost velkoklubů z Premier League.

"Oba mají skvělou formu a oba se těší na další zápasy. Oblékat francouzský dres se jim zalíbilo, jenže aby jej mohli nadále nosit, musí hrát dobře i za Lyon, což je dobré pro celý tým," dodal Fournier, kterému přestávka určitě přišla vhod, neboť před ní Les Gones nečekaně v honbě za titulem klopýtli, když na domácím Stade de Gerland nestačili na Nice.

Za Guingamp nyní nastupuje Jérémy Pied, jenž celek z regionu Rhône-Alpes velice dobře znát, jelikož tam tři roky působil. "No, sice teď mají nějaké zraněné hráče, ale za Lyon hraje tolik skvělých fotbalistů, že si troufám tvrdit, že tyto absence nebudou příliš znatelné. V klubu, jako je Lyon, totiž existuje za každého hráče na každé pozici adekvátní náhrada," řekl Pied na adresu bývalého zaměstnavatele.

"Oba kluby chtějí po závěrečném kole dosáhnout na nejlepší možné umístění. A je dobré, že při takovýchto zápasech chtějí obě strany vyhrát. Osobně tedy očekávám výborný zápas se spoustou šancí. Olympique Lyon je klub, ve kterém jsem začínal s velkým fotbalem, tudíž k němu budu vždycky mít speciální vztah. Nicméně musí to být utkání jako každé jiné. Před zápasem se s některými bývalými spoluhráči určitě rád setkám. Ovšem během hry mě zajímá jenom vítězství Guingampu," dodal Pied.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - SC Bastia  (sobota 20:00)
Montpellier stále ještě chová naději na pohárové příčky, musí však bezpodmínečně vyhrávat - ideálně už dnes doma proti Bastii, která si pro změnu nemůže být jistá záchranou. Ačkoliv se tedy dá říct, že se oba celky v současnosti řadí do středu tabulky, jejich motivace bude ve vzájemné konfrontaci zcela odlišná..

Domácí se chtějí oklepat po nečekané porážce s Évianem, která v posledním kole zbrzdila jejich progres; to bylo čtrnáct dní zpátky. Minulý víkend měla liga pauzu kvůli reprezentačnímu okénku, a Montpellier proto musel uvolnit paraguayského forvarda Lucase Barriose. Nejlepší střelec týmu se však do Francie nevrátil včas a kouč Rolland Courbis následně potvrdil, že proti Bastii od základu nenastoupí.

Šance se tak otevírá pro Djamela Bakara, který opravdu nepotřebuje zvláštní motivaci. Někdejší francouzský reprezentant do 21 let se totiž už nějakou dobu potýká se zdravotními problémy - v listopadu 2013 si přetrhal kolenní vazy, následně uspěchal rehabilitaci, a na start v základní sestavě tak čeká už dlouhých 16 měsíců. Letos se na hřišti sice objevil třináctkrát, pokaždé však pouze z lavičky.

A jelikož Courbis už potvrdil, že pětadvacetiletý forvard proti Bastii skutečně vyběhne od první minuty, má Bakar důvod k oslavám. "Všichni se o mě starali výborně, hodně mě podporovali," vyjádřil se někdejší talent Nancy v rozhovoru pro 20minutes.fr. "Já sám však udělal několik chyb. Chtěl jsem se co nejrychleji vrátit na hřiště. Nyní doufám, že rychle najdu zpět starou formu," dodal.

Les Pailladins jsou momentálně sedmí, porážka v Évianu jim však připomněla, aby se drželi nohama na zemi. "Musíme se soustředit na Bastii," souhlasí Bakar, že myšlenky na Evropu by v tuto chvíli ničemu nepomohly. "Poslední zápas sezony hrajeme s Bordeaux. Teprve potom budeme moci hodnotit. S tímto přístupem se uchráníme od zbytečného tlaku, chceme totiž jít zápas od zápasu," zakončil.

Bastia má na třináctém místě pětibodový náskok na sestupové pásmo a do Montpellieru pojede s vizitkou papírového outsidera, svěřenci Ghislaina Printanta však přece jen mají na své straně jeden důležitý faktor - historickou statistiku. Les Pailladins jsou totiž jedním z jejich oblíbených soupeřů, ve vzájemných soubojích neprohráli už pětkrát v řadě a v posledních třech duelech jim dokonce Montpellier nevstřelil ani gól.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Zatím s naprosto stoprocentní pravidelností vyhrává duely mezi Nice a Évianem vždy domácí celek. Bylo tomu tak už sedmkrát v řadě. Oba celky jsou namočené do záchranářských starostí, sestupovému pásmu nejsou vzdáleni nikterak daleko, takže tři body by zkrátka byly rozhodně potřeba.

Svěřenci Clauda Puela ukončili před reprezentační přestávkou skoro měsíc a půl dlouhé čekání na vítězství. A přišlo tak trošku z ničeho nic, na místě, kde se s tím opravdu moc nepočítalo. Výhra 2:1 na Stade de Gerland vlila celému týmu novou krev do žil. Možná škoda, že tenhle lauf právě přerušila nucená pauza.

Domácího lodivoda ovšem jako by tenhle nečekaný úspěch nijak nepřekvapil. "My máme motivaci pořád stejnou, ať už hrajeme proti velkým či menším klubům," uvedl Puel. "Stále se pokoušíme o nějakou šňůru dobrých výsledků. Snažíme se spojit dohromady především dvě složky, a to kvalitu s koncentrací."

OGC si díky tomuto vítězství mohl určitě oddychnout, svůj náskok na červené příčky navýšil na rozdíl pěti bodů. Mizerná bilance čtyř porážek v řadě klub stahovala dolů, teď už ale naoko vypadá vše daleko lépe. Také Évian naposledy získal tři body, a to nad Montpellierem, jeho odstup od osmnácté příčky ovšem není tak velký jako ten soupeřův.

Konkrétně má ÉTG na šestnácté pozici tři body k dobru. "Kolik bodů bude potřeba na záchranu? Myslím si, že tak čtyřicet dva. Bude to komplikované. Nikdo se nechce vzdát," říkal obránce Kassim Abdallah. "Musíme být připraveni, nic není vyřešené. Víme, že souboj s Nice bude pochopitelně velmi důležitý."

Hosté pojedou do Nice hned bez tří hráčů, na marodce jsou Jesper Hansen, Jonathan Mensah a Youssouf Sabaly. "Soupeř hraje útočný a pohledný fotbal. Viděl jsem jeho zápas s Lyonem a počínal si tam velmi slušně. Dobře bránil a dokázal si zároveň vepředu vytvořit šance. My vzadu to budeme mít těžké," dodával Abdallah.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Fanoušci ve Francii tento víkend upírají zraky zejména k nedělnímu šlágru mezi Marseille a PSG, neméně důležitý zápas však čeká i dva týmy na druhém konci tabulky - osmnácté Toulouse nutně potřebuje vyhrát v Métách, pro domácí by zase případný neúspěch znamenal definitivní druholigový ortel.

Matematicky tedy ještě ne, ale šance Les Granats na záchranu je už nyní spíše teoretická. A to i přesto, že kouč Albert Cartier stále odmítá hodit ručník do ringu. Loňský vítěz Ligue 2 se proti Toulouse pokusí získat vůbec první triumf v roce 2015, což je také jediný způsob, jak se ještě udržet ve hře; pokud si Méty chtějí zachovat prvoligovou příslušnost, musí vyhrát ideálně všechna zbývající utkání.

Cartier samozřejmě není naivním idealistou a sám přiznává, že hlavním cílem jeho týmu je dohrát sezonu se ctí; myšlenka na zázračné vzepětí jej však ještě neopustila. Méty jsou poslední se ziskem 23 bodů ze 30 zápasů, na sedmnáctý Lorient ztrácí osm kol před koncem propastných 11 bodů.

"Proti Toulouse chceme zvítězit, poprvé v tomto kalendářním roce," prohlásil domácí stratég. "Je pro nás důležité zakončit sezonu pozitivně. Pouze dobrý výkon a správný přístup však už nestačí, nutně potřebujeme tři body. Nehrajeme tak špatně, jak by naše postavení napovídalo, na to se ale nesmíme vymlouvat. Zbývá pět domácích zápasů, a v těch toužíme fanouškům ukázat, že na nás mohou být hrdí a že tento klub má budoucnost," dodal emotivně.

Velké problémy má také Toulouse, i když v jeho případě je záchrana stále velmi reálným cílem - sedmnácté místo je pouze dva body daleko, už po tomto kole tak mohou Les Violets být opět "v bezpečí". Úkolem zachránit hrdý klub v nejvyšší soutěži byl pověřen Dominique Arribagé, který převzal mužstvo z rukou odstoupivšího Alaina Casanovy, a hned v prvním zápase zaznamenal důležitý úspěch, když v garonském derby porazil Bordeaux 2:1.

Venku se však Toulouse letos vůbec nedaří, takže duel v Métách bude znamenat v tomto ohledu skutečnou zkoušku. Z kabiny nicméně zaznívají optimistické hlasy. "Samozřejmě že se můžeme udržet," nepochybuje záložník Óscar Trejo. "Výhra proti Bordeaux nám hodně pomohla, teď pouze nesmíme polevit v koncentraci. Nový kouč nám dává v ofenzivě hodně prostoru, dovoluje nám útočit," pochvaluje si nejlepší hráč týmu za uplynulý měsíc.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Lorient potřebuje body. Jinak by se mohlo stát, že se v příští sezoně bude střetávat s týmy hrajícími Ligue 2.

Pouhé dva body náskok před osmnáctým Toulouse, které okupuje první sestupovou pozici. Taková je pro Sylvaina Ripolla a spol. situace po třiceti odehraných kolech. "Tahle liga není pro měkký," prohlásil třiačtyřicetiletý kouč. A určitě má pravdu. I v tom, že tento měsíc bude pro jeho svěřence klíčový. Po domácím derby se Stade Rennes čekají Lens a Toulouse, tedy dva sestupem ohrožené týmy.

"Tohle budou nesmírně důležitá utkání. Dvakrát hrajeme doma a jednou venku s přímým konkurentem v boji o udržení. Doma jsme rozhodně sebevědomější, ale pořád máme co zlepšovat. Ten tlak na nás bude postupně sílit a my se s ním prostě musíme vypořádat. Musíme zůstat v klidu a hrát jako tým," nabádá Ripoll.

Rennes si na první pohled bez obav hoví ve středu tabulky, ovšem kapitán Romain Danzé si uvědomuje, že ani Les Rouges et Noirs ještě nemají setrvání v soutěži jisté. "Obvykle to bývá tak, že na udržení stačí nějakých 42 nebo 43 bodů. Na tuto metu jsme se ale ještě nedostali. Rozhodně máme nadále o co hrát. Naše situace ale přeci jen klidnější než jejich, což by nám mělo hrát do karet. Na druhou stranu proti Lorientu to nikdy nejsou snadné zápasy."

První vzájemné utkání těchto dvou celků rozhodl Pedro Henrique až v 89. minutě. Rennes tedy zvítězilo. Ovšem to hrálo na domácím Stade de la Route de Lorient (nenechte se zmást). Venku, na Stade du Moustoir se naposledy radovalo z výhry před třemi lety, kdy se gólově prosadili Jonathan Pitroipa a Youssouf Hadji. Ani jeden však už v klubu nepůsobí. Připíší si tedy domácí důležité tři body?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - Stade Reims  (sobota 20:00)
Lille teď rozhodně zažívá lepší období, než tomu bylo před nějakými třemi měsíci. Díky tomu už se vyšplhalo z dolní poloviny tabulky na osmé místo a na severu Francie znovu mluví o účasti v Evropských pohárech.

Nejhlasitěji jsou slyšet trenér Girard a záložník Rio Mavuba. Přitom oba by klidně mohli po sezoně změnit působiště. Vlastníci klubu, ve kterém hraje David Rozehnal, prohlásili, že pro příští ročník bude třeba více šetřit, tudíž se jim "hodí do krámu", že Mavubovi vyprší v létě stávající kontrakt a už je spojován s odchodem do "věčného města", kde by měl hájit barvy tamního AS, které trénuje bývalý lodivod Lille Rudi Garcia. Zájem ovšem projevily i Manchester United a Arsenal.

To kouče Girarda ještě čeká schůzka s vedením, ovšem až někdy po utkání s Remeší, které by mělo dopomoci Lille k poskočení na sedmé místo. Alespoň tak to vidí Rio Mavuba, jenž se - jak známo - narodil na lodi při úprku z Angoly. "Dokud existuje šance, že bychom se mohli dost na šesté a lepší místo, musíme se jí držet, co to půjde," prohlásil.

"Samozřejmě mě těší, že se o mě zajímají takové kluby. Rozhodně nemám nic proti tomu zahrát si v zahraničí. Ale určitě bych nešel úplně kamkoliv. Hledám nějaký projekt, který mě opravdu zaujme," dodal. Proti Remeši nenastoupí jeho spoluhráči Florent Balmont a Marcos Lopes, jenž bude za vyloučení v duelu s ASSE pykat i v příštím utkání na hřišti Évianu.

Remeš ještě stále nemá jisté setrvání v Ligue 1. Na osmnácté Toulouse má nyní pouze tříbodový náskok. Střetnutí s Lillle pro tým vlastně až tolik neřeší, ačkoliv body se samozřejmě v této situaci hodí vždycky. Mnohem důležitější však nepochybně budou následující dva týdny, ve kterých se svěřenci Jean-Luka Vasseura utkají s Bastií a s Nice. Dá se očekávat, že v těchto mačích padne více branek, než proti Lille. Z horní poloviny tabulky je pouze FC Nantes méně produktivní.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - AS Saint-Étienne  (pátek 20:30)
Nesmírně důležitý duel čeká v předehrávce 31. kola na fotbalisty Monaka a Saint-Étienne - hraje se totiž o titul, Ligu mistrů i pouhou pohárovou účast. Souboj čtvrtého s pátým celkem tabulky tak může odpovědět na celou řadu stěžejních otázek..

Spolu s nedělním Le Classique jde o jasný šlágr kola. Oba týmy neztratily v březnu ani bod, lehkým favoritem však bude přeci jen domácí Monaco, které by se výhrou rádo odrazilo k závěrečné stíhací jízdě; svěřence Leonarda Jardima čeká v následujících dnech dohrávka proti Montpellieru, a pokud zvládnou obě zkoušky, zařadí se do úzké skupinky týmů bojujících o první příčku. Následuje čtvrtfinále Ligy mistrů s Juventusem, dubnový program tedy mají v knížecím klubu opravdu nabitý.

"Nejprve si musíme upevnit současnou pozici, až potom můžeme hledět výše," prohlásil Jardim; případná dnešní prohra by totiž znamenala pád na páté místo, právě za Saint-Étienne. Oba týmy nyní dělí jediný bod, a čtvrtá příčka je strategicky velmi důležitá - znamená totiž postup do skupin Evropské ligy. Na vedoucí PSG nicméně Monaco ztrácí pouze šest bodů.

Aktuální forma hovoří v jeho prospěch - od začátku prosince prohrálo jedinkrát ze 14 ligových zápasů. Nikdo ve Francii v tomto období nemá lepší výsledky. V poslední době však AS září spíše venku (viz osmifinále LM proti Arsenalu), a Jardim si to dobře uvědomuje: "Hraje se nám lépe, máme-li více prostoru. Ve venkovních zápasech jsou naši soupeři obecně odvážnější, což nám vyhovuje více než kontrolovat hru a čelit brejkům."

Les Verts budou nesmírně tuhým oříškem - neprohráli už pětkrát v řadě a jejich kouč Christophe Galtier touží zvítězit jak v dnešním klání, tak příští středu v semifinále Coupe de France proti PSG. "Nemůžeme si vybírat, kterou soutěž upřednostnit. Chceme uspět na obou frontách," přiznává, ačkoliv zároveň přijímá roli outsidera: "Monaco je v roce 2015 nejlepším týmem Francie, od Vánoc pustilo v lize jen tři góly. Reálně může hrát o titul. Má lepší tým než my a je v lepší pozici. Do čtvrtfinále Ligy mistrů nepostoupilo náhodou."

Galtierovi navíc přidělává vrásky vysoký počet absentérů - ze zdravotních či disciplinárních důvodů bude hostům chybět hned šestice hráčů, konkrétně stopeři Pogba a Sall, kreativní záložníci Cohade s Hamoumou, v poslední době skvělý Gradel i spolehlivý "čistič" středu pole Clément. Zejména Gradelova ztráta může být hodně znát, křídelník z Pobřeží slonoviny totiž v posledních pěti zápasech vstřelil šest gólů. Domácí se musí obejít bez Bakayoka, Traorého a Ricarda Carvalha, návrat však hlásí trio Raggi, Subašić, Berbatov.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.25 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain301611355:2859
2.Olympique Lyon30177657:2458
3.Olympique Marseille30176760:3157
4.AS Monaco29158635:2153
5.AS Saint-Étienne301410637:2452
6.Girondins Bordeaux30139838:3748
7.Montpellier HSC291361039:3245
8.Lille OSC301181127:2641
9.FC Nantes3010101024:3040
10.EA Guingamp301231532:4139
11.Stade Rennes301091128:3739
12.OGC Nice301071333:3737
13.SC Bastia309101130:3437
14.SM Caen30981344:4435
15.Stade Reims30981336:5035
16.Évian Thonon Gaillard301121732:4635
17.FC Lorient301041634:4134
18.Toulouse FC30951631:4932
19.RC Lens30671727:4725
20.FC Metz30581722:4223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (98)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

chlapci doporučuju sázet podle http://betclub.cz Jsem v plusu přes 10k za tři týdny!

Reagovat
dextroza_m

TY vole já omylem vsadil na Nantes - CAen, jakou mám šanci, že vyjde 1? Jsem se sekl o řádek...

Reagovat
smazaný uživatel

60:40

Reagovat
Langi

Nantes má blbou formu, nedává góly a aktuálně mají bilanci 10-10-10 ...navíc tohle kolo smrdí hromadou remíz

Reagovat
domingo

Vic "plichtovej" zapas asi na svete neexistuje

Reagovat
dextroza_m

paráda, ale naštěstí už nevyel Litvínov

Reagovat
smazaný uživatel

40 + Rabiot + 6 bodov

Reagovat
juninho8

ani tak....proste ak prestup tak prec z Francuzska....ale najradsej samozrejme ziadny prestup a s Nabilom a Ben Yedderom vytvorit zabijacke utocne trio

Reagovat
smazaný uživatel

chtějí kluky rozhodit před závěrem sezony

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo kde sledovat online reportáž Monaca??

Reagovat
juninho8

Monaco:zelenaci zatial polcasovy stav vyborny...snad zostane do konca

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý deň,

Určite ste už skúšali podávať zápasy, no častokrát nedopadli podľa vašich predstáv. Možno ste si všimli rôzne stránky, kde si môžete kúpiť tip s kurzom 60 za pár eur s dohadom že ide o jasne dohodnutý zápas. Vždy to však skončí prehrou a ešte aj zaplatíte za takýto bezcenný tip.

Čo ja ponúkam je perfektne zanalyzovaný tip s kurzom 1.7 – 2.5, ktorý naozaj výjde. Ako dôkaz si môžte na tejto stránke pozrieť viacero výherných tiketov s vkladmi 500 eur. Tipy sú len z NBA! Tikety si viete overiť pomocou čísla tiketu. Zápasy sa hrajú skoro každý deň.

Nepremárnite šancu odoberať hodnotné tipy, ktoré Vás konečne privedú do zisku.

Kontakt:

marekpotocky@email.cz

Posledné tikety:

http://postimg.org/image/v0tp2wj35/

http://postimg.org/image/c5xychj1d/

http://postimg.org/image/cwqoi9lep/

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že Grenier a Fofana nejsou v nominaci.Hrají ještě za rezervu

Reagovat
Langi

Neni duvod...po tak dlouhem a vleklem zraneni...Grenier jeste snad nehral ani za rezervu, u nej tipuju ze si letos nezahraje vubec...Fofana by mohl zaverecna kola stihnout

Reagovat
smazaný uživatel

má tenhle víkend nastoupit za rezervu proti Monaku.Když to bude ok tak by mohl nastoupit proti sviním zeleným

Reagovat
smazaný uživatel

Grenier dal dnes gol za rezervu :-) z penalty

Reagovat
smazaný uživatel

super, to je dobra zprava, ze uz zacina zase hrat, ne jen trenovat

Reagovat
juninho8

La compo ; Lopes, Dabo, Rose, Umtiti, Bedimo, Tolisso, Ferri, Malbranque, Fekir, Lacazette, Njie.

asi ocakavana zostava aj ked ja by som mozno za Messiho dal Arnyho a za Njieho Benziu....ale mohli by sme to nejako uhaluzit ked mame vpredu Nabila a Sašu

Reagovat
smazaný uživatel

Coco dá dnes gol

Reagovat
juninho8

to by bola najlepsia odpoved na to co som napisal

Reagovat
juninho8

teraz mi doslo ze Coco je asi Tolisso a nie Cllinton Njie

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo :-) hlavne ze se vyhralo:-) a dalsi dobra zprava ze Grenier odehral v pohode 68 minut za rezervu a dal gol z penalty.Fofana uz se taky rozehrava tak snad uz na derby budou v acku

Reagovat
juninho8

Reagovat
Langi

Zas Dabo, kterej je zprava vzdycky spatnej...proc tam boze nedal Tolissa, kdyz na CM ma Mvuembu

Reagovat
juninho8

pekne nabil a dik golman

Reagovat
Langi

Prej na Ferri na lavicku

Reagovat
juninho8

paradicka...aj ked sam faulovany ale premenil...najs SASAAA

Reagovat
juninho8

tak sa mi zda ze Turpin troska dost zarezava ten Guingamp....ale budis

Reagovat
Langi

Ten vul piskal a my sme vyhrali? To je snad poprvy

Reagovat
juninho8

n nie len ze piskal ale da sa povedat ze nam to dost ulahcil.....tiez som z toho bol v soku

Reagovat
Israha

Penalcazette už si i penalty musí vydiveovat, aby vůbec dal nějaký gól, tsssss.

Reagovat
juninho8

kusok pravdy na tom bude....podla man keby padol hned tak by to bolo OK...kontakt tam podla mna bol....takto to bol skor dive

Reagovat
Israha

Tak kontakt...ne každý kontakt je faul, to vypadalo spíš jak souboj rameno na rameno. Ale druhá věc je, že byste nejspíš vyhráli i bez té penalty.

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdú ale ja som to videl z troch pohľadov, z toho Turpinoveho to na penaltu bolo, lebo prakticky nič nevidel len padajúceho útočníka za stopérom, z pohľadu od brány čiže smerom na Sašu ani nie lebo to vyzeralo že si Saša brnkol sám nohami, o seba ale ked dali tretí pohľad z bohka tak bolo vidieť že stoper mu brnkol do pravej nohy a Saša si potom následne brnkol s pravou do ľavej, tým padom tam kontakt bol a ten ho rozhodil, no ale je to take diskutabilné že to mohol a nemusel pískaať

Reagovat
Israha

Těžké na posouzení v reálném čase, ale ten pád byl na můj vkus až příliš teatrální - proto bych spíš nepískal. Ale jako daleko větší chybu vnímám vyloučení Kerbrata, to bylo prostě mimo po všech stránkách.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten šiel do toho sklzu ako idiot a nohou hore, neviem čo videl sudí ale ak by to videl správne tak dá maximálne žltu, ani nie tak za ten faul ale za to ako do toho šiel Kerbrat a noho na koleno aj ked o 20 centy vedľa

Reagovat
Israha

Vedle v souhrnu kola píšu v podstatě totéž, souhlas.

Reagovat
juninho8

pekne Clinton

Reagovat
smazaný uživatel

ok, z poslednich peti zapasu jsem nezapnul jen montpellier a guingamp a vsecko naklad, fakt asi v zajmu vysledku nebudu koukat uz nikdy na lyon

Reagovat
monty25

Co myslíte, vyjde to? Trochu se bojím...

http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=114281681581

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Penalcazette

Reagovat
Pipo123

V poslednej dobe som mal šancu vidieť kluby ako Bordeaux, Lille, Nice atd a som docela v šoku ako hrajú, prídu mi tie kluby strašne nefutbalové, respektívne obrany hrajú strašne silovo a jednoducho, len zopár hráčov preukázalo nejakú technickú kvalitu a hlavne málo hráčov pri tej hre rozmýšľa ako udržať loptu a nie ju len odkopnúť niekde do prdele preč. Nečudujem sa že tie kluby v EL nemôžu preraziť dlhodobo

Reagovat
smazaný uživatel

vitej v Ligue 1

Reagovat
Israha

Tohle sice pravda je, ale za těmi faily v pohárech stojí spíš úzké kádry (resp. nedostatečná kvalita náhradníků) ve spojení s tím, že v lize prakticky nejsou oddechové zápasy, i domácí utkání s posledním v tabulce je pro špičku ligy dost často velká dřina. Do toho navíc Coupe de Ligue a Coupe de France, to prostě buď v těch evropských zápasech nastupují nekvalitní lavičkáři, nebo unavení a z posledního meloucí hráči základu. PSG jediné to skrz katarské prachy dokázalo jakžtakž vyřešit...

Reagovat
stas87

Co Contento?Sklamanie?Prijemne prekvapenie?Nieco medzi tym?

Reagovat
Pipo123

Dnes som videl Bordeaux a hral dobre, respektívne vyzeral medzi spoluhráčmi ako futbalista, snažil sa hrať smerom dopredu.

Reagovat
Israha

Sestavy nejsilnější dostupné, na obou stranách dvě odchylky od ideální jedenáctky....těším se, snad to bude dobrý fotbal, ve kterém vyhraje kvalitní výkon a ne kiksy rozhodčích.

Reagovat
smazaný uživatel

pojďme na ně!

Reagovat
juninho8

snad neprehrate

Reagovat
Coutinho10

luxusni choreo od Marseille

Reagovat
juninho8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Romao po 10 minutách žlutá.. mám takový zvláštní pocit, že by dnes nemuseli dohrát všichni

Reagovat
juninho8

aj Ayew mal na male co sa tyka zltej

Reagovat
smazaný uživatel

byl tam pozdě no, zatím stačila domluva, ale při dalším podobném zákroku je jasný

Reagovat
juninho8

no a uz aj Fanni....len nech sa to zbytocne nepokazi nejakoou redkou

Reagovat
smazaný uživatel

no naposledny to v Paríži zajebal sudí tou vymyslenou červenou Imbulovi

Reagovat
smazaný uživatel

gignaaaaaaaaaaaaaaaaaaaac

Reagovat
juninho8

dobre Gignac.... lepsie ako keby viedlo PSG

Reagovat
Langi

Cokoliv nez vyhra PSG

Reagovat
juninho8

radsej remka aj s ohladom na tiket

Reagovat
smazaný uživatel

dneska musí zůstat 3 body na Vélodromu

Reagovat
Setwo

goool

Reagovat
Coutinho10

smolar Luis

Reagovat
Coutinho10

Matuildi neskutecne

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně to tam foukl

Reagovat
Coutinho10

j pro vas skoda, ze ste neudrzeli aspon do polocasu....ale aspon padaj goly

Reagovat
smazaný uživatel

teď to udržet do půlky, po změně stran víc klidu a hlavně, ty standardky před vápnem řešit lépe! dneska to půjde

Reagovat
Coutinho10

tak uz zase vedete, hezky Gignac

Reagovat
Setwo

Umtiti vyletel jak do kukurice

Reagovat
smazaný uživatel

no no ten Umtiti mu na to riadne skočil

Reagovat
smazaný uživatel

Steve ju skoro mal

Reagovat
juninho8

Veratti fajne

Reagovat
juninho8

inac Gignac mal vrazedny vyraz uz pred zaciatkom

Reagovat
smazaný uživatel

jen ať si to užije, pak se půjde nejspíš zahrabat..

Reagovat
juninho8

bude ho skoda...rusko je podla mna horsie ako keby siel do kataru...nemusim vobec rusku ligu a ruske timy....a je mi urcite sympatickejsi ako Mitchy...neviem preco

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko taky moc nesleduju, Gignac má určitě na víc než "nějaké" Dinamo.. za těch 5 let co u nás byl si mě celkem získal, dříč, zabiják Mitchy se začíná prosazovat, je to v něm, já ho mám rád, ale určitě budou muset někoho přivést - teda spíš, Loco si na někoho ukáže

Reagovat
juninho8

ak teda nejaky Loco tam este bude strasit

Reagovat
smazaný uživatel

Poprvé v životě sem si pustil Francouzkou ligu.Chci se zeptat.Atmosfera je super Marseille má nejlepší fanoušky v lize??A co ten Gignac hraje pořád tak dobře?Hraje PSG pořád tak riskantně v zadu?Pastore jak se mu daří?A atraktivita zápasů v Ligue 1?Dneska mě ten fotbal příjde dost v pohodě, jinak mám tuhle ligu podle výsledků dost za nudnou, ale tohle co sem viděl poločas bavilo mě to.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedny z nejlepších fanoušků mají, určitě se podívej na nějaké domácí zápasy Saint Etienne - to je taky velká paráda. Gignac měl parádní start do sezóny, pak ale přišlo takové hluché období, na přelomu roku. Svezl se ale s celým týmem, prokaučovali 7 bodový náskok, poslední zápasy ale zase pálí ostrýma. Zápasy v L1 mi nudné nepřijdou, spíš naopak. L1 nabízí spoustu překvapivých výsledků, pro nezkušené sázkaře nedoporučuji. K ostatnímu ti moc neřeknu.

Reagovat
Israha

Tak, teď hlavně nezalézt...Chelsea v LM budiž odstrašujícím příkladem.

Reagovat
juninho8

ze jaky "signal"

Reagovat
juninho8

jaj boze....Morel nemusis im pomahat....oni su aj bez toho dobry...do shitu

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole..

Reagovat
Langi

Paneboze...me jebne

Reagovat
blaugrana

Ty kokot more.

Reagovat
juninho8

co viac na penu? vsak to bola strela na branu zastavena rukou

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci tempo! Přeci jim ty body nenecháme

Reagovat
Israha

To už je snad nějaký psychologický blok nebo co. Od těch slepených gólů PSG jasně lepší, druhý poločas na body nebyl, bohužel.

Reagovat
juninho8

skoda skoda....cele zle tento zapas....takto to skoncit nemalo...PSG aze na cele....Monako sa blizi k tretej pozicii

Reagovat
Israha

Mně to přijde, jakoby ten tým nějak nebyl zvyklý hrát velké zápasy, jak kdyby na to neměli mentálně. I ta první půlka, byť lepší, byla defakto o dvou gólech z dvou a půl šancí...a po tom otočení už to šlo do kopru úplně. Nevěří si, že můžou otočit proti stejně silnému nebo silnějšímu soupeři...to se pak hraje těžko.

Reagovat
juninho8

no po tej otocke tam uz nebolo nic zo strany Marseille...snad len ta asi ruka v 16-ke kde mohli at penclu....skoda toho....dvojminutove zlyhanie ich stalo vela....nechcem povedat ze ich to stalo sezonu ale este jedno kolo kde nezaboduju a PSG ano a je asi fakt po nej uz to zostane len na nas ich trosku poprehanat co neni asi stavka na najlepsieho kona skor by som to tipoval na OM,....ale este nic nie je stratene...hlavne pred seba nepustit monako

Reagovat
Israha

Bordeaux a Nantes venku v dalších dvou kolech...z toho klidně může být jeden nebo žádný bod, nijak pozitivní vyhlídky.

Reagovat
smazaný uživatel

jediný bod ze zápasů s těma dvěma (Lyon a PSG), o titulu tady mluvit nemůžeme.. je škoda, že nedokážeme zvládat zápasy s těmito soupeři

Reagovat
smazaný uživatel

Bavil sem se parádní zápas.Dobrá volba to byla

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele