Ligue 1 - preview 27. kola

07.03.2009, 09:00, aktualizováno 08.03.2009, 09:06
Previews
Alespoň jiskřičku naděje bude chtít v neděli vykřesat Le Havre v souboji se Svěrkošovým Sochaux. Rennes bude chtít udržet kontakt se špičkou a tak musí porazit Auxerre. Ve večerním duelu pak Saint Etienne v souboji klubů se slavnou minulostí přivítá Nantes...
Toulouse FC - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Šlágr kola je na programu v sobotu v Toulouse. Domácí celek, který okupuje páté místo tabulky, v něm přivítá Girondins Bordeaux. Hosté jsou se ziskem 47 bodů o jednu příčku výše než domácí výběr a očekává se tedy velmi kvalitní podívaná.

Toulouse si v průběhu týdne "odskočilo" do Boulogne k utkání Francouzského poháru, ve kterém místní celek díky dvěma přesným zásahům Pentecoteho porazilo 2:0 a probojovalo se už do čtvrtfinále.

Hostům dělá největší starosti toulouský ostrostřelec Gignac, který spolu s Hoarauem z PSG kraluje všem kanonýrům v nejvyšší francouzské soutěži. Oba fotbalisté už mají na svém kontě 15 přesných zásahů. To je více než polovina všech branek, které Toulouse v letošní sezóně doposud vstřelilo (celkem 28). A právě eliminace domácího ostrostřelce je podle záložníka Bordeaux Diarry klíčem k úspěchu.

"Při Gignacovi stálo při mnoha jeho brankách velké štěstí. Samozřejmě nepopírám ani jeho střelecký talent. Právě fotbalové umění spolu se štěstím vytváří tuto "nebezpečnou" kombinaci. Naše obrana si na něj bude muset dát velký pozor. Protože právě Gignac je ten, kdo odlišuje Toulouse od jiných týmů. Nepotřebuje kolem sebe spoluhráče, je tak silný, že si brankovou příležitost sám dokáže připravit a sám ji také promění. Naším cílem je tedy nepustit Gignace k míči, " varoval před nebezpečím soupeře Diarra.

Bordeaux z posledních tří utkání v Ligue 1 vybojovalo pouze pět bodů, ale stále patří mezi týmy, které ještě budou chtít promluvit do bojů o ligový titul. "Toulouse je náš přímý soupeř v tabulce a případné vítězství by nás právě od sobotního soupeře vzdálilo na rozdíl čtyř bodů a přiblížilo bojům o trůn Ligue 1," kalkuloval Diarra.

Ani jeden z týmů nehlásí žádné nové zranění a do zápasu tak nastoupí momentálně nejsilnější jedenáctky obou sobotních soupeřů.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrasso, Mathieu, Fofana, Capoue, Cetto, Congre, Bonet, Sissoko, Didot, Braaten, Gignac
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Rame, Tremoulinas, Diawara, Diarra, Plantus, Chalme, Wendel, Jussie, Chamakh, Gourcuff, Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.80 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Mohlo by se zdát, že na fotbalisty Marseille čeká v sobotu soupeř z kategorie těch lehčích. Opak je ale pravdou. Valenciennes sice patří až 16. příčka tabulky, ale svěřenci kouče Kombouareho nepoznali hořkost porážky už devět ligových kol.

Hosté jsou sice až po kolena namočeni v sestupových vodách, ale pokud budou pokračovat ve výkonech z poslední doby, je zde velká šance, že se v nejvyšší francouzské soutěži udrží. Ani Marseille však rozhodně nemá špatnou formu. Kromě zaváhání v Sochaux se v letošním roce nenašel žádný jiný ligový tým, který by domácí výběr dokázal porazit.

Marseille však ze sobotního zápasu nebere nic jiného než zisk tří bodů. Jiný výsledek by totiž mužstvo mohl "vyřadit" z bojů o ligový trůn. "Valenciennes je tým s velmi kvalitní obranou, který se navíc nikdy nevzdává. A ve svém útoku mají výborného Darchevilleho, který svými myšlenkami dává jejich hře určitý řád," vysekl poklonu hostujícímu fotbalistovi záložník Marseille Cheyrou a pokračoval: "Náš sobotní soupeř vyznává defenzivní styl, který nám vyhovuje nejméně. Ale pokud chceme bojovat o nejvyšší mety, musíme být schopni porazit i soupeře, kteří upřednostňují obranné pojetí hry."

Domácí tým bude znovu postrádat Bakary Koného, 27letý útočník si v závěru utkání proti Caen poranil vazy v kotníku. Doba Koného absence zatím není přesně známa. Dalším zraněným je Rodriguez, kterého trápí stehenní sval. Otazník visí nad startem Hiltona, který má problémy s břichem.

Ani hosté z Valenciennes nepřijedou v optimální sestavě, do hry se nezapojí Traore, Pieroni a Audel.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda, Taiwo, Civelli, Cana, Zubar, Bonnart, Cheyrou, Ziani, Niang, Ben Arfa, Brandao
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau, Tiene, Schmitz, Bisevac, Mater, Sanchez, Saez, Danic, Pujol, Lacourt, Darcheville
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.65 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Grenoble Foot 38 - SM Caen  (sobota 19:00)
Velké změny se dají očekávat v mužstvu Caen, které prochází herní krizí a čím dál rychleji se přibližuje sestupovým příčkám. Trenér hostů Dumas slíbil, že "nezůstane kámen na kameni" a do hry zasáhnou pouze hráči, kteří mají chuť bojovat. Jestli se to kouči Caen podaří, se dozvíme v sobotu večer, kdy jeho svěřenci zajíždí na hřiště Grenoblu.

Radikální změny nejspíše "odnese" trojice Eluchans, Khalfallah a Florentin, kteří nejsou k utkání vůbec nominovaní. "Mám pocit, že ne všichni hráči pracují naplno," řekl o svém rozhodnutí Dumas. Hosté neochutnali chuť ligového vítězství více než tři měsíce a tým se pouze díky lepšímu skóre potácí těsně nad zónou sestupu. Stejný počet 26 bodů na svém kontě má i Sochaux a St. Etienne, ale obě mužstva předvádí v poslední době zlepšené výkony a je tedy pravděpodobné, že pokud Caen nezačne v blízké době bodovat, tak bude zmiňovanými celky brzo "přeskočeno".

Domácí výběr se přes týden nenudil, také se totiž, jako několik dalších týmů z Ligue 1, zapojil do Francouzského poháru. A ze zápasu proti Dijonu vyšel vítězně a postoupil mezi nejlepších osm týmů. Cesta za postupem se však nerodila lehce, o vítězi a poraženém rozhodovaly až pokutové kopy.

Grenoble v lize nevyhrálo už pěkně dlouho, tři body naposledy přinesl zápas proti Le Mans, který se hrál vloni těsně před Štědrým dnem. Poslední čtyři zápasy přinesly "nudné" výsledky, mužstvo dvakrát remizovalo 0:0 a 1:1 a pokračuje ve svém "trendu". Fotbalisté Grenoblu totiž v 26 utkáních vstřelili pouhých patnáct branek a se žalostnou koncovkou jsou nejméně skórujícím týmem v Ligue 1.

Domácím bude chybět zraněný Jemmali, nad startem Feghouliho visí otazník. Hosté nehlásí žádné nové zranění.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Wimbee, Robin, Cesar, Paillot, Vitakic, Romao, Batlles, Grandin, Courtois, Moreira, Boya
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Plante, Lemaitre, Leca, Seube, Boucansaud, Barzola, Gomis, Nivet, Proment, Adnane, Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.80 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Čtrnácté Nancy má na sestupové pásmo náskok dvou bodů, jedenácté Le Mans čtyř. Zatímco domácí ale prožívají černou sérii, hosté z Le Mans začínají opět sbírat body.

Nancy prohrálo již tři zápasy v řadě a v tabulce kleslo na 14. příčku. Strach ze sestupu již přiznal i záložník červených Julien Feret. Podle něj prožívá jeho tým vůbec nejhorší období z celé sezony - ještě nedávno bylo Nancy v klidném středu tabulky, nyní musí bojovat o udržení ligové příslušnosti. "Dřív jsme byli schopní kontrolovat zápasy. Teď s tím ale máme celkem významné problémy," přiznal.

"Dáváme góly, zároveň jich ale inkasujeme mnohem více než obyčejně." V posledních třech zápasech obdrželi svěřenci Pabla Correy neuvěřitelných osm gólů. "V únoru jsme poztráceli spoustu bodů s týmy, které byly pod námi. Nyní se na nás dotahují a my jsme ohroženi sestupem. Hráli jsme lehkomyslně, nyní to musíme všechno napravit. Víme co dělat. Stále je před námi 12 zápasů, díky kterým si můžeme zajistit účast v Ligue 1 i pro příští rok," zakončil optimisticky záložník.

Zatímco Nancy se z výhry naposledy radovalo na konci ledna, Le Mans se naposledy radovalo v minulém kole, kdy dokázalo na domácím hřišti porazit 2:0 Grenoble. Díky dvěma předchozím bezbrankovým remízám nyní drží třízápasovou sérii bez porážky, kterou by chtělo vylepšit i na půdě Nancy. I díky vyrovnanějším výkonům stoupají oranžoví tabulkou výše, přesto mají z jedenáctého místa na sestupové pozice náskok pouhých čtyř bodů.

Le Mans už si navíc na Nancy jednou došláplo. V devátém kole slavilo na svém stadionu výhru 2:0. Nyní ale povede hosty do zápasu nový kouč. Daniel Jeandupeux se týmu ujal teprve nedávno a zatím slavil úspěchy. "Dávám přednost pozorné obraně před drtivým útokem," přiznal trenér. "Výsledek 0:0 by nebyl tak špatný, ale jsme si vědomi, že můžeme zahrát mnohem lépe. Uvidíme po zápase," uzavřel defenzivně laděný manažer.

Hostům bude chybět klíčový obránce Ibrahima Camara i stoper Louvion. Po nemoci se naopak pravděpodobně vrátí norský záložník Fredrik Strømstad a po zranění kolene se vrací i střelec dvou ligových gólů Roland Lamah. Nancy se uzdravil mladý záložník Cris Malonga, na marodce ale nadále zůstává marocký obránce Chretien, mladý útočník Dia a konžský obránce Joël Sami.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano, Biancalani, Luiz, Ouaddou, Helder, Gavanon, Berenguer, Brison, Feret, Hadji, Curbelo
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Pele, Bouhours, Paolo, Geder, Cerdan, Thomas, Coutadeur, Corchia, Estigarribia, Gervinho, Maiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - AS Monaco  (sobota 19:00)
Ještě nedávno se mohlo zdát, že Nice našlo ztracenou formu. Poslední dva duely ale svěřenci Fréderica Antonettiho prohráli a propadli se na osmou příčku. V sobotu na svém stadionu přivítají knížecí Monako.

Nice si před sezonou vytyčilo skončit do pátého místa. To znamená mít naději na evropské poháry. Nyní jsou ale červeno-černí až na osmém místě a na páté Toulouse ztrácí propastných sedm bodů. Možnost, že by si Nice v příští sezoně nemuselo zahrát v evropských pohárech potvrdil i prezident klubu Maurice Cohen. "Kdybychom měli možnost hrát v Evropě, určitě bychom ji naplno využili. Když se nám to nepovede, chceme alespoň vylepšit osmé místo z minulé sezony," prohlásil. "Pokud bychom se opravdu kvalifikovali, nejspíš bychom museli získat nějaké posily. Asi bychom koupili dva až tři nové hráče, kteří by nám pomohli v evropském úspěchu. Také bychom museli zapracovat na našem stadionu, který nemá povolení na Pohár UEFA," dodal.

Nice má sice před devátým Lorientem náskok devíti bodů, na sedmé Lille ale ztrácí již čtyři body. A pokud bude pokračovat ve stejných výkonech jako v předešlých kolech, v první pětce se asi neobjeví. Tým z jihu Francie nejdříve podlehl 0:1 Rennes, o týden později nestačilo stejným poměrem na sestupem ohrožené Sochaux. Jedinou branku utkání vstřelil český útočník Václav Svěrkoš.

Domácí již s Monakem v letošní sezoně hráli dvakrát. V úvodním ligovém duelu zvítězili 2:1, na konci ledna, ale na stejný tým nestačili v Coupe de France. "Musíme vyhrát. Nejen kvůli zisku tří bodů, ale také abychom se Monaku pomstili," neskrýval rivalitu Cohen, který ale zároveň dodal, že by nechtěl vidět Monako sestupovat.

Dvanáctá příčka Monaka může mást. Na sestupující Sochaux má totiž náskok pouhých tří bodů, které mu nedává jistotu udržení prvoligové příslušnosti. Svěřenci Ricarda Gomese trápí především špatná forma z posledních týdnů. Vždyť knížecí klub se od konce listopadu radoval z výhry pouze jednou, na konci ledna.

Zatímco domácí se budou moci spolehnout na kompletní sestavu, hostům bude chybět hned několik hráčů. Mimo je záložník Camel Meriem, náhradní gólman Flavio Roma, nepříliš vytěžovaný uruguayský záložník Diego Pérez, obránce Vincenta Muratoriho, mladého středopolaře Kevina Diaze, devatenáctiletého Djemela Bakara a třígólového střelce Juana Pabla Pina.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Jeunechamp, Apam, Kanté, Rool - Echouafni - Sablé, Helleybuck - Faé, Modeste - Remy
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Modesto, Muller, Mongongu, Adriano - Leko, Pokrivac - Mollo, Gosso - Licata, Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.85 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
Lorient i PSG v uplynulém týdnu vypadly z osmifinále Francouzského poháru. Teď se proti sobě střetnou v lize a co nejlepším výsledkem budou chtít na neúspěch zapomenout. Což o to, že Lorient prohrál na půdě Rennes, taková tragédie to zase není. PSG však senzačně vyřadili amatéři z Rodezu.

Domácí ale v Rennes podlehli také díky špatnému výkonu, prohráli 0:3, takže mají co napravovat. Více to však čeká Pařížany. Ti, ačkoli až v prodloužení, nečekaně vypadli z pohárové soutěže s třetiligovým Rodezem. A to nastoupili v čele s Hoarauem nebo Rothenem. "Už jsme na Rodez ale zapomněli. O víkendu se odrazíme zpět," věří bek Sammy Traoré.

Paris SG po minulém kole stáhlo náskok na vedoucí Lyon. Z druhého místa ztrácí už jen čtyři body. Nad Nancy vyhrálo 4:1, zatímco Olympique pouze remizoval doma s Rennes. V Lorientu ovšem nečeká Le Guenovy hochy vůbec lehká práce. Soupeř totiž platí za jednoho z nejnevyzpytatelnějších soupeřů v celé Francii. Vyprávět by mohly Lyon, Marseille nebo Toulouse. "Pokud budeme mít šanci na zisk tří bodů, popereme se o ně. Ale i s bodem bychom byli spokojeni," přiznal Traoré.

Už na podzim s Lorientem mělo PSG velké problémy. Až branka Arnauda z 88. minuty mu nakonec zařídila všechny body za výhru 3:2. "Bylo by dobré udržet se na druhé příčce před Marseille. Jenže to bude těžké, protože Lorient je opravdu skvělý tým," chválí soupeře pařížský stoper. Domácím se ale poslední dva měsíce příliš dobře nedaří. Na ligovou výhru čekají již devět utkání, poslední tři prohráli. Stále se však drží v klidném středu tabulky, aktuálně na devátém místě.

"Nehráli jsme na stejné úrovni jako Rennes. Je to potupná prohra," vrátil se k utkání kouč Lorientu Christian Gourcuff. K dispozici nebude mít Ayewa, jenž má problémy s přitahovačem, Kevin Gameiro je ovšem zpět. Goucuffa může těšit, že proti jeho mužstvu nenastoupí Makelele se Sessegnonem, dva důležité články pařížské zálohy. Nejistý je start také u stopera Sakha.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Jallet, Marchal, Calvé, Morel - Jouffre, Mansouri, Abriel, Amalfitano - Gameiro, Vahirua
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau - Ceara, Camara, Traoré, Armand - Pancrate, Chantome, Clément, Rothen - Giuly, Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Vedoucí Lyon se v nabitém programu utká s Lille, které útočí na účast v pohárové Evropě.

Sedminásobný mistr francouzské ligy má za sebou náročný program. Ještě minulou neděli zápasil v domácí soutěži s Rennes, boj ale nakonec skončil remízou 1:1. O tři dny později se svěřenci Clauda Puela postavili v ligovém poháru proti Lille, ani tentokrát ale neuspěli a venku utrpěli porážku 3:2. Přesto z hráčů před dalším venkovním zápasem srší sebevědomí. Záložník Toulalan si myslí, že se jedná o dobrou prověrku před nadcházející odvetou Ligy mistrů s Barcelonou.

"Je to pro nás dobrá věc, přestože nevím, zda to pro nás bude výhodou," přiznal fracnouzský reprezentant. "Je pravda, že momentálně jsme silnější na cizím hřišti než na vlastním. Velký stadion tak pro nás může být výhodou," uvedl hráč na adresu stadionu Lille, ve kterém se očekává rekordní návštěva. "Bude dobré vstřebat tu atmosféru před Barcelonou, kde by mohlo být podobně bouřlivé publikum," uzavřel.

Lyonští se budou chtít svým sobotním soupeřům pomstít za středeční vyřazení z Coupe de France, kde po dramatickém boji v poslední minutě inkasovali rozhodující gól. Oproti pohárovému utkání už pravděpodobně nebude kouč Puel šetřit důležité hráče v čele s kanonýrem Karimem Benzemou, kapitánem Juninhem či obráncem Crisem. "Naší prioritou je nadále Ligue 1, nebudeme podruhé hráče šetřit pro duel Ligy mistrů s Barcelonou," prohlásil Toulalan.

Lyon má v čele Ligue 1 stále čtyřbodový náskok před Paris-Saint Germain, které hraje v sobotu s Lorientem. Lyonští ale v posledních zápasech nabrali skvělou formu a drží devítizápasovou sérii bez prohry. Zatímco Lyon pomýšlí na titul, Lille by se rádo dotáhlo na čtvrtou příčku, která zajišťuje start v pohárové Evropě. Na Bordeaux, které tuto příčku okupuje, ztrácí čtyři body.

Hostům se po suspenzaci vrací záložník Jeremy Toulalan, mimo je naopak John Mensah. Ghanský obránce si poranil podkolenní šlachu a podle všeho přijde i o odvetu osmifinále Ligy mistrů proti Barceloně. Domácím může chybět až trio hráčů. Problémy s kolenem má obránce Béria, další obránce, Nicolas Plestan, laboruje s poraněným kotníkem. Natažený sval má potom útočník Pierre-Alain Frau.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Malicki - Beria, Rami, Plestan, Emerson - Mavuba - Balmont, Cabaye - Obraniak, Bastos - Fauvergue
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Gassama, Cris, Boumsong, Grosso - Makoun, Toulalan - Keita, Juninho, Delgado - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.90 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Le Havre AC - FC Sochaux  (neděle 17:00)
Václav Svěrkoš jede se svým Sochaux po vítězství nad Nice k důležitému střetnutí na půdu Le Havre. To je totiž na beznadějně posledním místě a boj o záchranu je pro něj na rozdíl od Sochaux spíše utopickou představou. Zajímavostí je, že hosté v Le Havru naposledy vyhráli v roce 1952.

A byla to také doposud jediná výhra od zprofesionálnění francouzské nejvyšší fotbalové soutěže. Naposledy se oba celky na Stade Jules Deschaseaux střetly v roce 2002 a tehdy se radoval z vítězství 1:0 podobně jako ve všech ostatních vzájemných duelech Le Havre.

Letos ovšem domácí mohou sezónu hodnotit jako hodně neúspěšnou. Mužstvo je poslední s pouhými 15 body, na příčku zaručující záchranu, o kterou bojuje i jeho soupeř Sochaux, ztrácí 11 bodů. Pokud se jim ani tentokráte nepodaří zvítězit, nebude zřejmě pochyb o tom, kdo půjde letos do druhé ligy. Poslední tři zápasy Le Havre prohrál, z posledních patnácti kol se radoval z výhry jen dvakrát.

Sochaux naopak po zimní pauze začalo předvádět skvělý fotbal a nyní patří za žhavého kandidáta na udržení se v lize. Především góly české posily z Baníku Ostrava Václava Svěrkoše mužstvu pomohly hned k několika bodům. Hosté vyhráli poslední dva zápasy a právě Svěrkoš vstřelil dva ze tří gólů. Ten proti Nice byl navíc jediným v celém střetnutí. "Přinesl do týmu své zkušenosti. Je to reprezentant a hrál velké zápasy. Třeba ty na evropském šampionátu. Dobře ví, co je to velká mezinárodní soutěž," řekl na adresu svého spoluhráče kapitán Stéphane Dalmat.

Trenéra Sochaux, které je sice aktuálně na sestupové osmnácté příčce, ale má stejně bodů jako sedmnácté Caen, Francise Gillota nemusí trápit nová zranění. I brankář Richert, který měl po utkání s Nice problémy s achilovkou, věří, že může nastoupit. Pouze dlouhodobě zraněný Afolabi a Privat zůstávají na marodce. Le Havre postrádá Gilleta s Nestorem, jenž se navíc zranil do konce sezóny.
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault - Baca, Ba, Kana Biyik, Tixier - Anin, Alla, Dieuze, Lesage - Diallo, Alassane
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Pichot, Perquis, Faty, Mikari - Isabey, Pitau, Dalmat, Maurice-Belay - Svěrkoš, Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.80 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Hráči Rennes získali ve třech posledních ligových utkáních pouze pět bodů, a pokud v nedělním střetnutí proti Auxerre naplno nezabodují, je velmi pravděpodobné, že definitivně "vypadnou" z bojů o ligový titul. Na vedoucí Lyon totiž už teď Rennes ztrácí plných deset bodů.

Soupeř ale rozhodně není z kategorie těch lehčích. Auxerre totiž překonalo svou herní krizi z přelomu roku a v posledních střetnutích "válcuje" jednoho soupeře za druhým. Z posledních pěti zápasů se našly jen dva týmy (Lorient, Toulouse), které dokázaly s Auxerre uhrát remízu, zbylé tři (Nancy, Lille, Le Havre) odešly poraženy.

"Musíme se inspirovat výkony z našich posledních tří zápasů a v neděli večer zvítězit. Největší zbraní Auxerre budou rychlé protiútoky, kterým chceme v co největší míře zabránit. Jedině tak můžeme dosáhnout vytouženého vítězství," netajil se svými ambicemi kouč Rennes Lacombe.

Rennes v minulém kole vybojovalo v Lyonu bod za remízu až v posledních momentech utkání, ale v průběhu týdne "si spravilo chuť" v pohárových kláních, kdy ve Francouzském poháru jednoznačně smetlo Lorient 3:0 a postoupilo mezi 8 nejlepších celků "Coupe de France".

V domácím výběru visí otazník nad startem dvou hráčů, není totiž jisté, zda nastoupí Leroy (problémy se zády) a Esteban (problémy s břichem). Hosté do Rennes přijíždějí oslabeni o zraněné Oliecha, Berthoda, Querciu, Popova a Mignota.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez, Bocanegra, Hansson, Mangane, Fanni, Thomert, Lemoine, M'Bia, Danze, Cheyrou, Briand
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin, Dudka, Grichting, Coulibaly, Hengbart, Birsa, Pedretti, Narry, Chafni, Kahlenberg, Jelen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.15 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - FC Nantes  (neděle 21:00)
Snad nikdo před sezonou nečekal, že Saint-Etienne bude hrát o záchranu v Ligue 1. V sedmadvacátém kole ho ale čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezony - na svém stadionu hostí patnácté Nantes a výhra ho může katapultovat ze sestupových pozic.

Zelenobílí zatím zažívají dvě různé sezony. Zatímco v Poháru UEFA ještě nepoznali hořkost porážky a jsou již v osmifinále, v domácí lize jim reálně hrozí sestup do nižší soutěže. Z posledních sedmi zápasů vyhráli svěřenci Allaina Perrina pouze jeden a získali jen šest bodů. Vážnost situace si uvědomuje i obránce Cedric Varrault. "Nikdo nechce sestoupit. My si jsme vědomi nebezpečí, ve kterém se nalézáme. Už si nemůžeme dovolit zaváhat, jako tomu bylo zápasy předtím. Pokud to takhle půjde dál tři nebo čtyři zápasy, může to s námi být špatné," přiznává devětadvacetiletý bek.

"Je na nás pochopitelně vyvíjen veliký tlak. Musíme začít co nejrychleji sbírat body, abychom se odpoutali od sestupových pozic. V nadcházejících týdnech nás čekají soupeři, kteří jsou na tom podobně jako my. O to více musíme o tři body bojovat a pokud možno uspět," dodal.

Saint-Etienne ve čtvrtek čeká první osmifinálový duel Poháru UEFA, ve kterém se potká s Werderem Brémy. Trenér Perrin ale nadále upřednostňuje domácí soutěž před pohárovou Evropou a bude se tak soustředit především na duel s Nantes. K výhře by mohlo pomoci i domácí prostředí, v němž jeho hráči prohráli z třinácti duelů pouze pětkrát.

Nantes má ale také vcelku příznivou venkovní bilanci. Z třinácti duelů vydřelo čtrnáct bodů, když si dokázalo poradit třeba s Monakem či Le Mans. Momentálně má v držení třízápasovou šňůru bez porážky, jedná se ale pouze o tři remízy.

Hosté jsou sice na patnáctém místě, na sestupující St. Etienne mají ale náskok pouhých tří bodů. Kouč Elie Baup se navíc v důležitém zápase bude muset obejít bez malijského útočníka Mamadoua Bagayoka, kterému stále běží disciplinární trest ze zápasu s Monakem. Dalšími hráči, kteří do zápasu nezasáhnou, jsou obránce Ibrahim Tall, útočník Aurelien Capoue a klíčový záložník Capoue. Zatímco hosté budou postrádat hned kvarteto hráčů, domácí kouč Perrin se může spolehnout na kompletní sestavu.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Dabo, Tavlaridis, Bayal, Varrault - Hautcoeur, Matuidi - Payet, Ilan, Dernis - Gomis
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Alonzo - Moullec, Pierre, Poulard, Gullon - Da Rocha, NDaw - Abdoun, Bagayoko - Klasnic, Djordjevic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.95 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon26158336:1753
2.Paris Saint-Germain26154738:2549
3.Olympique Marseille26139440:2548
4.Girondins Bordeaux26138542:2547
5.Toulouse FC261210428:1746
6.Stade Rennes261013328:1743
7.Lille OSC261110536:2843
8.OGC Nice26116930:2739
9.FC Lorient26710930:3031
10.AJ Auxerre26871121:2531
11.Le Mans UC 7226861229:3530
12.AS Monaco26781130:3329
13.Grenoble Foot 3826611915:2329
14.AS Nancy-Lorraine26781124:3329
15.FC Nantes26781124:3529
16.Valenciennes FC266101023:2728
17.SM Caen265111029:3326
18.FC Sochaux265111027:3326
19.AS Saint-Étienne26751424:3826
20.Le Havre AC26431919:4715

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud dnes Sochaux vyhraje, tak má šanci záchranu asi 75%.

Reagovat
smazaný uživatel

PArdon zítra

Reagovat
smazaný uživatel

Sochaux zítra vyhraje, ale raději počkám na stav zraněných, pak to dám do analýz. Na dnešek jsou tam zajímavé tipy, za chvíli budou vydány...

Reagovat
smazaný uživatel

preji Bordeaux viteztvi

Reagovat
smazaný uživatel

to se jim ale nepodaří...

Reagovat
smazaný uživatel

Toulouse1

Reagovat
M11

Podme PSG..

Reagovat
smazaný uživatel

V Lille se letos nevyhrává, tak doufám, že to Lyon zvládne. Když se nebudou setřit hráči pro LM, tak by to neměl být úplně neřešitelný problém, ale dneska to stejně moc na 3 body nevidím.

Reagovat
honziss

Lille dneska ukáže Puelovi, Bodmerovi, Makounovi a Keitovi, že si vybrali špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Spravne.

Reagovat
smazaný uživatel

Keita si hlavně vybral špatně profesi.

Reagovat
honziss

Tak mi nejde do hlavy, proč je teď tak marný. Puel ho musí znát z Lille a vědět co mu sedí a co ne, kor když pod ním v Lille hrával opravdu dobře. Asi mu hold nesedí Lyon jako takový, mohl by se vrátit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, výměna Keita - Bastos.

Reagovat
honziss

Jak si vůbec můžeš dovolit něco takového vyslovit. Doufám, že Bastos nebude dalším z řady Keitů, Bodmerů nebo Makounů a když už přestoupí, tak někam za hranice Francie.

Reagovat
herbage

Nezranil se vám v týdnu náhodou Keita, že je v sestavě?

Reagovat
smazaný uživatel

Keita se nezranil, ale má stopku.

Reagovat
smazaný uživatel

Keita samozřejmě bez jakýchkoliv problémů může nastoupit !

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nevím, co se to tu nedávno psalo s tím, že byl dodatečně potrestán stopkou na dvě utkání...Asi se Lyon úspěšně odvolal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, flastr platí na dva zápasy, ale platí až od pondělí 9.března. Dnes může Kader Keita v Lille nastoupit.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, to přijde o dva vcelku nepodstatné duely.

Reagovat
smazaný uživatel

No v zápase s Auxerre určitě chybět nebude, nevím nakolik v dalším zápase se Sochaux. Oba však Lyon hraje doma a Keita s letošní formou je bohužel nahraditelný...

Reagovat
smazaný uživatel

tomu říkám natřískaná sobota - aspiranti na titul jak v Serii A, tak v Ligue 1´

jen AC pěkně v nedělní pohodě

PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně konečně Lyon zase budou dávat večer na Galaxii.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele