JAKO NA KOLOTOČI (V)

15.08.2004, 02:57
Aktuality
Kolotoč fotbalového dění se točí dnem a nocí. Pojďte se tedy znovu svést. Dnes na něm společně s vámi pojedou Petr Čech, Gareth Southgate, Ruud van Nistelrooij, Juanfran, José Antonio Reyes, Ole Gunnar Solskjær, Sérgio Conceição, Luis "Lucho" Enrique a vůbec celá fotbalová Evropa! I na krásné mladé fotbalisky zbylo místo!



Petr Čech takhle chytá v dresu Chelsea. Přejeme super sezónu, jak tu klubovou, tak, a to hlavně, tu reprezentační! Petr bude jedničkou. Jednou i evropskou a světovou. Již dnes patří mezi výkvět mezi třemi tyčemi.

Gareth Southgate prodloužil smlouvu s Middlesbrough až do léta 2007. Má z toho obrovskou radost a tvrdí, že se mu v tomto klubu líbí a je zde velice spokojen. Tento třiatřicetiletý stoper reprezentoval Anglii v 57 zápasech, ale pro zranění ztratil možnost startu na EURO 2004. Do Middlesbrough přišel v roce 2001 a v minulém roce, jako kapitán, dovedl svůj tým k vítězství ve finále Ligového poháru a tím pádem i k účasti v letošním Poháru UEFA. "Boro" se na nadcházející sezónu mohutně posiluje, v kádru se objevili Jimmy Floyd Hasselbaink, Mark Viduka, Ray Parlour a Michael Reiziger. Southgate k tomu říká: "Trenér a manažer chtějí vytvořit silný tým a já jsem rád, že mohu být u toho." Ugo Ehiogu, Doriva, Joseph-Désiré Job, Colin Cooper a Stewart Downing jsou další jména těch, kteří své smlouvy s klubem obnovili.

Lamine Diatta je poslední posilou Olympique Lyon. Je reprezentantem Senegalu a ve Francii začal hrát v roce 1998, kdy se stal hráčem Toulouse. Rok nato odešel do Stade Rennes, kde odehrál plných 5 ligových sezón. V Lyonu bude hrát ve středu pole a pokusí se alespoň částečně nahradit Edmílsona, Patricka Müllera a Erica Deflandreho. Diatta pomohl Senegalu k postupu do čtvrtfinále MS 2002 a byl členem mužstva, které letos hrálo Africký pohár národů. V Lyonu ho ale čeká konkurence. O místo v základní sestavě bude muset bojovat s Claudiem Caçapou a Ericem Abidalem.

Ruud van Nistelrooij má kýlu, které se říká "sportovní" a s tou se opravdu hrát nedá! Musí na operaci a bude chybět asi tak jeden měsíc. Co to pro něj a Manchester United znamená? Když vše dobře dopadne, objeví se v dresu "rudých ďáblů" 11. září v zápase proti Boltonu. Do té doby sehraje jeho tým odvetné utkání třetího předkola LM proti Dinamu Bukurešť (první zápas vyhrál venku 2:1), ale také ta ligová s Chelsea, Norwichem, Blackburnem a Evertonem. A tak budou mít obránci těchto celků o jeden bolehlav méně. Uhlídat Ruuda je někdy opravdu velice těžké. Za něj například mluví i čtyři branky v pěti zápasech EURO 2004. A kdo pak má hlídat takového Baroše! Ten dal ve stejném počtu utkání ještě o jeden gól víc!

Hugo Ibarra si to namířil do katalánské Barcelony, ale ne k Laportovi. Na dva roky podepsal smlouvu u sousedů v RCD Espanyol. Ač hráč Porta, přišel z Monaka, kde byl v uplynulé sezóně na hostování. A Monako, jak jistě víte, bylo shodou okolností soupeřem Porta ve finále Ligy Mistrů. Ibarra v této soutěži sehrál 10 zápasů a dal jednu branku. Proti Chelsea v semifinále. V Espanyolu se setká s krajany, dalšími Argentinci Maximilianem Rodríguezem a Mauriciem Pochettinim.

Juanfran z Celty Vigo je od minulého týdne "Turek"! Bývalý hráč Levante a Valencie totiž podepsal smlouvu s Besiktasem. Bylo to za 3,5 miliónu eur a je to na tři roky. A jedna kuriozita: Juanfran je prvním Španělem, který bude hrát tureckou ligu! Ale rodnou řeč si bude procvičovat každý den. Trenérem mu totiž bude Vicente del Bosque, na kterého moc a moc vzpomínají v Realu Madrid. Za Celtu hrál Juanfran pět roků, nastoupil ve 126 zápasech a dal šest branek. Má samozřejmě zkušenost i s LM, když v sezóně 2003/04 odehrál 6 utkání a pro zranění nemohl nastoupit až proti Arsenalu. Za Besiktas bude letos hrát Pohár UEFA.

Luigi Del Neri se těšil, jak bude úspěšně vést Porto na cestě za obhajobou titulu v Lize Mistrů, ale dostal "kopačky" ještě dříve, než jeho svěřenci měli možnost hrát pod jeho vedením první oficiální zápas. Prezident Porta Pinto de Costa ho jmenoval trenérem týmu v červnu tohoto roku a měl se tak stát nástupcem José Mourinha, jenž odešel do Chelsea. Jeho prezentační kartou byl především úspěch na lavičce Chieva, které se stálo stálicí italské Seria A. Del Neri však nestihl let Madrid - Porto a to ho stálo "krk". Vedení portugalského mistra se sešlo ještě v noci téhož dne a rozhodlo o zrušení smlouvy pro neplnění povinností. Spolu s ním skončili i jeho dva spolupracovníci, Francesco Conti a Ugo Maranza. A tak se "Gigi" moc nezabydlel. Vedl tým pouze ve dvou přípravných zápasech proti Liverpoolu (1:0) a Galatasaray (1:2). A novým trenérem se stal Víctor Fernández, který vedl Zaragozu a Celtu de Vigo.

José Antonio Reyes byl hlavním "viníkem" porážky Manchesteru United ve finále Community Shield, tradičním utkání anglického mistra ligy s vítězem FA Cupu, hraném na Milllennium Stadium v Cardiffu. Arsenal vyhrál 3:1 a 20letý Španěl řádil a zároveň zářil! První branku vypracoval on, když uvolnil Brazilce Gilberta, druhý gól pak již vsítil sám. A byl i při tom třetím - otravoval tak dlouho, až si Mikaël Silvestre dal vlastňáka. Oba celky nastoupily v neúplných sestavách, Arséne Wenger nemohl počítat s Patrickem Vieirou, Fredrikem Ljungbergem a Solem Campbellem pro zranění. Sir Alex zase šetřil své svěřence na zápas v Bukurešti. Thierry Henry a Dennis Bergkamp jen kroutili hlavou, jak jim to dokázal Američan Tim Howard chytit, Jermaine Pennant zase nedal do prázdné branky. Na druhé straně byl nejaktivnější Alan Smith, nová posila Manchesteru, ale jeho střela z dobré pozice šla vysoko nad. Až po přestávce padaly branky. Nejprve ve 49. minutě utekl Reyes a přihrál Gilbertovi na "doklepnutí", o šest minut později vyrovnával Smith, Lehman po jeho voleji neměl v brance šanci. Po hodině hry vrátil Gilbert předchozí přihrávku Reyesovi a ten nezaváhal. Jedenáct minut před koncem Reyes dotíral na Silvestreho a ten si srazil střelu Ashleyho Colea do vlastní branky. Arsenal tak získal první titul sezóny. Kdo získá ty další? Zapojí se do hry o pocty nejvyšší také česká minikolonie v Anglii?

Ole Gunnar Solskjær, útočník Manchesteru United, si letos asi nezahraje. A nejen letos, pravděpodobně to může být konec jeho kariéry. Zranění kolene mu vystavilo stop na 6 týdnů již v minulé sezóně, ale letos to vypadá mnohem vážněji. Sir Alex Fergueson nemá opravdu mnoho důvodů k radosti. Po prohře s Arsenalem sice přišlo vítězství nad Dinamem Bukurešť (2:1), ale příprava na sezónu za moc nestála. Ruud van Nistelrooij a Louis Saha jsou zraněni a s Wesem Brownem, Gabrielem Heinzem, Rio Ferdinandem, Klébersonem a Cristianem Ronaldem nemohl počítat z důvodů nemocí, sankcí a účasti na OH 2004. Ještě že má Manchester tak široký kádr!

Sérgio Conceição nedostal v Portu mnoho příležitostí ukázat, že stále umí, a tak se rozhodl odejít. Ve svých 29 letech se Evropě z očí neztratí, bude hrát za Standart Lutych nejen belgickou ligu, ale také Pohár UEFA. Conceição vešel ve známost fotbalové veřejnosti již při svém prvním působení v Portu v letech 1996-98, kdy získal dvakrát titul mistra Portugalska. Po odchodu do Itálie se mu podařilo v dresu Lazia tento úspěch zopakovat a do vitríny přibylo Scudetto v roce 2000. Hrál rovněž za Parmu a Inter Milán. Památným je zejména jeho hattrick na EURO 2000 proti Německu. Tyto tři góly přispěly k celkové bilanci 12 branek v 56 zápasech za reprezentaci Portugalska.

Tayfur Korkut je nadšen ze svého návratu do rodného Turecka. Espanyol mu dal "svobodu", byť měl smlouvu ještě na jednu sezónu. Tayfur přišel do Barcelony vloni po tříletém působení v Realu Sociedad San Sebastian a podílel se na postupu "txuri" do Ligy Mistrů. V Turecku hrál za Fenerbahçe, 142 utkání a 22 branek, a i když oblékl ve 42 případech dres národního celku své země, od září roku 2003 se s ním jaksi nepočítá...

Luis "Lucho" Enrique je dalším z velkých, který nedokázal zastavit neúprosný čas. Po 15 letech, kdy oblékal pro každého Španěla tři nejcennější dresy - své vlasti, Realu Madrid a katalánské Barcelony - odchází do fotbalového důchodu. V minulé sezóně za Barcu odehrál 24 zápasů, přispěl ke druhému místu v lize a k postupu do základních skupin LM, ale nová smlouva mu nebyla nabídnuta. Mohl odejít do Francie, Anglie, Mexika, Kataru, ale rozhodl se neakceptovat. Odchovanec Sportingu Gijón si ligové tričko vybojoval v roce 1990 díky výborným výkonům v nižších kategoriích. Hned v prvním roce dal 14 branek, a tak nebylo divu, že o něj projevil zájem "klub klubů", královský Real Madrid. Zlaté medaile z OH 1992 a titul o 3 roky později, to byly dva vrcholy jeho kariéry. Ale v roce 1996 opustil Madrid jako volný hráč a podepsal Barceloně. Pod vedením Bobbyho Robsona získal Pohár Vítězů Pohárů, později s Louisem van Gaalem přidal dva tituly mistra Španělska a trofej z Copa del Rey. Za reprezentaci odehrál 62 utkání, to první v dubnu roku 1991 proti Rumunsku (2:0), byl rovněž členem kádru týmu, který hrál světové šampionáty 1994, 1998 a 2002 a EURO 1996. Odchází jedna z velkých postav fotbalu...

Tomáš Zápotočný zní jeho jméno a drží Liberec nad vodou. Tedy jeho branka proti Schalke v jednom ze tří finále Poháru Intertoto. Když německý celek dělal vše pro vstřelení třetího a rozhodujícího gólu, objevil se ON a snížil na přijatelných 1:2! Ve 26. minutě se domácí dostali do vedení díky Ailtonovi a ve 42. minutě se povedlo zvýšit Geraldu Asamoahovi. Pro Liberec je to velice nadějný výsledek a dává mu šanci na postup do Poháru UEFA. Stačí jen dát jeden gól a žádný nedostat. Lehce se to řekne, ale jak to bude vypadat na zeleném trávníku? Kdo ví. Spolu s Libercem má účast v druhém evropském poháru na dosah ruky portugalská Uniao Leiria, která dokázala remizovat v Lille 0:0 a Villarreal po svém vítězství ve "španělském" finále nad Atleticem Madrid 2:0.



A takhle vypadá fotbalová radost v dívčím podání. To, co nedokázaly jejich pánské vzory na EURO 2004, se povedlo těmto fotbalistkám v dresu Španělska na Mistrovství Evropy do 19 let. A radost je to opravdu oprávněná. Nejdříve jim totiž jejich finálové soupeřky z Německa nasázely ve skupině A sedm "banánů", a proto do boje o zlato nastupovaly jako obrovské favoritky. Ve 29. minutě přišlo první varování pro Němky, když Jade dala na 1:0. Kapitánka Annike Krahn ještě stačila vyrovnat, ale Iraia v 52. minutě znovu strhla vedení na stranu Španělska a jak se nakonec ukázalo, byl to gól vítězný. Fotbalistky z jihu Evropy postoupily do finále díky vítězství nad Itálií 1:0, zatímco Němky rozdrtily Rusky 8:0. Až bláznivé oslavy svěřenkyň trenéra Ignacia Queredy byly proto zcela pochopitelné. První titul do Španělska, potok slz pro Němky, vysoké favoritky. Ale to ještě nikdo ani netušil, co se stane v prvním zápase olympijského turnaje. Tam se německé "Áčko" pomstilo za všechna letošní příkoří a rozdrtilo Čínu 8:0!

Kolotoč přibrzdil a nechal nás rychle vystoupit. Ale již se točí dál. Každým okamžikem na něj naskakují další a další zájemci. A my se svezeme zase za týden. Do té doby se toho stane ve fotbale mnoho nového. Věřme, že zajímavého a hlavně pro oko fotbalového příznivce také pěkného. Mnohem hezčího, než ona "pětka" v síti mistra České republiky Baníku Ostrava. I když z pohledu té druhé strany to byl střelecký koncert a potvrzení onoho známého, že fotbal je opravdu tím nejkrásnějším sportem na světě! I když se to teď asi někomu nezdá...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (25)

Přidat komentář
HOST*

Můj dotaz se netýká tohodle článku a doufám,že mi na něj odpoví autor všech článků!!!

Proč jste nenapsal článek o přestupu Etoa do Barcelony?????

Když přestoupí nějakej Owen do píííííp Realu,tak se hned poserete a napíšete o tom "deset" článků!!!!!!!!!!!!!!

Ikdyž nevím co tam bude dělat!!!Kdyť tam máte Raula,Ronalda a jednoho z nejlepších útočníků na světě Morientesa.To musím uznat i když fandím Barceloňe!!!Je lepší než nějakej píííp Ronaldo!!!!Tak prosím odpověď.Děkuju

Reagovat
smazaný uživatel

Já se taky přimluovám!!!

Jinak fajn článek, nechápu, že ten Southgate už dávno neodešel do nějakého většího klubu, nabídek měl dost...

Reagovat
Webmaster

Odpověď je jednoduchá - Owen má přece jen o něco zvučnější jméno, než Eto'o. Tím nechci říct, že by si přestup Eto'a článek nezasloužil, to určitě jo, zvlášť proto, že tu je spousta fandů Barcelony, ale my nejsme profesionálové, psaní článků se věnujeme ve svém volném čase a když není volný čas, není článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale owen je zase v realu trochu navíc, takový přestup o ničem.

Reagovat
PJ

A Eto'o v Barce neni navíc? Saviola, Larsson, Deco, Ronaldinho, Giuly, možná sem ještě někoho zapomněl - kde bude Eto'o hrát? Myslim, že to vyjde nastejno, jako Owen v Realu...

Reagovat
smazaný uživatel

No až na to, že krom prvních dvou ( kteří jsou oba horší než Etoo, tedy, navíc tam bude Saviola ) jsou všichni ostatní záložníci, takže ti s tím nemají nic společného...

Reagovat
alegre

Saviola jde do Monaca.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě ne, vedení ho nechce pustit a myslím, že ho nepustí.

Reagovat
PJ

Eto'o je taky záložník, nebo ne? Nevim to jistě... A že by byl v Realu nějakej přetlak v útoku? Pokud bude Raul hrát trochu zezadu, tak na dva hroty jsou Ronaldo, Morientes a Owen. Pravda, jeden bude vždycky sedět, i když by v každym jinym klubu hrál, ale je hodně zápasů a určitě se nějak prostřídaji...

Reagovat
smazaný uživatel

Etoo není záložník!!!

V útoku Realu je velký přetlak, když bude hrát raul zeźadu tak bude stejně na nic jak minulý rok, když strčí všechny útočníky do zálohy, tak pak přetlak v útoku nebude...

Reagovat
HOST*yarda

Uffff, tak už vím, co myslel Alegre tím svým posledním příspěvkem...

Reagovat
smazaný uživatel

tak promiń, ale když napíše, že v e vašem útoku není přetlak proto, že je můžou strčit do zálohy, tak by se Bohnice hodili spíš jemu.

Reagovat
HOST*autor

Článek o zamýšleném přestupu Eto'o je momentálně na

1. místě rubriky Nej ... čtenější aktuální články a je také nejdiskutovanějším. Kanárci v Barceloně je věnováno jen klubu azulgrana, Barcelona hlásí z Asie právě tak. Proto považuji tuto “kritiku” za neopodstatněnou. A navíc: nejsem fanouškem ani jednoho z velkoklubů v La liga!

Reagovat
HOST*yarda

A léčíš se s tím někde?

Reagovat
alegre

S tím, že autor fandí třeba Levante se opravdu léčit nemusí.Ale spousta fandů “velkohubých” klubů potřebovala a asi ještě mnohokrát bude potřebovat Bohnice….Do roka a do dne LomiYardo…..

Reagovat
HOST*yarda

Pokud by se posuzovala nutnost nastoupení do ústavu pro duševně choré podle příspěvků, tak první jde do Bohnic Antimadrista. Co se mě týče, já jsem z obliga, neboť jsem letadlo a pro ta v Bohnicích nemají hangár.

Reagovat
alegre

Pozdrav z Bohnic! Zbláznil jsem se z nedostatku Kyslíku!

Reagovat
HOST*yarda

Reagovat
smazaný uživatel

Super...

Reagovat
alegre

Já sice rád spím, ale taky se rád pobavím a zasměju. Letadel se nebojím a bez Kyslíku se nedá žít. Jen tak dál pánové, hecujme se pro zasmání! Hlinka je po smrti,škoda ho, Slavia vyhrála,super, život jde dál......

Reagovat
smazaný uživatel

Hlinku mi ani nepřipomínej, je mi z toho na nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, taky mě to příšerně vzalo

Reagovat
alegre

Hlína byl borec a správnej chlap!

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu to,jak to asi berete,ale mě to moc nevzalo. Ale musim uznat,že bul fakt dobrej!

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele