Jak na velkokluby? Klopp má recept na sílu Sparty, Slavia proti AC Milán může uspět ze standardek

06.03., 19:26
Aktuality
Virgil van Dijk (© AFP)

Na obě pražská fotbalová "S" čekají v osmifinále Evropské ligy slavné velkokluby. Už ve čtvrtek vyzve Sparta na domácí půdě anglický Liverpool, Slavia se na milánském San Siru utká s tamním AC. Možná až na Bayer Leverkusen pod vedením Xabiho Alonsa už v osudí podobně atraktivní soupeři nebyli. Zároveň to však znamená, že postupové šance obou tuzemských celků nejsou kdovíjaké. Mají vůbec věhlasné stroje na úspěchy z taktického hlediska nějaké slabé stránky?

Kdy jindy, když ne teď, ptá se možná před čtvrtečním duelem značná část sparťanské fanouškovské obce. I nezávislý pozorovatel totiž chvílemi nabývá pocitu, jako by snad současný tým pod vedením Briana Priskeho ani nešlo porazit.

V pohárovém derby slavila Sparta postup do semifinále i přesto, že musela dohánět dvougólové manko a v následném ligovém souboji se trenér Jindřich Trpišovský snažil především o to, aby ustál případný tlak soupeře a udeřil zejména z rychlých kontrů po jeho chybách. Ty nakonec nepřišly a Letenští uhájili čtyřbodový náskok v čele tabulky.

Taktická výzva pro Priskeho

Od Liverpoolu samozřejmě nelze očekávat, že by svou taktiku v nadcházejícím duelu přizpůsoboval soupeři. A vlastně ani není proč. Nehledě na kvalitu kádru a výborné výkony, které anglický gigant v aktuálním ročníku Premier League podává zejména směrem do ofenzivy, stojí před Priskem obrovská výzva také z hlediska systému. Hra na tři obránce, kterou aktuálně Sparta praktikuje, je totiž proti rozestavení 4-3-3 plná nástrah. Tím spíš ve chvíli, kdy se postavíte proti trenérovi Kloppova formátu.

Jeho oblíbený systém umožňuje mimo jiné výrazně omezit ofenzivní potenciál sparťanských wingbacků v čele s Angelem Preciadem, má silnou oporu ve čtyřech obráncích podporovaných výborně bránícím defenzivním záložníkem Wataru Endem a obecně nabízí vysokou míru komplexnosti, která je umocněna faktem, že Klopp bude v případě nutnosti schopen měnit svou strategii díky rozmanitosti hráčů na své lavičce. To, jak Priske tenhle taktický rébus vyřeší, bude jedním z hlavních témat nadcházejícího duelu.

Porovnání klíčových stoperů. (©Opta by Stats Perform)

Zároveň to však neznamená, že by Sparta nemohla na Letné uhrát velmi těsný výsledek nebo dokonce bodovat. Jen k tomu bude zapotřebí odvážnější přístup než v ligovém derby, ale spíš takový, jaký byl na Letné k vidění proti Galatasarayi, Dinamu Záhřeb či Arisu Limassol. Nechat se správně strhnout atmosférou zápasu, být aktivní a využít své dobré herní pohody.

Nastoupí totiž proti klasickému Liverpoolu se všemi jeho tradičními znaky, tedy hrou ve vysokém bloku, intenzivním presinkem na hranici možností a okamžitým napadáním hned po ztrátě míče s cílem co nejrychleji ohrozit Vindheimovu branku. Tím pádem by se mohla otvírat okénka vzadu.

Vybraní stopeři Premier League 23/24. Osa X = procentuální úspěšnost v hlavičkových soubojích, osa Y = počet hlavičkových soubojů na jeden zápas (upraveno do rovnovážného držení míče) (©11Hacks)

Při Salahově předpokládané absenci v základní sestavě bude jednoznačným lídrem týmu Virgil van Dijk, který je mimo jiné ztělesněním další silné stránky Reds, a sice hry ve vzduchu. Ta se projevuje nejen při postupném útoku, ale také při zahrávání i bránění standardních situací. A když jejich centr obrana odvrátí, dostane se ke slovu jejich vysoká úspěšnost při získávání odražených míčů.

Zatímco Salahova minutáž je s otazníkem, zcela jistě do čtvrtečního duelu nezasáhnou Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Curtis Jones, Ryan Gravenberch či brankář Alisson. Připraveni naopak budou Dominik Szoboszlai s Darwinem Núňezem, i když i vzhledem k víkendovému šlágru proti Manchesteru City je velmi obtížné odhadovat, jak Klopp z hlediska hráčského obsazení k zápasu přistoupí.

Šance Slavie? Centry...

O něco vyšší postupové šance má Slavia, která svůj dvojzápas proti AC Milán rozehraje o zhruba dvě hodiny později na San Siru. I data ukazují, že Milánští nejsou v domácí soutěži zdaleka tak dominantní, jak by si oni sami přáli. Zatímco liverpoolský Caoimhin Kelleher zastoupil zraněného Alissona fantasticky, Mike Maignan se v datových modelech hodnotících kvalitu chytání pohybuje spíš okolo ligového průměru. A z hlediska kvality a objemu povolených brankových příležitostí je aktuálně AC až osmou nejlepší ligovou obranou.

Dobrým znamením je v souvislosti s jejich defenzivou také to, že AC má často problémy s bráněním standardních situací. V inkasovaném xG z rohových a přímých kopů jsou v Serii A dokonce devátí nejhorší, zhruba na úrovni Turína nebo Empoli. Slavia je naopak v aktuální sezoně ze standardních situací velmi nebezpečná a také si udržuje nejvyšší úspěšnost v ofenzivních hlavičkových soubojích.

Křídla Serie A, 23/24. Osa X = do jaké míry hráčovy náběhy a driblink zvyšují šanci týmu na vstřelení branky, osa Y = očekávané asistence na jeden zápas (očištěno o standardní situace) (©Livesport / 11Hacks)

Analýza tvorby šancí ve finální třetině navíc ukazuje, že AC povoluje vysoký objem nebezpečných střel po centrech ze strany. Ve sbírání odražených míčů jsou navíc pouze průměrní. I když Slavia v domácí soutěži ofenzivně dominuje a Trpišovský má v rukávu opravdu široký rozsah řešení, právě centry ze strany i z hloubky tvoří podstatnou část jejich přihrávek do vápna. Proto by tato strategie ve čtvrtek mohla slavit úspěch. A velmi pravděpodobně se tým k takovému plánu uchýlí, neboť jsou podle posledních zpráv ze hry jak Christos Zafeiris, tak i Petr Ševčík, dva nejkreativnější hráči Trpišovského družiny.

Pioliho tým hraje nižší střední blok a není kdovíjak aktivní z hlediska napadání rozehrávky i represinku. Zatímco Liverpool svým defenzivním zákrokem přeruší každou pátou přihrávku soupeře, proti AC si před ní soupeři přihrají zhruba devětkrát. Dopředu se Milán snaží o postupný útok s vysokým počtem přihrávek a v domácí soutěži dokonce vévodí v metrice, která sleduje, o kolik metrů se během jednoho držení míče posune směrem k soupeřově brance.

Porovnání útočníků AC a Slavie. (©Opta by Stats Perform)

Zatímco v defenzivě existuje celá řada cest, jak se proti AC prosadit, je třeba mít se na pozoru před plejádou ofenzivních hvězd. Tou nejvěhlasnější je křídelník Rafael Leao, který bude pro Slavii obrovskou hrozbou především kvůli své schopnosti převzít míč vlastně kdekoli na hřišti a svým skvělým pohybem a driblinkem jej zavézt až do těsné blízkosti šestnáctky (či do ní) a následně svému spoluhráči na stříbrném podnose předložit přesnou finální přihrávku.

Portugalec navíc z důvodu karetního trestu vynechá víkendové ligové utkání Serie A proti Empoli a veškerou svoji energii tak může tento týden věnovat zápasu proti českému týmu. Na druhé straně mu výkonnostně zdatně sekunduje Christian Pulisic a na hrotu zase nastupuje Olivier Giroud, za kterého může zaskočit vysoce ceněný mladík Noah Okafor. A zatímco Slavia bude několik svých důležitých hráčů postrádat, AC může nastoupit v plné síle.

Autor: Livesport.cz / 11Hacks / Filip Novák

Komentáře (2)

Přidat komentář
Axelrose

Jako většina zdejších jsem článek nečetl, ale že bychom mohli uspět ze standartek se mi jeví jako povedený vtip. Jestli se tím tedy myslí situace, ze kterých poslední

dobou ohrožujeme nejvíc sami sebe.

Nicméně tak nějak dnes opět věřím všem našim týmům a možná překvapivě nejvíc asi Spartě

Reagovat
Lojd

Jak jsem videl to srovnani Chytila s Leaem, hned mi naskocila ta hlaska s Hartigem a Messim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele