Garnacho nechal vzpomenout na Rooneyho: 13. kolo Premier League v kostce

29.11.2023, 21:28
Názory a komentáře
Alejandro Garnacho (© AFP)

Šlágr mezi Manchesterem City a Liverpoolem sice příznivce nejen na Etihad Stadium bavil, ale po víkendu se ve všech pádech skloňovalo jméno Alejandra Garnacha. Devatenáctiletý talent Manchesteru United totiž ohromil svět exkluzivním gólem "nůžkami", kterým nechal vzpomenout na legendární trefu Waynea Rooneyho. A aby toho nebylo málo, rozsáhlou diskusi napříč fotbalovým spektrem vzbudila i jeho oslava ve stylu Cristiana Ronalda.

Argentinec, jenž v mládežnických výběrech nastupoval za Španělsko, zmrazil Goodison Park už ve 3. minutě, kdy se akrobaticky položil do centru Dioga Dalota a oku lahodící střelou rozvlnil síť za bezmocně plachtícím Jordanem Pickfordem. Na sociálních sítích se okamžitě objevilo srovnání s památnými "nůžkami" Rooneyho, jimiž v únoru 2011 rozhodl manchesterské derby. O nejkrásnějším gólu letošního ročníku Premier League je pravděpodobně rozhodnuto.

"Je sice teprve listopad, ale může to být jeden z gólů sezony. Pro mě osobně určitě jeden z nejhezčích, které jsem v kariéře dal. Jsem za něj moc rád," popsal Garnacho a nechtěl spekulovat, jestli v tomto ohledu překonal nejlepšího střelce klubové historie."Těžko říct, který z gólů je hezčí. Oba jsou neuvěřitelné," dodal rodák z Madridu.

Chválu si náctiletý křídelník vyslechl mimo jiné od autora přesného centru Dalota."Vezmi mě s sebou na galavečer, až si půjdeš pro Puskásovu cenu, prosím," napsal na sociální síti X obránce United s odkazem na ceremoniál FIFA, během něhož se vyhlašuje anketa Puskás Award o nejkrásnější gól roku napříč soutěžemi.

Garnacha ocenil i Bruno Fernandes, ale zároveň doplnil, že od něj bude i nadále vyžadovat mnohem více, aby naplnil potenciál, který v něm dřímá. "Očekáváme od něj hodně, já obzvlášť a on to dobře ví. Vždycky na něj budu mít vyšší nároky. Ještě to není skvělý hráč, ale má před sebou zářnou budoucnost," prohlásil kapitán Red Devils.

Svěřenci manažera Erika ten Haga v lize potřetí za sebou zvítězili bez inkasovaného gólu, drží šesté místo a navzdory kritice herního projevu z posledních týdnů ztrácejí na pozice zaručující účast v Lize mistrů jen čtyři body.

Everton, jenž v průběhu reprezentační přestávky inkasoval trest za porušení finančních pravidel a po odpočtu deseti bodů se propadl na předposlední 19. příčku, našel přemožitele po čtyřech zápasech. V tabulce je horší pouze Burnley.

Souček v laufu

Burnley zůstalo na úplném chvostu kvůli brance Tomáše Součka z nastaveného času. Kapitán českého národního týmu zapsal na Turf Moor čtvrtý ligový zásah v sezoně, rozhodl o vítězství West Hamu 2:1 a navázal na trefu z minulého kola.

V součtu s reprezentací skóroval odchovanec Havlíčkova Brodu ve čtvrtém soutěžním utkání v řadě. "Jsem velmi šťastný. Před pauzou jsem dal gól Nottinghamu, pak se mi dvakrát zadařilo v reprezentaci, a navíc jsme postoupili na Euro, což nebylo vůbec jednoduché, protože byl na nás vyvíjen velký tlak," radoval se záložník devátých Hammers.

Střeleckou fazonu potvrdil o víkendu také Erling Haaland, který rozvlnil síť Liverpoolu. Nejlepší střelec PL zaokrouhlil svou dechberoucí bilanci mezi anglickou elitou na 50 branek ve 48 zápasech. Tohoto milníku dosáhl o 17 duelů dříve než dosavadní rekordman Andy Cole, ale Manchesteru City to k výhře nestačilo. Remízu 1:1 stanovil v 80. minutě Trent Alexander-Arnold. Obhájci titulu proto ztratili v lize podruhé za sebou, Reds prodloužili ligovou sérii bez porážky na pět zápasů a jsou nadále jen bod za nimi.

O ještě jeden bod více má Arsenal. Gunners totiž využili nerozhodného výsledku z Etihad Stadium a loupili v Brentfordu, kde je v 88. minutě spasil střídající Kai Havertz. Loňští vicemistři se posunuli před Citizens na první místo s minimálním náskokem jednoho bodu.

Potřetí v řadě selhal Tottenham, který i přes drtivou převahu padl s Aston Villou 1:2 a přenechal zmíněnému soupeři čtvrté místo. Doma naopak oslavoval šestý Newcastle, jenž deklasoval desátou Chelsea 4:1, a poprvé v sezoně také nováček z Lutonu - konkrétně po malém londýnském derby s Crystalem Palace.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Marcus Tavernier (Bournemouth) - 9.20 / 2 góly, 5 střel na branku, 3 klíčové přihrávky.

2. Morgan Gibbs-White (Nottingham) - 9.10 / gól, asistence, 4 klíčové přihrávky.

3. João Pedro (Brighton) - 9.00 / 2 góly, 11 úspěšných soubojů, 4 zastavení akce soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Marcus Tavernier (Bournemouth) - 16 bodů.

2. Willian (Fulham) - 15 bodů.

3. Anthony Gordon (Newcastle), João Pedro (Brighton) - oba 13 bodů.

Sestava 13. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: André Onana (Manchester United) - Po přestupu z Interu Milán byl kamerunský gólman mnohokrát terčem kritiků a několikrát oprávněně, ale v Goodison Parku zamkl branku a zahodil klíč. Red Devils podržel šesticí zákroků včetně excelentního zneutralizování "double šance" Calverta-Lewina s McNeilem. Tradičně byl velmi platný při výstavbě hry a dodával spoluhráčům klid na míči.

Pravý obránce: Pedro Porro (Tottenham) - Přestože Spurs potřetí za sebou padli, jejich ofenzivní bek si nominaci v sestavě kola zasloužil. Na pravém křídle totiž "kmital" od úvodního do závěrečného hvizdu a zásoboval Sona a spol. perfektními přihrávkami. Naneštěstí pro londýnské mužstvo to vedlo jen k jednomu gólu. V závěru ho pár centimetrů dělilo od přesného zásahu, když střela z hranice pokutového území orazítkovala tyč.

Stoper: Teden Mengi (Luton) - Pod první vítězství nováčka soutěže na domácím stadionu se odchovanec Manchesteru United podepsal měrou vrchovatou. V kooperaci s kapitánem Lockyerem držel obranu Hatters nad vodou, desetkrát zastavil včasným defenzivním zákrokem akci Crystalu Palace a v 72. minutě přidal nadstavbu v podobě premiérové trefy mezi anglickou elitou - po rohovém kopu se nejlépe zorientoval ve vápně a "zavěsil".

Stoper: Pau Torres (Aston Villa) - Svátečním střelcem je také urostlý stoper Villans, jenž přispěl k cenné loupeži v aréně Tottenhamu. Poté, co se v birminghamském klubu opětovně sešel s manažeram Emerym, roste jeho výkonnost týden co týden. Kromě přesného zásahu nelze nezmínit šest vítězných soubojů ze sedmi, stoprocentní úspěšnost driblinků s míčem a konstruktivní rozehrávku, ze které těžil celý tým.

Levý obránce: Olexandr Zinčenko (Arsenal) - Podruhé v řadě si nominaci vysloužil Ukrajinec, který výrazně přispěl k čistému kontu Gunners v Brentfordu. V 77. minutě totiž pohotovým zákrokem na brankové čáře zastoupil překonaného Ramsdalea a rozesmutnil jak Maupaye, tak příznivce Bees. Jako už tradičně alternoval na pozici levého beka i středního záložníka. Manažera Artetu bezesporu potěšil také 93procentní úspěšností přihrávek.

Střední záložník: Morgan Gibbs-White (Nottingham) - V dresu Forest se z rodáka ze Staffordu stává klíčový hráč, což potvrdil i v duelu s Brightonem. Ani jeho vysoce nadprůměrný výkon ale domácím k bodovému zisku nestačil. Je nicméně nutné připomenout gól, asistenci, deset úspěšných soubojů, čtyři klíčové přihrávky a tři úspěšné driblinky. Cenovka 5,7 milionu ve Fantasy Premier League by mohla oslovit nejednoho FPL stratéga.

Střední záložník: Pascal Groß (Brighton) - Jen o "chlup" dražší variantu (6,3 milionu) představuje ve zmíněné hře jeho sobotní soupeř. Kreativní univerzál, který dokáže zastat na trávníku téměř jakoukoli pozici, na City Ground exceloval. Blýskl se šesti klíčovými přihrávkami, z nichž dvě skončily asistencí, s lehkostí sobě vlastní dirigoval "orchestr" zraněními zdecimovaného mužstva a zároveň obhospodařoval velkou část hřiště.

Střední záložník: Marcus Tavernier (Bournemouth) - Na gólové probuzení sice čekal až do 13. kola, ale když už přišlo, tak hned dvakrát. Rychlonohý a technicky velmi zdatný záložník byl v Sheffieldu k nezastavení a výrazně pomohl Cherries k třetímu skalpu soupeře z posledních čtyř ligových zápasů. Na kopačce měl dokonce hattrick, ale nakonec se musel spokojit s dvěma brankami a třemi vytvořenými šancemi. To není zlá bilance, že?

Pravý útočník: Michael Olise (Crystal Palace) - Zdravotní patálie talentovaného Francouze jsou, zdá se, minulostí. Poprvé v sezoně nastoupil v základní sestavě Eagles a okamžitě patřil k nejlepším. Vytvářel šance, vyhrával souboje, elegantně dribloval s míčem a v 74. minutě rozjásal hostující sektor oku lahodící individuální akcí, kterou zakončil fantastickým obstřelem. Pokud zůstane zdravý, může se stát klíčovou postavou týmu.

Střední útočník: Anthony Gordon (Newcastle) - Před reprezentační pauzou se opora Chelsea James precizně popasovala s ve formě hrajícím Dokuem z Manchesteru City. Po ní ale prožila noční můru díky odchovanci Evertonu, která skončila vyloučením. Gordon na trávníku doslova létal a Jamese i jeho spoluhráče "terorizoval" drzými průniky. Když k tomu přičteme bilanci 1+1, nominaci v sestavě kola si bezesporu zasloužil.

Levý útočník: Jérémy Doku (Manchester City) - Legendární útočník Thierry Henry o belgickém expresu jménem Doku krátce po přestupu z Rennes prohlásil, že obráncům v soubojích jeden na jednoho pomůže pouze modlitba. A jeho slova padají na úrodnou půdu. Driblink jednadvacetiletého křídelníka zvedal fanoušky ze sedaček i ve šlágru s Liverpoolem. Kdykoli se dostal k míči, bylo víceméně jasné, že se blíží nebezpečí.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
13
9
3
1
27 : 10
30
2
Manchester City
13
9
2
2
33 : 13
29
3
Liverpool FC
13
8
4
1
28 : 11
28
4
Aston Villa
13
9
1
3
31 : 18
28
5
Tottenham Hotspur
13
8
2
3
25 : 17
26
6
Manchester United
13
8
0
5
16 : 16
24
7
Newcastle United
13
7
2
4
31 : 14
23
8
Brighton & Hove Albion
13
6
4
3
28 : 23
22
9
West Ham United
13
6
2
5
23 : 23
20
10
Chelsea FC
13
4
4
5
22 : 20
16
11
Brentford FC
13
4
4
5
19 : 18
16
12
Wolverhampton Wanderers
13
4
3
6
18 : 23
15
13
Crystal Palace
13
4
3
6
13 : 18
15
14
Fulham FC
13
4
3
6
13 : 22
15
15
Nottingham Forest
13
3
4
6
16 : 21
13
16
AFC Bournemouth
13
3
3
7
14 : 28
12
17
Luton Town
13
2
3
8
12 : 23
9
18
Sheffield United
13
1
2
10
11 : 34
5
19
Everton FC
13
4
2
7
14 : 20
4
20
Burnley FC
13
1
1
11
10 : 32
4

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (1)

Přidat komentář
Mastný Chobot

Zinchenko je frajer ako hráč aj človek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele