Solanke v laufu a Ødegaardova ruka: 18. kolo Premier League v kostce

25.12.2023, 20:09
Názory a komentáře
Dominic Solanke (© AFP)

Ani Erling Haaland, ani Mohamed Salah. Nejlepším střelcem anglické ligy v prosinci je suverénně Dominic Solanke. Rodák z Readingu si hýčká životní formu, která vygradovala hattrickem v Nottinghamu, kde řídil vítězství Bournemouthu 3:2. V očekávaném šlágru se druhý Liverpool rozešel smírně s vedoucím Arsenalem 1:1. I proto, že rozhodčí Chris Kavanagh ve spolupráci s VARem nenařídil penaltu po ruce Martina Ødegaarda.

Solanke dal v prosinci už šest gólů a v tabulce kanonýrů dorovnal s dvanácti brankami Salaha. Před nimi je pouze Haaland (14). "Konečně ho mám," radoval se s míčem v ruce po prvním hattricku v Premier League v kariéře. "Čekal jsem na něj už nějakou dobu. Několikrát jsem skóroval dvakrát a měl ho na dosah, ale až do dnešního dne se mi to nepodařilo. Je to skvělý pocit," dodal po závěrečném hvizdu šestadvacetiletý útočník.

I díky jeho produktivitě drží Cherries úspěšnou sérii bez nalezení přemožitele, která čítá sedm duelů, z nichž vydolovali 17 z 22 bodů v této sezoně. V tabulce tak nadále stoupají. Aktuálně okupují 12. místo se shodnou bilancí jako Wolverhampton a Chelsea, jejichž vzájemné měření sil na Molineux ovládli domácí 2:1 trefami dvojice Mario Lemina - Matt Doherty. Hostům premiérový zásah uzdraveného Christophera Nkunkua nestačil.

V prestižním souboji gigantů se naopak z výhry neradoval nikdo. Gunners se sice ujali vedení už ve 4. minutě díky Gabrielovi, ale po půlhodině srovnal Salah oku lahodící "raketou", které můžete zatleskat v naší videorubrice. Egyptský reprezentant se na Anfieldu podílel už na 121 brankách (88 gólů, 33 asistencí) a překonal dosavadní klubový rekord Stevena Gerrarda.

A kdyby Kavanagh ve spolupráci s VARem nařídil pokutový kop, mohl na tom být tradiční liverpoolský exekutor střel "z bílého bodu" ještě lépe. "Byla to penalta, ale já nejsem rozhodčí. Jeho verdikt musíme akceptovat," konstatoval stoper Arsenalu William Saliba během pozápasového rozhovoru.

"Situaci jsem naživo nestačil zpozorovat, ale viděl jsem ji během utkání na videu a myslím si, že se všichni shodneme na tom, že to byla ruka," prohlásil trenér Liverpoolu Jürgen Klopp s tím, že si netroufá tvrdit, zdali by inkriminovaný moment změnil konečný výsledek.

Asociace PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), jíž šéfuje bývalý elitní sudí Howard Webb, nicméně oznámila, že penalta nebyla nařízena správně. Ødegaardova paže se dle názoru asociace rozhodčích pohybovala směrem k tělu, a ne k míči, když kapitán hostujícího celku ztratil balanc a zasáhl míč rukou.

Reds se tak s Gunners rozešli smírně podruhé za sebou a na lídra soutěže i nadále ztrácejí jeden bod. Třetí Aston Villa, která nečekaně remizovala 1:1 s posledním Sheffieldem United a neprodloužila rekordní šňůru 15 ligových výher před vlastními příznivci za sebou, je vinou horšího skóre třetí.

Krize United se prohlubuje

Formu naopak marně hledá Manchester United. Nejúspěšnější klub anglické historie tentokrát prohrál 2:0 na stadionu West Hamu a počtvrté v řadě v soutěžním střetnutí neskóroval, což se mu naposledy stalo v ročníku 1992/93. Po 18. kole má na kontě jen 18 gólů, přičemž horší je v tomto ohledu jen poslední Sheffield United.

I proto se na svěřence trenéra Erika ten Haha snáší kritika ze všech stran. "Každý hráč se potýká se ztrátou sebevědomí směrem dopředu. Ten tým nepředstavuje žádnou hrozbu," prohlásil legendární záložník Paul Scholes. "Začíná to být trapné. To nejlepší z tohoto kádru pravděpodobně neuvidíme dřív než koncem ledna - očekávám dalších velmi těžkých pár týdnů," doplnila devětačtyřicetiletá ikona Red Devils.

Šanci na reparát budou mít osmí United už v úterý, kdy na Old Trafford přijede rozjetá Aston Villa, jež nepoznala hořkost porážky už v deseti soutěžních duelech za sebou.

Na čtvrtou pozici zaručující vstupenku do Ligy mistrů ztrácí tápající mužstvo z Manchesteru osm bodů. Onu pozici drží Tottenham, který ve vyrovnaném měření sil udolal Everton 2:1 brzkými brankami Richarlisona a Son Heung-mina. Disciplinárně potrestaní Toffies padli po čtyřech vítězstvích a patří jim 16. místo.

První žena v roli hlavní rozhodčí

Dařilo se nováčkům -⁠ třetí výhru v ročníku shodně oslavily Luton a Burnley. Oba celky ale přesto zůstávají v sestupovém pásmu. Hatters si ve své útulné aréně vyšlápli na účastníka Ligy mistrů z Newcastlu gólem Androse Townsenda, Clarets nečekaně loupili na půdě Fulhamu.

Zápas na Craven Cottage se ovšem navždy zapsal do historie Premier League. Na starost ho měla Rebecca Welchová, která se stala první ženou, jež mezi anglickou elitou řídila utkání jako hlavní rozhodčí.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Dominic Solanke (Bournemouth) - 9.30 / 3 góly, 6 střel, 8 úspěšných soubojů.

2. Chris Wood (Nottingham) - 8.90 / gól, asistence, 14 úspěšných soubojů.

3. Guglielmo Vicario (Tottenham) - 8.60 / 7 zákroků (z toho 6 po střelách uvnitř pokutového území). 3 chycené velké šance soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Dominic Solanke (Bournemouth) - 17 bodů.

2. Wilson Odobert (Burnley) - 14 bodů.

3. Chris Wood (Nottingham), Andros Townsend (Luton) - oba 11 bodů.

Sestava 18. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
18
12
4
2
36 : 16
40
2
Liverpool FC
18
11
6
1
37 : 16
39
3
Aston Villa
18
12
3
3
38 : 22
39
4
Tottenham Hotspur
18
11
3
4
37 : 24
36
5
Manchester City
17
10
4
3
40 : 20
34
6
West Ham United
18
9
3
6
31 : 30
30
7
Newcastle United
18
9
2
7
36 : 22
29
8
Manchester United
18
9
1
8
18 : 23
28
9
Brighton & Hove Albion
18
7
6
5
34 : 31
27
10
Chelsea FC
18
6
4
8
29 : 28
22
11
Wolverhampton Wanderers
18
6
4
8
23 : 30
22
12
AFC Bournemouth
17
6
4
7
24 : 32
22
13
Fulham FC
18
6
3
9
26 : 31
21
14
Brentford FC
17
5
4
8
24 : 24
19
15
Crystal Palace
18
4
6
8
18 : 26
18
16
Everton FC
18
8
2
8
23 : 22
16
17
Nottingham Forest
18
3
5
10
19 : 33
14
18
Luton Town
17
3
3
11
18 : 32
12
19
Burnley FC
18
3
2
13
18 : 36
11
20
Sheffield United
18
2
3
13
13 : 44
9

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (57)

Přidat komentář
danielfc

"Asociace PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), jíž šéfuje bývalý elitní sudí Howard Webb, nicméně oznámila, že penalta nebyla nařízena správně. Ødegaardova paže se dle názoru asociace rozhodčích pohybovala směrem k tělu, a ne k míči, když kapitán hostujícího celku ztratil balanc a zasáhl míč rukou."

Ak dám ruku od tela a upažím, tak každý ďalší pohyb s ňou bude smerom k telu: hore, dolu, dozadu, dopredu. To je ako ked stojíš na severnom póle, tak každý krok je smerom na juh :-) Podla mňa rozhodujúce je, že dribling rukou je smerom k lopte, ruka zväčšila objem tela v neprirodzenej polohe a zabránila lopte smerujúcej k bráne - gólu či gólovej šanci. žeby išlo o technickú nedokonalost alebo žeby padol a tou rukou sa opieral o zem, tak to evidentne nebolo. Jasná zakázaná hra rukou v 16ke a penalta. Z tohoto sa vykrúcajú úplne infantilne.

Reagovat
masina_LFC

ako ak by to nepískali nikdy, tak som s tým úplne ok, že to nie je penalta... problém je, že by to tak v 7 z 10 prípadov bolo odpískané ako penalta

Reagovat
Rizek

9 z 10

Reagovat
GazzaPalo

Ono najlepšie pískať všetky ruky okrem nastrelenych pri tele.

Reagovat
Maximm9

Ale vsak tohle bylo nejlepsi. Melo se jenom pohlidat ty nastrelene, ze ti ji nekdo z metru nastrelil, ale nechat do tak. Proste zahrajes rukou a stojis tam jako panak na poli, tvoje chyba, ruka.

Reagovat
Remt

Souhlas

Reagovat
Acquanni

https://www.footballrules.com/offences-sanctions/handball/

Já příznám, že být to naopak, tak by mě to taky sralo, ale rozhodně bych neustále netvrdil, jak to bylo proti Liverpoolu schválně, nebo jaká to byla chyba sudích. Když už tak nadávejte na to pravidlo. Já osobně jsem teda furt radši, než penalty za úplný blbosti jako dříve. Každopádně je vtipný, že sudí v Anglii jsou úplně tragičtí, ale největší shitfest co jsem zatím tuto sezónu viděl, se odehrává teď a to když zrovna výjimečně něco rozhodli správně podle toho, jak mají nastavený pravidla

Reagovat
Acquanni

Btw. Tím shitfestem myslím fan base, především na Xku, tam je to slušná přehlídka.

Reagovat
O.Giroud

Tak ak je toto pre teba najväčší shitfest tak si toho asi ešte moc nevidel

Reagovat
fenixLFC

takticky vytesnil najvacsi shitfest, paradoxne po spravnom rozhodnuti co predviedol...arteta

Reagovat
Acquanni

Ano pamatuju si shitfest po Newcastlu a ten byl příšerný. Vůbec netvrdím, že ne. Každopádně jak říkám, tady se řve na Arsenal/sudí, přitom když už, tak by se mělo řvát na debilní pravidlo. Btw. Ze Saky se dělá hroznej zmrd a za ten souboj a Tsimikasem měl prej dostat redku a to není úplně ojedinělý názor. Když si vezmu, jak Joelinton oběma rukama zatlačil na Gabriela, vážně si tenhle zápas zaslouží ještě větší shitfest než ten na Newcastlu? A to souhlasím, že to bylo přehnaný a plný hoven fans Arsenalu i když jsem byl taky naštvanej

Reagovat
Acquanni

Každopádně na Xku je fakt těžký rozhodnout, kdo má horší fanbase. Nejlépe z toho snad momentálně vychází Chelsea, ale to je tím, že je nejspíš velká část logicky zalezlá, podobně u United. Live a Arsenal to bohužel teď vedou A to když už ne Arsenal, tak pro mě v Anglii rozhodně Live z big6.

Reagovat
avicii

vôbec mi nepríde ze sme to nejak nezvládli, to co sa stalo na WHL bolo niekde inde, to bol škandál

Reagovat
Salfovic

Tak to už to můžou rovnou pískat jak volejbal, čuráci

Reagovat
iamek

Reagovat
Bakary3

Podle mě to sice je taky penalta a nevím, co už by ruka být měla, tady je polehčující okolnost jen to, že to nebylo - myslím si - chtěný.

Jen k ty přirozený pozici ruky - to je hodně těžký, co je ve fotbale přirozena pozice?

Ikdyz si představis jen siluetu fotbalisty, je to klasicky s rozpaženýma rukama při vedení míče

Ale tohle je prostě klasika - pravidla se snaží jasně specifikovat, co ruka je a co není, ale ono to moc nejde... Těch situaci je tolik, že je to nepopsatelný.

Leda snad fakt, jestli někdy bude rozhodovat umělá inteligence a připodobňovat k široký databázi zákroku, na kterých bude učiněna nějaká shoda, že to byly penaltové zákroky.

Jinak nevím

Reagovat
fenixLFC

prirodzena poloha ruky sa mysli pri tele kedy ju uz nema kam dat aby nou nehral

Reagovat
Bakary3

Chápu, a ve statický poloze asi není problém tuto polohu dodržet

Problém nastává - jako tady v tom případě - když ten hráč jakkoliv v pohybu reaguje, tam už je často dost diskutabilní, co je přirozená poloha.

Tím vůbec nezpochybňuju, ze to měla být penalta.

Jen že "přirozená poloha" muže být někdy dost sporný termín

Reagovat
TheGun

Podle mě se po tom míči i natáhl. No ale jednou můžu být rád, že to nefoukl. Tak jsem rád.

Reagovat
jk

Přirozená poloha může být klidně i od těla při výskoku nebo zdvižená při skluzu.

Víc než to, jeslti to bylo přirozený nebo ne, by měli řešit v jakém kontextu se ta ruka stala a jestli si tou rukou bránící hráči nějak pomohli a měli výhodu oproti útočníkům.

Reagovat
Bakary3

To jo.

Ale pořád, postihnout všechny situace psanými pravidly je asi nemožný, proto pak dochází k tomu, že každý sudí má dost volnosti při posouzení.

Reagovat
jk

To já celkem chápu. Proto bych ocenil aby rozhodčí víc vnímali kontext té situace. Pokud pravidla dávají volnější výklad tak je to klidně možné

Reagovat
Maximm9

''prirozena pozice ruky'' tohle bych uplne zrusil. Protoze se zase muzeme dohadovat, jestli v tom pohybu, ktery je pokazde jiny, tak byla prirozene

Proste zahrajes rukou, tak hotovo. Resil bych situaci jenom v pripade, ze ti ji z metru nastreli.

Vzdyt to pravidlo ruky bylo OK, ale zavedl se VAR, aby nebylo kontroverze na ofsajdy, tak si rekli, ze dojebeme pravidlo ruky, aby nikdo nevedel co je ruka.

Reagovat
vitasrp

Však se ruce ve vápně (minimálně v rámci Premier League) pískali minimálně i před zavedením VARu, to muselo být fakt úplně jasně od těla v nepřirozené pozici, aby za to byla penalta.

Reagovat
Maximm9

No podle me pokud jsi drive zahral rukou ve vapne, tak na 80% byla penalta, ted je to proste 50-50.

Reagovat
vitasrp

Tak to teda vůbec, to je naprostej nesmysl.

Reagovat
Kiss Me Polka!

největší píčovina mi přijde to, že ruka "nesměřovala k míči a směřovala k tělu". jakože ano, směřovala k tělu, ALE zároveň směřovala i k míči. kdyby tu ruku nechal v té původní pozici tak ten mic netrefí, to je prostě bohapusta lež od pgmol

od prvního záběru bych pískal penaltu a s kazdym dalším opakovaným zhlédnutím mi to přijde pořád jasnější a jasnější. nemůžu si pomoci, že to podklouznuti nebylo ani tak výrazné, aby tou rukou musel takto hýbat. ta ruka mi přijde dokonce chtěná...

Reagovat
Benzema

Reagovat
Rizek

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
aragorn

Reagovat
John Obi Mikel

Jasná penalta.

Reagovat
ashburtongrove

Ja bych stejne to cely pravidlo o ruce ve vapne zmenil z penalty na neprimy kop. Jo pokud by to byl umysl jako jednou Suarez za narodak tak je ta penalta opravnena ale jinak bych proste vsechny ruce od tela piskal jko neprimej a cus

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Bakary3

U případu jako suarez technický gól, vyreseno

Reagovat
r.mrazik

opravdu tohle nekoho prekvapuje,kdyz se letos hraje v PL hazena?

Reagovat
mistr129

Reagovat
mistr129

A když jsem to tady psal, že sice logicky jednoznačná ruka, ale podle toho jak se to píská se nedivím že není, tak jste se mi tu smáli

Reagovat
Golasso

Hele ta pravidla o hraní rukou jsou divná a jsou dost často zdrojem wtf momentů, to dávno víme, ale vzít si z toho zápasu zrovna tohle? Ještě, že ty články nečtu.

Reagovat
kitas

Pre čitateľnosť potrebujú čo najväčšiu senzáciu. Novinárska klasika.

Reagovat
Golasso

Jestli chtěli senzaci, tak to už tam mohli dát spíš skandální stav hřiště, který v PL nemá obdoby za hodně dlouhou dobu, než divně (ne)odpískanou ruku č. 45496487945 . Ale chápu, penalty táhnou víc.

Reagovat
papos182

Na spatny stav hriste doplatily obe strany, na spatne rozhodnuti rozhodciho jen jedna.

Reagovat
Front hell

Proto je to větší skandál,když to poškodilo 2 strany oproti 1

Reagovat
mistr129

Ale za to hřiště může jen jedna strana, za rozhodnutí sudího žádná

Reagovat
Golasso

Tím spíš by to měl být větší skandál, ne? Navíc tohle je sporné. Herně jsme na stav hřiště doplatili víc my a otázka je, zda to hřiště bylo takto podmáčené schválně (a vymklo se to z rukou) nebo to fakt bylo jen pochybení. Každopádně je to bizár neodpovídající úrovni PL a nakonec jste na to možná dojeli i vy skrz zranění.

A špatné rozhodnutí to nebylo. Rozhodčí paradoxně rozhodl dobře, ale podle špatně napsaných pravidel.

Reagovat
Zdechlina

Takže sudí jsou opět v klidu. Místo lynčování správné rozhodnutí. ty hovada s takovou můžou písknout cokoliv a stejně si to nějak "obhájí"

Reagovat
Busby babes

protoze tady proste neni jak jinak to definovat.

Reagovat
jsemdement

Rikam piskej jakoukoli ruku a mas minus problem takze me neser a zarid to nebo dostanes lepak.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Man__United

The three options currently on the table would involve either a small makeover project, expansion of the south stand over the adjacent railway and complete redevelopment of the existing ground or the creation of an entirely new stadium [@TelegraphDucker]

Reagovat
jk

Horší než tato zpráva pro fans United už je jen design té stránky.

Reagovat
Jordi Alba

Jako kdyby jsme si my na EF tady mohli vyskakovat.

Reagovat
Man__United

V lednu do United nikdo nepřijde, budeme hrát jen dvě soutěže, u té druhé záleží jak dlouho, navíc změna majitele, ti budou dělat audit celého klubu a sportovního oddělení zvlášť, bude to hlavně příprava na konec sezóny

Reagovat
r.mrazik

prijde nekdo na hostovani

a pokud odejde Varane / Casemiro do Arabie,tak mozna i nahrada za ne

Reagovat
dave30

Fantastická kariéra stále ještě mladého hráče. Jako mladý se rozehraje v Nizozemsku, pak si ho Chelsea stáhne a on s nimi odmítne prodloužit smlouvu a klidně vydrží rok v juniorce (kdo by to udělal v 19 letech?). Přestup do top týmu a následné nalezení toho pravého týmu, který mu pomůže (doufám) se posunout opět do nějakého top týmu. Prostě pohádka...

Reagovat
Azza

Si tú quieres bailar, jugar, pintar, cantar

Tú puedes venir a mi casa

La idea es compartir

Te vas a divertir

Si quieres venir a mi casa

Quiero invitar a jugar a mi casa

A todas mis amigas, y amigos

Quiero saltar y bailar

Y lo que tengo compartir contigo

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Si tú quieres cantar, yo te voy a enseñar

Si quieres venir a mi casa

Le digo a mi mamá que diga a tu mamá

Que deje venirte mi casa

Tengo un muñeco regalón

Que si le das un biberón, no llora (no llora)

Y en mi libreta una canción

Que todos vamos a cantar ahora

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Si tú quieres bailar, jugar, pintar, cantar

Tú puedes venir a mi casa

La idea es compartir

Te vas a divertir

Si quieres venir a mi casa

Quiero invitar a jugar a mi casa

A todas mis amigas, y amigos

Quiero saltar y bailar

Y lo que tengo compartir contigo

Si tú quieres cantar, yo te voy a enseñar

Si puedes venir a mi casa

Le digo a mi mamá que diga a tu mamá

Que deje venirte mi casa

Tengo un muñeco regalón

Que si le das un biberón, no llora (no llora)

Y en mi libreta una canción

Que todos vamos a cantar ahora

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum, bum, bum, bum

Chipi chipi chapa chapa

Dubi dubi daba daba

Mágico mi dubi dubi

Bum

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele