Nketiah a Haaland v záři reflektorů: 10. kolo Premier League v kostce

01.11.2023, 18:24
Názory a komentáře
Eddie Nketiah (© AFP)

V čele soutěže se po 10. kole nic nezměnilo. Nejlepších pět celků totiž ustálo roli favoritů a zapsalo další vítězství. O to více se na Ostrovech honorovali jednotlivci - konkrétně Eddie Nketiah a Erling Haaland. Čtyřiadvacetiletý snajpr Arsenalu zazářil prvním hattrickem mezi anglickou elitou v duelu se Sheffieldem United, norský "goleador" rozhodl bilancí 2+1 prestižní manchesterské derby.

Druzí Gunners zametli s posledním Sheffieldem (5:0) především po změně stran, kdy brankáře Wesleyho Foderinghama překonali čtyřikrát. Nketiah nejprve v 50. minutě navázal na trefu z první půle a v 58. minutě zkompletoval hattrick nekompromisní "raketou", které můžete zatleskat v naší tradiční videorubrice. Londýnský rodák, jenž si před dvěma týdny odbyl debut za reprezentaci Albionu, tak razantně ukončil střelecký půst trvající od srpna.

Vynikající výkon odchovance Arsenalu ocenil i manažer Mikel Arteta. "Jsem opravdu šťastný, že dosáhl jakožto hráč z akademie hattricku v Premier League. Zasloužil si ho a doufám, že spoustu dalších přidá," chválil svého svěřence jednačtyřicetiletý Španěl. "Podívejte se na jeho statistiky za posledních 10 let. To, co dokázal, je pozoruhodné, a aby se nadále zlepšoval, potřebuje hrát. Pokud dostane více minut, bude dávat spoustu gólů, to je jisté," dodal Arteta.

Na nedostatečnou minutáž si naopak nemůže stěžovat Haaland, který se v neděli obsadil do hlavní role očekávaného šlágru na Old Trafford. Ve 26. minutě chladnokrevně proměnil penaltu, krátce po přestávce zdvojnásobil náskok obhájců titulu a těsně před koncem připravil trefu pro Phila Fodena. Citizens jsou proto i nadále v tabulce třetí s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Tottenham, United zůstali osmí.

"Celý tým zahrál skvěle. Šlo o úžasné utkání a fantastické vítězství," komentoval Haaland a přiznal, že před pokutovým kopem cítil nervozitu. "O to víc jsem si pak užil oslavu. Byl to parádní pocit," doplnil čerstvě druhý nejlepší fotbalista světa v anketě Zlatý míč, kterou pořádá týdeník France Football.

Na 11. pozici se v prestižní anketě umístil Mohamed Salah, jehož osmý zásah v sezoně pomohl čtvrtému Liverpoolu k výhře 3:0 nad šestnáctým Nottinghamem, a doma oslavovala také pátá Aston Villa. Ve formě hrající Ollie Watkins se sice tentokrát neprosadil, ale proti osmnáctému Lutonu (3:1) ho zastoupili Moussa Diaby a John McGinn.

Tottenham prodloužil famózní sérii

Nejlepší vstup do Premier League od ročníku 1960/61 nicméně zažívají vedoucí Spurs. V páteční předehrávce loupili v Selhurst Parku, kde zvítězili nad Crystalem Palace 2:1. Nejprve si domácí obránce Joel Ward nešťastně srazil do sítě razantní centr Jamese Maddisona a v 66. minutě zužitkoval oku lahodící kombinaci jihokorejský kanonýr Son Heung-min. Korekce Jordana Ayewa v nastaveném čase už na čtvrtém triumfu svěřenců Angeho Postecogloua v řadě nezměnila nic.

Chelsea naopak nepotvrdila říjnové zlepšení a po čtvrté porážce v sezoně klesla do dolní poloviny tabulky. Brentford, který na Stamford Bridge uspěl v lize potřetí za sebou, totiž vystřídal londýnského rivala na desáté příčce. Pod cennou výhru 2:0 se gólem a asistencí podepsal kamerunský forvard Bryan Mbeumo.

Ještě lepší bilancí se blýskl Callum Wilson, ale ani jeho dva přesné zásahy nepomohly Newcastlu k zisku plného počtu bodů na Molineux. Wolverhampton účastníka Champions League zaskočil a uhrál s ním remízu 2:2. Pod vedením Garyho O'Neila nenašel přemožitele už pět kol a je dvanáctý, Magpies natáhli sérii neporazitelnosti na šest zápasů a jsou šestí.

V záchranářském souboji otočil Bournemouth střetnutí s Burnley a po výsledku 2:1 oslavoval první skalp soupeře v ročníku. Vyrovnané měření sil rozhodl v 76. minutě Philip Billing chytrým "obloučkem" z více než 40 metrů, kterým se můžete pokochat v naší videorubrice.

Na Amex Stadium v Brightonu sice podobný kousek v duelu s Fulhamem (1:1) k vidění nebyl, ale do historie Premier League se zde zapsal devatenáctiletý Evan Ferguson. Irský supertalent se stal prvním teenagerem od roku 2005, jenž v jednom kalendářním roce skóroval mezi anglickou elitou desetkrát. Před osmnácti lety se to naposledy podařilo Waynu Rooneymu.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Eddie Nketiah (Arsenal) - 9.40 / 3 góly, 3 střely na branku, 6 úspěšných soubojů.

2. Dominik Szoboszlai (Liverpool) - 8.90 / 2 asistence, 3 úspěšné driblinky, 93procentní úspěšnost přihrávek (75/81).

3. Bernardo Silva (Manchester City) - 8.50 / asistence, 3 klíčové přihrávky, 90procentní úspěšnost přihrávek (53/59).

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Eddie Nketiah (Arsenal) - 17 bodů.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 16 bodů.

3. Ethan Pinnock (Brentford) - 15 bodů.

Sestava 10. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Bernd Leno (Fulham) - Pod cenný bod v Brightonu (1:1) se strážce svatyně Cottagers podepsal měrou vrchovatou. V první půli zazářil tygřím skokem proti Balebově ráně a v téže akci vykopl nohou míč před dorážejícím Adingrou. Radost ze vstřeleného zásahu nedopřál ani Mitomovi a v závěru zneutralizoval i pokus Fatiho z úhlu.

Pravý stoper: Ethan Pinnock (Brentford) - Bees potřetí za sebou vyloupili Stamford Bridge a činil se především vytáhlý stoper. V 58. minutě zatloukl hlavou "hřebíček" do sítě Chelsea, osmkrát zastavil nebezpečnou akci včasným zákrokem, vyhrál 8 z 11 osobních soubojů a výrazně přispěl k čistému kontu.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Pevnou obranu doplňuje kapitán nizozemské reprezentace, který exceloval v utkání s Nottinghamem. V osobních soubojích na zemi byl stoprocentní a ve vzduchu tradičně platný v obou vápnech. Když k tomu přičteme 93procentní úspěšnost přihrávek a učebnicové čtení hry, dostaneme výkon hodný nejlepšího fotbalisty Premier League z ročníku 2018/19.

Levý stoper: Jarrad Branthwaite (Everton) - Odchovanec Carlisle United sice na rozdíl od Van Dijka teprve kariéru mezi anglickou elitou startuje, ale pokud bude podávat podobné výkony jako v neděli v Londýně, může se v ní dlouhodobě udržet. Žádný z protihráčů ho během zápasu neobelstil, desetkrát zastavil ofenzivní snahu Hammers včasným skluzem, vyhrával osobní souboje a po jednom z nich založil vítěznou akci Toffies.

Pravý záložník: Dominik Szoboszlai (Liverpool) - Po letním stěhování z Lipska se kapitán maďarské reprezentace pevně usadil v základní sestavě Reds a týden co týden ukazuje, že naprosto oprávněně. V duelu s Nottinghamem byl hnacím motorem domácích - žádný z fotbalistů na trávníku nevytvořil více šancí (6), žádný z nich neukořistil více míčů (13) a opomenout nelze ani oku lahodící asistenci Núñezovi.

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - Famózními statistikami se o víkendu pyšnil také hrdina červnového finále Champions League. V manchesterském derby opět dominoval ve středu pole, aniž by se dopustil jediného faulu. S lehkostí sobě vlastní rozdával milimetrově přesné pasy na kratší i delší vzdálenost, vyhrával souboje na zemi i ve vzduchu, a navíc vybojoval penaltu, ze které Haaland otevřel skóre.

Střední záložník: Joäo Palhinha (Fulham) - Na úroveň Rodriho by se jednoho dne bezesporu rád dostal portugalský záložník, jenž zajistil Cottagers cennou remízu 1:1 na Amex Stadium v Brightonu. Kromě krásného gólu si suverénně podmanil střed pole. I proto, že desetkrát získal v souboji míč a rozdal ho spoluhráčům. Letní sága okolo transferu do Bayernu je zapomenuta, rodák z Lisabonu je opět stěžejní oporou Fulhamu.

Levý záložník: Bernardo Silva (Manchester City) - I Palhinhův krajan byl během přestupového okna v centru pozornosti a stěhování do Barcelony bylo na spadnutí. Jeho setrvání v Manchesteru City potěšilo i manažera Guardiolu, který po galapředstavení portugalského "kouzelníka" s míčem na Old Trafford prohlásil, že se odchodu Silvy obával celé léto. Označil ho mimo jiné za nenahraditelného.

Pravý útočník: Callum Wilson (Newcastle) - Statistika hovoří jasně. Odchovanec Coventry City střílí v letošní sezoně Premier League branku každých 60 minut. Naposledy se o jeho schopnostech přesvědčil Wolverhampton, jehož síť rozvlnil dvakrát. Po zranění Isaka mu pravděpodobně manažer Howe dopřeje v dalších týdnech více prostoru. Cenovka 7,8 milionu liber ve Fantasy Premier League i proto stojí za zvážení.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Prestižní klání o vládce Manchesteru absolvoval teprve potřetí v kariéře, ale už nyní je na čtvrtém místě v historické tabulce produktivity (8) ve zmíněném derby. Další tři "kanadské body" (2+1) zapsal norský snajpr v neděli na Old Trafford. Gólem nebo asistencí se mezi anglickou elitou blýskne každých 64 minut. Lepší bilancí nemá z fotbalistů, kteří odehráli alespoň 40 zápasů, nikdo v dějinách PL.

Levý útočník: Eddie Nketiah (Arsenal) - Absence zraněného Jesuse nemusela příznivce Gunners v sobotu odpoledne mrzet. Čtyřiadvacetiletý útočník z klubové akademie totiž uzemnil Sheffield United prvním hattrickem v PL, na který dle vlastních slov do konce života nezapomene. Při úvodních dvou trefách ukázal instinkt "zabijáka" v pokutovém území a třetí zásah přidal fenomenální ranou do "šibenice" z 25 metrů.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Tottenham Hotspur
10
8
2
0
22 : 9
26
2
Arsenal FC
10
7
3
0
23 : 8
24
3
Manchester City
10
8
0
2
22 : 7
24
4
Liverpool FC
10
7
2
1
23 : 9
23
5
Aston Villa
10
7
1
2
26 : 14
22
6
Newcastle United
10
5
2
3
26 : 11
17
7
Brighton & Hove Albion
10
5
2
3
23 : 19
17
8
Manchester United
10
5
0
5
11 : 16
15
9
West Ham United
10
4
2
4
16 : 17
14
10
Brentford FC
10
3
4
3
16 : 12
13
11
Chelsea FC
10
3
3
4
13 : 11
12
12
Wolverhampton Wanderers
10
3
3
4
13 : 17
12
13
Crystal Palace
10
3
3
4
8 : 13
12
14
Fulham FC
10
3
3
4
9 : 16
12
15
Everton FC
10
3
1
6
10 : 14
10
16
Nottingham Forest
10
2
4
4
10 : 15
10
17
AFC Bournemouth
10
1
3
6
8 : 21
6
18
Luton Town
10
1
2
7
9 : 20
5
19
Burnley FC
10
1
1
8
8 : 25
4
20
Sheffield United
10
0
1
9
7 : 29
1

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (779)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele