Zmrtvýchvstání Liverpoolu a Haaland v ráži: 14. kolo Premier League v kostce

05.12.2023, 19:15
Názory a komentáře
Erling Haaland (© AFP)

Ještě v 86. minutě prohrávali 2:3, přesto se radovali z vítězství. Fotbalisté Liverpoolu totiž povstali z popela, zdolali Fulham 4:3 a udrželi stoprocentní bilanci na domácím stadionu. Obhájci titulu z Manchesteru City naopak remizovali 3:3 s Tottenhamem, což velmi těžce kousal nejlepší střelec soutěže Erling Haaland, který po závěrečném hvizdu nemohl přijít na jméno hlavnímu rozhodčímu Simonu Hooperovi.

Reds dostali v závěru vyprodaný Anfield do varu a vzhledem k ztrátě Citizens poskočili na druhé místo v tabulce. Spokojeného trenéra Jürgena Kloppa uchvátil jak obrat v posledních minutách, tak kvarteto oku lahodících tref.

"Byl to úžasný zápas. Vstřelili jsme čtyři nádherné branky, a přesto vyhráli s notnou dávkou štěstí. V mé kariéře jsem nezažil utkání, v němž bych viděl čtyři góly, které by snesly to nejpřísnější měřítko kvality," radoval se německý stratég.

Kloppův nedělní protějšek naopak kousal zklamání. "Na Anfieldu je velmi těžké skórovat, nám se to podařilo třikrát, a přesto odjíždíme s prázdnou. Kluci na sebe mohou být pyšní. Bohužel jsme nebyli odměněni tak, jak bychom si zasloužili," smutnil kouč Cottagers Marco Silva.

Po fenomenálních "nůžkách" Alejandra Garnacha se do ankety o nejkrásnější zásah ročníku přihlásil Alexis Mac Allister, který po letním přestupu z Brightonu rozvlnil síť v dresu nového zaměstnavatele poprvé. Jeho dalekonosné "raketě" můžete zatleskat i v naší videorubrice.

V tradiční videorubrice neschází ani "tiki-taka" v podání trojice Jérémy Doku - Julián Álvarez - Phil Foden, jež dokonale rozebrala defenzivní vozbu Tottenhamu. Ani tento gól nicméně Manchesteru City ke skalpu srdnatě vzdorujícího soupeře nestačil.

V 90. minutě totiž udeřil ve formě hrající Dejan Kulusevski a závěrečný tlak úřadujících šampionů už jejich třetí nerozhodný výsledek za sebou nezměnil. I proto, že rozhodčí Hooper necitlivě přerušil ve čtvrté minutě nastaveného času samostatný nájezd Jacka Grealishe po Haalandově nezištné přihrávce, přestože původně signalizoval výhodu.

Norského útočníka inkriminovaná situace extrémně rozčílila a sudího počastoval sprchou nadávek, za což inkasoval žlutou kartu. Po zápase sdílel na sociální síti X video celé akce a připsal zkratku "wtf", kterou asi není potřeba překládat.

Emoce naopak krotili oba trenéři. "Erling je trochu zklamaný. To je normální. I sám pan rozhodčí, pokud by hrál za Manchester City, by byl po zapískání naštvaný," řekl s nadhledem domácí trenér Pep Guardiola. "Nechci rozhodčí kritizovat. Neřekl bych, že bereme jen bod kvůli situaci ze závěru utkání," dodal.

"Nemyslím si, že by situace ze samotného závěru měla být hlavním tématem duelu. Byl to především skvělý fotbal, na to bych se soustředil," konstatoval kouč londýnského celku Ange Postecoglou.

Arsenal zvýšil náskok, Newcastle skolil United

Pátý Tottenham "loupeží" na Etihad Stadium pomohl mimo jiné dějinným rivalům z Arsenalu, kteří nezaváhali s Wolverhamptonem (2:1) a upevnili si první pozici s dboubodovým náskokem před Liverpoolem. V 6. minutě otevřel skóre Bukayo Saka a krátce nato se radoval i kapitán Martin Ødegaard. Wolves střetnutí zdramatizovali v 86. minutě, kdy Matheus Cunha potrestal nedůraz Olexandra Zinčenka, ale více už nestihli. Gunners proto vyhráli páté soutěžní měření sil za sebou.

Formu potvrdil také šestý Newcastle v očekávaném šlágru s Manchesteru United. Beznadějně vyprodanou arénu rozjásal ve druhém poločase Anthony Gordon, jenž se prosadil pošesté v sezoně. Dvaadvacetiletý talent opět ukázal, že je mužem velkých zápasů. V předchozím průběhu ročníku totiž dokázal rozvlnit síť Liverpoolu, Arsenalu i Chelsea.

Právě posledně jmenovaná Chelsea v dalším z magnetů uplynulého víkendu udolala Brighton 3:2 a spravila si chuť po porážce v St. James‘ Parku. Dvěma brankami zazářil Enzo Fernández, který se v Premier League trefil poprvé v kariéře. Blues triumfovali navzdory faktu, že hráli celou druhou půli bez vyloučeného Conora Gallaghera.

Domácí příznivce potěšili i fotbalisté Burnley, když v souboji nováčků deklasovali 5:0 Sheffield United, a přepustili svému soupeři poslední místo v tabulce. Jedenáctý Brentford nezaváhal se sedmnáctým Lutonem (3:1), osmnáctý Everton loupil na stadionu patnáctého Nottinghamu, šestnáctý Bournemouth zaskočil čtvrtou Aston Villu (2:2) a nerozhodným výsledem skončilo i londýnské derby mezi West Hamem a Crystalem Palace.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Martin Ødegaard (Arsenal) - 9.20 / gól, 6 klíčových přihrávek, 89procentní úspěšnost přihrávek.

2. Ryan Christie (Bournemouth) - 9.10 / asistence, 3 klíčové přihrávky, stoprocentní úspěšnost driblinků s míčem (4/4) i přihrávek na delší vzdálenost (7/7).

3. Kieran Trippier (Newcastle) - 8.70 / asistence, 6 klíčových přihrávek, 113 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Enzo Fernández (Chelsea), Ben Mee (Brentford) - oba 14 bodů.

2. Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - 13 bodů.

3. Kieran Trippier (Newcastle), Dejan Kulusevski (Tottenham) - oba 12 bodů.

Sestava 14. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Začínáme postem, který je zároveň asi nejslabším z celé jedenáctky. Zatímco v poli jsme museli škrtat, mezi tyčemi se do sestavy nikdo dvakrát nehrnul. Trafford za čisté konto? Hm. Pickford za podobně nudnou nulu? Eh. Nejlepší brankář světového šampionátu v Kataru sice dvakrát inkasoval a nevyhrál, ale další tři velké šance Bournemouthu zlikvidoval. Na výsledku svého týmu měl proto větší zásluhu než oba výše zmínění.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Jestliže má anglický reprezentant čas od času jakési kreativní intermezzo, v sobotu večer to byl v bouřlivé atmosféře St. James’ Parku opět ten bezchybný Kieran Trippier. Exceloval v rozehrávce, kterou si bral neustále pod taktovku, přidal šest klíčových přihrávek (včetně té na vítězný gól) a ničil obranu United častými výpady. Zářným okamžikem byly nasazené jesličky Garnachovi.

Stoper: Ben Mee (Brentford) - Nevysoký stoper se skvělou schopností orientace v obou vápnech zase jednou prokázal svou největší devízu. Tentokrát ne u své svatyně, ale před brankou soupeře. Výsledek? Premiérová trefa v sezoně a asistence u přesného zásahu Maupaye. Sečteno, podtrženo - výběr místa za jedničku s hvězdičkou.

Stoper: Fabian Schär (Newcastle) - Perfektní výkon podal kromě Trippiera i lídr defenzivy Magpies. Švýcar dominoval silou i anticipací. Nejednou byl k vidění, jak předskakuje zkoprnělé útočníky Red Devils a získává míč do svého držení. Dle svého zvyku se také několikrát pokusil o drzý průnik. Z jeho čtyř střel ale nemířila mezi tři tyče ani jediná, a tak se největší měrou na vítězství podílel skvělým bráněním.

Levý obránce: Antonee Robinson (Fulham) - Asi bychom museli marně vzpomínat, kdy se nám do ideální sestavy vměstnal obránce, jehož tým čtyřikrát inkasoval a prohrál. Robinson ale proti Liverpoolu exceloval a vynikající výkon korunoval asistencí na první trefu Cottagers. Celý zápas byl aktivní a neustále byl o krok napřed, což byl hlavní důvod, proč vytvořil nový statistický rekord v přerušení akcí soupeře - 13 tzv. "interceptions".

Střední záložník: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Pozici pravého obránce zablokoval Trippier, a tak jsme i vzhledem ke specifickému hernímu stylu nezdráhali odchovance Reds posunout o linii výš. On tam ostatně v závěru dechberoucího utkání s Fulhamem hrál. I proto se dostal k odraženému míči a nekompromisní ranou zpoza vápna rozjásal vyprodaný Anfield. Opomenout pochopitelně nelze ani precizní přímý kop, který si srazil Leno do vlastní sítě.

Střední záložník: Enzo Fernández (Chelsea) - Už když o pár týdnů dříve ochraňoval Palmera coby penaltového exekutora, mnohým fanouškům Blues blesklo hlavou, že snad konečně získali do svého středu rozeného vůdce. Proti Brightonu hrál argentinský mistr světa jako vůdce opět. Při absenci mladšího spoluhráče se sám pokutového kopu chopil, navíc už předtím hlavou z bezprostřední blízkosti otevřel skóre.

Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Bez svého kapitána Gunners strádali jak výsledkově, tak především herně. Od jeho návratu ale působí svěže, extrémně organizovaně a efektivně. Výkon proti Wolves byl z jejich strany zejména v prvním poločase skvělý, což do značné míry řídil právě kreativní Nor, který přesnou ranou zakončil nejhezčí akci utkání. Zatleskat jí můžete v naší videorubrice.

Pravý útočník: Dejan Kulusevski (Tottenham) - Prototyp hráče, jehož potřebujete, abyste na Etihad Stadium aspirovali na bodový zisk. Švéd byl v první půli obětován a posunut na pozici číslo "8", kde neúnavně bojoval a znepříjemňoval domácím dominanci ve středu pole. Přesným pasem přesto dokázal vysunout ke gólovému úniku Sona. Po změně stran už hrál na křídle, kde mohl více útočit a třeba se také jako velká voda navalit do vápna a vyrovnat na 3:3.

Střední útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Ještě den před výjezdem do Bournemouthu nebylo jasné, zdali bude moci nastoupit. Anglický reprezentant se ale zvládl dát do kupy a zlomil srdce nejen fanouškům Cherries, ale i těm hráčům Fantasy Premier League, kteří jej v záchvatu paniky prodali. Tihle všichni se zlostně zaťatou pěstí sledovali, jak jeden z nejefektivnějších fotbalistů ligy zapisuje 1+1 a zachraňuje Villans alespoň bod za remízu.

Levý útočník: Zeki Amdouni (Burnley) - Zápas za odměnu. V první řadě tu máme zoufalý Sheffield, jehož trenér už snad před úvodním hvizdem věděl, že dosluhuje. V druhé řadě gól po nějakých 12 vteřinách, který celé klání definoval, a nakonec červená karta pro United už v první půli. To se pak technickým hráčům typu Koleoshoa či Amdouniho hraje samo. Do naší jedenáctky se o chlup dostal druhý jmenovaný. Snad i za to, že k přesnému zásahu přidal také asistenci, což se nikomu z hráčů Clarets v letošní sezoně ještě nepovedlo.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
14
10
3
1
29 : 11
33
2
Liverpool FC
14
9
4
1
32 : 14
31
3
Manchester City
14
9
3
2
36 : 16
30
4
Aston Villa
14
9
2
3
33 : 20
29
5
Tottenham Hotspur
14
8
3
3
28 : 20
27
6
Newcastle United
14
8
2
4
32 : 14
26
7
Manchester United
14
8
0
6
16 : 17
24
8
Brighton & Hove Albion
14
6
4
4
30 : 26
22
9
West Ham United
14
6
3
5
24 : 24
21
10
Chelsea FC
14
5
4
5
25 : 22
19
11
Brentford FC
14
5
4
5
22 : 19
19
12
Crystal Palace
14
4
4
6
14 : 19
16
13
Wolverhampton Wanderers
14
4
3
7
19 : 25
15
14
Fulham FC
14
4
3
7
16 : 26
15
15
Nottingham Forest
14
3
4
7
16 : 22
13
16
AFC Bournemouth
14
3
4
7
16 : 30
13
17
Luton Town
14
2
3
9
13 : 26
9
18
Everton FC
14
5
2
7
15 : 20
7
19
Burnley FC
14
2
1
11
15 : 32
7
20
Sheffield United
14
1
2
11
11 : 39
5

Autor: Jakub Vaněk, Marek Ustohal

Komentáře (14)

Přidat komentář
Y.N.W.A

To čelo je tak krásně vyrovnané! A sedm týmu hraje o pět míst v LM! A Chelsea mezi nimi není! Prostě letos to nemá chybu

Reagovat
eder

Chelski se snad konečně vrátí do propadliště dějin, tam kam dávno patřila před nástupem ruského mafiána...

Reagovat
FC Porto FC

Doufej dal Škoda že Chelsea čeká vzestupna tendence

Reagovat
Ranoth

jojo este treba aspon 500 mega utratit a snad to uz na tu TOP 4 bude stacit

Reagovat
Bandita_Harry

Na ktorý rok to vidíš ? Vážne si myslíš že toto čo robíte môže mať úspech ?

Reagovat
oli9

já jsme zvědavý jak dlouho vydrží Villa

Reagovat
VTID94

Najbližšie dve kolá to ukážu

Reagovat
Vopi11

S Villou už se musí evidentně počítat

Reagovat
VTID94

Reagovat
Nieuwendyk

Villa to letos urve! Moc bych jim to přál

Reagovat
pesky passer-by

"Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Bez svého kapitána Gunners strádali jak výsledkově, tak především herně."

Toto nie je celkom pravda. Je pravda, že Martin sceľuje celú hru Arsenalu a dáva jej efektný systém, no i bez neho sa vedia (ak práve nehrá) zariadiť. Je to ťažšie, lebo na jeho poste lepšieho hráča nemajú, avšak nie je až tak nenahraditeľný.

Reagovat
iamek

Bez Harryho

Reagovat
oli9

Vsechny ty 3 goly mohly být ze zápasu Liverpoolu

Ovšem díky za videa

Reagovat
pertinentbasil

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele