Rekordman Postecoglou a filuta Mudryk: 9. kolo Premier League v kostce

25.10.2023, 20:44
Názory a komentáře
Ange Postecoglou (© AFP)

Žádný z legendárních manažerů v čele se Sirem Alexem Fergusonem a Arsènem Wengerem nedosáhl v úvodních devíti zápasech ve funkci na více bodů v Premier League než Ange Postecoglou, jehož Tottenham i nadále vede tabulku. Po vítězství 2:0 nad Fulhamem má 23 bodů. Neporazitelnost drží i Arsenal, který na Stamford Bridge smazal dvoubrankové manko a v očekávaném šlágru remizoval s Chelsea 2:2.

Spurs zapsali třetí skalp soupeře v řadě a disponují dvoubodovým náskokem před mistrovským Manchesterem City a Arsenalem. V pondělní dohrávce se opět mohli spolehnout na ve formě hrající dvojici Son Heung-min, James Maddison. Korejský reprezentant ve 36. minutě otevřel skóre sedmou trefou v sezoně a krátce po přestávce vybídl ke gólu Maddisona, jenž se po letním přestupu z Leicesteru prosadil poprvé na domácím stadionu.

Postecoglou výkon týmu po závěrečném hvizdu ocenil. "Kluci tvrdě pracovali a zasloužili si vyhrát. Zejména jejich práce bez míče byla fantastická," chválil své svěřence osmapadesátiletý Australan. "V prvním poločase jsme mohli vstřelit více gólů a zápas rozhodnout. Ve druhém jsme naopak mnohokrát zbytečně přidržovali míč a brankář Guglielmo Vicario nás podržel. Celkově je to dobré vítězství, ale máme se stále hodně co učit," dodal s nadhledem.

Na pondělní zaváhání Tottenhamu čekali marně jak obhájci titulu, tak vicemistři z loňského ročníku. Citizens v sobotu zdolali ambiciózní Brighton 2:1 a zastavili sérii dvou nezdarů. Do vedení je brzy poslal Julián Álvarez a ve 27. minutě rozjásal stadion nejlepší kanonýr soutěže Erling Haaland, který při obou zmíněných porážkách vyšel střelecky naprázdno. Těsně před koncem sice Ansu Fati duel zdramatizoval, ale domácí favorité už další ztrátu nepřipustili.

S ní se naopak museli smířit Gunners, kteří bod za remízu 2:2 zachraňovali trefami Declana Ricea a Leandra Trossarda v závěrečné čtvrthodině. Předtím totiž dlouho tahali za kratší konec provazu. V první půli chladnokrevně proměnil penaltu Cole Palmer a krátce po změně stran vyvolal explozi nadšení na Stamford Bridge ukrajinský reprezentant Mychajlo Mudryk, jehož "centr" k překvapení všech včetně hostujícího brankáře Davida Rayi zaplul do sítě.

Po utkání rodák z Krasnohradu zdůraznil, že šlo o záměr. "Před zápasem mi náš trenér gólmanů říkal, ať se sem tam podívám na Rayu, protože se často snaží předvídat situace a nechává prostor mezi tyčemi," komentoval Mudryk. "Takže to bylo něco, co jsem si uchoval v hlavě. Zkusil jsem něco mezi centrem a střelou a ukázalo se, že šlo o dobré rozhodnutí," doplnil.

Merseyside derby rozhodl Salah

Dobré rozhodnutí prokázal i Mohamed Salah, který dvěma trefami skolil Everton v prestižním Merseyside derby. Egyptský "faraon" si polepšil na sedm přesných zásahů a po boku Son Heung-mina stíhají Haalanda (9). Liverpool udržel v tabulce čtvrté místo, na vedoucí Tottenham nadále ztrácí tři body.

Ostrými v této sezoně pálí také Newcastle, jenž je sice "až" šestý, ale s 24 góly má nejproduktivnější útok v celé soutěži. Houževnatou obranu Crystal Palace, která z posledních tří střetnutí vyšla pokaždé s čistým kontem, uzemnili čtyři různí střelci v čele s famózně hrajícím Jacobem Murphym (1+2).

Jednoznačné vítězství zapsala i pátá Aston Villa, konkrétně 4:1 nad West Hamem, a své příznivce potěšil také Manchester United.

Během reprezentační přestávky se sice hojně spekulovalo o změně majitele či vyhazovu trenéra Erika ten Haga, ale před utkáním v Sheffieldu všechno zastínila smutná zpráva o úmrtí klubové legendy Bobbyho Charltona. V samotném duelu s posledním týmem tabulky to dlouho vypadalo na další ztrátu Red Devils, než je v 77. minutě spasil Diogo Dalot oku lahodící "raketou" z dálky. Zatleskat jí můžete v naší tradiční videorubrice.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Bryan Mbeumo (Brentford) - 9.30 / gól, asistence, 3 klíčové přihrávky.

2. Douglas Luiz (Aston Villa) - 9.10 / 2 góly, 3 klíčové přihrávky, 88procentní úspěšnost přihrávek (64/73).

3. Jacob Murphy (Newcastle) - 9.00 / gól, 2 asistence, 2 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Jacob Murphy (Newcastle) - 17 bodů.

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 16 bodů.

3. Douglas Luiz (Aston Villa) - 15 bodů.

Sestava 9. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Guglielmo Vicario (Tottenham) - Když v červnu přicházel z podprůměrného italského Empoli, znal jeho jméno málokdo. V současnosti si základní sestavu vedoucího týmu Premier League nedokáže bez rodáka z Udine nikdo z fanoušků Spurs představit. Po pondělní dohrávce s Fulhamem (2:0) si vysloužil chválu mimo jiné od trenéra Postecogloua, který ocenil zejména reflex po Palhinhově hlavičce i střele Jiméneze zevnitř pokutového území.

Pravý stoper: Harry Maguire (Manchester United) - Nominace anglického reprezentanta v sestavě kola rozhodně nepředstavuje "prank". Při návratu do rodného Sheffieldu podal až na jedno zaváhání v rozehrávce vysoce nadprůměrný výkon. Ve vzduchu tradičně dominoval a opomenout nelze ani 13 úspěšných přihrávek na delší vzdálenost. S ním v základu neztratili Red Devils ve čtyřech soutěžních duelech v sezoně žádný bod.

Stoper: Craig Dawson (Wolverhampton) - Na velezkušeného stopera se může kouč O'Neill zatím maximálně spolehnout. V Bournemouthu byl opět hlavním stavebním kamenem defenzivy Wolves, výrazně přispěl k vítězství 2:1 i prodloužení čtyřzápasové série neporazitelnosti. Vyhrál 10 z 11 soubojů, šestkrát zastavil včasným zákrokem akci soupeře, a navíc konstruktivní rozehrávkou pomáhal týmu ve výstavbě nebezpečných kontrů.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Skálopevnou obrannou trojici doplňuje kapitán nizozemské reprezentace, který exceloval v prestižním Merseyside derby. V osobních soubojích na zemi byl stoprocentní a ve vzduchu tradičně platný v obou vápnech. Když k tomu přičteme 90procentní úspěšnost přihrávek a učebnicové čtení hry, dostaneme výkon hodný nejlepšího fotbalisty Premier League z ročníku 2018/19.

Pravý záložník: Jacob Murphy (Newcastle) - První ligový start v zahajovací jedenáctce v sezoně si odchovanec Norwiche nemohl vysnít lépe. Proti Crystalu Palace zářil a více než zdatně nahradil Almiróna. Ve 4. minutě chladnokrevně přeloboval brankáře Johnstonea, těsně před přestávkou připravil gól Gordonovi a krátce po hodině hry vybídl nezištným pasem ke skórování Wilsona. Vysloužil si místo v základní sestavě i pro utkání Ligy mistrů s Dortmundem?

Střední defenzivní záložník: Douglas Luiz (Aston Villa) - Brazilského středopolaře sice Champions League ve středu nečeká, ale pokud si udrží aktuální výkonnost, může po něm velkoklub hrající milionářskou soutěž brzy sáhnout. V nedělní bitvě s West Hamem dvakrát rozjásal Villa Park a s lehkostí sobě vlastní režíroval hru birminghamského celku. Zmínit je nutné i 9 zisků míče a 22 přihrávek v poslední třetině hřiště.

Střední ofenzivní záložník: James Maddison (Tottenham) - Po letním přestupu z Leicesteru se šestadvacetiletý "šikula" stal velmi rychle oblíbencem fanoušků Spurs. V malém derby s Fulhamem byl zapojen do takřka každé ofenzivní akce domácích. Často se stahoval i velmi hluboko, aby přispěl k jejich budování, ale stihl být i nebezpečný před brankou soupeře, což ostatně potvrdil v 54. minutě, kdy chladnokrevně poslal do sítě Sonovu nabídku.

Levý záložník: Jérémy Doku (Manchester City) - Belgický reprezentant sice o víkendu gól nedal, nicméně jeho přínos pro Citizens byl ve šlágru s Brightonem neoddiskutovatelný. V 7. minutě si "zatančil" s Grossem a předložil míč na zlatém podnosu Álvarezovi, který poslal obhájce titulu do vedení. Obranu Seagulls strašil driblinkem v maximální rychlosti až do chvíle, kdy ho trenér Guardiola stáhl v závěru ze hřiště. V soubojích jeden na jednoho patří mezi nejlepší v lize.

Pravý útočník: Bryan Mbeumo (Brentford) - Roli tahouna Bees převzal při dlouhodobé absenci disciplinárně potrestaného Toneyho od úvodního kola a po krátkém útlumu v posledních týdnech ji opět potvrdil, konkrétně v duelu s nováčkem z Burnley (3:0). Nejprve našel křižným pasem skórujícího Wissu a v 62. minutě vstřelil fenomenálním způsobem pátou branku v ročníku. Zatleskat jí můžete v naší tradiční videorubrice.

Střední útočník: Chris Wood (Nottingham) - Instinkt kanonýra ukázal v sobotu také novozélandský snajpr Forest, který dvakrát rozvlnil síť Lutonu. V obou případech se dokázal odpoutat od svých strážců, překonal bezmocného Kaminského a navázal na trefu v reprezentačním dresu. V nastaveném čase ho navíc o hattrick připravil praporek pomezního rozhodčího. Cenovka 4,9 milionu liber ve Fantasy Premier League by mohla oslovit nejednoho manažera.

Levý útočník: Son Heung-Min (Tottenham) - Mnohem dražší variantu (9,5 milionu liber) představuje ve zmíněné hře kapitán Spurs, kterého si drží v sestavě 36 procent všech FPL stratégů. V dohrávce s Fulhamem jim opět ukázal, proč. Hýřil aktivitou i sebevědomím, krátce po půlhodině chladnokrevně přidal sedmý zásah v sezoně a ve druhém poločase naservíroval míč jako na zlatém podnosu Maddisonovi. Bez dlouholetého parťáka Kanea nestrádá. Naopak.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Tottenham Hotspur
9
7
2
0
20 : 8
23
2
Manchester City
9
7
0
2
19 : 7
21
3
Arsenal FC
9
6
3
0
18 : 8
21
4
Liverpool FC
9
6
2
1
20 : 9
20
5
Aston Villa
9
6
1
2
23 : 13
19
6
Newcastle United
9
5
1
3
24 : 9
16
7
Brighton & Hove Albion
9
5
1
3
22 : 18
16
8
Manchester United
9
5
0
4
11 : 13
15
9
West Ham United
9
4
2
3
16 : 16
14
10
Chelsea FC
9
3
3
3
13 : 9
12
11
Crystal Palace
9
3
3
3
7 : 11
12
12
Wolverhampton Wanderers
9
3
2
4
11 : 15
11
13
Fulham FC
9
3
2
4
8 : 15
11
14
Brentford FC
9
2
4
3
14 : 12
10
15
Nottingham Forest
9
2
4
3
10 : 12
10
16
Everton FC
9
2
1
6
9 : 14
7
17
Luton Town
9
1
2
6
8 : 17
5
18
Burnley FC
9
1
1
7
7 : 23
4
19
AFC Bournemouth
9
0
3
6
6 : 20
3
20
Sheffield United
9
0
1
8
7 : 24
1

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (44)

Přidat komentář
jk

Vicario v sestavě kola

Pro někoho možná překvapeni.

Reagovat
Front hell

Odkdy dáváš tady té eurofotbal sestavě kola nějakou váhu?

Reagovat
jk

Od 20.9.2023

Reagovat
Front hell

S vámi jsme hráli později.

Reagovat
jk

No, ale na to ses neptal ne?

Reagovat
Front hell

neptal

Reagovat
Amon

Nevidel som ostatných stopérov zo zostavy kola hrať, no museli podať fakt unikatne vykony ked sa Romero nedostal do nominacie. Jednoznacne MotM v zapase pri Fulhamu.

Reagovat
Dufan

Hlavně VVD musel proti oslabenému Evertonu určitě neustále hasit.

Reagovat
Nizzie

Jak už jsem tu psal, pokud bych si přál někoho z kurníku u nás, byl by to Romero. Je to celkově z mého pohledu dost zajímavé, vzhledem k tomu, že hraje za vás a za Argentinu, ke které mám silné antipatie, nicméně je to typ hráče, který se mi celkově zamlouvá a mám takové typy hráčů rád. Jsou to takový ti hráči, které nesnášíš jako soupeř, ale miluješ jako spoluhráč. A Romero toto definuje z mého pohledu dokonale.

Reagovat
masly008

Osobně mám radši hráče jako Saliba, Nesta nebo Adams.

Reagovat
Nizzie

Může být.

Reagovat
J0EL

Reagovat
Kinky7

Maldini s Baresim....

Reagovat
Neutron

Adams?

Reagovat
masly008

Tohle je osobní, kvůli němu jsem začal fandit Arsenalu.

Reagovat
Neutron

Aha preto mi to neslo do hlavy.

Reagovat
masly008

Reagovat
Frony

Fuj, tohohle zmrda nikdy

Reagovat
Nizzie

No chápu to. Takové hráče buď miluješ, nebo nenávidíš, není nic mezi tím.

Reagovat
Frony

Reagovat
iamek

Manchetser United plan an embarrassing U-turn by pleading with David de Gea to return on a short-term deal.

The club are worried they will be short of keepers when Cameroon No 1 Andre Onana — De Gea’s replacement — goes to the Africa Cup of Nations in the new year.

The Sun sice, ale tohle by pobavilo .

Reagovat
Man__United

Že by lezl vedení do zadku? Přepočítal se když si myslel že se něj budou rvát všechny top kluby a ono nic, do Arábie se mu nechce tak by mu role dvojky byla dobrá

Je to nesmysl, teď jsme dvakrát vyhráli, tak anglické média nemají o čem tak vymýšlí sracky

Reagovat
Greaber

Teď vás čeká City, to zase budou mít media o čem psát, o to bych se nebál

Reagovat
Busby babes

Custis btw proc by to melo byt trapny pro nas, je to trapny spis pro DDG, ze nema zadne angazma...

Reagovat
Herbmeister

Nevím, ale je to trapný pro nás. Legendu klubu odstřihnes takovým způsobem a pak za ním jdeš s prosíkem, jestli si nechce kopnout měsíc

Samozřejmě to ale nebude pravda

Reagovat
Busby babes

nikdo za nim s prosikem nechodi. on je ten, kdo nema angazma.

Reagovat
Herbmeister

No, podle toho, co hodil iamek mi nepřijde, že by se De Gea cpal zpět. Ale nevím, proč to řešíme, když to stejně není pravda

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Seydou Doumbia

Nikdy by mě nenapadlo že hráč kvalit Jacoba Murphyho se dostane do sestavy kola PL a ještě bude hrát LM.

Reagovat
kissak

....ještě si vykloubí rameno a vypadne na několik měsíců

Reagovat
Seydou Doumbia

Velká škoda pro něj...

Reagovat
kissak

to tedy protože teď byl opravdu ve formě

Reagovat
kissak

proti Eagles motm

Reagovat
Busby babes

https://theathletic.com/4915182/2023/10/26/jadon-sancho-manchester-united-apology-row/

Sancho je dobrej jantar no. vsude na svete by mel zamestnatne problem kdyby takhle kritizoval sveho sefa. Omluvit se je naproste minimum. ale on je jak male decko. skoda ho. tak snad si ho v lednu nekdo vezme.

Reagovat
Herbmeister

jestli si ho někdo vezme, tak to bude bohužel za drobný jen

Reagovat
Busby babes

jinak to bylo o tom, ze vedel, ze proti Arsenalu nebude hrat a tak v treninkovem zapase mel delat to, co se cekalo, ze bude hrat Arsenal. a on to nedelal, ETH mu to vysvetlil a i ukazal na videu a on si proste jede svoji: ostatni taky nedelaj a hrajou...

Kdyby nebyl debil, mohl toho i letos dost odehrat. viz treba Maguire a dalsi, co ze sestavy vypadli a zas se do ni vratili...

Reagovat
Seydou Doumbia

Nechce pod pseudotrenérem (možná jeho názor) trénovat ani hrát, tak sedí doma, výplata mu ide a může hrát PS. Ten je hodně daleko.

Reagovat
SunFells

"Zkusil jsem něco mezi centrem a střelou a ukázalo se, že šlo o dobré rozhodnutí"

Nezná boha

Reagovat
Gunner14

šmelinář

Reagovat
Mastný Chobot

Nacentroval, ale bola z toho strela, to sedí

Reagovat
EZ

Ved aj na videu vidiet ze sa diva na Sterlinga a smeroval ten center na neho

Reagovat
EZ

Tym centrom ojebal vsetkych, vratane seba teda

Reagovat
Nizzie

Zase jako no look cross tu ještě nebyl ne? Byla tu no look pass, no look shoot, ale no look cross?

Reagovat
Greaber

Harry vrací úder?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele