Nešťastník Aké a spasitel McTominay: 8. kolo Premier League v kostce

11.10.2023, 20:23
Názory a komentáře
Gabriel Martinelli (© AFP)

Série ligových nezdarů trvající téměř osm let je minulostí. Arsenal v očekávaném šlágru udolal Manchester City 1:0 brankou Gabriela Martinelliho, který v 86. minutě s pomocí teče Nathana Akého dostal Emirates Stadium do varu. V euforii se o víkendu topil také Scott McTominay, jenž dvěma trefami v nastaveném čase rozhodl o vítězství Manchesteru United nad Brentfordem 2:1, a po odmlce zazářil také Raheem Sterling z Chelsea.

Gunners si v lize naposledy vyšlápli na Citizens v prosinci 2015, kdy po gólech Thea Walcotta a Oliviera Girouda zvítězili 2:1. Od té chvíle kousali jednu "facku" za druhou a komplex zlomili až v neděli, kdy s notnou dávkou štěstí obhájce titulu v čele s Erlingem Haalandem, který se během utkání nedostal k jedinému zakončení, vynulovali.

Loňští vicemistři přežili v úvodu dvě obrovské šance soupeře, přičemž jednu z nich měl právě Aké, a těsně před koncem udeřili prostřednictvím uzdraveného Martinelliho. "Jeho mentalita je v jeho věku neuvěřitelná," chválil svého svěřence manažer Arteta. "Je radost s ním pracovat. Po příchodu na trávník změnil chod zápasu a výrazně nám pomohl k vítězství," pokračoval španělský stratég, který ocenil i stoperskou dvojici William Saliba - Gabriel.

Arsenal dle jeho názoru vyslal před reprezentační přestávkou všem konkurentům v boji o titul jasnou zprávu. "Tým prokázal skutečnou vyspělost, která vychází ze zkušeností. Někdy ji potřebujete, abyste se stali lepším týmem," dodal Arteta.

Podobně jako před týdnem v duelu Tottenham - Liverpool se ovšem ústřední magnet Premier League neobešel bez kontroverze. Záložník hostujícího celku Mateo Kovačić si ve 29. minutě ostře vyšlápl na domácího Martina Ødegaarda a navzdory komunikaci rozhodčího Michaela Olivera s VARem inkasoval "pouze" žlutou kartu, přestože šlo o téměř identickou situaci jako v případě před týdnem vyloučeného Curtise Jonese.

Krátce nato navíc chorvatský reprezentant "zajel" do kotníku Declana Rice, ale k překvapení fanoušků i expertů v televizních studiích pod sprchu nezamířil.

Arsenal se nicméně po hubeném vítězství posunul před Manchester City a udržel krok s vedoucím Tottenhamem, jenž i přes dlouhé oslabení loupil v Lutonu (1:0) díky premiérovému zásahu Mickyho van de Vena po přestupu z Wolfsburgu.

Óda McTominaye v Divadle snů

Své příznivce tentokrát potěšil i Manchester United. S Brentfordem sice ještě v 90. minutě směřoval ke třetí ligové porážce na Old Trafford za sebou, ale v nastavení ho dvěma brankami spasil McTominay. Skotský záložník přitom nastoupil až v 87. minutě.

Red Devils jsou proto s vyrovnanou bilancí čtyř vítězství i porážek devátí, patnáctí Bees čekají na skalp soupeře v Premier League už šest zápasů. "Může to být jeden z nejpamátnějších momentů v mé kariéře. Dvakrát skórovat v nastavení? To bylo něco fantastického. Jsem šťastný, že jsem byl schopen pomoct týmu a že jsem ukázal lidem, co dokážu," lebedil si McTominay.

O bod za velkoklubem z Manchesteru je stále Chelsea, která na Turf Moor zametla s Burnley. Stejně jako United sice inkasovala jako první, ale čtyřmi trefami výsledek otočila. Pod tři z nich se podepsal s chutí hrající Sterling (1+2). Svěřenci trenéra Mauricia Pochettina zaznamenali třetí soutěžní výhru za sebou a před reprezentační pauzou ukázali výrazné zlepšení. Po ní přivítají na Stamford Bridge dosud neporažený Arsenal.

Bodovou ztrátu musel naopak skousnout Liverpool, konkrétně v Brightonu. Seagulls remízou 2:2 složili reparát po debaklu 1:6 s Aston Villou. Brzy vedli, když Simon Adingra potrestal chybu hostů v rozehrávce, ale následně si vzal slovo Mohamed Salah a dvěma brankami strhl vedení na stranu Reds. Kapitán celku z přístavního města Dunk nicméně v 79. minutě srovnal, a kdyby João Pedro v závěru proměnil stoprocentní šanci, mohlo být na Amex Stadium ještě veseleji.

Mezi čtvrtým Liverpoolem a šestým Brightonem se udržela Aston Villa, která se po třech ligových vítězstvích v řadě musela spokojit s nerozhodným výsledkem 1:1 ve Wolverhamptonu. Zachránil ji španělský stoper Pau Torres, jenž pohotovou ranou z voleje odpověděl na branku ve formě hrajícího korejského útočníka Hwang Hee-chana.

Souček s Coufalem opět v záři reflektorů

V dobrém rozpoložení se nachází také West Ham, který remizoval 2:2 s Newcastlem. Magpies přijeli do Londýna s vizitkou týmu, jenž vyhrál čtyři zápasy v různých soutěžích za sebou a nastřílel v nich 15 gólů. Zpočátku ale měli navrch Hammers a Tomáš Souček je v 8. minutě poslal do vedení - navázal tím na zásah proti Sheffieldu v minulém kole.

Po změně stran ovšem Alexander Isak dvěma slepenými trefami vývoj otočil a zdálo se, že favoritům zajistil další vítězství. Minutu před koncem ale Vladimír Coufal vyrazil na zteč po pravé straně, naservíroval míč Mohammedu Kudusovi a ten vyrovnal. Český reprezentant asistoval ve čtvrtém ligovém střetnutí za sebou, více finálních přihrávek (5) mají v letošní sezoně pouze Pedro Neto, James Maddison a Kieran Trippier.

Fulham zdolal Sheffield United 3:1 a Everton i díky oku lahodícímu "obloučku" Jacka Harrisona, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice, deklasoval Bournemouth 3:0. Poražená mužstva uzavírají tabulku a jako poslední čekají na premiérovou podzimní výhru.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Scott McTominay (Manchester United) - 8.90 / 2 góly, 2 střely, 5 doteků s míčem.

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 8.60 / 2 góly, 2 úspěšné driblinky, klíčová přihrávka.

3. Dwight McNeil (Everton) - 8.60 / 6 klíčových přihrávek, 6 úspěšných soubojů, 2 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Raheem Sterling (Chelsea) - 16 bodů.

2. Mohamed Salah (Liverpool), Micky van de Ven (Tottenham) - oba 15 bodů.

3. Scott McTominay (Manchester United), Jack Harrison (Everton) - oba 14 bodů.

Sestava 8. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Sam Johnstone (Crystal Palace) - Pouze Thomas Strakosha z Brentfordu předvedl o víkendu více zákroků (6) než strážce svatyně Eagles (5), ale na rozdíl od albánského reprezentanta zapsal třicetiletý Angličan čisté konto. V utkání s Nottinghamem se blýskl zejména po střelách Murilla a Domíngueze. Nutno podotknout, že nulu udržel i s notnou dávkou štěstí, když oku lahodící lob Gibbse-Whitea orazítkoval tyč.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Rodák z Bury je v posledních týdnech k nezastavení a zápas co zápas ukazuje, že je zpět ve famózní formě z loňského ročníku. Také na londýnském olympijském stadionu snesly jeho standardní situace nejpřísnější měřítka - po jedné z nich doklepl míč do sítě v 57. minutě Isak a krátce nato připravil ofenzivní bek švédskému spoluhráči i druhou trefu, když ho našel přesným centrem z voleje.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - Vymazat z trávníku Haalanda se stoperovi často nepoštěstí. Obránce Gunners ale čněl v ostře sledovaném šlágru z defenzivního pohledu nade všemi. Neprohrál ani jeden osobní souboj, nedopustil se žádného faulu, žádný z protihráčů ho během celého střetnutí neobešel, a navíc přidal nadstavbu v podobě 97procentní úspěšnosti přihrávek. Sečteno, podtrženo - exkluzivní výkon.

Stoper: Cristian Romero (Tottenham) - V podobném duchu lze honorovat i jeho argentinského rivala z týmu Spurs. Úřadující mistr světa vyhrál na stadionu Lutonu 11 z 12 osobních soubojů, dvanáctkrát zastavil ofenzivní snahu soupeře včasným zákrokem a konstruktivní rozehrávkou s 90procentní úspěšností pomáhal ve výstavbě nebezpečných kontrů. V kooperaci se střelcem jediného gólu Van de Venem výrazně přispěl k čistému kontu.

Levý obránce: Solly March (Brighton) - Vzhledem k vážnému zranění Estupiňána a absenci Lampteyho zaskočil proti Liverpoolu na levém kraji defenzivního kvarteta Seagulls a nevedl si vůbec špatně. Akční rádius bývalého mládežnického reprezentanta Albionu byl enormní. Neúnavně "piloval lajnu", centroval do pokutového území, uspěl v 10 osobních soubojích a navrch přidal asistenci na vyrovnávací zásah Dunka.

Střední záložník: Abdoulaye Doucouré (Everton) - Záloha Toffies fungovala v duelu s Bournemouthem (3:0) perfektně a o místo v sestavě se hlásili i Harrison, Garner či McNeil. Ve prospěch odchovance Rennes rozhodla nadprůměrná výkonnost po dobu celého dosavadního ročníku. Konto soupeře z jižního pobřeží zatížil gólem a celkově už jich má na kontě třikrát tolik. K vyrovnání loňské bilance mu po 8. kole schází jen dva.

Střední záložník: Declan Rice (Arsenal) - Rekordní akvizice Gunners sice o víkendu neskórovala, ale v šachové partii se Citizens ve středu pole dominovala a fanouškům na Emirates Stadium opět ukázala svou extratřídu. Kromě precizního čtení hry a 90procentní úspěšnosti přihrávek nelze opomenout ani Riceův klíčový zákrok na brankové čáře, kde odklidil do bezpečí hlavičku hostujícího Gvardiola.

Střední záložník: Scott McTominay (Manchester United) - Když přicházel na trávník coby střídající hráč, světelná tabule na Old Trafford ukazovala 87. minutu a vedení Brentfordu 1:0. Druhý nejlepší střelec probíhající kvalifikace o postup na mistrovství Evropy však dvěma trefami nepříznivé skóre otočil a zajistil Red Devils před reprezentační přestávkou veledůležité vítězství. Bude po ní figurovat v základní sestavě na úkor chybujícího Casemira?

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Další představení hodné jednoho z nejlepších hráčů Premier League připravil pro své fans egyptský "faraon". Na Amex Stadium v Brightonu pětkrát vystřelil na branku (vícekrát než kdokoli v průběhu víkendu). A co je pochopitelně důležitější, dvakrát skóroval. Ve 30 zápasech anglické nejvyšší soutěže v letošním kalendářním roce má bilanci 17+12. "Kanadský bod" píše každých 88 minut.

Střední útočník: Alexander Isak (Newcastle) - Instinkt kanonýra ukázal v neděli odpoledne také švédský snajpr Magpies, který dvakrát rozvlnil síť West Hamu. V obou případech se dokázal odpoutat od svých strážců v malém vápně a chladnokrevně překonal bezmocného Aréolu. V posledních pěti soutěžních kláních dal pět gólů. Aktuální cenovka 7,5 milionu liber ve Fantasy Premier League by mohla oslovit nejednoho manažera.

Levý útočník: Raheem Sterling (Chelsea) - Ještě o půl milionu levnější variantu představuje ve zmíněné hře křídelník Blues, jenž v sobotu exceloval v Burnley. Od úvodního hvizdu "létal" na trávníku jako v době úspěšného působení v Manchesteru City, podepsal se pod tři přesné zásahy (1+2) londýnského klubu a reprezentačnímu trenérovi Southgateovi poslal jednoznačný vzkaz. Třiapadesátiletý kouč ho totiž opět v nominaci Albionu na utkání kvalifikace ME vynechal.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Tottenham Hotspur
8
6
2
0
18 : 8
20
2
Arsenal FC
8
6
2
0
16 : 6
20
3
Manchester City
8
6
0
2
17 : 6
18
4
Liverpool FC
8
5
2
1
18 : 9
17
5
Aston Villa
8
5
1
2
19 : 12
16
6
Brighton & Hove Albion
8
5
1
2
21 : 16
16
7
West Ham United
8
4
2
2
15 : 12
14
8
Newcastle United
8
4
1
3
20 : 9
13
9
Crystal Palace
8
3
3
2
7 : 7
12
10
Manchester United
8
4
0
4
9 : 12
12
11
Chelsea FC
8
3
2
3
11 : 7
11
12
Fulham FC
8
3
2
3
8 : 13
11
13
Nottingham Forest
8
2
3
3
8 : 10
9
14
Wolverhampton Wanderers
8
2
2
4
9 : 14
8
15
Brentford FC
8
1
4
3
11 : 12
7
16
Everton FC
8
2
1
5
9 : 12
7
17
Luton Town
8
1
1
6
6 : 15
4
18
Burnley FC
8
1
1
6
7 : 20
4
19
AFC Bournemouth
8
0
3
5
5 : 18
3
20
Sheffield United
8
0
1
7
6 : 22
1

Autor: Jakub Vaněk

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Garnacho nechal vzpomenout na Rooneyho: 13. kolo Premier League v kostce
29.11.2023, 21:28
Fantasy Boost: Řehák nasadil k trháku, v laufu je opomíjený Silva
24.11.2023, 17:29
Osmigólový thriller na Stamford Bridge zastínil vše: 12. kolo Premier League v kostce
15.11.2023, 21:58
Fantasy Boost: Hvězda pumpoval v nastavení, rozstřílí se Højlund i v Premier League?
11.11.2023, 09:14
Doku nade všemi a blázinec v Londýně: 11. kolo Premier League v kostce
08.11.2023, 17:56
Fantasy Boost: Ďuriše rozjásal kapitán Haaland, o slovo se opět hlásí Mbeumo
03.11.2023, 16:07
Nketiah a Haaland v záři reflektorů: 10. kolo Premier League v kostce
01.11.2023, 18:24
Fantasy Boost: Klapzubovka řádila i bez Haalanda. Na koho vsadit v 10. kole?
26.10.2023, 17:14
Rekordman Postecoglou a filuta Mudryk: 9. kolo Premier League v kostce
25.10.2023, 20:44
Fantasy Boost: Nastal čas prodat Haalanda?
19.10.2023, 19:19
Fantasy Boost: Kapitán Watkins zajistil Matějíčkovi vítězství, v kurzu je Son
06.10.2023, 17:12
Watkins, "the Korean guy" a (ne)VAR: 7. kolo Premier League v kostce
03.10.2023, 17:59
Fantasy Boost: Misfits se blýskli ziskem 109 bodů, bude Morris "differentialem"?
28.09.2023, 12:11
Zostuzený Sheffield a tragikomická Chelsea: 6. kolo Premier League v kostce
26.09.2023, 18:51
Fantasy Boost: Bernardo se Salahem potěšili YagoLFC, zlomí Álvarez sérii zklamání?
22.09.2023, 20:03
De Zerbiho symfonie v Divadle snů: 5. kolo Premier League v kostce
20.09.2023, 20:45
Fantasy Boost: Ralispool pokořil magickou stovku, budou Spurs opět nadělovat?
16.09.2023, 09:00
Ferguson, Haaland a Son Hung-min nade všemi: 4. kolo Premier League v kostce
05.09.2023, 21:14
Fantasy Boost: Mickey Mice těžil z produktivních beků, splatí Sterling důvěru?
31.08.2023, 13:18
Liverpoolské povstání z popela zastínilo vše: 3. kolo Premier League v kostce
30.08.2023, 22:34
Fantasy Boost: TheReds97 ukázal sílu v záloze, v laufu je trojice MMM i Foden
23.08.2023, 20:18
Expres z Brightonu bez Caiceda nezpomaluje: 2. kolo Premier League v kostce
23.08.2023, 07:00

Komentáře (489)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele