Evropská liga - souhrn prvních zápasů čtvrtfinále

13.04.2017, 23:02, aktualizováno 13.04.2017, 23:45
Komentáře a souhrny
Manchester United dlouho v Bruselu vedl, nakonec se ale Anderlechtu podařilo vydřít remízu. S nadějnou prohrou 2:3 odjíždí z Viga další belgický celek Genk, zatímco Schalke v Amsterdamu neobstálo a Ajaxu podlehlo o dvě branky. Zpožděný duel Lyonu s Beşiktaşem nakonec otočil k vítěznému konci domácí tým...

Olympique Lyon - Beşiktaş JK 2:1

13.04.2017 21:50

Góly: 83. Corentin Tolisso, 84. Jérémy Morel - 15. Ryan Babel

Dlouho nemohl ofenzivně laděný Lyon najít na Besiktas recept. Ten na Parc Olympique Lyonnais sahal po výtečném výsledku, ještě sedm minut před koncem držel ve Francii vedení, ovšem ve finále stačil ještě padnout. Utkání bylo mimochodem zpožděno kvůli nepokojům na tribunách a dohrávalo se až těsně před půlnocí.

Zhruba tři čtvrtě hodiny museli hráči obou celků počkat, než se utiší situace na stadionu, kde došlo k incidentu mezi fanoušky obou táborů. Turečtí příznivci už před utkáním vhazovali předměty a světlice přímo na hrací plochu, což vyprovokovalo ty francouzské, jež si chtěli účty co nejrychleji vyřídit a vstoupili na trávník.

Na scénu dokonce musel přijít i prezident lyonského klubu Jean-Michel Aulas, jenž se celou patálii snažil uklidnit. Už před samotným výkopem se přitom zhruba patnáct tisíc fanoušků Besiktase dostalo do křížku nejen s protivníkem, ale i se samotnou policií. Nečekanou skutečnost se nakonec podařilo s notnou dávkou štěstí vyřešit.

Hosté vstoupili do zápasu hodně zostra. V útoku byli pořádně nebezpeční, a to se přitom museli obejít bez svých ofenzivních tahounů Vincenta Aboubakara a Ricarda Quaresmy. Už ve 4. minutě zkusil překvapit domácího brankáře Anthonyho Lopese svým akrobatickým zakončením Marcelo, rukavice jeho soupeře ale zasáhla pod břevnem včas.

Ačkoli Marcelovou hlavní úlohou je dobře bránit, ocitl se překvapivě v další dobré střelecké pozici o pět minut později, jeho pokus z blízkosti po rohovém kopu byl ale tentokráte zablokován. Po čtvrthodině hry již istanbulský celek udeřil. Talisca standardku rozehrál chytrou přihrávkou na Babela, jenž následně zamířil přesně ke vzdálenější tyčce.

Olympique byl po tomto inkasování jako opařený, proti dobře organizované defenzívě Kara Kartallar se dlouho nemohl prosadit, a v prvním poločase vlastně mohl vyrovnat po ojedinělé akci ze 20. minuty. Tolisso zatáhl balón až k brankové čáře, stačil ještě přihrát Fekirovi, jehož tečovaná střela skončila smolně pro Les Gones na břevně.

Ve druhém poločase však Lyon přeřadil na nejvyšší obrátky a začal bránu gólmana Fabriho s pravidelností ohrožovat. V 55. minutě vypálil nebezpečně Valbuena, jenž se elegantním způsobem snažil španělského muže v rukavicích překonat, ten si ale poradil. V 64. minutě Valbuena zakončoval ještě jednou, tentokráte ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Dvacet minut před koncem mířil pouze do boční sítě Lacazette a pak hlavou orazítkoval tyčku Tolisso. Během chvilky se však přece jenom Lyonu podařilo rozvlnit síť hned dvakrát. Nejprve se prosadil snadno Tolisso, k němuž propadl centr Valbueny, a poté Morel využil obrovského zaváhání trestuhodně chybujícího Fabriho.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - Manchester United 1:1

13.04.2017 21:05

Góly: 86. Leander Dendoncker - 36. Henrich Mchitarjan

Kvalitní výkon v první půli, korunovaný trefou Henrika Mchitarjana, přiblížil Manchester United k semifinále Evropské ligy na úkor bruselského Anderlechtu. Domácí celek se však po změně stran dokázal otřepat a čtyři minuty před koncem dokonce srovnal na konečných 1:1 zásluhou Dendonckera, a tak drží i do odvety na Old Trafford naději na překvapivý postup.

Utkání s výtečnou atmosférou bylo od úvodních minut zcela otevřené a hra se rychle přesýpala ze strany na stranu. První velkou šanci si vytvořili hosté, když přízemní centr Rashforda tečoval Zlatan Ibrahimović, ovšem brankář Rubén dokázal reflexivně zasáhnout. Odražený míč však ještě připadl na zadní tyči Jessemu Lingardovi, který jej pod tlakem nataženou nohou napálil do tyče.

Od té chvíle měli hráči Manchesteru čím dál větší převahu. Nejprve zdálky nebezpečně vypálil aktivní Rashford jen kousek vedle a poté se anglický forvard krátce před odehranou půlhodinou řítil směrem k domácí brance, avšak tentokráte mu radost zkazil výtečným skluzem Kara Mbodji.

V šestatřicáté minutě se už ale United dočkali zaslouženého průlomu skóre. Povedená týmová kombinace vyvrcholila přízemním centrem Valencii k nohám nepolapitelného Rashforda, jehož křižnou ránu sice Rubén dokázal vyrazit, jenže dorážející Mchitarjan již zblízka doklepl míč do odkryté sítě a rozradostnil manchesterské příznivce v čele s Josém Mourinhem. Zakřiknutý Anderlecht se nevzpamatoval ani po inkasovaném gólu a do kabin se tak odcházelo za těsného vedení hostí.

Po změně stran však na trávník vyběhl zcela jiný Anderlecht a najednou bylo živo především před brankou Sergia Romera. Obzvláště slibná byla Acheampongova rána z voleje, kterou Antonio Valencia zvládl umně zablokovat. Po úvodním tlaku domácích se ale v pětapadesáté minutě znovu připomenul Henrik Mchitarjan, který rovněž z voleje směroval Darmianův centr na zadní tyč, avšak těsně minul.

Převaha domácích ovšem neměla dlouhého trvání a hra se přelila do nepříliš záživného boje ve středu hřiště bez jakýchkoli šancí na obou stranách. Až v závěrečné desetiminutovce se znovu začalo jiskřit: jako první se dostal do hry Rubén, když musel lapit tečovanou ránu střídajícího Fellainiho a následně si také poradit se samostatným únikem Pogby. Místo skóre 2:0 tak zničehonic došlo na vyrovnání, když si na Obradovičův centr naběhl Leander Dendoncker a parádní prudkou hlavičkou k tyči nedal Romerovi šanci zasáhnout. Do odvety si tak bruselský celek odváží remízu 1:1, která mu stále dává šanci na překvapivý postup do semifinále.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - KRC Genk 3:2

13.04.2017 21:05

Góly: 15. Pione Sisto, 17. Iago Aspas, 38. John Guidetti - 10. Jean-Paul Boëtius, 67. Thomas Buffel

Celta Vigo doma vyhrála nad belgickým Genkem, ale vzhledem k postupovým šancím nemůže být zase tak spokojená. Dostala totiž doma dvě branky, které by mohly odvetu v Belgii hodně zamotat.

Celta Vigo toužila o případném postupu rozhodnout už na domácí půdě, nebo k němu alespoň výrazně nakročit. Stadion Balaídos pro ni totiž zatím není moc velkou pevností. Změnit to měli hráči jako Mallo, Cabral, Wass, Radoja nebo Aspas s Guidettim.

Hostující Genk se spoléhal na fakt, že právě ve venkovních duelech se mu daří pravidelně střílet důležité branky a o to se dnes starali Samatta, Trossard nebo Boëtius. Zkušenosti se španělskou ligou mohl rozdávat brankář Matthew Ryan, v obraně působil rovněž český stoper Brabec.

A byl to právě Genk, který dokázal skórovat jako první. Nejprve sice pálil John Guidetti, ale jen nepřesně. V desátí minutě už se ujali vedení hosté. Přetažený centr Pozuela sice udělal Trossardovi trochu čáru přes rozpočet, ale i tak se dokázal prohnat kolem bránícího Huga Malla. Následně zvolil precizní centr, kterým našel v druhé vlně nabíhajícího Jeana-Paula Boëtiuse, jehož hlavička zapadla do sítě - 1:0.

Mnoho týmů by inkasovaná branka zřejmě paralyzovala a možná na delší čas. Ne Celtu Vigo, která ihned zapojila veškeré schopnosti. O pouhé čtyři minuty se totiž radovali domácí příznivci, protože velmi rychlá a nápaditá akce na jeden dotyk dostala do šance Pioneho Sista, který se zjevil před brankářem Ryanem a zakončil - 1:1.

Pro Genk to teď šok byl a ne malý. Po pouhých dvou minutách navíc znovu hosté nezvládli rychlejší kombinaci domácích a Uronen chyboval v rozehrávce. Našel jen protihráče Iaga Aspase, který na nic nečekal a z hranice vápna prostřelil krásnou ranou brankáře Matthewa Ryana!

V těchto fázích utkání obrana hostí hořela hodně nepěkným způsobem. John Guidetti zvolil fotbalovost místo razance a patičkou ve vápně oslovil Jonnyho. Ten sice stihl zakončit, jenže pálil jen mimo! Rovněž hosté se vydali do rychlého kontru, který v bráně neskončil jen díky obětavému zákroku obránce Cabrala. Ten míč ukopl těsně před zakončujícím Castagnem. Po třiceti minutách se za hlavu chytal Pablo Hernandez, který hlavičkoval Aspasův centr mimo!

Celta zakončila první půle ve velké pohodě, protože pět minut před koncem pronikl John Guidetti s míčem k vápnu, tam si balon narazil s Aspasem a prostřelil brankáře Ryana! Hned na začátku druhého poločasu musel na zem Jakub Brabec, aby odklidil balon před dotírajícím Guidettim. Hosté chvíli hledali recept na brankáře Álvareze a našli jej díky střídání.

Po stažení Boëtiuse se totiž na hřiště dostal Thomas Buffel a trvalo mu jen pět minut, než pochopil, jak na to. Už to vypadalo, že Uronen na straně o balon přijde, ale nakonec dokázal odcentrovat. Na zadní tyči byl právě Buffel, u kterého doslova jen stál Jonny. Ten hostujícího útočníka dokonce nchal dvakrát zakončit, takže jeho hlavička už v síti skončila.

Celtě tohle skóre nevyhovovalo a snažila se navýšit před odvetou své vedení. Šanci k tomu měl Pablo Hernandez, který vyslal dělovou ránu z třiceti metrů! Brankář Ryan j s námahou vyrazil nad břevno. Hernandez deset minut před koncem nahrál krásně na Iaga Aspase, který sice byl otočen zády k bráně, ale po převzetí míče jej těsně a s pomocí teče poslal kousek vedle tyče!

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Schalke 04 2:0

13.04.2017 21:05

Góly: 23. Davy Klaassen (pen.), 52. Davy Klaassen

Hráči Ajaxu zvládli mnohem lépe první zápas čtvrtfinále Evropské ligy a do odvety si odvážejí velmi solidní výsledek 2:0, který mohl být vzhledem k průběhu čtvrtečního duelu ještě větší. Domácí AFC dominoval v celém průběhu a vytvořil si mnoho gólových příležitostí, obě jeho branky vsítil kapitán Davy Klaassen. Hosté nedokázali navázat na minulé ligové vítězství a zaostávali téměř ve všech herních činnostech.

Svěřenci trenéra Petera Bosze se poprvé ozvali v 11. minutě, kdy po odvráceném centru z levého křídla vypálil z voleje z dvaceti metrů van de Beek a jeho skákavý pokus dokázal brankář Fährmann nadvakrát zlikvidovat. Jeden z klíčových momentů se zrodil v polovině úvodního dějství, po faulu Schöpfa na Younnese byl nařízen pokutový kop pro Ajax. K němu se postavil Klaassen a trefil se přesně k pravé tyči do protipohybu Fährmanna.

Domácí pokračovali v tlaku i nadále, ve 32. minutě po pasu van de Beeka do šestnáctky soupeře hlavičkoval nebezpečně Sánchez a orazítkoval břevno. Schalke výjimečně zahrozilo v poslední minutě prvního poločasu, po nůžkách Höwedese však bez větších potíží zasahoval brankář Onana. Amsterdamský celek se dostal do dvoubrankového vedení sedm minut po přestávce, podruhé v tomto střetnutí skóroval čtyřiadvacetiletý záložník Klaassen.

Ten obdržel skvostnou přihrávku z pravého rohu pokutového území od Kluiverta a z první napálil míč přímo k bližší konstrukci, Fährmann se hnul na opačnou stranu a neměl šanci zasáhnout. Ihned na to využil Younes chybné rozehrávky soupeře a zjevil se zcela sám před strážcem německého klubu, ten famózním zákrokem odvrátil balón na rohový kop. V 59. minutě se ocitl zcela sám před Fährmannem rodák z Burkiny Faso Traoré.

Ani tentokráte ale na osmadvacetiletého gólmana nevyzrál, zblízka ho nedokázal propálit. Za dalších sedm minut uvolnil Traoré krásnou uličkou nabíhajícího Younese a Fährmann se opět musel vyznamenat, zhruba čtvrthodiny před koncem odvrátil bombu stejného hráče na rohový kop. V 77. minutě vytáhl brankář Schalke míč konečky prstů nad horní tyčku po dobré střele van de Beeka, o tři minuty později vrazil i prudkou hlavičku obránce Viergevera a výsledek se tak již neměnil.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (90)

Přidat komentář
smazaný uživatel

škoda mohli sme im naložiť 5 a bolo by rozhodnuté, takto treba poistiť odvetu....

Reagovat
netopier

Ako to vidíš s Heerenvenom cez víkend? Mám skúsiť handicap 0:1?

Reagovat
afc ajax

To nie budeme unavený .budem ràd ak bez problemov vyhrame

Reagovat
netopier

no dobre teda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
afc ajax

DNES SME HRALI SUPER NO VERU ŠKODA ŽE TAM NEPADOL EŠTE 1 GÓL. A TO TAM EŠTE NEHRAL LASSE TO BY KUKALI SUPER AJAX TAK SNÀĎ TO KONEČNE VYJDE!

Reagovat
smazaný uživatel

podľa mňa hral donny top!!! štve ma Traoreho zakončenie však to je hrúza

Reagovat
afc ajax

Hral ok ,ale LASSE JE LASSE .EŠTE SOM ČAKAL DOLBERGA ALE NEVADI NECH SA ŠETRÍ

Reagovat
smazaný uživatel

priznám sa, že Lass sa mi ako DM nepáči, neviem mu prísť na chuť a tak Dolberg je po zranení, a pred zranením moc dobre nehral, takto bdue mať väčšiu motiváciu osobne si myslím, že o víkende bude hrať.

Reagovat
afc ajax

Ani tie priame kopy ??!! Je to PÀN a mà skùsenosti na takejto ùrovni Hlavne že sme vyhrali GOOOO AJAX AMSTERDAM

Reagovat
smazaný uživatel

na krídle sa mi páčil viac, ale rozumiem, že máme talenty čo otrebujeme rozvíjať... ako priame kopy

Reagovat
smazaný uživatel

LOL

Reagovat
netopier

Reagovat
oli9

a to ještě co pochytal golman Schalke...sám sem čuměl jak Ajax hrál letos jsem ho viděl poprvé a mile překvapil

Reagovat
smazaný uživatel

Nevedel som, že Schalke je tak márne.

Reagovat
smazaný uživatel

keď kupujú hračov od sliepok tak nič iné im neostáva

Reagovat
smazaný uživatel

A to ešte majú šťastie, že nenakupujú z Arsenalu.

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Baronne

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Loni u nich byl Sanogo (88 minut odehral )

Reagovat
smazaný uživatel

Sanogo bol v Ajaxe, nie v Schalke.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaaaj, promin, ja myslel, ze je rec o Schalke (ale to by zas nedaval smysl Sanogo )

Reagovat
smazaný uživatel

vsak je rec o schalke

Reagovat
smazaný uživatel

vis jak, prilis mnoho drog

Reagovat
smazaný uživatel

vypada to tak no

Reagovat
smazaný uživatel

sem byl rano mooooc. Ted to lepsi neni, ale co naplat no

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Free_player

ta sedla

Reagovat
smazaný uživatel

Toto sa nepaci uzivatelovi Harry Kane.

Reagovat
stas87

Som videl len poslednych 15 mnut...a dementa Konopljanku. Tak Schalke nema ani naznak zaverecneho tlaku ale predsa len maju dva rohy v nadstavenom case. Oba kope Konopljanka a oba kopne tak napicu, ze ani nikto nemusel ist do vapna. Kopne tak jebnuty center, ktory odpali prvy hrac Ajaxu prec. Dalsi idiot je Stambouli...zufalec, fakt. Po kazdom kontakte spadne na zem a otaca sa za rozhodcom, ubulena sracka. V Bremach zavinil treti gol a dneska si neodpusti komentar po tom, co rozhodca da zltu Kehrerovi. A vobec hraci Schalke nezvladaju, pokial sa prehrava a to podla mna ide aj za trenerom. Ajax naprosto zasluzene, ta rana toho blondaka zatriasla brvnom ale Ralf ju na to brvno vyrazil. A potom tam este mal jednu peknu hlavicku Viergever.

Reagovat
afc ajax

Netušim ako sa tam dostali tak daleko čakal som vyrovnaný zapas ale keby dnes dostali 5 kusov nemôžu povedať nič

Reagovat
Rudnevs

U Schalke je problém najmä nevyrovnanosť výkonov (napr. posledné tri zápasy - 0:3, 4:1, 0:2) a myslím, že keby hral Kolasinac tak by to vyzeralo trocha inak.

Reagovat
smazaný uživatel

skoro tak vtipne, jako debakly, ktere scyhtava Barca od kde koho

Reagovat
Teoretik

normální situace které se každej člověk na stadionu zasměje, jen ty máš komplexy. Kdyby udělal něco podobného někdo z Barcy, tak se taky zasměju.

Reagovat
Baronne

Reagovat
oli9

Nezvládáš

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
db18

Jak Milan Baroš.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro ako najznamejsi barcelonsky kratici dani.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
vladis271
Reagovat
Rarášek

Reagovat
oli9

kolo kolo mlýnský

Reagovat
Kucka

Reagovat
netopier

LYON

Reagovat
Kepy_FCB

Lyjone díky díky díky

Reagovat
cristiano.K.

Ajax to bylo výsměchu, když jsem tvrdil,že s MU největší kandidát na titul

Reagovat
smazaný uživatel

Ten vysmech stale plati

V tom Gelsenkirchenu to jsou fakt hrozny tragedi. Nejvetsi kandidati jsou urcite MU a Lyon, za nima Celta a pred Ajax se da urcite dat jeste minimalne Besiktas, misto kteryho jsem spis ocekaval Schalke, ale timhle stylem jim to asi nepujde

Reagovat
smazaný uživatel

Jen si pockej na odvetu Verim ze doma odvedou diametralne odlisny vykon. 2:0 neni takova hruza. Ten tym je schopny prohrat s poslednim celkem tabulky a pak nasazet Madridu 4 branky na jejich hristi, to je proste Schalke, davno jsem si zvykl.

Reagovat
smazaný uživatel

Vsechno spravne krome tech 4 golu Madridu. A je jedno jestli Atl. nebo Moudridu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Jj, vim, ale to se nema sanci opakovat dalsich patnact let podle me

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

To odvedou ale i tak.

Reagovat
cristiano.K.

jsou no, protože podle sestřihu mělo Schalke dostat bůra a už by nebylo o čem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

EL tohto roku vyhraje Lyon vo finale snad proti Ajaxu

Reagovat
cristiano.K.

klidně

Reagovat
Free_player

fínále MU proti Lyonu, aby účka pořádně dostali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

oni to vyhrajú.

Reagovat
db18

Nebyl ten výsměch mířený na United?

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
cristiano.K.

ale ne, i podle zdejších reakcí vidíš

Reagovat
smazaný uživatel

Fellaini pritom golu

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Ajax hraje bezvadne napadne v ofenzive. Pripomina to Monaco. Uzasna variabilita

Reagovat
Rezan

To byl zase tréninkovej zápas. Nevíte někdo, kdy konečně Manchester zahraje koncentrovaně, aktivně a na plno?

Reagovat
smazaný uživatel

neser a praskni

Reagovat
Rezan

nemyslím tím, že hrál Anderlecht špatně, spíš naopak, jeho hra se mi líbila víc než Manchesteru. Já narážím na to, že v Manchesteru nikdo neodmaká na plný plyn celej zápas a ani střídaící hráči se nepřetrhnou

Reagovat
SpartaOvenka

wtf? Anderlecht hrál hrozně, měl jednu šanci za celý zápas a byl rád, že tam nedostal další 2-3 goly

Reagovat
Rezan

Je pravda, že jsem toho hodně prospal, ale v druhý půli (jsem byl čilejší) se mi líbila přímočarost a snaha o rychlost.

Reagovat
SpartaOvenka

Druhá půlka od nich byla lepší, ale oproti první půli nebylo problémem, býti lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Lyon postupi.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke konecna tuto sezonu vynimkou Bentaleba a Kolasinaca tragedia

Reagovat
Bayernista18

Schalke.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax zvládl a United to doma dají

Reagovat
smazaný uživatel

pekne ajax

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

Paráda Ajax. Sice vedení 2:0 v poločase, je zrádné, ale věřím, že už to v Gelsenkirchenu dotáhnou do šťastného konce.

Reagovat
smazaný uživatel

To uz dotahnete, oni sice sou silni, jeste v EL doma neprohrali, ale taky z toho v 6 zapasech 3x remizovali..

Reagovat
smazaný uživatel

..teda v 5 zapasech jen dvakrat remizovali, koukal sem na spatnou statistiku

Reagovat
afc ajax

Dakujeme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele