Eredivisie - souhrn 19. kola

22.01.2010, 22:42, aktualizováno 24.01.2010, 16:34
Komentáře a souhrny
Ajax porazil Alkmaar a živí teoretickou naději na titul. První je PSV Eindhoven, které nemělo problémy s Nijmegenem a odskočilo Twente, to v neděli získalo jenom bod...

Sparta Rotterdam - ADO Den Haag 0:0

24.01.2010 14:30

Góly: -

Důležitý záchranářský souboj mezi Haagem a Spartou Rotterdam vítěze nepoznal, a tak se v tabulce nic zásadního nezměnilo. Oba celky chtěly jedině vítězství, nakonec se ale rozešly s výsledkem 0:0.

O poznání blíže k výhře byli překvapivě hosté, kteří si vypracovali mnohem více tutovek, jenže s jejich využitím to bylo špatné. Ani jednou neskončil míč za zády Aleksandera Šeligy, a tak Haag odjel pouze s jedním bodem, díky němuž poskočil z předposlední příčky na šestnáctou.

Již v 11. minutě mohlo ADO potvrdit svou mírnou převahu a ujmout se vedení. Záložník Karim Soltani se sice dostal až ke střele, jenže míč poslal jen přesně do míst, kde zrovna stál připravený Šeliga. Slovinský gólman si ale příliš neodpočinul. Uběhlo pár okamžiků a už opět musel být ve střehu. Z dálky totiž napřáhnul Luijckx a donutil hostující brankářskou jedničku opět čarovat.

Tentýž hráči si ale nedal pokoj a zhruba po půlhodině hry se pokoušel z podobné pozice opět prosadit. Jenže tentokráte nedopadnul moc dobře. Jeho druhý pokus letěl o nějaký ten metr vedle. Sparta měla před poločasovým hvizdem jen jednu pořádnou příležitost. V 38. minutě se dostal ke střele Erik Falkenburg, ale z hranice pokutového území nevystřelil dostatečně silně, a tak pochopitelně Zwinkelsovi příliš problémů nenadělal.

Haag mohl zvrátit stav na svou stranu přesně po hodině hry. Na centr Booschaarta si naskočil mladý útočník Milič a už to vypadalo, že míč poletí do sítě, z brankové čáry jej ovšem vykopnul van Bueren. Sparta se po této akci rychle vzpamatovala a dala o sobě opět vědět. Johnovi však scházela přesnost, míč letěl těsně vedle pravé tyčky. Největší šanci zápasu přinesla v 73. minuta. Duplanovi se povedlo nastřelit břevno, míč se od něj ale vrátil zpět do hřiště.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Twente 0:0

24.01.2010 14:30

Góly: -

Celkem utrápený výkon v podání Twente ukázalo mužstvo, které bojuje o zisk titulu. Na půdě Groningenu totiž celek z čela tabulky nedokázal předvést vůbec nic, a tak utkání spravedlivě skončilo remízou 0:0.

Oba celky začali otevřeně, avšak značná nepřesnost odsoudila všechny akce ještě před jejich začátky. První vážné šance se tak diváci dočkali těsně před přestávkou, a to z kopaček Pereze, když se perfektní individuální prací dostal až do zakončení, ve kterém ovšem selhal.

Poločas byl tedy bez branek a prakticky nic nenaznačovalo tomu, že by v tom druhém tomu mělo být jinak. Do druhého dějství naskočil více aktivněji domácí celek a plné hřiště bylo zejména útočníka Matavze, který usiloval o vedení svého celku. Bohužel však sám na všechno nestačil, a tak většinou vyhořel na hostující obraně.

S blížícím se koncem pomalu šlo vidět, že obě mužstva spíše počítají s remízovým stavem, avšak více to vadilo domácím. Ti se i přesto snažili o vstřelenou branku. V závěru se k dobré střele dostal Enevoldsen, avšak proti jeho pokusu byl hostující brankář připraven a stav se neměnil. Ten zůstal nezměněný až do samotného konce, a tak se oba celky rozešly smírně 0:0.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - Feyenoord Rotterdam 1:1

24.01.2010 14:30

Góly: 85. Ferry de Regt - 65. Patrick Paauwe (vl.)

Blízko blizoučko byli fotbalisté Feyenoordu cennému vítězství, ovšem nakonec si z Venla odvážejí jenom bod a ztráta na Ajax se proto vyšplhala na čtyři body. Feyenoord sice pohodlně udržel čtvrtou příčku, ovšem nedokázal přerušit ve Venlu sérii tří remíz a do dalších bojů to je rozhodně ztráta. Venlo se bodově dotáhlo na Arnhem a vrátilo se tedy do horní poloviny tabulky, což je pro nováčka Eredivise hezký počin.

Přitom to mohlo být úplně nešťastné vystoupení, Venlo si totiž krátce po hodině hry dalo vlastní branku a ve vyrovnaném klání to vypadalo, že je blízko porážky. Jenže pět minut před koncem se stal hrdinou Ferry de Regt a rozjásal stánek, kam se vtěsnalo 7 500 diváků. První poločas byl však pro většinu z nich velmi neatraktivní a bylo vidět, že oba týmy nejprve musí získat sebevědomí.

První náznak šance se zrodil až téměř po půl hodině hry, kdy nebezpečný střílený centr Adila Auassara musel Rob van Dijk skrýt do rukavic u bližší tyče. Feyenoord se do úvodní možnosti prokousal až v samém závěru prvního dějství, balón z přímého volného kopu zahrávaného Jonathanem de Guzmanem se ovšem třepetal pouze v boční síti. Venlo promarnilo obrovskou příležitost na otevření skóre sedm minut po pauze.

Nově příchozí Gonzalo Garcia, který má být náhradou za Keisukeho Hondu, vypálil tvrdě na van Dijka, ten ale míč se štěstím zachytil. Hned na to Stefan de Vrij nešťastně sklepl balón na kopačku Sandra Calabra, jenže ten nedokázal svůj pokus přesně usměrnit a výsledek se proto neměnil. Po dvaceti odehraných minutách přišla smutná chvíle pro Patricka Paawueho, který zasunul přímo do vlastní klece nepříjemnou přihrávku Giovanni van Bronckhorsta - 0:1.

Venlo se od této chvíle zvedlo a mohutně se snažilo srovnat stav. Ještě předtím ale odmítl zvýšení stavu Georginio Wijnaldum, který šest minut před závěrečným hvizdem minul zblízka otevřenou branku, jeho pokus byl až moc razantní. A tak přišel okamžitě poté na druhé straně trest. Průnik Dennyho Landzaata zavěsil k radosti většiny za bezmocného Roba van Dijka táhlou ranou De Regt - 1:1.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar 1:0

24.01.2010 12:30

Góly: 63. Jan Vertonghen

Domácí Ajax potvrdil roli favorita a na své půdě si poradil s obhájcem titulu z Alkmaaru. AZ si tak domů odváží porážku v poměru 0:1 a potvrzuje tak, že tato sezona není pro Alkmaar vůbec příjemná.

Utkání začalo přesně tak, jak se dalo očekávat. Oba celky se spíše rozkoukávali a čekali na případné chyby soupeře. Ani jeden z nich však chybu udělat nechtěl, a tak se hrálo spíše opatrně a ve středu hřiště. Jako první se však osmělili domácí borci v dresu Ajaxu. Nejdříve se do statistik utkání zapsal Vertonghen, když z příjemné pozice pouze vyzkoušel hostujícího brankáře.

Neuběhlo mnoho a přišla další šance. Tentokrát však v podání ostrostřelce Suareze, který se díky své individuální kvalitě dostal až do pozice, která volala po brance. Romero však jako brankář hostů nezklamal a podržel tak svůj celek i tentokrát. Poté však začali hrozit i hosté. Blížil se konec prvního poločasu a hodně nahlas o sobě dal vědět hostující Mendes Da Silva. Ten totiž z uctivé vzdálenosti nastřelil břevno a ochozům zatrnulo, když viděly, jak k odraženému míči dobíhá osamocený Ari a střílí směr prázdná branka. Bohužel pro AZ však míč nedokázal ideálně trefit a poslal jej mimo tři tyče.

První poločas tím skončil a diváci se těšili na ten druhý. V tom se měl lámat chleba a taky se tak stalo. Po krátké oťukávané přišla na řadu 63. minuta a s ní i skvělá práce dvojice Suarez a der Wiel, při čemž druhý jmenovaný s ničím neotálel a ranou z voleje poslal domácí do vytouženého vedení.

Hostující útočníci v tu chvíli jako by přišli o střelecký prach a celý tým Alkmaaru spíše zápas vzdal. Domácí celek se uchýlil k bránění, které mu stačilo k tomu, aby odolal závěrečnému mini tlaku ze strany AZ a nakonec se tak mohli radovat z cenného vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - NAC Breda 0:1

23.01.2010 20:45

Góly: 62. Leonardo

Další zápas 19. kola holandské Eredivisie proti sobě seslal domácí Waalwijk a hostující Bredu. Utkání moc fotbalu nenabídlo a také skončil nejtěsnějším možným výsledkem, když hosté dokázali brankou Leonarda zvítězit těsně 0:1.

Domácí ovšem začali lépe. Již ve 14. Minutě o sobě dal vědět Agustien, který si pohrál s obranou a vyzkoušel hostujícího brankáře. Ten byl však na jeho pokus připraven a tak se stav neměnil. Domácí však zůstali u iniciativy utkání a hráli přesně to co chtěli. O další šanci se z řad Waalwijku postaral Benson. Ten se ocitl sám před brankářem hostů, avšak k jeho smůle mu jeho počínání rozhodčí přerušil pro údajné postavení mimo hru.

Tím však první poločas prakticky skončil. Do toho druhého nastoupil znovu domácí celek s větší nasazením a také tak tomu odpovídala předváděná hra. Když to ovšem vypadalo, že domácím tento duel vyjde a budou sahat třeba i po třech bodech, tak zaúřadoval útok Bredy. Stačila chvilka nepozornosti v domácí obraně a v běžící 62. minutě se k míči dostal Leonarda, který si v zakončení počínal jako opravdový střelec a poslal hostující celek do vedení.

V tu chvíli však domácí padli na kolena a na hřišti jakoby nebyli. Hosté také nepotřebovali hrát a tak jim tempo, které se rovnalo nule zcela vyhovovalo. Poté ovšem přišla 79. minuta a klukovina právě od střelce branky Leonarda. Ten se neovládl a do souboje s protihráčem vlétl jako utržený ze řetězu při čemž ve skluzu sestřelil právě útočícího hráče domácích. Rozhodčí neváhal ani minutu a okamžitě poslal Leonarda předčasně do šaten.

Zdálo by se, že domácím vše hraje do karet, aby dokázali vyrovnat. Ovšem ti nabídnutou přesilovkou prakticky pohrdli a za celou dobu si nevypracovali žádnou vyloženou šanci. Ke štěstí hostujícího celku se tak nedokázal Waalwijk prosadit a utkání nakonec skončilo těsnou výhrou Bredy 0:1.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Willem II 4:2

23.01.2010 19:45

Góly: 56. Michel Breuer, 77. Paulo Henrique, 79. Hernán Losada, 89. Paulo Henrique - 47. Frank Demouge, 72. Stefan Nijland

Heerenveen začíná plnit své předsevzetí. Na jaře sliboval velké zlepšení a hned v prvním zápase své fanoušky skutečně potěšil. Doma totiž dokázal zdolat Tilburg a opět tak poskočil dál od sestupových příček. Žádná procházka růžovým sadem to ale nebyla. Nějakou dobu totiž dokonce prohrával a o zisku tří bodů rozhodnul až v závěrečné patnáctiminutovce.

První poločas byl oproti tomu druhému pořádně nudný. Většinu času diváci ani nevěřili, že sledují zápas holandské Eredivisie, kde se většinou góly a zajímavý momenty nešetří. Brankáři jen sledovali počínání svých spoluhráčů a na míč si v mnoha případech nešáhli. Až v 35. minutě se snažil o první změnu skóre Gerald Sibon, jenže k úspěšnému zakončení měl skutečně hodně daleko.

Po změně stran začal téměř jiný zápas. Během několika sekund šli hosté nečekaně do vedení. Po Homoetově centru se dostal k hlavičce zkušený útočník Demouge a hlavou rozvlnil síť. Heerenveen odpověděl úplně stejnou mincí. Vedení Willemu vydrželo pouhých deset minut, poté zaúřadoval kapitán Breuer a dal tak svým spoluhráčům opět naději na vítězství. I přesto se ale Srdíčka příliš nepoučili a brzy podruhé inkasovali. Bruma perfektně vybídl ke skórování Nijlanda, a ten hned ve svém prvním zápase dokázal skórovat.

Ovšem během pouhých dvou minut se skóre opět zcela otočilo. Nejprve se podařilo vyrovnat na 2:2 Paulu Henriquemu a krátce na to tvrdou ranou poslal Heerenveen do vedení Losada. Na tento gól Tilburg již zareagovat nedokázal. Nakonec inkasoval ještě počtvrté. Minutu před koncem normální hrací doby skóroval podruhé v zápase Henrique.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Utrecht 2:0

23.01.2010 19:45

Góly: 40. Willem Janssen, 50. Jan-Paul Saeijs

Roda na domácí půdě přivítala Utrecht a dokázala využít domácí prostředí, když z minima šanci vyprodukovala dvě branky a mohla se tak nakonec radovat z cenného vítězství 2:0.

Byli to ovšem hosté, kteří začali aktivněji. Již od samého začátku totiž hostující útočníci hledali skulinky v obraně domácího celku. Ta ovšem neměla žádnou chybu, a tak bylo hostující dobývání marné. O zajímavý pokus se v polovině první půle postaral Dickoh. Proti jeho pokusu byl však domácí brankář připraven.

Blížil se konec prvního poločasu a s ním přišla i první vážná akce domácích. V dobré pozici se objevil domácí Janssen a pohotovou střelou dokázal přesně zakončit. Domácí tak vedli 1:0 a prakticky jednoznačně převzali iniciativu nad utkáním, kterou si drželi i na začátku druhé půle. Na řadu totiž přišla 50. minuta a s ní i další branka domácích. Hadouir se chopil míče a přesnou přihrávkou vyslal na zteč Saeijse, který s překonáním brankáře neměl problém.

Hosté poté jako by ztratili motivaci a chuť ke hře utkání spíše dohrávali v odevzdaném duchu. Toho lehce využívalo domácí mužstvo, které nikam nepospíchalo a s přehledem ubránilo vedení 2:0 až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - SBV Vitesse 1:2

23.01.2010 18:45

Góly: 85. Sebastiaan Steur - 69. Onur Kaya, 78. Onur Kaya

Heracles je příjemným překvapením aktuálního ročníku Eredivisie, avšak v 19. kole nejvyšší holandské soutěže se utkal na domácí půdě s Vitesse, které bylo nad jeho síly, a hosté si tak odvážejí vítězství 1:2.

Oba celky začaly utkání opatrně. Zdálo se, jakoby obě mužstva měla pokyny spíše vyčkávat na chybu soupeře. Ty ovšem nepřicházely, a tak se fotbal měnil spíše v nudu. Během první půle byli na obou stranách nejaktivnější Everton v dresu domácích a Kolk za hostující celek. Oba hráči o sobě dali vědět zvýšenou aktivitou, avšak ani jeden z nich nedokázal vymyslet nic zajímavého.

Do druhého poločasu tak oba celky vstupovaly za bezbrankového stavu a diváci v hledišti doufali, že domácí celek zaútočí na vítězství. To se také stalo, když několika výpady o sobě dával hlasitě vědět Everton, avšak na jeho počínání si vždy obrana hostů našla patřičný recept.

Poté ovšem přišla 69. minut a s ní i šok pro domácí Heracles. Hostující Kaya se totiž dokázal uvolnit, zesměšnit bránícího protihráče a tvrdou ranou poslat Vitesse do vytouženého vedení. V tu chvíli jakoby na hřišti všechno zemřelo. V hledišti panovalo hrobové ticho a o hráčích ani nemluvě. Neuběhlo však mnoho a přišla druhá rána. V běžící 78. minutě se k míči dostal Kolk a přesným centrem našel volného Kayau, který si počínal bezchybně a zvyšoval již na 0:2.

V tom domácí jakoby zpanikařili a začali se bát o výsledek. Blížil se totiž konec zápasu a tak se všichni hráči Heraclesu nastěhovali do útočného pásma a bojovali o kontaktní branku. Ta přišla v 85. minutě a to zásluhou Steuera, který si nejvýše naskočil na centrovaný míč od Overtooma a snížil na 1:2. Bohužel však pro domácí přišla kontaktní branka pozdě a tak se do konce utkání nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen 3:0

22.01.2010 20:45

Góly: 23. Ola Toivonen, 61. Ola Toivonen, 90. Otman Bakkal

PSV Eindhoven nezaváhalo v cestě za svým snem a bez sebevětších problémů doma zdolalo Nijmegen. Nyní je tedy na řadě Twente, aby odpovědělo. PSV si totiž na čele vytvořilo tříbodový náskok a ten se dá stáhnout pouze stejnou vítěznou odpovědí. Domácí definitivně rozhodli o své výhře po hodině hry, kdy svůj druhý zásah přidal Ola Toivonen.

PSV je tak prvním týmem, který se dostal přes hranici padesáti bodů a proto je na čele zcela zaslouženě. Zato Nijmegen se nachází těsně nad hranicí sestupu na 15. místě s dvoubodovým náskokem na další pronásledovatele.

Domácí vstoupili do duelu od úvodních minut velmi aktivně, balón měli častěji na kopačkách a soupeře vskutku téměř do ničeho nepustili. Už v 9. minutě mohl branku vsítit záložník Balazs Dzsudzsak, ovšem asi z deseti metrů pálil těsně vedle. Hosté se poprvé ukázali po dvaceti minutách hry, jenže rána Saidiho Ntibazonkizy byla příliš slabá a šla hlavně vedle. A proto hned na to udeřili domácí.

Danko Lazovic poslal krásný pas na Carlose Salcida, který překrásně předložil Toivonenovi a ten bez problémů z deseti metrů hlavou zakončil. Pět minut před pauzou to mohlo být 2:0, krásný průnik se totiž povedl Dzsudzsakovi, který naservíroval Dannymu Koevermansovi, balón ale minul bližší tyč o několik centimetrů. Přesně po hodině hry po centru Bjorna Vleminckxe hlavičkoval dobře na druhé straně Erton Fejzullahu, výborný zákrok ale vytasil švédský brankář v barvách PSV Andreas Isaksson.

A ihned z protiútoku se povedl druhý zásah Toivonenovi. Ten se krásně uvolnil a vypálil pravačkou asi z 15 metrů, i přes dotyk gólmana Gabora Babose doplachtil míč do branky - 2:0. Nijmegen se na odpor nezmohl a v poslední možnou chvíli navíc musel spolknout další hořkou pilulku. Po přihrávce vyčnívajícího Dzsudzsaka zavěsil do dolního pravého rohu povedenou ranou střídající Nordin Amrabat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven19163047:1351
2.FC Twente19154038:1549
3.AFC Ajax19133355:1642
4.Feyenoord Rotterdam19115330:1638
5.Heracles Almelo19102727:2632
6.FC Utrecht1987423:1831
7.AZ Alkmaar1991932:2228
8.NAC Breda1975726:2926
9.VVV Venlo1949626:2721
10.FC Groningen1956822:2821
11.SBV Vitesse19631023:3321
12.Roda JC1955925:3420
13.SC Heerenveen19621121:3420
14.Sparta Rotterdam19541019:3519
15.NEC Nijmegen1937921:3516
16.ADO Den Haag19361018:3515
17.Willem II19421322:3814
18.RKC Waalwijk19401516:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Stiksxx

opět se potrvrdilo, že z minima šancí dokážeme vytěžit maximum jen at to jde tak dál, ale vzadu necítim pořád takovou jistotu..tam to chce zapracovat hlavně před zápasem Evropský ligy proti Hamburku.

Reagovat
smazaný uživatel

nboj kamo..hamburg ame s prehladom..neidel som tento zapas,ale aj ked nehrame dobre,aspon vyhravame a to je dobre..hm??PSV 4eva

Reagovat
smazaný uživatel

podle me nam da Hamburg hodne zabrat,ale myslim ze by sme to meli dat...mame formu coz je taky docela velky plus.....a pak si muzeme v klidu dokracet pro viteztvi cely souteze

Reagovat
Stiksxx

věřim, že postoupíme a titulu nepochybuju. ale největší starosti mi ted dělá přestup Nistelrooye do Hamburku..proti němu bychom to měli ještě těžší...PSV 4ever!!!!

Reagovat
Sosi

To je chlap??

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

byla tu fotka Toivonena

Reagovat
smazaný uživatel

A co jako?

Reagovat
Banger

Feyenoord zbytečná ztráta

Reagovat
AjaxFans

Máte tam chybu,gól nedával Vertonghen,ale Wiel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele