Eredivisie - preview 19. kola

22.01.2010, 08:27, aktualizováno 24.01.2010, 08:45
Previews
Ajaxu utíká první místo, dnes proto potřebuje zabrat naplno a porazit ve šlágru kola Alkmaar. AZ sice obhajuje titul, ale po matném podzimu je až sedmý. Na první místo se může bodově dotáhnout Twente, které čeká zápas v Groningenu. Sparta hostí Haag, Venlo přivítá Feyenoord.
AFC Ajax - AZ Alkmaar  (neděle 12:30)
V neděli v poledne čeká na holandskou Eredivisi šlágr kola. A to opravdu se vším všudy! Ajax Amsterdam, nejznámější klub celé soutěže, vyzve na svém stánku obhájce mistrovské trofeje AZ Alkmaar.

V současné době však ani jedno ze dvou hesel neplatí. V lize se nyní nejvíce mluví o Twente, které všem odborníkům vyrazilo dech a že by Alkmaar dobyl titul? O tom si opravdu může nechat zdát pouze v tom nejkrásnějším snu.

Ajax v minulém kole ztratil body na půdě Bredy a jeho manko na čelo proto zůstala devět bodů. A to se bude ve fazóně PSV a Twente stahovat opravdu velmi těžko. Ajax se sice může chlubit unikátním kouskem, když v národním poháru vyhrál na hřišti amaterského WHC 14:1, jenže ani takový husarský počin na nejcennější trofej stačit nemůže. AZ se v novém roce ještě nepředstavilo, jenže předtím vypadlo z poháru s Feyenoordem a tato sezóna se tedy opravdu nevyvíjí zrovna podle představ.

Sedmé místo není to pravé ořechové a handicap devíti bodů na přímou účast v pohárech se zdá být v těchto luzích a hájích zcela nesmazatelným mankem. Oba soupeři se v Amsterdam Aréně představili loni v dubnu, kde hosté uhráli remízu. Léto předtím si však odvezli debakl 1:6 a proto musí zůstat po celou dobu koncentrovaní. "Důležitá bude disciplína. Na ní jsme v přípravě pracovali nejvíce," museli si hráči projít podle kouče Dicka Advocaata opravdu peklem.

S celkovou přípravou byl holandský šéf navýsost spokojen: "Udělali jsem všechno, co jsme chtěli. Fyzicky na tom budeme dobře a rozestavení 4-3-3 by nám mělo vyhovovat," pochvaloval si celý průběh. Nicméně do jarní části vkročí bez několika marodů. Zraněný je Brett Holman, otazník visí nad startem Hectora Morena, Davida Mendese da Silvu a Sebastiene Pocognoliho. "Rozhone se v neděli, nejlépe to vypadá s Morenem," uvedl Advocaat.

Na zápasy s Ajaxem má celkem potřebné vzpomínky: "Ajaxu bude sedět náš herní systém, čekám ofenzivní galapředstavení. Nicméně soupeř má opravdu pevného vůdce Martina Jola, který nedovolí, aby tým hned v úvodu sezóny totálně propadl. Ajax je neskutečně silný doma, ovšem nesmíme se bát riskovat, bez útočného stylu to opravu nepůjde," vyjádřil se Advocaat k soupeři. Ten udělal výrazný krok k budoucnosti, když prodloužil kontrakt nejlepšímu ligovému střelci Luisi Suarezovi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Vedle nedělních soubojů o čelo bude k vidění také jeden, kde se naopak bude bojovat ve spodních patrech tabulky. A to doslova a do písmene. Sparta se totiž nachází na čtrnácté příčce a pokud s Den Haagem prohraje, opět se přiblíží do bezprostřední blízkosti příčkám zaručující pekelnou bránu druhé ligy.

Den Haag je na tom ještě o dvě místa hůře a ztrácí na Spartu čtyři bodíky, nyní má tedy jedinečnou možnost všechno dohnat.

Spartě se přestalo dařit na konci loňského roku, kdy utržila debakl od Venla, nestačila na Groningen a odvezla si i čtyřgólový přísun od beznadějně posledního Waalwijku, který tak dostal i naději na záchranu. A jediný bodík kupodivu vybojoval s Bredou, která se paradoxně pohybuje v horních patrech Eredivise. V poháru si spravila chuť jasnou výhrou 5:0, nyní na ni ovšem čeká úplně jiný oříšek.

Den Haag také nestačí na rozjeté protivníky, jeho problémem ovšem je, že v těch důležitých pouze remizuje. Důkazem je plichta s Kerkrade či v Tilburgu, takové ztráty poté mohou opravdu mrzet. Doma se mu s Den Haagem opravdu příliš nedaří, ze čtyř vystoupení na stánku Het Kasteel vyhrál jednou, třikrát prohrál. Hlavně předchozí neúspěch byl hodně krutý, prohra 2:5 určitě žádného domácího fandu nepotěšila.

Den Haag se může těšit z návratu důležité útočné síly Richarda Knoppera, který byl v loňském roce s deseti zásahy nejlepším střelcem klubu. Důležitým tahem bylo udržení kapitána Dannyho Buijse, který měl nabídku z anglického Derby County, nakonec se ale rozhodl zůstat. Výraznější posilou je příchod 23letého Keese Luijckxe, který naposledy hostoval v Excelsioru, ovšem oficiálně patří Alkmaaru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - FC Twente  (neděle 14:30)
Fanoušci s jistě bojí toho, že Twente nebude mít takovou sílu, jako v podzimní části sezóny. Jenže malovat čerta na zeď hned po prvním jarním zápase? Navíc po téměř měsíční pauze a ve velmi tvrdých podmínkách? To by určitě k senzaci letošního ročníku nebylo fér. Navíc Twente určitě nijak nepropadlo, remizovalo na půdě velmi silného Utrechtu, který by se rád ještě popral o přímou účast v pohárech.

Soupeřem Twente bude tentokráte Groningen, jenž by se s radostí držel dál od sestupových vod a šestibodový prozatímní náskok nemusí být úplně k zahození. Groningen hned na úvod tohoto roku překvapil výhrou nad Heerenvenem, když ho doma porazil 2:0 a zadělal si tak na slušnou krasojízdu. Nyní ho ovšem čeká mnohem těžší práce. Loni Groningen před vlastními fandy podlehl rozjetému sokovi 1:4 a nikdo by se nedivil, kdyby se podobný scénář zopakoval.

Enschede sice postoupilo v poháru, zisk mistrovské trofeje se však zdá být prvotním úkolem. Domácí mančaft má celkem rozsáhlou marodku, mimo jsou Sepp De Roover, Petter Andersson, Ondřej Švejdík, Jeffrey Rijsdijk, Tim Sparv, Nicklas Pedersen a Tom Hiariej. Naopak ze zdravotních lapálií se již vyhrabal Morten Nordstrand a mohl by být v základní sestavě, minulý duel s Heernveenem odseděl ještě pouze na lavičce.

Jako malý kluk se na utkání těší kouč Ron Jans. "Twente bylo úžasné v první polovině, jenže naposledy proti Utrechtu jistě poznalo, že ho čeká opravdu křest ohněm. Jsem zvědavý, jak navážeme na první výhru, mohli bychom ziskem bodů udělat další krok kupředu. Loni jsme měli lepší druhou půlku sezóny, než tu první. Já pevně doufám, že to zopakujeme," přemýšlí pouze optimisticky usměvavý Jans.

Jego kolega Steve McLaren opravdu nebyl se získaným bodem z Utrechtu spokojen, zajímá ho pouze výhra: "Byla to ztráta. Když hrajete o titul, nesmíte si dovolit zaváhat téměř s nikým. Ještě k tomu, když bojujete bok po boku s takovým gigantem, jako je PSV," naznačuje McClaren jediný možný způsob, jak urputného soka nechat za svými zády.

Na stánku Euroborg nemůže McClaren počítat s zraněným Nashatem Akramem (poraněné stehno) a Woutem Bramou (vykartován). "Groningen je skvělý tým, ukázal to proti Heerenveenu. Má ale hlavně štěstí, že má výborného trenéra Janse," mírně zavtipkoval a zároveň vysekl protivníkovi hlubokou poklonu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.52 - 3.40 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VVV Venlo - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord se díky skvělým výkonům odpoutal od zbytku startovního pole a v letošní sezóně opravdu hraje nad očekávání, mohl by se proto konečně podívat po delší době do pohárů. Dotáhl se v tabulce na třetí Ajax, který je vzdálen pouze dva body a mezera od ostatních pronásledovatelů se vyšplhala na pět bodů. Nyní ale přijede na půdu nepříjemného Venla, které dokáže před vlastními fandy o body oloupit kohokoli.

V prvním vzájemném utkání obou soupeřů sice dokázal nabuzený Feyenoord zdolat Venlo 1:0, jenže přes urputnou obranu se hodně nadřel a navíc ho nyní nebudou kupředu hnát fanoušci. Feyenoord si však na druhou stranu nesmí dovolit zaváhat, jinak bude třetí místo vskutku nenávratně ztraceno. Feyenoordu se ovšem na stánku De Koel příliš nedaří, remizoval zde třikrát v řadě a nemá odtud příliš dobré vzpomínky.

Dominanci Venla na domácí scéně potvrzuje statistika. Z šesti klání doma třikrát vyhrálo, z venkovního prostředí si však ze stejné porce utkání nepřipsalo ani bodík. Největší ztrátou pro Venlo je odchod klíčového útočníka Keisukeho Hondy, bez kterého bude záchrana hodně obtížná: "Rozhodně nemohl být nahrazen, bude nám chybět citelně. Pokud ho nově příchozí Gonzalo Garcia dokáže suplovat na 60 či 70%, budu spokojen. Herní styl ale měnit nebudeme," má ve své hlavě jasně nalajnovanou budoucnost kouč Jan van Dijk.

Dijk se nemůže spolehnout na středového záložníka Kena Leemanse, jehož úlohu ve středu pole převezme prozatím Kevin van Dessel..Svou premiéru by si měl odbýt také Ruud Boffin, který oproti podzimní části zřejmě převezme místo Roberta Böhma. Kouč Mario Been své svěřence žádá, aby k utkání přistoupili zodpovědně: "Musíme se postavit naší povinnosti a tento duel vyhrát. V druhé půlce sezóny chceme ukázat, že můžeme bojovat i proti těm nesilnějším," vyhlašuje sebevědomě Been.

K soupeři se vyjádřil jasně: "I když by měla být kvalita na naší straně, neznamená to automaticky, že vyhrajeme. Venlo má každopádně svou kvalitu. Všichni si myslí, že budeme okamžitě úspěšní. Musí se nám dát chvilku času." O oslabení soupeře příliš slyšet nechce: "Že odešel Honda? To je sice pravda, ale Gonzalo je kvalitní útočník s výborným krytím míče a myslím si, že Hondovy branky může klidně nahradit," obává se nové posily protivníka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - SBV Vitesse  (sobota 18:45)
Souboj velkého překvapení s týmem bojujícím o setrvání v nejvyšší soutěži odstartuje sobotní program nizozemské Eredivisie. Heracles senzačně atakuje pohárové příčky, Vitesse i přes jedenácté místo nemá nic jistého...

Heracles dokázal navázat na skvělý úvod, dal rychle zapomenout na vysoké prohra z Groningenu a Eindhovenu a neprohrál čtyři zápasy v řadě. Ba co více, ve všech dokázal vyhrát a vyhoupl se na skvělou pátou příčku.

Dobrou náladu v týmu ovšem před prázdninami pokazilo pohárové vystoupení proti Go Ahead Eagles, Celek z Almela druholigovému klubu podlehl 0:2, ovšem kdo ví, třeba šlo právě o ten zápas, který hráče vrátil zpátky na zem a po zimní pauze budou i nadále pokračovat v podzimních výkonech.

Heracles bude favoritem, k naplnění papírových předpokladů ale nepomohou zraněný Mark Jan Fledderus a vykartovaný Birger Maertens.

Vitesse je aktuálně na jedenácté pozici, sestupové příčky jsou ale poměrně blízko a na šestnáctý Willem II má k dobru jenom čtyři body.

Hosté zakončili rok 2009 výhrou v Alkmaaru a domácí remízou s Utrechtem, jenomže po pauze prohráli 1:2 v Nijmegenu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.45 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Willem II  (sobota 19:45)
Ze soubojů o pohárové příčky letos zatím v případě Heerenveenu nic není, přesto se nevzdává a na jaře hodlá jít výkonnostně pořádně nahoru. Pro rozjezd dostal zcela ideálního soupeř. Na Abe Lenstra Stadion totiž zamíří o záchranu bojující Tilburg.

Týmů, které by na tom byly ještě hůře než Heerenveen, v Eredivisie v současné době už příliš není. Srdíčkám patří až čtrnácté místo v tabulce, což pro ně znamená poměrně velkou ostudu. Na jaře ale chtějí svěřenci trenéra De Jonga začít od začátku a vystoupat do horní poloviny tabulky. Nemožné to rozhodně není, jelikož od osmé Bredy je dělí pouhých šest bodů. Ovšem poslední tři ligové duely Heerenveen prohrál, a tak má co napravovat.

Obránce Daryl Janmaat věří v lepší zítřky a nabádá své spoluhráče, aby zvedli své hlavy. "Rozhodně neskončíme mezi posledními třemi celky," je si jistý talentovaný zadák. "Na to máme příliš kvalitní tým. V pohodě můžeme skončit v první osmičce," pokračoval sebevědomý Janmaat, jenž se na hřišti zcela jistě nepotká s Vayrynenem a Elmem, kteří jsou na marodce. V pořádku by však už měl být záložník Michal Švec.

Willem se v letošní sezóně dlouhou dobu držel a vypadalo to s ním nadějně. V posledních kolech ale rozhodně příliš nezářil, a proto se nyní nachází až na třetím místě od konce. Venku navíc vydoloval z devíti duelů pouhé tři body a pokud se urychleně něco nezmění, stane se Willem jedním z nejžhavějších kandidátů na sestup.

Trenér Groenendijk chtěl tým během zimní přestávky posílit dle vlastních představ, jenže vedení klubu mu většinu nákupů rázně zatrhlo z nedostatku financí. Na hostování tak doposud přišel jen mladík Nijland. Tento zápas zmeškají z důvodů zranění Mehmet Akgun a Arjen Swinkels.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - FC Utrecht  (sobota 19:45)
Sobotní program Eredivisie nenabízí žádný duel, který by měl na konci ročníku rozhodnout o možném mistrovi. I přesto se ale největší pozornost zřejmě bude upínat k ambicióznímu Utrechtu, jenž poměří síly s Rodou.

Oba dva účastnící tohoto klání dohrávali poslední podzimní kolo až nyní na jaře, a tak už budou přeci jen rozehranější. Těžko říct, který z týmů dostal na úvod nového roku těžšího soupeře. Utrecht totiž přivítal, do té doby vedoucí, Twente, zatímco hráči z Kerkrade bojovali s PSV Eindhovenem.

O poznání lépe dopadli svěřenci trenéra du Chatiniera, kteří dokázali uhrát s Enschede hodně cennou, podle očekávání, bezbrankovou remízu. Navíc se Utrechtu povedlo prodloužit svou sérii bez prohry již na pět duelů v řadě. Opět tak potvrdil, že doma dokáže obrat kohokoliv, venku už je to o poznání horší. Dvě výhry z osmi kol jsou toho živým důkazem. K tomu všemu navíc na Parkstad Limburg Stadion nevyhrál už více jak deset let.

Tato statistika dodává Rodě potřebné sebevědomí, které se jí bude dozajista pořádně hodit. V 18. kole totiž Eindhovenu podlehla po tvrdé bitvě tím nejtěsnějším rozdílem a druhá porážka v řadě by určitě nebyla příjemná. Rodě by navíc dokonce hrozil propad až na samotné sestupové příčky. K tomu však nechce aby došlo, a proto dá do zápasu vše, co bude v jejích silách.

Roda v zimě posilovala, a tak by si mohl Sebastian Svard odbýt v tomto utkání svou premiéru. Zbytek týmu by měl být navíc zdravotně v pořádku. Ani Utrecht na tom není nikterak špatně. Chybět mu bude pouze útočník Jacob Mulenga, jenž reprezentuje Zambii na Africkém poháru národů. Po chřipce navíc může opět nastoupit mladý kanonýr Ricky van Wolfswinkel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RKC Waalwijk - NAC Breda  (sobota 20:45)
Zimní přestupní termín nabídl Waalwijku šanci, jak učinit kroky k cestě ze sestupových míst, na nichž se již od začátku ročníku drží. I přes nelichotivé postavení ale nenakupoval a chce se spoléhat na stejné hráče, jako na podzim. Ti budou mít šanci dokázat své herní kvality v prvním jarní kole proti Bredě.

Sice se stále RKC stydí za nejhorší obranu i útok, jeho situace už ale začíná být o něco růžovější. Již to není jen ten nejjasnější outsider, proti němuž si všichni připisovali bez nějakých větších problémů tři body. Pokud by v tomto kole Waalwijk vyhrál, měl by šanci dokonce konečně opustit poslední příčku v tabulce, a to je hodně lákavá nabídka, kterou bude chtít využít.

Konec fotbalového podzimu ve Waalwijku příliš nepřivítali. Poslední kolo totiž hráči Ruuda Brooda zvládli na podtrženou jedničku. Fanouškům připravili předčasný vánoční dárek v podobě výhry 4:1 nad Spartou Rotterdam. Své příznivce tak nechali pořádně namlsat, a ti budou chtít slavit také tentokrát.

Jenže Breda na Waalwijk umí, což dokázala ve všech posledních třech ligových střetnutí, kdy pokaždé rozdílem jediné branky vyhrála. Ovšem tentokrát to bude mít pořádně těžké, jelikož se dá říct, že nyní zažívá krizi. Na vítězství totiž čeká již dlouhých pět kol, a tak si zuby nehty hlídá svou osmou příčku. Poslední zápas proti Ajaxu, který vítěze nepoznal, ale už naznačil, že se možná blýská na lepší zítřky.

Hodně nepříjemnou skutečností je ale pro kouče Maaskanta účast kanonýra Matthewa Amoaha na Africkém poháru národů, kde reprezentuje Ghanu, která postoupila do čtvrtfinále a myslí na ty nejvyšší příčky. Hrozí však, že hrát nebude ani Leonardo, jehož trápí zdravotní problémy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.35 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
PSV Eindhoven - NEC Nijmegen  (pátek 20:45)
Po několikatýdenním čekání a strádání má PSV Eindhoven konečně vše ve svých rukou. Díky poslednímu zaváhání Twente se dostal na první místo, a proto se již nyní nemusí ohlížet na ostatní. Jeho novým cílem tak dozajista bude vybudování si dostatečného náskoku, aby mohl v pohodě dokráčet k mistrovskému titulu. První překážka nese jméno Nijmegen.

Devět ligových výher v řadě, z této statistiky skutečně soupeřům naskakuje husí kůže. Z Eindhovenu se stal stroj na vítězství, který ani během zimy nezamrzl, což ukázal v průběhu týdne na půdě Rody. Sice nepředvedl žádné galapředstavení, na jednogólovou výhru to však i přesto stačilo. Úspěšným střelcem se stal Danny Koevermans, jenž opět ukázal, že v případě pevného zdraví může být ve zbytku sezóny velkou oporou.

Prodloužení vítězné série by v tomto kole nemělo nic bránit, a tak fanoušky spíše zajímá stav okolo záložníka Timmyho Simonse, jemuž za rok a půl končí smlouva. V klubu by rád ovšem setrval až do konce kariéry. "Opravdu chci zůstat v PSV," ujišťuje 33letý belgický oblíbenec publika. Ten se v nedávných dnech opět potkal na tréninku se zadákem Janem Kromkampen, který se vrátil po dlouhodobém zranění. K dispozici však pro tento zápase ještě nebude. Nejistě vypadá situace u zkušeného středopolaře Orlanda Engelaara.

Také pro Nijmegen začal rok 2010 velmi dobře. Pod trenérem Vloetem se mu ještě na podzim vůbec nedařilo a málem to vypadalo, že dojde již ke druhé změně kouče, dohrávka proti Vitesse ale dopadla na výbornou. Hráči dovedli zápas do zdárného konce a připsali si tři body za výsledek 2:1. NEC během zimy příliš neposiloval, přišli jen Sarpong a Heubach, a tak i nadále chce spoléhat na ty samé hráče vedené gólovým záložníkem Vleminckxem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven18153044:1348
2.FC Twente18153038:1548
3.AFC Ajax18123354:1639
4.Feyenoord Rotterdam18114329:1537
5.Heracles Almelo18102626:2432
6.FC Utrecht1887323:1631
7.AZ Alkmaar1891832:2128
8.NAC Breda1865725:2923
9.VVV Venlo1848625:2620
10.FC Groningen1855822:2820
11.SBV Vitesse18531021:3218
12.Sparta Rotterdam18531019:3518
13.Roda JC1845923:3417
14.SC Heerenveen18521117:3217
15.NEC Nijmegen1837821:3216
16.Willem II18421220:3414
17.ADO Den Haag18351018:3514
18.RKC Waalwijk18401416:3612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Stiksxx

Doufám, že ted to bude konec nepřesvědčivé hry a hubených výsledků. 3:0 by mě potěšilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele