Bundesliga - souhrn 23. kola: Bayern opět začal bodovat

23.02., 22:26, aktualizováno 25.02., 21:24
Komentáře a souhrny
Harry Kane (© AFP)

Už jedenáct bodů náskok měl díky páteční výhře 2:1 nad Mohučí ve 23. kole německé ligy na první příčce Bayer Leverkusen před druhým Bayernem Mnichov. Ten nicméně přeci jen zareagoval a zlomil sérii tří soutěžních porážek. Bayern si opět zahrával, nakonec vyhrál druhým gólem Kanea až v samotném závěru šlágru s Lipskem.

FC Augsburg - SC Freiburg 2:1

25.02.2024 19:30

Góly: 72. Felix Uduokhai, 80. Arne Engels - 19. Vincenzo Grifo (pen.)

Augsburg vyhrál ve 23. kole Bundesligy před vlastními fanoušky nad Freiburgem 2:1 a připsal si teprve druhé vítězství z posledních 10 duelů. O úvodní zásah se postaral už v 19. minutě z pokutového kopu kanonýr Vincenzo Grifo, jenž si penaltu zároveň sám vybojoval. Následná vyčkávací taktika se ovšem hostům nevyplatila, protože ve druhé půli srovnal Felix Uduokhai a o třech bodech pro domácí rozhodl Arne Engels.

Freiburg se po nevydařených duelech v německé nejvyšší soutěži vybičoval k obratu v Evropské lize, kde po pozdním vyrovnání a zásahu v prodloužení vyřadil Lens. Také minulý ligový zápas s Frankfurtem zachraňovali černobílí na poslední chvíli, když jim ke konci zajistil alespoň remízu bývalý hráč Augsburgu Michael Gregoritsch. Bavory držel nad vodou jejich nejlepší střelec Ermedin Demirovič, jenž se v posledních čtyřech kolech vyšvihl čtyřmi trefami.

Domácí vletěli do utkání s velkou vervou a už po třech minutách klidně mohli vést, kdyby Iago z krkolomné pozice netrefil jen tyč. Freiburg vystrčil růžky krátce po čtvrthodině hry, kdy Grifo i s menší hereckou etudou vybojoval penaltu, kterou sám bezpečně proměnil do protipohybu gólmana. Od té chvíle se hra výrazně zklidnila a v obou vápnech se žádné vzrušení dlouho nekonalo. Ospalý průběh utkání narušil až pokus Rubéna Vargase z přímého kopu, proti němuž se vytáhl Noah Atubolu. Nad bránou následně skončila i rána Demiroviče.

Ačkoliv to nevypadalo příliš pravděpodobně, po změně stran se oba týmy po hřišti dlouho pohybovaly v ještě klidnějším tempu než v prvním dějství. Skórovat mohl krátce po hodině hry hostující Ricu Dóan, jehož zakončení ve skluzu prosvištělo těsně vedle branky. Až v 71. minutě se dalo hovořit o příležitosti hráčů v bílých dresech, když Demirovič hlavičkou pořádně prověřil Atubolua. Tento moment Augsburg nastartoval, protože záhy se 21letý gólman opět proletěl vzduchem po akrobatickém zakončení Phillipa Tietze, na dorážku Uduokhaie už ovšem nedosáhl. Hosté na tuto situaci nebyli zdaleka připraveni a záhy inkasovali ještě jednou, když Engels využil nepozornosti defenzivy a přízemní ranou rozhodl. V závěru navíc Atubolu zase podržel svůj tým, jelikož vyrazil na tyč pokus Arneho Maiera.

Augsburg tak na svém stadionu po šesti letech opět udolal Freiburg. Další zápas jej čeká 2. března, kdy zamíří na trávník Darmstadtu. Černobílí přivítají o den dříve Bayern.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim 2:3

25.02.2024 17:30

Góly: 21. Donyell Malen, 25. Nico Schlotterbeck - 2. Ihlas Bebou, 61. Maximilian Beier, 64. Maximilian Beier

Fotbalisté Dortmundu padli ve 23. kole Bundesligy na vlastním hřišti s Hoffenheimem 2:3. Černožlutí přitom odcházeli do šaten za těsného vedení, o něž ke smutku československého fanklubu Schwarz-Gelbe Bienen, který byl na stadionu přítomen, přišli po hodině hry, kdy se v rozmezí čtyř minut dvakrát prosadil Maximilian Beier. Ze studené sprchy se již BVB nevzpamatovalo, a hosté se tak s Pavlem Kadeřábkem a střídajícím Davidem Juráskem v sestavě dočkali po osmizápasovém čekání vytoužené výhry.

Borussia sice táhla sérii osmi ligových utkání bez porážky, všechna remízová zaváhání ovšem přišla s celky ze spodní části tabulky. V poslední době se v ofenzivě BVB blyštěl především Niclas Füllkrug, jenž v předchozích pěti kolech nasázel rovnou šest branek a na další dvě přihrál. Trenérskému týmu černožlutých dělal starosti znovu zraněný gólman Gregor Kobel, který musel vynechat i duel s Hoffenheimem.

Hned zkraje utkání si ovšem vůbec neporozuměli Emre Can a Nico Schlotterbeck. Rozehrávku prvně jmenovaného vystihl Ihlas Bebou a prudkou ranou do šibenice propálil Alexandera Meyera. Na druhé straně vyslal Marcel Sabitzer krásnou kolmicí na zteč Donyella Malena, ale Oliver Baumann konečky prstů jeho pokus vytěsnil mimo dosah dorážejících hráčů. Dortmund si nakonec pomohl standardními situacemi. Míč z rohového kopu prodloužil Marco Reus do míst, kde byl připravený Malen, a ten jej doklepl do odkryté sítě. O chvíli později si na centr ideálních parametrů z dílny Reuse naskočil Schlotterbeck a hlavou usměrnil balon za záda bezmocného Baumanna.

Po změně stran odvedl kvalitní práci na pravé straně Jadon Sancho, který se uvolnil přes svého strážce a předložil míč Füllkrugovi. Ten ale pouze nadvakrát nastřelil hradbu stojících hráčů. Německý reprezentant posléze přišel o míč a po rychlém protiútoku se nakonec radoval Beier, jemuž k vyrovnávacímu gólu dopomohla nešťastná teč Schlotterbecka. V 65. minutě nedokázaly zaskočené zadní řady černožlutých zabránit výpadu Antona Stacha, který vyprodukoval skvostnou nabídku pro Beiera, jenž pohodlně dopravil balon na místo určení. V samotném závěru se hráči BVB dožadovali penalty, když Sabitzer nastřelil ruku Floriana Grillitsche. Rozhodčí však diskutabilní situaci posoudil ve prospěch hostí.

Hoffenheim tak s Dortmundem ukončil výsledkovou krizi a odvezl si velmi cenné vítězství. V dalším kole přivítá 3. března Brémy, BVB o den dříve vycestuje do hlavního města na hřiště Unionu.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - VfL Wolfsburg 2:2

25.02.2024 15:30

Góly: 14. Philipp Max, 90+2. Omar Marmoush - 2. Maxence Lacroix, 36. Kevin Behrens

Fotbalisté Wolfsburgu remizovali ve 23. kole Bundesligy na svém oblíbeném stadionu ve Frankfurtu 2:2. Hosté dlouho směřovali za prvním ligovým triumfem v novém roce, když se ve 36. minutě prosadil hlavičkou devátý nejstarší debutant v německé reprezentaci Kevin Behrens. Poslední slovo však měl v nastaveném čase 10. ligovým zásahem Omar Marmoush, jenž k Orlům v létě zamířil právě z tábora zelenobílých. Václav Černý tentokrát zůstal pouze na lavičce.

Eintracht ztratil v posledních zápasech další body na nejlepší pětku tabulky. Parta Nika Kovače na tom byla sice hůře, výjezdem do Frankfurtu si ovšem přiživila vzpomínky na poslední dva vzájemné duely v Deutsche Bank Parku, kde nejenže dvakrát zvítězila, ale nedovolila domácím vstřelit ani gól. Orly navíc oslabil Saša Kalajdžič po natržení křížového vazu, kterým si nechtěně zkrátil aktuální sezonu.

Vlci se na svém oblíbeném stadionu velmi rychle našli. Výstavní rána z první Maximiliana Arnolda sice ještě skončila na tyči, ale míč postupně doputoval na hlavu Maxence Lacroixe a ten i s přispěním teče jednoho z bránících hráčů procedil kulatý nesmysl za záda Kevina Trappa. Na druhé straně vyvezl balon středem hřiště Hugo Ekitike, popostrčil jej do běhu Philippu Maxovi, jenž ranou na bližší tyč nachytal Koena Casteelse. O chvíli později mohl Ekitike dorážet do odkryté branky, nicméně Lacroix vytáhl fantastický obranný skluz, a odmítl tak blížící se pohromu. Ve 36. minutě zaskočili zelenobílí soupeře rychlou rozehrávkou. Z té těžil Joakim Maehle, který se prezentoval nadýchaným centrem. V šestnáctce se do vzduchu nejvýše vyšplhal Behrens a hlavou poslal svůj tým do vedení.

Po změně stran domácí směrem dopředu přece jen ožili. U herního zlepšení stáli především nově příchozí hráči. Jeden z nich, Niels Nkounkou, se ve středu hřiště šikovně uvolnil a následně milimetrově přesnou křižnou přihrávkou vyslal na zteč Ansgara Knauffa. Ten si však se vzniklou situací neporadil a svou ránu na zadní tyč poslal těsně vedle. Na druhé straně se do palebné pozice dostal Kevin Paredes, nicméně neudržel rovnováhu a na jeho zakončení se to negativně podepsalo. V nastaveném čase vyhrál před šestnáctkou důležitou hlavičku Timothy Chandler. Z toho těžil Marmoush, jenž vypálil přesně ke vzdálenější tyči.

Frankfurt se s negativní vzájemnou bilancí na domácím stadionu popasoval statečně, na vítězství však nedosáhl. Zatímco domácí čeká 2. března souboj s hratelným Heidenheimem, hosty se silným Stuttgartem.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - RB Lipsko 2:1

24.02.2024 18:30

Góly: 56. Harry Kane, 90+1. Harry Kane - 70. Benjamin Šeško

Lipsko nevyužilo hrozivé formy Bayernu, když s ním ve 23. kole Bundesligy prohrálo na jeho půdě 1:2. Naději na první výhru po třech prohraných soutěžních duelech v řadě vykřesal Bavorům před hodinou hry nejlepší střelec soutěže Harry Kane. Býci sice nesklopili uši a v 70. minutě srovnali krok díky tečovanému pokusu Benjamina Šeška, poslední slovo však měl opět anglický kanonýr, jenž v nastavení svým 27. přesným zásahem v sezoně rozjásal Allianz Arenu.

Náskok Bayeru v čele tabulky narostl po páteční předehrávce už na dvouciferný počet bodů a jeho snížení v podání Bayernu bylo s velkým otazníkem. Soupeřem tápajících Bavorů, v jejichž táboře bylo předčasně rozhodnuto o letním konci trenéra Thomase Tuchela, totiž bylo neoblíbené Lipsko. Jeho marodka se navíc se na rozdíl od domácích takřka vyprázdnila, a tak mohlo směle snít o třetí výhře v Allianz Areně v řadě.

Mnichovské mohl za lepšími výsledky nasměrovat již po pěti minutách Kane. Nejlepší kanonýr soutěže si naskočil na přesný centr a následnou hlavičkou donutil Janise Blaswicha k těžkému zákroku. Německý brankář vyrazil balon na tyč a udržel ho před čarou. To byla na dlouhou dobu jediná veliká příležitost. Druhou měl až po více než půlhodině hry Leroy Sané, jenž si naběhl na krásnou průnikovou přihrávku od Jamala Musialy. První jmenovaný udělal kličku Blaswichovi, dostal se však do příliš ostrého úhlu a akci ani nezakončil.

Lipsko začalo druhou půli aktivně a vypracovalo si dvě nadějné pozice ke skórování. Nejprve musel Manuel Neuer na roh vyboxovat nebezpečný pokus Amadoua Haidary, hned nato pálil z voleje po rohovém kopu Mohamed Simakan. Francouzský obránce razantní střelou jen těsně minul pravou tyč Neuerovy brány. Tuto povedenou pasáž Lipska narušila úvodní trefa, o kterou se postaral ranou zevnitř šestnáctky Kane. Vyrovnání měl na kopačkách Šeško, který ovšem při samostatném úniku ztroskotal na famózním Neuerovi. Slovinský reprezentant si spravil chuť v 70. minutě, kdy se prosadil tečovanou střelou po přihrávce od Daniho Olma. Jeho trefa však k bodům nevedla, jelikož se v první nastavené minutě podruhé v zápase trefil Kane.

Bayern tak vyhrál deváté z posledních 10 domácích ligových utkání. V příštím kole se představí 1. března ve Freiburgu, Lipsko bude hrát o den později v Bochumi.

Více informací k zápasu

Union Berlín - 1. FC Heidenheim 2:2

24.02.2024 15:30

Góly: 44. Robin Gosens, 45+2. András Schäfer - 3. Nikola Dovedan, 71. Jan-Niklas Beste

Union Berlín poprvé od poloviny prosince inkasoval v jednom utkání více než gól a ve 23. kole Bundesligy si připsal na vlastním stadionu bod za remízu 2:2 s Heidenheimem. Nováček soutěže již poněkolikáté v ročníku překvapil aktivním pojetím hry a brzkým vedením, do kterého jej poslal prvním zásahem v dresu hostů Nikola Dovedan. Domácí sice následně vývoj střetnutí otočili, jenže z výhry se neradovali, protože v 71. minutě vyrovnal Jan-Niklas Beste. Alex Král nastoupil do duelu až v 90. minutě.

Heidenheim se těšil ze série osmi zápasů v řadě bez porážky, poté však na jeho stadion přijel lídr z Leverkusenu a tuto šňůru přetrhl. Přesto nebyl v táboře nováčka čas na paniku, jelikož se nacházel v relativně klidném středu tabulky. Pozice v ní už tolik nestresovala ani příznivce Unionu. Ten se totiž po tragickém začátku sezony vzchopil a od sestupových příček ho dělilo osm bodů.

Přerušení úspěšné série nebylo na hostech výrazně znát, neboť se dokázali hned v úvodu utkání prosadit poté, co jeden z obránců červenobílých poslal odkopem do samostatného úniku Dovedana, jenž se v souboji jeden na jednoho nemýlil. Po obdržené brance sice klub z východního Berlína dominoval ve statistice držení míče, měl ale problémy dostat se do výraznějších příležitostí. Poprvé se mu to povedlo až ve 33. minutě, kdy se Danilho Doekhi probojoval k hlavičce po rohovém kopu, jeho pokus ovšem proletěl jen těsně vedle pravé tyče. V závěru první půle se nakonec svěřenci Urse Fischera prosadili, a to dokonce dvakrát. Nejprve se trefil Robin Gosens, když se k němu dostal odražený míč na úrovni penaltového puntíku. Obrat v první půli následně dokonal šťastnou tečí András Schäfer.

K prvnímu nebezpečnému zakončení ve druhém dějství se dostal Josip Juranovič, jenže jeho pokus z hranice velkého vápna pouze proletěl kolem levé tyče. O několik minut později se mohl na druhé straně hřiště prosadit Tim Kleindienst, hlavičkou však nemířil dostatečně přesně. V 71. minutě už byl klub z města Heidenheim an der Brenz úspěšnější. Beste využil výběhu domácího gólmana a šikovným lobem zařídil srovnání skóre.

Série bez venkovní porážky v podání Heidenheimu tak po remíze narostla na pět utkání v řadě. V příštím kole přivítá 2. března Frankfurt, na stadion Unionu přijede tentýž den Dortmund.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - VfL Bochum 5:2

24.02.2024 15:30

Góly: 29. Nathan N'Goumou, 35. Julian Weigl (pen.), 72. Rocco Reitz, 78. Jordan, 90+6. Franck Honorat - 75. Phillipp Hofmann, 88. Keven Schlotterbeck

Mönchengladbach porazil ve 23. kole Bundesligy na vlastním hřišti Bochum 5:2 a ukončil pětizápasové čekání na tříbodový zisk. Rozhodující gól obstaral v 72. minutě přesnou hlavičkou Rocco Reitz. Hosté sice v závěru zabrali, dvě trefy jim však na zvrat nestačily. Blau-Weiss tak nenavázali na překvapivý skalp Bayernu Mnichov z minulého kola a propadli se na 13. pozici v tabulce. Tomáš Čvančara do souboje vinou zranění nezasáhl.

Gladbach v letošním ročníku již tradičně vstupoval do zápasu proti Bochumi v hrozivé formě. Hříbata už to ovšem nemohla brát na lehkou váhu, jelikož se nebezpečně blížila sestupovému pásmu, na které měla náskok pouhých šesti bodů. Naopak Bochum se dostala do skvělého herního rozpoložení, což potvrdila i v minulém kole, kdy na vlastní půdě překvapivě porazila Bayern 3:2.

Na senzaci minulého zápasu se hosté pokoušeli navázat hned ve čtvrté minutě sobotního duelu. Branku Brazilce Bernarda však rozhodčí kvůli dotyku míče s rukou odvolal. Hříbata se na druhé straně propracovala k několika příležitostem, jejich pokusy nicméně zpravidla mířily mimo bránu. Střelecké trápení Borussie ve 29. minutě ukončil smolař Cristian Gamboa, jenž si v malém vápně srazil balon do vlastní sítě. Vedení Gladbachu navíc vzápětí navýšil proměněnou penaltou Julian Weigl.

Zvýšit náskok domácích mohl v 56. minutě Jordan Siebatcheu, kterému míč před branku naservíroval Florian Neuhaus. Ledabylé zakončení amerického útočníka ale znamenalo, že balon pouze proskákal kolem pravé tyče. Třetí trefa Borussie tak přišla až v 72. minutě. Nathan Ngoumou doslova napálil hlavu střídajícího Reitze, od které míč zamířil za záda brankáře. Za okamžik se ale dočkali i modrobílí. Volného balonu si ve vápně všiml Philipp Hofmann a poslal ho do sítě. Hříbata však opět odskočila. O jejich čtvrtý přesný zásah se postaral hlavičkovým zakončením Siebatcheu. Za hosty v 88. minutě zvýšil opět hlavou Keven Schlotterbeck. Tečku za utkáním napsala na samém konci nastavení gólová rána Francka Honorata.

Gladbach tak doma zabral a získal tři body. Další klání čeká na oba celky 2. března. Hříbata se střetnou s Mohučí, Bochum svede bitvu s Lipskem.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - SV Darmstadt 1:1

24.02.2024 15:30

Góly: 8. Christoph Zimmermann (vl.) - 33. Julian Justvan

Brémy nestačily ve 23. kole Bundesligy na poslední Darmstadt a doma získaly pouze bod za remízu 1:1. Obě trefy si však připsali hráči hostů. Nejdříve zaznamenal po smolném zásahu vlastní gól obránce Christoph Zimmermann, jenž dosud v dresu Die Lilien do soupeřovy branky neskóroval, utkání ale po půlhodině srovnal šťastnou ranou Julian Justvan. Pro zelenobílé, kteří se v tabulce blíží k pohárovým příčkám, tak byl nerozhodný výsledek velkou ztrátou. Jiří Pavlenka odseděl celý duel na lavičce.

Hráči Brém se díky dobrým výkonům v posledních týdnech začali přibližovat pozicím, které zajišťují účast v evropských pohárech. Zelenobílí od lednového startu druhé poloviny sezony prohráli pouze jednou, přičemž hned v pěti případech zvítězili. Naopak Darmstadt se nacházel v obrovské krizi, když se jeho poslední výhra datovala k 7. říjnu minulého roku. Hrozivá forma ho navíc poslala na poslední místo tabulky s propastnou ztrátou na příčky zajišťující záchranu.

Darmstadt bil na poplach už ve třetí minutě utkání, když se po levém křídle dostal do vápna Justin Njinmah a naservíroval míč na bližší tyči čekajícímu Romanu Schmidovi, rakouský záložník ale z první zamířil mimo. Nakonec tak musel poslat domácí celek do vedení hostující obránce Zimmermann, který při pokusu odvrátit přízemní centr směřující na nabíhajícího Njinmaha poslal balon do vlastní sítě. Následná smolná pasáž domácích, kdy nejdříve videorozhodčí odvolal pokutový kop a krátce nato neplatil gól Schmida pro ofsajd, ovšem skončila šťastným srovnáním hostů, když rána Justvana zpoza pokutového území prošla s několika dotyky až do branky.

Po změně stran mohli jít do rychlého vedení naopak hosté, Marvin Mehlem ale krásnou přihrávku za obranu zužitkoval pouze ke střele do horních pater stadionu. Záhy už začaly přicházet šance domácích. V 58. minutě nedokázal zužitkovat pohlednou individuální akci Mitchella Weisera zakončující Njinmah, o chvíli později pálil Marvin Ducksch z úhlu pouze na gólmana. Ochozy na krátko ztichly v 78. minutě, kdy se z dorážky prosadil Tim Skarke, avšak videorozhodčí odhalil předcházející těsný ofsajd. Dle pravidel nebyl ani druhý zásah německého útočníka, když v sedmé minutě nastavení zachytil rukou rozehrávku domácího brankáře a následně utíkal sám směrem k odkryté síti.

Brémy tak na domácí půdě zaváhaly a s posledním celkem tabulky získaly jen bod. V příštím kole vyzvou 3. března na souboj Hoffenheim, Darmstadt změří o den dříve síly s Augsburgem.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - 1. FC Köln 1:1

24.02.2024 15:30

Góly: 53. Enzo Millot - 62. Eric Martel

Fotbalisté Stuttgartu remizovali ve 23. kole Bundesligy s Kolínem nad Rýnem 1:1. Skóre otevřel v 53. minutě Enzo Millot, když přízemní střelou z bezprostřední blízkosti propálil hostujícího brankáře. O dělbě bodů rozhodl krátce po hodině hry mládežnický reprezentant Německa Eric Martel. Švábové tak teprve potřetí v sezoně nepotěšili své fanoušky domácí výhrou. Kozlové zase třikrát v řadě odjeli z cizího stadionu po totožném výsledku s bodem, který jim ale v záchranářském boji příliš nepomohl.

Pakliže si někteří příznivci německého fotbalu mysleli, že Stuttgartu s blížícím se koncem soutěže dojde dech, při pohledu na konstantnost jeho výkonů museli svůj pohled přehodnotit. Domácí totiž vyhráli čtyři z posledních pěti soutěžních duelů a v poháru pořádně potrápili Leverkusen, s nímž padli těsně 2:3. O poznání horší bilancí disponovali Kozlové, jejichž náskok na barážovou pozici činil i vinou nejhoršího ligového útoku jediný bod.

Stuttgart si přenesl formu i do posledního únorového utkání, v němž od prvních minut jasně kontroloval dění na trávníku a dostával se do nadějných příležitostí. Za zmínku stojí především šance, ve které se objevil Serhou Guirassy, jehož hlavička z dobré pozice těsně minula levou tyč. Poté se hra vyrovnala a diváci viděli příležitosti na obou stranách. Oba týmy se ale trápily především ve finální fázi, a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu vlétli ve viditelně lepším rozpoložení hráči Stuttgartu. Jejich zvýšená aktivita jim přinesla v 53. minutě vytoužený gól. Švábové se blýskli velmi pohlednou kombinací na jeden dotek a po překonání obranné linie už měl Millot z bezprostřední blízkosti jednoduchou práci. Vedení si ale Stuttgart příliš dlouho neužil, protože v 62. minutě se o vyrovnání postaral Martel. Ten byl ve správný čas na správném místě a propadlý centr na zadní tyč bez problému uklidil do sítě. Otočení skóre měl na noze Faride Alidou, který vypíchl soupeři míč a poté upaloval sám na bránu. Podařilo se mu i položit domácího gólmana, dostal se ovšem do příliš ostrého úhlu a odkrytou síť netrefil.

Stuttgart si vítěznou náladu neudržel a získal jen bod. Další klání čeká na Šváby 2. března ve Wolfsburgu, Kolín si prožije o den později křest ohněm doma proti Leverkusenu.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - 1. FSV Mainz 05 2:1

23.02.2024 20:30

Góly: 3. Granit Xhaka, 68. Robert Andrich - 8. Dominik Kohr

Bayer Leverkusen ve 23. kole Bundesligy zvítězil nad Mohučí 2:1, čímž navýšil svůj náskok na čele na 11 bodů. Domácí poslal do vedení již ve třetí minutě Granit Xhaka. Na první zásah švýcarského reprezentanta v ligové sezoně ale hosté pět minut nato zareagovali vyrovnáním. Rozhodující gól ovšem padl až v 68. minutě po obrovské chybě Robina Zentnera, jemuž mezi prsty propadl dalekonosný nástřel Roberta Andricha. Tomu již přihlížel Patrik Schick, jenž se dostal na trávník před hodinou hry, Adam Hložek jej doplnil pouze na nastavení.

Sen o titulu dostával v Leverkusenu každým týdnem reálnější obrysy. Lídr tabulky totiž dál odmítal přibrzdit, naopak Bayern se dostal do nevídané krize, díky níž narostl náskok Die Werkself na osm bodů. V páteční předehrávce přivítali předposlední Mohuč, se kterou loni v BayAreně prohráli a aktuálně byli hosté povzbuzeni skalpem Augsburgu.

Tentokrát vykročil Bayer do utkání skvěle, když se už ve třetí minutě po zblokovaném centru Alejandra Grimalda dostal k míči za hranou vápna Xhaka a krásnou ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre. Radost zaplněných ochozů ovšem neměla dlouhé trvání. O pět minut později totiž hostující Silvan Widmer vracel balon do předbrankového prostoru, kde si ho hlavičkou našel Dominik Kohr, jenž i s odrazem od břevna zápas srovnal. Zbytek prvního poločasu další gól nepřinesl, protože schovaná rána Xhaky ani dva pokusy Jonase Hofmanna z rohu malého vápna na Zentnera nestačily.

Vstup do druhého dějství ovšem vyšel lépe hostům. Nejdříve se dral do hlavičkového zakončení Brajan Gruda, avšak zamířil mimo. Krátce nato vracel míč před odkrytou síť Widmer, zde ale našel pouze obránce Jonathana Taha. Domácí poprvé zahrozili v 62. minutě, kdy po rohu těsně minul branku hlavičkující Amine Adli. Pak ovšem přišlo velké selhání Zentnera, když nedokázal zkrotit dalekonosný pokus Andricha, který mu směřoval přímo do rukavic, a míč si tak poslal za vlastní záda. Definitivní tečku za snahou hostů o senzační skalp udělal v 80. minutě Jessica Ngankam, jenž za nebezpečný šlapák uviděl červenou kartu.

Vedoucí celek Bundesligy tak po úspěšné páteční předehrávce hřál v čele tabulky již dvouciferný bodový náskok. V příštím kole se představí 3. března v Kolíně nad Rýnem, Mohuč přivítá o den dříve Mönchengladbach.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
23
19
4
0
59 : 16
61
2
Bayern Mnichov
23
17
2
4
63 : 26
53
3
VfB Stuttgart
23
15
2
6
52 : 29
47
4
Borussia Dortmund
23
11
8
4
46 : 30
41
5
RB Lipsko
23
12
4
7
49 : 30
40
6
Eintracht Frankfurt
23
8
10
5
36 : 30
34
7
TSG Hoffenheim
23
8
6
9
41 : 43
30
8
Werder Brémy
23
8
6
9
32 : 35
30
9
SC Freiburg
23
8
5
10
30 : 42
29
10
1. FC Heidenheim
23
7
7
9
33 : 40
28
11
FC Augsburg
23
6
8
9
33 : 41
26
12
Borussia Mönchengladbach
23
6
7
10
41 : 45
25
13
VfL Wolfsburg
23
6
7
10
28 : 36
25
14
Union Berlín
23
7
4
12
23 : 37
25
15
VfL Bochum
23
5
10
8
28 : 46
25
16
1. FC Köln
23
3
8
12
16 : 37
17
17
1. FSV Mainz 05
23
2
9
12
18 : 37
15
18
SV Darmstadt
23
2
7
14
24 : 52
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
DidusIneptus

Dneska to byla bida od Bayeru. Bezmocnost a bezradnost. Nebýt soupeře který jim daroval body...

Reagovat
oli9

A právě taklve vítězství dělají tituly

Reagovat
Kejza

Reagovat
$dolar$

Zajimave je, ze na jare je to takhle s kazdym souperem, krom Bayernu.

Reagovat
Witcher

Mám stejný názor

Reagovat
Werkrider

Dva haluzné góly, zase jednou trochu slabší výkon. Mainz řezničil a zdržoval. Leverkusen za pomoci Zentnera tři body.

Reagovat
Sigma Olomouc

Se štěstím... takhle to dal nejde. Obrovská úleva po závěrečném pisknutí rozhodčího...

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
O.Giroud

veď toto sú najlepšie výhry keď bojuješ o titul. Jasné, krajšie je keď každý zápas dominuješ, hraješ pekný futbal a vyhráš 4:0, ale to je skoro nereálne aby si nechytil nejakú sériu kde tie výkony nie sú oslnivé, o to viac sa ukazuje sila toho tímu, že to dokážu stále urvať tie 3 body.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rudnevs

Na jednu stranu ano, na druhú stranu, keď už hráš takto nejaku dobu, je jasné, že skôr či neskôr sa ti to proste vypomstí…

Reagovat
fenixLFC

Prave naopak, vacsinou sa vratis k svojmu normalu. Ked je toto ich "dno" tak to je pozitivum nie negativum

Reagovat
Sigma Olomouc

jenže kromě zápasu s Bayernem to je několik posledních utkani nemastné neslané.

Reagovat
Mönchengladbach

Dře to.

Reagovat
Acquanni

https://cazn.in/qa39/

Reakce Alonsa Xhaka dobře potrollil

Reagovat
oli9

no blb

Reagovat
Seydou Doumbia

simulovat zranění po golu ve 3. minutě to je krásná oslava fakt

Reagovat
Witcher

Tam padají góly jak v SA

Reagovat
Acquanni

Vzhledem k tomu, že to spoluhráči jeli hnedka s ním mi přijde, jakoby to bylo dávno vymyšlený, jen Xhakovi holt trvalo ten gól dát

Reagovat
Čenda

xhaka to i říkal v pozapasovym rozhovoru.

Reagovat
milan78

čaka i mluví ?!

Reagovat
Acquanni

Alonso taky něco říkal, že to mají z tréninku A někdo z něj hned dělá tupce jakoby se válel a řval bolestí a když k němu přiběhli lékaři tak se jim vysmál

Reagovat
Čenda

Reagovat
Sigma Olomouc

Nejlepší bylo, jak Alonso říkal lékařům, že je v pořádku.

Reagovat
Čenda

Reagovat
Acquanni

Zmínil to i v rozhovoru

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
oli9

Leverkusen 3 body. Takové vítězství dělají tituly. Bylo to nervózní, obrovská chyba gólmana hostů.. Ale ten náskok už je dobrý a nevěřím že Bayern do konce sezony neztratí právě naopak

Reagovat
$dolar$

Chce to nutne jeste ztratu Bayernu dneska. Protoze pak uz bude mit Bayern jednoznacne lehci los, nez Leve.

Reagovat
Rudnevs

To by som netvrdil, vsak ten los majú celkom podobný…

Reagovat
Acquanni

Leve tam má Stuttgart a BvB jako dva nejtěžší zápasy, oba venku, ale zbytek jsou schopni všechno vyhrát. Podle mě ten titul udělají s rezervou dvou kol

Reagovat
Rudnevs

No to by som zas taktiez netvrdil Posledne zapasy je to herne slabé a vyhráva sa len so šťastím. Leverkusen nie je tým suverénom, ako na jeseň. Jednak proti ním tímy začali extra betonovať, pretože už zistili, že hrať s nimi vyrovnanú partiu sa nedá a po druhé im chýba útočník, bez toho sa hrá ťažko.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
$dolar$

Včera to bylo strašný vidět Schicka, jak nemá nejmenšího tucha co má na hřišti dělat.

Reagovat
Acquanni

Však taky netvrdím, že to určitě všechno vyhrají, ale klidně můžou. Ono to může vypadat jako štěstí, ale prostě oni těch zápasů urvali teď "šťastně" tolik, že už je prostě jasný, že to není jen o štěstí. Prostě to tam dokážou jakkoli dotlačit. Btw. Můj tip, že vyhrají s rezervou dvou kol vlastně znamená že stačí, aby neztráceli víc než Bayern. A od těch se taky nedá čekat vítězná šňůra do konce, takže to je reálné bych řekl dost.

Reagovat
$dolar$

Bayern má těžký zapay doma, Leve je má venku, to je velkej rozdíl.

Reagovat
DidusIneptus

Reagovat
DidusIneptus

Proti papírově slabším se hraje špatně

Reagovat
Kucka

Co ten Beste, produktivitu si udržel i v BL, takže v létě půjde za lepším?

Reagovat
Rudnevs

Mohol by. Aspoň nejaky Frankfurt alebo tak.

Reagovat
Müllered

Kane

Dneškem začala jízda za titulem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nojer i Sandwich dnes skvělé golmanské výkony snad ještě ten boj o titul zdramatizujeme

Reagovat
dantetomas

Som chvilu rozmyslal, ako si z gulasu dostal sendvic… a on je gulas zkazeny, takze ho nahradili obycajnym sendvicom

Reagovat
bayern987

Reagovat
Seydou Doumbia

pobavil si

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Mönchengladbach

Štístko Harry zachraňuje zaTUCHLé FC Bavorsko.

Reagovat
esmuellert

Reagovat
Jason_

Magdeburg zničil Schalke, vlani to mesto vyhralo LM v hádzanej , nejak im zachutil šport, nevieme čo je za ich úspechom? Nehovoriac o tom že sa super darí aj ďalšiemu zádzanarskemu mestu Kiel

Reagovat
Rudnevs

Magdeburg má super fans a super trénera. Majú veľa bývalých hráčov juniorky HSV alebo juniorky Schalke, ktorí sa nepresadili, dokonca viacerých hráčov pod 1,70 m, čo je v dnešnom silovom futbale fakt celkom rarita, vlastne taký supertím z odpadlíkov Na postup to v blízkej dobe nebude určite, ale počínajú si sympaticky.

Reagovat
bayern987

V dnešní době je to s fyzickými parametry fotbalistů složitější, většina týmů dnes už v juniorkách přidává hráčům cm, dřív to tak časté nebylo ale taky se najdou. Zkus kouknout na tuhle stránku ( https://www.celebheights.com/tags/219.html ) ta se ti bude líbit, hodně těch hráčů mě překvapilo.

V podstatě borec zasvětil život tomu, že na základě fotografií dokáže přesně určit výšku člověka a díky tomu si tak vydělává

Reagovat
Rudnevs

Zaujimave Je tam niekto, u koho sa tá výška nejak diametrálne líši oproti udávanej výške? Akurát u Kimmicha som si všimol, že tam je rozdiel 175 x 177, ale podľa mňa tu majú ešte jeho starú výšku z čias, keď začínal.

Reagovat
O.Giroud

Ja nechápem ako môžu hráči ako Atik a Reese byť v 2. lige

Reagovat
Rudnevs

https://x.com/cedric1898/status/1761481386702102558?s=46&t=8TYhRWtiEDaSfU01xTQz3w

Lieberknecht to pekne ustál Väčšina z nás by reportérovi asi jednu drbla

Reagovat
Seydou Doumbia

Wolfsburg od 7.10 v lize : 17 zápasů, 2 výhry...hádám Kovacs brzy poletí

Reagovat
Rudnevs

Je snáď Maďar?

Reagovat
Seydou Doumbia

Není, ale přejmenoval jsem ho podle slavnějšího partáka

https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Kovacs

Reagovat
Jordi Alba

Slušnej počet remíz poslední zápasy.

Reagovat
Seydou Doumbia

Vsadit to tak prohrajou nebo vyhrajou jako proti Lyonu, když jsem poprvé vsadil ve 12. kole a oni poprvé vyhráli zápas

Reagovat
Rudnevs

Velmi zaujímavá je inak skupinka medzi 7. a 15. miestom iba v piatich bodoch. Hocikto z nich môže kľudne skončiť tesne nad hranicou zostupu alebo v európe.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele