Bundesliga - souhrn 22. kola: Další šok pro Bayern

16.02., 22:29, aktualizováno 18.02., 19:49
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Bochumi (© AFP)

Nedělní program Bundesligy byl bohatý na góly. Šest gólů a nerozhodný výsledek nabídl nedělní šlágr mezi Freiburgem a Frankfurtem, Bochum pak senzačně přehrála Bayern 3:2. Leverkusen nezaváhal ani proti papírově slabšímu soupeři, na půdě Heidenheimu zvítězil 2:1. Formu potvrdil rovněž Stuttgart v Darmstadtu, dál se zvedá Union, i ten uspěl na hřišti soupeře. Naopak Dortmund veze z Wolfsburgu jen bod a ke čtvrtému místu se tak přiblížilo Lipsko, když přehrálo trápící se Mönchengladbach.

VfL Bochum - Bayern Mnichov 3:2

18.02.2024 17:30

Góly: 38. Takuma Asano, 44. Keven Schlotterbeck, 78. Kevin Stöger (pen.) - 14. Jamal Musiala, 87. Harry Kane

Fotbalisté Bayernu prohráli ve 22. kole Bundesligy na půdě spřátelené Bochumi 2:3. Hosté se sice dostali do brzkého vedení, jenže po několikaminutové pauze vynucené protesty fanoušků převzali otěže domácí. Napřed srovnal po bleskurychlém protiútoku Takuma Asano, jehož práci podpořil prudkou hlavičkou stoper Keven Schlotterbeck. Všemožné spekulace o konci trenéra Thomase Tuchela pak ještě posílil střídající Dayot Upamecano, který se stejně jako ve středu proti Laziu nechal vyloučit, a navíc zavinil penaltu.

Bayern nezažíval povedené období, když nejprve v souboji o čelo Bundesligy utrpěl ostudnou porážku s Leverkusenem a následně těsně podlehl v úvodním zápase osmifinále Ligy mistrů římskému Laziu. Příjezd do Bochumi tak měl bavorský celek znovu nastartovat, neboť tým nacházející se těsně nad pásmem sestupu přejel třikrát v řadě s celkovým skóre 17:0.

Po šancích na obou stranách nakonec otevřel skóre Jamal Musiala, jenž zakončil parádní driblink přesnou trefou pod břevno. O chvíli později mohl být rozdíl mezi oběma celky o gól větší, tradiční kanonýr Harry Kane však mířil na domácí tribunu. Ani Bochumi se již tradičně nevyhnuly protesty proti německé fotbalové asociaci, a tak se rozhodčí rozhodl utkání po necelé půlhodině přerušit. Dlouhá pauza obhájci titulu neprospěla. Z protiútoku potrestala nedůraznost Bavorů bývalá naděje Arsenalu Asano. Manuel Neuer lovil míč ze sítě zanedlouho znovu. Svého mladšího bratra Nica, který nastupuje v Dortmundu, bezesporu na dálku potěšil Schlotterbeck, jenž si našel centrovaný míč z rohového kopu a jednomu z nejlepších brankářů historie nedal sebemenší šanci zasáhnout.

Po druhém kole vhazování předmětů na hrací plochu bylo utkání krátce po změně stran opět přerušeno. Tuchelova družina pak šlápla na plyn, nicméně obětavost hráčů Blau-Weiss ji dělila od vyrovnávací branky. Krátce po hodině hry byl povolán na plac i novic ve službách Bayernu Bryan Zaragoza, jenž měl původně řady německého klubu posílit až po sezoně, avšak zranění Kingsleyho Comana jeho přestup uspíšilo. Následně Upamecano ve vlastním vápně zasáhl loktem do obličeje jednoho z protihráčů a druhá žlutá karta znamenala pro obránce Bayernu předčasný odchod do sprch. Specialista na pokutové kopy Kevin Stöger pak překonal Neuera. Pár minut před koncem dodal špetku naděje mnichovskému mužstvu Kane, když doklepl míč do prázdné brány. Na nic víc už se hosté nezmohli, a v Bochumi se tak na tento večer bude ještě dlouho vzpomínat.

Bayern neuspěl ani s papírově slabším soupeřem a poprvé od roku 2015 padl třikrát v řadě. V dalším utkání Die Roten přivítají 24. února doma Lipsko, Bochum ve stejný den zamíří do Mönchengladbachu.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - Eintracht Frankfurt 3:3

18.02.2024 15:30

Góly: 30. Ritsu Doan, 45+5. Vincenzo Grifo (pen.), 90. Michael Gregoritsch - 27. Omar Marmoush, 35. Ansgar Knauff, 72. Ansgar Knauff

Fotbalisté Frankfurtu remizovali ve 22. kole Bundesligy na hřišti Freiburgu 3:3. Klíčovým mužem v dresu hostů se stal Ansgar Knauff, jenž sice začal utkání na lavičce náhradníků, kvůli brzkému zranění Saši Kalajdžiče se ale do hry dostal již v 11. minutě a v průběhu duelu se dvakrát střelecky prosadil. Ani jeho výrazný příspěvek nakonec ale Orlům k výhře nestačil, neboť v závěru vystřelil domácím bod Michael Gregoritsch.

V lize trápící se Freiburg předvedl velmi sympatický výkon ve vyřazovací fázi Evropské ligy, když na hřišti Lens uhrál bezgólovou remízu. V nejvyšší německé soutěži ovšem třikrát v řadě prohrál, což vedlo k propadu na sedmou příčku. Jen o čtyři body nad ním se nacházel jeho soupeř z Frankfurtu. Orli si také neprocházeli ideální obdobím, když s papírově slabšími soupeři nedokázali třikrát po sobě zvítězit.

Začátek zápasu provázel již tradiční protest fanoušků proti vstupu zahraničních investorů do německého fotbalu pomocí vhození předmětů na hrací plochu. První větší šance přišla až ve 27. minutě a hned z ní byl gól. Na začátku akce byl Philipp Max, jenž vyslal přesný vzdušný pas na hranici vápna, kde si ho Omar Marmoush prvotřídně zpracoval a následně ukázkově vypálil k tyči. Freiburg však brzy vyrovnal. Svůj podíl na tom měl gólman Orlů Kevin Trapp, jehož po nejistém zákroku prostřelil dorážející Ricu Dóan. Ofenzivní koncert ale pokračoval i nadále, když po exkluzivním pasu Marmoushe vrátil hostům vedení Knauff. V nastavení úvodní půle ovšem dostal možnost zahrávat pokutový kop Vincenzo Grifo, který jej navzdory minimálnímu rozběhu proměnil.

Naprosto bizarním způsobem byl přerušen duel i ve druhé půli, když nad hrací plochou kroužilo letadlo na dálkové ovládání. Po návratu na trávník to byl opět Frankfurt, kdo si málem vzal vedení zpátky, nicméně pokus Knauffa pokryl pozorný Noah Atubolu. Svoji statistiku si ale ofenzivní hráč Die Adler napravil v 72. minutě, kdy exkluzivní střelou vymetl šibenici Freiburgu. Domácí trenér ale vytáhl necelou čtvrthodinu před koncem eso z rukávu v podání Gregoritsche. Ten začal ihned po příchodu na trávník zlobit hostující defenzivu a v 90. minutě díky svému důrazu ve vápně vyrovnal.

Bitva tabulkových sousedů tak nakonec vyústila v remízu. Oba celky odehrají další ligový zápas 25. února, Breisgauští Brazilci se střetnou s Augsburgem, Orli vyzvou Wolfsburg.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Borussia Mönchengladbach 2:0

17.02.2024 18:30

Góly: 14. Xavi Simons, 58. Loïs Openda

Lipsko zvládlo utkání 22. kola Bundesligy, v němž porazilo před zraky vlastních fanoušků Mönchengladbach 2:0. Býky dovedl za teprve druhým vítězstvím v tomto kalendářním roce už ve 14. minutě rozhodující trefou Xavi Simons. Hříbata tak prodloužila trápení na hřištích soupeřů, kde vyhrála od startu ročníku pouze jednou. Na půdě Die Roten Bullen, kteří se třemi získanými body přiblížili čtvrtému BVB, navíc nikdy v historii netriumfovala. Tomáš Čvančara vinou zraněného kotníku do souboje nenastoupil.

Hráči Lipska si ani v souboji s Realem Madrid v Lize mistrů nezlepšili pošramocené sebevědomí, když po Novém roce dosud porazili jen tápající Union. O moc lépe na tom ale nebyl Gladbach, který po těžkém dvojzápase proti Bayernu a Leverkusenu pouze remizoval s Darmstadtem. V Red Bull Areně navíc Hříbata v minulých dvou případech prohrála o tři góly.

Úvodní minuty nabídly spíše opatrný poznávací fotbal, když si především hráči Červených býků nahrávali kolem středového kruhu. O to krásnější byla první branka v podání Simonse, jemuž nabil na hranici vápna Yussuf Poulsen a mladý záložník ze vzduchu zavěsil k levé tyči. Nizozemec měl další velkou šanci v 18. minutě, kdy opět po přihrávce Poulsena pálil z první, tentokrát ale zamířil přímo na gólmana. První poločas se poté nesl v duchu minima šancí a opatrné kombinace.

Ani změna stran nepřinesla kýženou atraktivitu, kterou postrádala i úvodní půle. První přesný pokus ve druhém dějství si připsal opět Simons, jehož dalekonosný oblouček byl tentokrát lahůdkou pro gólmana Moritze Nicolase. Záhy však v Red Bull Areně přece jen zavládla gólová radost, když díky zapomenutému Lucovi Netzovi nebyl Loïs Openda v ofsajdu, a mohl tak zužitkovat dlouhou přihrávku za obranu lobem přes brankáře. Další možnost skórovat měl v 73. minutě Benjamin Šeško, jeho ránu z úhlu ale špičkou kopačky vyrazil gólman Nicolas. Závěrečnou šanci na snížení zahodil Jordan Siebatcheu, svou hlavičku totiž nasměroval těsně vedle brankové konstrukce.

Lipsko zvítězilo, a připsalo si tak do tabulky tři body. V dalším kole jej čeká 24. února souboj s Bayernem, Hříbata se ve stejný den utkají s Bochumí.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Bayer Leverkusen 1:2

17.02.2024 15:30

Góly: 87. Marvin Pieringer - 45+2. Jeremie Frimpong, 81. Amine Adli

Bayer Leverkusen vyhrál ve 22. kole německé Bundesligy na hřišti Heidenheimu 2:1. V souboji dvou ve formě hrajících celků měl navrch lídr soutěže, který zvýšil náskok na druhý Bayern už na osm bodů. Střelcem úvodní branky se stal Jeremie Frimpong, jehož v závěru doplnil nakonec vítěznou trefou Amine Adli. V základní sestavě hostů se objevil také Patrik Schick, který odehrál 74 minut, zatímco další čeští reprezentanti, Adam Hložek a Matěj Kovář, sledovali utkání z lavičky.

Pouze tři celky německé Bundesligy nenašly v posledních pěti kolech přemožitele. Právě dva z nich se utkaly v Heidenheimu, kde nováček soutěže toužil jako první vyzrát na nezastavitelný Leverkusen. O minulém víkendu se ovšem tohoto úkolu nedokázal zhostit ani Bayern, který v BayAreně vyhořel i kvůli zásahu bývalého obránce mnichovského celku Josipa Stanišiče.

Úvod zápasu nenabídl příliš záživný fotbal. Leverkusen měl sice územní převahu, ale žádnou velkou šanci si nepřipravil. Náznak gólové příležitosti mohli diváci postřehnout při akci, kdy se na levé straně uvolnil Schick, proti českému kanonýrovi ovšem včas vyběhl Kevin Müller a znemožnil mu zakončit. Až v samotném závěru prvního poločasu našel Adli přihrávkou z levého kraje velkého vápna na druhé straně volného Frimponga, který tečovanou střelou otevřel skóre.

Druhá půle odstartovala velmi podobně jako ta předchozí, málo šancí, žádná překvapivá akce. To se ale v průběhu utkání začalo měnit. V 58. minutě vypálil z velké dálky Nikola Dovedan a prověřil gólmana Lukáše Hradeckého. O chvíli později se krásně protáhl k zakončení Frimpong, ovšem těsně minul levou tyč. V 78. minutě se po rychlé kombinaci Frimponga s Borjou Iglesiasem zakončoval z hranice malého vápna Florian Wirtz, ale napálil pouze břevno. Zanedlouho už se hosté dočkali. Právě Wirtz načasoval pěknou průnikovou přihrávku, kterou dostal do velké šance Adliho, jenž si zkušeně položil Müllera a s přehledem zvýšil. Nováček soutěže ale zápas zdramatizoval. Po standardní situaci se k hlavičce dostal Dovedan, který vracel míč před bránu, kam vyskočil Marvin Pieringer a hlavou poslal balon do sítě. Srovnat už se ale domácím nepodařilo.

Heidenheim na soupeře nestačil, a zařadil se tak do dlouhé řady neúspěšných vyzyvatelů Leverkusenu. Vedoucí tým soutěže bude v dalším kole hostit 23. února Mohuč, nováček o den později zamíří na stadion Unionu.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Union Berlín 0:1

17.02.2024 15:30

Góly: 84. Brenden Aaronson

Hoffenheim prohrál ve 22. kole Bundesligy na vlastním hřišti s Unionem Berlín 0:1. Die Eisernen dostali v nastavení první půle možnost pokračovat v početní převaze, jenže ještě před přestávkou rozhodčí udělil červenou kartu i na druhé straně. V prořídlém poli sice působili po změně stran aktivněji domácí, gól ale vstřelil pouze hostující Brenden Aaronson. Spolu s ním se přímo na trávníku radoval i Alex Král, který nastoupil z lavičky již v šesté minutě. Pavel Kadeřábek nechyběl už v základní sestavě modrobílých a v samém závěru ho střídal David Jurásek.

Hoffenheim potvrdil své téměř nekonečné trápení i v minulém kole, ve kterém až v 94. minutě srovnával na 1:1 proti o záchranu bojujícímu Kolínu. Pro modrobílé, již měli fantastický vstup do sezony, to byl již sedmý zápas v řadě bez vítězství. Tuto nelichotivou sérii chtěli prolomit proti dalšímu celku, který se rval o udržení v lize. Union Berlín ale přijel do regionu Kraichgau v dobré náladě, jelikož naposledy porazil Wolfsburg.

Hned ve druhé minutě však mohl úsměvy hostujících fanoušků zmrazit Ihlas Bebou, jehož rána skončila po skrumáži ve vápně Die Eisernen na tyči. Branková konstrukce zvonila i na druhé straně, když zcela osamocený Benedict Hollerbach nezachoval ve stoprocentní šanci chladnou hlavu. Přibližně 10 minut před pauzou pak z kotle fanoušků Unionu přilétly na plac tenisové míčky, čímž příznivci hostí opět poukázali na nespokojenost s možným vstupem zahraničních investorů. V závěru úvodní půle viděl druhou žlutou kartu značně podrážděný Stanley Nsoki. Stejně však dopadl v šesté minutě dlouhého nastavení i Kevin Volland.

Po návratu ze šaten se hráči opět vrátili k fotbalu. Zajímavou střelou se prezentoval Anton Stach, jehož přízemní pokus zlikvidoval mohutným skokem k tyči Frederik Rönnow. V 73. minutě pak rozvlnil síť domácí Maximilian Beier, k jeho smůle to ale byla jen ta boční. V závěru zápasu pak předvedl velmi sebevědomý průnik z levé strany Yorbe Vertessen. Jeho zpětná přihrávka našla Aaronsona, který svou následnou střelu umístil nechytatelně do protipohybu gólmana.

Hoffe tak doma sérii nezdarů nezlomilo a po třech remízách v řadě padlo. V následujícím kole se 25. února střetne s Dortmundem, Union změří o den dříve síly s Heidenheimem.

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - VfB Stuttgart 1:2

17.02.2024 15:30

Góly: 90+5. Aaron Seydel - 14. Serhou Guirassy, 90+2. Mahmoud Dahoud

Fotbalisté Stuttgartu vyhráli ve 22. kole Bundesligy na hřišti Darmstadtu 1:0, a nadále tak mohou snít o účasti v Lize mistrů. Skóre otevřel ve 14. minutě Serhou Guirassy, který se v základní sestavě Švábů objevil poprvé od Vánoc. Jeden z nejlepších kanonýrů celé soutěže zároveň právě od druhé poloviny prosince čekal na přesný zásah. Rozhodující trefou se ale nakonec stal až gól Mahmouda Dahouda ze závěru celého utkání, jehož druhou polovinu hosté odehráli v početní nevýhodě.

Beznadějně poslední nováček soutěže překonal v posledním kole proti Mönchengladbachu klubový rekord, když natáhl prvoligové čekání na výhru již na 14 zápasů a jeho ztráta na první nesestupovou příčku se zvětšila na devět bodů. Nyní navíc do Hesenska přijeli rozjetí Švábové, kteří měli po 21 duelech 43 bodů. Tolik ve stejné fázi sezony nenasbírali ani při titulovém ročníku 2006/2007.

Hned zkraje utkání mohl klid na kopačky favorita přinést Chris Führich, jeho tvrdou ránu však pohotovým zákrokem zneškodnil Marcel Schuhen. Ve 14. minutě dal Guirassy na neúspěch svého týmového kolegy zapomenout. Po rohovém kopu nedokázala defenziva Darmstadtu odvrátit míč do bezpečí, čehož využil právě guinejský snajpr, který se v pokutovém území nejlépe zorientoval a hlavou dopravil balon za záda Schuhena. Vyrovnání přišlo hned vzápětí. Nicméně ještě předtím zahrál ve vápně rukou Sebastian Polter a trefu Marvina Mehlema nakonec rozhodčí po zhlédnutí videa neuznal. Dobře rozehraný zápas zkomplikoval Švábům krátce před odchodem do šaten Pascal Stenzel, jenž musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch.

K oživení ofenzivního snažení domácích přispělo až jejich poločasové střídání. Nebezpečnou střelou se prezentoval Julian Justvan, nicméně Fabian Bredlow jeho pokus dokázal zlikvidovat. Vyrazil jej ovšem pouze před sebe, ani Luca Pfeiffer se ale z dorážky nesetkal s úspěchem. Justvan byl aktivní i nadále a centrem ideálních parametrů našel prostor, v němž se pohyboval Polter. Vytáhlý německý útočník byl však poctivě bráněný, a hlavičkoval tak pouze mimo tři tyče. V nastaveném čase přidal pojistku Dahoud. Tento gól se nakonec ukázal jako vítězný, protože Aaron Seydel pálil o chvíli později z hranice šestnáctky přesně do šibenice.

Stuttgart tedy podle očekávání duel na hřišti posledního týmu ovládl a připsal si povinné tři body. V příštím kole jej 24. února čeká doma Kolín. Darmstadt ve stejný den zavítá do Brém.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 1:1

17.02.2024 15:30

Góly: 63. Yannick Gerhardt - 8. Niclas Füllkrug

Fotbalisté Dortmundu remizovali ve 22. kole na půdě Wolfsburgu 1:1. Hosty nastartoval hned v úvodu gól Niclase Füllkruga, nicméně po změně stran si BVB, také vinou několika přerušení kvůli protestujícím fanouškům, nedokázalo vytvořit velký tlak. Pasivita žlutočerných byla potrestána v 63. minutě přesnou hlavičkou Yannicka Gerhardta. Český reprezentant Václav Černý proseděl celé utkání na lavičce.

Borussia v minulém kole po návratu několika opor do sestavy bez problému skolila Freiburg. Největší aplaus tribun ale zažil až v závěru střídající Mateu Morey Bauzá, jenž po vážném zranění nastoupil k soutěžnímu duelu poprvé od května 2021. Ve Wolfsburgu bylo BVB s mladým Španělem na lavičce mírným favoritem, jelikož Vlci v novém roce stále čekali na plný bodový zisk.

Přiblížit je k němu mohl Lovro Majer, ale z dorážky minul bránu. Z úvodní trefy se tak radovali zanedlouho hosté. Po parádní přihrávce za obranu procpal Marco Reus míč až k nejlepšímu střelci Die Schwarzgelben Füllkrugovi, jenž jej bez problémů dopravil až do cílové destinace. Po vstřelené brance hru kontrolovali hráči v černých dresech, přičemž při zakládání akcí velmi často využívali křižných pasů na Juliana Ryersona. V závěru poločasu mohl využít nepozornosti defenzivy Dortmundu Kevin Behrens, šikovným lobem trefil pouze tyč.

Po změně stran již poněkolikáté z dálky zakončoval Marcel Sabitzer, tentokrát musel Koen Casteels vyrazit jeho pokus na roh. Po několika přerušeních kvůli protestujícím fanouškům se otěží chopili zelenobílí, kteří navíc byli odměněni trefou střídajícího Gerhardta. Velkou šanci poté málem připravil Reus, avšak před Julianem Brandtem pohotově zakročil jeden z obránců. V závěru se sice naskytla příležitost na skórování, přihrávka Niklase Süleho před prázdnou bránu byla ovšem příliš prudká, a tak na ni Marcel Sabitzer nedosáhl.

Wolfsburg tak už popáté v novém roce remizoval. V příštím kole Vlci vyzvou 25. února Frankfurt, Borussia se ve stejný den střetne s Hoffenheimem.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - FC Augsburg 1:0

17.02.2024 15:30

Góly: 44. Sepp van den Berg

Utkání 22. kola Bundesligy přineslo triumf Mohuče, která si na domácí půdě poradila s Augsburgem nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Jedinou branku vsítil ve 44. minutě po volném přímém kopu Sepp van den Berg. Náskok Karnevalsverein mohl být hned vzápětí zdvojnásoben, Nadiem Amiri však nedokázal proměnit pokutový kop. Domácí přesto dosáhli pod vedením nového kouče Boa Henriksena, jenž stejně jako jeho protějšek Jess Thorup využil k přesunu mimo rodné Dánsko angažmá v Midtjyllandu, na teprve druhou výhru v sezoně. Tomáš Koubek proseděl za hosty celé klání na lavičce.

Utrápená Mohuč se čím dál více blížila sestupu do druhé ligy, což odnesl vyhazovem hlavní trenér Jan Siewert. Die Nullfünfer v minulém kole padli na půdě Stuttgartu, přičemž to byl už jejich 12. ligový zápas po sobě bez vítězství. Stále však měli reálnou naději na záchranu, jelikož na barážovou příčku ztráceli jen čtyři body. K lepším zítřkům se mohli nastartovat s novým lodivodem Henriksenem doma proti Augsburgu, jenž za poslední dva měsíce vyhrál pouze jednou.

Die Nullfünfer se mohli prosadit již ve druhé minutě, kdy se rakouský forvard Karim Onisiwo ocitl sám na penaltovém puntíku, ve veliké šanci však selhal a minul pravou tyč. Obrovská šance přišla sedm minut před koncem poločasu, Jae-Sung Lee zůstal ve vápně favorita nepochopitelně volný a technickou ranou rozezvučel břevno. Chyby domácí defenzivy se nahromadily ve 44. minutě, kdy se van den Berg po volném kopu stal králem vápna a hlavičkou rozvlnil síť hostujícího celku. Nastavený čas přinesl pokutový kop, který po faulu exmohučského Finna Dahmena doporučil videorozhodčí. Gól do šatny ovšem nepřišel, Amiri napálil míč do tyče.

Fanouškům FC Augsburg se dosavadní průběh mače vůbec nelíbil, v 51. minutě zasypali hřiště tenisovými míčky a hra musela být na dlouhé minuty přerušena. Ani tato pauza svěřencům Jesse Thorupa nepomohla, v 70. minutě naopak mohla Mohuč nafouknout svůj polštář, pohotovou ránu Anthonyho Caciho však Dahmen dokázal zlikvidovat. Závěr zápasu již příliš divácky atraktivní nebyl, snad i proto zvolil Mads Pedersen velmi ostrý skluz do soupeře, kterým si zajistil možnost předčasného odchodu do sprch.

Mohuč tak premiéru pod novým trenérem zvládla a doma získala klíčové tři body. V následujícím utkání se 23. února střetne s Leverkusenem, Augsburg změří o dva dny později síly s Freiburgem.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Werder Brémy 0:1

16.02.2024 20:30

Góly: 70. Justin Njinmah

Fotbalisté Brém porazili v předehrávce 22. kola Bundesligy domácí Kolín nad Rýnem 1:0. Diváci přítomní na stadionu se těšili na podobnou kanonádu jako v lednu roku 2023, kdy Jiří Pavlenka v brance Werderu lovil míč ze sítě hned sedmkrát. Český reprezentant tentokrát i kvůli zranění prstu v sestavě nefiguroval a jeho náhradník Michael Zetterer si vedl o poznání lépe, byť hned dvakrát mu zásadně vypomohl kapitán Marco Friedl. Kromě úspěšného obranného snažení se nakonec z pohledu hostů ujala i jedna ofenzivní akce, když o jejich první výhře na tomto stadionu od roku 2005 rozhodl Justin Njinmah.

Na poslední vzájemné měření sil v Kolíně vzpomínal domácí celek s úsměvem na tváři, jelikož zde v minulé sezoně zvítězil vysoko 7:1. Situace v tabulce ovšem nebyla pro Kozly zdaleka tak veselá, když se nacházeli na 16. příčce s pětibodovou ztrátou na nesestupovou metu. Pohodová atmosféra ale nevládla ani v táboře Werderu, který v minulém kole prohrál s Heidenheimem a na kolínském stadionu nevyhrál 11 duelů za sebou.

Otěže opticky velmi vyrovnaného utkání postupem času přebrali v první půli domácí. Nápaditou kombinaci okolo vápna zakončoval ve 30. minutě Florian Kainz, Rakušanův sebevědomý volej ale vylétl vysoko nad bránu. O něco přesněji poté mířil Jan Thielmann, ani proti jeho pokusu zpoza vápna však nakonec Zetterer nemusel zasahovat.

Stejně tomu bylo i krátce po změně stran, kdy se v bezprostřední blízkosti brány nebezpečně otáčel Eric Martel, nicméně do jeho střely se skvěle vložil Friedl. Tempo zápasu následně zbrzdily pro německou Bundesligu typické protesty fanoušků, kteří inovovali své nápady a kromě míčků různých typů sáhli i po autíčkách na dálkové ovládání. Baterky pak jako by chyběly celé defenzivě domácích v čele s gólmanem Marvinem Schwäbem, jenž v 70. minutě podběhl centr zprava a dopřál střídajícímu Njinmahovi snadný gól. O chvíli později se z vyrovnání téměř radoval Sargis Adamyan, podruhé v zápase se ale do role zachránce Werderu vtělil kapitán Friedl a na poslední chvíli zamezil balonu překročit brankovou čáru.

Brémy tak zlomily prokletí kolínského trávníku a vybojovaly plný bodový zisk. Na výhru se pokusí navázat 24. února v domácím klání s Darmstadtem. Kozlové zamíří ve stejný den na hřiště rozjetého Stuttgartu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
22
18
4
0
57 : 15
58
2
Bayern Mnichov
22
16
2
4
61 : 25
50
3
VfB Stuttgart
22
15
1
6
51 : 28
46
4
Borussia Dortmund
22
11
8
3
44 : 27
41
5
RB Lipsko
22
12
4
6
48 : 28
40
6
Eintracht Frankfurt
22
8
9
5
34 : 28
33
7
Werder Brémy
22
8
5
9
31 : 34
29
8
SC Freiburg
22
8
5
9
29 : 40
29
9
TSG Hoffenheim
22
7
6
9
38 : 41
27
10
1. FC Heidenheim
22
7
6
9
31 : 38
27
11
VfL Bochum
22
5
10
7
26 : 41
25
12
VfL Wolfsburg
22
6
6
10
26 : 34
24
13
Union Berlín
22
7
3
12
21 : 35
24
14
FC Augsburg
22
5
8
9
31 : 40
23
15
Borussia Mönchengladbach
22
5
7
10
36 : 43
22
16
1. FC Köln
22
3
7
12
15 : 36
16
17
1. FSV Mainz 05
22
2
9
11
17 : 35
15
18
SV Darmstadt
22
2
6
14
23 : 51
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
Werkrider

Dneska Leverkusen nemastný neslaný. Tři body vydřené a měl jsem taky pocit, že nám po očku pomáhal i rozhodčí.

Ta pozice hrotového útočníka vypadá v Xabiho systému strašně nevděčně. Schick zase neměl vůbec nic a i kombinačně mu to nešlo. Iglesias, tam ani nemusel naskakovat. Ono to asi fakt chce borce jako Boniface, který míč umí podržet.

Reagovat
fsada

Schick je sice možná dobrej , ale potřebuje podporu od spoluhráčů , v tom je ten rozdíl mezi ním a Bonifácem… Boniface si umí poradit i sám , ví kam si stoupnout a dorazit pak míč do brány…

Reagovat
$dolar$

Bonifac hodne chybi, uz aby byl zpatky.

Reagovat
Seydou Doumbia

kdy se mistr vraci?

Reagovat
vladino10

Začiatok apríla vraj

Reagovat
kattos

No, s tím jak Leverkusen porazil Bayern a měl jen jednu remízu, otázka jestli fakt tak chybí

Reagovat
Rudnevs

Chýba a veľmi. Leverkusen sa v tých zápasoch trápi a vyhráva len so šťastím. Okrem zápasu s Bayernom, to bol na jar najťažší súper.

Reagovat
janinho

zapasy som nevidel ale predpokladam, ze vacsina timov proti Leverkusenu betonuje takze sa im proti slabsim superom hra horsie. bayern si nemoze dovolit betonovat, takze sa tam ofenzivnym hracom hralo lepsie.

Reagovat
Martin9719

Solidní mizérie od Gladbachu. Poslední zápasy jsem je moc nesledoval, takže jsem ani nepostřehl, že mají 2 výhry za posledních 10 zápasů a 2 góly za posledních 5 zápasů. A to to jednu chvíli už vypadalo, že se z toho Seoane dostane.

Reagovat
Seydou Doumbia

Gladbašek bohužel nemá ambice na to hrát dlouhodobě evropské poháry, finance taky ne.

Reagovat
Rudnevs

Pár obchodov im nevyšlo, k tomu prišiel covid, vypadnutie z europskych pohárov a zrazu to finančne nevyzerá moc dobre. Nie že by mali dlhy alebo im hrozil osud à la Schalke, ale jednoducho nie su až tak bohatí, aby si mohli dovoliť niektore veci. Káder je v prestavbe, veľké mená odišli a je snaha vytvoriť niečo nové, ale samozrejme je to oproti tomu minulému kádru tak trošku lowcost.

Reagovat
andrew96

A nemá čuch na trenéry. Upřímně ani ze Seoaneho nejsem odvařený. Moc se na to dívat nedá.

Reagovat
Rudnevs

Pričom mi príde, že si vždy po Heckingovi volili mladých, progresívnych trénerov, skúsenosti zo zahraničia, salzburgská/dortmundská škola atp., na papieri vlastne všetko top. Nedá sa povedať, že by to tam trénoval Tayfun Korkut. Ale očividne boli páni bud trošku prehnane vyhajpovaní alebo ten materiál Gladbachu nesedel k ich štýlu.

Reagovat
Mönchengladbach

Příští sezónu jasný kandidát na sestup, pokud se tedy nezadaří už letos.

Reagovat
Martin9719

Bude asi záležet na nějakém případném dalším výprodeji kádru.

Reagovat
Rudnevs

Už ani nemajú poriadne koho predať

Reagovat
Martin9719

Ještě Reitz no, a Koné.

Reagovat
Werkrider

Já bych bral Itakuru.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Seydou Doumbia

Koné do Leverkusenu až prodáte Palaciose do MU za 80 mega.

Reagovat
Werkrider

Nestraš, nemít tam ani Köln ani Gladbach, by mě nebavilo.

Reagovat
Mella28

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
SunFells

Tuchel vystřídal Kimmicha když prohrával? o_O

Reagovat
STR

Upamecano týden snů

Reagovat
db18

Bochum krása. Snad to už Bayer po dortmundsku nepustí... a Tuchel snad poletí ještě před odvetou s Laziem...

Reagovat
dantetomas

Videl som to od penalty a fakt to bola zabava.

Reagovat
Arnar Resmusonn

Dayot vysněný týden

Reagovat
Seydou Doumbia

Tyšl 44 zápasů, 11 proher prohrát s takovými amatéry je na na odebrání měsiční výplaty všem hráčům

Reagovat
Bayern +

Leverkusen a Lazio aspoň boli fakt tímy, Bochum bola aj napriek našej úbohosti okrem brankára vážne slabučká. Za normálnych okolnosti by to dnes bolo zas 7.

Reagovat
Seydou Doumbia

Právě. Kritizovat a vyhazovat Tyšla umím taky, ale že sráči co berou 300-400 tisíc € týdně nedokážou porazit nějakou blbou Bochum to už je prostě moc

Reagovat
kattos

Reagovat
Martin9719

Ten pocit když po prohraném zápase na hřišti soupeře musíš poslouchat vlastní Torhymne.

Reagovat
db18

Reagovat
andrew96

Ale verze Bochumi je mnohem lepší (i ve srovnání s Bielefeldem).

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Raff81

Kde se dá vsadit že Tuchel po tomhle kole poletí?

Reagovat
Uwe háže buly

Na to už bude blbý kurz.

Reagovat
Bayernista18

Síla letošního Leverkusenu je právě v tom, že do vítěznýho konce dokáže dotáhnout i ty zápasy, ve kterejch se jim herně tolik nedaří. Na rozdíl od Dortmundu...

Reagovat
Seydou Doumbia

Takový Lestr no

Reagovat
Müllered

Kimmich se po zápase pohádal s asistentem Löwem, museli je snad oddělovat. #FCHOLLYWOOD

Reagovat
EaP

V lete Barca ? Myslim, ze zmluvu nepredlzi .

Reagovat
Rudnevs

Kvoli jednej hadke? Hraci Bayernu su nieco ine. Obzvlast ti nemecki. Tam je hrat za Bayern cest, nieco po com celozivotne tuzili. Nie su to zoldaci, ktorym je jedno ci budu hrat za Chelsea, Arsenal ci Barcu. Hlavne nech su na ociach a nech peniazky idu. Obcas sa odchadza aj z Bayernu, vid Basti alebo Kroos, ta guardiolovska doba mala svoje obete, ale myslim, ze Tuchel tam ani zdaleka nema take renome ako Pepek a do dvoch tyzdnov je prec spolu s hentym jeho asistentikom. To uz sa musia diat velke veci, aby hraci ako Kimmich odchadzali z Bayernu, ale toto tou vecou nebude.

Reagovat
EaP

Ja s tebou suhlasim. Hlavne Nemci v Bayerne mi pridu ako srdciari , ale o Kimmichovi a jeho nespokojnosti sa nepise tyzden ani dva ale uz od leta. A aj to odmietanie podpisu novej zmluvy vela napoveda. Kludne to moze byt aj tak, ze Joshuu ta situacia uz nebavi a chce novu vyzvu. Tazko povedat. Ale ak mam momentalne ukazat na jedneho hraca , ktory by suhlasil s odchodom z Bayernu, bol by to prave on.

Reagovat
Bayern +

Davies určite skôr.

Reagovat
Bayern +

Podľa mňa po ňom siahne Guardiola akonáhle sa dozvie, že bude voľný.

Ale myslím si, že zostane. Toho ušatého chuja vyhodíme a všetko bude v poriadku.

Reagovat
db18

Reagovat
Heresy

Reagovat
fenixLFC

to uz pojde do city skor

Reagovat
Talker

Upamecano se fakt usilovně snaží o nového kouče koukám.

Reagovat
Seydou Doumbia

Upa mistrpičus (masterpiece) týden

Reagovat
Bayern +

Aspoň jediný čo tam má rozum

Reagovat
db18

Reagovat
El Matador

A nebo si vsadil 2x za týden proti Bayernu

Reagovat
Heresy

3x

Reagovat
$dolar$

Bude to jeste tezky, prosel jsem si los a o neco lehci ho ma Bayern, tezsi zapasy ma doma, lehci venku. To ma Leverkusen obracene, doma lehci zapasy, ale venku hrajou v Dortmundu, Frankfurtu..

Chtelo by to jeste nejakou ztratu Bayernu, idealne hned pristi tyden s Lipskem.

Reagovat
Martin9719

Poslední zápasy doma s Lipskem jsou velice zajímavé.

Reagovat
Müllered

Byla zrušena Tuchelova pozápasová tiskovka.

Reagovat
db18

Reagovat
Müllered

Prý to bylo kvůli zdržení při zápasu a museli na letiště. Navíc Dreesen nadále vyjadřuje Tuchelovi podporu...

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

Hajzel.

Reagovat
db18

Tak prý jen kvůli tomu, že by se nestíhalo letadlo, když se tolik přerušovalo...

Reagovat
Martin9719

Pěkně to přikryli no...tomu snad nemůže nikdo uvěřit.

Reagovat
vladino10
Reagovat
db18

V Mixzoně normálně odpovídal...

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Sigma Olomouc

díky Bochum. Jste borci!

Reagovat
Sigma Olomouc

Tuchel je tzv. krizový manažer, takže to má pod kontrolou.

Reagovat
dantetomas

Jakoze kam vleze, tam po chvili zavladne kriza?

Reagovat
vladino10

No ale kto iný ma s riešením kríz väčšie skúsenosti ako ten, ktorý ich zažil veľa?

Reagovat
Rudnevs

Ten, kto ich vyriešil veľa?

Reagovat
db18

Než ten, který je spoluzavinil...

Reagovat
Kepy_FCB

Bo bo bo bobobo Bochům

Reagovat
Rich

Takže Dreesen stále drží Tuchela a je pevně za ním (zdroj bild.de)... Pokud je to pravda, a TT bude stále na lavičce Bayernu proti Lipsku, což je nesmysl, tak Lipsko dá Bayernu šest gólů v Mnichově... Nechápu, hra Bayernu stojí za nic... Dneska střídání bylo katastrofa, Tel, Bryan a Sané to rozhýbali... Místo toho v základu Choupo a Musiala... Ano dal gól, ale jeden zavinil... Střídání Kimmicha nedávalo smysl... A přesto vedení si mele svoje... Čili buď kecají a nebo nemají náhradu... Flick je volný, jenomže to by šeda eminence nesměla být proti, že? Hnus, na další zápasy pod Tuchelem se nedívám...

Reagovat
fenixLFC

lipsko im bud da 6 golov alebo dostane 6, podla toho ako sa vyspia ofenzivni hraci. pretoze tuchel vs rose je suboj tragedov na pohladanie

Reagovat
db18

Jedinou naději mi dává, že možná chtějí, aby nového trenéra už vybral Eberl, který má dorazit na začátku března, ne?

(jinak možné také je, že Flick má rozjednaný Liverpool - i tak by ale mohl třeba svolit k tomu, že by sezonu aspoň dotrénoval... )

Reagovat
Rich

Flick údajně byl pozván do Mnichova na rozhovor s šedou eminencí U. Hoenessem... Kdy si řadu věcí vyjasnili, bohužel podle německých zdrojů, sice došlo k nějakému usmíření, ale právě šedá eminence je proti návratu Flicka... Člověk, který dýchal pro klub, dotáhl klub k treblu a další sezónu k dalším trofejím, tak stále si melou to svoje... To je hlavní důvod, proč TT stále je v Bayernu, protože Hoeness ho chtěl a chrání ho... Ač Freund a Dressen nejsou o moc lepší... Pořád nechápu vedení, je do očích bijící, jak to hráčům nejde, ale ani trenérovi, jeho taktika nefunguje a to je výsledek, 15 klub jako je Bochum, tak se dokáže připravit na Bayern... Teď je náskok Leverkusenu 8 bodů, po další sobotě to bude 11, protože prostě Bayern Lipsko neporazí... A pak přijde porážka s Laziem, kdy Bayern nedá zase ani jeden gól a sbohem sezóno... Fak nechápu toto myšlení... A hlavně TT nedokáže tým namotivovat, včera čuměl jako dítě, kterému někdo ukradl vláček a bylo vidět, že neví, co s tím...

Na Eberla jsem zvědavý, já jenom doufám, že Eberl nebude chtít přivést svého kamarádíčka z Lipska, M. Roseho...

Reagovat
Annabella

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
pobody's nerfect

Hele análbello, ještě včera byly jinde. Není možné je furt přesouvat, kdo to má pořád sledovat?

Reagovat
Sigma Olomouc

Monty

Reagovat
TopinB

Reagovat
vladino10

Táto situácia ma iba jedno riešenie. Klub treba rozpustiť, štadión zbúrať a na jeho mieste postaviť sochu Tomáša Tuchela. Vo veľkosti asi ako ma Kim v Pchjongjangu. Hráčov zadarmo venovať iným klubom ktoré postihla rovnaká morová epidémia a dostávajú sa z toho - napr. FC Chelsea.

Reagovat
Rudnevs

Poprvýkrát navštívilo duely #Bundesliga2 viac divákov než najvyššiu súťaž (261.099 x 284.643)

Je to oficiálne! 2. BL > BL. Schalke, HSV i Lautern hrajú najlepšiu ligu v Nemecku. Postup by bol downgrade.

Reagovat
gocii

Reagovat
db18

Reagovat
Werkrider

Reagovat
8lampard8

Reagovat
eleven11

Reagovat
Werkrider

Už ti to eleven pokazil, tak môžem pokračovať.

A to hrali HSV, Lautern aj Fortuna vonku. Pre tento rozdiel ideálny hrací deň, skoro všetko v 1: lige sa hralo na malých štadiónoch.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Hachim Mastour

Za prehru môže v prvom rade to že Kane neprihral Mullerovi a zajebal totálnu tutovku a to prerušenie hry

Reagovat
Seydou Doumbia

a taky třeba to že s choupo nothingem neskáčou při rohu a nechaji zadarmo skorovat soupeře

Reagovat
Rudnevs

Bochum vyhrá nad Bayernom a po zápase fans vykrikujú Scheiße 04

Pre tabuľku a pre Leverkusen je to lepšie takto, ale nabudúce by im ten Bayern kľudne mohol dať znova sedmičku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele