Bundesliga - preview 7. kola

23.09.2011, 09:06, aktualizováno 25.09.2011, 08:38
Previews
Werder zažívá povedený vstup do sezony a potvrdit do bude chtít doma s Herthou. Daří se i Hoffenheimu, ten dnes cestuje na hřiště 1. FC Köln...
1. FC Köln - TSG Hoffenheim  (neděle 15:30)
Köln se dost možná v posledním kole odpíchl k lepším výsledkům a senzační výhru z porýnského derby by rád potvrdil proti Hoffenheimu, jenž by rád letos konečně atakoval evropské pohárové příčky a proto by měl na hřišti nejhoršího domácího týmu zvítězit.

Psali o tom snad všechny sportovní deníky v Německu. Porýnské derby mezi Kölnem a Leverkusenem mělo na první pohled zcela jasného favorita, jak to ovšem v takových zápasech bývá, Köln překvapil všechny a z BayAreny si po uceleném a kompaktním výkonu odnesl výhru 1:4. Jednu kaňku však toto utkání mělo - v 86. minutě se po střetu se Stefanem Kießlingem zranil kapitán Pedro Geromel a musel střídat. Pozdější vyšetření odhalilo artroskopii menisku na pravém koleni, což brazilského stopera ze hry vyřadí zhruba na šest týdnů.

Kouči Stalemu Solbakkenovi se tak pod rukama prakticky rozpadá obranná řada. "Mohamad odešel do Dubaje, Pedro je zraněn a Kevin Pezzoni je po virové infekci a když se vrátil, tak není stoprocentní. V neděli proto musíme nastoupit v novém složení, ale já jej stále nevím," litoval dánský šéf Kozlů. Hrát zřejmě nebude ani debutant z derby Ammar Jemal a Solbakken tak narychlo musí míchat sestavou. "Sascha Riether sice umí zahrát na beku, ale já si jej představuji spíše v záloze." Možná volba tak padla i na Albánce Odise Roshiho, původním povoláním útočníka. "Umí skvěle použít své tělo, je rychlý a silný ve vzduchu. Pokud bych to s ním na tréninku zkusil, možná bych jej tam i postavil. Bez přípravy ale ne, byl by to křest ohněm."

Radost tak můžeš mít alespoň z ofenzívy, odkud žádný hráč nevypadl. "Peszko, Podolski a Novaković mají nyní obrovskou chuť a jsou zárukou dalšího skvělého domácího utkání. Doma jsme odehráli tři utkání, z toho bylo jedno dobré a dvě špatné. Tentokrát musíme být velmi kompaktní a soustředit se od začátku. Byl bych rád, kdybychom skórovali jako první," uzavřel Solbakken, jehož tým v domácím prostředí prozatím vyválčil bod za remízu 1:1 s Kaiserslauternem.

To Hoffenheim je na úvod sezóny v poměrně dobré formě, venku dvakrát vyhrál a v tabulce venkovních utkání je díky skóre druhý za Bayernem, jehož bilance je ještě o jedno vítězství lepší. Žádné uspokojení však v Sinsheimu nenajdete. "Kluci ví, že máme skvělou příležitost vyhrát. Nemůžeme se opírat o dvě výhry. Víme o kvalitě Kölnu a uděláme všechno proto, abychom jej porazili," řekl na tiskové konference kouč Holger Stanislawski.

Hamburský rodák svého nedělního soupeře sledoval nejen na videozáznamech, ale také se byl osobně podívat na posledním domácím utkání Die Geißböcke, kdy s Norimberkem prohráli 1:2 díky dvěma proměněným penaltám Timmyho Simonse. "V tom zápase měli na výhru. Jenomže Norimberk je také nepříjemný tým. Proti Leverkusenu se jim dařilo držet míč, účelně bránit a rychle přecházet dopředu."

I Stanislawského trápí marodka svého týmu. Hrát nebudou Fabian Johnson, Matthias Jaissle, Tobias Weis, Sejad Salihović, Manuel Gulde a nenaskočí ani Vedad Ibisević s Borisem Vukčevićem, kteří již opět započali s tréninkem, přesto ještě nejsou připraveni. V útoku tak zřejmě nastoupí Gylfi Sigurdsson, jehož branky bude očekávat tři sta fanoušků, kteří se do tři sta kilometrů vzdáleného Porýní za svým týmem vypraví.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Andrezinho, Sereno, McKenna, Eichner - Chihi, Riether, Jajalo, Peszko - Novaković, Podolski
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Kaiser - Obasi, Firmino, Babel - Sigurdsson
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - Hertha BSC  (neděle 17:30)
Program sedmého bundesligového kola završí souboj dvou týmů, které jsou se svým vstupem do nové sezóny bezpochyby spokojeny. Jak Werder, tak i Hertha zatím pouze jednou našly přemožitele a pro tuto chvíli se jim rozhodně daří nad plán.

V Brémách chtěly nechat zapomenout na loňskou pokaženou sezónu a to se jim zatím daří, před tímto kolem totiž celku vyznávajícímu zelenou a bílou barvu patřila druhá příčka. Kaiserslautern, Freiburg a Hamburger SV, tak tyhle týmy se letos představily na Weserstadionu a shodně odjely bez bodového zisku. Po nešťastné prohře v Leverkusenu navíc dokázal Werder vyhrát na hřišti Hoffenheimu a před týdnem si z Norimberku odvezl bod.

”Dosavadní výsledky nám prospěly, tým natankoval spoustu sebedůvěry. V našem vývoji jsme už něco dokázali, ještě nás ale čeká dlouhá cesta. Musíme pracovat na tom, aby mužstvo bylo v mnoha ohledech konstantnější,” uvedl brémský kouč Thomas Schaaf, který zároveň varoval před nejbližším soupeřem.

”Mohli jsme vidět, že jsou velice kompaktní, vycházejí ze silné defenzivy a jejich protiútoky jsou rychlé a intenzivní,” řekl padesátiletý kouč, který se musí vypořádat se spoustou zranění. Vedle těch dlouhodobých jsou mimo Sokratis a s největší pravděpodobností Marin, kvůli trestu za červenou kartu z Norimberku pak nemůže chytat Wiese.

To na druhé straně mají v tomto ohledu takřka bezstarostný život, na marodce jsou pouze náhradníci Schulz s Ronnym a trenér Babbel se tak může naplno věnovat bránění standardních situací, při nichž dostala Hertha obě branky doma s Augsburgem a dalších několik i v předchozích zápasech. Před dvěma týdny i přesto ale dokázala zvítězit v Dortmundu a i v předchozích zápasech na hřištích soupeřů působila dobrým dojmem - rozhodně lepším než na domácím Olympiastadionu.

Remízy z Hamburgu a Hannoveru plus již zmiňovaná senzace na půdě mistra jsou důvodem, proč se berlínskému mužstvu na Brémy celkem věří. A to i přesto, že na Weserstadionu se mu tradičně nedaří a vyhrál zde v historii jen pětkrát - naposledy v březnu 2006. "Situace je relativně hodně podobná té z před zápasu v Dortmundu. Brémy mají ohromnou útočnou sílu, se soupeřem si umějí pohrát jako kočka s myší,” prohlásil Markus Babbel.

"Musíme být kompaktní a rychle přecházet do útoku," dodal kouč Staré dámy, který zřejmě udělá oproti minulému utkání jednu změnu - na hrot se vrací Ramos, který nemohl proti Augsburgu ze zdravotních důvodů hrát a jehož zástupce, mladík Lasogga nikterak nezazářil. Beze změn zůstane i střed zálohy, kde tak poprvé proti svému bývalému klubu nastoupí blonďatý bojovník Niemeyer.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Ignjovski, Prödl, Wolf, Schmitz - Bargfrede - Fritz, Hunt - Ekici - Arnautović, Pizarro
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Mijatović, Kobiašvili - Ottl, Niemeyer - Ebert, Raffael, Torun - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.70 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
V nezáviděníhodné situaci se ocitli hráči Schalke. Jejich kouč Ralf Rangnick, jenž je dovedl do semifinále Ligy mistrů a k vítězství v národním poháru, s ohledem na své zdraví kvůli únavovému syndromu rezignoval na pozici hlavního kouče Königsblauen. Tým se tak v sobotu v Gelsenkirchenu bude proti Freiburgu již muset obejít bez něj.

Působí to jako blesk z čistého nebe. Loni Rangnick převzal Schalke po Felixi Magathovi a z jednoho z nejhorších týmů bundesligy dokázal nakonec ještě zázračně vydupat Evropskou ligu za vítězství v DFB-Pokalu. Teď jsou tyto časy pryč a v době, kdy si fanoušci Schalke začali nalhávat něco o klubové stabilitě, přichází další hledání kouče. Tím prozatímním byl určen někdejší Rangnickův asistent Seppo Eichkorn, jenž společně s Markusem Gisdolem vedli po abdikaci rodáka z Backnangu tréninkové jednotky.

"Byla to pro nás těžko stravitelná zpráva. Musíme to ale hodit za hlavu a jako profesionálové se soustředit na zápas proti Freiburgu. Výhra bude naše nejlepší odpověď," řekl po Rangnickově konci obránce Christoph Metzelder. "Víme, co by po nás chtěl a to se budeme snažit plnit. Nikdo z nás si nemůže dovolit špatný výkon. Tímto bych rád Ralfovi poděkoval za dobrou spolupráci. Každá budoucnost Schalke bude mít jeho podpis."

Takřka to vypadá, že si Rangnick na svůj konec nemohl vybrat lepší čas - do Veltins Areny totiž přijede tým, jenž hornický klub porazil jen jednou ze sedmi posledních utkání a v nové sezóně si poctivě udržuje průměr tří inkasovaných branek na zápas.

I kvůli tomu dost možná v Breisgau mají z nadcházejícího utkání strach. "Raúl, Huntelaar, Farfán - to všechno jsou hráči extra třídy, kteří budou hrát. Proto musíme hrát důsledně vzadu a nečekat, co předvedou. Nesmí dostat míč na nohu. K tomu bude ale potřeba výkon celého týmu, nejenom defenzivních hráčů," uvědomuje si kouč Marcus Sorg. "Ralfu Rangnickovi samozřejmě přeji brzký návrat a ještě dřívější uzdravení."

Hlavní úkol Freiburgu tedy bude nepustit Královskou modrou do výraznějších příležitostí a přerušovat tempo zápasu. Všemu by měl podle oficiálních klubových stránek šéfovat český stoper Pavel Krmaš, který kvůli problémům s třísly chyběl v posledním utkání se Stuttgartem (výhra Švábů 2:1). Ve čtvrtek však již plně trénoval. "Když trénoval, tak na něm nebylo vidět žádné zhoršení a na nic si nestěžoval."

Mnohem raději by ovšem Sorg na tréninku viděl dlouhodobě zraněného kapitána Butschera. Ten sice již také trénuje, nicméně hrát ještě nesmí. Sorg tak prožívá nepříliš příjemný začátek na lavičce bádenského klubu. "Body brzy přijdou," slibuje.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höger, Höwedes, Matip, Fuchs - Papadopoulos, Holtby - Farfán, Raúl, Draxler - Huntelaar
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Barth, Flum, Bastians - Makiadi, Schuster - Nicu, Putsila, Jendrišek - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.75 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
V sobotu odpoledne dojde také na souboj v Coface Areně, kde domácí tým vyzve obhájce titulu Borussii Dortmund. Oba celky spojuje kromě jiného i fakt, že se jim po skvělém úvodu přestalo dařit a momentálně se tak nachází až ve druhé polovině ligového pelotonu.

Mainz vstoupil do sezóny parádně a dlouho to vypadalo, že by se z jeho pohledu mohla opakovat vítězná jízda z předešlé sezóny. Utkání se Schalke, ve kterém svěřenci Thomase Tuchela přišli o slibný náskok a nakonec nebrali ani bod, ale znamenalo zlom. FSV už nevyhrálo čtyři utkání v řadě a rázem tak přišel zákonitý sešup z pohárových příček až na místa hluboko ve druhé polovině tabulky.

I přesto však neskládají domácí zbraně předčasně. "Pokud se nám podaří předvést špičkový výkon, tak můžeme Borussii Dortmund hodně potrápit," věří Tuchel, kterého neodradili ani nedávné výsledky BVB. "Myslím si, že spolu s Bayernem jde pořád o nejlepší klub v Německu. Nicméně my se teď musíme soustředit sami na sebe, protože potřebujeme nutně bodovat," dodal domácí stratég.

Pro Mainz nepřichází vzájemné utkání v ideální chvíli, neboť Borussii se po disciplinárním trestu vrací stěžejní středopolař Mario Götze a Sebastian Kehl. Oba by se měli hned objevit v základní sestavě. "Bylo by pro nás snadnější, kdyby Mario chyběl. Ale na druhou stranu se chceme poměřovat s nejlepšími a tím právě Götze rozhodně je," zůstává nad věcí Tuchel. Ten má kromě Szalaie k dispozici kompletní kádr.

Žlutočerní se nenacházejí v záviděníhodné situaci. Nejenže BVB nezvládlo druhé utkání v řadě, ale teď ho navíc čeká zápas na horké půdě v Mainzu, se kterým nemá právě nejlepší bilanci. V týdnu se pak opět rozběhne Liga mistrů, kde svěřenci Jürgena Kloppa narazí na Olympique Marseille. "Nemyslíme si o sobě, že hrajeme na začátku sezóny skvěle, ale s ohledem co se o nás píše, to zase není tak špatné," uklidňuje Klopp.

Před sobotním zápasem tak mají ve Vestfálsku jediný cíl. "Chceme v Coface Areně získat část bodů, které jsme v minulých týdnech prohospodařili. Mainz se nachází v podobném rozpoložení, i když u něj je ta situace přece jen trochu odlišná. Potřebujeme se poučit z minulého týdne, kdy jsme si utkání sami pokazili. Musíme hrát s maximálním nasazením a touhou po vítězství až do samého konce," nabádá stále dobře naladěný kouč.

Potřebnou vzpruhou by pro Schwarzgelb mohl být návrat hned několika opor. Po disciplinárním trestu z utkání v Leverkusenu se konečně vrací dvojice Götze - Kehl, kteří by se tak měli hned v sobotu vrátit do boje. K dispozici by měl být opět i Sven Bender, dobře se pak jeví i stav Lucase Barriose, který už v týdnu začal s plným tréninkem. Chybět bude naopak Schmelzer a dlouhodobě zranění Koch a Owomoyela.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Bungert, Svensson, Noveski, Pospěch - Polanski, Soto - Risse, Ivanschitz, Choupo-Moting - Allagui
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Löwe - S. Bender, Kehl - M. Götze, Kagawa, Perišić - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Ve Volkswagen Areně se střetnou celky, jejichž dosavadní výkony a především pak výsledky zaostávají za očekáváním. O něco lépe by na tom měl být přece jen Kaiserslautern, který v minulém kole opanoval falcké derby a bez ambicí nejede ani do Wolfsburgu.

Každý si jistě vzpomene na poslední vzájemný duel, který byl zvláště pro domácí Vlky opravdu klíčový. Svěřenci Felixe Magatha se sice dostali do brzkého vedení, následně ale ještě do poločasové přestávky dvakrát inkasovali a záchranu tak museli honit až za minutu dvanáct v Sinsheimu. "Poslední vzájemné měření sil pro nás skončilo hodně bolestně," zavzpomínal Magath.

Koncernový celek tak má svému soupeři co vracet. Důležitou roli by mohl hrát opět Srdjan Lakić, ovšem tentokrát už ve prospěch VfL. "Skutečnost, že je Srdjan na naší straně mi dává naději v lepší konec," věří zkušený kouč, jemuž dělá radost i zlepšující se stav brankářské jedničky Benaglia. "Pravděpodobnost jeho nasazení je vysoká," uvedl Magath. Mimo hru pak zůstává čtveřice Hitzlsperger, Hleb, Chris a Hasebe.

Na druhé straně stojí Lautern, který před týdnem konečně dokázal prolomit ledy a výhrou v derby si tak zapsal premiérové tři body v letošní sezóně. "Je příjemné opět získat tři body, byl to takový dárek pro naše fanoušky, kteří nás i za nepříznivých okolností neustále podporovali," prohlásil Thanos Petsos. "Klíčem k úspěchu bylo obrovské odhodlání a vášeň," doplnil kmenový hráč Leverkusenu.

"Utkání s Mainzem bylo skvělé, konečně jsme si mohli opět vychutnat radost z výhry. Nyní bychom chtěli tento pocit zažívat častěji," podotkl trenér Marco Kurz, jenž ale nechce rozdmýchávat přílišnou euforii. "Čeká nás těžký zápas. Vlci mají hodně kvalitní tým, především jejich útočná formace budí velký respekt," dodal hostující kormidelník. Do utkání ještě nezasáhne Nemec, který bude nabírat herní praxi v rezervě.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Ochs, Kyrgiakos, Russ, M. Schäfer - Träsch, Josué - Dejagah, Mandžukić, Jönsson - Lakić
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Amedick, Rodnei, Jessen - Tiffert, Kirch, Petsos, Fortounis - Sukuta-Pasu, Shechter
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Mönchengladbach - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Fotbalisté Mönchengladbachu stále nepřestávají udivovat všechny německé fanoušky. Po šesti kolech se pyšní ziskem třinácti bodů a své konto budou chtít rozšířit i nyní, kdy na ně čeká nepříjemný Norimberk.

Od začátku ročníku Gladbach jasně ukazuje, že letos ani v nejmenším nechce hrát pouze o záchranu, jak tomu bylo loni. Především díky skutečně pevné obraně doposud v šesti zápasech prohrál pouze jednou, a to když nestačil na Schalke. Mnohem podstatnější je ale zmínit, že již čtyřikrát slavil tříbodový zisk, naposledy proti Hamburku. I proto se aktuálně vyhřívá na senzačním třetím místě tabulky.

"Je fakt skvělé, že se pohybuje takto vysoko, ale máme za sebou teprve šest zápasů. Zatím jsme nedokázali vůbec nic," brzdí přehnanou euforii Roman Neustädter. Podobně hovořil také trenér Lucien Favre. "Na tabulku se moc nedívám, každopádně jsme jen na začátku a před námi je ještě dlouhá sezóna," prohlásil lodivod Borussie. Ten bude postrádat pro tento zápas jediného hráče. Zdravotní stav nepustí na trávník Roela Brouwerse.

Norimberk tak bude čelit soupeři v jeho téměř plné síle. Nemusí mít však žádné přehnané obavy, jelikož v dosavadních zápasech také už několikrát demonstroval svou nezpochybnitelnou sílu. Naposledy se mu dokonce podařilo částečně zastavit rozjeté Brémy, se kterými se rozešel smírně 1:1. Před tímto duelem naopak dokázal porazit Köln a Augsburg.

Do Mönchengladbachu tak dorazí Norimberk ve výborné formě. "Jsem spokojen s tím, kolik máme bodů, zároveň mě ale také těší, jakou cestou jsme je získali," uvedl norimberský trenér Dieter Hecking, který proti Borussi bude moci využít opět služeb Tomáše Pekharta, jemuž vypršel disciplinární trest. Mimo hru ale i nadále zůstávají Schäfer, Rakovsky, Didavi, Nilsson a Frantz.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Marx, Neustädter - Reus, Arango - Hanke, de Camargo
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Stephan - Chandler, Wollscheid, Klose, Pinola - Feulner, Simons - Hegeler, Mendler, Esswein - Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - Hannover 96  (sobota 15:30)
Potom, co HSV dokázalo otočit utkání v Mercedes-Benz Areně nám už zbývá pouze jeden čekatel na výhru. Je jím nováček z Augsburgu, který bude mít další možnost prolomit nepříznivou sérii v sobotním duelu s rozjetým Hannoverem.

FCA vstoupil do nejvyšší soutěže se ctí, postupem času však začali jeho výkony stagnovat, až přišlo v minulém týdnu opět malé zlepšení v podobě vybojované remízy na Olympiastadionu. "Nehráli jsme tak špatně, jak možná výsledky napovídaly. Ale musíme se naučit hrát ze zabezpečené obrany, s tím, že se pokusíme už konečně neinkasovat," prohlásil kouč Jos Luhukay.

Z domácí strany pak určitě nedojde k podcenění soupeře. "Hannover se v poslední době neustále zlepšuje. Mirko Slomka naordinoval hráčům jasný systém, ve kterém se mohou neustále vyvíjet a zlepšovat. Největší nebezpečí nám hrozí především po rychlém přechodu do útoku," je si vědom vládce domácí lavičky. Tomu určitě nepomohou zranění Reinhardt, Sinkala, Verhaegh, Ndjeng, Oehrl a distancovaný Sebastian Langkamp.

Hannover je na tom výrazně lépe. Dolnosaský celek dokázal v utkání s Borussií Dortmund doslova "vstát z mrtvých" a během dvou minut zcela otočit průběh střetnutí, ve kterém měli jinak žlutočerní výrazně navrch. I přesto však zůstávají v hanzovním městě ostražití. "Nesmíme Augsburg podcenit. Bode hrát před vlastními fanoušky, před kterými se bude chtít ukázat a poprvé v sezóně naplno bodovat," varuje Sofian Chahed.

"Nečeká nás snadný soupeř. FCA nedávno získal velmi cenný bod za remízu v Berlíně, kde musel dokonce pokaždé dotahovat manko," podotkl Slomka. "Udělají cokoliv, aby dosáhli na svou první výhru v sezóně," doplnil. Do Augsburgu ještě necestoval Abdellaoue, který by se měl teprve v průběhu týdne vrátit do plného tréninku. Na marodce ho doplňují Stoppelkamp, Andreasen, Carlitos a Miller. Chybět bude také distancovaný Sobiech.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Hosogai, Möhrle, Sankoh, de Jong - Davids, Callsen-Bracker - Gogia, Baier, Bellinghausen - Mölders
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Chahed, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Ya Konan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Leverkusen se oproti zvyklostem z minulých let letos nemůže chlubit produktivním útokem a změnu k lepšímu zřejmě u něj neuvidíme ani v jeho příštím utkání. Jede totiž na hřiště lídra tabulky Bayernu, jenž má naopak útok v lize nejlepší a za šest utkání jen jednou inkasoval.

V bundeslize zatím platí jednoduchá rovnice - pokud Bayern inkasuje, tak prohraje. To se však zatím stalo jen jednou a byla z toho jediná porážka od Mönchengladbachu. Bývalého kouče Leverkusenu Juppa Heynckese tak současná forma sobotního soupeře určitě těší - Bayer si v posledním kole v porýnském derby uřízl pořádnou ostudu, navíc se do hry vrací Mario Gómez, jenž v posledním utkání v Mnichově (5:1 pro Bayern) vstřelil hattrick. Tentokrát jej ke všemu čeká stý zápas v dresu bavorského giganta, což by jistě rád oslavil podobným způsobem.

Pro Bayern je také mimořádně příznivá bilance s farmaceutiky - vždyť je to již téměř dvacet dva let, co Bayer naposledy nad nejúspěšnějším německým klubem v soutěžním utkání na jeho stadionu zvítězil. "My se ale musíme soustředit sami na sebe," upozorňuje Heynckes. "Chceme pokračovat tam, kde jsme skončili na Schalke. Jsem si jist, že se nám to může podařit, neboť jsme se během týdne skvěle připravili."

Kromě historických faktů a současné formy je pro Heynckese (ne)příjemný také pohled na klubovou nemocnici, z níž se již vrátil Arjen Robben. Ještě delší dobu, než bylo původně plánováno, si v ní ale zřejmě pobude Breno. Ten nejprve laboroval s kolenem a v průběhu týdne skončil dokonce v nemocnici, neboť mu shořel celý dům, v němž bydlel se svou rodinou včetně čtyř malých dětí. S brazilským obráncem již bylo také zahájeno vyšetřování ze žhářství, na což bleskově zareagoval Bayern a přidělil mu právníka.

Zajímavé bude utkání i pro Toniho Kroose. Nadějný záložník ještě předminulou sezónu působil v BayAreně a byl jedním ze stavebních kamenů tehdejšího Heynckesova týmu. Zápas pro něj nebude však speciální jen z toho důvodu, ale také z podstaty, že poslední výhru Werkself v Mnichově si ani nemůže pamatovat - na svět totiž přišel až 75 dní poté, co Marek Lesniak 21. října 1989 na Olympiastadionu zařídil hubenou výhru hostů 1:0. "Nemám žádné vysvětlení, proč se jim v Mnichově tak nedaří. Ale doufám, že tato série bude pokračovat," uvedl Kroos pro oficiální klubový web.

Naprosto jiného přání je trenér Leverkusenu Robin Dutt. Jeho svěřenci totiž v minulém kole naprosto propadli v derby s Kölnem a na domácím stadionu ostudně prohráli 1:4. Dutta tak forma svých svěřenců nemůže vůbec těšit a plány na první výhru nad Bayernem ve své kariéře tak bude muset zřejmě přehodnotit. A to také proto, že na marodce má hned několik opor týmu - Adlera, Ortegu, Barnettu, Giefera, Oczipku, Sama, Schwaaba, Ballacka a hrát navíc nebudou ani karetní hříšníci Kadlec se Schürrlem.

"Samozřejmě, že situace v mém kádru mluví spíše pro soupeře. My ale chceme v Mnichově vyhrát, to je snad logické. Jsem si jistý, že hráči, kteří v Allianz Areně nastoupí, budou chtít soupeři ze zápasu udělat peklo," uvedl pro Rheinische Post samotný Dutt. "I přes porážku v derby mám stoprocentní důvěru ve svůj tým, protože ukázal po prohře skvělý přístup v tréninku. Bayer 04 není Bayern, ale chceme se s ním poměřit. Není čas na pokusy o individuální výkony, musíme hrát jako tým."

Pošmurnou atmosféru v týmu tak alespoň trochu vylepšil Sami Hyypiä. Finský legendární stoper sice již ukončil aktivní kariéru, nicméně stále je v BayAreně vítán. Jednapadesátinásobný reprezentant země tisíců jezer by totiž rád pokračoval jako trenér a jako praktikant se připojil k tréninkovým jednotkám Robina Dutta. Možná právě zkušený finský obránce je tím, kdo Bayeru bude v těchto týdnech chybět - obrana se totiž jeví jako nejslabší článek hry porýnského celku a na to by opět Duttovci mohli doplatit.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, van Buyten, Lahm - Tymoščuk, Schweinsteiger - Müller, Kroos, Ribéry - Gómez
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Castro, Reinartz, Toprak, Balitsch - Bender, Rolfes - Sam, Augusto, Jörgensen - Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.50 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Hamburger SV  (pátek 20:30)
Podaří se Hamburku konečně zabrat? Tak taková otázka asi napadne před pátečním duelem v Mercedes-Benz Areně každého. Na HSV však nečeká snadný úkol, neboť Švábi se nachází na vítězné vlně a nebudou chtít z nastoleného trendu ustoupit.

Bruno Labbadia si může mnout ruce. Jeho svěřenci se po klopýtavém rozjezdu konečně chytli a v minulém kole, kdy uspěli v derby, se dokonce posunuli na pohárové příčky, což jsou přesně místa, kde by se VfB rádo pohybovalo i po 34. kole. "Je to dobrý pocit být v tabulce výše. Ale víme, odkud jsme se vyškrábali a musíme tak i nadále zůstat pokorní," zůstává při zemi domácí lodivod.

"HSV je velice silný tým, který by měl hrát úplně někde jinde. V posledních týdnech se však nenachází v dobrém rozpoložení, čehož bychom rádi využili. Hrajeme doma, před vlastními fanoušky, a tak chceme zúročit nabité sebevědomí a naplno bodovat," dodal Labbadia. Toho kromě vyprazdňující se marodky může těšit i fakt, že se dobře zná s Rodolfem Cardosem, současným koučem HSV.

Domácí porážka s Gladbachem už byla i přes uklidňující prohlášení pro vedení nejdéle sloužícího bundesligového celku poslední kapkou, a tak došlo k odvolání kouče Michaela Oenninga. Týmu se tak nyní dočasně ujímá dosavadní kouč rezervy a bývalý dlouholetý rutinér Rodolfo Cardoso. "V poslední době se toho namluvilo dost, nyní za nás musí hovořit především výsledky na hřišti," prohlásil hostující kouč.

Zároveň však argentinský internacionál neskládá zbraně předčasně. "Tým musí i v této těžké chvíli zůstat klidný a sebevědomý. Potřebujeme se dostat ze spodku tabulky, o nic jiného v současné chvíli nejde," zdůraznil Cardoso. Nebude to ale vůbec jednoduché, mimo hru je totiž čtveřice Diekmeier, Mancienne, Kačar a Guerrero. Na první start za HSV si potom bude muset ještě počkat distancovaný Iličević.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Gentner, Okazaki - Cacau
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Bruma, Westermann, Rajković, Aogo - Jarolím, Tesche - Töre, Jansen - Petrić, Son
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 4.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov650118:115
2.Werder Brémy641112:613
3.Borussia Mönchengladbach64118:313
4.TSG Hoffenheim640212:512
5.Hannover 9663218:811
6.VfB Stuttgart63129:410
7.Bayer Leverkusen63127:710
8.1. FC Norimberk63126:610
9.Schalke 04630311:109
10.Hertha BSC62318:79
11.Borussia Dortmund62137:67
12.1. FC Köln621311:157
13.1. FSV Mainz 0562138:137
14.VfL Wolfsburg62047:126
15.1. FC Kaiserslautern61235:95
16.SC Freiburg611410:184
17.FC Augsburg60336:123
18.Hamburger SV60156:171
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30VfB Stuttgart - Hamburger SV
sobota 15:301. FSV Mainz - Borussia Dortmund
sobota 18:15Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen
neděle 15:301. FC Köln - TSG Hoffenheim
neděle 17:30Werder Brémy - Hertha BSC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (99)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ty pyčo asi vsadim na haluz 2 nebo 0

Reagovat
clinger

ty pyčo to by klidně mohlo bejt

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám ty možnosti na trenéra nevypadají až tak špatně, ale zredukoval bych to na Büskense, Flicka, Stevense (seřazeno podle preferencí)

Reagovat
Arne

Büskens je mým favoritem, Flick by nemusel bejt špatnej... Stevense fakt ne, ten tým je ofenzivně stavěnej.

Reagovat
jv

Podle mě to nakonec dostane Büskens, kterej dlouhodobě prokazuje kvality ve Fürthu, i když ani Flick by nebyl pro S04 od věci... Jinak Stevens doufám, že skončí tam, kde má - v HSV.

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo asi ideální

Reagovat
Arne

Přesně... Ten Flick mě zajímá, jak by si vedl, ale nevím, jestli by zvládal dvojitou funkci a přiznám se, že nemám představu, nakolik časově náročný je ten post asistenta repre. Asi bude lepší, když u Jogiho zůstane a třeba za pět, sedm let to od něj převezme.

Reagovat
jv

To je taky fakt. No lepší je zase se naplno věnovat repre, než aby si tam Jogi musel hledat novýho asistenta, to by tomu moc neprospělo...

Reagovat
stas87

buskens odide az furth vytiahne do BL nie robim si srandu,je to skvely trener ale na 1BL a schalke ktore je momentalne tam kde je tak im moc nepomoze,vo furthe mu to slape,je na cele v schalke je to uplne ine...po sezone kludne ale teraz nie

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Breno je vyšetřován kvůli žhářství

Brazilec Breno z Bayernu Mnichov je podezřelý ze žhářství. Jednadvacetiletého obránce začala podle agentury AP vyšetřovat policie v souvislosti s požárem, při kterém kompletně shořel jeho dům v Grünwaldu. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun). Podle původní verze vyšetřovatelů se Brenovi, který byl v domě sám bez manželky a tří dětí, podařilo utéci. Mladý stoper poté skončil v nemocnici, protože se nadýchal kouře. Bayern v prohlášení uvedl, že je Brenovým vyšetřováním překvapen a obránci, který je momentálně na marodce s kolenem, přidělil právníka.

Reagovat
smazaný uživatel

On má v 21 už 3 děti jo? To je kanec

Reagovat
smazaný uživatel

4

Reagovat
cristiano.K.

tak je to kancik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Zatím je to docela vyrovnaný, určitě vyrovnanější, než jsem čekal. VfB má stabilnější defenzivu a střed Kuzma - Kvist se mi líbí čím dál víc. Vpředu je znát sehranost, akorát Gentner na AM místo Hajnala tomu nesvědčí. Celkově směrem dopředu nic oslnivýho, ale defenzivu HSV to stačí.

Jak je tam vykombinovali před gólem, to se nesmí stávat... Navíc i tak tam ten jeden hráč neměl běžet někam do prdele, ale přistoupit ke Kuzmovi. Aby měl volný hledí ke střele, napravo rozběhnutého Boulu a pak ještě jednoho na druhý straně, kterýmu mohl prostrčit, to není možný. Navíc zrovna on tam měl prostor ke střele víckrát - on, kdo střílet z dálky umí a komu se v poslední době daří, na co sáhne (prý si nějak vyřešil osobní život a jde mu to k duhu).

Rajković dneska tím horším z exlondýnský defenzivní dvojice, před tou tyčkou Cacaua se fakt "vyznamenal". Bruma není úplně špatnej. HSV hrají slušně obě křídla, ale Petrić i Son v útoku odříznutí a dvojice DM strašná. A nejhorší pro celej tým je, že poserou přihrávku a místo toho, aby se vrátili, tak přestanou hrát a sklopí zrak. Jestli dojde Huub, tak s tímhle zamete.

Reagovat
Bayern +

Nadějný záložník ještě minulou sezónu působil v BayAreně a byl jedním ze stavebních kamenů tehdejšího Heynckesova týmu. *předminulou.

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Ale dík.

Reagovat
smazaný uživatel

schalke dneska vyhraje a totéž dormund

Reagovat
cristiano.K.

Sami Hyypiä

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 Götze,Grosskreutz.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám,že dneska Schalke vyhraje za Ralfa.

Reagovat
smazaný uživatel

Já doufám, že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Freiburg.

Reagovat
smazaný uživatel

To dá rozum ne?

Reagovat
smazaný uživatel

vzhledem k tomu, že SC patří k jeho oblíbeným klubům tak ano (společně s Bayerem, jestli se nepletu)

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako všechny německé týmy z 1. ligy kromě Schalke, HSV, Kölnu.

Reagovat
smazaný uživatel

A poslední dobou mě vůbec nebaví Wolfsburg.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale toto bylo pěkné, Schäfer je dnes nejlepší na hřišti.

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern bude dneska nadělovat. 4:0 - Goméz, Goméz, Ribéry, Kroos.

Reagovat
smazaný uživatel

No, že by obrany byly zrovna tím lepším, co bych od tohoto zápasu čekal, to ne, ale takovou katastrofu jsem nečekal taky. Wolfsburg bez důrazů a přesnosti, Lautern se zase až moc snadno nechá vzadu přehrát. Hlavně teda Dick, ten hraje, jako kdyby měl zavázané oči a měl nějakou malou kvótu na rychlejší kroky, protože jich zatím moc neudělal.

Reagovat
smazaný uživatel

Pisczeku ty blbe......

Reagovat
JozkokozleJ

Piszczek nakoniec ukazal, kto je tu blb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

No jo Lewandovski.

Reagovat
smazaný uživatel

jseš zaujatej

Reagovat
smazaný uživatel

zaujatej idiot, nejhorší kombinace

Reagovat
Arne

Schalke - Freiburg docela koukatelnej zápas... Převaha se začíná přelívat na stranu S04, ve druhý půli čekám smršť a tak 3:1.

Reagovat
smazaný uživatel

to už nemá cenu zapínat, když všechno prozradíš

Reagovat
Arne

Ale klidně to mohlo bejt naopak, Schalke mělo z prdele kliku a Fährmanna.

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je opravdu k smíchu. Amedick z vlastní půlky nakopne míč jen tak dopředu, Kyrgiakos má na daleko Schechtera a fauluje ho tak, že je poslední a musí jít ven. Nechci spekulovat, jestli to měla být červená, ale to bránění je hrozné - teď sice přišel Russ, ale pořád je tam ještě jeden adept na ňoumu zápasu - Madlung.

Navíc je nanejváš smutné, že útočnou aktivitu týmu, jehož ofenzívy se kdysi bála celá Evropa, má na starosti levý bek a to ještě jen náhodou. Lautern si ten gól dnes může dát snad jen sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Jurado se ostříhal, tak by se zase mohl chytit

Reagovat
JozkokozleJ

Jeho prihravka na gol Raula - neuveritelna nadhera

Reagovat
jv

Jemu by odchod Ralfa mohl prospět.

Reagovat
slovaňáák

Je tááám!!

Reagovat
smazaný uživatel

No tak nevím, jak se Lautern chce zachránit, když se není schopný prosadit ani proti soupeři, jehož je jednak o jednoho míň a každá druhá přihrávka je těžká. I když ono, FCK by se asi prosadil, ale to by většinu střeleckých pokusů nesměl mít na svědomí Kirch, který chudák prakticky každý balón trefí o 270 stupňů jinam, než chce.

Reagovat
jv

V hodně zápasech ale hrál Lautern naopak hodně dobře a shořel na neproměnování šancí a chybách v defenzivě...

Reagovat
slovaňáák

Tohle by nás mohlo nakopnout, super!

Reagovat
Arne

Parádní výsledky, až na ten Wolfsburg, ale to se nějak dá přežít.

Reagovat
jv

Jj, snad to večer Bayern nepokazí.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
JozkokozleJ

Bayern je fakt delo.

A Dutt pripravil peknu previerku da Costovi... proti Riberymu.

Reagovat
Arne

Reagovat
jv

To spíš Dutt nezvládl.

Reagovat
smazaný uživatel

van Buyten parádně

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

a takové zákroky, jako předvedl Reinartz už byly kolikrát taky na červenou

Reagovat
JozkokozleJ

Kludne byt cervena mohla... lopta bola od Reinartza dost daleko, ten chcel vyslovne iba prerusit hru a navyse nebezpecnym sposobom. ked sa to nascita, proti cervenej by protestovat nemohol.

No i Ribery tam v prvom polcase riadne skrutil kotnik da Costovi... no to som si vsimol, ze rozhodca blbo stal a nevidel to presne.

Reagovat
smazaný uživatel

já první poločas skoro neviděl no, u Reinartze mne k tomu pak vede spíše i to, že Franck ho chtěl přeskočit, ale obránce ještě zvedal nohu, aby ho zasáhl

Reagovat
smazaný uživatel

Werder a Hoffe dneska prohrát.

Reagovat
smazaný uživatel

oba vyhrají

Reagovat
smazaný uživatel

Já si teda taky myslim že oba vyhrají, ale doufám že se pletu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

werder vyhra hoffe je mi u prdele

Reagovat
Arne

Taky doufám, i když teda nevím, co je na tom tolik k popukání.

Reagovat
Cantona

nie som expert na budnesligu, čo hovoríte na tipy, Werder 1, 1FC Kôln 1, hlavne Kolín ma láka kurz :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak tomu nevěřím, bude chybět Geromel a mají mezery v obraně, Novaković s Podolskim se zase na dva měsíce vystříleli v Leverkusenu a doma jen Köln velmi slabý. Ale je to BL a může to dopadnout jakkoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

to, že bude chybět Geromel znamená, že je menší šance, že Hoffenheim bude kopat penaltu

Reagovat
Arne

To číslo má velký, ale taky je třeba říct, že v mnoha situacích tam zachraňoval za spoluhráče. Ta obrana často stojí jen na něm.

Reagovat
Arne

Werder je podle mě větší jistota +2,5... Köln těžko říct, tam bych volil remízu.

Reagovat
Arne

1. FC Köln parádně... Defenziva prakticky nic nepřipustila a vpředu Poldi. Systém Solbakken začíná docela fungovat.

Reagovat
smazaný uživatel

(a absence Geromela opravdu "pomohla" )

jinak koukam, že taky vedete, tak to snad udržíte

Reagovat
jv

Hráli skvěle. Snad to tak bude pokračovat i po uzdravení Geromela a Brečko už konečně zůstane na lávce.

Reagovat
Arne

SVW - BSC sestavy nakonec podle předpokladů, Marin prozatím na lavičce a desítce Ekici... Za to jsem přeci jen rád, Mehmed není zas tak rozehranej a chci ho konečně vidět.

Viděl bych to, že se trefí Pizarro a Ramos, zbytek zcela otevřenej.

Reagovat
JozkokozleJ

Ramosa mas splneneho, myslim, ze to s uspesnostou tipov netreba prehanat Paradna akcia pre golom

Reagovat
Arne

Přesně to jsem si říkal... Netrvám na tom, aby to druhý vyšlo taky.

Reagovat
JozkokozleJ

Zatial paradny zapas. Arnautovic v tom jednom utoku vyborne finesy.

Sposob hry (stav) zrejme bude Herthe vyhovovat...

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně Mehmet nepadá tak rád jako Marko

Reagovat
JozkokozleJ

Tak ako bude vyzerat zapas dalej? Prezrad

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Dobrý no... Akorát jsem nasranej, při tom gólu to trochu vypadalo na faul a navíc Thomas to mohl, nebo spíš měl mít... A na druhý straně jsme měli jít tři na kasu, ofsajd to nebyl.

Reagovat
jv

Zkus tipovat častějc... Jinak škoda toho druhýho Pizova gólu, remíza by tomu slušela víc.

Reagovat
Cantona

tak Kolín vyšiel tip, Werder sa trápi dnes, čo tak jedným očkom sledujem,aj je to už jedno, Juventus a Udinese ma potopili :)

Reagovat
smazaný uživatel

a zejtra hraje Dynamo Dresden-Eintracht Frankfurt. Zápas, na který sem se nejvíc těšil a je danej na pondělí. Skoro jak v Česku

Reagovat
smazaný uživatel

jediný zápas v televizy no, že to postihne tenhle zápas se dalo čekat (a zrovna nejsem ani doma, abych se podíval na Sport1 )

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole, to je hrubka jako prase, to u tebe vidím málokdy No, tady platí takové to debilní pravidlo, že favorit ligy hraje většinou v pondělí. Kdyby to dali na sobotu, tak jedu hned. Na tenhle souboj sem se fakt těšil dvojnásob :(

Reagovat
smazaný uživatel

televize? ta absence češtiny na škole je znát sakra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

třeba v mně/mě/mne/mi se začínam ztrácet už úplně, ikdyž si tu "poučku" pamatuju pořád

Reagovat
smazaný uživatel

tak tady už sem dávno rezignoval a leckdy to je na mejch příspěvkách vidět. A anebo použiju "pražštinu" (mejch, mých atd. )

Reagovat
jv

Tak pořád je tu internet.

Reagovat
smazaný uživatel

to už není takový "požitek" ale co mi zbejvá

Reagovat
jv

To ne, ale třeba já už v tv na fotbal skoro nekoukám...

Reagovat
smazaný uživatel

já většinou už jenom na LM no...

...a na DD jsem samozřejmě zapomněl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele