Bundesliga - preview 33. kola

28.04.2012, 09:46, aktualizováno 28.04.2012, 09:46
Previews
Od půl čtvrté bude v akci všech osmnáct týmů, hraje se totiž už předposlední kolo. První dvě místa jsou jasná, třetí pozici bude hájit Schalke proti Hertě, která se snaží odvrátit sestup. Mönchengladbachu stačí proti Augsburgu bod, aby si pojistil Ligu mistrů, Köln potřebuje uspět ve Freiburgu. Jasno ještě není o evropské lize.
1. FC Kaiserslautern - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Obhájce mistrovského primátu Borussia Dortmund má před posledními dvěma zápasy o motivaci tak jako tak postaráno - ve hře je stále magická hranice osmdesáti bodů! Této metě se budou Žlutočerní chtít přiblížit na hřišti sestupujícího Kaiserslauternu.

Rudí ďáblové po skvělé loňské sezóně potvrdili, že druhý rok mezi elitou bývá pro mnohé nováčky tím zlomovým, což se v tomto případě naplnilo a tradiční celek se tak po dvouleté anabázi opět podívá do 2. Bundesligy. Ani přesto však Lautern nebude pro Borussii lehkým nebo snad odevzdaným soupeřem a rozhodně se bude chtít před vlastními fanoušky rozloučit s nejvyšší soutěží důstojně. Ostatně o tom se už přesvědčili v Berlíně...

Falcký celek navíc na BVB umí, vždyť je také jedním ze tří týmů (společně s Herthou a VfB), co dovedly bodovat na Westfalenstadionu - na podzim si z dortmundského svatostánku odvezl cenný bod! Něco podobného by si potom rád zopakoval. "Musíme rozlišovat mezi obranou a útokem, protože BVB má smrtící protiútoky. Nejdůležitější ale pro mě je odehrát zápas v pozitivní atmosféře," prohlásil bulharský kouč.

To Borussen se naladit na otáčky z minulého ročníku (i přes počáteční turbulence) podařilo a podruhé v řadě tak bude Meisterschale putovat do Dortmundu. Celkově poté Schwarzgelb dokázali mistrovský titul obhájit potřetí v historii! Tentokráte je však (na rozdíl od minulé sezóny) stále o co hrát - hranice 80 bodů je pro Kloppovi svěřence více než lákavá. K tomu ale potřebují zvládnout oba zbývající duely.

Druhým motivačním prvkem do konce sezóny je pak také finálové utkání DFB-Pokalu, ve kterém BVB na Olympiastadionu v Berlíně přivítá Bayern Mnichov. "Chceme trofej! Pohár byl v této sezóně náš hlavní cíl," odhalil Jürgen Klopp. Ten se však bude muset obejít bez Kuby, jehož skolila viróza a na marodce ho možná doplní i dvojice Schmelzer - Kehl, jejichž start je nejistý. FCK chybí pouze Šimůnek a Kouemaha.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Abel, Rodnei, Bugera - Borysiuk - Fortounis, Tiffert, De Wit, Sahan - Wooten
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - M. Götze, Kagawa, Perišić - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Werder v jarní části sezóny postihl totální výpadek formy, což se pochopitelně promítlo také na jeho postavení v tabulce. Sladkou chuť vítězství nepoznal už předlouhých sedm kol, během kterých navíc dokázal vybojovat pouze tři body. O protrhnutí této nelichotivé série se nyní bude ucházet v duelu proti Wolfsburgu.

Během minulého týdne byly Brémy nesmírně blízko velké senzaci, když po gólu Nalda vedly nad mnichovským Bayernem ještě patnáct minut před koncem 1:0, závěr utkání ale absolutně nezvládly a nakonec zůstaly opět bez bodu.

V tabulce tak setrvaly na osmém místě tabulky a jejich šance na probojování se do Evropské ligy znovu výrazně klesly. Na Hannover, který drží poslední pohárový flek, aktuálně ztrácí tři body, takže situaci ani zdaleka nemají ve svých rukou. V posledním kole na ně navíc čeká třetí Schalke.

Také Wolfsburg se nachází v obdobné situaci, jelikož na svém kontě má pouze o bod méně než Brémy a patří mu desátá pozice. V závěru sezóny tedy Vlkům pravděpodobně už o nic podstatného nepůjde. Určitě však nehrozí, že by parta okolo znovuzrozeného kanonýra Helmese něco vypustila.

"Od svých hráčů očekávám dobrý výkon. Chceme se s fanoušky před letní pauzou důstojně rozloučit," prohlásil domácí kouč Felix Magath, který rozhodně nebude mít k dispozici kompletní kádr. Stoprocentně mimo hru jsou obránce Felipe Lopes a záložníci Yohandry Orozco a Thomas Hitzlsperger, start Patricka Helmese je pak stále ve hvězdách.

Situace Brém, co se absencí týká, je sice aktuálně o poznání lepší než v předešlých týdnech, stále ale musí trenér Thomas Schaaf řešit řadu nepříjemností. Kvůli nejrůznějším zdravotním problémům nemohou hrát Mehmet Ekici, Marko Marin, Phlipp Bargfrede a Felix Kroos.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Russ, Madlung, Rodriguez - Polák, M. Schäfer - Dejagah, Vieirinha - Helmes, Mandžukić.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - A. Stevanović, Sokratis, Naldo, Schmitz - Trybull - Fritz, Hunt - Junuzović - Pizarro, Rosenberg.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Hannover 96  (sobota 15:30)
Před posledním vystoupením v domácí BayAréně mají hráči Bayeru 04 v boji o Evropskou ligu vše ve své vlastní moci, jelikož k postupu do druhé nejprestižnější pohárové soutěže Starého kontinentu jim chybí jeden jediný bod. To hosté z Dolního Saska musejí zabrat, pokud se nechtějí spoléhat na zaváhání svých pronásledovatelů.

Pod novým trenérem Samim Hyypiäem sice Werkself nepředvádí pro oči diváka pohlednější fotbal než dříve, určitě však lze tvrdit, že hra leverkusenského klubu nepostrádá týmovou souhru a působí kompaktně. Bayer podává efektivnější výkony než v předešlých týdnech a jak obranné, tak útočné řady se vyznačují organizovaností. "V posledních týdnech poctivě pracujeme, obecně se dá říci, že nám v zápasech nechybí koncentrovanost. To je předpoklad pro zvládnutí následujících utkání," chválil nepřímo svojí práci finský trenér. "Poslední čtyři zápasy jsme bez porážky, rádi bychom v tomto trendu pokračovali," nechal se slyšet ve formě hrající útočník Kießling.

Do utkání s Hannoverem zřejmě navzdory zlomenině nosu zasáhne i český reprezentační obránce Michal Kadlec, jenž bude pro zápas vybaven speciální karbonovým chráničem obličeje. Do sobotního zápasu zřejmě nenastoupí Simon Rolfes, jenž během týdne absolvoval individuální trénink - důvodem je lehce poraněné koleno. S Rolfesem, stejně jako se Sydney Samem, se počítá pro závěrečné utkání sezóny. Mimo hru jsou dále Schwaab, jehož sužuje zranění holeně, a také Renato Augusto, který se potýká s natrženými svalovými vlákny. V BayAréně se naposledy leverkusenskému publiku představí Michael Ballack, jenž zřejmě po sezóně opustí Německo.

Hosté z dolnosaské metropole mají ve dvou zbývajících kolech za cíl dosáhnout na čtyři body. Právě tento počet bodů stačí k tomu, aby se Slomkovi svěřenci nemuseli v honbě za Evropskou ligou rozptylovat výkony hlavích rivalů. "Evropská pohárová soutěž je náš cíl. Zaobírání se odehranými zápasy a pohled do minulosti jsou zakázány, musíme se dívat jen dopředu," vynášel motivující hesla Slomka. Šestadevadesátky trápí fakt, že vůbec poprvé v sezóně nevstřelily ve dvou po sobě jdoucích zápasech gól. Dalším negativem je bilance z posledních pěti utkání na cizích kolbištích - Hannover je všechny prohrál.

Personální situace Hannoverských není špatná, pouze Mame Diouf, jenž nedávno podstoupil operaci kotníku, bude s jistotou kvůli svému handicapu absentovat. Poprvé v sezóně se bude muset Slomka obejít bez Konstantina Rausche, jenž je pro sobotní duel vykartován. Malý otazník visí nad startem Christiana Pandera, u kterého se během čtvrtečního tréninku objevily bolesti v boční straně trupu.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Čorluka, M. Friedrich, Toprak, Kadlec - L. Bender, Reinartz - Barnetta, Castro, Schürrle - Kießling
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Pander - Schlaudraff, Ya Konan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Hamburk si jistě přál slavit za zcela jiných okolností, proti Mainzu bude totiž ve vzduchu stále viset hrozba možného sestupu. Přístavní celek tak má jediný cíl - napomoci k oslavám třemi body, které mohou tradiční mužstvo definitivně uklidnit.

Zapomenout na tuto sezónu, tak přesně tohle je snem snad každého fandy Rothosen, kteří zažívají opět po letech velmi nepovedenou sezónu (na rozdíl od ročníku 06/07 však nepřijde pohárový sen, jímž nejdéle sloužící bundesligový klub tehdy odvrátil ještě větší devalvaci). Naděje v lepší zítřky je však pod Thorstenem Finkem na denním pořádku, a právě to je také hlavní věcí, jež žene Hamburk kupředu.

Domácí vystoupení proti Mainzu pak bude také loučením pro Mladena Petriče, dlouholetá opora dá po čtyřech letech fanouškům HSV poslední sbohem, symbolicky po bohu Josého Paola Guerrera, jež konečně může nastoupit. "Mladen udělal pro klub mnoho výtečné práce, zaslouží si tak možnost, aby se mohl rozloučit s fanoušky," pravil Fink. Připraven by měl být i Drobný, naopak Kačar si na marodce nějaký čas pobude.

Na druhém břehu už je v tomto směru klid - Mainz si sérií tří zápasů bez porážky zajistil prvoligovou příslušnost i pro další rok a dal tím zapomenout na potíže, které ho v průběhu celé sezóny provázely. Ani v tento moment však hosté nemíní usnout na vavřínech. "Sezóna pro nás nekončí tím, že jsme dokázali splnit základní cíl," zdůraznil svým ovečkám Thomas Tuchel, který vede ambiciózní celek již třetím rokem.

Případných šest bodů, které jsou stále ve hře, by navíc klub od soutoku Rýna s Mohanem posunulo s největší pravděpodobností do první poloviny ligového pelotonu - tedy na místa, kde Mainz končil uplynulý ročník. K tomuto cíli ovšem hostům, vyjma dlouhodobě vyřazené dvojice Svensson - Risse nepomůže také Zabavnik, jehož trápí potíže s kotníkem.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Bruma, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolím, Rincón - Son, Jansen - Petrić, Guerrero
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Kirchhoff, Noveski, Bungert - M. Caligiuri, Polanski, Soto - N. Müller, Choupo-Moting - Szalai
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
V táborech TSG a "Der-Clubu" vládne dvě kola před koncem soutěže bezstarostná nálada. Oba celky tak budou do sobotního klání nastupovat bez větších starostí a nervové zátěže. Hosté se nacházejí v klidném středu ligové tabulky a daleko to mají jak k bojům o evropskou pohárovou soutěž, tak i k pásmu sestupu. Jedinou motivací FCN tak bude snaha vylepšit negativní bilanci ze vzájemných zápasů s TSG.

Domácí mančaft ještě živí naději na dosažení sedmého místa v lize, čímž by si zajistil postup do Evropské ligy, nicméně domácí prohra v předešlém kole v duelu s Leverkusenem v tomto směru odsoudila Babbelovu družinu do pozice čekatele na zaváhání týmů, které mají v honbě za pohárovou Evropou na svém kontě více bodů. Čtyřbodová ztráta na hannoverské Šestadevadesátky, které drží poslední postupovou pozici, se jeví spíše jako nesmazatelná, a tak se šance na účast v EL pohybují spíše v teoretické rovině.

A ačkoliv má celek ze severního Bádenska proti Frankům velmi pozitivní bilanci (v pěti vzájemných zápasech dosud neprohráli), byly dosažené úspěchy na sinsheimské půdě proti bavorskému klubu vždy velmi těžce vybojované. Procházkové tempo tak trenér Babbel neočekává ani tentokrát: "Norimberk se v posledních týdnech výrazně zlepšil a předvádí skvělý fotbal. Jistě nás v tomto utkání nečeká nic lehkého," nechal se touto obligátní zdvořilostní formulí slyšet hoffenheimský trenér.

V sobotu se 1899 Hoffenheim naposledy v sezóně představí ve své Rhein-Neckar-Aréně. Nepůjde přitom jen o dočasnou rozlučku mančaftu se svým věrným publikem. Naposledy si totiž před zraky příznivců sinsheimského celku zahrají Andreas Ibertsberger a Srdjan Lakič, před začátkem partie se vedle nich oficiálně rozloučí i Daniel Haas. Zatímco Lakič se vrátí do VfL Wolfsburg, je osud obou jeho spoluhráčů nejasný. Kdo se naopak domácím ochozům nepředstaví, je trio Jaissle, Firmino a Williams - posledně jmenovaný si čerstvě poranil ramenní svalovinu a pravděpodobně se nepodívá ani do Berlína v posledním kole. Nasazení Isaaca Vorsaha, jenž se potýká s bolavými přitahovači, je velmi nejisté.

Po neslané-nemastné podzimní části soutěže, kterou Frankové povětšinou strávili v dolních patrech tabulky, se dokázal "Der Club" výkonnostně znovu pozvednout. Velkou zásluhu na tom měl z VfB Stuttgart vypůjčený Daniel Didavi. Ofenzivně laděný záložník docílil v posledních osmi partiích sedmi branek a má tak na udržení prvoligové příslušnosti FCN viditelný podíl. V posledním utkání na cizím hřišti půjde jemu a jeho spoluhráčům především o to, udržet sympatickou sérii bez prohry. "Očekávám, že po celých 90 minut budeme tvrdě pracovat na tom, abychom si z Hoffenheimu nějaké body odvezli," slíbil trenér Hecking a dodal: "Vítězstvím bychom se mohli dostat o jedno či dvě místa dopředu, rádi bychom ukončili sezónu na pozici, kterou zastupuje jednociferné číslo."

Další motivací je rovněž již zmíněná negativní série Norimberku s relativně novým týmem Bundesligové scény - FCN zatím s Hoffenheimem vyválčil v pěti společných utkáních pouhé dva body a je tak nejvyšší čas učinit této sérii konec. Na naplnění této výzvy se nebudou moci podílet Frantz s Cohenem - oba borci ulehli kvůli chřipce. Heckinga mrzí výpadek zejména izraelského hráče: "V jeho případě je to škoda, protože za svůj přístup v posledních zápasech si účast v utkání zasloužil víc než dost."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vestergaard, Compper, Johnson - Weis, Rudy - Vukčevič, Salihovič, Babel - Schipplock
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Maroh, Wollscheid, Pinola - Balitsch, Simons - Chandler, Didavi, Mak - Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Jako před rokem, tak i letos čeká na Bayern v posledním vystoupení před vlastními fanoušky ten samý protivník - Stuttgart. Jihoněmecký šlágr ovládne předposlední bundesligové kolo, Švábi mají o co hrát a Mnichované se už soustředí spíše na pohárová finále.

Ovšem to neplatí tak docela. Bavorský velkoklub má hned několik důvodů, proč utkání se Stuttgartem rozhodně nevypouštět: přece jen jde o prestižní klání (ve kterých má sice Bayern obrovskou nadvládu a v posledních letech takřka bezvýchodně kraluje), ale i přesto. Ve hře je také vítězná rozlučka s fandy (i když Bavory čeká ještě finále Champions League, jež se odehraje právě v Allianz Areně) a samotným Jörgem Buttem.

Právě ve znamení emotivních rozluček bude takřka celý sobotní program bundesligy. Poslední domácí zápas odehraje hned několik legend německého/světového fotbalu (Ballack, Raúl), odejde ale i hodně dalších hráčů, jež byly pro své celky více než důležití (Petrić, Reus, Dante) a mezi těmito odchody byla k nalezení také očekávaná rozlučka Jörga Butta. Zkušený brankář odehrál za bavorský klub čtyři roky a vždy, i když třeba nenastupoval zdaleka tolik pravidelně, byl klubu maximálně oddaný - to pro něj ale platilo i v předcházejících angažmá. "Bude samozřejmě hrát od začátku. Zaslouží si to," pronesl Jupp Heynckes.

Kromě toho však velezkušený stratég žádné velké rotace neplánuje, i když drobné změny nevylučuje. "Chci postavit tým, který bude mít záruku zápas vyhrát," řekl bavorský lodivod, jenž hned nato odmítl jakékoliv podcenění, či šetření hráčů před blížícími se finálovými zápasy. "Máme povinnost k divákům, že musíme hrát tak, abychom mohli proti velmi silnému Stuttgartu vyhrát," nezastírá Heynckes.

Švábský tým má stále o co hrát - hosté potřebují z nadcházejících dvou kol získat dva body, aby mohli s jistotou trůnit na pátém místě. Jistotu předkola Evropské ligy by jim sice dávaly i další dvě příčky, ale šlo by v obou případech o horší nasazení a to je něco, co Stuttgart nemůže potřebovat. Tradičně silný celek neprohrál již deset utkání v řadě (naposledy v polovině února na hřišti Hannoveru) a ukazuje na zřetel své možnosti...

Do utkání tak svěřenci Bruna Labbadii půjdou bez zbytečného respektu, naopak sami budou hnáni na zteč nabitým sebevědomím. "Na zápas se těšíme a chceme si udržet pátou příčku. Samozřejmě by se nám líbilo vyhrát, což jsme v poslední době znovu a znovu ukázali, ať už v Hamburku, Dortmundu a nebo Augsburgu. Se dvěma body náskoku máme na pátém místě dobrou výchozí pozici," ujišťuje příznivce Labbadia.

Hosté mají před cestou do Mnichova hodně úzkou obranu, chybí jim zde hned dva články ze základní sestavy v podobě Boulahrouze a nově také Tasciho, jenž hlásí potíže s kolenem a do konce sezóny už si nezahraje. Hrát nebude ani defenzivní středopolař Kuzmanović a Audel. FCB nepomůže van Buyten a Breno, nejistý je potom start Boatenga.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Tymoščuk, Kroos - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Sakai, Niedermeier, Maza, Molinaro - Kvist, Gentner - Harnik, Hajnal, Schieber - Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Jarní kometa z Breisgau bude v posledním domácím vystoupení před letní přestávkou hostit Kozly, jež potřebují ve zbývajících duelech zoufale bodovat. MAGE SOLAR Stadion ovšem zůstává na jaře takřka bez poskvrny a SCF by tuto bilanci rád zachoval.

Svěřenci Christiana Streicha už mají na rozdíl od soupeře po problémech, definitivní jistotu jim dodala bezbranková remíza v Hannoveru, jež byla pro Freiburg už devátým utkáním v řadě bez porážky a pak také druhým bez inkasované branky! To bylo na podzim v podání freiburských hráčů nemyslitelné, od března ale inkasovali jen 9 branek (!!).

"Posledních pár týdnů bylo opravdu vyčerpávajících pro všechny zúčastněné," přiznal asistent trenéra Lars Voßler, který společně s Christianem Streichem čelil od počátku hodně nezáviděníhodné situaci, ve které se SCF po podzimních zápasech nacházel. "Všechno z nás ale závěrečným hvizdem v neděli spadlo," dodal bývalý hráč nedalekého Emmendingenu. Připravena nebude pouze dvojka Schuster - Flum.

Pro hosty už je, dvě kola před cílem situace zoufalá: Kozli čekají na výhru předlouhých sedm utkání a z nich rovnou pět prohráli (!). Útěchou pak nemůže být ani skutečnost, že většinou se jednalo o týmy z první poloviny (Hannover, Dortmund, Gladbach), porýnské mužstvo za tu dobu bralo jen dva body, za domácí remízy s Werderem a VfB. Právě bod proti ve formě hrajícímu Stuttgartu může mít ovšem jen pozitivní efekt...

V tuto chvíli už však není kam ustoupit (předposlední Hertha se přiblížila na rozdíl dvou bodů, naopak na Augsburg už Köln ztrácí body čtyři) - nutnost přivést si z Freiburgu tři body je tak pro Geißböcke ze všeho nejhlavnější (následuje totiž utkání s Bayernem). "Jedeme do Freiburgu získat tři body," vyhlásil bez okolků Frank Schaefer. V Bádensku se ovšem hostům dlouhodobě nedaří.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Diagne, Ginter, Sorg - Schmid, Makiadi, Guédé, D. Caligiuri - Rosenthal - Freis
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, McKenna, Geromel, Eichner - Lanig, Riether - Clemens, Jajalo, Peszko - Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Předposlední bundesligové kolo nabídne také utkání v Borussia-Parku, kde domácí Hříbata přivítají nováčka z Augsburgu. Obě strany potřebují bodovat - Gladbach stále pomýšlí na třetí místo, hosté potom na definitivní záchranu.

Porýnský celek zažívá po loňské nervy drásající sezóně hotový balzám na duši a dvě kola před cílem stále může pomýšlet na třetí příčku a tím i přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. V tuto chvíli ztrácí na Schalke dva body a vzhledem k losu gelsenkirchenského mužstva (Hertha a Werder) je tak velký úspěch pořád na dosah... Gladbach se však nejdříve musí dívat sám na sebe!

Dalším cílem je pak také vítězně se rozloučit se svými fanoušky, za které se Borussia v této sezóně rozhodně nemusela stydět. "Nyní máme 56 bodů, ale chceme i nadále bodovat," ujistil sám Lucien Favre, který před posledními dvěma duely zbytečně nekalkuluje. "Zaměřujeme se vždy jenom na blížící se zápas," dodal švýcarský kormidelník. Tomu bude sházet potrestaný Stranzl a zraněný Marx.

Jak už bylo konečně mnohokrát zmíněno, podceňovaný nováček dokázal na jaře všechny překvapit, výrazně zlepšené výkony a především pak výsledky mají za následek, že Luhukayovi svěřenci budou mezi smetánkou působit (když se nestane nic neočekávaného) i v další sezóně. K tomu potřebují už jediné - tři body (Köln ztrácí čtyři body, ve vzájemných soubojích má potom ale o něco lepší skóre).

Augsburští mohli mít definitivní jistotu už po minulém utkání se Schalke, kde po Langkampově trefě dlouho vedli, nakonec však odešli po remíze 1:1 jenom s bodem. "Po skvělém zápasu se Schalke máme před sebou druhou šanci," je si vědom ambiciózní trenér. "Je třeba být pozorní vzadu, nesmíme dělat chyby," nabádá Jos Luhukay. Disciplinární trest nepustí do hry Hosogaie, naopak Hain a Mölders by už mohli hrát.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, S. Langkamp, Ostrzolek - Callsen-Bracker, Baier - M. Ndjeng, Koo, Bellinghausen - Oehrl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Kdo se alespoň částečně zajímá o dění v nejvyšší německé ligové soutěži, má zřejmě dobrou představu o tom, co se asi odehrává v hlavách aktérů sobotního měření sil mezi kluby Schalke 04 a Hertha BSC ve vestfálské Veltins-Aréně. Zatímco domácí musí držet náskok před Gladbachem v bitvě o Ligu mistrů, brání Berlíňané své stále se ztenčující naděje na udržení mezi německou fotbalovou smetánkou i pro příští rok.

Že jsou Königsblauen před tímto střetnutím pasováni nejen fotbalovými experty do pozice jasných favoritů, je patrné i z pohledu do statistik vzájemných utkání těchto dvou celků: Hertha nezvítězila v osmi předešlých utkáních - naposledy se klub z německé metropole radoval ze tří bodů v září roku 2006, kdy na domácí půdě zvítězil 2:0. Zohledníme-li pouze duely na Aufschalke, pak naposledy oloupili Modrobílí borce S04 na jejich hřišti v roce 2004.

Že hrát proti sestupem ohroženému týmu není snadné, ví velmi dobře i trenér S04 Huub Stevens: "Víme, v jaké je Hertha situaci, a že bude tvrdě bojovat. Ale to pro nás není vůbec rozhodující, my se musíme dívat jen sami na sebe." Náskok dva body před pronásledovatelem z Mönchengladbachu je velkou výhodou, nicméně domácí by se neradi spoléhali na neustálé propočítávání bodů. "Vše máme ve svých rukách, chlapci navíc cítí potřebu odměnit naše publikum za celoroční podporu," připomněl Stevens fakt, že se jedná pro tuto sezónu o poslední utkání ve Veltins-Aréně.

Königsblauen musejí primárně zapomenout na nepříliš přesvědčivý výkon na půdě Augsburku v minulém kole. "Hru z tohoto utkání jsme detailně zanalyzovali. Přirozeně jsme mluvili jak o pozitivech, tak i o fázích, které rozhodně neprobíhaly podle našich představ," prozradil nizozemský stratég. V případě negativ měl pravděpodobně na mysli bránění standardních situací soupeře. Co se personální stránky týče, hrozí, že se v sobotu do brány nepostaví Lars Unnerstall, jenž pociťuje bolest zad. V případě Unnerstallovy absence by se mezi tyče opět postavil šestatřicetiletý Mathias Schober. S otazníkem je však start i střelce Huntelaara - Holanďan se potýká s bolestmi v pánevní oblasti. Kromě toho se domácímu publiku naposledy v sezóně nepředstaví stoper Papadopoulos, jenž se potýká s poraněnými přitahovači, a rovněž další kvalitní obránce Metzelder, který má zraněné chodidlo - pro fotbal to vada podstatná.

Hráče "Staré dámy" může před odjezdem k vestfálskému favoritovi těšit snad jen skutečnost, že jejich sobotní soupeř čeká již tři zápasy na vítězství. Kromě svého výkonu budou Modrobílí vzhlížet i k utkání ve Freiburgu, kam zavítá jejich rival v boji o barážovou pozici 1.FC Köln. Berlínští se na důležité utkání připravovali v samotném srdci Porúří již od středy, kde rozbili svůj tréninkový stan v městečku Castrop-Rauxel. Tam navzdory karetním trestům přicestovalo duo Niemeyer-Kobiašvili, což svědčí o tom, že kolektiv kolem charismatického trenéra Rehhagela táhne v jakékoliv situaci za jeden provaz.

Trenérovi nadále dělají starosti výpadky v obranné řadě: Janker s Hubníkem mohli opět lehce trénovat, zda-li však budou fit do sobotního odpoledne je velmi nejisté. Hertha je v posledních týdnech úspěšnější na venkovních stadionech (v posledních třech venkovních utkáních získala pět bodů) a v tomto trendu hodlá berlínský klub pokračovat i v Gelsenkirchenu. Chtělo by to pokusit se o senzaci a vybojovat tři body. Proto také Rehhagel pošle své svěřence na hřiště s cílem "bojovat o každý centimetr hřiště".
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Uchida, Höwedes, Matip, Fuchs - J. Jones, Holtby - Draxler, Raul, Farfan - Huntelaar
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Bastians - Ottl, Perdedaj - Ebert, Raffael, Ramos - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund32236371:2375
2.Bayern Mnichov32214771:2167
3.Schalke 04321841067:4258
4.Borussia Mönchengladbach32168846:2456
5.VfB Stuttgart321481060:4250
6.Bayer Leverkusen321391047:4348
7.Hannover 96321112939:4345
8.Werder Brémy321191246:5242
9.TSG Hoffenheim3210111138:4141
10.VfL Wolfsburg321251542:5641
11.1. FC Norimberk321161534:4339
12.1. FSV Mainz 05329111247:4838
13.SC Freiburg329101341:5637
14.Hamburger SV328111335:5635
15.FC Augsburg327131235:4934
16.1. FC Köln32861837:6730
17.Hertha BSC326101635:5928
18.1. FC Kaiserslautern324111721:4723
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 15:30Schalke 04 - Hertha BSC
Hned po skončení přímého přenosu vysíláme magazín
Bundesliga Highlights, ve kterém nabídneme sestřih ze všech ostatních utkání 33. kola.

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
Bayern +

Dnes rozlúčka s Buttom a ja to neuvidím.

Reagovat
JozkokozleJ

Vyborny vyber zapasu

...ako by povedal Capek: "...z pohledu Herthy."

Reagovat
smazaný uživatel

Nový venkovní dresy pro Bayern na příští sezónu..v kombinaci s oranžovou..luxus

http://www.fcbayern.telekom.de/en/news/news/2012/34712.php

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pro výběr zápasu eurosportu, jsem rád, že dávají zápas kde jde jak o přímý postup do CL a na druhý straně o záchranu..

Reagovat
Bayern +

OT: Arne, willi, jv, dajú sa niekde stiahnuť resp. live sledovať zostrihy z BL (myslím Spieltag, ktorý beží vždy v nedeľu o 9.30 na DSF /Sport1/) ?? Ďakujem.

Reagovat
jv

Asi ne, teda dřív to nešlo, když jsme to hledali... ale teď jsem tam kouknul a něco bys tam možná i našel, nebudou to však asi kompletní pořady, ale jenom sestřihy - třeba Doppelpass tam takhle je: http://mediencenter.sport1.de/de/video/index.html nebo pak nahoře přepneš doprava na livestream, tam máš něco zdarma, jinak ale platíš - tam by to jít mělo.

Reagovat
Bayern +

Ok, díky moc. Pretože odkedy mám Digi, na jednej strane mám mnoho prenosov Bayernu live na ES2, na strane druhej som stratil DSF a kurevsky mi to chýba...

Reagovat
jv

No, protože oni to tam Rumuni mají nějak špatný s právama nebo co... nějak se nepohodli. Právě Digi to snad jako jediná satelitní platforma nemá (nevím teda co UPC, ale na Skylinku i CS-Linku je to stoprocentně).

Reagovat
JozkokozleJ

Mam za to, ze DSF vysiela volne na Astre. Tam nie je nic o dohadovani ohladne vysielacich prav. Ak si uzivatel zadovazi nejaky ten komponent, ktory mu dovoli chytat dve druzice sucasne, bude prijmat Digi i Astru.

Reagovat
jv

Koukal jsem na to, je to tak.

Reagovat
Arne

Tyhle ze Sport1 se nedají, ale často v sobotu večer můžeš na youtube zastihnout sobotní sestřihy z ARD... Je to ale fakt třeba jen dvě hodiny, než to kvůli právům stáhnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Nove dresy Bayernu pre nasledujucu sezonu. Co si o nich myslite?

http://www.bayern.munchen.pl/artykul,nowe-stroje-wyjazdowe-ujawnione,10249

Reagovat
jv

Nejsou špatný, ale nedal bych tam ty svislý pruhy. Mně jako nefanouškovi Bayernu nevadí ani ta netradiční barva.

Reagovat
Bayern +

A mne i ako fanúšikovi farba tiež vôbec nevadí, v zápase to vyznie pekne, ja mám decentné množstvo oranžovej rád. Vyslovene gýčová oranž sú napr. away kit Swansea.

Reagovat
jv

Jojo, tohle je takový jednoduchý a podle mě i docela povedený. Změna se musí taky jednou za čas udělat, už jenom kvůli marketingu, to je v tomhle byznyse nevyhnutelné (viz. třeba nedávno dresy Slávky).

Reagovat
smazaný uživatel

ale jde ta změna udělat i tak, aby marketing byl na tom dobře a byly zachovány tradiční barvy klubu

Reagovat
jv

Jasně, ale oni už asi chtěli sami po letech změnu (podle mě se za rok/dva vrátí k tradici).

Reagovat
smazaný uživatel

i když se mi Bayern hnusí a protivý, tak ta oranžová u nich mi nějak vůbec nesedí

Reagovat
jv

Je to nezvyk, to je fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Zasranej Eurosport. Ono je Bayern-Stuttgart a oni dávají nějáký Schalke s podělanou Herhou. To bude zase zážitek sledovat to na internetu..

Reagovat
smazaný uživatel

a koho zajímá nějaký podělaný Bayern, který o nic nehraje. Hertha aspoň hraje o záchranu a tím je ten výběr zápasu zajímavějšáí...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

*zajímavější

Reagovat
jv

Stoprocentně. (i když já stejně budu kvůli reportům koukat na BVB, ale jinak bych snad dal i přednost Schalke - Hertha)

Reagovat
smazaný uživatel

já nebudu koukat ani na jedno pač sem v práci..Ale od 17. hodin to jistí aspoň textový onlajn na echt důležitý zápas Baníku

Reagovat
jv

Tohle musíte zvládnout.

Reagovat
smazaný uživatel

už vím, jak se cítí Arne. Je to fest o nervy. Kor když si vemu, že náš tým je jeden z nejdéle působícím klubem v české lize (46 let bez sestupu).

Reagovat
jv

Já si prožil loni se Slávkou... a pořád je to na bodě nula.

Reagovat
smazaný uživatel

no, u tebe je to dobrý, že už máte jistou záchranu a věc druhá, Slavie a Příbram mohou rozhodnout o sestupu. Nejdřív dnes hraje s Příbramí Bohemka a my s nima příští týden a pak vzápětí hrajem se Slavií a Bohemka s nima zavírá ligu.

Reagovat
jv

To je pravda, ale pořád to není žádná hitparáda, jestli nedorazí posily, tak to bude špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

OT : Po sezoně by měl do londýnské Chelsea zamířit Marko Marin... hm, dobrá posila pro Chelsea, solidní oslabení Werderu.

Werder moc nasledovaný nemám, může mi někdo říct, jestli má Werder ve vlastních řadách solidní náhradu?

Reagovat
jv

Nemá. Ale tohle je pro Werder výhra - bez nadsázky. Marin šel rok od roku dolu, nenaplnil vůbec očekávání, se kterýma do Brém přicházel (nejdražší posila dua Allofs - Schaaf) a to, že ho prodají takřka za to, kolik je před třema lety stál, je pro ně skvělý a můžou za to nakoupit hráče na místa, kde hoří daleko víc (stoper, bek, útočník)... Třeba to použijí na toho Petersena a Trappa, to by vůbec neprohloupili.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, já ho mám právě pořád zafixovaného jako toho nadějného mladíka. Hm, tak to jsem asi někde ustrnul . Dík za info

Reagovat
jv

Tak mladík to pořád je a třeba mu ten přestup pomůže, uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Marin v Cfc - má na to ten kluk? Nějaký lepší popis, primární pozice atd bey pomohla, děkuju

Reagovat
jv

Něco máš už výš. Rychlý, agilní AM/křídlo, solidní vedení míče a klička, ale takřka vůbec se nenutí do zakončení, radši přihraje... sbírá tak docela hodně asistencí, akorát letos je to v tomhle ohledu taky špatný. Umí solidně rozehrát standardky, střela z dálky taky slušná (ale skoro to nevyužívá), je celkově hodně náladovej, a proto ho taky Schaaf poslední dobou (rok a půl) častokrát nechával vychladnout na lavičce, i když by ho třeba potřeboval...

Celkově v Brémách určitě nenaplnil potenciál, se kterým tam přicházel. Ta první sezóna, když tam byl s Özilem ještě šla, ale od té doby jde dolu... Podle mě nemá na PL ani vhodný dispozice, je strašně náchylný na zranění (letos tak promarodil takřka celou sezónu).

Když se ukázal v Gladbachu a pak i ze začátku ve Werderu, tak byl pravidelně v repre, poslední dobou ho ale Jogi vůbec nepovolává... na podzim tomu budou už dva roky, co hrál za repre naposledy (a v současný, neustále se na jeho pozicích zvyšující konkurenci už se tam bude těžko vracet).

Reagovat
smazaný uživatel

zvykni si na to, že jste dostali někoho, kdo leží na zemi tak rád jako Busquets

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, neví někdo, proč jsou tohle kolo všechny zápasy ve stejný den a čas?

Reagovat
smazaný uživatel

blíží se konec ligy, tak aby to bylo spravedlivé...

Reagovat
jv

Aby se nemohlo taktizovat, apod. Hraje se to takhle pravidelně, takřka všude.

Reagovat
slovaňáák

To byla trefa.

Reagovat
jv

Owo s Lucasem zavzpomínali na starý časy...

Reagovat
slovaňáák

Lucas BVB - Lautern 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Lucas, to je forma

Reagovat
smazaný uživatel

Boj o korunu střelců bude ještě zajímavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ten Gladbach nesnáším!!!! Grrrr...takovej krásnej kurz to byl a všechno vyšlo...:))

Reagovat
Arne

Celkově musím dnešní hrací den brát pozitivně... Je ohromný štěstí, že s tím zoufalstvím, co předvádíme, tak máme před posledním kolem docela i reálnou naději na baráž. Köln doma Bayern neporazí, o tom jsem přesvědčen. Bayern tam bude mít zápasový rytmus už jen týdenní, nemůže většinou hráčů nechat ladem dva týdny. V Berlíně zase Hoffenheim, Babbel se určitě bude chtít vytáhnout, ale díky dnešní prohře nemá o co hrát. Suma sumárum - tři body proti TSG se rovnají baráži.

Dnešní zápas asi nemá smysl hodnotit... Neviděl jsem to (asi spíš naštěstí) ani zdaleka celý, ale z toho, co jsem vidět mohl, bylo jasné, že bez šance. Nedat už asi sedm let gól v GE, to je taky síla. Nakonec jsem i docela rád za to, že si Raúl dal branku, už to nic neřešilo a takovou rozlučku mu fakt přeju, stejně jako Schalke přímou LM.

Reagovat
JozkokozleJ

Köln proste nemoze porazit Bayern! Tiez je ale pravda, ze i vyhra Herthy... vzhladom na to co predvadzaju celu jar, to musi byt pritomna stastena (podobna domacemu zapasu s Werderom).

Reagovat
jv

Teď už ale zase nemá na výběr... to všechno staví novou situaci.

Reagovat
jv

Hm, to zamrzí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele