Bundesliga - preview 31. kola

02.05.2015, 09:00, aktualizováno 03.05.2015, 08:46
Previews
Žádnému z celků bojujících o záchranu se v sobotu nepodařilo vyhrát a nyní je na tahu Hamburk, ten cestuje do Mainzu. Borussia Mönchengladbach bojuje o přímou účast v Lize mistrů a moc by se jí hodily body z trávníku Herthy...
1. FSV Mainz 05 - Hamburger SV  (neděle 15:30)
Zatímco domácí Mohuč už s největší pravděpodobností Bundesligu uhájí, Hamburk bude mít ve zbývajících čtyřech utkáních ještě dost práce s udržením.

Ví to i Bruno Labbadia, jehož hráči minulý týden zvládli zápas s Augsburgem a dokonce v něm vstřelili tři branky. Přesto zůstávají v této statistice s devatenácti přesnými zásahy suverénně nejméně produktivním týmem letošního ročníku. Jen pro upřesnění, druhý Paderborn má po vítězném duelu s Freiburgem na kontě o deset přesných tref více.

"Na Mohuč se připravujeme už od úterý. Proti Augsburgu jsme sice podali dobrý výkon, ale jsem přesvědčený o tom, že kvalita naší hry může být ještě lepší. Zápasy se nevyhrávají sami od sebe. Vždyť i takový Rafael van der Vaart po té výhře prohlásil, že si připadá, jako by vyhrál celou Bundesligu," řekl Labbadia, který má být tím spasitelem, jenž nedopustí, aby se HSV po necelých dvaapadesáti letech propadlo o úroveň níže.

Dvěma přesnými trefami se zaskvěl Pierre-Michel Lassoga, jenž v závěru loňské sezony svým gólem v baráži s Fürthem zajistil klubu z přístavního města další prvoligové boje, a jeho kouč doufá, že se mu bude dařit i v letošních zbývajících střetnutích: "Je výborné, že se mu teď vyhýbají zranění a že mu spoluhráči pomáhají dostat se do pozic, ze kterých může skórovat. Věřím, že bude velmi platným hráčem i proti Mohuči."

Její trenér Martin Schmidt ví, že pokud uspěje, z Bundesligy už se svým týmem nemůže sestoupit. Zároveň dodal, že rozhodně s nejbližším soupeřem, který je tedy současně nejtradičnějším klubem nejvyšší německé soutěže, nikterak v jeho situaci nesympatizuje. První vzájemný souboj vyhrál Hamburk, ovšem Mohuč má z posledních dvou duelů na kontě šest bodů. Přesto se očekává vyrovnané utkání.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Brosinski, Bungert, Bell, J.-H. Park - Geis, Baumgartlinger - Jairo, Malli, Koo - Okazaki
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Westermann, Djourou, Rajkovic, Ostrzolek - Kacar, van der Vaart - Stieber, Holtby, Olic - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.80 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach  (neděle 17:30)
Hertha se nadále vznáší jen těsně nad sestupovými vodami, zatímco Gladbach musí kvůli vítězství Leverkusenu nad Bayernem Mnichov urvat v hlavním městě Německa všechny tři body, aby nepřišel o výhodu přímé účasti v základní skupině Ligy mistrů.

Rozhodně to bude na Olympijském stadionu velmi, velmi zajímavé střetnutí. Zvláště pak pro trenéra Hříbat Luciena Favreho, který Starou dámu před příchodem k současnému zaměstnavateli dva roky trénoval. A nutno dodat, že i tam si počínal úspěšně, neboť vybojoval pohárovou Evropu, přičemž kdyby ve své poslední sezoně v klubu získal jen o dva body více, mohlo z toho být senzační předkolo Ligy mistrů.

Ještě pikantnější však na tomto nedělním duelu je, že tehdy byl přímým nadřízeným Pála Dárdaie, jenž nyní sedí na lavičce celku z Berlína. "Solidní trenérský potenciál měl už tehdy. O fotbale jsme si vždycky velmi pěkně popovídali. Mým pokynům také pokaždé výborně rozuměl," prohlásil švýcarský kouč na adresu svého maďarského kolegy.

"Od Luciena Favreho jsem se naučil mnohé. Především co se taktické přípravy týče. Rozhodně můžu říci, že jsme spolu skvěle vycházeli," řekl Dárdai. Kamaráčofty však půjdou v podvečer stranou, neboť body potřebují v jednatřicátém kole oba celky. "Moc bychom si přáli porazit jeden z těch velkých klubů. Spousta lidí mi říkalo, jak výborně jsme hráli minulý víkend proti Bayernu. Ale nic jsme z toho ve finále neměli. Na druhou stranu, to už je minulost a my se soustředíme jen a jen na budoucnost," dodal bývalý záložník, jenž za Herthu odehrál na 300 zápasů.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekarik, S. Langkamp, Brooks, Plattenhardt - Skjelbred, Lustenberger - Haraguchi, Stocker, N. Schulz - Kalou
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Brouwers, Alvaro Dominguez, Wendt - Kramer, G. Xhaka - Herrmann, F. Johnson - Raffael - M. Kruse
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Freiburg - SC Paderborn  (sobota 15:30)
Důležitý záchranářský souboj uvidí fanoušci ve Freiburgu, kam přijíždí nováček z Paderbornu. Oba celky totiž od sebe dělí pouhé dva body; domácí jsou na tom na čtrnáctém místě lépe, aktuálně sedmnáctí hosté je však v případě úspěchu mohou v tabulce přeskočit..

Nutno dodat, že s takovým scénářem počítá jen málokdo; Paderborn je venku jedním z nejslabších týmů celé ligy, zatímco Freiburg na jaře působí dojmem týmu, který nakonec nebude mít se záchranou problémy. Získávat adekvátní výsledky nicméně dělá svěřencům Christiana Streicha problémy celou sezonu; nyní čekají na výhru celkem tři zápasy, naposledy pouze remizovali 2:2 se Stuttgartem.

V dnešním duelu však budou favority, a Streich si dobře uvědomuje, že pro zbytek sezony mají osud ve vlastních rukou. "V našich posledních čtyřech zápasech se postavíme hned třem přímým konkurentům. To si určitě zaslouží zmínku," přemítal domácí kouč. "Není to pro nás špatná situace. Nejdříve ale musíme porazit Paderborn, což nebude vůbec jednoduché. Musíme předvést výkon na hranici svých možností," dodal.

Důvodem prý není ani tak síla hostujícího týmu, jako spíše jeho motivace. "Paderborn nemá co ztratit," vysvětluje Streich. "Celou sezonu hrají opravdu dobře, vždy představovali těžkého protivníka. Dokonce i ve venkovních zápasech, které nakonec prohráli. Je to kvalitní, fyzicky silný tým. Musíme si na ně dát velký pozor."

Zatímco si domácí stratég pochvaloval květnový los (Freiburg se vedle Bayernu utká ještě s Hamburkem a Hannoverem), jeho protějšek André Breitenreiter kladl svým svěřencům na srdce jeden důležitý detail - za každou cenu se vyvarovat faulů ve vlastním vápně. "Freiburg už tuto sezonu vybojoval devět penalt. Musíme být chytří a držet nervy na uzdě," podotkl. Hostům budou v dnešním důležitém zápase chybět Florian Hathertz, Mario Vrančić a Michael Heinloth.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Bürki - Riether, Krmaš, Mitrović, Günter - Schuster, Sorg - Schmid, Klaus - Petersen, Mehmedi
SC Paderborn - pravděpodobná sestava:
Kruse - Vučinović, Rafa Lopez, Hünemeier, Brückner - Koc, Rupp, Bakalorz, Stoppelkamp - Kachunga, Lakić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
V zápase mezi Brémami a Frankfurtem bude většina pozornosti upřena na jediného člověka - Thomas Schaaf se totiž poprvé v nové roli vrací na Weserstadion. Legendární bývalý lodivod Werderu bude mít nyní za úkol obrat svůj někdejší tým o cenné body..

A přestože domácí stále bojují o pohárovou Evropu, fanoušci by nejspíš ani nemohli být naštvaní, kdyby se mu to opravdu povedlo. Schaafův profesní život je totiž s brémským klubem spjat více než pevně, strávil v němž (jako hráč a později trenér) neuvěřitelných 41 let a rezignoval až v roce 2013. Frankfurtská mise je jeho od té doby prvním angažmá.

Čtyřiapadesátiletý stratég se proto ani nesnaží zastírat, že návrat do Brém je pro něj hodně emotivní. "Samozřejmě že se těším na návrat, znovu uvidím spoustu známých. Nejedu ale na výlet, mým úkolem není pozdravit staré přátele," připomněl. "Mým úkolem je uspět s Eintrachtem."

Domácí zase před sentimentem chrání vyostřená situace v horní polovině tabulky - pouhé tři body dělí Werder od šesté příčky, což dává svěřencům Viktora Skripnika pádný důvod doufat v nečekaný průnik do pohárové Evropy. Na hřišti tedy půjdou emoce stranou, i když jinak se snad všechny předzápasové konverzace točily kolem Schaafova návratu.

"Jsem si jistý, že fanoušci ho znovu rádi uvidí," nepochybuje obránce Philipp Bargfrede. "Před a po zápase mohou slavit s ním, my je ale budeme potřebovat během zápasu. Pokud se chceme posouvat v tabulce, potřebujeme získávat body, zejména na vlastním stadionu," dodává prozaicky s tím, že sice vděčí Schaafovi za svoji kariéru, ale to musí dnes stranou. Alespoň do finálního hvizdu; po něm bude mít trenérská ikona dostatek času pozdravit se s tribunami.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Casteels - Gebre Selassie, Prödl, Lukimya, Sternberg - Bargfrede - Fritz, Junuzović - Aycicek - Selke, di Santo
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Chandler, Zambrano, Anderson, Oczipka - Aigner, Stendera, Hasebe, Kittel - Valdez, Seferović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.75 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Jeden z nejzajímavějších duelů sobotního programu se odehraje v Sinsheimu, kde tamní Hoffenheim přivítá tabulkového souseda Borussii Dortmund. Hosté z Vestfálska se nachází v dobrém rozpoložení, po dvou vítězstvích v lize si totiž dokázali v úterý připsat cenný skalp Bayernu znamenající postup do finále. I domácí dokázali naposled přerušit sérii porážek a v přímém souboji o Evropu si dělají zálusk na tři body.

Hoffenheim s Dortmundem se za poslední měsíc střetávají již podruhé. Začátkem dubna se v rámci čtvrtfinále DFB-Pokalu radovala z vítězství Kloppova družina, když o výhře 3:2 rozhodl až v prodloužení krásnou střelou Sebastian Kehl. V následném semifinále pak Borussia vyřadila i svého mnichovského rivala a o kvalifikaci do evropských pohárů tak nadále bojuje na dvou frontách.

Z úspěchu se radoval i výkonný ředitel klubu Joachim Watzke. "Bylo to vzrušující. Sen Jürgena Kloppa o slavícím autobusu na Borsigplatz (hlavní dortmundské náměstí - pozn. redakce). Ale nejprve cestujeme v Bundeslize do Hoffenheimu. Bude to nesmírně důležitý zápas v boji o Evropskou ligu," myslí si Watzke.

K postupu přes Bayern výrazně dopomohl brankář Mitchell Langerak, jenž v celém utkání předváděl skvělé zákroky a svoje mužstvo podržel i penaltovém rozstřelu. "Mitch chytal skvěle. V takovém zápase potřebujete podporu od brankáře. Měli jsme však i potřebné štěstí," nešetřil chválou trenér Klopp. Australský gólman se mezi třemi tyčemi objeví i v sobotu, tradiční jedničku Weidenfellera totiž nepustí do hry zranění pánve.

Dortmundu nepomůže ani Kevin Großkreutz, který si v úterý přivodil zranění kolene a sezóna pro něj skončila. Na marodku se pak kvůli svalovým potížím znovu vrátil Marco Reus. Jehož místo v sestavě tak zřejmě zaujme Kagawa nebo Kampl. Na druhé straně lodivod celku z Bádenska Markus Gisdol nemůže počítat s dlouhodobě zraněným mladíkem Sülem a vykartovaným středopolařem Stroblem.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Beck, Abraham, Bicakcic, Toljan - Rudy, Schwegler, Polanski - Volland, Firmino - Modeste
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Langerak - Durm, Sokratis, Hummels, Schmelzer - Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Kagawa, Mkhitaryan - Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 4.00 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Hodně důležitý zápas čeká na fotbalisty Augsburgu a Kolína - domácí mohou v případě výhry udělat výrazný krok směrem k evropským pohárům, pokud ale prohrají, dotáhnou se na blízkost pohárových pozic naopak hosté. Oba trenéři byli před zápasem spíše opatrní a šetřili velkými prohlášeními..

Peter Stöger, lodivod Kolína, má v této otázce jasno - cílem pro zbytek sezony je zajistit si co nejrychleji definitivní záchranu. Aktuálně jsou Kozlové v klidném středu tabulky, nečekaně silný či slabý květen by je však mohl ještě v tabulce posunout oběma směry; na sedmé místo ztrácí pět bodů, na sestupovou zónu má náskok sedmi.

"Evropské poháry nejsou starostí naší, ale Augsburgu," připomněl Stöger, že domácí ještě čeká nelehký finální měsíc - stále sice drží šesté místo, které by jim zajistilo první účast v EL v klubové historii, ale v posledních jedenácti zápasech vyhráli pouze dvakrát a jejich podzimní forma je ta tam. "My chceme především zůstat v Bundeslize, to je náš prvořadý cíl. Pokud o jeho splnění můžeme rozhodnout už dnes, uděláme vše pro to, aby se to povedlo. Potřebujeme body pro jistotu záchrany, Augsburg potřebuje body pro postup do EL. Neočekávám proto, že některý z týmů bude bránit," shrnul rakouský kouč.

Markus Weinzierl, trenér Bavorů, se svým kolegou souhlasí a podotýká, že dnes budou jeho svěřenci spoléhat i na podporu z tribun. "Samozřejmě jsem rád, že nás teď čeká venkovní zápas, protože před vlastním publikem jsme mnohem silnější," uvedl. "Fanoušci jsou naším dvanáctým hráčem a můj tým je chce odměnit za jejich věrnou podporu." Vyslovovat nahlas slova 'Evropská liga' je však v Augsburgu zatím tabu: "Náš osud je v našich rukou, to my rozhodneme, jaké umístění nám bude patřit po konci sezony," dodal prostě Weinzierl.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Hong, Klavan, Baba - Baier - Esswein, Feulner, Altintop, Werner - Bobadilla
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Brečko, Maroh, Wimmer, Hector - Risse, Vogt, Lehmann, Gerhardt - Osako, Ujah
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Hannover 96  (sobota 15:30)
Katastrofální jarní výsledky odsoudily Hannover k tuhému boji o přežití, jejich nový kouč Michael Frontzeck však před těžkým výjezdem do Wolfsburgu učinil velké symbolické gesto - odmítl totiž případný bonus za záchranu a dal tak jasně najevo, že svému týmu ve zbývajících zápasech plně důvěřuje.

Die Roten to v roce 2015 vůbec, ale vůbec nejde. Stále čekají na první vítězství, a přestože z klubu opakovaně zaznívaly hlasy na podporu trápícího se trenéra Tayfuna Korkuta, nakonec vedení přece jen došla trpělivost a turecký stratég měsíc před koncem sezony musel své místo opustit. Vystřídal jej Frontzeck, jemuž byla nabídnuta speciální odměna v případě, že dokáže hrdý klub vyvést ze sestupových vod.

"Klub zkouší všechny cesty, které považuje za správné, a je to tak v pořádku," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci. "Nicméně nikdy jsem ještě neviděl hráče běhat rychleji, skákat výše či střílet přesněji jen proto, že si mohou vysloužit bonus. Odmítám věřit, že by nám příslib peněz navíc pomohl hrát lepší fotbal."

Frontzeckovy metody motivace jsou docela odlišné - pokud prý jeho svěřenci dnes nezvítězí, hned zítra si sbalí kufry a odjedou na speciální tréninkový kemp. "O této možnosti uvažujeme," připustil někdejší lodivod Borussie Mönchengladbach, který má v Hannoveru smlouvu pouze do konce této sezony.

Porazit Vlky na jejich půdě však nebude nic jednoduchého, přestože aktuálně druhý tým tabulky a čerstvý finalista Pokalu má účast v příštím ročníku Ligy mistrů už zajištěnou. Určitou šancí by pro hosty bylo, kdyby domácí měli v hlavách blížící se pohárové finále s Dortmundem, to však podle jejich kouče Dietera Heckinga rozhodně není na pořadu dne.

Hecking má mimochodem na Hannover bohaté vzpomínky - až do loňské sezony bylo jeho jméno zapsáno v klubových análech v kolonce 'nejdéle sloužící trenér v historii', než jej překonal Mirko Slomka. Nyní má přísný stratég za úkol svůj bývalý klub porazit a upevnit si tak stříbrnou pozici.

"Naším momentálním cílem je přímá kvalifikace do Ligy mistrů. Abychom si ji zajistili, musíme ještě posbírat pár vítězství," uvedl Hecking, který by se rád vyhnul pádu na čtvrtou příčku a nutnosti absolvovat předkolo milionářské soutěže. "Výhra v semifinále poháru (4:0 nad Bielefeldem) nám dodává sebevědomí před zápasem s Hannoverem, který považujeme za velmi důležitý. Musíme i nadále vyhrávat, abychom splnili náš cíl. Můj tým si to uvědomuje a je plně soustředěn na nadcházející utkání," dodal domácí trenér.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Vieirinha, Naldo, Klose, Rodriguez - Luiz Gustavo, Arnold - Perišić, De Bruyne, Schürrle - Dost
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Schmiedebach, Marcelo, Schulz, Albornoz - Sané, Andreasen - Ya Konan, Kiyotake, Prib - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Schalke se propadá tabulkou stále níže a pokud chce napřesrok hrát pohárovou Evropu, musí urychleně zabrat. Domácí zápas proti sestupem ohroženému Stuttgartu představuje papírově dobrou možnost odrazit se k silnému závěru sezony, hosté si však do Gelsenkirchenu rozhodně nejedou pro porážku..

Svěřencům Roberta Di Mattea v posledních týdnech jednoduše došel dech a v současnosti patří k celkům s vůbec nejhorší formou v lize; nevyhráli už šestkrát v řadě a během této série přišli o možnost zahrát si na podzim Ligu mistrů. Ani Evropská liga není tímto tempem žádnou jistotou - a zakončit ročník mimo pohárové příčky by pro hrdé Königsblauen, kteří ještě na začátku roku 2015 málem vyřadili slovutný Real Madrid z osmifinále Ligy mistrů, bylo pořádnou ostudou.

Tento scénář přitom není vůbec nereálný, uvážíme-li, že nyní páté Schalke má na kontě 42 bodů, což je pouze o tři více než osmý Dortmund a deváté Brémy; v nejhorším případě se může Di Matteův tým propadnout mimo elitní skupinku už po tomto víkendu. Stuttgart je sice poslední, na přímou záchranu nicméně ztrácí pouze dva body, a navíc má na lavičce velkého odborníka na Königslbauen - Huuba Stevense, domácími fanoušky považovaného za nejlepšího kouče klubové historie. Nyní se nizozemský stratég postaví proti 'svému' klubu s jediným cílem: zvítězit.

Na Di Matteovu hlavu se mezitím snáší lavina kritiky. "Musíme využít každou příležitost, která se nám naskytne, abychom se kvalifikovali do Evropské ligy. Nesmíme se bát udělat změny," přemítal italský trenér, jehož pozice v klubu je podle všeho i přes sérii neúspěchů nadále pevná. Dnes navíc dost možná bude moci spoléhat i na konečně uzdraveného Juliana Draxlera, který se zdá být konečně plně připraven.

Ve stuttgartském táboře je situace ještě vážnější - tradičnímu klubu hrozí vážné nebezpečí sestupu, a v týdnu navíc prosákla na povrch údajná domluva členů vedení, že po sezoně nahradí Stevense Alexanderem Zornigerem. Oficiální klubové vyjádření tyto dohady ihned dementovalo, nicméně sám (současný) kouč si z řečí nic nedělá. Důležité prý je, co jeho hráči předvedou ve zbývajících čtyřech zápasech sezony.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höwedes, Matip, Nastasić, Kolasinać - Neustädter, Aogo - Farfán, Meyer, Choupo-Moting - Huntelaar
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Klein, Baumgartl, Niedermeier, Sakai - Dié, Gentner - Harnik, Maxim, Kostić - Ginczek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov  (sobota 18:30)
Už ani v teoretické rovině nemůže Bayern Mnichov přijít o mistrovský titul. Nedá se však čekat, že by jeho hráči ve zbytku ročníku něco vypustili. V sobotu v podvečer se bavorský velkoklub utká se čtvrtým Leverkusenem, který má v závěru sezóny jediný cíl - zajistit si přímý postup do Ligy mistrů. Současná čtvrtá příčka by totiž zajišťovala pouze kvalifikaci do posledního předkola.

Svěřenci Pepa Guardioly v úterý trochu překvapivě vypadli z německého poháru a porážka mrzí o to víc, že přišla proti největšímu rivalovi - dortmundské Borussii. Bayern měl v tomto duelu převážnou část zápasu převahu, z čista jasna však vyrovnal Aubameyang a o vítězi museli rozhodnout až pokutové kopy, které Roten naprosto nezvládli, když neproměnili ani jednu ze čtyř penalt.

Konec v DFB-Pokalu navíc zhoršuje ještě fakt, že po utkání se zase rozšířila marodka. Svůj návrat na hřiště uspěchal Arjen Robben, který si během čtvrthodiny na trávníku natrhl lýtkový sval a sezóna pro něj skončila. Tvrdý souboj s brankářem Langerakem zase Lewandowski odnesl otřesem mozku a zlomeným nosem. Štěstí pro Guardiolu je, že by stejně jako jeho kolega Ribéry měl být do semifinálového klání Ligy mistrů s Barcelonou připraven. I tak zůstává marodka poměrně početná, zranění jsou Starke, Alaba, Badstuber, Boateng a Thomas Müller.

S ohledem na náročný program a zmiňovaný zápas s Barcelonou se dá očekávat, že Guardiola některé opory, které mu ještě zbyly, nechá v sobotu odpočívat. Na svou příležitost by se tak mohli těšit mladíci Weiser, Rode, Gaudino, Kurt či zkušený útočník Pizarro. Kouč Leverkusenu Roger Schmidt se pro změnu musí obejít bez Papadopoulose, Kruseho, Castra a Yurchenka.

Leverkusen je neporažen už devět ligových zápasů. Se svým sobotním soupeřem se střetli nedávno v rámci čtvrtfinále domácího poháru a Bayern zvítězil 0:2. Ostatně stejně jako v pěti předcházejících vzájemných duelech, Bayer se ze skalpu nejslavnějšího německého klubu radoval naposled před třemi lety.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Hilbert, Toprak, Jedvaj, Wendell - Bender, Rolfes - Bellarabi, Calhanoglu, Son - Kießling
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Benatia, Dante, Weiser - Rode, Schweinsteiger, Gaudino - Götze, Kurt - Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov30244277:1376
2.VfL Wolfsburg30187563:3261
3.Borussia Mönchengladbach30169545:2257
4.Bayer Leverkusen301510557:3255
5.Schalke 04301191038:3442
6.FC Augsburg301331438:4042
7.TSG Hoffenheim301171245:4840
8.Borussia Dortmund301161340:3739
9.Werder Brémy301091146:5939
10.1. FSV Mainz 0530813942:4137
11.Eintracht Frankfurt30991251:5936
12.1. FC Köln308111130:3635
13.Hertha BSC30971434:4634
14.SC Freiburg306121231:4130
15.Hannover 9630781533:5129
16.Hamburger SV30771619:4628
17.SC Paderborn306101427:5828
18.VfB Stuttgart30691534:5527
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 15:30TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund (host Jan Klíma)
sobota 18:30Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov
neděle 15:301. FSV Mainz 05 - Hamburger SV
neděle 17:30Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (97)

Přidat komentář
andycek1

Nedavno BVB sa topili v strede a zrazu su najvacsi rivali Bayernu lritem pro Bayern nejsu ani zdaleka. Umelo vytvorene Der Klassiker

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hlavne šláger v posledných rokoch dvoch najsilnejších klubov v Nemecku, že to média berú trošku inak tak čo už. Samozrejme je to vybičované a celosvetovo najviac sledované stretnutie z BL, hrali medzi sebou o trofeje na všetkych frontoch a práve trofeje sú vo futbale dosť podstatné. Ale inak to neni avizované ani ako derby, takže môžeš byť v kľude Najväčšie derby vždy bolo Schalke - Dortmund.

Reagovat
andycek1

S04-BVB su na tom tak rovnako ako Bayern-Norimberg

Reagovat
Arne

Jako věhlasem nebo čím myslíš? Tohle je tak čtvrtý top derby v Německu, kromě Revieru je před ním tutově Nordderby a pak Porýní (FC - Gladbach, žádný Bayer).

Reagovat
cologneFC

::thumbsup:

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Moje fanta zapláče Ale aspoň si zahraje Kurt a není tak velké riziko, že by Müller nemohl hrát v odvetě.

Reagovat
db18

Brandt mohl jít do Bayernu, kvůli konkurenci se ale rozhodl pro Leverkusen.

- Julian #Brandt, warum er nicht zu Bayern ging: "Weil auf meiner Position Robben und Ribery spielen, die räumst du nicht mal so eben weg."

Reagovat
Bayern +

Inak kto sa s nami najviac spája od leta a koho by si si ty prial? Ten Howi by bol ideál, univerzálny nákup lepiča do toho nášho ementálu.

Reagovat
db18

Teďka Ilkay, zbytek nějak utichl, jinak se s náma pořád spojuje asi milion pravých beků... Akorát Brano tuším přestup vyloučil.

Reagovat
db18

A vlastně nejaktuálnější je Xhaka.

Reagovat
db18

Na mdr dnes od 14:00 souběžně Dynamo proti Stuttgarter Kickers a Hallescher FC s Regensburgem. (kdyby si někdo chtěl dát pauzu od hokeje, ale zůstával doma)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja po skončení našich asi zapnem Dynmo

Reagovat
db18

Tak jestli tenhle gól zpečetí sestup Jahnu...

Reagovat
smazaný uživatel

na RBB ide Unterhaching - Cottbus a na NDR ide Bielefeld - Kiel. Asi ide na tú Arminiu 2.polčas aspoň. Každopádne bohatý výber dnes

Reagovat
smazaný uživatel

SGD vede 3:1 a nakonec 3:3

Reagovat
smazaný uživatel

Arminia tieež dostala práve gól na 2:2 v 90.min.

Reagovat
db18

Nakonec 3:4. Ale Jahn si postup zpečetil opravdu stupidnim způsobem - brankář si nezpracuje balon a sklepne ho akorát na nohu útočníka, který už v pátý minutě dá gól na 1:0, pak sice hráli dobře, ale na 2:0 gól z hloupé penalty.

Reagovat
smazaný uživatel

Langerak - Durm, Subotic, Hummels, Schmelzer - Kehl, Gündogan - Kuba, Kagawa, Mkhitaryan - Aubameyang

Chybí jenom Marco..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Piszczek už je na lavičke, a je tam aj Jojič.

Reagovat
slovaňáák

Jojić je tam relativně často, přesto neodehrál na jaře ani minutu...

Reagovat
smazaný uživatel

Mne dosť chýba aj Nuri

Reagovat
stas87

Choreo v Bremach

Tak a podme za vyhrou od prvej minuty

Reagovat
smazaný uživatel

daj vedieť potom ako Sternberg to zvláda

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečné... necelých 8 minut jsem vydržel se zaplým komentářem na ES2.

Dýl už to nezvládnu

Reagovat
stas87

Kto komentuje?

Reagovat
smazaný uživatel

netuším..

Reagovat
smazaný uživatel

hlas z rychlých prachů

Reagovat
stas87

ja si to nepustim,sledujem Werder.Meno nevies?

Reagovat
smazaný uživatel

Tommy

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Co to jako je? Modeste i Schwegler už měli mít 2 jasné žluté!!

Reagovat
smazaný uživatel

Schmelzer

Reagovat
slovaňáák

Schmelzere, co to zase vyvádíš...

Reagovat
smazaný uživatel

Mats

Reagovat
slovaňáák

Král.

Reagovat
smazaný uživatel

a 1. asistence v sezoně od Mickyho

Reagovat
slovaňáák

To mě ani nepřekvapuje. Ale jen ať se snaží a trošku zvýší svoji cenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Lautern si dnes pozeral?

Reagovat
slovaňáák

Nie. Bohužel letos jsem viděl max dva zápasy jejich... Doufám, že se vyhnou baráži a postoupí přímo. Dneska si to zase akorát zkomplikovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ilkay snad dneska hraje za Hoffe - ten je úplně mimo mísu..

Reagovat
smazaný uživatel

Schmelzer pri tom góle ako amatér

Reagovat
smazaný uživatel

Kehl medzi troma famózne je ale čudné že napríklad u nás kde som vyrastal (okolie Prešova) nás všade učia postaviť sa k obom tyčiam pri rohu. A ono to neni až taká blbosť....

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole Shinji

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou obrany... to není možné

Reagovat
smazaný uživatel

šialené

Reagovat
stas87

Ja umrem..z 10 centrov si pre 9 z nich v pohode dojde Trapp,ked na dalsi ist nemoze,tak Assani hlavickou nastreli Selkeho a Trapp bezmocne pozera,ako mu lopta zapadne k zrdke.Je to lepsie ako proti Mainzu,no stale nedokazeme vytvorit suvislejsi tlak.Nastastie nas moze tento gol ukludnit a hrat bude musiet Eintracht.

Reagovat
slovaňáák

Paderborn

Reagovat
smazaný uživatel

šílené.. my ten druhý gol prostě nedáme

Reagovat
smazaný uživatel

zase nic

Reagovat
smazaný uživatel

škoda

Reagovat
smazaný uživatel

dovolím si tvrdit, že být tam Marco, tak vyhráme minimálně o 2 goly. To řešení finálních fází a zakončení naších hráčů dneska bbyla tragikomedie

Reagovat
smazaný uživatel

já prostě nesnesu pohled na Mikiho, vedení balónu slabé, ty přihrávky...to je hrůza, jakoby vůbec nevěděl, co se kolem něho děje. Jinak moc pěkný zápas, hodně šancí na obou stranách, takový rychlý fotbal, nahoru dolů, ale hlavně ty šance v závěru prostě musíme dát, to byly neskutečné tutovky

Reagovat
bayern987

Freiburg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Die #Bayer04-Startelf: Leno - Hilbert, Toprak, Jedvaj, Wendell - Reinartz, Rolfes - Bellarabi, Son - Calhanoglu, Kießling.

FC Bayern XI: Neuer - Rafinha, Strieder, Dante, Weiser - Lahm, Schweinsteiger, Martínez, Gaudino - Götze - Pizarro čo to je

Reagovat
bayern987

Reagovat
bayern987

Někdo link na Bayern?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
bayern987

Díky

Reagovat
stas87

Götze to si fakt myslel ze to skonci golom?

Reagovat
db18

Neviděl jsem to, ale on se pořád pouští do nesmyslných akcí a hlavou proti zdi, takže určitě myslel.

Reagovat
stas87

Obisiel Lena ale vracali sa tam Jedvaj a este niekto.Cakal by som,ze to napali nahoru aby obrancovia nemali sancu zasiahnut,on to ale posle po zemi a s malou razanciou..takze Jedvaj to v pohode upratal prec.

Reagovat
db18

tak ale s timhle zrovna pochodil i Lewa v poháru, protože tam Sokratis vyskočil... ale tam jsem taky nechápal, že to tam rval po zemi...

Reagovat
bayern987

To že hraje Basti znamená, že nebude hrát proti Barce? Pokud ano tak ať Pep už vážně táhne.

Reagovat
Bayern +

No vzhľadom na Bastiho formu sa tomu zas tak nedivím. Miliónkrát horší je zasa ten Lahm v strede a Rode zasa odignorovaný na lavičke.

Reagovat
smazaný uživatel

Pri tom Stefanovom neuznanom góle sa mi to zdalo dosť tesné. Práve dnes by mal ukázať Gotze čo je v ňom, neni tam Lewa, neni Robben, neni Ribéry. Zo začiatku som ho moc nevidel, teraz ku koncu už mal dobré momenty,hlavne technické kúsky.

Reagovat
Bayern +

Patrí k tomu lepšiemu, ale alibista je to stále. Oveľa smutnejší sú však Lahm so Schweinim, to je bieda.

Reagovat
smazaný uživatel

na debutanta čo hovoríš?

Reagovat
stas87

Pekne to Turek trafil

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, Leverkusen byl jinak neškodný.

Reagovat
bayern987

Dobře nám tak a debilovi Pepovi hlavně.

Reagovat
smazaný uživatel

po pravde vubec se netesim az budeme hrat s Barcelonou...

Reagovat
bayern987

Když se na ni tak koukám, bojím se, že dostaneme náklep.

Reagovat
TonCZek

hrozný výkon vypadalo to,že si přišli jen tak zahrát(odchodit), neunavit se.

škoda Götzeho šancí.

Reagovat
db18

Tak aspoň, že nabádají k tomu, aby si tam nikdo nic nedovoloval.

Reagovat
Arne

No to je samozřejmost, každopádně vidět Wolfsburg v našim kotli, to bude síla. Snad to BVB urve.

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by mi někdo vysvětlit toho Weisera z Bayernu? Je mladý, celkem dobrý..neříkám, že je to nějaký mega talent, ale když hraje, většinou patří k těm nejlepším, třeba včera. Pep ho nasazuje letos hodně často a přesto se ví, že v létě nedostane smlouvu a odejde zadarmo..trochu mi to vrtá hlavou.

Jinak, kde byste ho viděli? U mě asi Bayer nebo Gladbach.

Reagovat
Bayernista18

Pořád tu je šance, že tu smlouvu nakonec dostane.

Reagovat
Arne

Ještě tak před měsícem se počítalo s tím, že určitě půjde, ale teď Sammer nějak říkal, že je vše otevřené.

Reagovat
db18

Nejradši v Augsburgu. Jinak mu jde o smlouvu, tak kdo ví, jak by hrál jinak - neprosadil se v druhé lize a pak byl dlouho zraněný, takže docela čumim, kdy se mu povedlo udělat takový pokrok.

Reagovat
bayern987

Reagovat
AndR

To, že nedostane smlouvu je hodně neaktuální. Nikdo neočekával, že udělá takový obrovský skok nejen fotbalově, ale zdá se, že i mentálně. Nechává na hřišti všechno, je strašně pozitivní a zároveň skromný. Jak se tohle vše namíchalo, tak pochybuju, že smlouvu nedostane

Pokud by měl odejít nebo podepsat a jít hostovat, tak bych volil kvalitní týmy, které jsou zároveň nenápadné, přesto celkem útočný, dobrý fotbal hrající a to u středu tabulky - Augsburg, Mainz ideál.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Keby nebol Gotze zlatý chlapec nemeckého futbalu a nestál také peniaze tak ho na základe výkonov vyšupnú a nechajú si Weisera.

Reagovat
bayern987

Tak to ani náhodou.

Reagovat
AndR

https://pbs.twimg.com/media/CD3VQSoXIAETIEs.jpg:large - šéfové na kafíčku

+ http://www.mainpost.de/sport/Bundesliga-News-Zorc-BVB-wuerde-Guendogan-auch-an-Bayern-abgeben;art203,8702826

Ne že bych ho zrovna chtěl do Bayernu, ale když nechce podepisovat smlouvu, bylo by fajn, kdyby v Německu zůstal. Do Manchesteru prosím ne

Reagovat
bayern987

Ježiš, já ho nechci...

Reagovat
db18

Reagovat
TonCZek

a už vůbec ne kdyby měl kvůli něj odejít Basti

Reagovat
Bayernista18

Snad nevěříš tomu, že by odešel.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayernista18

Chudák Soto.

Reagovat
db18

původně se po konci smlouvy už chtěl vrátit domů kvůli rodině. Teďka mu Heidel dokonce nabídl prodloužení smlouvy, aby se ještě léčil u nich.

Reagovat
Bayernista18

34letý záložník Mainzu si ze souboje s Hamburkem odnesl vykloubené koleno, přetržený přední zkřížený i postranní vaz a natržený meniskus. Jestli bude moct znovu hrát fotbal, bude to takovej menší zázrak.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele