Bundesliga - preview 31. kola

17.04.2014, 08:19, aktualizováno 20.04.2014, 08:48
Previews
O hodně půjde v souboji Norimberku s Leverkusenem, domácí mohou opustit sestupové pozice, hosté se zase chtějí vrátit na čtvrtou příčku. Body do boje o záchranu nutně potřebuje také Stuttgart, který hostí třetí Schalke...
1. FC Norimberk - Bayer Leverkusen  (neděle 15:30)
Hodně těžkou úlohu má před závěrem sezóny der Club, který během posledních týdnů prohrává jeden zápas za druhým a nyní na svém písečku přivítá zlepšující se Werkself. Ta rovněž potřebuje body, aby se vrátila na čtvrtou příčku, kde momentálně sídlí Wolfsburg.

Užuž to s Norimberkem zpočátku jarní části vypadalo dobře, ovšem poté se franský celek opět vrátil do zajetých podzimních kolejí a výsledkem je sedm (!) porážek z posledních osmo ligových utkání. I tak má FCN stále šanci na udržení - patnáctí Švábi mají k dobru jen dva body.

Velkým problémem jsou pro domácí ekipu zápasy před vlastními fanoušky, kde se Frankům vůbec nedaří a z patnácti duelů svěřenci Gertjana Verbeeka vydolovali pouhých čtrnáct bodíků. Nepříznivou statistiku by nyní konečně rádi zlomili. "Pro záchranu uděláme všechno, co bude v našich silách," slibuje Verbeek. "Věděl jsem, do čeho jdu," dodal Holanďan.

Skvělý podzim a naprosto zpackaná druhá polovina sezóny, tak nějak bychom mohli ve zkratce charakterizovat dosavadní vystoupení Bayeru, který měl před sezónou tradičně smělé plány, ovšem nyní zcela reálně hrozí, že se mu je nepodaří naplnit. Farmaceutici chtějí opět do Ligy mistrů, ale na čtvrté příčce momentálně sedí Vlci (výhrou je Leverkusen může přeskočit).

Sascha Lewandowski, jenž se nedávno vrátil na plný úvazek k trenérskému kormidlu Bayeru (Sami Hyypiä musel odejít), tak má ve zbývajících čtyřech střetnutích jeden jediný cíl - skončit na čtvrté příčce a zajistit si tak kvalifikaci do Champions League. "Výhra s Herthou pro nás byla velmi důležitá," prohlásil na tiskové konferenci kapitán Simon Rolfes. "Proti Norimberku nás čeká velmi obtížný úkol," je si vědom Lewandowski, jehož tým má na Grundig Stadion pozitivní vzpomínky, když zde suverénně opanoval poslední dva ligové zápasy.

Dlouhodobě není FCN k dispozici Chandler, Hasebe, Ginczek (všichni koleno), Nilsson, Gebhart (oba svalové problémy) a Petrák (kotník). Kromě toho je distancovaný Hloušek.

Ani druhá strana na tom není o moc lépe. Vážná zranění kotníku respektive kolena trápí Hegelera a Kruseho, hrát nemůže ani Reinartz (Achillova šlacha), Wollscheid (kotník), Stafylidis (záda), Guardado a Sam (oba potíže svalového aparátu).
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Balitsch, Stark, Pogatetz, Pinola - Frantz - Feulner, Kiyotake, Campaña, Plattenhardt - Drmić
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Donati, Toprak, Spahić, Boenisch - L. Bender, Can - Brandt, Castro, Son - Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Schalke 04  (neděle 17:30)
Velikonoční neděli uzavře tradiční střetnutí mezi Stuttgartem a Königsblauen. Zatímco hostující strana bojuje na špici ligového pelotonu, Švábi se ze všech sil chtějí udržet mezi elitou i pro další ročník.

Další velmi špatnou sezónu prožívá tradiční bundesligový zástupce ze Švábska, který trápí výrazně nevyrovnané výkony, díky čemuž se opětovně plácá ve spodku tabulky. Logicky se tak Stuttgartu nevyhnula změna na postu trenéra, kde Thomase Schneidera nahradil Huub Stevens, jenž hned dvakrát úspěšně působil právě na Schalke. Nyní však stojí na opačném břehu.

Pod jeho vedením VfB udolalo Freiburg a špatně našlápnuto nemělo ani na půdě Borussia-Parku, ovšem na vedoucí branku Didaviho nakonec minutu před koncem odpověděl Arango a Stuttgart bral pouze bod. "Musíme se zejména vypořádat s tlakem, který nás během posledních čtyř duelů jistojistě čeká," nabádá ovečky zkušený Stevens, jenž se neohlíží na soupeře. "Teď se soustředím jen na Stuttgart," dodal na tiskové konferenci 60letý kouč.

Jestliže domácí mají pouze bodový náskok na sestupové pásmo, Königsblauen obhospodařují naprosto opačný pól tabulky. Schalke ve druhé polovině sezóny napravuje nevydařený podzim a ze třinácti ligových vystoupení prohrálo pouze jedno jediné na hřišti mnichovského Bayernu (1:5). S04 tak má již před koncem sezóny takřka jistou účast na poli Champions League.

Die Knappen by se však jistě rádi pokusili ještě zaútočit na odvěkého rivala Dortmund, který má na druhé příčce šestibodový náskok (zápas k dobru), ovšem prioritní je tak jako tak přímý postup mezi evropskou klubovou smetánku. "Chceme získat tři body," vyhlásil před utkáním Jens Keller, jenž pro změnu působil jako hráč i jako trenér na opačném konci barikády.

Stuttgart postrádá kvarteto Rani Khedira (koleno), Leitner (přitahovač), Sararer a Rojas (dlouhodobé zdravotní potíže). Hostům chybí rovnou devět hráčů, přičemž Farfán (koleno) by mohl alespoň na chvíli zasáhnout do hry a to samé se týká Obasiho (svalové problémy).
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Schwaab, Rüdiger, Niedermeier, Boka - Gruezo, Gentner - Traoré, Didavi, Harnik - Ibišević.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Hoogland, Ayhan, Matip, Kolasinac - K.-P. Boateng, Neustädter - Goretzka, M. Meyer, Obasi - Huntelaar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.50 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Braunschweig - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Na papíře to vypadá jako jasná záležitost - poslední hostí prvního, není co řešit. Aktuální stav věcí však slibuje velké drama. Pokud by se totiž Braunschweigu podařilo před vlastními diváky mistrovský Bayern udolat, zaznamenali by důležitou výhru v boji o záchranu, a rozhodně to nevypadá jako nereálný scénář.

Psychologický efekt z vítězství nad korunovaným mistrem by mohl Eintrachtu skutečně pomoci; svěřenci Thorstena Lieberknechta načasovali domácí formu na závěr sezony skutečně perfektně, alespoň na barážovou příčku však stále ztrácí dva body. Na druhou stranu Bayern s titulem v kapse v lize značně polevil a určitě se nedá vyloučit, že hráči budou mít v hlavách spíše blížící se semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Právě to je také důvodem, proč kouč Pep Guardiola bude dnes šetřit brankářskou jedničku Manuela Neuera; u toho se stále vznáší otazník, jestli středeční duel proti Realu vůbec stihne, dnes pak zůstal pro jistotu doma v Mnichově. Jeho místo mezi tyčemi tak opět zaujme teprve dvacetiletý talent Lukas Raeder.

"Manu s námi do Braunschweigu nepojede, bude se léčit," prohlásil katalánský stratég na tiskové konferenci. "Doufám, že nám pomůže proti Madridu, chceme ho mít zdravého co nejdříve. Je pro nás ohromně důležitým hráčem, protože si aktivně říká o míč, umí oběma nohama a aktivně se zapojuje do hry," vysvětloval Guardiola.

Přestože je jasné, že Bayern by měl v Lize mistrů svoji oporu rád k dispozici, uznávaný kouč neopomněl vyzdvihnout také kvality nyní nastupujícího mladíka. "Musíme všichni stát za Lukasem. Odvádí na hřišti skvělou práci. Doufám, že proti Madridu budu moci nasadit Manua, pokud to však nestihne, bude chytat Lukas. Už jsme to spolu samozřejmě probírali."

Neuer nicméně není jediným mužem na marodce Bayernu; mimo hru jsou také zranění Shaqiri s Thiagem, suspendovaní Rafinha a Kroos, rehabilitant Badstuber a nachlazený Alaba. I díky tomu rozhodně nepřichází v úvahu, že by Guardiola vysílal v Braunschweigu na hřiště "béčkovou" sestavu.

"Je to pro nás důležitý zápas, protože je to finální prověrka před Madridem," zůstává katalánský lodivod stoprocentně soustředěn. "Máme pouze čtrnáct zdravých hráčů a gólmana z rezervy," připomněl fakt, že za normálních okolností by při Neuerově nepřítomnosti chytal zkušený Tom Starke; ten je však také na marodce. "Hrát budou zkrátka ti, kteří jsou v pořádku."

Po rekordně rychlém zisku titulu padla na Bayern lehčí krize a v Bundeslize čeká na výhru už tři utkání; za dříve zcela nepředstavitelný výpadek převzal zodpovědnost sám Guardiola. Naposledy si na mistra vyšlápl Dortmund, který vykradl jeho stadion debaklem 3:0. "Po Dortmundu jsme hodně přidali na tréninku. Byla to moje chyba, ne hráčů," sypal si popel na hlavu ex-barcelonský kouč.

A zaplněný stadion v Braunschweigu bude doufat, že do této černé série favorita přibude i čtvrtý korálek - jen tak se totiž jejich milovanému Eintrachtu podaří i nadále živit naděje na uchování bundesligové příslušnosti. Thorsten Lieberknecht se sice nechal slyšet, že k záchraně potřebují jeho svěřenci "zázrak", ti však už letos dostatečně ukázali, že se proti papírovým favoritům vytáhnout umí..
Braunschw. - pravděpodobná sestava:
Davari - Kessel, Correia, Dogan, Reichel - Elabdellaoui, Theuerkauf, Boland - Kruppke, Hochscheidt - Nielsen
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Raeder - Lahm, Boateng, Dante, Sallahi - Javi Martinez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 5.25 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Augsburg - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Oba dva sobotní soupeři nemají v tuto chvíli zrovna oslnivou formu a přišli zřejmě o naději startovat v evropských pohárech v příštím ročníku, ovšem určitě se chtějí ještě poprat o vylepšení své pozice ve středu tabulky. Domácí Augsburg je v tuto chvíli na osmém místě tabulky se čtyřiadvaceti body a na sedmý Mainz už ztrácí pět bodů, Hertha je desátá a bude muset odolávat nátlaku nejbližších konkurentů, za Augsburgem zaostává o pět bodů.

FCA i tak letos prožívá velmi dobrou sezónu a z původního boje o záchranu se rázem stal pohodlný pobyt kolem středu Bundesligy. Z minulých šesti zápasů dokázal zvítězit pouze jednou a hned čtyřikrát prohrál. Přitom paradoxně porazit dokázal mistrovský Bayern 1:0 a přerušil jeho dlouhou sérii bez prohry, v minulém utkání nestačil na Hoffenheim po výsledku 0:2 a jeho náskok na TSG se snížil jen na dva body.

Rovněž prioritou Herthy byla záchrana, dlouho to ovšem vypadalo, že může bojovat i o kvalifikaci Ligy mistrů, jenže z osmi předchozích ligových utkání ani jednou nezvítězila a na konto si připsala tři body, což je opravdu tristní bilance.

Hertha po prohrách s Hannoverem, Gladbachem, Bayernem a Schalke dokázala před vlastními fanoušky remizovat s Hoffenheimem a naposledy po statečném výkonu podlehla favorizovanému Leverkusenu na jeho půdě poměrem 1:2. Sobotní protivníci se spolu na podzim utkali koncem listopadu a rozešli se smírně po bezbrankovém výsledku, vzhledem k formě však nyní bude papírovým favoritem domácí Augsburg.

Jeho kouč Markus Weinzierl se bude muset obejít bez Ottla kvůli problémům s přitahovačem, svalové potíže na trávník nepustí ani českého záložníka Jana Morávka a Vogt si musí odsedět trest za pět žlutých karet. "Chceme navázat na vítězný duel s Bayernem, což byl pro nás opravdový zážitek. Všichni doufáme, že předvedeme podobný výkon a dokážeme Herthu porazit, i když ta i přes špatnou formu disponuje velmi kvalitním kádrem," uvedl domácí devětatřicetiletý stratég.

Hosté se nemohou spolehnout na zraněné Franze, Kobiašvilliho a Ramose. "Určitě nás mrzí, že jsme ve druhé polovině sezóny nebyli tak úspěšní a hodně se propadli, ovšem stále máme o co hrát a chceme skončit v horní polovině Bundesligy. Pevně věřím, že se ještě dokážeme zvednout a pomoci by nám k tomu mohla jedna výhra. V Augsburgu to bude hodně těžký úkol. Kdo dokáže porazit Bayern, tak musí mít svou sílu," řekl s varováním padesátiletý trenér Herthy Jos Luhukay.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Hong, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Callsen-Bracker, Halil Altintop, Esswein - Mölders
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekárik, S. Langkamp, Hosogai, J. van den Bergh - Niemeyer, Cigerci - Allagui, Baumjohann, N. Schulz - Wagner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.70 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Mönchengladbach bojuje o Ligu mistrů, dnes se mu však postaví do cesty pořádně těžký soupeř - Freiburg stále nemá jistotu záchrany a zvláště na vlastním hřišti si rozhodně nemůže dovolit ztrácet body. Při pohledu na los následujících týdnů je to zcela pochopitelné.

Za týden totiž jedou svěřenci Christiana Streicha do Wolfsburgu (což je další kandidát na Ligu mistrů), poté hostí Schalke (to má milionářskou soutěž už de facto zajištěnou) a sezonu uzavírají proti Hannoveru. To je pořádně náročný program, a přestože Freiburg dělí od šestnáctého Hamburku solidních pět bodů, věci se mohou v případě série neúspěchů ještě pořádně zamotat.

"Uvědomujeme si, že nás čeká několik naprosto zásadních zápasů," uvedl v rozhovoru pro oficiální klubové stránky český zadák Pavel Krmaš. "Na druhou stranu, Bundesliga je tak vyrovnaná, že každý má šanci proti každému - tedy i my proti top klubům. Ukázali jsme, že umíme hrát dobrý fotbal, že se umíme výborně připravit a jít za úspěchem, a přesně to chceme potvrdit i nyní. Jisté je jen to, že před námi leží spousta těžké práce," zakončil zkušený obránce, který však dnešní duel kvůli zraněnému kolenu vynechá. Zraněn je také jeho kolega a krajan Václav Pilař, stejně jako Mujdža a Hanke.

Utkání bude mít pikantní příchuť zejména pro forvarda Maxe Kruseho, který ještě loni sestřelil Mönchengladbach na tomto stadionu dvěma brankami, dnes se však navrací v dresu soupeře (a pochopitelně by podobný kousek rád zopakoval i tentokrát). "Doufám, že se mi to povede. Důležité ale je, abychom vyhráli," prohlásil.

Borussia má v boji o Evropu výhodu dobré formy, a Kruse to dobře ví. "Prohráli jsme jedinkrát z posledních šesti duelů, pořád se však můžeme zlepšovat. Pokud dnes zvítězíme, bude to další důležitý krok směrem k Evropě. Freiburg už k záchraně potřebuje vyhrát jediný zápas, takže udělá vše pro to, aby to přišlo už dnes," uvědomuje si.

"Jsem přesvědčen o tom, že budou bojovat do posledního dechu, stejně jako naposledy proti Stuttgartu. Musíme si dát velký pozor," zakončil Kruse na adresu svého bývalého zaměstnavatele. Pokud by Gladbach ve Freiburgu skutečně uspěl, může poskočit až na čtvrté místo - od toho jej momentálně dělí pouhé dva body. Kromě toho by to také znamenalo prakticky definitivní zajištění místa alespoň v Evropské lize. Kouč Lucien Favre navíc může vybírat prakticky z kompletní soupisky, chybí mu pouze zraněný Oscar Wendt.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Höhn, Ginter, Günter - Schuster, Darida - Klaus, Schmid - Guedé, Mehmedi
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Korb, Jantschke, Brouwers, Alvaro Domínguez - Kramer, Nordtveit - Herrmann, Arango - Raffael - Kruse
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Sobotní zápasy nás mimo jiné zavedou na Westfalenstadion, kde dortmundská Borussia přivítá Mainz, proti kterému se žlutočerné ekipě tradičně daří. To by ráda potvrdila i nyní, čímž by si pojistila účast mezi evropskou klubovou elitou. FSV však také bojuje o Evropu.

Jürgen Klopp a jeho ovečky se mohou během posledních týdnů pochlubit opravdu výstavní formou, když z pěti ligových zápasů BVB vytěžilo celých třináct bodů, díky čemuž se osamostatnilo na druhé příčce před Schalke, jež po zimní přestávce na svého rivala mocně dotahovalo. Borussen kromě toho ještě postoupili do finále DFB-Pokalu, kde se potkají s Bayernem.

Ostatně, jak už bylo nakousnuto, Dortmundu se proti falckému mužstvu vede na jedničku, když opanoval minulých pět vzájemných utkání. Totožný trend by pochopitelně Schwarzgelb rádi udrželi i nadále. "Uděláme to Mainzu těžké, jak jen to bude možné," prohlásil Klopp, jehož družina má za posledních 35 dnů na kontě už jedenáctý zápas! "Budeme se muset kousnout. Ukázali jsme však už několikrát, že toho jsme schopni," řekl dortmundský lodivod, jenž se tak znovu potká se svým bývalým chlebodárcem. "Jsou tam ti správní lidé na správných místech," dodal na závěr Klopp.

Hosté patří ve druhé polovině sezóny k tomu nejlepšímu, co německý klubový fotbal nabízí, což se naposledy mohly přesvědčit i Brémy, které si z Falcka odvezli jasnou porážku (0:3). FSV také díky tomu nadále drží naději na pohárovou místenku (ztrácí bod na Vlky).

Ve zbytku sezóny tak na opačném konci barikády mají rovněž o co hrát a svoji kůži tak bez debat nedají zadarmo. To ale u Mainzu platilo bez výjimky, zvláště pod vedením Thomase Tuchela. "BVB má absolutní top formu a je jednoznačným favoritem," nepochybuje Tuchel, jenž bývá častokrát srovnáván s dortmundským koučem. "Pokusíme se bodovat," doplnil.

Kromě tradiční pětice marodů (Schmelzer, Subotić, Bender, Gündogan a Blaszczykowski) nebude moci domácí strana zřejmě počítat s Romanem Weidenfellerem, jenž hlásí potíže s třísly. Na chlup totožný problém trápí rovněž kapitána Kehla, jehož start halí otazník.

FSV se mezitím obejde bez služeb Joo-Ho Parka (zánět), Nikiho Zimlinga (třísla) a Nicolaie Müllera (koleno). Do utkání ještě nemohou zasáhnout ani Baumgartlinger a Schahin.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Langerak - Piszczek, Sokratis, Hummels, Durm - Kehl, Şahin - Großkreutz, H. Mchitarjan, Reus - Lewandowski
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Pospěch, Bell, Noveski, Júnior Díaz - Geis - Moritz, Soto - Malli - Okazaki, Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Tři body jako definitivní potvrzení záchrany. Cíl Werderu je před domácím duelem s Hoffenheimem naprosto jasný - zatímco hosté už mají prakticky jistotu, že zakončí sezonu v pohodovém středu tabulky, brémští stále nemohou být úplně stoprocentně klidní.

Právě proto kouč Robin Dutt apeloval na své svěřence, aby výhrou ukončili veškeré spekulace. Severoněmecký celek má čtyři kola před koncem šestibodový náskok na šestnáctý Hamburk, okupující barážovou příčku, a přestože ani tři body proti Hoffenheimu by neznamenaly matematickou jistotu, jen těžko si lze představit, že by hrdý Werder v takové pozici ještě dokázal zkolabovat.

"Mí hráči jsou stoprocentně soustředění, chceme mít klid," nezastíral Dutt na tiskové konferenci. Brémám by ke kýženému úspěchu měl pomoci i argentinský forvard Franco di Santo, který se vrací po vypršení disciplinárního trestu. "Je to pro nás velice důležitý hráč. Předtím měl dobrou formu, skóroval v několika zápasech za sebou. Jsme velmi rádi, že ho můžeme přivítat zpět," uvedl kouč.

Ani di Santo však není spasitelem - letos koneckonců skóroval pouze čtyřikrát. Pokud by nastupoval za Hoffenheim, stačilo by mu to pouze k pozici šestého nejlepšího střelce týmu. Ofenziva svěřenců Markuse Gisdola je skutečně fenomenální, vždyť se postarala už o 66 gólů, což je opravdu obrovský rozdíl proti trápícímu se Werderu (34 branek).

Na druhou stranu má sinisheimský celek vyloženě děravou obranu, a nejlepším příkladem jejich herní filozofie je podzimní utkání dnešních soupeřů, které skončilo divokou remízou 4:4. "Ten zápas nám ukázal, že se Brémy nikdy nevzdávají, vždy se dokáží vzchopit," podotkl Gisdol.

Hoffenheim už reálně o nic nehraje, to však neznamená, že by závěr sezony vyloženě vypouštěl. "Chceme napsat dobrou tečku za celým ročníkem, možná se posunout o jednu příčku (na osmé místo)," odkrýval plány hostující stratég. "Remíza nebo ještě lépe výhra v Brémách by nám k tomu mohla pomoci."

Kdo však pomoci určitě nemůže, je zraněné duo Casteels - Vukčević; chybět bude také Beck, který nasbíral pět žlutých karet. Na domácí straně se Dutt bude muset obejít bez Aycicka, Ignjovského, Yildirima (zdravotní problémy) a Junuzoviće (žluté karty).
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wolf - Fritz, Prödl, Caldirola, García - Bargfrede - Gebre Selassie, Makiadi - Hunt - di Santo, Elia
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Grahl - Johnson, Strobl, Vestergaard, Toljan - Rudy, Polanski - Elyounoussi, Roberto Firmino, Salihović - Volland
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.75 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - VfL Wolfsburg  (sobota 18:30)
Fotbalisté Hamburku jsou po několika plodných letech strávených v Bundeslize na hranici sestupu do druhé ligy a čtyři kola před koncem tak pro ně budou nesmírně těžkou psychickou zkoušku. HSV je na šestnáctém místě se ziskem sedmadvaceti bodů, před Norimberkem je o bod a za patnáctým Stuttgartem o jeden zaostává. Teď vyzve v domácím prostředí silný Wolfsburg, který má naopak zcela odlišné starosti a bojuje o kvalifikaci Ligy mistrů.

Hamburk podává v poslední době velmi střídavé výkony a boduje hlavně v domácím prostředí. Z minulých pěti utkání před vlastním publikem vybojoval velmi slušných jedenáct bodů a tedy ani jednou neprohrál, naopak venku nebodoval v předchozích pěti duelech, proto určitě chce proti Vlkům uspět. Ovšem hosté mají v poslední době slušnou formu, která jim vynesla prozatímní páté místo s padesáti body.

Hosté ztrácejí na čtvrtý Leverkusen pouhý bod a Liga mistrů je tak stále ve hře. Wolfsburg v průběhu týdne bojoval o postup do finále v poháru, jenže na půdě favorizovaného Dortmundu nakonec podlehl po výsledku 0:2. V Bundeslize bodoval šestkrát ze sedmi předchozích střetnutí, nestačil pouze opět na Dortmund. Naposledy si v domácím prostředí snadno poradil se zachraňujícím se Norimberkem v poměru 4:1.

V letošním vzájemném podzimním souboji se oba soupeři rozešli smírně po remíze 1:1, i nyní se dá vzhledem k situaci obou výběrů očekávat vyrovnaný souboj. V hostujícím dresu by měl na lavičce začít český záložník Jan Polák, v Hamburku by se v základní jedenáctce měl i tentokráte objevit jiný záložník Petr Jiráček a na lavičce bude krýt záda jedničce Renému Adlerovi český gólman Jaroslav Drobný.

Trenér Hamburku Mirko Slomka se stále musí vypořádat z rozsáhlou marodkou, na ní se stále nacházejí Jansen, Lam, Rajkovič, Badelj, Bouy, van der Vaart, Beister a Lasogga. "Na to se nedá v tuto chvíli vymlouvat, v souboji o záchranu se rozdíly smazávají a já doufám, že to zvládneme. Máme proti sobě nesmírně obtížného soupeře a pevně věřím, že nám publikum opět pomůže k bodovému zisku. Stále není třeba panikařit, nicméně nesmíme si už dovolit výrazně zaváhat," uvedl šestačtyřicetiletý Slomka.

Wolfsburg stále nemůže počítat s brankářskou jedničkou Benagliem, zranění na trávník nepustí ani Juniora Malandu či Dosta. "Je to velmi pikantní souboj a body potřebuje každý. Hamburk se prezentuje velkou bojovností a v poslední době je doma téměř nepřemožitelný, ovšem na druhou stranu my bojujeme o Evropu a uděláme pro tento cíl všechno. Očekávám velmi opatrný začátek zápasu a rozhodnout by mohla jediná branka," řekl hostující stratég Dieter Hecking.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Djourou, Mancienne, Westermann - Jiráček, Tesche, Arslan, Iličevič - Calhanoglu - Zoua
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Grün - Träsch, Naldo, Knoche, Rodriguez - Luiz Gustavo, Arnold - Perišič, de Bruyne, D. Caligiuri - Olič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Frankfurt - Hannover 96  (čtvrtek 20:30)
Také na Zelený čtvrtek pokračuje německá bundesliga, která si pro tento den nachystala střetnutí frankfurtského Eintrachtu a H96. Oba týmy patří do spodní poloviny tabulky a případná výhra by jim zaručila klidný závěr sezóny.

Hodně rozporuplný ročník prožívají Orli, kteří před rokem patřili na německé fotbalové scéně mezi nejpříjemnější překvapení, ovšem svěřencům Armina Veha se na úspěšné výkony navázat nepodařilo a letos se místo ataku pohárových míst Eintracht pohyboval na opačném pólu.

Během jarní části se však, zvláště když hesenské mužstvo ukončilo svoji pouť Evropskou ligou (Orlům zkřížilo cestu Porto), výkony Frankfurtu přece jen zlepšily a domácí momentálně hájí osmibodový náskok na sestupovou zónu. "Pokud proti Hannoveru vyhrajeme, můžeme prohlásit, že jsme dosáhli svého cíle," řekl Veh, jenž tak jako tak Eintracht po sezóně opustí.

Zle nedobře je na tom také dolnosaský tým, jenž se od začátku sezóny potýkal s výkyvy formy, což nakonec vyústilo ve změnu na trenérské pozici, kde Mirka Slomku (nyní pro změnu zachraňuje HSV) vystřídal Tayfun Korkut. Ani tato rošáda však hostům nepomohla a H96 se tak definitivně zapojilo do boje o záchranu - to jenom potvrdila série čtyř porážek za sebou.

O uplynulém víkendu ale mužstvo z Dolního Saska konečně zabralo a před vlastními příznivci těsně porazilo Hamburk, který je momentálně na barážové pozici (pětibodové manko). "Vítězství pro nás všechny bylo obrovskou úlevou, ale nesmíme podlehnout euforii," nabádá Korkut. "Musíme stejně přistoupit i k utkání ve Frankfurtu," je si vědom turecký kormidelník, jehož tým vyslal na branku Reného Adlera jednatřicet střel - od postupu do BL (rok 2002) nejvíce!

Eintracht se musí obejít bez Andersona (rehabilitace), Sebastiana Rodeho (koleno), který potvrdil svůj letní odchod do Bayernu, a Johannese Fluma (rameno). Hrát už naopak může dvojice Trapp a Schwegler. Dolnosaská ekipa dlouhodobě postrádá kvarteto Miller, Felipe, Sobiech a Diouf. Za červenou kartu navíc nebude moci nastoupit ještě Andre Hoffmann.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Madlung, Djakpa - Schwegler, Russ - Aigner, Meier, Barnetta - Joselu
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - H. Sakai, Marcelo, C. Schulz, Prib - Stindl, Andreasen - Huszti, Bittencourt - Ya Konan, Rudņevs
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov30253282:2078
2.Borussia Dortmund30194767:3261
3.Schalke 0430177656:3858
4.Bayer Leverkusen301631150:3751
5.VfL Wolfsburg301551053:4550
6.Borussia Mönchengladbach30147952:3549
7.1. FSV Mainz 05301451144:4547
8.FC Augsburg301261241:4542
9.TSG Hoffenheim3010101066:6340
10.Hertha BSC301071338:4237
11.Eintracht Frankfurt30981337:5035
12.Werder Brémy30891334:5833
13.Hannover 9630951638:5532
14.SC Freiburg30881435:5232
15.VfB Stuttgart30771645:5828
16.Hamburger SV30761746:6227
17.1. FC Norimberk305111435:5826
18.Eintracht Braunschweig30671728:5225
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
čtvrtek 20:30Eintracht Frankfurt - Hannover 96
sobota 15:30Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz
sobota 18:30Hamburger SV - VfL Wolfsburg
neděle 15:301. FC Norimberk - Bayer Leverkusen
neděle 17:30VfB Stuttgart - Schalke 04

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (57)

Přidat komentář
smazaný uživatel

přeji hodně štěstí frankfurtu a tak záchranu bez vás by to nebyla ta pravá bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sedum postupových míst z ligy, ideální stav.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Nahovno. Boj o to šestý místo potom ztrácí na zajímavosti.

Reagovat
db18

Tak on to de facto stejně není boj o 6. místo, ale pořád boj o LM (a až teď koukám, že Mainz má pořád naději )

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zároveň by byl jeden tým bez pohárů úplně, takhle už je má celé celo jistý.

Reagovat
db18

Je tam rozdíl asi jenom rozdíl asi 20 milionů no...

U EL je to tak, že se často ani nevyplatí, když mají kluby nevýhodně nastavené bonusy a klauzule za přestupy

Reagovat
jv

Tak u BL je to, vzhledem k příjmům ze vstupného, jiné, ale u nás se nevyplatí skoro nikdy (když neberu vyřazovací boje).

Reagovat
smazaný uživatel

A já doufám, že tu LM udělají Vlci. Kvůli Olicovi a Gustavovi bych jim to přál.

Reagovat
stas87

podla expresky sa sami vratil do vfb

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadit na Stuttgart nebo Schalke ?

Reagovat
db18

Mám S04, takže spíš asi VfB

Reagovat
Bayernista18

Schalke, ale já jsem dal over, to je jistější, snad ...

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund kluci nejste sami ale ten stav bude ošemetnej.......... takže všichni na značky 3:0 Pro béfaubé

Reagovat
smazaný uživatel

Sice trochu s obavami ale pro slusny kurz jsem dal na Bayern. Tri zapasy bez vyhry, to uz je moc a dneska proste nic jineho nez vyhra nemuze byt...

Reagovat
Jan Horáček

Zrovna Braunschweig je ale sympatický klub, přál bych mu záchranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

...3 zápasy bez vstřeleného gólu (resp. 6 poločasů)

Reagovat
stas87

dneska je sanca vyplenit stadion leipzigu a odsunut ich na chvilu do baraze dufam ze sa to podari a oni ostanu v tretej lige

Reagovat
db18

a jde to zase živě na mdr, tak snad skutečně padnou

Reagovat
smazaný uživatel

Za Herthu se vrací Lusti

Hahn nehraje, protože odchází?

Reagovat
JozkokozleJ

Konecne Lustenberger

Hahn ziadne zdravotne problemy nema, takze to s odchodom suvisiet moze. Asi chcel Weinzierl nieco zmenit po minulotyzdnovej prehre 3:0.

Ale je to dilema. Dnes o nic neide, zato zapas Freiburg - M´gladbach...

Reagovat
smazaný uživatel

Kapitán se zranil při rozcvicce a nakonec nehraje

Reagovat
JozkokozleJ

Dalsie minus, k tomu tie oranzove dresy...

Reagovat
db18

Asi jo - ale spíš než z trucu to bude proto, že už o nic nehrajou a Esswein toho moc neodehrál - a když má Hahna nahradit, tak už by si měl více zvykat

Reagovat
db18

Contento je v pořádku?

Na lavičce jen 6 hráčů, Boateng nalevo, ale asi to moc jinak nešlo - max tam hodit juniora Aspoň, že Lahm je na beku a hraje Höjbjerg

Reagovat
db18

Jinak Eberl vyloučil příchod Gintera, možné až pravděpodobné jsou pak odchody de Jonga a Mlapy - v takovém případě by pak měl dojít útočník, jinak jsou asi už "kompletní"

Reagovat
smazaný uživatel

tak mam po dlouhý době pocit, že Hertha nehraje zle

Reagovat
JozkokozleJ

Za sa dokazu kombinaciou dostat do sance je oproti predoslym zapasom znacny pokrok.

Reagovat
smazaný uživatel

jednak, a pak taková chuť hrát, v poslední době jsem měl pocit, že to je každýmu jedno, že se prohrává

Reagovat
Bayernista18

Chtěj jsem dát 2ky na Hoffenheim a Vlky, ale nakonec jsem si to rozmyslel.

Reagovat
stas87

krasne goly v bremach ale hra bez sanci,nuda,plne osobnych subojov..gebre vybojuje loptu a potom ma cas rozohrat ale on vsetky lopty prihra hoffenheimu dozadu je dobry ale ak ma nahrat loptu k branke hostov tak je to tragikomicke,nechapem fakt,na styri metre neprihra presne,to je tak v riti ze nema sebavedomie?

Reagovat
Bayernista18

V Liberci hrál hodně ofenzivního beka, jak hraje u vás? Nějak moc ho nesleduju, ale třeba Rajtoral hrál v Plzni taky hodně ofenzivního beka a co jsem měl možnost ho vidět hrát za 96ky, tak byl hodně vzadu a taky toho dost pokazil.

Reagovat
db18

Snažil se hrát ofenzivního beka a kazil všechno k čemu se dostal Pak už se začal soustředit jen na defenzivu a už to bylo lepší (hlavně když hrál nalevo, kde si dopředu nevěřil) - teď dost lepí sestavu a je takový nijaký, ale chyby už nedělá...

Reagovat
Bayernista18

Tak ono je trošku rozdíl z pozice obránce útočit v BL a v GL.

Reagovat
slovaňáák

Nuri, sakra.. Odehraješ super první půli a teď uděláš takovou blbost..

Reagovat
hefy

Kloppovi za chvíli praskne cévka.

Reagovat
REPLIKATOR

Na anglickým Eurosportu vyslovují Pospěcha jako Pospeč

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Darida

Reagovat
REPLIKATOR

Mohuč jasná redka - obránce si zachytal místo brankáře

Reagovat
smazaný uživatel

Ty krávo, Vláďa hodně luxusně

Reagovat
DieFohlenBMG

Reagovat
db18

Freiburg

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak ten náš gól měl platit, si myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

Daridátor aspoň někdo se v tom Německu chytl...

Reagovat
stas87

ak bude polanski,grahl,firmino alebo gisdol na tlacovke kritozovat rozhodcu tak budu mat pravdu,on neurobil zasadne chyby ale takmer kazdy suboj posudil v nas prospech,roh ktory vybojoval gebre a padol z neho gol na 2:1 nebol,posledny sa lopty dotkol celkom jasne gebre..grahl za to po gole hned dostal zltu,tak isto za stavu 1:1 letel center na zadnu zrd,skakal ignjovski a hrac hoffe,trosicku ho postrcil a rozhodca to odpiskal,akcia skoncila tak ze wolf vyrazil k firminovi a ten do prazdnej dal gol,zasa ale firmino bol v ofsajde,chvilami sa mi na to nepekne pozeralo,proste nas vytrvalo tlacil a salihovic,volland ci firmino sa nesustredili na futbal,rozhodeny bol aj polanski..mali sme stastie,kludne to mohlo byt 1:3,zachrana uz je 100%,vzdy ale ked prisiel dobry vykon a vysledok prisla dalsie kolo facka,ideme do leverkusenu a skoncit to moze 4:0 penalta hlupa,neviem coho chcel garcia dosiahnut,wolf modestemu znizil strelecky uhol,zbytocna penalta,salihovic ju kopol mizerne,len to dolozilo jeho neviditelnost

Reagovat
stas87

fantazia ten pas od gustava skvely uvod,aj pre mna dobre-mal som dneska bvb 1,gladbach streli gol,wolfsburg streli gol,ac 1 a cakam uz len na vyhru boleslavi

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

ani jeden z těch týmů nemam moc rád, ale dneska bych poprosil dvě dvojky

Reagovat
jv

Kdepak, Stuttgart musí urvat alespoň bod.

Reagovat
db18

OT: http://www.liga3-online.de/die-choreo-des-monats-marz-2014/

Do večera se ještě může hlasovat pro nejlepší choreo března

Reagovat
jv

Neuvěřitelný, ale neviděl jsem live ani jeden gól Bayeru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele