Bundesliga - preview 29. kola

17.04.2015, 08:41, aktualizováno 19.04.2015, 08:49
Previews
Schalke už může zapomenout na to, že by si v příští sezoně zahrálo Ligu mistrů. Celek z Gelsenkirchenu bude v závěru ligového ročníku hájit Evropskou ligu a dnes ho nečeká nic snadného, když se střetne s Wolfsburgem. Hamburk má znovu nového trenéra a s ním se pokusí vyloupit Brémy...
Werder Brémy - Hamburger SV  (neděle 15:30)
Zajímavý duel bude k vidění na Weserstadionu v Brémách. Domácí tým, jenž stále pomýšlí na účast v evropských pohárech, přivítá Hamburk, který po neúplném devětadvacátém kole klesl až na samé dno Bundesligy.

Celek z přístavního města povede do tohoto střetnutí nový kouč. Již čtvrtý v této sezoně. Jediný klub, který dosud nikdy nesestoupil, má udržet v nejvyšší soutěži Bruno Labbadia, který vystřídal Petera Knabela hned po dvou prohraných zápasech. Nový, resp. staronový lodivod věří, že HSV začne znovu vyhrávat. Ono mu vlastně také nic jiného nezbývá.

"Na trénincích hráči pracovali velmi dobře, takže nám zbyl prosor i k načerpání nezbytné energie, a také k relaxaci. Na nedělní utkání jsme připravení a věříme v naše schopnosti. Bude to velká zodpovědnost pro všechny, kteří se na trávníku objeví," prohlásil kouč, který už na severu Německa před lety jak hrál, tak trénoval.

Lepší výkony se čekají především od Pierre-Michela Lassogy, Rafaela van der Vaarta, a také Valona Behramiho a Johana Djouroua, kteří měli na jednom z tréninků drobnou vzájemnou potyčku. "Je čas, abychom mohli něco oslavit," dodal Labbadia. Jenže jeho protějšek na lavičce Werderu je vcelku nepřekvapivě jiného názoru.

"Očekávám, že ten zápas vyhrajeme. Minulý týden jsme nestačili na Stuttgart, jenž se také nachází v dolní polovině tabulky. A to je něco, co už se prostě nesmí opakovat," řekl sebevědomě Viktor Skripnik. Tak uvidíme. První vzájemný střet této sezony vyhráli Hamburští. Ovšem Brémy jsou doma velmi silné, kdežto hosté nasbírali mimo Imtech Arenu pouze devět bodů.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wolf - Gebre Selassie, Lukimya, Vestergaard, Sternberg - Bargfrede - Fritz, Junuzovic - Öztunali - di Santo, Selke
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Westermann, Cleber, Rajkovic, Ostrzolek - Jiracek, Kacar - Stieber, van der Vaart, Ilicevic - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - Schalke 04  (neděle 17:30)
Jak Wolfsburg, tak Schalke stále ještě mohou spadnout na nižší pozici, takže určitě nic nevypustí. Vlci však mají pro tenhle zápas o motivaci navíc.

Domácí prohra 1:4 s Neapolí v rámci Evropské ligy v podstatě znamená žádné semifinále. Před odvetou však trenér Dieter Hecking doufá, že jeho tým předvede o poznání lepší výkon a ukořistí všechny tři body. Evropská liga je sice fajn, ale Champions League je přeci jen prestižnější a právě do ní hodlá kouč zamířit.

"Za poslední dva roky jsme udělali obrovský pokrok. Nicméně pořád se stává, že nám některé zápasy prostě vůbec nevyjdou. Nad tou porážkou jsem neměl čas přemýšlet, protože na programu je zase Bundesliga. A Schalke rozhodně nebude chtít propásnout Evropskou ligu. Teď, když to vypadá, že Ligu mistrů už mají z dohledu," řekl Hecking.

Pravda, protože čtvrtá Borussia Mönchengladbach, a stejně tak třetí Bayer Leverkusen, mají třináctibodový náskok, přičemž závěr letošní sezony už je v podstatě za dveřmi. Navíc oba celky si po celou dobu udržují velice solidní formu, tudíž prakticky nikdo nepočítá s tím, že by zaváhaly. Die Königsblauen se spíše musí soustředit na nejbližší pronásledovatele.

Roberto Di Matteo si toho je velmi dobře vědom a pozici mu příliš neusnadňuje skutečnost, že nemá k dispozici kompletní kádr. Po dlouhém zranění se tak zřejmě do základní sestavy dostane Julian Draxler. "Musí se znovu dostat do zápasového rytmu, ale rozhodně nechceme nic uspěchat," naznačil italský trenér.

Před jeho týmem stojí opravdu velká překážka, jelikož co se německé nejvyšší soutěže týče, Wolfsburg ve Volkswagen-Areně ještě neprohrál! Nulou v kolonce domácích proher se nemůže pochlubit ani vedoucí Bayern Mnichov. Schalke navíc venku naposledy vyhrálo v prosinci, kdy porazilo Paderborn.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Vieirinha, Naldo, Knoche, Rodriguez - Guilavogui, Luiz Gustavo - D. Caligiuri, De Bruyne, Schürrle - Dost
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höwedes, Matip, Nastasic, Kolasinac - Neustädter, Aogo - Farfan, M. Meyer, L. Sané - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Freiburg v poslední době zdařile uniká ze sestupové zóny a další důležitý krok bude chtít udělat doma proti konkurenčnímu Mainzu. Jeho kouč Christian Streich na tiskové konferenci mluvil nejen o nadcházejícím utkání, ale také o tom, že fotbal jako takový se podle jeho názoru ubírá špatným směrem..

Streichovi svěřenci prožívají těžkou sezonu, a přestože v současnosti mají náskok dvou bodů na sestupové pásmo (a jejich aktuální forma naznačuje, že je v Bundeslize budeme vídat i příští rok), šance na nějaký dlouhodobější vzestup není příliš vysoká. Důvodem je velmi omezený rozpočet, který řadí Freiburg k finančně nejslabším prvoligovým týmům.

Uznávaný kouč soudí, že boj o pohárové pozice bude do budoucna vyhrazen v první řadě těm, kteří mají peníze - tedy týmům jako Wolfsburg, Hoffenheim či nejnověji Leipzig. "Je potřeba chránit fotbal před komercializací," rozhovořil se Streich. "Zajistit, aby dění na hřišti nediktovaly peníze. Pokud se tak stane, změní se vše k nepoznání - fotbal, tak, jak ho mají všichni rádi, přestane existovat. Žádný klub nemůže být majetkem jedné osoby, kluby patří lidem - fanouškům a všem, kteří se s nimi identifikují," dodal.

V podobné pozici je koneckonců i Mainz, který - stejně jako Freiburg - musí spoléhat na pečlivé plánování a citlivý management, aby obstál v konkurenci bohatších týmů. Ani jeden z dnešních soupeřů nedisponuje závratným rozpočtem, takže boj o záchranu je vlastně logickým vyústěním situace. Také Mainz stále nemá jistotu setrvání v nejvyšší soutěži; dnes je proto v sázce pověstných šest bodů.

"Je to bitva o udržení. V takovýchto soubojích s přímou konkurencí neexistují favorité," míní hostující lodivod Martin Schmidt, jehož výběr má na Freiburg náskok pouze dvou bodů. "Jde v první řadě o psychické rozpoložení. Pokud se budeme pečlivě soustředit na svoji hru, myslím, že se zachráníme," zakončil. Hosté už nejspíš budou mít k dispozici uzdraveného Gonzala Jaru, mimo hru naopak pravděpodobně zůstane Niko Bungert.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Bürki - Riether, Torrejón, Mitrović, Günter - Schuster, Sorg - Schmid, Mehmedi - Petersen, Frantz
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Brosinski, Jara, Bell, Park - Baumgartlinger, Geis - de Blasis, Koo, Bengtsson - Okazaki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Hertha a Kolín mají před vzájemným zápasem o motivaci postaráno - případný výherce si totiž může de facto zajistit setrvání v Bundeslize na příští sezonu. Oba týmy mají nyní na kontě 33 bodů, což je o 7 více než první přímo sestupující.

V mimořádně vyrovnaném boji o záchranu je takový náskok sám o sobě slušným luxusem, pokud by se jej však podařilo navýšit ještě o tři body, bude pět zápasů před koncem sezony pojištění bundesligové příslušnosti už prakticky formalitou. Z obou táborů proto zaznívají jasné hlasy: vzájemný duel sice možná nemá existenční příchuť, přesto je však velice důležitý.

"Ještě jsme se nezachránili, ale chceme toho dosáhnout co nejdříve, jak to jen bude možné," podotkl hostující forvard Marcel Risse. "Přežít v první lize byl od začátku náš cíl, a nyní tomu není jinak. Celkově jsme s dosavadním průběhem sezony velmi spokojeni. Poztráceli jsme sice nějaké zbytečné body, na nováčka se nám ale daří dobře," uvedl.

Na podzim se v tomto souboji radovala Hertha, takže Risse neopomněl dodat: "Pokud budeme hrát opravdu jako tým, můžeme dosáhnout na odplatu za první vzájemný zápas." Domácí kouč Pál Dardái nepochybuje o tom, že kolínští přijedou do hlavního města dostatečně motivovaní, a je plně odhodlán jejich naděje zarazit. Před vlastním publikem prý Stará dáma nebere nic jiného než tři body.

"Musíme vyhrát," prohlásil. "Udělám vše, co je v mých silách, abychom to dokázali." Dárdai, který kromě Herthy vede ještě maďarskou reprezentaci, navíc už dost možná bude mít k dispozici uzdraveného Roye Beerense; zcela jistě se pak do kádru vrací Marvin Plattenhardt.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekárik, Langkamp, Brooks, Plattenhardt - Skjelbred, Lustenberger - Schulz, Haraguchi - Stocker - Kalou
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Brečko, Maroh, Wimmer, Hector - Lehmann, Vogt - Nagasawa, Risse - Osako, Ujah
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Jeden z nejsledovanějších zápasů sobotního programu se uskuteční v Rhein-Neckar Aréně. Tamní Hoffenheim přivítá Bayern Mnichov. Oba týmy spojuje to, že se ani jeden nenachází v ideálním rozpoložení. Mnichovští v týdnu nečekaně prohráli 3:1 v Portu, Hoffenheim zase čeká na vítězství již čtyři soutěžní zápasy.

Svěřenci Pepa Guardioly působili v Portugalsko jako někdo úplně jiný, nedokázali se vyrovnat s vysokým napadáním domácího celku a tropili na své poměry nevídané chyby v rozehrávce. Odveta v Allianz Aréně bude ještě hodně zajímavá, německý mistr se s nepostupem mezi nejlepší čtyři zcela jistě nebude chtít smířit. Bayern však stále decimuje početná marodka. Stále mimo hru jsou Schweinsteiger, Martínez, Robben, Ribéry a Alaba. K nim se po středečním klání přidal ještě Benatia a zdravotní potíže má také kapitán Philipp Lahm.

Výkon bavorského velkoklubu v Lize mistrů v médiích hodně ostře zkritizoval také čestný prezident Franc Beckenbauer. "Už to nemohlo být horší. Ani jeden z hráčů Bayernu nehrál v obvyklé formě. Byl to temný večer," řekl. Poté ještě dodal pár slov k velmi špatnému výkonu stoperské dvojice, zejména tak Brazilce Danteho. "Vždyť potřeboval jen zastavit míč. Kdyby byl z Islandu nebo ze Severního pólu, tak bych řekl, že měl na noze lyžáky. Bylo to příšerné," připomněl situaci, kdy Dante svou hrubkou "namazal" Portu na druhý gól.

Navzdory těmto problémům cestuje Bayern v malém městě Sinsheim na jihozápadě Německa favoritem. Nahrává tomu i současná špatná forma Hoffenheimu. Družina Markuse Gisdola vyhrála z posledních pěti utkání pouze jediné a v tabulce se propadla mimo pohárové pozice. Proti Roten se jim navíc nedaří, ve své historii jej ještě nikdy nedokázali porazit. Na podzim Bayern zvítězil vysoko 4:0.

Domácím bude v sobotu odpoledne scházet pouze dlouhodobě zraněný Niklas Sule. Přepíší bílomodří historii a připraví Bayernu jejich letošní teprve druhou venkovní porážku? Nebo se Bayernu povede odčinit zaváhání ze Estádio do Dragao a udělá tak další krok k obhajobě mistrovského titulu?
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Beck, Strobl, Bicakcic, J.-S. Kim - Rudy, Polanski, Schwegler - Volland, Firmino - Schipplock
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Dante, Badstuber, Bernat - Xabi Alonso - Thiago, Rode - Götze - Müller, Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bayer Leverkusen - Hannover 96  (sobota 15:30)
Hannover čeká v boji o záchranu další velice těžká zkouška - Bayer Leverkusen totiž míří do Ligy mistrů a navíc bude mít výhodu domácího prostředí. Hostující kouč Tayfun Korkut však rozhodně nepůsobí odevzdaným dojmem, svým hráčům dokonce sdělil, že od teď už nebude tolerovat žádné výmluvy..

Die Roten jsou v současné formě jedním z vůbec nejhorších týmů ligy, na výhru čekají už 12 zápasů, a ačkoliv z vedení opakovaně zaznívají hlasy o důvěře v tureckého trenéra, tímto tempem by na konci sezony pravděpodobně přišel pád o patro níže. Sám Korkut si pak vytyčil odvážný cíl: ukončit sérii bez vítězství právě v Leverkusenu.

"Jsme v tom až po uši, situace je poměrně čitelná," prohlásil hostující stratég na tiskové konferenci. "Už není čas na výmluvy, musíme do toho dát úplně vše. Nevzdáváme se. Musíme se ještě více semknout, nedat se, táhnout za jeden provaz. Hráči to cítí a velmi dobře chápou. Budeme bojovat," dodal se vztyčenou hlavou.

Jenže vyhlásit tři body za cíl právě dnes je opravdu odvážné - Leverkusen má totiž vynikající formu, vyhrál posledních šest utkání a reálně usiluje o ukořistění třetí příčky, která by znamenala přímý postup do skupinové fáze Ligy mistrů. Korkut to samozřejmě dobře ví, přesto však tvrdí, že domácí nejsou neporazitelní.

"Zápas začne za stavu 0:0, to je jediný fakt, který potřebujeme vědět. Máme šanci zvítězit," soudí kritizovaný kouč. Jeho protějšek Roger Schmidt pak varuje před případným podceněním - špatná forma Hannoveru je sice jedna věc, jenže o to bojovnější výkon lze od Die Roten reálně čekat.

"Bitva o záchranu je letos extrémně tuhá, je v ní stále namočeno hodně klubů," přemítá Schmidt. "Očekávám, že Hannover do toho dá opravdu vše. Korkuta znám osobně a je to velice dobrý kouč, Hannover dělá dobře, že mu nechává důvěru. Nakonec se mu podaří záchranu uhrát, bude to ale muset dokázat až po zápase s námi," zakončil s úsměvem.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Hilbert, Toprak, Jedvaj, Wendell - Bender, Castro - Bellarabi, Calhanoglu, Son - Kießling
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Sakai, Marcelo, Felipe, Schulz - Schmiedebach, Andreasen - Briand, Stindl, Kiyotake - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - SC Paderborn  (sobota 15:30)
Dortmund bude doma proti nováčkovi z Paderbornu vysokým favoritem a očekává se, že si v poklidu dokráčí pro tři body, fanoušci však v tuto chvíli mluví o něčem úplně jiném - dlouholetý úspěšný kouč Jürgen Klopp totiž v týdnu oznámil, že po sezoně v klubu končí.

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe; v úterý ještě život ve fotbalovém Dortmundu probíhal jako obvykle, o čtyřiadvacet hodin později však už bylo jasné, že po šesti zápasech skončí jedna velká kapitola klubové historie. Letošní sezona sice Borussii hrubě nevyšla, jinak bylo ale Kloppovo účinkování protkáno úspěchy na domácí i evropské frontě.

Logicky se proto ihned začalo mluvit o tom, kam uznávaný stratég v létě zamíří a koho naopak přivede Dortmund na jeho místo; další vývoj situace však musí počkat do následujícího týdne, tedy až po dnešním zápase. Tak zní oficiální vyjádření generálního manažera Hanse-Joachima Watzkeho. "Nebudeme se rozhodovat příliš dlouho. Myslím, že vhodného trenéra najdeme už příští týden," prohlásil funkcionář.

Podle zákulisních zpráv by jím měl být Thomas Tuchel, který - stejně jako dříve Klopp - získal velké renomé u kormidla Mainzu (kde před sedmi lety nahradil právě dnešního lodivoda BVB); Watzke však zůstává tajemný. "Nedoporučoval bych automaticky předpokládat, že přivedeme Tuchela," podotkl. "Jediné, co v tuto chvíli mohu říct, je, že nový trenér v současnosti nepůsobí ve druhé lize a umí mluvit německy."

Otázkou zůstává, v jaké pozici Kloppův nástupce klub vlastně převezme - po katastrofálním podzimu už Dortmund nejspíš unikl akutní hrozbě sestupu, ve zbývajících šesti zápasech se však může stát ještě vlastně cokoliv. Včetně drtivého finiše zakončeného postupem na pohárové příčky (na něž Borussia momentálně ztrácí šest bodů). Nyní je jediným cílem zvládnout zápas s Paderbornem.

Ten se ostatně může ukázat jako velice zrádný soupeř - papírově je sice jasným outsiderem, jenže zároveň bojuje o holý život a letos se už dokázal postarat o několik překvapení. Navíc se jedná o regionální derby, v němž je o motivaci postaráno automaticky. Sebevědomí svěřencům Andrého Breitenreitera navíc dodává poslední důležitá výhra nad silným Augsburgem.

"Tento zápas (proti Dortmundu) je pro nás naprosto klíčový," vypíchl kouč na tiskové konferenci. "Hrajeme o záchranu, takže nám nezbývá než bojovat jako lvi a nenechat se soupeřem přetlačit. Bude to hodně intenzivní, tvrdé utkání, protože oba týmy potřebují získat dobrý výsledek," dodal.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Sokratis, Ginter, Hummels, Schmelzer - Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Kampl, Mchitarjan - Aubameyang
SC Paderborn - pravděpodobná sestava:
Kruse - Heinloth, Lopez, Hünemeier, Hartherz - Ziegler - Koc, Bakalorz, Vrančić, Ouali - Lakić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - VfB Stuttgart  (sobota 18:30)
Augsburg a Stuttgart spojuje jedna věc - nutně potřebují body. Každý ovšem z jiného důvodu. Zatímco totiž domácí v posledních týdnech ztratili formu a reálně jim hrozí vyklizení pohárových pozic, hosté bojují o holé přežití..

Dlouho to vypadalo, že s jedním z nejtradičnějších účastníků Bundesligy je definitivně amen, minulý víkend ale Stuttgart zabral a v existenčním zápase s Brémami vydoloval vítězství 3:2, navzdory mimořádně neefektivnímu představení jedné z největších ofenzivních opor, Martina Harnika. Získané tři body pomohly svěřencům Huuba Stevense odlepit se ode dna, kam se propadl Hamburg.

Na definitivní jistotu záchrany však bude potřeba získávat body i nadále, a Stevens si to před lokálním derby dobře uvědomuje; bojovat se podle něj bude až do posledního kola. "Ještě jsme ničeho nedosáhli," krotil po výhře nadšení zkušený Nizozemec. "Tabulka se počítá až po 34. kole, ne dříve. Stále nás čeká spousta práce. Jsme plně koncentrovaní na nadcházející zápas."

Do konce sezony zbývá šest kol, a do té doby Stevens odmítá mluvit o další budoucnosti - přestože v tuto chvíli nemá jasno o tom, kam se jeho kariéra bude v létě ubírat. "To teď není důležité," mávl rukou nad spekulacemi. "Soustředím se pouze na svůj současný úkol, což je záchrana."

Augsburg je v odlišné pozici - od doby, kdy úspěšný kouč Markus Weinzierl oficiálně prohlásil sezonní cíl (tj. záchranu) za splněný, jako by bavorský klub pustil nohu z plynu a na šestém místě se drží jen tak tak. Právě tato pozice by mu přitom zajišťovala první postup do pohárové Evropy v historii.

Weinzierl si dobře uvědomuje, že pokud současná forma (jediná výhra v devíti zápasech) bude pokračovat, dříve či později Augsburg na pohárových příčkách někdo vystřídá. "Dlouho jsme hráli nad očekávání, bojovali jsme o pozice, o nichž se nám ani nesnilo. Je logické, že to nemohlo vydržet věčně," glosuje domácí kouč. "Teď se musíme soustředit na každý následující zápas. Věřím, že se nám zase začne dařit."
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Hong, Klavan, Baba - Baier - Bobadilla, Kohr, Altintop, Werner - Matavž
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Klein, Rüdiger, Niedermeier, Hloušek - Dié, Gentner - Kostić, Maxim, Werner - Ginczek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach  (pátek 20:30)
Mönchengladbach čeká v cestě za základní skupinou Ligy mistrů další těžký soupeř - na Frankfurt mají Favreho svěřenci hodně nepříjemné vzpomínky, v podzimním zápase totiž doma prohráli 1:3. Byl to jejich doposud nejhorší výkon sezony. Touha po odplatě je proto velice silná..

Jinak se Hříbatům letos daří přímo skvěle, není proto divu, že záložník Granit Xhaka vysílá jasný signál - dokázat, že podzimní zaváhání bylo pouze ojedinělou událostí. "Samozřejmě, že se za ten zápas chceme pomstít," nezastírá švýcarský univerzál. "Tehdy jsme hráli špatně, zejména ve druhém poločase, a za svoje chyby jsme draze zaplatili. Možná jsme byli i trochu unavení, hrálo se často i uprostřed týdne. Něco takového se už ale nesmí opakovat."

Xhaka ale jedním dechem nezapomněl zmínit, že současná pozice Borussie - tedy třetí místo, zajišťující účast v Lize mistrů - rozhodně není dílem náhody. "Máme vynikající sezonu," pochvaluje si. "Přišlo sice několik zaváhání, například vypadnutí z poháru s Bielefeldem, vždy jsme se ale dokázali zase rychle vrátit na správnou trať. Minulou sobotu (proti Dortmundu) to bylo jasně vidět," připomněl důležité vítězství. "Jsem optimistou, věřím, že uspějeme i ve Frankfurtu. Stačí nám k tomu hrát stejně jako doposud."

Ligová forma Gladbachu je skutečně výtečná - vyhrál už čtyřikrát za sebou, a je dokonce možné, že postup do milionářské soutěže bude slavit už tento víkend. Potřebuje k tomu zvítězit a zároveň doufat, že Schalke prohraje ve Wolfsburgu a Augsburg neporazí Stuttgart. Což mimochodem, vzhledem k aktuální formě všech zúčastněných klubů, rozhodně není nereálný scénář.

Také Eintracht však stále živí naděje na pohárovou Evropu; šestá příčka není vůbec daleko (čtyři body), k jejímu dosažení ale musí svěřenci Thomase Schaafa chytit šanci za pačesy a přestat zbytečně ztrácet. "Samozřejmě, že bychom mohli zahořknout a stěžovat si na smůlu," glosoval energický kouč rozkutálené body v posledních týdnech, "to ale není můj styl. Mám ve zvyku hledět před sebe a všímat si především pozitiv," dodal.

Domácím nicméně bude chybět elitní střelec Alexander Meier, který má poraněné koleno a ve zbytku sezony se už na hřišti neobjeví. "Meier není hráčem, kterého byste dokázali prostě nahradit, kus za kus," uznává Schaaf. "Otázkou je, jestli zůstaneme věrní svému klasickému systému, nebo jestli ho budeme muset trochu pozměnit."
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Chandler, Madlung, Anderson, Oczipka - Ignjovski, Hasebe - Aigner, Seferović - Valdez, Kittel
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Brouwers, Dominguez, Wendt - Kramer, Xhaka - Herrmann, Johnson - Raffael - Kruse
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov28224274:1370
2.VfL Wolfsburg28186462:3060
3.Borussia Mönchengladbach28158544:2253
4.Bayer Leverkusen28149552:3151
5.Schalke 0428118937:3141
6.FC Augsburg281231334:3639
7.TSG Hoffenheim281071143:4537
8.Eintracht Frankfurt28981151:5735
9.Werder Brémy28981143:5735
10.Borussia Dortmund28961335:3733
11.1. FC Köln28891129:3533
12.Hertha BSC28961334:4533
13.1. FSV Mainz 0528613937:3931
14.SC Freiburg286111127:3629
15.Hannover 9628781332:4529
16.SC Paderborn28691325:5327
17.VfB Stuttgart28681431:5126
18.Hamburger SV28671516:4325
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach
sobota 15:30TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov (host Stanislav Levý)
sobota 18:30FC Augsburg - VfB Stuttgart
neděle 15:30Werder Brémy - Hamburger SV
neděle 17:30VfL Wolfsburg - Schalke 04

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (124)

Přidat komentář
Bayern +

Bayern Mnichov přišel o svého dlouholetého lékaře Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. Mezinárodně uznávaný specialista dnes i se svými spolupracovníky s okamžitou platností podal výpověď kvůli "poškození vzájemné důvěry". Müllera-Wohlfahrta se dotkly reakce na středeční prohru Bayernu v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů v Portu 1:3. "Z nejasných důvodů byla tato porážka dávána za vinu lékařskému oddělení," uvedl v prohlášení dvaasedmdesátiletý lékař, který působil v Bayernu od roku 1977. Německému mistrovi chyběla v Portu řada opor, kvůli zdravotním problémům nemohli hrát David Alaba, Arjen Robben, Franck Ribéry či Bastian Schweinsteiger.

Čo ten Jogi, išiel by? Ak už nie teraz, tak aspoň po ME?

Reagovat
Rudnevs

Dopadol by asi ako Klinssmann ale skor ma napadlo ked teraz zhana trenera Bvb..

Reagovat
smazaný uživatel

FC-BAYERN.CZ

Reagovat
db18

Předpokládaná sestava na Hoffenheim:

Neuer - Rafinha, Dante, Badstuber, Juan Bernat - Xabi Alonso - Thiago, Rode - M. Götze - T. Müller, Lewandowski

Ono taky není moc o čem přemýšlet, když na lavičce zůstanou jen Reina, Boateng, Gaudino, Weiser a Pizza, ale nevypadá to zle (jen teda ještě ideálně Gaudino místo Xabiho )

Reagovat
TonCZek

Jestli teď bude hrát Alonso, tak to snad znamená že nebude hrát v úterý.

A divím se, že nevytáhne nikoho z juniorky, alespoň na lavičku.

Reagovat
bayern987

Dante, Xabi, Bernat... to bude to samí...

Reagovat
smazaný uživatel

No ja som zvedavý s čím ako príde Frankfurt do dnešného zápasu. Keď bude chcieť hrať futbal tak je šanca na zaujímavý zápas a bude ťažké si odniesť 3 body. Ale keď to "zatvoria" ako na Bayerne tak nemám až také obavy.

Reagovat
db18

Eintracht Frankfurt XI: Trapp - Ignjovski, Madlung, Anderson, Oczipka - Hasebe - Aigner, Kittel, Medojevic - Valdez, Seferovic

Bor. M'Gladbach XI: Sommer - Jantschke, Brouwers, Dominguez, Wendt - Kramer, Xhaka - Herrmann, Johnson - Raffael, Kruse

Reagovat
smazaný uživatel

#Gladbach XI to face Frankfurt:

Sommer - Jantschke, Brouwers, Dominguez, Wendt - Kramer, Xhaka - Herrmann, Johnson - Raffael, Kruse.

#Gladbach bench for #SGEBMG:

Heimeroth - Korb, Nordtveit, Hahn, Traoré, Hazard, Hrgota.

Chcel som Hahna do základu ale nevadí pome GLADBACH!

Reagovat
smazaný uživatel

Fortuna vedie v Ingolstadte s desiatimi hráčmi Udržať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Po polčase o niečo bližšie k 3 bodom domáci, ale ten priebeh zápasov GLadbachu vonku je často podobný. Každopádne Einracht ma prekvapil, hraje na víťazstvo tak to má byť v BL

Reagovat
Rudnevs

Ibisevic asi do Lipska

Reagovat
db18

Od 14:00 3. liga: Na mdr Chemnitz - RWE a na WDR poběží Fortuna Köln - Dynamo

Jinak to vypadá, že stream WDR by měl běžet i v ČR:

http://www.sportschau.de/fussball/bundesliga3/videostreamlivestreamfortunakoelngegendresden100.html

Reagovat
db18

Tak malá oprava: na WDR bude Arminia Bielefeld - Preußen Münster, Dynamo bude jen přes stream.

Reagovat
smazaný uživatel

+ na RBB Duisburg - Cottbus

Reagovat
smazaný uživatel

komentuje to žena

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

V Bielefelde pekná návšteva, aj hostí asi 2 tisícky mám pocit ako keby som pozeral prvú ligu a nie tretiu

Reagovat
ACSMan

BTTP(back to the past) co udělal minulý kolo djourou že dostal dvě žlutý za 3 minuty?

Reagovat
db18

Ta druhá padla za gestikulace směrem k rozhodčímu, po té, co Djourou nebyl spokojený s předchozím verdiktem rozhodčího.

Reagovat
db18

TSG: Baumann - Beck, Strobl, Bicakcic, Toljan - Schwegler, Polanski - Volland, Firmino, Rudy - Modeste

FCB: Neuer - Rafinha, Dante, Badstuber, Bernat - Rode, Weiser, Gaudino - Götze, Müller - Lewandowski

Velká paráda (je to z twitteru, takže Weiser nejspíš na pravém kraji, Müller uprostřed a Götze z levé strany...)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za túto zostavu si Guardiola zaslúži konečne pochvalu

Reagovat
db18

No, tak on snad neměl na výběr - po Portu si stěžovali Götze a Xabi, že mají potíže a Lahm dostal virózu.

Ale na lavičce jsou vedle Reiny ještě Xabi, Thiago, Pizza, Boateng a KURT

Reagovat
smazaný uživatel

aha, ja som myslel, že Xabiho a Lahma vynechal zámerne

Reagovat
db18

U Xabiho to záměr je, ale spíš kvůli tomu, že ho "potřebuje" do odvety

Reagovat
TonCZek

Boužel, byl bych raději kdyby hrál dneska.

Reagovat
bayern987

Chtěl jsem v základu Thiaga... jinak není špatná vzhledem k možnostem, až na Bernata s Dantem.

Reagovat
db18

Nahradit šel jen Dante.

Reagovat
bayern987

Je dobře že hraje, aspoň bude Boa pod tlakem, ale myslím to celkově, už mě prostě Bernat v základní sestavě štve. Ale hodně využíval zranění no...

Reagovat
AndR

"Boateng had to stop training after just 10 minutes yesterday due to a small injury which is said to have been a precautionary measure."

Myslím, že to sedí více než že by Boateng měl být posazený zrovna Dantem. Tým je prokletý, ještě tomu chybělo, aby se Lahmův virus roznesl na ostatní

Reagovat
bayern987

Snad se to dá do odvety do kupy, jinak nevím. Dante ale není pro Boatenga hrozba, to spíš Benatía, ale ten je taky zraněněj...

Reagovat
db18

... To už neni možný.

Reagovat
smazaný uživatel

BVB: Weidenfeller - Durm, Sokratis, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Ginter - Kuba, Kagawa, Mkhitaryan - Aubameyang

zase bez Marca... a Micky v základu - to je prostě vtipné

Reagovat
stas87

Laka ma X2 na SCP,ide im o vsetko,vedia ze ak by bodovali dnes a Werder zajtra vyhral,pomohli by si zasa o kus viac.VfB tazko vyhra v Augsburgu.

Reagovat
db18

X2 bez Subotiće?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Ta stredova dvojka moc dovery smerom dozadu nebudi.

Nakoniec mam za 50 Bayer-H96 1 v hcp a FCA-VfB 1

Reagovat
db18

u VfB bych asi osobně zkusil oba gól (ale po včerejšku jsem na nule ) A kurs na Bayer je po té výhře nad HSV docela malý, když jsem na to koukal, ten byl tak 1,8 ne?

Reagovat
stas87

Preco nehra Riise?V predpokladanej zostave je,na lavicke ale nie.

Reagovat
Arne

Jestli myslíš Risseho (vím že ano ), tak ten má svalový problémy.

Reagovat
stas87

Jedneho Nora v Kölne maju tak potom autor preview neodviedol dobru robotu.Zapasu v Berline som dal prednost pred zapasom v Breisgau.Snad neolutujem.

Reagovat
Arne

Tak já to četl na Kickeru až teď v onlinu k zápasu, takže pokud to vyšlo na světlo až dneska, těžko to mohlo v preview být... Každopádně nevím, jestli nebudeš litovat, tohle moc kvalitu neslibuje.

Reagovat
stas87

Aha beriem spät.Zapol som si to aj kvoli Hectorovi.Sklamanie.Ak od Hectora,tak od oboch timov.V podstate tam boli len dve prenesenie hry od Vogta na Brecka,kolmica ziadna.Blok kombinacne nedokaze prekonat ani jeden tim.Individualne sa ani nikto neskusi presadit. Rohy nebezpecne zatial len dva.Jeden vas,tam Horn vyrazal a jeden kozlov,Maroh ale mieril nad.Köln mal ale mat penaltu,stazenie Skjellbreda ocividne.

Reagovat
Arne

Od nás to nebyl roh, ale ze hry, plus kombinačně tam (s jedním odrazem) prošel Schelle, akorát nevím, co dělal při střele, jestli podklouzl nebo co... Ta penalta byla jasná. Já nikdy rozhodčí moc nekritizuju za souboje ve vápně, ale tohle bylo tak evidentní, že to měl vidět.

Reagovat
db18

Souhlasím s komentátory, Weiser hraje dneska skvěle... Kdo ho v létě získá, rozhodně neprohloupí... (snad to ale nebude HSV )

...ale Götze se zase pouští do nesmyslných akcí

Reagovat
smazaný uživatel

Dante

Reagovat
bayern987

Dante zase.... ještě že Neuer!

Reagovat
bayern987

Rodeeeeeeeeeeeeeeee základn proti Portu!

Reagovat
bayern987

*základ

Reagovat
db18

Snad vedle Bastiho (a pod hrot bych zkusil Pizzara )

Reagovat
bayern987

Klidně... ale naděje si nedělej, protože se to nestane.

Reagovat
db18

To vím... úspěch bude, když nebude hrát Dante s Xabim... A v takovém případě pak bude stejně střed Basti - Thiago, a buď za nima Lahm, nebo před nima Götze (podle toho, jestli bude fit Franck)

Reagovat
bayern987

Lahm na kraji, střed Basti-Thiago a budu spokojený.

Reagovat
db18

Rode Lewa to taky provedl zkušeně.

Reagovat
db18

Dante asi třetí závažná chyba/zaváhání... A Neuer pěkně odklidil Rafinhu

Reagovat
blackhawk88

Rode, Basti, Thiago, takyto stred proti Portu si viem predstavit :) Guardiola bude hlupak, ak Rodeho neda do zakladu.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašné hovno zase.. statické, bez myšlenky, pohybu a nápadů

Reagovat
Bayernista18

To řikám pořád, že by měl Weiser hrát víc, Gaudino taky hraje parádně na to, že je to ročník 96. Dante nejdřív sundá protihráče při rohu hlavičkou do jeho hrudníku a pak zase předvede 1 ze svejch klasickejch kiksů ... ještě že měl Neuer nohu na správnym místě.

Reagovat
db18

jen dozadu je to od Gaudina ještě docela špatný.

Reagovat
Bayernista18

Směrem dozadu to neni nejlepší, ale má dobrý vedení a kontrolu míče, trochu mi připomíná Iniestu.

Reagovat
db18

A zřejmě další zranění

Reagovat
bayern987

Rode hraje parádně...

Reagovat
smazaný uživatel

Auba

Reagovat
smazaný uživatel

Druhý poločas úplně o něčem jiném... to je jízda - tohle chcem!!!

Reagovat
bayern987

Thiago kouzelník!

Reagovat
db18

Snad přidáme ještě jeden gól, aby třeba Götzeho mohl nahradit Kurt

Reagovat
bayern987

On je na lavičce?

Reagovat
db18

Jj, minulý týden, když jsme měli na lavičce jen 5 hráčů, tak byl myslím taky zraněný.

Reagovat
bayern987

Jojo, nemocný byl asi...

Reagovat
bayern987

Rafinha se ho ani nedotkl...

Reagovat
db18

Bayer Snad toho spodek využije (jen je škoda, že ještě neodskočí Freiburg)

Reagovat
smazaný uživatel

Shinji!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nakonec druhý poločas skvělý a výsledek podle toho i vypadá.

EL se nám snad ještě povede...hodně důležité bude další kolo proti Frankfurtu

Reagovat
Pipo123

Ten komentátor na EU2 to je hrôza, si ho viem predstaviť že ešte asi tak pred rokom nevedel čo je futbal vôbec za šport

Reagovat
Arne

A zrovna on rozumí fotbalu a bundeslize asi nejvíc ze všech, co tam komentují...

Reagovat
Pipo123

Som sa zle vyjadril, mňe sa páčia jeho názory atd, ale príde mi strašne nervozny, ale brutálne, mal by si dať jedno, dve pivka pred každým zápasom a bude to fajn.

Reagovat
JozkokozleJ

Pivo nie je vseliek.

Ano, na forme treba zapracovat.

Reagovat
Pipo123

Jozko, treba sa uvolniť a bude to dobré

Reagovat
smazaný uživatel

To si ty - ten slovenský komentátor na E2?

Reagovat
db18

FCA: Hitz - Baba, Klavan, Hong, Verhaegh - Baier - Werner, Höjbjerg, Feulner, Esswein - Bobadilla

VfB: Ulreich - Klein, Niedermeier, Rüdiger, Schwaab - Gentner, Die - Kostic, Maxim, Hlousek - Ginczek

Rüdiger je konečně zpátky. Ji v Augsburgu jen na lavičce.

Reagovat
20fredy20

Ribery to asi nestihne to je velmi zla sprava

Reagovat
smazaný uživatel

Come on, Royal Blues! Snad se stane zazrak jako v minulem stretnuti, Wolfsburg by ale musel predvest vykon jak s Neapoli.

Reagovat
db18

Werder údajně nabídl Pizarrovi, že se může vrátit na Weserstadion.

Reagovat
bayern987

Pizzaro ještě sezónu u nás pak skončí. A v létě se do Brém vrátí Miro!

Reagovat
stas87

https://pbs.twimg.com/media/CC9JqDoWYAAeYeF.jpg

Tak Skripnik ignoruje Casteelsa a teraz ho tam da na derby. Yildirim strasne dlho nehral,Kraje obrany mozu byt slusna komedia,stred je vyrieseny dobre.Galvez si to tam snad postrazi.Dufam ze ideme pevne za vyhrou a nebude sa branit remiza.Kaslem na to,ze by som bol rok bez derby.

Reagovat
stas87

Choreo je pripravene,uvidime ci to bude taka parada ako pri 100.nordderby.To bolo vtedy nadherne.

Reagovat
db18

Nestihl si přečíst/rozpoznat, co bylo na tom dolním transparentu? Hořejšek jsem stihl, ale spodek už ne...

Reagovat
stas87

Tiez nie,siel som si pre jedlo.

Reagovat
db18

Tak už to mám: http://tinyurl.com/p266bxs

Reagovat
stas87

https://pbs.twimg.com/media/CC9Nt3mUEAANVVw.jpg

Aha,takze Galvez na LB..tak to nemusi byt uplne stastny tah.Sternberg celkom horel v Stuttgarte.

Reagovat
Arne

Třeba bude nalevo Gebre a Prödl na pravým beku, tam hrával tak před čtyřmi, pěti lety.

Reagovat
stas87

Tak Prödl na LB,Galvez s Vestergaardom na CB..no a teraz nestastny zakrok Vaarta a mozno budeme musiet striedat.

Reagovat
Arne

Jj, koukám na to... Akorát to nebylo moc nešťastný, teď už měl mít červenou a žlutou k tomu. Šílenost.

Reagovat
db18

Rajkovic Heiko na RB

Reagovat
stas87

ani ten Cleber nema posledne tyzdne oslinu formu.

Reagovat
Arne

Vaart je prase a Stark blb... Za tohle v klidu mohl jít ven a on mu nedá ani žlutou.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

...a další žlutý zákrok bez trestu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

premotivovane prasa,oni zamerne hraju tvrdo na Zlatka..sami nemaju jedineho futbalistu a toho naozajstneho na ihrisku chcu zranit ale brani dobre,nemaju tam diery.Na sance zatial 1:1,plichta v polcase spravodliva.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimte, Vaart je vetsi fotbalista, nez celej vas klub..

Reagovat
smazaný uživatel

bol

Reagovat
stas87

Si sa zaseokol v roku 2012,nie? a do kuskov Diega ma kilometre daleko,ty klube..

Reagovat
smazaný uživatel

Na Micouda se taky nechytá ani náhodou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

toho ani nepamäta..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl jsem a nevím o čem mluvíš... ale za první 3 slova

Reagovat
smazaný uživatel

Cleber je trochu retard, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ak Junuzovič dohrá dnes celý tak to bude výhra, HSV idú jednoznačne po ňom. Vaart červená jak z učebnice, podrážka vpred na píšťalu, potom ho tam prerúbal neviem kto ďalší. Hnus

Reagovat
smazaný uživatel

Napríklad na ostrovoch sa hrá tvrdo (tvrdšie ako v BL), ale rozhodcovia tam nemajú problém priparať redku z fleku za nebezpečný zákrok, tu mi to dosť chýba niekedy.

Reagovat
stas87

Redka prisna,no Behrami hlupak..

Reagovat
Arne

Podle mě to vyloučený bylo úplně nesmyslný... Penalta ale jasná, nevím co tam Behrami reklamoval.

Reagovat
stas87

V prvej chvili toho suboja bol Behrami posledny,potom uz nie..ked ho zatiahol,tak uz dobiehali obrancovia HSV.Tiez by som ho nevylucil,zlta by uplne stacila..no ale zasa na druhu stranu-ako mohlo dohrat to holandske prasa???

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Uzij si to,na jesen bol az do golu lepsi Werder ale prehral,pretoze neustrazil aut.Teraz sa to akurat otocilo.

Reagovat
smazaný uživatel

No nerekl bych, ze dneska bylo lepsi HSV..

Reagovat
stas87

Viac nebezpecnych situacii bolo pred brankou Casteelsa.Stieber mohol dat dva goly..Adler akurat vytiahol Öztunaliho strelu a Selke sa ukopol.Dneska to bol klasicky remizovy zapas,my akurat stastnejsi..Behrami ale do toho siel ako naprosty kokot.

Reagovat
Arne
Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Oztunaliho volej bol nádherný, ale aj zákrok Adlera fantastický neviem no s tým HSV to už tento rok vyzerá moc zle, možno to nebudú môcť zachraňovať v baráži ako pred rokom....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele