Bundesliga - preview 25. kola

09.03.2012, 09:09, aktualizováno 11.03.2012, 08:47
Previews
Werder se špatným startem do jarní fáze připravil o možnost bojovat o Ligu mistrů a cílem tak bude Evropská liga - hodně by mu pomohla výhra nad Hannoverem. Schalke má v posledních týdnech hodně nahuštěný program, jeho dalším soupeřem bude venku neprohrávající Hamburk...
Werder Brémy - Hannover 96  (neděle 15:30)
Přímou bitvou o poslední postupové místo do pohárové Evropy bude konfrontace Brém s Hannoverem. Werder bude chtít v tomto tzv. malém severském derby zopakovat výkon z toho velkého, kdy v rámci 22. kola zdolal v přístavním derby Hamburg.

Po tomto vítězství však přišla na zelenobílé herní krize, v posledních dvou zápasech nebrali svěřenci Thomase Schaafa ani bod. Proti Hannoveru budou navíc chtít Brémy uhájit svou dosavadní šestou pozici, která zajišťuje postup do Evropské ligy. Kromě toho ještě nedokázal Werder v roce 2012 zvítězit před vlastním publikem a hannoverští pronásledovatelé ztrácejí jen jeden jediný bod. "Prošli jsme si nyní dvěma zápasy, do kterých jsme nastoupili s nasazením, avšak nedosáhli na body. Myslím, že většinu věcí děláme správně, ale chybí nám větší odhodlanost ke střelám. Právě jen střely mohou odměnit naše výkony," analyzoval situaci posledních dnů Schaaf.

Trenér domácího celku bude postrádat Marka Arnautoviče, a to nejen pro nedělní zápas. Rakouský reprezentant vypadl nadlouho ze sestavy poté, co jej doma při hře pokousal jeho pes. Odnesl to vaz v Arnautovičově pravém koleni. Týmový lékař Dimanski neměl pro Schaafa povzbudivé zprávy: "Samozřejmě uděláme všechno možné, aby se jeho zranění co nejrychleji zahojilo. Bude to ale trvat minimálně šest týdnů," zvěstoval odborník. Mimo hru jsou nadále Naldo, Borowski a Hunt, brémský klub opouští Brazilec Wesley, jenž se nedokázal navzdory velkým očekáváním prosadit.

Oslabený Weder to tak nebude mít proti rozjetému Hannoveru snadné. Devadesátšestky mají za sebou pohárový zápas v Lutychu a remízový výsledek 2:2 dává do odvety slibné šance na postup. "V mnoha partiích dokázali přesvědčit o své vysoké kvalitě. A přitom nezáleží na tom, jestli hrají doma nebo na venkovním hřišti," řekl uznale na adresu nedělního soupeře Schaaf. Před odvetným domácím zápasem proti úřadujícímu belgickému vicemistrovi se svěřenci trenéra Slomky přeorientují zpět na domácí ligovou soutěž. "Máme na tento zápas málo času, pokusíme se rychle zregenerovat a zaměřit pozornost na tento zápas," prozradil Slomka a nastínil, v jakém stylu budou chtít jeho borci do zápasu nastoupit: "Hodláme Werder neustále držet pod tlakem," prohlásil hannoverský stratég.

Dolnosasové se tedy budou pokoušet udržet po celý týden vysoké herní tempo. Při tom se budou muset obejít bez Manuela Schmiedebacha a pravděpodobně i bez Mame Dioufa. Prvně jmenovaný si přetrhal v ligovém zápase proti Dortmundu boční svalová vlákna, senegalský útočník Diouf utrpěl v utkání s Lutychem zranění vazu v kotníku. K dispozici Slomkovi nebude ani Christian Schulz, který pauzíruje za žluté karty.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Affolter, Sokratis, Hartherz - Bargfrede - Junuzovič, Trybull - Marin - Rosenberg, Pizarro
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, Pander - Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff - Ya Konan, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.50 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Schalke 04 - Hamburger SV  (neděle 17:30)
Neděle má kromě malého severského derby na programu i druhé velice atraktivní klání ve Veltins Areně, kde se s místními hochy utká Hamburk. Obě strany v posledních týdnech vypadly z rytmu a vzájemné utkání by mohlo být ideálním startovacím můstkem kupředu.

Königsblauen mají za sebou neúspěšné vystoupení v rámci osmifinále Evropské ligy na hřišti Twente, odkud nakonec odjížděli po nafilmovaném de Jongově pádu (ten sám poté pokutový kop bezpečně proměnil) s pocitem křivdy (zvláště, když nebyl odpískán Douglasův zákrok loktem na Maricu) a navíc bez bodu. "Nemůžeme očekávat, že hráč sám přijde za rozhodčím a bude proti jeho výroku něco namítat...to záleží právě na sudích. Ale vzhledem k tomu, že chvíli předtím došlo k zákroku Douglase na Maricu, jenž byl vidět i z tribuny, tak něco podobného nemohu pochopit," nezastírá sportovní ředitel Horst Heldt.

V bundeslize pak Schalke čeká na výhru dva týdny, přičemž nejprve nezvládlo utkání v Allianz Areně, což se dá i za situace, ve které se modrobílí nachází pochopit, ale následná porážka ve Freiburgu pak vysvětlení nemá. Aby se Horníci udrželi na kontakt s čelem, jež začíná povážlivě utíkat, tak potřebují za každých okolností bodovat - nejlépe naplno. "Pokud se chceme posunout výše, potřebujeme skórovat," je si vědom Huub Stevens.

K tomu už by domácím mohl pomoci i Klaas-Jan Huntelaar, jenž má společně s Mario Gómezem pod palcem bundesligovou střeleckou tabulku, když oba kanonýři mají na kontě shodný počet osmnácti zásahů. "Uvidíme po posledním tréninku den před zápasem, jak se situace vyvine," ubezpečil zkušený lodivod. Připraveni už by mohli být i Metzelder a Farfán, kterému znemožnil nastoupit do EL karetní trest a momentálně má zdravotní problémy, ale i u nich se bude rozhodovat až minutu před úvodním hvizdem. Hrát nebude ani Fährmann, Unnerstall a Höwedes, stejně tak jako další potrestaný bek Papadopoulos.

Užuž se pomaličku zdálo, že problémy přístavního celku odezněly, ale na podobná tvrzení bylo příliš brzy: kruté domácí porážky od Brém a Stuttgartu (ze kterých má HSV skóre 1:7) poslali sebevědomí Rothosen zase pěkně ke dnu - stejně tak jako se nejdéle sloužící bundesligový účastník tabulkou čím dál tím hlouběji propadá. "Neodehráli jsme zase tak špatné zápasy, ale na rozdíl oproti utkání na hřišti Gladbachu nebo proti Bayernu nám chyběl i kousek štěstí ve finální fázi," zůstává nad věcí kouč Thorsten Fink.

Pohodu v hostujícím táboře však neusměrnil ani ostrý a především zbytečný zákrok Paola Guerrera na brankáře Ulreicha, po němž viděl peruánský kanonýr naprosto zaslouženě červenou kartu, a nad tento trest pak ještě přišlo rozhodnutí disciplinární komise, která nezkrotnému rebelovi (od nějž už nešlo o první provinění) napařila rovnou osmizápasový distanc! "S Paolem si musíme vytvořit na příští týdny určitý plán, musí totiž zůstat v tréninkovém procesu. Dovedu si představit, že bude tak dvakrát nebo třikrát týdně trénovat s mládežnickými celky... Rád pracuje s dětmi," potvrdil své úmysly sportovní ředitel Frank Arnesen.

Kromě dlouhodobě suspendovaného Guerrera bude hostům chybět také David Jarolím, který bude pykat trest za žluté karty. Zranění lýtka potom stále nepustí do hry Dennise Aoga, stále fit doposud není ještě ani náhradní brankář Mickel. Gökhan Töre by se měl ukázat alespoň na lavičce.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Höger, Metzelder, Matip, Fuchs - J. Jones, Holtby, Farfán, Raúl, Draxler - Huntelaar
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Jansen - Rincón, Kačar - Sala, Iličević - Arslan - Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.87 - 3.60 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Wolfsburg vstoupil do jarní části poměrně dobře, jenže v posledních kolech se už znovu trápil. Ani během tohoto víkendu ale na něj nečeká jednoduchý soupeř. Před vlastními fanoušky totiž přivítá rozjetý Leverkusen, který se bude snažit dát zapomenout na ostudný debakl 1:7 z Barcelony.

Zápas s loňským vítězem Ligy mistrů Bayer sice absolutně nezvládl, na domácí scéně si však vedl v nedávných duelech opravdu skvěle. Především v minulém kole překvapil celé Německo, když dokonale zaskočil Bayern Mnichov a vyhrál 2:0. V tabulce se tak přiblížil čtvrtému Schalke, které aktuálně drží poslední příčku zaručující účast v Lize mistrů, už na rozdíl pouhých čtyř bodů.

"Hlavní je, abychom si přestali lízat rány z utkání s Barcelonou a plně se soustředili pouze na duel s Wolfsburgem," prohlašuje trenér Robin Dutt, který ale opět nebude mít k dispozici ani zdaleka kompletní kádr. Mimo hru totiž stále zůstává brankář René Adler, obránce Vedran Čorluka a záložníci Michael Ballack, Sidney Sam a Tranquillo Barnetta.

To Wolfsburg je na tom v tomto ohledu přeci jen o poznání lépe. Postrádat totiž bude pouze českého středopolaře Petra Jiráčka, vykartovaného Josuého a mladíka Slobodana Medojeviće.

Na druhou stranu je ale podstatné zmínit, že forma dolnosaského celku není zrovna nejlepší. Na výhru už čeká tři kola v řadě a tabulkou se propadá opět pomalu dolů. Aktuálně okupuje jedenáctou pozici, přičemž od pásma sestupu jej dělí šest bodů. Ovšem uspět proti Leverkusenu opravdu nebude pro Wolfsburg snadné, jelikož se mu v poslední době proti tomuto soupeři vůbec nevede. Od dubna 2009 si vzájemného zápasu neodnesl nic jiného než porážku.

Není tedy divu, že má trenér Felix Magath z Leverkusenu velký respekt. "Vysoká porážka v Barceloně nebude mít na jejich působení v bundeslize žádný vliv. Očekáváme, že k nám dorazí ofenzivně laděný celek, který se v letošní sezóně prezentuje na venkovních hřištích ve výborném světle," uvedl zkušený Magath.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Russ, Felipe, Rodriguez - Polák, Chris, Dejagah, M. Schäfer - Mandžukić, Helmes.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Schwaab, M. Friedrich, Toprak, Kadlec - Reinartz, L. Bender - Castro, Renato Augusto, Schürrle - Kießling.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.40 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
V rámci 25. kola přivátá v Coface-aréně Mainz dobře rozjetý Norimberk, který bude chtít usilovat o čtvrté vítězství v řadě. Domácí vyloženě špatnou jarní bilanci nemají, přesto jejich potřeba získat z tohoto zápasu tři body je mnohem naléhavější, jelikož by mohli velmi snadno spadnout do boje o záchranu. A tam by president FSV Harald Strutz svůj klub nerad během jarní fáze viděl.

Během uplynulého týdne byl nejsledovanější postavou v táboře domácích bezesporu Mohamed Zidan, kterého za hanlivé urážky, adresované falckému rivalovi Kaiserslauternu po vzájemném utkání, potrestal Německý fotbalový svaz pokutou 6.000 EUR. Egypťan tak ještě může hovořit o štěstí, jelikož standardní "sazbou" pro podobné nesportovní projevy je tradičně 8.000 EUR. Snad časná omluva mohučského útočníka obměkčila srdce představitelů svazu. FSV však beztak egyptského ostrostřelce, jenž v pěti ligových zápasech pětkrát skóroval, zřejmě nebude moci v sobotu nasadit.

Zidan totiž obohatil již dříve bohaté řady týmového lazaretu. V řadách Nullfünfer totiž obchází v posledních dnech chřipka. S virózou museli začátkem týdne ulehnout i Rakušané Ivanschitz s Baumgartlingerem. Stav prvně jmenovaného se však rychle zlepšuje, Ivanschitz se v pátek dokonce zapojil do tréninku. Právě změna tréninkového programu byl dalším sledovaným bodem mezi fanoušky FSV. Trenér Tuchel totiž svým svěřencům namísto tradičního tvrdého drilu naordinoval jen lehký výkluz. Tato krátkodobá změna prý byla reakcí na intenzivní fyzickou přípravu v posledních týdnech.

Rozhodně to neznamená, že by Nullfünfer brali na lehkou váhu svého sobotního soupeře. Naopak, pro Franky měl trenér Tuchel jen slova chvály. "Norimberk je velice stabilní a jeho hráči dokážou trpělivě ustát i ty nejtěžší možné fáze zápasu. Ve skvělé formě hrající Esswein je schopen z individuální šance získat pro svůj tým vítězství," vyjmenovával Tuchel přednosti svého sobotního soupeře. K dispozici nebude mít Zdeňka Pospěcha, jenž je stále omezován zraněním vazu v koleni.

Norimberk přijíždí do města karnevalu povzbuzen získáním nečekaného skalpu Borussie Mönchengladbach. Lépe řečeno: povzbuzeni přijíždí hráči, ve vedení týmu již příliš důvodů k radosti nemají. Německý fotbalový svaz totiž během týdne nadělil pokutu nejen Zidanovi, avšak zasáhl i do rozpočtu franského klubu. Verdikt se vztahuje k pohárovému zápasu proti lokálnímu rivalovi Greuther Fürth. Norimberští fanoušci tehdy neunesli prohru domácího týmu 0:1 a svůj vztek si vybíjeli na fanoušcích hostujícího týmu - věc na německé poměry dosti nečekaná. Pověřené orgány 1.FC nijak nešetřily a nadělily klubu pokutu ve výši 100.000 EUR.

Ohledně fotbalové stránky panuje mezi svěřenci trenéra Heckinga optimismus z devíti bodů v posledních třech kolech, což Franky katapultovalo do horní poloviny ligové tabulky. V táboře hostů si uvědomují, že Mainz se bude chtít vzdálit bojům o udržení a tak je v sobotu nečeká lehké utkání. "Mainz je mužstvo, které těží především ze své obrovské vůle," varoval Hecking. Na svém protivníkovi Tuchelovi si pak norimberský stratég cení jeho schopnost přizpůsobovat taktiku týmu aktuální situaci: "Mainz bude jistě během zápasu svou taktiku měnit, na to pak budeme muset být schopni pohotově odpovědět," je si vědom coach.

Od svých svěřenců pak očekává podobně dobře organizovaný výkon jako v posledních kolech. Obejít se bude muset bez útočníka Pekharta, jenž bude po pěti žlutých kartách sledovat utkání jen z tribuny. Nastoupí-li na místo českého útočníka Eigler nebo Bunjaku, nechává Hecking otevřené. Počítat však jistě bude s Hannem Balitschem, jenž se objeví po absenci v zápase proti Hříbatům opět v zahajovací sestavě hostů.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Bungert, Kirchhoff, Noveski, Zabavník - M. Caligiuri, Polanski, Soto - Zidan - Szalai, Choupo-Moting
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Maroh, Wollscheid, Hlousek - Simons - Chandler, Balitsch, Hegeler, Esswein - Bunjaku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Poslední dvě utkání se Borussii příliš nevydařila, získala v nich pouhý jeden bod, což by nyní chtěla napravit proti statečně vzdorujícímu Freiburgu. Hříbata mají o motivaci postaráno - Borussia-Park totiž stále nebyl pokořen a to by porýnský celek rád zachoval.

Gladbach zažívá, jak už bylo koneckonců mnohokrát zmíněno, doslova snovou sezónu, není tomu ale zase tak dávno, kdy byl v podobné (či spíše horší) pozici, než v jaké se momentálně nachází Freiburg. "Je to pro nás velice dobře známá situace, před osmi nebo devíti měsíci jsme ještě bojovali o záchranu. V té době nebylo vůbec jednoduché proti nám nastoupit. Tyto celky hrají o holý život," uvědomuje si Lucien Favre.

Na porážku z Norimberku ale chtějí v domácím táboře co nejdříve zapomenout. "Doposud na nás nečekaly v sezóně takřka žádné problémy. Samozřejmě, že vždycky čas od času přijdou porážky, však nemůžeme očekávat, že vyhrajeme všech 34 zápasů," neztrácí optimismus sportovní ředitel Max Eberl. "Teď je důležité se znovu soustředit a jít od zápasu k zápasu," vyzývá. Domácí jsou až na zraněného Patricka Herrmanna v plné síle.

To ve Freiburgu namísto kontinuity vsadili v zimní přestávce na divokou kartu - přišel nový trenér, do kádru dorazila čerstvá, mladá krev a nyní se zdá, že by tato riskantní volba mohla přinést skromnému celku už nečekaný jackpot v podobě záchrany nejvyšší soutěže. Na předčasný optimismus však pořád není místo, SCF se i po výhře nad Schalke stále nachází v sestupovém pásmu, a když se koukneme na los, tak bojovníky z Breisgau nečeká snadný úděl.

Největší změna nastala po příchodu Christiana Streicha v obraně, která se od základů změnila a oproti podzimu viditelně zpevnila. Svou zásluhu na tom mají kromě nových posil (Diagné a Lumb) také mladí odchovanci Immanuel Höhn a Oliver Sorg, prvně jmenovaný je však momentálně na marodce. "Na pověrčivost si nepotrpím, ale pokud jde o naše stopery, řekl bych, že si na nás sedlo prokletí," má jasno při zraněních Bartha a Krmaše freiburský patriot.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Reus, Arango - Hanke, de Camargo
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Diagné, Flum, Lumb - Schmid, Schuster, Makiadi, D. Caligiuri - Rosenthal - Freis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Bavory čeká v následujících zápasech hon na Borussii Dortmund, jejíž náskok narostl po posledním kole na sedm bodů. Vítězství v domácím klání s Hoffenheimem by tak mělo být povinností. TSG bude usilovat o vůbec první prvoligové vítězství nad bavorským klubem.

Právě domácím zápasem proti TSG startuje FC Bayern sérii pěti zápasů v patnácti dnech a vedení týmu si uvědomuje, že právě nastává období, jež rozhodne o úspěšnosti či neúspěšnosti nejsledovanějšího německého klubu v této sezóně. "Stojíme před rozhodujícími duely," je si vědom Karl-Heinz Rummenigge, jenž přišel pro následující boje s heslem "Důslednost, vášeň a vůle." Před vlastním publikem jsou Bavoři k nezastavení, což dokumentuje skóre 13:1 za posledních pět utkání.

Proti desátému týmu tabulky to však nebude tak lehké, jak by se na první pohled mohlo zdát. "Nebude to snadné utkání, musíme do tohoto zápasu vstoupit nanejvýš koncentrovaní," přemítal Luiz Gustavo, jenž tři roky oblékal právě dres Sinsheimského klubu. Jeho varovná slova jsou zřejmě namístě, neboť Hoffenheim porazil v této sezóně Dortmund a Gladbach a s Bayernem na podzim remizoval 0:0.

Pikantní bude zápas pro oba trenéry. Současný kormidelník TSG Babbel odstartoval svou hráčskou kariéru v roce 1991 právě pod Juppem Heynckesem, který dnes může svého bývalého svěřence chválit i za jeho trenérskou práci. "Hoffenheim předvádí dobrý fotbal. Očekávám, že budou odvážní a půjdou od začátku s míčem dopředu. Rozhodně od nich nečekám nějaký 'beton'," nechal se slyšet mnichovský stratég, jenž bude nadále postrádat van Buytena, jenž je po úspěšné operaci nártu, do hry nezasáhne jistě ani Breno. Start navrátilce Schweinsteigera je zatím otevřený, nicméně německý reprezentant znovu začal s týmem naplno trénovat.

Hoffenheimu se doposud v Alianz-aréně příliš nedařilo. Trenér Babbel, jenž v mnichovském dresu odehrál během devadesátých let 182 bundesligových utkání, nespekuloval nad otázkou, zda bude pro jeho tým výhodou, že FC Bayern bude hrát v následujících dnech pod velkým mediálním tlakem. "Musíme kompaktně bránit. Když se nám následně ještě povede nemyslet jen defenzivně, pak bude vždy obtížné proti nám vyhrát," řekl s jistou dávkou sebevědomí Babbel a jeho slova doplnil obránce Compper: "Vždycky je těžké proti Bayernu obstát. Na podzim jsme hráli celkem drze, ukázali jsme, že nemáme strach. Takhle se musíme prezentovat i v sobotu v Mnichově."

Do zápasu nebude Babbel moci nasadit Lakiče, jenž má poraněný křížový vaz. Další absenci představuje Schipplock, toho trápí poraněný kotník. Oba tito borci si svá zranění přivodili během posledního zápasu proti Kölnu. Navíc se budou muset hosté smířit s neúčastí Becka, který si odpykává žluté karty (v sezóně již podruhé). Podle Babbela to ale není důvod k zoufání: "Teď mohou ukázat Mlapa a Musona, že jsou schopni tyto hráče nahradit," burcoval Babbel.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Kroos - Robben, T. Müller, Ribery - Goméz
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Johnson, Vestergaard, Compper, Braafheid - Rudy, Weis - Vukcevic, Roberto Firmino, Babel - Mlapa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.75 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Jedny z celků, jež mají ve druhé polovině soutěže suverénně nejhorší bilanci, si to v sobotu odpoledne rozdají mezi sebou, klasický "Keller-Duel" bude k vidění na RheinEnergie-Stadionu, kam zavítá Hertha BSC.

Porýnský celek se po krátké přestávce stále neprobral ze zimního spánku, jinak si totiž chabou bilanci Kölnu po Novém roce ani nejde vysvětlit. Poslední utkání v Sinsheimu, ze kterého Solbakkenovi hráči vytěžili cenný bod, sice naznačuje mírné zlepšení, to ale bude chtít potvrdit i proti Hertě. "Je jasné, že jsme v očekávání - čeká nás zápas o šest bodů. Musíme se dívat jen sami na sebe, potom můžeme být úspěšní," potvrzuje norský kormidelník.

Jarní výsledky Kozlů mají kromě jiného jednoho hlavního jmenovatele - zranění! "Odehráli jsme 24 zápasů, ve kterých jsme od začátku protočili rovnou čtrnáct obránců. V tomto ohledu myslím, že jde o světový rekord," nepochybuje Solbakken, jenž může po dlouhé době opět využívat vzadu sehranou čtyřku, Brečko - Sereno - Geromel - Eichner. Připraven je už také osvobozený Riether, na marodce tak zůstávají Jemal, Petit a Chihi.

Stejně jako Köln, tak i Hertha dokázala v minulém týdnu vystoupit ze svého stínu a důležitou výhrou nad Werderem Brémy zamezila krutému pádu do sestupového pásma. "Výhra nad Brémami nám hodně pomohla, nejde tady jen o nezbytné tři body. Musíme se však i nadále plně koncentrovat," nabádá své ovečky velezkušený harcovník Otto Rehhagel. "Je důležité, že se nám konečně zdařilo bodovat," doplňuje trenérova slova Tunay Torun.

Kromě důležitého psychologického prvku, jenž se do Berlína v podobě tříbodového zisku určitě zcela jistě dostavil, hraje Staré dámě do karet i další faktor: totiž dlouhodobá bilance, která ukazuje naprosto jasně na stranu Herthy - zejména, co se týká utkání na RheinEnergie-Stadionu, odkud celek z hlavního města v posledních třech zápasech odjížděl vždy s tříbodovým ziskem! Na to nyní hostům s výjimkou Franze a Lustenbergera pomůže navázat kompletní osazenstvo.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Sereno, Geromel, Eichner - Peszko, Lanig, Riether, Clemens - Novaković, Podolski
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Bastians - Niemeyer, Kobiašvili - Torun, Raffael, Rukavytsya - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Augsburg - Borussia Dortmund  (sobota 18:30)
Nekončící dortmundská série, ať už v počtu vyhraných zápasů v řadě nebo utkání bez porážky nebere konce, to by žlutočerní rádi ponechali i po utkání v Augsburgu. Na první pohled se to jeví jako snadná záležitost, ale Augsburští na jaře prohráli jenom dvě utkání!

Bavorský celek se v nejvyšší soutěži směle zabydluje a ukazuje, že se mu ji rozhodně nechce hned po roce zase opouštět - zejména v SGL Areně se svěřencům Jose Luhukaye poslední dobou vede skvěle, doposud zde za celou sezónu potkali jen tři přemožitele. Navíc se začíná blýskat na lepší časy i venku, což ukazují remízy z Hamburku, Sinsheimu nebo Hannoveru. "Nechceme hrát druhé housle," potvrzuje holandský stratég.

"Věříme ve fotbalový zázrak! Potřebujeme růst společně s našimi fanoušky za zády, všechno musí do sebe zapadat, ale věříme, že můžeme Dortmund porazit," vyhlásil Luhukay, jenž hned vzápětí naladil na realističtější notu. "Půjdeme k našim limitům a pokusíme se zrealizovat zázrak,". Na to se bude muset obejít bez Callsen-Brackera, de Jonga, Baha, Gogii a Morávka.

První vzájemné utkání na podzim mělo jasného dirigenta v dortmundské Borussii, jejíž výhru režíroval skvělým vystoupením Robert Lewandowski, který si ve zmíněném utkání zapsal rovnou hattrick, čímž si na nejvyšší úrovni vytvořil své dosavadní maximum. Momentálně ale před Borussen stojí naprosto jiný protivník. "Tento celek urazil za tu dobu velký kus cesty, očekáváme těžký souboj," pronesl Jürgen Klopp.

Přestože dlouhodobá absence Maria Götzeho vestfálskému týmu neubližuje (tým jeho výpadek zatím takřka nepocítil, ale mohlo by se tak stát v klíčových povelikonočních duelech - to už by však měl být obletovaný štírek k dispozici), tak všichni na jeho návrat netrpělivě čekají. "Nechceme nic urychlit, týden nebo dva pro nás nehrají žádnou roli. Budeme jeho stav pečlivě sledovat," zdůraznil Klopp, jemuž se vrací alespoň kapitán Kehl.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, S. Langkamp, Ostrzolek - Davids, Hosogai - Koo, Baier, Bellinghausen - Oehrl
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Kehl - Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.75 - 4.40 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfB Stuttgart - 1. FC Kaiserslautern  (pátek 20:30)
Bundesliga si pro nás po krátké přestávce opět připravila tradiční předkrm, tentokráte nás děj zavede do Mercedes-Benz Areny, kde domácí Stuttgart vyzve trápící se Kaiserslautern. Falcký celek po utkání proti Wolfsburgu spadl až na úplné dno, teď už by chtěl konečně začít stoupat.

Domácí se po zimní přestávce rozjížděli pozvolna, poslední zápasy už však je to z jejich strany úplně jiná podívaná, nejenže začali vyhrávat, ale navíc jim až nebývale začala fungovat ofenziva - jenom za čtyři poslední zápasy nastříleli úctyhodných patnáct branek! "Chceme znovu začít tam, kde jsme končili v posledních zápasech, plánujeme se držet našeho stylu hry," prohlašuje kouč Bruno Labbadia, na něhož se ve VfB hodně spoléhá.

Domácí čeká proti Kaiserslauternu i jedna zajímavá paralela: po Hamburgu, Augsburgu a Freiburgu je FCK už čtvrtým celkem ze dna tabulky, proti němuž Stuttgart nastoupí. Nicméně, i tak nemají v plánu Švábi absolutně nic podcenit. "Samozřejmě, že se Lautern v současné chvíli nenachází ve dvakrát komfortní situaci, ale pořád je to tým, který za každých okolností bojuje a nikdy se nevzdává," je si vědom rodák z Darmstadtu.

To na druhé straně se něčeho podobného nedostává, právě střílení branek je u Rudých ďáblů takřka kardinální problém - pouhopouhých šestnáct zářezů je suverénně nejhorším počinem v celé soutěži. A když už to proti Vlkům konečně vypadalo na zlepšení, tak svěřence Marca Kurze pro změnu zradila produktivita. "Musíme znovu předvést podobně kvalitní výkon a konečně dotáhnout možnosti až do úspěšného konce," vzývá hostující lodivod.

Alespoň jedna radost ale může v hostujícím táboře propuknout, konečně totiž bude k dispozici (spíše na lavičce) nejlepší střelec die Roten Teufel Itay Shechter, jenž když se trefil, tak Lautern pokaždé měl na kontě bodový zisk. Mimo hru pak zůstává dlouhodobě zraněný Kouemaha a Trapp s Bugerou. Na druhé straně stále nebude schopen nastoupit Delpierre, Audel, Bah a Traoré.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Niedermeier, Sakai - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Okazaki - Ibišević
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Šimůnek, Abel, Jessen - Borysiuk, De Wit - Sukuta-Pasu, Tiffert, Derstroff - Wagner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.90 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund24174352:1655
2.Bayern Mnichov24153651:1648
3.Borussia Mönchengladbach24145537:1547
4.Schalke 0424142851:3244
5.Bayer Leverkusen24117636:2940
6.Werder Brémy24106837:3836
7.Hannover 9624811530:3235
8.VfB Stuttgart24951041:3332
9.1. FC Norimberk24941123:3231
10.TSG Hoffenheim2479827:2830
11.VfL Wolfsburg24841228:4428
12.1. FSV Mainz 052469935:3827
13.Hamburger SV2469928:4227
14.1. FC Köln24741331:4625
15.Hertha BSC24581126:4023
16.FC Augsburg244101025:3922
17.SC Freiburg24561330:5221
18.1. FC Kaiserslautern243101116:3219
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30VfB Stuttgart - 1. FC Kaiserslautern
sobota 15:30Bayern Mnichov - TSG Hoffenheim
sobota 18:30FC Augsburg - Borussia Dortmund
neděle 15:30Werder Brémy - Hannover 96
neděle 17:30Schalke 04 - Hamburger SV

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (69)

Přidat komentář
smazaný uživatel

sestava Lauternu je ve dvanácti lidech

Reagovat
jv

Pán je odborník.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš "vtipálek"

Reagovat
jv

Nebo tak.

Reagovat
JozkokozleJ

Pozeram (viz. expresky), ze Podolski je zo suboja s Herthou nervozny.

Reagovat
smazaný uživatel

těším se na Sippela a doufám, že tam Sandrovi něco spadne

Reagovat
jv

Snad.

Reagovat
JozkokozleJ

Tiez sa tesim na Sippela. A Trapp uz je v poriadku? Kicker ho zaradil ako nahradnika a nie medzi zranenych.

Reagovat
smazaný uživatel

to nevím, ale na tm.de píšou, že Knaller (trojka) bude mimo asi až do května, kdežto u Trappa mají návrat cca. za tři dny, tak už to asi neni tak vážný, že by to v případě nouze odchytat mohl...

Reagovat
jv

Nene, Trapp pořád to není úplně na sto procent, takže ještě bude chytat Sippel, výměna bude zase asi až příště.

Reagovat
JozkokozleJ

A myslis, ze ta vymena je az tak ista?

Predsa len, minule kolo, co som videl zaznam, tak bol Sippel vyborny... a uvidime dnes.

Reagovat
jv

Asi jo, i když zase, kdyby se vyhrálo...nevím no. Ale je jasný, že Trapp je trošičku někde jinde, to je nezpochybnitelný, na rozdíl od Sippela je na něj spolehnutí i při centrech, k tomu má podle mě taky srovnatelný reflexy, i když ty má Sippel fakt výborný.

Jinak do áčka Lauternu už se tlačí další nevybroušená hvězdička, Marius Müller, tak uvidíme.

Reagovat
JozkokozleJ

Inak, dnes tie centre zvlada celkom dobre i Sippel.

Reagovat
jv

Tak s tímhle problém sice nemá, ale zato je zas šíleně nejistej i při sebejednodušší střele, pokaždý ji vyráží, to se mu nemusí vymstít (i když, jak jsem psal níže, tak je to asi způsobené tím, že si dlouho nezachytal soutěžní zápas).

Reagovat
smazaný uživatel

přijde mi, že tu jistotu postupně získával...

Reagovat
JozkokozleJ

Urcite tie dva zakroky mohli byt lepsie, ale tiez treba povedat, ze to boli skakave strely. Inak myslim, ze z jeho strany dobry vykon a hraci K´lauternu sa na neho mohli spolahnut.

Reagovat
jv

Postupem času už byl bezchybnej, dneska především hýřil jistotou při centrech, to jsem až koukal...ale stejně se podle mě vrátí příště do branky Trapp (bude-li připraven).

Reagovat
JozkokozleJ

Ten jeden center v druhom polcase, ked dopadol nejak na hlavu, to bolo uplne bezchybne - parada Je pravda, ze k tej jeho vyske ta dnesna istota pri centroch vobec nesedela...

Reagovat
jv

No, obvykle s tím má velký potíže, tak dneska mě mile překvapil.

Reagovat
jv

Hm, tak tímhle stylem si Lautern vyloženě říká o branku...bohužel. Sippel je zatím hodně nejistej, i ty nejjednodušší střely vyráží, asi se na něm podepsalo to, že dlouho nechytal.

Akorát bych místo Sukuty-Pasa vystřídal Derstroffa, ten se pro změnu vůbec nedostal do hry, to prvně jmenovaný se aspoň snažil, i když efekt to stejně nemělo žádnej.

Reagovat
smazaný uživatel

ouu, škoda, Dickovi moc nechybělo...

Reagovat
JozkokozleJ

No to by bol snad i zasluzeny trest pre Stuttgart.

Reagovat
smazaný uživatel

(no, aspoň že se dneska k ničemu nedostal Harnik, takže Lautern má apsoň bod...)

Reagovat
JozkokozleJ

Cely ten prejav Stuttgartu bol taky bezzuby. Az Cacau to tam rozpumpoval. A Harnik ma potesil, ja jeho proste nemam rad

Ked si spomeniem, ako znicili pred dvomi tyzdnami Herthu... asi to bolo i o prvom gole.

Reagovat
jv

Přesně tak. Remíza je sice asi spravedlivější, ale Stuttgart měl hrát úplně jinak...takhle se o poháry bojovat nemůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Sláva a čest výletu, jede se na víkend do Kolína nad Rýnem "Kolnu"). Teď už by jen nemuselo spadnout to letadlo. Jsem hrozně zvědav na stadion a na fanatiky domácího týmu.

Reagovat
Kepy_FCB

hmmmm...

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
jv

Užijte si to.

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
herbage

Reagovat
Kepy_FCB

Bayern Mnichov - TSG Hoffenheim 2:1

FC Augsburg - Borussia Dortmund 2:2

Werder Brémy - Hannover 96 1:0

Schalke 04 - Hamburger SV 3:2

Köln- Hertha 1:2

Mainz - Nürnberg 0:0

M¨Gladbach - Freiburg 4:1

Wolfsburg-Leverkusen 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

a zase stejně předvídatelná sestava dneska čekám hru na plno, protože nic jinýho už nám nezbývá (přes Braafheida pak snad něco projde)

Reagovat
smazaný uživatel

tak Rafinha má chřipku nahradí ho Alaba

Reagovat
smazaný uživatel

však rafinha je hroznej, jsem rád za alabu

Reagovat
smazaný uživatel

Rafinha hraje dobře a dneska by si užil své, ale Alaba na druhou stranu líp podporuje ofenzivu než by mohl Rafinha za Robbenem

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec mi nepřijde, je sice snaživej to se musí nechat, ale jinak se mi vůbec nelíbí jak hraje

Reagovat
jv

Ten Rafinha ze Schalke to sice není (kdoví, jestli ještě někdy bude), ale jinak si svý odehraje.

Reagovat
slovaňáák

Zase od půl sedmé..

Reagovat
jv

Dneska se mě to hodilo, ale mám radši, když hrajeme odpoledne nebo v neděli.

Reagovat
smazaný uživatel

Mario konečně

Reagovat
smazaný uživatel

a Hoffe se zatim jeví jako Bayer proti Barce, tady už jsou 3 body jistý

Reagovat
Slejdy

Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

5:0 za polčas

Reagovat
JozkokozleJ

V Kölne sa hraje paradny zapas. Köln o ten gol lepsi. Dlho som nevidel hrat Köln tak dobre, ale ani Hertha nehraje zle. Ked ma loptu na nohe Podolski, je to pol gola, a to plati, i v situacii, ked ma loptu na nohe v stredovom kruhu.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že dneska není na lavičce Emre Can, dneska by se mohl dostat na hřiště

a super Mario hattrick

Reagovat
Kenneth

Prodanej zápas.

Reagovat
JozkokozleJ

Hertha vyrovnat!

Reagovat
smazaný uživatel

co provedl Poldi?

Reagovat
JozkokozleJ

Velka neprehladna strkacka. Konkretne on s Kobiashvilim, ale divne je ze Levan dostal druhu zltu a az tak cervenu a Podolski rovno cervenu.

Reagovat
smazaný uživatel

nic moc

Reagovat
JozkokozleJ

No prave. Z televiznych zaberov to vyzeralo, ze zmyslov zbaveny bol Kobiashvili, ze ten si zasluzil rovno cervenu a Podolski maximalne zltu... ale to z televiznych zaberov...

Reagovat
smazaný uživatel

no, na BL.de na tickeru bylo taky jen, že se snažil dostat se ven z obležení ale asi tam padlo taky nějaké slovo

Reagovat
JozkokozleJ

Asi tak...

Reagovat
jv

Jojo, byla v tom nějaká průpovídka...

Reagovat
smazaný uživatel

a Gustavo ještě nepřehodil barvy

Reagovat
Mihi

Gustavo sa najprv šmykne a potom si dá ešte vlastný

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern dneska válec Je skvělý, že se Mario trefil!

Reagovat
smazaný uživatel

je to skvělý, je to skvělý, je to skvělý

Reagovat
Infi

Německé kluby ty sedmičky nějak vítají

Reagovat
JozkokozleJ

Zaujimave sledovat, ako sa Hosogai nepohne od Kagawu viac, nez na tri metre.

Reagovat
jv

Pěkně ho smáznul, to se musí nechat.

Reagovat
JozkokozleJ

Az bol Kagawa frustrovany a raz tam Hosogaia (ak to nebol Koo) pekne fukol.

Reagovat
jv

Jo no, ale Koo to taky těžce nevydýchával, hrál docela na hraně, pak i s kartou.

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Drobný. Vychytá 2 tutovky a stejně je to k ničemu

Reagovat
smazaný uživatel

Ta obrana HSV nám to šíleně ulehčuje

Reagovat
JozkokozleJ

A odpoved Arnesena bude, ze to omladi.

Reagovat
smazaný uživatel

a že se povedlo prodloužit hostování s Brumou

Reagovat
jv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele