29. kolo
13.04.2024 15:30 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Marcel Sabitzer (© AFP)

Sabitzer ve svůj oblíbený den v roce ukončil trápení BVB v Mönchengladbachu

Dortmund nenavázal na tři po sobě jdoucí porážky z Mönchengladbachu a ve 29. kole Bundesligy zvítězil 2:1. Nejprve si vybral další porci smůly Sébastien Haller, jenž při svém prvním startu v základní sestavě vestfálského klubu od 16. září střídal kvůli zranění už v 10. minutě. Před odehranou půlhodinou ale mohla v sektoru hostujících fanoušků vypuknout euforie, když se dvakrát v krátkém rozmezí prosadil Marcel Sabitzer. Rakušan tak přesně po roce zaznamenal v jednom duelu dvě trefy, přičemž ve druhé půli jeho třetí zásah kuriózně odvolal rozhodčí. Porážku Hříbat neodvrátil ani Tomáš Čvančara, který nastoupil v 64. minutě.

Zatímco v aktuálním ročníku Ligy mistrů dokráčel Dortmund do čtvrtfinále, které před několika dny odstartoval prohrou 1:2 v Madridu, o samou účast v další edici milionářské soutěže ještě musel zabojovat. V Bundeslize totiž propadl až na pátou příčku, odkud mohla vést směrem vzhůru složitá cesta. Hned další duel měl být tvrdým oříškem, jelikož Mönchengladbach opouštělo BVB v lize třikrát v řadě poraženo.

Tentokrát však vstoupili černožlutí do utkání v Borussia-Parku o poznání lépe, když se po brzkém střídání zraněného smolaře Hallera prosadil jako první ve 22. minutě Sabitzer. Rakouský záložník si naběhl na skvělý pas za obranu od Nica Schlotterbecka a z úhlu napálil skákající míč na zadní tyč. Ještě před uplynutím úvodní půlhodiny byl navíc strůjce gólové nahrávky faulován ve vápně domácích a z bílého bodu přidal svůj druhý zásah Sabitzer. Ve 36. minutě duel zdramatizoval Maximilian Wöber, jenž úplně volný hlavičkoval po rohovém kopu nechytatelně k levé tyči.

Krátce po změně stran se v šestnáctce Gladbachu udála velmi kuriózní situace. Sudí po kontaktu brankáře Jonase Omlina s pronikajícím Karimem Adeyemim nařídil penaltu, kterou opět proměnil Sabitzer. Okamžitě po rozvlnění sítě ale šel rozhodčí posoudit faul k monitoru u postranní čáry, načež pokutový kop i gól odvolal.

V 55. minutě pak rozhořčené hosty oslabil Adeyemi, jenž viděl druhou žlutou kartu. Bezradná Hříbata ovšem přes početní výhodu zaměstnala Gregora Kobela až v nastaveném čase, kdy Švýcar vychytal zblízka zakončujícího Čvančaru. Český útočník se o pár vteřin později dostal i k nebezpečné hlavičce, bránu BVB však těsně minul.

Dortmund tak na tomto stadionu poprvé od roku 2020 v lize neprohrál a rovnou z toho bylo vítězství. V příštím kole přivítá 21. dubna Leverkusen, Mönchengladbach bude hrát o den dříve na hřišti Hoffenheimu.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele