31. kolo
27.04.2024 15:30 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Oslavující Mohamed Simakan (© AFP)

Lipsko dominovalo přímé bitvě o čtvrté místo, BVB nepomohl ani famózní Sanchův zásah

Hráči Lipska zvítězili ve 31. kole Bundesligy nad Dortmundem 4:1. Zápas pro tým ze Saska přitom nezačal dobře, když se ve 20. minutě prosadil výstavní ranou Jadon Sancho. Býci ale ještě do pauzy skóre otočili a po změně stran přidali další dvě branky, přičemž hlavní postavou se nakonec stal s gólem a asistencí Loïs Openda. Domácí si tak upevnili čtvrtou příčku, která zaručuje účast v Lize mistrů. Ta by nicméně nemusela minout ani BVB, jež si navíc může zajistit místenku v milionářské soutěži i triumfem v jejím aktuálním ročníku, v němž proklouzlo až do semifinále.

Za normálních okolností by šlo o zcela stěžejní souboj v bitvě o poslední příčku zajišťující postup do dalšího ročníku Ligy mistrů, letošní úspěch německých týmů na evropské scéně ale situaci změnil. Nově by se totiž měl dočkat i pátý celek tabulky, kterým byl aktuálně právě Dortmund. Jeho dvoubodové manko na Býky zapříčinila remíza s mistrovským Leverkusenem, Lipsko naopak z předchozích sedmi duelů zaváhalo jedinkrát.

Po 10 minutách hry vytáhl famózní zákrok domácí gólman Péter Gulácsi, jenž zneškodnil perfektně mířenou hlavičku Niclase Füllkruga k pravé tyči. Na maďarského strážce si nepřišla ani dalekonosná střela Juliana Brandta. Slovo si tak ve 20. minutě vzal Sancho, který se uvedl nechytatelnou technickou ranou do pravé šibenice. Vedení ovšem BVB vydrželo jen velmi krátce, když po centru z levého křídla zblízka skóroval Openda. Fanouškům Dortmundu pořádně zatrnulo při ráně po zemi Xaviho Simonse, jež orazítkovala levou tyč. Lipsko šlo nakonec do vedení v nastavení první půle, kdy z dorážky vypálil přesně pod břevno Benjamin Šeško.

Borussia zažila tragický start druhého dějství. Býci totiž šli okamžitě po hvizdu do přečíslení, na jehož konci stál úspěšný střelec Mohamed Simakan. Kontaktní trefu měla na hlavě střídající legenda BVB Marco Reus, gólman Gulácsi ovšem opět prokázal své kvality. Při hráčích Borussie stálo štěstí v 74. minutě, kdy rychlý protiútok Býků skončil tečovanou ranou Opendy, která proskákala těsně vedle pravé tyče. Poslední gólový příspěvek tak obstaral o šest minut později Christoph Baumgartner.

Lipsko tak ovládlo už čtvrtý domácí vzájemný zápas napříč soutěžemi v řadě. V příštím kole se představí 3. května na půdě Hoffenheimu, Dortmund přivítá o den později Augsburg.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele