14. kolo
09.12.2023 18:30 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Oslavující Yussuf Poulsen (© AFP)

Lipsko kvitovalo uzmutou penaltu. Dortmund si podrazil nohy vyloučením i vlastním gólem

Lipsko ve šlágru 14. kola Bundesligy zvítězilo v Dortmundu 3:2. Z ideální příležitosti ke skórování se hosté radovali už po čtvrthodině, kdy jim rozhodčí dopřál pokutový kop. Ten byl ale nakonec na základě verdiktu videorozhodčího proměněn v přímý kop z hranice vápna, spolu s tím se ovšem zpřísnil trest pro faulujícího Matse Hummelse, jenž byl vyloučen. Početní převahy Býci poprvé využili zásluhou vlastního gólu Ramyho Bensebainiho, rozhodujícím se ale po následné přestřelce stal až zásah Yussufa Poulsena z nastavení druhé půle. Býci si díky Dánově brance upevnili průběžnou čtvrtou příčku, na níž se právě BVB vzdálili na rozdíl čtyř bodů.

Fotbalisté Dortmundu museli spolknout dvě těžké ztráty v řadě, když nejprve remizovali v dobře rozehraném souboji s Leverkusenem a poté v osmifinále domácího poháru vypadli se Stuttgartem. Ani tentokrát BVB nečekal vůbec jednoduchý úkol, jelikož se mu do cesty postavilo Lipsko. Býci se stále drželi v top čtyřce o jeden bod právě před jejich soupeřem, z posledních pěti ligových duelů ale hned dvakrát prohráli. Náladu si však vylepšili proti Heidenheimu, který sice porazili jen 2:1, bylo to ovšem po dominantním výkonu.

Černožlutí začali utkání velmi aktivně a kombinovali kolem vápna soupeře, k zakončení se však nedostali. Po několikaminutovém tlaku vyběhl z půlky Loïs Openda, jehož poslal skluzem k zemi Hummels. Sudí nejprve udělil žlutou kartu a nařídil penaltu, po přezkoumání u videa ovšem pokutový kop odvolal a obránci ukázal červený kartonek, neboť k faulu došlo ještě před vápnem. Přesilovku Býci poprvé využili ve 32. minutě, ale opět s pomocí Borussie. Rohový kop Lipska si totiž do vlastní sítě srazil Bensebaini. Vedení mohl v závěru poločasu navýšit Openda, jenž se opět řítil vstříc brankáři, tentokrát se dostal až k zakončení, jenže Gregor Kobel vytáhl skvělý zákrok. To probudilo domácí, jež se odhodlali k poslednímu tlaku, který vedl k několika šancím. Janis Blaswich chytil několik tutovek soupeře, ale zůstal krátký na hlavičku Niklase Süleho.

Býci začali druhý poločas ve velkém tempu, kdy musel Kobel několikrát předvést brankářský um. I přes několik úspěšných zákroků však zůstal krátký na dorážku Christopha Baumgartnera z bezprostřední blízkosti. I přes početní nevýhodu se Dortmund musel hnát do útoku, avšak hosté zodpovědně bránili a hrozili z protiútoků. Po jednom takovém se k další dorážce procpal Baumgartner. Tentokrát ale 24letý Rakušan ani nadvakrát neuspěl, když nejprve trefil tyč a poté zasáhl Kobel. V nastavení nicméně úspěšný protiútok zakončoval Poulsen po kličce obránci a přesné pumelici pod břevno. Poslední slovo si ovšem vzali domácí, když si nejvýše ze všech na centrovaný balon naskočil Niclas Füllkrug a snížil. Na vyrovnání však už nezůstal černožlutým čas.

Dortmund tak potřetí za sebou zaváhal a z těžkého zápasu nezískal ani bod. Oba celky odehrají další ligový zápas 16. prosince, BVB vyzve Augsburg, Červení Býci poté změří síly s Hoffenheimem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

BVB má jedinou výhodu - domácí prostředí. Forma už je horší . Naproti tomu RB je v laufu! Každopádně pro oba to bude pořádná šichta zvítězit. Ani jeden nemá zapotřebí remízovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele