7. kolo
23.09.2005 17:30 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

1. FC Brno - FK Teplice 1:2

Po sérii katastrofálních výsledků, které vyvrcholily v posledních dvou duelech, kdy Brno pokaždé inkasovalo gól, který je stál body, až v nastaveném čase, si svěřenci trenéra Kotrby dělali zálusk na první plný bodový zisk v páteční předehrávce proti týmu Teplic. Teplicím se narozdíl od Brna v letošní sezóně velmi dobře daří, minulé kolo otočily v závěru zápas s Plzní a v prvním kole Poháru UEFA dokázaly doma remizovat 1:1 s Espanyolem Barcelona.

Kouč Kotrba nemohl do základní sestavy i nadále postavit záložníka Večeřu, který je dlouhodobě zraněný. Nově mezi marody přibyl také obránce Baláž, který si poranil kotník. Jasný cíl Brna - vyhrát - předznamenalo již rozestavení, které trenér Kotrba zvolil. Od začátku utkání nasadil do hry tři útočníky, ke klasické dvojici Švancara - Zelenka se přidal Mezlík.


Brněnský kotel byl na očekávaný vývoj zápasu připraven a po inkasovaném gólu vyvěsil transparent s nápisem - "Vzkaz pro hráče: teplota na dně brněnské přehrady je 2°C". O pár minut později už ale fanoušci mohli transparent stáhnout - běžela 37. minuta, když nejlépe hrající hráč v brněnském dresu, Aleš Besta, vyslal do pokutového území Teplic centr na Trousila. Po souboji se dvěma obránci se míč odrazil směrem k nabíhajícímu Švancarovi a ten z voleje vypálil nechytatelnou dělovku, proti které byl gólman Poštulka bezmocný.

Druhý poločas začal opět aktivní hrou domácích, ale také novým transparentem brněnských fans, kterým uvítali hráče při nástupu do druhého poločasu. Jeho znění: "Kladno, Hlučín, Vítkovice, Xaverov - nám se tam nechce, vám ano?" je v současné situaci Brna velmi výmluvné. První šancí druhé půle byla v 53. minutě Sieglova tečovaná střela z dálky, která jen těsně minula tyč Poštulkovy branky. Tato střela ale byla bohužel pro domácí jedním z minima světlých okamžiků brněnského kapitána Patrika Siegla, který od začátku sezóny předvádí velmi nepřesvědčivé výkony, a ani dnes tomu nebylo jinak - častokrát to byl on, kdo zbytečně brzdil nebo kazil nadějně rozjeté akce Moravanů.

V 54. minutě pak ve velké šanci zaváhal Rilke a poté se dlouhou dobu hrálo převážně ve středu hřiště a ani jeden tým nebyl schopen vytvářet si šance. Další zajímavý moment se tak dostavil až v 68. minutě - po bleskovém výpadu Brna centroval Švancara z pravé strany na nabíhajícího Zelenku, který se ale ve vápně srazil s brankářem Poštulkou. Hra pak byla díky ošetřování asi na dvě minuty pozastavena a skončila Zelenkovým střídáním, který kvůli tomuto střetu nebyl schopen pokračovat v zápase.

Poslední dvacetiminutovku zápasu jasně ovládl domácí celek a Teplice se zaměřily spíše jen na bránění výsledku. Pozorná hra obrany Teplic ale brněnskému náporu úspěšně odolávala. V 83. minutě se po závaru v teplickém vápně odrazil míč k Holkovi, ten ale ve velké šanci přestřelil. Minutu nato se svým střeleckým uměním prezentoval také teplický Krmaš, jeho bombu z velké dálky ale Václavík chytil.

Klíčové okamžiky zápasu, a asi to nikoho v zápase, ve kterém účinkuje Brno, nepřekvapí, přišly v 90. minutě a nastaveném čase. Vše odstartovala 90. minuta, kdy byl z nepochopitelných důvodů vyloučen brněnský obránce Schuster, který podle rozhodčího Kovaříka nedovoleně zastavil pronikajícího Verbíře. To ale ovšem nebylo zdaleka nic proti tomu, co se stalo o zhruba minutu později. Po Václavíkově odkopu v 92. minutě přistál míč na teplické půlce, zároveň však taky na kopačce jednoho z teplických hráčů. Ten okamžitě založil rychlý protiútok a tepličtí postupovali ve třech proti dvěma brněnským zadáků. Po přihrávce před šestnáctkou se nakonec míč dostal k střídajícímu Varadimu, který Václavíka víceméně bez problémů propálil. Leckterý brněnský fanoušek se pak ocitl v situaci, kdy nevěděl, zda se mu to celé náhodou jen nezdá. Při zaslechnutí ohlušujícího pískotu ze všech tribun však ale musel rychle procitnout z šoku, který mu brněnští fotbalisté již potřetí za sebou připravili a úspěšně tak zkompletovali hattrick.

"Já už jsem to viděl jako remízové utkání. Pokud by se některé mužstvo ve druhém poločase dopustilo chyby, mohlo prohrát. Bohužel po vyloučení Schustera jsme se totálně zbláznili. Standardku, kterou Verbíř zahrávat umí, jsme ještě přežili, ale pak jsme všichni nepochopitelně utíkali dopředu a chtěli dát druhý gól. To byla samozřejmě obrovská chyba a hned jsme za ni byli potrestáni," řekl Kotrba.

"V podobné situaci jako byl dnes Jirka, jsem byl první rok trénování ve Zlíně. Také jsme měli po šesti kolech tři body. Hráli jsme doma s Českými Budějovicemi a bylo to 1:1. Všichni kluci chtěli za každou cenu rozhodnout a místo toho jsme gól dostali. Ale jinak tato moje zkušenost žádnou souvislost nemá. Spíš si vážím toho, že jsme chtěli hrát naplno až do konce a že nám vyšla taktika na rychlé brejky. Na druhé straně musím ale vidět i to, že v prvním poločase jsme mohli hrát aktivněji a určitě jsme měli vedení udržet, ne-li jej pojistit," uvedl Mareček.

Autor: Jan Werner

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

takze ja to vidim docela jasne na Teplice dolehne unava z narocnyho tydne kdy odehrali 3 zapasy, navic se budou setrit klicovy hraci na ctvrtecni zapass Espanolem a k tomu este stres a nervy diky myslenkam na ten Espanol a vychazi z toho prvni vyhra Brna a bude ve velkym stylu vyhrajeme 3:0

Reagovat
HOST*

připojuji se teplice nevyhrají doporučuji použít 10 do rozpisu v kombinace třeba s Mostem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Vidíš, vidíš, přál jsi baníčku aby dostával goly v posledních minutách a místo toho ... Kdo jinému jámu kope sám do ní ... Zatímco my se vzdalujeme sestupovým příčkám tak vy směřujete k sestupu. Teď ještě koho si sebou vemete? Dobře vám tak za to Sparta, sparta co jste u nás tehdá fandili i za ty vykopané sedačky. Doufám, že příště budete vést a v 90 min dostanete dva goly a prohrajete

Reagovat
smazaný uživatel

ty ses ubozak, ale ja te chapu, Brno je totiz kvalitativne uplne nekde jinde, daleko vic nahore, nez ten tvuj banik a tak si musis vylivat zlost aspon takhle

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele