finále
30.05.2015 21:30 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Barcelona přejela Athletic 3:1 a vyhrála domácí pohár

Barcelona je zase o něco blíže vysněnému treblu. Ve finále Španělského poháru si Katalánci na vlastním stadionu poradili s Athleticem lehce 3:1 a týden po vítězství v Primera División zvedli nad hlavu další velkou trofej. Své umění předvedl opět Lionel Messi, který dal dvě branky, jeden přesný zásah přidal i Neymar. Baskové si připsali v závěru jen čestný úspěch, když se trefil hlavou Iñaki Williams.

Přestože se čekalo více méně domácí prostředí pro Barcelonu, třetina z téměř sta tisíc lístků byla určena výhradně pro baskický klub, takže i Lvi měli na Camp Nou výraznou podporu. První půle byla nabitá šancemi, už v 11. minutě dostal Neymar po přihrávce od Messiho míč do sítě Athleticu, jenže radost mu překazil zdvižený praporek pomezního. Vzápětí se ve velké šanci ocitl Suárez, ale vychytal jej skvělým způsobem gólman Iago Herrerín.

Blaugranas si vytvořili na svého soupeře velký tlak, a Lvi doufali, že jim vyjde alespoň jeden z rychlých brejků. Bohužel pro Basky však dříve udeřili novopečení ligoví šampioni. Lionel Messi na pravé straně převzal balón a předvedl další ze svých geniálních momentů. Na cestě k brance Athleticu udělal "nazdárky" hned ze čtveřice bránících protihráčů, přehodil si míč na levačku a tvrdě zakončil na přední tyč - 0:1!

Drtivý tlak Katalánců nepolevoval. Ve 25. minutě hledal Suárez před brankou Neymara, ovšem proti brazilskému útočníkovi dobře zasáhl Herrerín a nedlouho poté ztroskotal na brankáři Basků i hlavičkující Piqué. Athletic byl v hluboké defenzívě a mohl být rád, že po půlhodině hry neprohrával třeba o tři góly. Další velkou šanci totiž neproměnil Suárez, jemuž k zakončení Alvesovy přihrávky mnoho nechybělo.

Herrerín však přece jen musel v první půli ještě jednou lovit míč ze sítě. V probíhající 36. minutě rozebrala Barca obranu Athleticu na šroubky, Suárez přiťukl ve vápně Lvů míč na Neymara a ten zcela nehlídán zakončil do prázdné branky - 0:2! Finále patřilo jednoznačně Blaugranas, kteří si do kabin nesli zasloužený dvougólový náskok, přestože měl v závěru poločasu velkou šanci Iñaki Williams, ten ale poslal míč jen těsně nad ter Stegenovu branku.

Po změně stran šancí ubylo a Barcelona kráčela za dalším velkým vítězstvím. V 56. minutě mohl dát definitivní razítko na výhru Katalánců Suárez, jenž se ve vápně Athleticu dostal k odraženému míči, jeho střelu však jeden z obránců Athleticu srazil na rohový kop. Obléhaní Baskové se v podstatě k ničemu nedostali a jejich šance navíc znova poklesly v 74. minutě. Akce před třetí brankou Barcy začala na pravé straně, kde úspěšně operovali Neymar s Alvesem a právě Alves dovezl míč až do vápna Lvů. Tam se bleskově zorientoval a předložil míč před branku nabíhajícímu Messimu. Argentinský forvard předskočil obránce Bustinzu a z první překonal Herrerína - 0:3!

S Athleticem to vypadalo patnáct minut před konce hodně zle, svěřenci Ernesta Valverdeho ale zbraně úplně nesložili a potěšili své početné příznivce i gólově. V 79. minutě vyslal Ibai dlouhý centr do vápna Barcelony, kde se i přes složité postavení zády k bráně hlavou prosadil Iñaki Williams - 1:3! Více už ale Baskové nestihli a mohli být ještě rádi, že se v nastavení netrefil Xavi z nebezpečné standardky a místo toho jen otřel míč o tyč.

Barcelona tak zvládla finále domácího poháru ve velkém stylu a Xavi s Inietsou mohli zaslouženě zvednout nad hlavu trofej pro vítěze. Luis Enrique tak hned v první sezóně získal s týmem španělský double a svou sbírku titulů může ještě rozšířit o ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com

Komentáře (1409)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele