finále
06.04.2024 22:00 CET
1 : 1
4:2 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Oihan Sancet (© AFP)

Athletic se nenechal odradit špatnou finálovou bilancí a zvedl nad hlavu Španělský pohár

Athletic Club zvítězil ve finále Copa del Rey nad Mallorkou 2:1 po penaltách a po šesti prohraných finálových duelech mezi lety 1985 a 2021 oslavil 24. triumf v této soutěži. Do vedení šel přitom ve 21. minutě ostrovní klub, když Dani Rodríguez nekompromisně zakončil do šibenice. Po změně stran nejprve srovnal Oihan Sancet, avšak následně tlak Basků pominul a duel dospěl až do rozstřelu z bílého puntíku. V něm sice mohly Rumělky těžit ze semifinálové zkušenosti, jenže tentokrát byla jejich muška značně vychýlená, o čemž svědčil pokus Nemanji Radonjiće vysoko nad bránu.

Finále nabídlo překvapivé složení, když tradičního černého koně poháru z Bilbaa nečekaně doplnila Mallorca. Druhý nejúspěšnější celek Copa del Rey si zajistil 40. účast v závěrečném duelu o trofej po dvou výhrách nad Atlétikem a toužil se poprat už o svůj 24. triumf. Méně zkušené Rumělky naopak ve třech předchozích finálových představeních zvítězily pouze jednou.

Byla to ovšem právě Mallorca, která šla ve 21. minutě do vedení. V nepřehledné situaci po rohovém kopu se balon dostal k Rodríguezovi, jenž na hranici šestnáctky na nic nečekal a vyslal nechytatelnou pumelici do pravé šibenice. Bilbau se posléze podařilo vyrovnat stav utkání po přízemní ráně Nica Williamse, nicméně rozhodčí branku dodatečně odvolal kvůli ofsajdu. Mladší z bratrské dvojice Williamsů se do nadějné šance propracoval i zkraje nastavení první půle, po průnikové přihrávce ale balon nasměroval pouze do boční sítě.

Vyrovnávací trefy se tak Baskové dočkali až po návratu z kabin, když skvělou přihrávku Nica Williamse přetavil v přesnou ránu ke vzdálenější tyči Sancet. Athletic se snažil z ofenzivní převahy vytěžit i rozdílovou branku, dobývání pevné defenzivy Mallorky však k zakončení nevedlo. Rumělky se dostaly na dostřel v 76. minutě, Radonjić však po zemi zamířil příliš vlevo.

První část následného prodloužení se odehrála v relaxačním tempu bez větších šancí. Jinak tomu bylo po výměně stran, kdy nejprve do střely Nica Williamse z hranice malého vápna na poslední chvíli skočil jeden z obránců a později ve druhém pokutovém území nebezpečně hlavičkoval Vedat Muriqi. Připravený ale byl Julen Agirrezabala.

Ten se nakonec stal i hrdinou penaltového rozstřelu, když už ve druhé sérii zneškodnil pokus Manuho Morlanese. Hned vzápětí navíc přestřelil Radonjić.

Bilbao tak ve finálovém střetu překvapení nedopustilo a poprvé od sezony 1983/84 si připsalo triumf v Copa del Rey.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (46)

Přidat komentář
Kily

no konečně

Reagovat
Dreisam

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
Kejza

Reagovat
Kucka

Reagovat
Crustyq

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Jordi Alba

Teď už se může stát snad všechno.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Sasha

Paráda

Reagovat
eleven11

Červeno -biela Sevilla!

Ďakujem za krásne prežitý deň s tisíckami fans zo slnečnej Andalusie

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Sasha

Reagovat
Crustyq

Reagovat
Txapeldun

Tak po pěti prohraných finále Copy (a x dalších semifinále) jsem konečně jako fanoušek zažil triumf, navíc v Bilbau! Myslím, že si lidi v ČR neuvědomujou, co to pro místní znamená. Nějakých 70k fans v Seville, na San Mamés 51k sledovalo obrazovky a když se člověk prochází ulicema, tak každej druhej obchod, úřad, byt má vyvěšenou vlajkou Athleticu. A to nejen v Bilbau, ale i v jakýmkoliv zapadákově v okolí. Neskutečnej zážitek, před těma penaltama jsem se hodně bál, protože Mallorca působila hodně v pohodě/sebevědomá, skoro až namistrovaná, jako kdyby to měla vyhraný, ale pak to solidně po*ebala Už tady sice nebudu, ale ve čtvrtek vypluje na řeku Gabarra, což je mýtická loď, na který Athletic slaví kdykoliv se vyhraje Liga nebo Copa...vypluje po 40 letech A samozřejmě klobouk dolů Valverdemu, fantastický trenér, ten tým dokázal posunout na jiný level, zvlášť tuhle sezónu. AUPA ATHLETIC, TXAPELDUN

Reagovat
Kucka

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Kenneth

Reagovat
Neutron

Reagovat
Elliasson

Velká gratulace! Jako když vidím kolikrát při Vueltě a Tour všudypřítomné dresy Athleticu, tak to neskutečně přeji. Vím, že Atletico se s Athleticem nemají rádi, ale pro mě je Bilbao třetí nejoblíbenější tým ve Španělsku a moc bych si přál, aby si oba týmy zahrály Ligu Mistrů.

Není tým, který nám dal letos ostudnější klepec než Atheltic. I s tou Barcelonou to byly lepší výkony.

Reagovat
Txapeldun

Díky Nakonec Atlético záložili fanoušci Athleticu, tak nějaká konexe tam přece jenom je (a dresy samozřejmě). Já jsem se tady o tom tady včera bavil s jednou paní, že Athletic vlastně reprezentuje celou provincii a tím, že Baskové nemají ofiko repre, tak Athletic je pro Bizkaiu něco v tom stylu.

Já jsem si říkal, že za vyřazení Barcy a dvě výhry nad Atléticem by ten pohár byl zaslouženej. Když si vzpomenu, jak Inaki narychlo private jetem cestoval z AFCONu na ten zápas s Barcou...

Reagovat
CHONG

Který je ten druhý?

Reagovat
Seydou Doumbia

snad fejnord

Reagovat
Elliasson

Girona.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Crustyq

Reagovat
Keboto

Reagovat
zasranej malíř

Gratulace do Baskicka

Reagovat
ACSeRw!n

skoda

Reagovat
smazaný uživatel

Já vám teda gratuluju, ale moc vám to nepřeju.

Reagovat
Txapeldun

v pohodě, to je vzájemný

Reagovat
Sigma Olomouc

Škoda, já to přál Greifovi.

Reagovat
Txapeldun

Greif zkušeně zdržoval od gólu Mallorcy v 21. minutě Párkrát podržel, měl tam i jednu hodně blbou rozehrávku. Jinak sudí byl extrémně připosranej, fakt bylo potřeba protihráče zabít, abys dostal kartu..

Reagovat
Kenneth

Konecne to dali. Preju to nejvic Munianiovi a hlavne Valverdemu, po tom co si musel od Katalancu vyzrat.

Reagovat
Txapeldun

Pro Ikera je to těžká sezóna, skoro se nedostane do hry, ale nasadit jeho + Raúla Garcíu na prodloužení a penalty byl od Valverdeho zkušenej tah. Zvedat pohár nad hlavu jako kapitán je pro Muniaina krásná odměna ke konci kariéry.

Reagovat
Bandita_Harry

Tak prial som slovákom, ale Bilbao si to zaslúži

Reagovat
JakubOcko

Už jsem se bál že 7. flek nebude pohárový A teď musí být náš amunt

Reagovat
Elliasson

Bééééééééééétis.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neutron

Vrele gratulacie do Bilbaa

Reagovat
pobody's nerfect

Překvapuje mě, že za celou historii poháru ho získalo jen 14 týmů.

Reagovat
Salfovic

A za posledních šest let šest týmů

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
dextroza_m

Vyhrál nejlepší tým letošní CdR, gratulace!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele