Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

finále
11.02.2023 20:00 CET
5 : 3
(2:1)

Reportáž

Real Madrid (© AFP)

Real po šíleném průběhu v Rabatu porazil Al Hilal a popáté v historii ovládl mistrovství světa klubů

Španělský velkoklub Real Madrid přicestoval do Maroka s jasným plánem a svůj cíl nakonec splnil, i když ve finále se saúdskoarabským vyzyvatelem Al Hilalem měl plné ruce práce. Po semifinálovém úspěchu s egyptským Al Ahly (4:1) nasázel svému protivníkovi dokonce pět gólů, ale soupeř srdnatě vzdoroval a za své výkony na turnaji se určitě nemusí stydět. Bílý balet se tak vrátil na trůn po pěti letech a tento šampionát ovládl celkově již popáté.

Do základní jedenáctky jasného favorita se vrátil hvězdný francouzský kanonýr Karim Benzema a na výhře se podílel jedním gólem, hned dvě branky na konto si připsali hlavní postavy sobotního úspěchu Vinícius Júnior s Federicem Valverdem. Tento finálový zápas se navíc zapsal do historie, neboť díky osmi trefám v něm padl historický gólový rekord.

Svěřenci italského trenéra Carla Ancelottiho měli raketový vstup do tohoto utkání a ani ne po odehrané čtvrthodině se dostali do vedení. Po fantastické spolupráci na jeden dotek uvolnil Benzema svou závěrečnou kolmici Viníciuse Júniora, který sám před brankářem Al Maioufem nezaváhal a z bezprostřední blízkosti ho chladnokrevně překonal. Neuběhlo ani dalších pět minut a náskok favorita zvýšil Valverde.

Čtyřiadvacetiletý uruguayský záložník se po zákroku Al Maioufa a následném odrazu opřel do balónu z dvaceti metrů a jeho tečovaný volej propadl doprostřed branky kolem dívajícího se hostujícího strážce. Ve 20. minutě mohl být rozdíl ve skóre dokonce tříbrankový, ale Benzemovu pumelici skvěle vyboxoval před sebe pozorný Al Maiouf. Al Hilal zdramatizoval toto střetnutí o šest minut později.

Nečekané snížení zařídil zkušený reprezentant Mali Moussa Marega, jenž po dlouhém sólu z poloviny hřiště procedil balón pod rukama gólmana Lunina. Stejný hráč mohl dokonce senzačně srovnat zhruba deset minut před přestávkou, jenže z mírného úhlu těsně minul pravou šibenici. Madridský výběr po změně stran uklidnil svou hru a o svém triumfu rozhodl dvěma zásahy v rozmezí 54. - 58. minuty.

Nejprve mu vrátil dvoubrankový náskok Benzema nekompromisní ranou z pěti metrů přímo pod břevno a vzápětí se podruhé v zápase prosadil Valverde, když po vynikající přihrávce uzdraveného Carvajala pohotově předhodil naprosto bezmocného Al Maioufa - 4:1. Jihoasijský zástupce pak sice korigoval stav krátce po odehrané hodině ukázkovým lobem Luciana Vietta, ovšem v 69. minutě inkasoval popáté a o osudu tohoto klání tedy bylo definitivně rozhodnuto.

Vinícius Júnior předvedl fantastickou individuální akci na pravé straně šestnáctky a po přistrčení Daniho Ceballose nekompromisně zavěsil ke vzdálenější konstrukci. Brazilský kanonýr mohl dokonce zkompletovat svůj hattrick o dvě minuty později, nicméně tentokráte minul pravou šibenici o pár decimetrů. Tým vedený argentinským koučem Ramónem Díazem znovu snížil na rozdíl dvou branek zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem po druhé brance Vietta, avšak před téměř pětačtyřiceti tisíci fanoušky se už na nic jiného nezmohl.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
Naseroslosos23

Přání 2:1... realita 2:3

Reagovat
Naseroslosos23

Naopak teda přání je prohra Realu

Reagovat
madridcan

Ja neviem. Už to Flamengo bolo zaujímavé. Vôbec by ma neprekvapila naša prehra...ale tak snaď kým žije Perez, tak sa ropákom pritákavať nebude. 3:1

Reagovat
Pony Slaystation

Robaldo dá aspoň fík...

Reagovat
zasranej malíř

Lunin, Carvajal, Rudiger, Alaba, Camavinga, Tchouameni, Kroos, Modrič, Valverde, Benzema, Vini Jr

Reagovat
Mishko

Načo?

Reagovat
misomy6

Je to niekde v TV?

Reagovat
ACSeRw!n

jj

Reagovat
Aldeano

To je rychle rozhodnuté.

Reagovat
madridcan

Si čakal, že sa nepostaráme o drámu či čo?

Reagovat
Aldeano

Uznávám, byl jsem naivní.

Reagovat
Kokesh

LukaVini

Reagovat
zasranej malíř

Fede jak ho známe

Reagovat
ACSeRw!n

slusnej zapas

Reagovat
Hurrikane

Už by to chtělo kompetitivnější turnaj. FIFA jako organizace stojí za hovno, ale ten nový formát MS klubů bude zajímavější a nebude to jenom o jednom (UEFA) klubu. I když za vítězství jsem samozřejmě rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Trofej z toho prestižnějšího MS ze dvou, které se v poslední době hrály, jde do Madridu

Teď už se teda můžeme soustředit na kvalifikaci na ten další šampionát.

Reagovat
valloire

Reagovat
USA_osloboditel

Real je prvý klub z najdôležitejších súťaži, ktorý dosiahol rekord 100 trofejí Veľká gratulacia.

Reagovat
Pablos

Nechápu proč si Slavia toho Hilála nenechala, když dokáže hrát sám proti Realu.

Reagovat
ratusek

a ještě jim dá 3 goly

Reagovat
Pablos

Reagovat
PB86

Očekával jsem hladší příběh ve prospěch Realu☺️

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele