čtvrtfinále
01.03.2023 17:00 CET
2 : 2
3:5 pen.
(1:0, 2:2)

Reportáž

Oslavující Asger Sörensen (© AC Sparta Praha)

Kuchta spasil Spartu. Letenští v Liberci vydřeli postup do semifinále poháru

Zápas nezahájil v základní sestavě, přesto se Jan Kuchta stal jeho ústřední postavou. Sparta měla ve čtvrtfinále MOL Cupu namále a dlouhou dobu jí v Liberci hrozilo vyřazení. V průběhu utkání ovšem přišel na hřiště Kuchta, jenž v základní hrací době vstřelil dva góly a nakonec Letenským vystřelil postup v penaltovém rozstřelu.

Sparta se tak po roce pořád může znovu dostat do finále domácího poháru. Liberecký Slovan se s MOL Cupem loučí, za svůj čtvrtfinálový výkon se nicméně rozhodně nemusí stydět. Favorizovaného soupeře dlouho trápil, a když už se zdálo, že je na lopatkách, dokázal se do duelu vrátit a poslat jej do prodloužení. V penaltách už každopádně tolik štěstí neměl.

Vstup do utkání vyšel jednoznačně lépe Liberci. Už ve druhé minutě měl brankář Pražanů Kovář co dělat s hlavičkou Rondiće. Za další dvě minuty už ale bosenský útočník skóroval. Rychlý přechod Severočechů do útoku táhl Frýdek, Tupta poté využil ustupování Vitíka a střílenou přihrávkou poslal míč Rondićovi. Ten se možná nacházel v těsném ofsajdu, sudí ho ale neodhalili. Rondićova snadná dorážka tak platila a Slovan šel do vedení.

Hosté chtěli co nejrychleji vyrovnat. Čvančara připravil palebnou pozici pro Minčeva, jehož pokus ještě tečoval bráníc Pourzitidis, přesto gólman Liberce Vliegen ukryl balón do rukavic. Po 20 minutách hry vznikl před bránou Slovanu zmatek, po němž Vliegen musel vyrazit projektil Haraslína, následnou dorážku Čvančary hlavou pak na brankové čáře odvrátil Ndefe.

Zbytek první půle už Severočeši odehráli ve větším klidu. A také po změně stran se Sparta, tedy až na jeden závar po rohovém kopu, nemohla dostat do tlaku. Naopak Liberec vyrážel do nebezpečných akcí. Střela Frýdka z 67. minuty jen těsně přeletěla břevno, o dvě minuty později pak dost možná gólovou ránu Doumbiy vykopl dobře stojící Zelený.

Slovan tak Letenským způsoboval značné problémy, v 76. minutě však hosty poprvé spasil Kuchta. Ten využil mely před Vilegenem po centru od Kairinena a zblízka vrátil Spartu do hry. Nedlouho poté pak Kuchta zařídil obrat. Čvančara ještě hlavičkoval po pasu od Sadílka do tyče, dorážející žolík se nicméně nemýlil a i podruhé svou trefu bouřlivě slavil pod tribunou s libereckými fanoušky. Přitom i barvy Severočechů Kuchta v minulosti hájil.

Vyhráno ovšem Sparta ještě neměla. Domácí Mészáros poslal v nastaveném čase do pokutového území centr, který si našel Rabušic, jenž tvrdou hlavičkou překonal Kováře, a ještě tak zápas protáhl. V prodloužení mohl rozhodnout Sadílek, avšak z bezprostřední blízkosti trefil břevno.

V penaltovém rozstřelu zahajovali jednotlivé série vždy sparťané. Na Karabcovu přesnou trefu odpověděl stejnou mincí Rabušic, ve druhé sérii se zase nemýlili Krejčí ani Olatunji. Zlom přišel při třetích pokusech. Zatímco Kairinen se nemýlil, domácí Červ vysoko přestřelil. Po zásazích Sørensena a Mészárose pak dostal šanci rozhodnout Kuchta, a ten pobídkou nepohrdl.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
podnebný

Nehrálo se zrovna v rukavičkách. Domácí toužili po skalpu Sparty a proto nahrazovali nedostatky ve fyzické i technické kvalitě nadměrnou urputností místy vygradovanou až k zákeřnosti. Dobře se uvedl Kuchta dvěma góly, které otočily skóre, ale krásným gólem vyrovnal Rabušic. Až v prodloužení hrála Sparta svojí kombinační hru, kdy už Liberci docházely síly. Teprve na penalty zaslouženě postupují Pražané.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele