semifinále
18.04.2015 18:20 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:1, 1:1)

Reportáž

Federiciho hrubka posílá do finále FA Cupu obhajující Arsenal

Arsenal za šest týdnů skutečně dostane příležitost obhájit triumf v Anglickém poháru, do rekordního 19. finále se však i letos musel přes druholigového soupeře prokousat jen s řádnými problémy. O výhře Londýňanů nakonec v prodloužení za velkého přispění do té doby skvělého brankáře Federiciho rozhodl Alexis Sánchez...

Favorizovaní Kanonýři nehodlali ve Wembley ponechat nic náhodě a už od počátku si zjednávali maximální pořádek. Mertesacker například po jednom z rohů na přední tyči nebezpečně hlavičkoval d Federiciho.

Veškerou kreativitu a říz však jako by si Londýňané vyčerpali hned úvodem a zbytek první půle potom strávili převážně neefektivním držením míče a jeho banálními ztrátami zejména z dílny Sáncheze, ale i upozaděného Özila. Právě obě tato hvězdná jména to ovšem pro Arsenal přeci jen ještě před pauzou protrhla.

Ve 39. minutě si německý záložník včas všimnul Sánchezova náběhu mezi dva stopery Readingu, brilantně ho vyzval jemným centrem a chilský forvard si už na pětníku věděl rady. Balon rychle zpracoval a nasměroval za záda Federiciho - 1:0 pro doposud tápajícího favorita.

Také druhou půli otevřel Mertesackerův pokus po standardní situaci, tentokrát však vyprodukovaný podivným způsobem - zády po Cazorlově přímém kopu - a namířený vedle vymezeného prostoru. Pro německého stopera přitom de facto šlo o dnešní adieu, neboť o pár chvil později nuceně přepouštěl místo na place Gabrielovi.

V tu chvíli už to nicméně bylo 1:1 poté, co Royals po chvilce nesmělého vystrkování růžek s vydatnou pomocí dvou soupeřů v 54. minutě senzačně vyrovnali. Po centru z levé strany tehdy hlavičkoval McCleary a nepřesvědčivý Szczesny po Gibbsově teči nedokázal zabránit balonu v překročení brankové čáry.

Na Kanonýry tímto viditelně dolehla deka a zanedlouho to byl pro změnu Williams, kdo z hranice šestnáctky pokoušel štěstí. To ale určitě neznamenalo, že by se favorité v mžiku vytratili ze hřiště; nebezpeční byli nadále alespoň skrze standardky, jejichž bránění dělalo Royals řádné potíže celý večer. Dvakrát takto z výborných pozic hlavičkoval Gabriel, kterého jednou zradil neskutečný Federici a podruhé jeho vlastní, špatně seštelovaná hlava.

Ještě o něco větší příležitost odmítnout prodloužení měl každopádně Aaron Ramsey, který měl závěrem 90minutovky hned tři možnosti připomenout se jako hrdina loňského finále Anglického poháru. Nejprve však Velšan nepochodil tváří v tvář Federicimu, ve snaze dorážet zblízka prudce napálil tyčku a vzápětí po hezkém průniku Gibbse z těžké pozice cílil moc vysoko.

Arsenal těchto šancí klidně mohl litovat, kdyby Mackie lépe podpořil Pogrebňaka v ojedinělém přečíslení 2 na 1, místo toho si ale již v prodloužení přeci jen zajistil povinný postup. Na sklonku prvního poločasu nastaveného času z levé strany mdle pálil Sánchez a Federici jeho slabý projektil nepochopitelně propustil mezi nohama. Doposud bezchybný gólman se tak stal ukázkovým smutným hrdinou zápasu, na jehož konci byl přímo neutěšitelný...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (513)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele